Dodaj do ulubionych

Historia Sadów Żoliborskich

03.02.08, 14:36
Sady Żoliborskie, dla mnie, to obszar ograniczony ulicami : Krasińskiego, Broniewskiego, częścią ulicy Braci Załuskich i całą ulicą Sady Żoliborskie ( dzisiaj pomijam wszystkie zmiany administracyjne ), to miejsce mojego dzieciństwa ( prawie od początku istnienia tego osiedla ) i młodości.

Wspaniale byłoby poznać całą historię tego osiedla ( i okolic ) - jak się budowało, czy są jakieś zdjęcia właśnie z tego okresu, co wcześniej było na tym terenie ( wiem, że sady ), czy rzeczywiście blisko Krasińskiego i Stołecznej stała kiedyś ( lata 30-te ) żelbetowa duża hala - warsztaty Opla, że sady tak naprawdę, te najstarsze, to obszar dzisiejszej ulicy Gojawiczyńskiej ( może części Tołwińskiego ), że kiedyś nie istniała Stołeczna ( ciekawe - pastwisko dla kóż, ha, ha ), że tak daleko nie sięgała ulica Krasińskiego bo zaraz bocznica kolejowa a jakieś domki przecinały teren dzisiejszej Stołecznej i dalej wchodziły na teren sadów, ...

Czekam na historyczne ( i nie tylko ) wspomnienia o Sadach Żoliborskich

Cezluca

Obserwuj wątek
    • Gość: nomaderro Re: Historia Sadów Żoliborskich IP: *.chello.pl 03.02.08, 20:36
      w XVI wieku istniała tu wieś Buraków, własność Baltazara Smosarskiego,
      nadwornego lekarza króla Zygmunta Augusta. W latach 1824-30 mieściła się tu
      Szkoła Weterynaryjna, 1857-68 Szkoła Wiejska. Mieszkańcy znajdowali zatrudnienie
      w cegielni, nieopodal której stały 2 karczmy. Wieś włączono do Warszawy w 1916.
      Nadal mieściły się tu sady i poletka, także poszczególne chałupy. Po wojnie
      zbudowano tu osiedle bloków w latach 1958-73 wg proj. Haliny Skibniewskiej,
      uważane za jedno z najładniejszych w Polsce Ludowej. To te bloki przy ul. Sady
      Żoliborskie, Braci Załuskich i Gojawiczyńskiej.

warszawamoimoczkiem.blogspot.com
    • Gość: nomaderro Re: Historia Sadów Żoliborskich IP: *.chello.pl 03.02.08, 20:46
      Aha, co do Opla... Ulica Włościańska powstała jako część traktu z Woli do
      Marymontu, biegnąca dalej do Powązek. W czasie okupacji hitlerowskiej właśnie tu
      miały miejsce zakłady Opla, kierowane przez bezwzględnego wobec Polaków Hansa
      Jochena Nadolnego. Pod ówczesnym nr 45 mieścił się XXVI komisariat Policji
      Państwowej.
      • jota-40 Re: Historia Sadów Żoliborskich 04.02.08, 00:26
        Zdjęcia istnieją, jak najbardziej. Moją kolekcję wywiało przy formatowaniu dysku :((. Na pewno niektóre istnieją w kolekcji Mefracko, ale od dawna nie zagląda chyba na forum.
        Skibniewska walczyła ponoć o zachowanie maksymalnej ilości drzew owocowych, co na długie lata zapewniło Sadom unikalny charakter. Niestety, w większości zostały zniszczone, a nowych nasadzeń brak. Tym bardziej cieszą dwie stare grusze przed moim balkonem ;).
        Podobno przychodziła na plac budowy o szóstej rano, na co bardzo uskarżali się strażnicy. Gdzieś to wyczytałam, jak znajdę, wkleję całość tekstu.
        Działki dochodziły niemal do Krasińskiego. Stołeczna - od Krasińskiego w stronę Marymonckiej - była polną dróżką, nie pamiętam dokładnie, kiedy została wybudowana w starej wersji (czyli wzdłuż obecnej ul. H. Czaki) - w 56, 57 roku?...
        • Gość: ZAZU Re: Historia Sadów Żoliborskich IP: *.chello.pl 04.02.08, 20:50
          Z czałym szacunkiem do pana mefracko ale też kiedyś bardzo mi
          zależało na jednym zdjęciu z jego kolekcji i niestety po prostu on
          nie odpowiadał na moje prośby czy maile. No a parę dni pózniej na
          dniach żoliborza powiększał swoją kolekcję zdjęć za darmo od ludzi
          którzy przynosili mu zdjęcia do zeskanowania.
          Sorry ale chyba to trochę nie w porządku.
          • Gość: jota-40 Re: Historia Sadów Żoliborskich IP: *.chello.pl 05.02.08, 09:54
            Ja szczęśliwie mam całkiem odmienne doświadczenia z Mefracko :).

A z najnowszej historii Sadów Żoliborskich - wymienili nam skrzynki pocztowe na
            unijne. Niezbyt urodziwe, niestety, tym bardziej, że spod nich wyłażą brudne
            plamy i dziury po poprzednich :(.
            • cezluca Re: Historia Sadów Żoliborskich 06.02.08, 21:24
              Do jota-40

Byłbym bardzo wdzięczny, gdybyś podesłał(a) jakiś link do tych zdjęć ze względu
              na dobre układy z Mefracko

Pozdrawiam
              • Gość: jota-40 Re: Historia Sadów Żoliborskich IP: *.chello.pl 07.02.08, 12:05
                Poproszę, żeby zajrzał na forum. Kolekcji Tomka - z tego, co wiem - nie ma na
                żadnej stronie, poza www.zoliborz-bielany.pl, ale tam brak jest na razie Sadów
                (były w planach).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka