antena80 30.10.03, 11:21 Oglądam sobie wczoraj mapę Wawy... patrzę, patrzę i oczom nie wierzę. Nasz kanałek nazywa się - Łacha Potocka!!! Czy to prawda? Nigdy tego wcześniej nie słyszałam. I co za debil taką obrzydliwą nazwę wymyślił? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
remislanc Re: Kanałek or what? 30.10.03, 11:28 Głupia nazwa - fakt. Ale określenie "łacha" to inaczej starorzecze, a nasz kochany kanałek nim jest.......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tryton Jednak Łacha! IP: *.acn.pl 30.10.03, 20:03 Nie rozumiem dlaczego nazwa Wam sie nie podoba i dlaczego uwazacie ja za glupia. Lacha to okreslenie swiadczace o charakterystycznej historii i specyficznej "tradycji miejsca" - lacha to piaszczysta plycizna rzeczna, ew. miejsce po dawnym korycie rzeki. Problemem Warszawy jest to, ze to jedyna chyba europejska stolica odwrocona od swojej rzeki. Nazwa "Łacha Potocka" to nie czczy wymysl jakiegos urzedasa, ale dowod na to, ze Warszawa byla i jest zwiazana z Wisla. Lepszy taki slad, niz zaden. Glupio sie czepiacie. Odpowiedz Link Zgłoś
antena80 Re: Jednak Łacha! 31.10.03, 23:47 Gość portalu: tryton napisał(a): > Nie rozumiem dlaczego nazwa Wam sie nie podoba i dlaczego uwazacie ja za > glupia. Mnie to zdziwilo, bo nigdy nie spotlkalam sie z ta nazwa. Na innej mapie widzialam chyba Kanalek Potocki, czy jakos tak. No i to byloby bardziej zgodne ze stanem faktycznym, bo przeciez wszyscy mowimy kanalek. Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: Jednak Łacha! 07.11.03, 11:30 Kanałek ma zawsze odpływ, czy starorzecze na Kępie na odpływ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: esscort Re: Kanałek or what? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.03, 23:07 antena80 napisała: > Oglądam sobie wczoraj mapę Wawy... patrzę, patrzę i oczom nie wierzę. > Nasz kanałek nazywa się - Łacha Potocka!!! > Czy to prawda? Nie. Kanałek nazywa sie kanałek, bo tak na niego sie mówi o czasów, które pamietaja tylko najstarsi mieszkańcy jego okolic. A jeżeli ktos na jakimś planie napiisał Łacha Potocka, to znaczy, że koles jest łach, bo nie wie, że ta łacha nazywa sie kanałek. I tyle. Nie ma co sie przejmować Odpowiedz Link Zgłoś
antena80 Re: Kanałek or what? 04.11.03, 11:05 Gość portalu: esscort napisał(a): > Nie. Kanałek nazywa sie kanałek, bo tak na niego sie mówi o czasów, które > pamietaja tylko najstarsi mieszkańcy jego okolic. A jeżeli ktos na jakimś > planie napiisał Łacha Potocka, to znaczy, że koles jest łach, bo nie wie, że > ta łacha nazywa sie kanałek. I tyle. Nie ma co sie przejmować Masz racje! Zdecydowanie! Pozdrawiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś