Dodaj do ulubionych

czy ktoś mi pomoże wyjasnić zagadkę?

15.03.04, 01:01
Poniżej są dwa zdjęcia tego samego obiektu.
Zlokalizowany jest na Targówku.
Czy ktoś może mi wyjasnić przeznaczenie tej wieży? No i historię, rzecz jasna.

CO TO JEST?

DO CZEGO TO JEST?

Obserwuj wątek
    • Gość: zainterosowany Re: czy ktoś mi pomoże wyjasnić zagadkę? IP: *.acn.pl 15.03.04, 01:33
      A gdzie to jest?
      • palker Re: czy ktoś mi pomoże wyjasnić zagadkę? 15.03.04, 01:47
        można to zobaczyć idąc od Oszmiańskiej lub z nasypu linii kolejowej opodal
        Ronda Żaba :-)
    • sloggi Re: czy ktoś mi pomoże wyjasnić zagadkę? 15.03.04, 09:16
      Palker - machnij to zapytanie na forum Zabytki Warszawy - tak ktoś coś będzie
      wiedział.
      • palker Re: czy ktoś mi pomoże wyjasnić zagadkę? 15.03.04, 09:22
        machnąłem już, ale powątpiewam, czy znajdę tam kogoś kompetentnego. Jak sam
        zapewne zauważyłeś, na forum Zabytki jest wielu wybitnych znawców warszawskiej
        architektury, ale przeważnie tej połozonej na lewym brzegu Wisły.
        Liczę natomiast na kogoś, kto ma jakieś informacje pochodzące od rdzennych
        mieszkańców Bródna i Targówka.
        • Gość: Mag.da.O Re: czy ktoś mi pomoże wyjasnić zagadkę? IP: *.acn.pl 15.03.04, 19:26
          Forum o zabytkach wie mniej więcej tyle:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=437&w=3336657&a=3336657
          Potwierdza się więc teoria Chaladdii.

Pozdrawiam,
          Mag.da.O
    • Gość: Xen Re: czy ktoś mi pomoże wyjasnić zagadkę? IP: 217.153.88.* 15.03.04, 10:55
      W Niemczech tak budowano kiedyś transformatory.
      Xen
      • palker Re: czy ktoś mi pomoże wyjasnić zagadkę? 15.03.04, 14:03
        Transformatory spotykane do dzisiaj na terenie byłych Prus Wschodnich, mają
        dosyć wystandaryzowany kształt a w przekroju poziomym - kwadrat.
        Ta wieża jest o przekroju sześciokątnym. Nie ma też na niej śladu po prętach z
        izolatorami. Budowla jest na oko ponad stuletnia, co też raczej wyklucza
        hipotezę o pomieszczeniu transformatorowym
    • chaladia Na pewno nie wiem, nie mam czasu się tam udać... 15.03.04, 16:31
      ale na moje inzynierskie oko to obiekt hydrotechniczny. Gdzies mniej-więcej w
      tej okolicy spadało ciśnienie lindleyowskiego systemu wodociągowego na tyle, że
      dalej woda nie chciała "iść" - nie zdziwiłbym się, gdyby na końcu rurociągu
      dobudowano niewielkie wieże ciśnień (być może nawet z konnym napędem pompy).
      Dzięki tym paru dodatkowym metrom słupa wody można było ją doprowadzić o
      kilometr dalej...
      • palker do Magdy i Chaladii 15.03.04, 21:07
        Ha! nie wiem sam, jak przegapiłem ten wątek na forum Zabytki! Cieszy mnie
        jednak, że już wcześniej kogoś ta wieża zaintrygowała. Dzięki za link:-)
        Podoba mi się teoria Chaladii, że jest to wieża ciśnień, najpewniej o
        zastosowaniu przemysłowym. Sugestię, że jest to wieża kolejowa muszę jednak
        odrzucić (to a propos tekstu na forum Zabytki). Wynika to z praw fizyki: tory
        kolejowe przebiegają na wysokim nasypie, mniej więcej na wysokości 2/3 wieży,
        która leży u podnóża nasypu i w pewnym oddaleniu. Nasypu kolejowego w tym
        rejonie nie podwyższano chyba od początku ułożenia linii kolejowej.
        Byłem tam w ostatnią sobotę, ale na terenie drukarni "Poligrafus", gdzie stoi
        wieża, nie napotkałem żywego ducha.
        Pojadę tam jutro, w godzinach pracy, bo i tak będę pielgrzymował do ZUS-u na
        11.Listopada i do US na Dąbrowszczaków. Może spotkam kogoś na terenie
        drukarnii, kto udzieli mi wyjaśnień.
        :-)
        • garma Re: wieża 15.03.04, 22:09
          A w książce Kasprzyckiego "Korzenie miasta" nie ma wzmianki o tej budowli ?
          • palker Re: wieża 15.03.04, 23:01
            niestety, nie ma ani słowa. Również w rejestrze obiektów zabytkowych na ul.
            Oszmiańskiej występują dwie pozycje kandydujące do wpisu: samotna kamieniczka i
            gmach liceum.
            pozdrawiam serdecznie
            P.
            • piniek Re: wieża 15.03.04, 23:22
              Dodam, że w książkach "Moja Praga" i "Warszawska Praga wczoraj i dziś" też nic
              nie ma.
              Kiedyś też mnie "poniosło" w tamtą okolicę. Z tego wypadu mam zdjęcia
              drewniaków (te z innego wątku), ale pogoda była nie aż tak ładna, więc moja
              fotka (ping.neostrada.pl/foto/Wawa14/big/70930014.jpg) nie umywa się do
              palkerowych :)

P.I.nie.K.
              • palker Re: wieża 16.03.04, 02:13
                Dziękuję, że sprawdziłeś w literaturze. Zobaczymy czego się dowiem dzisiaj.
                Postanowiłem, że wejdę do środka i obadam wnętrze (okiem i aparatem).
                PS
                poprawiłem link, bo tamten jakoś nie zaskakuje
                ping.neostrada.pl/foto/Wawa14/big/70930014.jpg
                • mp36 Re: wieża 16.03.04, 11:51
                  W literaturze varsavianistycznej raczej na 100 % nic nie ma na temat wieży przy
                  oszmiańskiej. Pomyślnych łowów życzę w poszukiwaniu informacji gdyż tajemnicza
                  wieża przy Oszmiańskiej intryguje mnie już od lat.
                  • piniek Re: wieża 16.03.04, 17:19
                    Nawet Michał Pilich w NGP pisze:

www.nowagazetapraska.zigzag.pl/str/tekst534.html
                    "Warto jeszcze wspomnieć o interesujących zabudowaniach, niezagrożonych na
                    szczęście rozbiórką, znajdujących się naprzeciw wspomnianych domów. Są to w
                    większości stuletnie, parterowe zabudowania otaczające wewnętrzny dziedziniec.
                    Nie byłoby tu nic niezwykłego, gdyby nie ośmiokątna wieża nakryta spiczastym
                    hełmem, która stoi w narożu dziedzińca. Ma ok. 10 metrów wysokości i wygląda
                    jakby była żywcem ściągnięta ze średniowiecznego zamku. Jaką funkcję pełniła i
                    co mieściło się tu pierwotnie – nie wiemy. Dziś znajdują się tu zakłady
                    poligraficzne. Może nasi Czytelnicy coś wiedzą o tej wieży? "

P.I.nie.K.
                    • garma Re: wieża 16.03.04, 18:05
                      Palker napisał:
                      >Również w rejestrze obiektów zabytkowych na ul. Oszmiańskiej występują dwie
                      >pozycje kandydujące do wpisu: samotna kamieniczka i gmach liceum.

Co to za rejestr ?
                      • garma Re: wieża 16.03.04, 18:07
                        Palker napisał:
                        >Zobaczymy czego się dowiem dzisiaj.
                        >Postanowiłem, że wejdę do środka i obadam wnętrze (okiem i aparatem).

No i co ? Nie mogę się doczekać na wieści :-)
    • palker na tropach zagadki 16.03.04, 22:43
      Dopiero teraz dopadłem kompa i mogę zamieścić komunikat z wizji lokalnej.
      Wiem więcej, ale nie jestem usatysfakcjonowany. Na pewno jest to zbiornik.
      Sfotografowałem go od spodu, od środka wieży. Wszystkie zdjęcia obrobię,
      skadruję i tu pokażę (jutro, pojutrze, bo zaganiany jestem)
      Wymyśliłem sobie, że ustalę dane działki na której stoi wieża w ewidencji
      gruntów i udam się do Hipoteki, aby zajrzeć do ksiąg wieczystych. Może poznanie
      historii obiektu przemysłowego dopowie brakującą resztę :-)
      • garma Re: na tropach zagadki 16.03.04, 23:23
        Palker napisał:
        >Na pewno jest to zbiornik. Sfotografowałem go od spodu, od środka wieży.

Wszedłeś na wieżę po tej metalowej drabinie ?
        Palker, Ty chyba książkę napiszesz o swojej Pradze :-)
        • palker Re: na tropach zagadki 16.03.04, 23:43
          wlazłem przez zarośniete krzakami wejście do środka i zbiornik fotografowałem
          od dołu. Tam w środku też jest metalowa drabina i może bym i wlazł na górę, ale
          dopadli mnie ochroniarze i była mała awanturka :-) Na szczęśie wszystko
          zakończyło sie pokojowo, choć uświadomiono mnie, że naruszyłem własność
          prywatną. Daję słowo, ze najpierw szukałem długo kogokolwiek zywego na terenie
          drukarni, kogo mógłbym się zapytać o pozwolenie. Ci ochroniarze zjawili się tam
          jak spod ziemi, jak byłem już w środku wiezy :-)
          • glory Re: na tropach zagadki 17.03.04, 11:17
            Palker!.
            Bracie Ty lepiej uwazaj. Bo z ta ochrona to wiesz. Nie ma zartow. A czy jestes
            pewien ze to byla ... OCHRONA !!!!.
            Piszesz "wyrosli jak z podziemi". Bardziej mi to pachnie uuu, nie chce Cie
            straszyc, ale cala ta historia jest tajemnicza i cos mi sie tu nie podoba.
            I nie kazali sobie dac na flaszke w ramach kary za "unlawfull entry" .
            To nie byli nasi ochroniarze.
            To byly istoty nie z tego wymiaru. Rozumiesz. Cos na wzor "Rycerzy
            Maltanskich".(patrz "Jndiana Jones czesc 3-cia)
            Ja sie zaloze ze te miejsce jest na pewno zwiazane z jakas tajemnicza legenda
            i co za tym idzie ci "ochraniarze" pewnie pilnuja jakiegos skarbu. To sie staje
            coraz bardziej fascynujace!!.

• palker Re: na tropach zagadki 18.03.04, 10:35
              obśmiałem sie , jak norka, jak czytałem Twój post, ale ryknąłem śmiechem, jak
              przejrzałem potem zdjęcia, które zrobiłem wewnątrz wieży. Okazało się, że mam
              fotografie poświadczające istnienie ufoludków. Czekaj cierpliwie na pokaz :-)))
    • palker [zdjęcia] 19.03.04, 01:00
      na razie sam link, jutro opiszę:-)
      Oszmiańska nr 9 i 12
      • Gość: jedrzej! Re: [zdjęcia] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.04, 01:27
        super agent palker w akcji :)

ps.fajne fotki
        • palker Re: [zdjęcia] 19.03.04, 10:45
          Na temat ulicy Oszmiańskiej pisał kiedyś Michał Pilich w nr 7 z 2.04.2003 r.
          NGP. Zachęcam do przeczytania tego tekstu i obejrzenia zamieszczonych tam zdjęć.

www.nowagazetapraska.zigzag.pl/str/tekst534.html
          W albumie, który zademonstrowałem jest 14 zdjęć wieży i jej otoczenia oraz
          dodatkowo dwa zdjęcia kamieniczki przy Oszmiańskiej 12.
          Zdjęcia były robione przeważnie z dziedzińca drukarni Poligrafus. Dwa zdjęcia
          (03 i 05) są robione od strony ulicy Świdnickiej a jedno (06) z pobliskiego
          nasypu kolejowego.
          Dzięki temu, że jest przedwiośnie można zobaczyć więcej szczegółów. Niebawem,
          jak drzewa i krzaki pokryją się liśćmi, widać będzie mniej.
          Mury wieży, mimo zaniedbań trzymają się jeszcze krzepko, nie widać spękań, rys
          ani odchylania się budowli od pionu. Powolnemu zniszczeniu ulega hełm wieży:
          zarówno od strony dziedzińca, jak i od strony torów widać ubytki pokrycia
          dachowego. Nie ma też klapy przykrywającej otwór w dachu, którędy można się
          było dostać po metalowej drabinie zewnętrznej do przestrzeni położonej nad
          zbiornikiem.
          Sam zbiornik widać na zdjęciach nr 11 i 12. Zbiornik pozbawiony jest osprzętu i
          armatury. Równie dobrze mógł być to zbiornik na wodę, jak i na materiały
          sypkie. Pod zbiornikiem zawieszony jest drewniany ruszt przytrzymujący kiedyś
          drewniany sufit pomieszczenia do którego prowadzi wejście widoczne na zdjęciu
          07 i 08. Wewnątrz pomieszczenia dolnego widać ślady instalacji elektrycznej i
          hydraulicznej. Nad zbiornik nie zdążyłem się już wdrapać.
          PS (Glory, to głównie do Ciebie)
          Zdjęcia wnętrza (te ze zbiornikiem) można uznać za kiepskie technicznie albo
          przyjąć założenie, że widać na nim ślady istot pozaziemskich, które w pewnym
          momencie zmaterializowały się i przybrały postać dwóch krzepkich ochroniarzy :-)

WIEŻA
          • glory Re: [zdjęcia] 20.03.04, 15:13
            Sluchaj Palker. Nie rob sobie jaj. Zdjecia w wewnatrz tej rakiety to mi
            wygladaja raczej na pociski tzw. dalekiego zasiegu!!!.
            Sam nie wiem co o tym sadzic. Ale raczej mi to wszystko smierdzi straszna
            konspiracja!!?.
            Ja bym na twoim miejscu wyslal zdjecia" wiezy"(he,he) do biura ochrony kraju! .
            Wiesz, nigdy nic nie wiadomo. W dzisiejszych czasach to cholera wie gdzie cos
            nie wybuchnie!. Albo wystrzeli!. Ale zesmy dozyli czasow.
            No dobra.
            Zarty zartami .
            Ale czy wreszcie wiemy cos konkretnego o wiezy ?!.
            Tak czy siak doceniamy wysilek autora z pokazaniem klawych zdjec z naszej
            czesci Wawy i gratulujemy poruszenia fajnego tematu o juz niestety
            zapomnianych miejscach z histori naszej dzielnicy.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka