Dodaj do ulubionych

Rewaloryzacja kamienc przy Jagiellońskiej

06.05.04, 11:45
w dzisiejszej Rzepie przeczytalem:

"Lech Kaczyński, prezydent Warszawy
- Miasto przygotowuje systemową rewaloryzację starych kamienic. Obejmie ona
dwa główne tereny: zachodnie Śródmieście i Pragę wzdłuż ulicy Jagiellońskiej.
Tam jest mnóstwo kamienic, które mogą być piękne, a dziś są potwornie
zaniedbane. Mamy nadzieję, że na ich odrestaurowanie przynajmniej w części
uzyskamy środki unijne.

Na Próżnej inwestor prywatny dotąd nic nie zrobił, więc chcemy sami
wyremontować te kamienice. Remont powinien się zakończyć w ciągu dwóch
najbliższych lat. Rewaloryzację Pragi i Śródmieścia miasto zacznie
najprawdopodobniej dopiero po 2007 roku. Wcześniej możliwości uzyskania
wystarczających środków unijnych na ten cel są bardzo skromne. NOT. EMK"
[www.rzeczpospolita.pl/dodatki/warszawa_040506/warszawa_a_12.html]

Cieszy mnie ta deklaracja.
Szkoda, że dopiero w 2007.
i dlaczego Jagiellońska?
dlaczego nie Brzeska albo Stalowa?

PozdrawiaM.
Obserwuj wątek
    • Gość: Mat Re: Rewaloryzacja kamienc przy Jagiellońskiej IP: 5.5R* / *.nokia.com 06.05.04, 12:50
      Zapomniał dodać nasz szanowny prezydent że warunkiem uzyskania dotacji unijnej
      na rewaloryzacje jest fakt figurowania obiektu w rejestrze zabytków. A z tym na
      Pradze może być niestety cieniutko. W śródmieściu południowym (nie mam pojęcia
      skąd on wytrzasnął to zachodnie) zresztą też. Z tego co słyszałem warunki
      uzyskania takiej dotacji są następujace: obiekt jest "oficjalnie zabytkowy" i
      znajduje się w strefie rewaloryzacji jaką wyznacza miasto. Wtedy można uzyskać
      z unii pokrycie 3/4 kosztów rewaloryzacji ze specjalnego funduszu. Także
      najważniejsze jest by wszystkie istotne obiekty znalazły się zawczasu w
      rejestrze zabytków no i pozostaje kwestia jak miasto wyznaczy granice stref.
      • pbd2 Re: Rewaloryzacja kamienc przy Jagiellońskiej 06.05.04, 15:03
        W normalnym mieście i w jakimś normalniejszym kraju zapewne hurtem zostałyby
        wpisane do rejestru wszystkie obiekty na danym terenie wybudowane dajmy na to
        przed 1955 rokiem (żeby i "socreal" się załapał). U nas niestety wszystko musi
        być zrobione pojedynczo i po przedarciu się przez takie zapory proceduralno -
        biurokratyczne, że pewnie nic z tego nie wyjdzie. A jeśli chodzi o Śródmieście
        Zachodnie, to zupełnie nie wiem, co to ma być? Wschodni Muranów? Wschodni
        Mirów? Tam raczej z międzywojnia zostało niewiele. Więcej do remontu jest na
        tzw. "Dzikim Zachodzie", ale administracyjnie to nie jest zachodnie
        Śródmieście, tylko wschodnia Wola, Śródmieście kończy się na ciągu ulic: Jana
        Pawła - Chałubińskiego - Niepodległości.
        pzdr. pbd2
        • Gość: Mat Re: Rewaloryzacja kamienc przy Jagiellońskiej IP: 5.5R* / *.nokia.com 06.05.04, 16:50
          Komuś musiało się popieprzyć centralnie, poprzednio słyszałem że liczą na
          pieniądze z tego funduszu w kontekście okolic Mokotowskiej i Koszykowej, więc
          albo chodziło o śródmieście południowe nie zachodnie, albo chodzi o resztki
          starej Woli na dzikim zachodzie pomiędzy Jana Pawła a Towarową. Tylko że tam
          obiektów które rzeczywiście kwalifikowałyby się do rejestru zabytków i
          rewaloryzacji nie ma zbyt wiele, kilka może na Chłodnej i Żelaznej, poza tym
          chyba nic. Także tamtą okolice to mogłoby sobie miasto wyremontować za własne
          pieniadze akurat a o unijne prosić dla Pragi i południowego Śródmieście gdzie
          naprawdę jest co rewaloryzować.
      • palker Re: Rewaloryzacja kamienc przy Jagiellońskiej 07.05.04, 00:09
        Gość portalu: Mat napisał(a):

> Zapomniał dodać nasz szanowny prezydent że warunkiem uzyskania dotacji
        unijnej
        > na rewaloryzacje jest fakt figurowania obiektu w rejestrze zabytków. A z tym
        na
        >
        > Pradze może być niestety cieniutko. W śródmieściu południowym (nie mam
        pojęcia
        > skąd on wytrzasnął to zachodnie) zresztą też. Z tego co słyszałem warunki
        > uzyskania takiej dotacji są następujace: obiekt jest "oficjalnie zabytkowy" i
        > znajduje się w strefie rewaloryzacji jaką wyznacza miasto. Wtedy można
        uzyskać
        > z unii pokrycie 3/4 kosztów rewaloryzacji ze specjalnego funduszu. Także
        > najważniejsze jest by wszystkie istotne obiekty znalazły się zawczasu w
        > rejestrze zabytków no i pozostaje kwestia jak miasto wyznaczy granice stref.

jest jeszcze trzeci, najwazniejszy moim zdaniem warunek: uregulowane stosunki
        własnościowe nieruchomości. Dlatego sceptycznie patrzę na możliwość
        spożytkownia unijnych funduszy na rewaloryzację praskich kamienic.
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=297&w=11110164
    • Gość: Były Prażanin Re: Rewaloryzacja kamienc przy Jagiellońskiej IP: 81.210.81.* 07.05.04, 09:29
      > i dlaczego Jagiellońska?
      > dlaczego nie Brzeska albo Stalowa?

Może dlatego że aby wyremontować kamienice na Brzeskiej trzeba by było znaleźć
      mieszkania zatępcze dla osób tam mieszkających. Jak się kiedyś dowiedziałem
      przy okazji rozmów nad remontem kamienic na Ząbkowskiej to kamienice z
      Brzeskiej są w bardzo złym stanie, tam już trzeba by przeprowadzić generalne
      remonty, praktycznie od fundamentów aż po same dachy.
      Szkoda że na razie jest to niemożliwe. To mogłaby być jedna z najładniejszych
      ulic w Warszawie a na pewno na Pradze.
      • palker Re: Rewaloryzacja kamienc przy Jagiellońskiej 07.05.04, 10:05
        z Brzeską (ale nie tylko) masz rację. Bardzo wiele praskich domów ma drewniane
        stropy. Aby dom taki wyremontować należy wszystkich przesiedlić na czas
        remontu, ściany szczytowe spiąć ze sobą stalowymi odciagami, zwalić stropy,
        zbudować nowe i dopiero wtedy zająć się resztą, czyli całkowitą wymianą
        instalacji, odtworzeniem elewacji i wymianą dachu. Wedle tej techniki
        remontowany jest obecnie dom przy Wileńskiej 69.
    • Gość: ponury Re: Rewaloryzacja kamienc przy Jagiellońskiej IP: 213.25.26.* 07.05.04, 13:11
      Nie bardzo wierzę w te zapewnienia. Gołym okiem widać mobilność urzędników Pana
      Prezydenta. Remont kamienicy na Ząbkowskiej 11 jak stanął w 2002roku tak stoii
      do dziś.
      " Nikt wam tyle nie da co ja Wam obiecam "
    • margala odpowiedź z Ratusza 07.06.04, 14:41
      > i dlaczego Jagiellońska?
      > dlaczego nie Brzeska albo Stalowa?

Przed miesiącem wysłałem kilka mejli w kierunku Ratusza z pytaniem o przesłanki
      jakimi kierowano się wybierając ulicę Jagiellońską.
      Dziś dostałem od w tej sprawie mejla z Biura Stołecznego Konserwatora Zabytków
      [chwała im za to, że wogóle chciało sie im odpisywać], ale trudno w nim znaleźć
      odpowiedź. Zresztą sami przeczytajcie:

"W odpowiedzi na Pańskie pytanie w sprawie wypowiedzi Prezydenta Lecha
      Kaczyńskiego, dotyczącej przesłanek jakimi kierowano się wybierając ulicę
      Jagiellońską, jako tę od której miałby się rozpocząć proces przywracania
      świetności dawnej Pradze pragniemy powrócić pokrótce do powstania koncepcji i
      planu rewitalizacji niektórych dzielnic w Warszawie.
      Rewitalizacja wybranych obszarów Warszawy z udziałem funduszy strukturalnych
      Unii Europejskiej została przedstawiona na początku tego roku jako projekt
      opracowany z inicjatywy Miasta st. Warszawy w przez Przedsiębiorstwo Rozwoju
      Warszawy „Holding- Wars” S.A.
      Według wstępnych założeń projektu, „Rewitalizacja” oznacza zintegrowany,
      świadomie inicjowany proces przemian przestrzennych, społecznych i
      ekonomicznych w zdegradowanych częściach miast, przyczyniający się do poprawy
      jakości życia mieszkańców, przywrócenia ładu przestrzennego, do ożywienia
      gospodarczego i odbudowy więzi społecznej. Rewitalizacją objęto dotychczas
      wiele aglomeracji europejskich i pozaeuropejskich. W Europie dobrym przykładem
      rewitalizacji zdegradowanych obszarów miejskich są w Paryżu hale targowe i
      dzielnica Le Marais, a w Kopenhadze portowa dzielnica Nyhaven. W Polsce próby
      rewitalizacji inicjowane były od początku lat dziewięćdziesiątych, ale żadne z
      nich nie podejmowały działań kompleksowo. Były to raczej renowacje i
      rekonstrukcje.
      Rewaloryzacja np. kamienic, a szczególnie ich elewacji jest jednym elementów
      szerszych działań opracowywanych dla danego obszaru, czy szerzej dla całego
      miast.
      Stara Praga,a w niej ulica Jagiellońska, w większości z oryginalną zabudową,
      jest przykładem wyselekcjonowania obszaru rewitalizacyjnego, i jak to wcześniej
      zostało wspomniane, rewaloryzację Pragi i Śródmieścia miasto zacznie
      najprawdopodobniej dopiero po 2007 r. W takim bowiem najwcześniejszym terminie
      możliwe jest uzyskanie jakichkolwiek funduszy unijnych. Gwoli wyjaśnienia może
      warto wspomnieć, że zgodnie zasadami przyznawania funduszy unijnych
      jakiemukolwiek miastu w Europie przyświeca szerszy cel niż dobro jednego miasta
      czy jednej ulicy. Warunkiem jest aby projekt miał szerszy aspekt, po to by
      beneficjentami mogły by być inne miasta partnerskie tego projektu. Stąd nasze
      wysiłki będą oceniane prze komisję w Brukseli w szerszym aspekcie, a to zwykle
      spowalnia cały proces."

pozdrawiaM.
      • Gość: Mat Re: odpowiedź z Ratusza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.04, 17:08
        Jednym słowem odpowiedzieli ci żebyś w najbliższych 3-4 latach i tak nie liczył
        na jakąkolwiek rewitalizację. Pięknie. Do tego czasu sporo kamienic się samo
        rozsypie to i problem będą mieli mniejszy. I jeszcze kasę oszczędzą. Same zyski.
      • margala Re: odpowiedź z Ratusza - uzupełnienie 08.06.04, 12:05

nie byłem usatysfakcjonowany odpowiedzią, więc poprosiłem o konkrety. Wczoraj
        jeszcze raz ponowiłem pytanie o przesłanki jakimi kierowano się wybierając
        ulicę Jagiellońską, jako tę od której miałby się rozpocząć proces przywracania
        świetności dawnej Pradze.
        Oto co otrzymałem dzisiaj:

"Szanowny Panie,
        mimo najszczerszych chęci, nie umiemy Panu udzielić konkretniejszej odpowiedzi.
        Tekst, który został zamieszczony w Rzaczpospolitej wydaje się być tekstem
        wyjętym z kontekstu. Poza tym, nie jest tam dokładnie powiedziane,że
        rewaloryzacja zacznie się od ulicy Jagiellońskiej. Dla porządku przytoczę
        cytet: - Miasto przygotowuje sysytemową rewaloryzację starych kamienic.
        Obejmuje ona dwa główne tereny: zachodnie Śródmieście i Pragę wzdł€ż ulicy
        Jagiellońskiej." Jagiellońska występuje jako określenie granicy, a nie początek
        rewaloryzacji. Jeśli Pan życzyłby sobie, możemy ptrzesłać faxem ten wycinek z
        gazety. Pod notatką zamieszczony został inicjał NOT.EMK Może zechce Pan
        skontaktować się z autorem i wyjaśnić tę kwestię."
        • Gość: Krzysiek Re: odpowiedź z Ratusza - uzupełnienie IP: *.man.polbox.pl 08.06.04, 22:37
          > Tekst, który został zamieszczony w Rzaczpospolitej wydaje się być tekstem
          > wyjętym z kontekstu.

Raczej obstawiałbym, że szanowny pan L. K., który zna Warszawę, jak ja Wyspy
          Dziewicze, chlapnął tą Jagiellońską, bo coś-mu-się-tam usłyszało od doradców
          dzień wcześniej. ;)
          • aktywista13 Stare domy 09.06.04, 12:49
            Niestety, ale zdecydowane działania mogą podjąć jedynie świadomi właściciele, a
            na pewno nie miasto. Właściciel może swoją rzecz sprzedać, remontować, szukać
            środków w UE itp. Miasto zawsze ma swoje własne, polityczne priorytety. Jedyną
            sprawę, jaką należy wcześniej załatwić, to wpis do rejestru zabytków, aby nie
            można było takich budynków bezkarnie rozebrać, chociaż przykład Xawerowa był
            dobitny(((
    • Gość: ponformowany Re: Rewaloryzacja kamienc przy Jagiellońskiej IP: 213.25.26.* 18.08.04, 13:45
      Te obiecanki można między bajki włozyć. Z jedną kamienica na Ząbkowskiej Kaczor
      i młody Sosnowski nie moga sobie poradzić.Tondera wracaj na Pragę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka