Dodaj do ulubionych

E-7 na Tarchomin !

IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 10.06.02, 01:32
Chociaż nie mieszkam na Tarchominie,to muszę przyznać,że duże wrażenie
zrobiły na mnie informacje,że mieszkańcy tej części Warszawy podróżują w
strasznym tłoku i często nie mogą dostać się do autobusów.No tak zaraz odezwą
się głosy,że w całej Warszawie jest tłok, niemniej jednak należy pamiętać o
tym,że obecnie to właśnie na Nowodworach buduje się najwięcej mieszkań w
Warszawie (i nie tylko) i mieszka tam już około 50 tysięcy osób! Ponadto na
Tarchomin nie docierają póki co tramwaje ani kolej średnicowa więc jego
mieszkańcy skazani są narazie tylko na autobusy (no i ewentualie swoje
samochody).Kolejnym argumentem przemawiającym za tym,że liczbę połączeń,brygad
należy w tym rejonie zwiększyć jest to,że z linii obsługujących Tarchomin
korzystają także mieszkańcy Legionowa i okolicznych miejscowości a także
mieszkańcy Choszczówki,Kalenicy.Aby chociaż w częścispróbować zmniejszyć tłok
proponujęstworzenie nowej linii tym razem ekspresowej na Tarchomin E-7. (E-6
może docierać gdzie indziej).
Linia ta miałaby kursować na trasie:
Nowodwory-Światowida-Modlińska-Jagiellońska-Św.Cyryla i Metodego-Targowa-Okrzei-
Wybrzeże Szczecińskie-Most Świętokrzyski-Tamka-Nowy Świat-Al.Jerozolimskie-
Raszyńska-Żwirki i Wigóry-Banacha-Grójecka-Pl.Narutowicza.
Przystanki:Topolowa,Stefanika,TarchominPłn.,Ćmielowska,Myśliborska,Milenijna,Wiś
niewo,Dw.Wileński,Topiel,Ordynacka,Foksal,Centrum,Dw.Centralny,Pl.Zawiszy,Akadem
ia Medyczna,Bitwy Warszawskiej 1920r,Kino Ochota.
Myślę,że taka linia byłaby dobrze wykorzystana przez mieszkańców Tarhomina gdyż
docierałaby bardzo szybko do Dworca Wileńskiego,na Powiśle (i okolice BUW-u)
niezakorkowanym Mostem Świętokrzyskim a także w pozostałe najbardziej
uczęszczne rejony Centrum,Dw.Centralnego i Ochoty.Dodatkowo odciążyłaby nieco
zatłoczoną obecnie linię 175.Ciekaw jestem co sądzicie o tym pomyśle?
Obserwuj wątek
    • Gość: Rob27 Re: E-7 na Tarchomin ! IP: *.mst.gov.pl 10.06.02, 08:49
      Ja jestem za!!!

A co na to ZTM?? :-))))

Pytanie pozostanie bez odpowiedzi... wszak ZTM olewa wszystko i wszystkich...
      Ale jest dumne ze swoich kasowników

Pozdrawiam (nie dotyczy ZTM)
    • Gość: iwo Re: E-7 na Tarchomin ! IP: 217.99.1.* 10.06.02, 14:47
      Gość portalu: Jacek napisał(a):

> Chociaż nie mieszkam na Tarchominie,to muszę przyznać,że duże wrażenie
      > zrobiły na mnie informacje,że mieszkańcy tej części Warszawy podróżują w
      > strasznym tłoku i często nie mogą dostać się do autobusów.No tak zaraz odezwą
      > się głosy,że w całej Warszawie jest tłok, niemniej jednak należy pamiętać o
      > tym,że obecnie to właśnie na Nowodworach buduje się najwięcej mieszkań w
      > Warszawie (i nie tylko) i mieszka tam już około 50 tysięcy osób! Ponadto na
      > Tarchomin nie docierają póki co tramwaje ani kolej średnicowa więc jego
      > mieszkańcy skazani są narazie tylko na autobusy (no i ewentualie swoje
      > samochody).Kolejnym argumentem przemawiającym za tym,że liczbę połączeń,brygad
      > należy w tym rejonie zwiększyć jest to,że z linii obsługujących Tarchomin
      > korzystają także mieszkańcy Legionowa i okolicznych miejscowości a także
      > mieszkańcy Choszczówki,Kalenicy.Aby chociaż w częścispróbować zmniejszyć tłok
      > proponujęstworzenie nowej linii tym razem ekspresowej na Tarchomin E-7. (E-6
      > może docierać gdzie indziej).
      > Linia ta miałaby kursować na trasie:
      > Nowodwory-Światowida-Modlińska-Jagiellońska-Św.Cyryla i Metodego-Targowa-Okrzei
      > -
      > Wybrzeże Szczecińskie-Most Świętokrzyski-Tamka-Nowy Świat-Al.Jerozolimskie-
      > Raszyńska-Żwirki i Wigóry-Banacha-Grójecka-Pl.Narutowicza.
      > Przystanki:Topolowa,Stefanika,TarchominPłn.,Ćmielowska,Myśliborska,Milenijna,Wi
      > ś
      > niewo,Dw.Wileński,Topiel,Ordynacka,Foksal,Centrum,Dw.Centralny,Pl.Zawiszy,Akade
      > m
      > ia Medyczna,Bitwy Warszawskiej 1920r,Kino Ochota.
      > Myślę,że taka linia byłaby dobrze wykorzystana przez mieszkańców Tarhomina gdyż
      >
      > docierałaby bardzo szybko do Dworca Wileńskiego,na Powiśle (i okolice BUW-u)
      > niezakorkowanym Mostem Świętokrzyskim a także w pozostałe najbardziej
      > uczęszczne rejony Centrum,Dw.Centralnego i Ochoty.Dodatkowo odciążyłaby nieco
      > zatłoczoną obecnie linię 175.Ciekaw jestem co sądzicie o tym pomyśle?

Nie masz co wymyślać? No tak:E-4,E-6,E-7...i co jeszcze??? A autobusy skąd wziąć?
      ZTM pewnie zdjąłby brygady z innych linii... Moim skromnym zdaniem nie powinno
      być kilka linii expresowych na Tarchominie kosztem innych dzielnic. Ale jeśli
      byłaby kasa, autobusy i możliwość utworzenia połączenia to popieram.
      • Gość: Jacek Re: E-7 na Tarchomin ! IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 10.06.02, 16:08
        Proponowałem aby na Tarchomin skierować linię E-7 a nie E-6 i E-7 gdyż są
        szanse ,że E-6 zostanie skierowana w inny rejon Warszawy.E-7 zaś dlatego ,bo
        linia E-4 jest przeładowana a jej trasa została w zeszłym roku i tak skrócona z
        Metro-Politechnika do krańca Bielańska.Ponadto ZTM chce podobno skierować na
        Tarchomin drugą linię ekspresową więc zaproponowałem jej przebieg.
        (E-7 w obronie Sardynek).
        • sloggi Re: E-7 na Tarchomin ! - do Jacka 10.06.02, 16:23
          Uruchomienie linii E-6 na Tarchomin jest uzależnione od zgody gminy Warszawa
          Białołęka na połączenie linii 101 i 509 w jedną linię 101 na trasie Metro
          Politechnika-Nowodwory. Póki co gmina na takie połączenie zgody dać nie chce,
          wobec czego ZTM poobcinał rozkłady liniom 508,509,510,518 tłumacząc, że linia
          101 ma duże niedociążenie i wozi powietrze.
          I kto komu zrobił na złość ?
          • penelopa.pitstop Re: E-7 na Tarchomin ! - do Jacka 11.06.02, 14:59
            to moze zlikwiadowac po prostu 101, ktore jezdzi tak rzadko, ze chyba
            faktycznie wozi powietrze. POlaczenie z 509 to raczej kiepski pomysl. 509
            jedzie i tak wystarczajaco dlugo z petli do petli. Jakby bylo zwykla linia, to
            jazda nim bylaby z lekka straszna.

Penelopa.
            • sloggi Re: E-7 na Tarchomin ! - do penelopy 11.06.02, 15:42
              Pamiętaj, że to nie są autobusy tylko dla ludzi z Tarchomina, ale również dla
              mieszkańców rejonów przez które przejeżdzają.
              A o ile dobrze widzę, to autobusy na linii 101 przez Rondo Starzyńskiego puste
              nie przejeżdzają.
            • Gość: Jacek Re: E-7 na Tarchomin ! - do Penelopy i Sloggi'ego. IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 11.06.02, 23:10

Moim zdaniem oboje macie częściowo rację bo zgadzam się z Penelopą,że linia
              509 powinna zostać i nie należy jej dodatkowo spowalniać dodatkowymi
              przystankami które stałyby się jej udziałem po przeobrażeniu w zwykłą
              101.Doszłoby sporo nowych zespołów po drodze:Piękna,Kijowska,Ząbkowska,
              Inżynierska,Dąbrowszczaków,Golędzinów,PIMOT,Śliwice,EC Żerań,Kanał
              Żerański,Obrazkowa.Ponadto powastałaby wątpliwość którędy puścić takie nowe 101?
              Czy obrazkową tak jak obecnie 509 czy też Światowida tak jak teraz 101?Tak czy
              tak będą niezadowoleni i protesty tych którzy stracą stałe połączenie.Z linii
              509 powinny raczej zniknąć przystanki:Budzyńskiej-Tylickiej i Dyrekcja FSO.
              Sloggi ma rację ,że należy zostawić linię 101,bo są chętni do korzystania z
              niej a jej likwidacja pociągnęłaby za sobą przypuszczalnie więcej protestów niż
              brygad z niej uzyskanych.
              Myślę ,że najlepiej byłoby zostawić te linie bez zmian a z brygad,które
              zostały obcięte z linii 509,510,508 i 518 i ewentualnych dodatkowych stworzyć
              nową linię ekspresową E-7 o zaproponowanej przeze mnie trasie bo łączy ona w
              sobie częściowo trasy tych linii a także na Ochocie linii 186 i jednocześnie
              rozładuje tłok na linii 175.Cóż czas przejazdu dla tego E-7 wyniesie około 52
              minuty (max) zatem na to aby linia ta kursowała co 14 minut potrzebaby było 9
              brygad więc chyba bujam w obłokach,ale może coś z tego będzie.....?
              • demarti Re: E-7 na Tarchomin ! - do Penelopy i Sloggi'ego. 14.06.02, 22:34
                Nic z tego nie będzie. Tak długiej i pokręconej linii nie opłaca się tworzyć,
                gdyż autobusy grzęzłyby w korkach. Pozatym nie pasuje ona do koncepcji linii
                ekspresowej. Mam pytanie do Ciebie - dlaczego akurat E-7 ??? Na Tarchomin już
                od przeszło roku projektowana jest linia E-6 do Dw. Wschodniego, która miałaby
                na celu polepszenie komunikacji z Pragą. Do Centrum dojazd jest niezły,
                pomijając oczywiście obecne częstotliwości. Natomiast co do przeobrażenia 509
                w 101 - nie byłoby aż tyle nowych przystanków, jak wymieniasz. Doszłyby tylko
                Piękna ( w jednym kierunku ), Ząbkowska, Śliwic NŻ, PiMOT NŻ, Kanał Żerański
                NŻ, EC Żerań NŻ oraz Obrazkowa NŻ. Są to więc przystanki, na których nawet
                obecne 101 rzadko się zatrzymuje. Zresztą, 509 i tak jest przktycznie linią
                zwykłą. Oczywiście, też bym wolał aby mu zlikwidować część przystanków, ale na
                to nie ma szans - każdego miesiąca ZTM otrzymuje pisma w sprawie uruchomienia
                na tej linii przystanków w zespołach PiMOT, EC Żerań i Śliwice - ten ostatni
                ostrzy sobie zęby także na 518. Tak więc moim zdaniem pomysł z połączeniem 101
                i 509 orza uruchomieniem wzmocnienia w postaci E-6 jest bardzo dobry.
                • Gość: Jacek Re: E-7 na Tarchomin ! IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 17.06.02, 01:36
                  Cóż,chyba masz rację że mało prawdopodobne byłoby aby nowa linia ekspresowa
                  na Tarhomin miała aż tak długą trasę (52 minuty),niemniej są podobnie
                  rozciągnięte trasy na liniach ekspresowych: E-2 i E-5 mające odpowiednio 18 i
                  19 przystanków.Myślę,że jedną z cech linii ekspresowych jest łączenie z Centrum
                  dwóch odległych osiedli E-1 , E-2 i E-5 co sprawdza się doskonale.Jest to
                  zresztą tańsze niż tworzenie odrębnych linii dla każdego osiedla bo wtedy ich
                  trasy częściowo się pokrywają.
                  To prawda,że to wydłużenie linii na Ochotę spowodowałoby,że E-7 tkwiłaby w
                  korku a ostatecznie można tam szybciej dotrzeć tramwajem.Dlatego wycofuję się z
                  wcześniejszego pomysłu i sugeruję skierowanie tej linii z Al.Jerozolimskich w
                  Marszałkowską do krańca Metro-Politechnika.Będzie taniej i lepsza częstotliwość.
                  Nadal uważam ,że trasa tylko do Dw.Wschodniego to nie jest optimum bo
                  zmniejszymy wtedy ilość szybkich połączeń do Centrum z pięciu do czterech.
                  Pozostaje nadal pytanie którędy puścić takie nowe 101? Światowida czy
                  Obrazkową?
                  Jeżeli chodzi o numer linii ekspresowej na Tarchomin to sprawa ta jak Sam
                  wspomniałeś jest na tapecie już od ponad roku więc może w międzycasie powstanie
                  inna linia ekspresowa docierająca gdzie indziej.Mam pewien już opracowany
                  projekt,którego zrealizowanie pozwoli na uzyskanie 4-5 brygad,które będzie
                  można skierować tam gdzie są one naprawdę potrzebne.Dodatkowo linia ta na pewno
                  będzie dobre wykorzystana przez pasażerów i usprawni (pryśpieszy przejazd)
                  komunikację dwóch odległych osiedli.Na razie nie chcę o tym mówić bo droga do
                  realizacji tego pomysłu jescze daleka...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka