Dodaj do ulubionych

HALO! administrowani przez AOM Burdzińskiego 7!!!

06.07.05, 21:43
Proszę o kontakt członków wspólnot mieszkaniowych administrowanych przez coś,
co raczy się nazywać:
Zakład Gospodarowania Nieruchomościami m.st. W-wy dla Dzielnicy Praga Północ
Administracja Obsługi Mieszkańców Nr. 5 ul. Burdzińskiego 7.
Niedawno kupiłam mieszkanie w jednej z takich WM (jest ich podobno ponad
setka) i jestem po pierwszych - koszmarnych - spotkaniach z administratorem.
Co za bajzel!!! Moja WM nie ma nawet zarządu złożonego z własnych członków!
Kompletnie nie kontroluje administratora! A administrator działa tak, ze nóż
się w kieszeni otwiera...
Po bliższe info odsyłam tu:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=523&w=25686907
i tu:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=523&w=26080547
Może jakiejś wspólnocie udało się przynajmniej powołać własny zarząd? A może
calkiem uwolnić od tej paskudnej hydry AOM? Czy i jak panujecie nad swoimi
finansami?
Krótko: czy są tu jacyś świadomi członkowie takich wspólnot? Bo mam ochotę na
rewolucję w mojej i chciałabym skorzystać z dobrych przykładów :)
Obserwuj wątek
    • Gość: współwłaściciel WM Kochana ADM IP: *.chello.pl 07.07.05, 00:09
      zadzwoń 0-22 618 23 05 tam są administratorzy wspólnot mieszkaniowych
      jednoblokowych i bardzo dobrze współpracują z zarządami i mają wsparcie i
      zaplecze techniczne (awarje, konserwacje, przeglądy)
      • 32.na.hamaku Re: Kochana ADM 07.07.05, 00:39
        Dzięki za nr telefonu, ale niezupełnie o to mi chodziło, oględnie rzecz ujmując...
        Z administratorem juz się spotkałam, zarząd właśnie usiłuję bezskutecznie
        namierzyć (podobno moja WM nie ma zarządu wyłonionego spośród członków WM, tylko
        jakiś zewnętrzny - patrz linki), a zaplecze techniczne... szkoda gadać, równiez
        patrz linki.
        Powtarzam: szukam CZŁONKÓW WM, nie kontaktu z Zarządca i jego pracownikami.
        PS. Za co tak kochasz tę ADM, jeśli wolno spytać???? Może ona ma jakieś miłe
        strony, tylko zazdrośnie je przede mną ukrywa... A to filutka!
        • Gość: Wspólnotowiec Zakończyć romans z ADM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 09:53
          Najwyższa pora pogonić na cztery wiatry tę bandę chamskich i aroganckich
          darmozjadów utrzymywanych z naszych pieniędzy. Ci ludzie myślą, że nadal
          działają dawne PGM-y, ZDM-y i inne twory socjalistyczne. Nic dziwnego,że tak
          się zachowują, bo rekrutują się w większości z byłych pracowników wymienionych
          instytucji i nawet jak mają licencje zarządców nieruchomości, to zdobyli je w
          conajmniej dziwny sposób - co sprytniejsi wyczuli sytuację i jeszcze jako
          pracownicy PGM-ów porobili jakieś kursy i uzyskali te kwity. Jednak mentalnośc
          ich się nie zmieniła i nadal uważają, że są naszymi panami toteż stale robią
          nam łaskę.
          Gdybym w instytucji, gdzie pracuję, tak się zachowywał jak owi administratorzy
          w stosunku do nas, niezwłocznie zostałbym wylany. Tymczasem jak pisze 32
          na.hamaku, jej administratorzy posuwaja się do obrażania członków wspólnot. Już
          samo to przemawia za jak najszybszym podziękowaniem takiemu administratorowi.

Po drugie, zgodnie z obowiazującym prawem, jednostki budżetowe miasta nie
          powinny zarządzać nieruchomościami. Czynią to prawem kaduka wykorzystując
          nieświadomość przeważnie starszych ludzi lub zabieganie tych młodszych.

Jeśli u autorki postu nie ma zarządu spośród mieszkańców a mają oni większość
          wykupionych lokali, to tylko sprytna propaganda zarządcy powoduje, że trwa taki
          stan rzeczy. Dlatego nie widzę innego wyjścia jak nawiązanie ścisłej
          współpracy, szeroka wymianę poglądów, zwołanie zebrań i wybranie własnych,
          dobrych zarządów i podpisanie umów na sensownych warunkach z zarządcami.

Nie można dłużej tolerować takiej sytuacji, że za własne pieniądze hodujemy
          sobie grupę bezczelnych zarządców ignorujących nasze prośby i żyjacych nadal
          naszym kosztem. Jestem pewien, że wnikliwe pogrzebanie w dokumentacji wspólnoty
          ujawni wiele przekrętów.
          • vars2 Re: Zakończyć romans z ADM 07.07.05, 11:37
            Wlasciwie cale zlo zaczyna sie w Zarzadzie przy ulicy 11-go Listopada 15, ktory
            to nadzoruje prace i jest jednostka zwierzchnia wszystkich ADM na Pradze Polnoc.
            To Zarzad podpisuje Umowy ze Wspolnotami. W zasadzie pani -zca dyrektora
            Zarzadu stwierdza, ze w momencie wylonienia zarzadu wspolnoty, wspolnota ma
            sama przejac zarzad i podpisac umowe z wybranym przez siebie zarzadca. Jest
            prawda, ze administracje nie posiadaja w tej chwili osobowosci prawnej i nie
            powinny zajmowac sie zarzadzaniem wspolnotami. Robia to bezprawnie i nawet nie
            wiem, czy w przypadku nie wywiazania sie z umowy moga ponosic jakies
            konsekwencje?
    • mooj Re: HALO! administrowani przez AOM Burdzińskiego 07.07.05, 11:55
      nasza wspólnot ani ebyła zainteresowana wyłonieniem zarządu
      tzn byli zainteresowani 2 czlonkowie
      1. gmina
      2. ja
    • mooj Re: HALO! administrowani przez AOM Burdzińskiego 07.07.05, 11:57
      które wspólnoty się wyłamały?
      z tego co mi wiadomo kilka było i sobie chwalą
      spróbuj np namysłowska vis-a-vis basenów

w naszym pzrypadku ZNK nie utrudniało powołania zarządu, przynajmniej nie
      czyniło tego otwarcie
      • Gość: Wspólnotowiec Ten rak toczy wspólnoty w całej Polsce! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 13:31
        Poniżej post z forum łódzkiego na temat zarządzania nieruchomościami - Warszawa
        nie jest więc wyjątkiem (ale to dla nas żadna pociecha), w innych miastach jest
        podobnie. Może wreszcie ludzie się obudzą!

"Budynki umierają powoli... w ciszy .... zakończonej głośnym hukiem zawalających
        się murów.
        Nie potrafią się skarżyć i protestować.

Jak zdarzy się tragedia, to przez kilka dni gorący temat właściwej eksploatacji
        nieruchomości odżywa, pojawiają się artykuły wypowiedzi uczonych osób, obietnice
        władz, że będzie lepiej.....
        A potem temat przycicha, zagłuszają go inne wydarzenia i dalej toczy się ta
        nierówna walka z czasem.

Może ktoś pojedyńczy zostanie ukarany, ale "układy" nie zmieniają się. Dalej ci
        sami niedouczeni dyrektorzy zatrudniający jeszcze gorzej przygotowanych
        administratorów zajmują się tym jednym z najbardziej w życiu potrzebnym i
        jednocześnie najdroższym dobrem człowieka - mieszkaniem.

Ważniejsze jest "załatwienie" jeszcze paru spraw, posadzenie jeszcze kilku
        znajomków na stołkach, wzięcie paru łapówek.

A potem? Niech się wali niech się pali. Po nas - nawet potop.
        I tak nas drugi raz nie wybiorą.

I tak się toczy życie w mieście Łodzi, tak umierają całe kwartały ulic i rosną
        portfele decydentów.

Nieszczęściem dla Narodu Polskiego jest szukanie sprawiedliwości poza granicami
        kraju - w Strasburgu.
        Sami, my Polacy nie potrafimy się rządzić i obce sądy muszą przywracać naszą
        polską sprawiedliwość.

Wstyd i hańba".

• Gość: Kibic Wasi zarządcy działają bezprawnie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 15:08
          Poniżej wyrok z Łodzi w sprawie zarządzania wspólnotą przez zaklad budżetowy
          dzielnicy. Wynika z niego, że nasze wspólnoty zarządzane s też nielegalnie a
          pomimo tego biorą od nas kasę.

"PIERWSZY TEGO TYPU WYROK W POLSCE.

Powód: Jan Jefimik – właściciel lokalu .... w nieruchomości położonej przy ul.
          ............. w Łodzi
          Pozwany: wspólnota mieszkaniowa nieruchomości położonej przy ul. ....... w Łodzi

Pozew

1.o uznanie za nieważną, uchwały nr 4 podjętej w dniu 01.03.2004 r. w sprawie
          zobowiązania zarządu wspólnoty do zawarcia umowy o wykonywanie czynności
          zwykłego zarządu z Administracją Nieruchomościami Łódź....................
          2.o zasądzenie stosownych kosztów procesu od pozwanej na rzecz powoda;
          3.o rozpoznanie sprawy także pod nieobecność powoda oraz wydanie wyroku
          zaocznego w sytuacji przewidzianej procedurą cywilną.
          Uzasadnienie:

Jestem właścicielem lokalu nr ...... w nieruchomości położonej w Łodzi przy
          ul. ..............
          Dowód: kserokopia aktu notarialnego zakupu lokalu

Na zebraniu wspólnoty, w dniu 01.03.2004 r. pełnomocnik gminy .......
          wykorzystując dominującą pozycję właściciela posiadającego 0,845 udziałów w
          nieruchomości, przegłosował uchwałę zobowiązującą zarząd do zawarcia umowy o
          wykonywanie czynności zwykłego zarządu z Administracją Nieruchomościami
          .............................
          Administracja Nieruchomościami .................. jest zakładem budżetowym
          gminy Łódź.

Zgodnie z art. 7 ustawy z dnia 20 grudnia 1996 roku o gospodarce
          komunalnej (Dz. U. z 1997r. nr 9 poz. 43 z późn. zm), działalność wykraczająca
          poza zadania o charakterze użyteczności publicznej nie może być prowadzona w
          formie zakładu budżetowego.
          Zgodnie z art.9 pkt. 4 ustawy z dnia 08.03.1990 r. o samorządzie gminnym,
          zadaniami użyteczności publicznej, w rozumieniu ustawy, są zadania własne
          gminy, określone w art. 7 ust. 1, których celem jest bieżące i nieprzerwane
          zaspokajanie zbiorowych potrzeb ludności w drodze świadczenia usług
          powszechnie dostępnych.

Usługa polegająca na wykonywaniu czynności z zakresu zarządzania wspólnotą
          mieszkaniową nie należy do zadań użyteczności publicznej, gdyż nie dotyczy
          zaspokajania potrzeb zbiorowych mieszkańców gminy i nie jest usługą
          powszechnie dostępną (zaspokaja potrzeby jedynie członków wspólnoty
          mieszkaniowej i tylko dla nich jest dostępna).

W związku z powyższym Administracja Nieruchomościami ............ będąca
          zakładem budżetowym nie może administrować nieruchomością położoną przy ul.
          ..............., ponieważ nieruchomość ta stanowi własność wspólnoty
          mieszkaniowej.

Działając na podstawie art. 25 ustawy z dnia 24.06.1994 r. o własności
          lokali wnoszę o uznanie uchwały wspólnoty nr 4 z dnia 01.03.2004 r.za
          nieważną, z powodu jej sprzeczności z obowiązującym prawem.

UWAGA:

Sąd Okręgowy I Wydział Cywilny w Łodzi.
          Postanowienie z dnia 10.06.2005 r.

Sąd:
          1. uchyla uchwałę nr 4/2004 podjętą 1 marca 2004 r.
          2. zarządza od pozwanego na rzecz powoda 130 zł zwrotu kosztów sądowych

Wyciągnijmy z tego wnioski!
    • Gość: Andrzej Re: HALO! administrowani przez AOM Burdzińskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 10:40
      Jestem członkiem wspólnoty jednego z budynków należących do Burdzińskiego 7
      jak sobie poradzić? Oczywiście nie jestem alfą i omegą ale jeśli chcesz pogadać
      to podaję e-mail: mediacom@op.pl
      • Gość: Ciekawy Co tam słychać na polu bitwy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 21:35
        32.na.hamaku - napisz nam, co dalej u Ciebie, bo to jest bardzo poglądowa
        lekcja jak unikać pewnych trudności i jak się zabezpieczać na przyszlość w
        walce z naszymi admninistracjami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka