Dodaj do ulubionych

Opinie o Targówku

10.08.05, 13:11
Niedawno wprowadziliśmy się do mieszkania w okolicach Pratulińskiej, blok
wydaje się być schudny, jest stosunkowo nieduży. Ale już pierwszego tygodnia
spotkało nas coś niesympatycznego. Okazało się że na klatce ktoś wyciął nam
kabel od tv? Nie wiem co o tym myśleć? czy jest to zwykła ludzka złościwość
czy też jakiś markines tam mieszka (choć z pozoru tak się nie wydaje). Czy
ktoś mieszka w okolicy?
Obserwuj wątek
    • Gość: gość portalu Re: Opinie o Targówku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 14:03
      Targówek (mieszkaniowy) to osiedle powstałe między połową lat 70-tych i połową
      80-tych XX w. Jest to miejsce zamieszkane, przez całe spektrum społeczne, jakie
      można sobie tylko wyobrazić w Stolycy. Wśród ludności miejscowej można więc
      spotkać tak goźnego bandytę, żula, poczciwego staruszka, jak i profesora
      wyższej uczelni lub artystę, a nawet dyplomatę wietnamskiego. Ponieważ Targówek
      to nie jest generalnie osiedle zamknięte i strzeżone - wszystko w nim się
      miesza i bulgoce, wytwarzając taki MIX. Dawniej mieszkania dzieliły się na
      spółdzielcze i kwaterunkowe. Te ostatnie koncentrują się przede wszystkim
      w "pomarańczowej" części osiedla - i tam może dominować element najbiedniejszy,
      więc najbardziej poza obrotem.

Wiodące grupy to - rodziny byłych robotników FSO, Huty i
      elektrociepłowni, "przesiedleńcy" ze Szmulek, rodziny byłych wojskowych i
      milicjantów (czasem nawet SB-ków), emerytowani ZSMP-owcy, żołnierze Mafii
      Wołomińskiej, biedniejsza klasa średnia różnżch zaiteresowań i profesji, nowy
      napływ ludzi z prowincji, zwabionych niskimi cenami mieszkań, jak na warunki
      Warszawki.

Nie rozumiem pojęcia "okolice Pratulińskiej". Jeśli chodzi o ul. Gajkowicza i
      Orłowską - większość tamtejszych mieszkańców pierwotnie wywodziła się z
      Ludowego Wojska Polskiego i Milicji Obywatelskiej lub podobnych organizacji.
      Potem się wszystko wymieszało, ale trynd jest właśnie taki.
      • palker Re: Opinie o Targówku 10.08.05, 14:18
        uważam, że to dosyć trafna opinia jeśli chodzi o mieszkańców blokowisk. Oprócz
        tego na Targówku mieszkają niedobitki ludności miejscowej o starym warszawskim
        rodowodzie. Tu i ówdzie ostały sie małe kamienice i kamieniczki lub domki od
        willowych po slumsowate budy klecone kiedyś w ciagu jednej nocy bez zezwolenia
        a potem zalegalizowane.
        • Gość: Białyman Re: Opinie o Targówku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.05, 15:08
          O kurcze, własnie miałem kupić mieszkanie na Targówku ale po przeczytaniu tych
          opinii chyba się jeszcze raz zastanowię.
      • Gość: Stella Re: Opinie o Targówku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.05, 23:27
        Gościu, mieszkam na Targówku 3/4 życia ale az tyle wiadomości nie posiadałam,
        dzięki za oświecenie ;)
    • Gość: Marek Re: Opinie o Targówku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 15:24
      Może kablówka "odłączyła" telewizję przez usunięcie kabla?
    • ulus5 Re: Opinie o Targówku 10.08.05, 16:00
      cześć,
      ja mieszkam na Targówku z rodzicami od 7 lat, (wczesniej mieszkałam od
      urodzenia na mokotowie) ale juz nie długo, kupuje sobie mieszknaie też w tej
      oklicy dlatego że jest to bardzo fajne miejsce. Cicho, spokojnie, dobry dojazd
      komunikacyjny do centrum (15 min), nie spotkałam sie nigdy tu z aktem
      wandalizmu choć pewnie zdarza sie i tu nie mówię ale moim skromnym zdaniem tak
      jak w każdej dzielnicy...
      pozdrawiam
    • wuzzi Re: Opinie o Targówku 11.08.05, 08:54
      madeo napisała:

> Okazało się że na klatce ktoś wyciął nam
      > kabel od tv?
      Kabel odcina Kablówka przy zmianie lokatora. Jak się zgłosicie to Wam podłączą.
      Nikt z sąsiadów takich bzdór nie robi...
      • madeo Re: Opinie o Targówku 11.08.05, 09:04
        Nie była to robota ludzi z kablówki, bo tv i internet podłączyli nam 2-3 dni
        wcześniej, więc musiał odciąć któryś z mieszkańców.
    • euryth Re: Opinie o Targówku 11.08.05, 13:47
      Ja mieszkałam przeszło 20 lat na Targówku i było O.K.
      Owszem jest tam troche zuli i złodziejstwa ale tak jak wszedzie.
      Przede wszystkim dobra komunikacja.To jest duzy plus.Jest fajny park,teatr.
      Ja mieszkałam na Kołowej-naprzeciw teatru.
      Pozdr
    • Gość: M Re: Opinie o Targówku IP: *.softbank.pl 11.08.05, 14:11
      > spotkało nas coś niesympatycznego. Okazało się że na klatce ktoś wyciął nam
      > kabel od tv?

Stary numer "serwisantów" (jak kolwiek ich zwał) operatora tv - cos im nie
      pasuje a akurat Cie nie ma w domu to "tną".
      Chyba że to się stało np o 3 rano to wtedy akurat trafił się jakiś "życzliwy".

M.
      • Gość: Stella Re: Opinie o Targówku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.05, 23:42
        Ja nie wiem czy lubię Targówek, ale jedno jest pewne, mieszka się tam
        ciekawie ;) Nie jest tak źle, ja kupiłam jakis czas temu nowe mieszkanie,
        miałam kupować na Bródnie ale ostatecznie zostałam na Targówku, bardziej mi się
        podobało, bloki na Targówku są z lat 80ych, dosyć zadbane, ładne układy
        mieszkań, duże balkony, na osiedlu jest sporo zieleni i przestrzeni i nie ma
        dużych ruchliwych ulic. Mieszka tu dokładnie taki mix jak ktoś wyżej napisał,
        lepiej uważać ale mi się np. zdarza wracać w nocy i nigdy nie przytrafiło mi
        się nic przykrego, ale może mam szczęście. Słyszałam o przypadkach pobicia.
        Poza tym co charakterystyczne po Targówku włóczą się stadami przedstawiciele
        tzw. złotej polskiej młodzieży, okupują okoliczne klatki zajmując sie piciem,
        paleniem i bluzganiem. Ale nie prowokowani nie zaczepiają :) Wokół jest bardzo
        dobra infrastruktura, spory bazarek, dużo sklepów, przychodnie, szkoły, nawet
        fitness club, biblioteka itp. Poza tym pętla autobusowa i dobre połączenia. Do
        śródmieścia prosta droga i dokładnie 7 km samochodem, to bardzo blisko.
        Ja osobiście lubię Pragę i jej klimat, Targówek to takie trochę Zoo ale
        naprawdę nie mieszka się tu źle.

Z Targówka dla Państwa mówiła Stella!
        • Gość: BUBU Re: Opinie o Targówku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.05, 23:46
          a co myślicie o nowym bloku na borzymowskiej ?! czy to spokojna okolica ? czy
          raczej niebardzo ?!
          • Gość: Tąch Re: Opinie o Targówku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.05, 11:33
            Chodzi o "targówek plaza" ?
            Jeżeli tak, to okolica jest jak na targówek przystało. Trochę dresów, trochę
            meneli, wielu ludzi "normalnych"....pomieszanie z poplątaniem....
          • Gość: gość portalu Re: Opinie o Targówku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 12:43
            Po co pytać o spokój w okolicy, skoro ważniejsza może być totalna brzydota tego
            miejsca? Wybierz się tam, najlepiej w słoneczny dzień i spójrz dookoła.

Przybyszom z daleka oraz słabo widzącym wyjaśniam - ul. Borzymowska łączy petlę
            autobusową na Targówku z ul. Św. Wincentego w okolicy głównej bramy Cmentarza.
            Wcześniejszymi laty blokowiska budowane tu w latach 70-tych i 80-tych XX w. nie
            zajęły tej ulicy i okolic. Znajdują się więc tu resztki starego Targówka - w
            sporej części tragiczne rudery po jakichś warsztatach (w tym fabryce żarówek) i
            zakładach kamieniarskich. Generalnie syf, malaria i rozbiórka z toaletą w
            podwórku, a 1-2 listopada - czasowy parking cmentarny. Nowy apartamentowiec stoi
            na zapleczu tej okolicy, z drugiej strony otoczony blokami ul. Gościeradowskiej
            i Złotopolskiej. Mieszkać można, jeśli się nie lubi wyglądać przez okno.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka