Dodaj do ulubionych

Targówek- nazwy ulic

IP: *.cable.casema.nl 03.10.05, 11:31
Kochani Warszawiacy!

Robię właśnie tłumaczenie z języka niderlandzkiego, nie będę Was zanudzać,
ale potrzebuję takich informacji:
- czy ulice na Targówku takie jak Foletowa, Karminowa czy Pastelowa są
historyczne, tzn. czy istniały przed wojną?
- jeśli nie, czy ktoś dysponuje spisem ulic, jakie istniały na Targówku przed
wojną?
Wielkie dzięki!
Obserwuj wątek
    • sloggi Re: Targówek- nazwy ulic 03.10.05, 12:09
      Nazwy te nadano w I połowie lat 70-tych.
      Do roku 1951 Zacisze leżało poza granicami Warszawy.
    • palker Re: Targówek- nazwy ulic 03.10.05, 12:14
      obejrzyj stare plany Warszawy:
      www.trasbus.com/planywarszawy.htm
    • badziewiak_leon Re: Targówek- nazwy ulic 03.10.05, 13:29
      Po pierwsze więc, wymienione nazwy nie są nazwami ulic Targówka, ale Zacisza. Najprawdopodobniej mylisz to, co obecnie nazywa się Targówek (czyli była samodzielna gmina warszawska - Bródno, Targówek i Zacisze do kupy razem wzięte) z Targówkiem właściwym (czyli dzielnicą na dalekich peryferiach dawniejszej Warszawy). Targówek kończył się w okolicy Trockiej był miejscem o totalnie złej proweniencji (powiedzenie ludzi z lewej strony Wisły - "hej krówka z Targówka"). Jego najsłynniejsza (literacko) ulica to Mokra (tu mieszkał niejaki Popiołek z serialu Alternatywy 4), a jego centrum znajdowało się w okolicy Tykocińskiej, Piotra Skargi. Resztę znajdziesz na starożytnych mapach.

Co do ulic "kolorowych" na Zaciszu - powstały one (fizycznie) jako osiedle domków jednorodzinnych (głównie w zabudowie szeregowej) zbudowanych dla bonzów z FSO, za czasów panowania JKM, miłościwego Edwarda Gierka. Przedtem w tym miejscu szumiał łan żyta albo jakiejś innej byliny.
      • Gość: kasia Re: Targówek- nazwy ulic IP: *.cable.casema.nl 03.10.05, 14:54
        leon, dzięki!
        o Balcerka chyba chodziło, a nie Popiołka, nie?
        • Gość: kasia Re: Targówek- nazwy ulic IP: *.cable.casema.nl 03.10.05, 14:59
          jeszcze jedno mam pytanko- czy przed wojna mozliwe bylo, zeby ktos szedl na
          Targowek, zeby cos taniej kupic? Czy byly tam bazary itd.?
          • badziewiak_leon Re: Targówek- nazwy ulic 03.10.05, 18:38
            Oczywiście - Balcerek - skleroza już doskwiera.

Jeśli zaś chodzi o bazar - tu jestem zdecydowanie za młody - ale ojce
            opowiadali, że było tam raczej targowisko (chyba podle Trockiej) typu ziemniaki,
            krowy, prosiaki - stąd podobnież nazwa. Za okupacji ludzie z W. wybierali się w
            okoliczne pola na tzw. szmugiel. Moja Ciotka mieszkała na Gorzykowskiej zaraz po
            wojnie - nic mi jednak nie opowiadała o okazjach na jakimkolwiek targowisku lub
            bazarze.
            • sloggi Re: Targówek- nazwy ulic 03.10.05, 22:00
              A jaka była prowenciencja ciotki?
              ps. Balcerek wyprowadzał się z Chemicznej 13.
              • badziewiak_leon Re: Targówek- nazwy ulic 04.10.05, 10:44
                Ciotka była urzędniczką, a jej mąż z zawodu dyrektorem. Po lekkim odgryzieniu
                się, z Gorzykowskiej przenieśli się na Ubów.

Z życiorysu Balcerka, jak widzę - doktoratu bym nie zrobił.

Tak nota bene pytania powyżej - mam wrażenie, że chodzenie gdzieś, co by taniej
                kupić, w Warszawie wzięło się najwcześniej w latach 90-tych XX wieku. Przed
                wojną to raczej ludność ze wsi itp. przybywała do środka miasta co by sprzedać.

A Targówek przed wojną był chyba taką dzielnicą przedmiejską z dużym udziałem
                lumpenproletariatu. Zabudowa typu jednorodzinna, plus 2-3 piętrowe czynszówki.
                Wszystko dobrze udrzewione - sady i ogródki. Z moich obserwacji poczynionych w
                dzieciństwie (połowa lat 70-tych) - Targówek po prostu zamordowano industrialnie
                przy okazji budowy osiedla z wielkiej płyty. Po prostu wyburzono prawie całą
                dotychczasową zabudowę i to czasem kompletnie bez związku z budową nowych
                budynków. Np. Gorzykowska i sąsiednia Remiszewska straciły zabudowę kosztem
                pustych, niezabudowanych przestrzeni, które przez wiele lat do niczego nie były
                wykorzystywane.
                • tarantula01 Balcerek 10.10.05, 12:17
                  badziewiak_leon napisał:

> Z życiorysu Balcerka, jak widzę - doktoratu bym nie zrobił.

Obaj macie zdaje się rację. To jedna z nieścisłości serialu. Na zbliżeniu listy
                  z przydziałem, to Balcerkowie mają inny adres niż potem jest to pokazywane w
                  kolejnym odcinku, gdy są eksmitowani.
      • palker Re: Targówek- nazwy ulic 04.10.05, 14:47
        w całej Warszawie jest może z tuzin "świętych" ulic. No czymś się od tego
        Krakowa różnić musimy:-)
        Z tej liczby, na Targówku, mamy lub mieliśmy ulice : św.św. Wincentego,
        Hieronima, Cecylii i Jadwigi. To jeszcze od przedwojnia.
        Po wojnie ulicę św.Jadwigi zmienino na Podobną bez podania, do czego ona miała
        byc podobna. W ten sposób Warszawa nie ma ulicy, ani Królowej Jadwigi, ani
        Jadwigi w jej świętym wydaniu.
        Pisząc Targówek mam na myśli dzielnicę Warszawy. Bo św.Hieronima jest ulicą
        Bródna-Ustronia
        • przemyslaw.burkiewicz ulica Jadwigi 04.10.05, 16:55
          Argumentacja za zmianą ul.Św.Jadwigi na Podobną - ulica ta jest PODOBNA do
          niczego..-to usłyszałem kiedyś w tramwaju
    • Gość: a1 Re: Targówek- nazwy ulic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.05, 16:02
      kto wie cos o cichci ktora kursowala do
      Radzymina ?
      czy ktos pamieta?
      • Gość: sztompel Re: Targówek- nazwy ulic IP: *.acn.waw.pl 09.10.05, 00:58
        To i ja się podepnę do pytania i zapytam tak: Czy ktoś ma lub chociaż widział
        jakiekolwiek zdjęcia ze stacji Warszawa Targówek rzeczonej kolejki????
    • Gość: a1 Re: Targówek- nazwy ulic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.05, 16:04
      przepraszam oczywiscie{ciuchci}
      • Gość: Stefan Re: Targówek- nazwy ulic IP: *.aster.pl 08.10.05, 18:28
        Książka Jerzego Kasprzyckiego i Jerzego S. Majewskiego- "Korzenie Miasta.
        Niedaleko od Warszawy"
    • Gość: expat Re: Targówek- nazwy ulic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.05, 18:54
      bez problemu możn akupić w księgarniach reprint przedwojennego plany targówka i
      zacisza - i bardzo cielakwe rzeczy były planowane a prawie nic nie zostało
      zrealizowane do końca
      pozdrawiam
    • lelu Jak się zgadało 10.10.05, 10:18
      Od urodzenia mieszkam na Bródnie, rodzice i dziadkowie od lat dwudziestych. Od
      przedwojnia zawsze przy ulicy Goworowskiej. Skąd ta nazwa. Był jaikis Goworów,
      Goworowo itp ?
      • palker Re: Jak się zgadało 10.10.05, 10:35
        Według Kwiryny Handke nazwa jest "odgeograficzna"
        jest i Goworów i Goworowo. Nazwa ulicy pochodzi od tej drugiej miejscowości
        połozonej w okolicach Ostrołeki. Goworów to miasto na Śląsku, a nazwa świeża,
        nadana po 1945 r.
        :-)
        • lelu Re: Jak się zgadało 10.10.05, 10:47
          Bóg zapłać dobry człowieku. Coś mi się zaczyna zamykać. Duża część napływowych
          mieszkańców tej części mista pochodziła właśnie z tego kierunku, może więc ktoś
          powodowany nostalgią "załatwił" sobie tę nazwę.
          • Gość: Goworowski Goworowska IP: *.aster.pl 10.10.05, 20:39
            Nie jest powojenna. Świadczy o tym fakt, że mam ją na planach '39 i 35!
            Ponadto na budynku nr bodaj 3 wisi przedwojenna adresówka...
            • palker Re: Goworowska 10.10.05, 21:35
              o ile zrozumiałem Lelu nie sugeruje, że nazwa jest powojenna, wręcz na odwrót
              (tylko uważnie trzeba przeczytać oba jego posty). Goworowska to ulica Nowego
              Bródna, którego powstanie łączy się z rozwojem Kolei Nadwiślańskiej w XIX w.
              Duża część ludnośi napływowej, która się tu osiedliła pochodziła z Kurpii:-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka