Dodaj do ulubionych

Znowu weekend pełen drogowych remontów

IP: *.aster.pl 19.10.06, 23:41
Obserwując budowy prowadzone przez STRABAG przypomina mi sie MPRD ;/
Rozgrzebane budowy, po kilku pracowników opierających się o łopaty, co w końcu
prowadzi do opóznień. A nad wszystkim czuwa jak zwykle ZDM. Opóźnienia nie sa
dla mnie zaskoczeniem- jeżdżąc Zieleniecka widac że tam się nic nie dzieje!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: HOQS Re: Znowu weekend pełen drogowych remontów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.06, 02:55
      Fakt. Al.Zieleniecka to totalna porażka. Nie widać żeby coś tam się działo. Ale
      z drugiej strony - Rondo Starzyńskiego, aż miło popatrzeć. Mam nieodparte
      wrażenie, ze Strabag ma ograniczone moce przerobowe i przerzucaja zasoby z
      jednej budowy na drugą. Co wiecej, nie ma dymu o zieleniecką wiec podejrzewam,
      że miasto zgodziło się na opóźnienia na zielenieckiej kosztem przyspieszenia
      prac na R.Starzyńskiego. .. i jeszcze dopłacili... może niech miasto wyegzekwuje
      kary za niedotrzymanie terminów na zielenieckiej? A moze jest tak że policzono
      już kary i koszty przyspieszenia pracy a te dwie bańki dopłaty na za
      r.starzyńskiego to tylko róznica?
      • Gość: TOP Re: Znowu weekend pełen drogowych remontów IP: *.sofrecom.pl 20.10.06, 09:41
        Wiadukt na rondzie Starzyńskiego budują Mosty Łódź a nie sam Strabag.
        • Gość: HOQS Re: Znowu weekend pełen drogowych remontów IP: 212.160.172.* 20.10.06, 13:35
          Słusznie. Przepraszam za tą pomyłkę... nie wiem skąd mi się tam Strabag
          wytrzasnął...
          • okemot Re: Znowu weekend pełen drogowych remontów 20.10.06, 17:06
            Wziął się stąd że Strabag jest generalnym wykonawcą, ale fizycznie budowa
            wiaduktu jest realizowana przez Mosty Łódź :)
    • Gość: Paweł Weekend w pracy IP: *.epstein.com.pl 20.10.06, 09:28
      A pani Urszula Nelken to ile ostatnio weekendów spędziła w pracy?! Możeby tak
      trzoszkę pomyślała zanim coś powie?...
    • Gość: Kuba Re: Znowu weekend pełen drogowych remontów IP: *.aster.pl 20.10.06, 10:12
      O ile się nie mylę, ta firma robiła też Saską we wrześniu. Dawno nie widziałem
      aż tak spartaczonej roboty. W zeszłym tygodniu poprawiali po sobie studzienki
      pozapadane na 10 cm.
    • Gość: Adam Remont Puławskiej - który w końcu odcinek? IP: *.roehlig.pl 20.10.06, 10:20
      W jednym tygodniu informuje się, że remontowany ma być odcinek Karczunkowska
      (Karmazynowa)-Kajakowa a w następnym, że Kajakowa-Poleczki (Pileckiego). W
      nawiasie wpisałem nazwy ulic występujące po stronie jezdni mającej podlegać
      remontowi (wschodniej). Ulice Karczunkowska i Poleczki występują po stronie
      zachodniej - przy jezdni która była wyremontowana w dwóch turach, w ubiegłym
      roku Poleczki-Głuszca, a w tym Głuszca-Karczunkowska.
      Pilnie potrzebny jest kapitalny remont Puławskiej na odcinku mokotowskim ale
      też pozostałe fragmenty do granic miasta ze względu na koleiny (od
      Karczunkowskiej do granicy miasta), wybrzuszenia (w okolicach Rzymowskiego) i
      zapadnięcia (jezdnia wschodnia pomiędzy Wałbrzyską a Wilanowską).
    • Gość: m_st Re: Znowu weekend pełen drogowych remontów IP: 62.29.248.* 20.10.06, 10:36
      A ja widzę postęp prac przy wiadukcie przy Reducie (al. Jerozolimskie0. I
      uważam, że porównanie Strabag do MPRD jest mocno nietrafione.

Terminu jeszcze nie przekroczyli, a sądząc po zaawansowaniu prac uważam, iż zdążą.

Nota bene:
      Z tego co wiem początek prac mieli utrudniony. Gdy ruszyli z pracą, to pracowali
      nawet w niedziele, i w nocy. Pewnie dogonili harmonogram, i spowolnili prace.
      Jednak gdyby kontynuowali w tym tempie wiadukt już byłby gotowy. Jest jedno
      'ale'. Można mieć coś 3 razy szybciej (praca w nocy, święta, większa ekipa),
      tylko trzeba zapłacić za to 5 razy więcej. A i tak niektórych prac nie da się
      przyspieszyć, gdy proces technologiczny wymaga określonego czasu, lub też
      okoliczni mieszkańcy nie zgodzą się na prace w nocy. Potem i tak zrzędą, że są
      hałasy, że budowa się ślimaczy. Jednak gdy przetargi mają najważniejsze
      kryterium 'cena' a nie 'czas', to potem budowy ciągną się przez rok lub dwa.
      Nikt z decydentów nie zapłaci więcej za prace budowlane wtedy, gdy można
      zapłacić mniej. Przy zmianie ekipy zostałby posądzony o niegospodarność "bo
      wydał więcej". Nikt nie pomyśli o pieniądzach, jakie ludzie tracą stojąc w korkach.
      • Gość: rafal Re: Znowu weekend pełen drogowych remontów IP: *.aster.pl 20.10.06, 21:59
        Tak sie składa, że zarówno na Zielenieckiej i al. Jerozolimskiech nie ma bloków
        mieszkalnych, tak więc mogą pracować i 100 h/dobę ;/
        Jak widzę, że na Zielenieckiej jest 10 ludzi z czego 7 siedzi to mnie krew zalewa.
        To samo tyczy wiaduktu na al. Jerozolimskich. Nie wspomnę o burdelu na placu
        budowy!

A Kazio daje lekką łapką te 2 bańki z własnej kieszeni ??
        POGONIĆ TYCH NIEROBÓW Z ZDM i Ratusza!!. Nelkenowa tak jak i Marcinkiewicz
        potrafią tylko kłapać jadaczkami obiecując to co im ślina na języki przyniesie.
        Warszawy nie stać na takich "fachowców"
    • Gość: Rafson Re: Znowu weekend pełen drogowych remontów IP: *.acn.waw.pl 20.10.06, 17:23
      W Warszawie to nic w porównaniu do tego, co ta firma wyrabia na trasie od Pow.
      Śląskich do Leszna, praca ciągana się nie miłosiernie na odcinku ok. 20 km
      pracuje może 8 osób (pracuje nazwijmy to tak). Frezowali nawierzchnię gdzie
      uwidoczniły się jeszcze większe dziury i oczywiście nic nie robiąc dalej. Do
      tego kładąc kanalizację porobili wycięcia w jezdni w kształcie prostokąta,
      których dobrze nie zabezpieczają i w efekcie jest dużo przebitych opon (sam
      widziałem jak stały 3 samochody na jednej z takich pułapek). Remontują najlepsze
      odcinki drogi a te gdzie droga jest fatalna czekają na lepsze czasy. Nie wiem
      jaki czas mają na skończenie tej drogi ale z ich tempem raczej nie wróżę
      sukcesów w najbliższej przyszłości (5 lat). Dno i żenada, nawet nie dodam że
      starszny bajzel jest na drodze, źle zabezpieczona, jakieś kamienie piasek wrrrrrr.
      Moja żona jeździła jeszcze nie dawno do pracy tą trasą, Boże jeśli ja miałby to
      robić prawdopodobnie odwiedziłbym prezesa „Srabagu” i z pistoletem oraz pianą na
      ustach… kazałbym temu k… jeździć po tej drodze przez tydzień (była by to
      wystarczająca kara)

Pozdr.

Rafał
    • Gość: Damian Jakość zarządzania w ZDM na 3 z minusem IP: *.compi.net.pl 20.10.06, 22:46
      Czy ZDM potrafi cokolwiek porządnie skoordynować? Na swoich stronach
      internetowych o remontach, które mają się zacząć w piątki o 22.00 informuje pod
      koniec dnia w czwartek albo w piątek rano.

Informacja z wczoraj:
      www.zdm.waw.pl/?view=16050000&page=0&num=140
      19 października 2006
      Remonty na weekend
      W najbliższy weekend Zarząd Dróg Miejskich przeprowadzi wymianę nawierzchni
      trzech stołecznych ulic. Remontowana będzie Puławska od Kajakowej do Poleczki
      (połowa jezdni wschodniej), Białobrzeska, Jagiellońska od Kłopotowskiego do
      Zamoyskiego oraz ciąg Błękitnej i Widocznej od Płowieckiej do Wodzisławskiej.
      Ulice Białobrzeska, Błękitna, Widoczna i Jagiellońska na wymienionych odcinkach
      będą całkowicie zamknięte dla ruchu.

Informacja sprzed tygodnia:
      www.zdm.waw.pl/?view=16050000&page=7&num=140
      12 października 2006
      Remonty na weekend
      W najbliższy weekend Zarząd Dróg Miejskich planuje remont dwóch stołecznych
      ulic. Wymianę nawierzchni przejdzie ulica Puławska na odcinku od
      Karczunkowskiej do Kajakowej (połowa jezdni w kierunku centrum) oraz Dolna
      (zamknięcie jezdni). Prace rozpoczną się w piątek o godz. 22, a skończą w
      poniedziałek o czwartej rano. ZDM przeprasza za utrudnienia w ruchu.

Nawet się nie zająknęli, że Puławska nie została wyremontowana.

A poniżej artykuł w dzisiejszej Rzeczypospolitej:
      www.rzeczpospolita.pl/dodatki/warszawa_061020/warszawa_a_1.html
      A firma rżnie głupa gdyż mówienie o chęci wykonania remontów i trudnościach
      stawianych przez wykonawców jest nieszczere. Od kwietnia do lipca wykonywano
      średnio jeden remont w tygodniu a teraz, przed samą zimą dostali
      przyspieszenia - zreszta w ub. roku było tak samo.
      • Gość: Kierowca Re: Jakość zarządzania w ZDM na 3 z minusem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.06, 23:15
        Zdajmy sobie sprawe ze STRABAG jest firma ktora zalatwia sobie zlecenia w ZDM,
        a do roboty bierze podwykonawcow polskie firmy.
        Strabag kase zgarnia za koordynacje a robote i tak wykonuje polski robotnik z
        nawykami nabytymi przez lata. Zatem nie ma co sie dziwic.
        Mimo wszystko jakosc prac i technologie zastosowane sa przykladem i nauczka dla
        krajowych podmiotow, np Rosola.
        Przy tak wielu inwestycjach nie wszyscy podwykonawcy wykonuja poprawnie swoja
        prace. Przykladem negatywnym jest ostatni remont Pulawskiej do Karczukowskiej w
        kierunku Piaseczna. Golym okiem widac nierownosci, a przy 70 km/h czuje sie
        jazde po falach.
    • Gość: Paweł Znowu weekend pełen drogowych remontów IP: *.aster.pl 21.10.06, 19:21
      Konstancin Jeziorna - korek, wjazd do Warszawy od strony Piaseczna - korek,
      remonty przypominające filmy grozy!!! Kto z zarządzających STOLICĄ nam to
      zafundował? Może by tak JAKIŚ PAN wsiadł w samochód i zrobił sobie spacer
      szlakami wielkich remontów trwających wieki!!!
      • Gość: zdegustowanypolity Re: Znowu weekend pełen drogowych remontów IP: *.aster.pl 22.10.06, 18:12
        JAKIŚ PAN nie ma czasu na takie bzdety, On jest zajęty robieniem WIELKIEJ POLITYKI
    • Gość: RZ Znowu weekend pełen drogowych remontów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.06, 09:33
      CZY KTOS Z DECYDENTOW PRZEJEZDZAL LUB PRZECHODZIL KIEDYKOLWIEK UL.
      WLODARZEWSKA????????-

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka