Dodaj do ulubionych

Anteny satelitarne

21.02.07, 12:18
Szanowni Państwo!
Jestem zainteresowany zainstalowaniem anteny satelitarnej do odbioru
telewizji n. Chodzi tu o telewizję nowej generacji transmitującą kilka
kanałów w HD. Kablówka, którą mamy na osiedlu jak na razie nie ma takiej
opcji. Ponieważ nie chcę instalować anteny na balkonie pomyślałem o dachu.
Zadzwoniłem, zatem do Modus-u, żeby ustalić, jakie są możliwości takiego
rozwiązania. Oczywiście spodziewałem się, że najpierw usłyszę, NIEEEEE i tak
też się stało.
A to, dlatego, że „na dach nie wolno wchodzić, bo stracimy gwarancję na dach”.
A to, dlatego, że „na dachu nie ma, do czego przymocować anteny”.
A tak w ogóle to zarząd musi podjąć decyzję, bo na balkonie też nie wolno
zamontować anteny, bo to może przeszkadzać sąsiadom.
No cóż, nie zamierzam nikomu przeszkadzać, ale skoro telewizja n jest dla
ludzi, to może także dla ludzi z naszego osiedla. Porównując oferty n-ka
wychodzi dużo taniej niż inne telewizje i myślę, że wkrótce będzie jeszcze
ktoś tym zainteresowany. Proszę szanownych sąsiadów o opinie i pozdrawiam.
Marcin
Obserwuj wątek
    • pdmoch Re: Anteny satelitarne 21.02.07, 13:47
      Jako przyszły mieszkaniec PL - trzeci etap - jestem zainteresowany tym tematem.
      Posiadam antenę satelitarną z dekoderem i w przyszłości chciałbym ją
      zainstalować. Zupełnie nie rozumiem braku zgody na montaż anteny na balkonie.
      Fakt wygląda to nie za bardzo, ale nie można dyskryminować ludzi za to, że chcą
      oglądać telewizję i w wielu przypadkach za to nie płacić (programy bezpłatne).
      Sensownym rozwiązanie byłoby zainstalowanie zbiorczej anteny satelitarnej dla
      całego bloku/bloków/osiedla i dostarczanie sygnału do mieszkań. Tak zrobiono na
      osiedlu w którym mieszkałem - potrzebna do tego jest uchwała wspólnoty. Myślę,
      że bezpłatnie można dowiedzieć się jaki jest koszt takiej inwestycji i
      sfinansowanie jej z funduszu celowego/remontowego.
      Pozdrawiam
      Piotr Dmoch
      • kubus2000 Re: Anteny satelitarne 21.02.07, 14:17
        Z tego co wiem to w 2 etapie jest jedna antena zamontowana na balkonie. Nie
        wiem czy "legalnie".
        Osobiście uważam że lepiej byłoby gdyby anteny były montowane na dachu i tą
        sprawą musisz zainteresować Panie z Zarządu Wspólnoty. Na pewno szybciej
        załatwisz to z tymi Paniami niż z Modusem. A jeśli nie załatwisz to
        przynajmniej będziesz miał 100% jasnośc jak w tej kwestii wyglada regulamin i
        inne "uwarunkowania" na naszym osiedlu. Pozdr.
        • a.u.p Re: Anteny satelitarne 21.02.07, 15:10
          Wiem, że Agmet podarował mieszkańcom balkony za darmo, więc chyba należą do
          mieszkania, a mieszkanie do właściciela(?) Zastanawia mnie tylko granica, czy
          we własnym mieszkaniu można decydować samodzielnie? Zaraz odezwą się głosy, że
          jest to kameralne osiedle i gdyby każdy chciał instalować anteny, stoliczki,
          stojaki na bieliznę...
          A jednak, temat nasunął mi skojarzenia z filmem "Alternatywy 4" i kolorem
          zasłon...
          • ja20071 Re: Anteny satelitarne 21.02.07, 16:59
            Instalowanie anten na dachu, pociąga za sobą niebezpieczeństwo - jeśli zacznie
            komuś na III piętrze przeciekać sufit (obojętnie czy obok miejsca zamocowania
            anteny, czy nawet w innym końcu budynku) - koszty: naprawy dachu, malowania
            zalanego mieszkania, itd.,itp., powinien ponosić właściciel anteny! (Jak to
            wyegzekwować, .... czy warto ryzykowac!???). Ustawianie anten na balkonach...,
            no cóż, balkon jest naszą własnością, a co "ludzie" trzymają na balkonach, ...
            na to nie ma mocnych. Siłą, (ustawą) nie można "ludzi" zmusić do zachowania
            odrobiny kultury, szacunku dla innych i dla siebie, dbania o estetykę osiedla.
            Smutno się człowiekowi robi, jak patrze na niszczone przez niektórych
            mieszkańców PL2 tego za co wszyscy płacimy "ciężkie pieniądze": wieżdzanie
            samochodem pod klatkę, poobijane ściany, "włażenie" w zabłoconych buciorach na
            klatkę (i do mieszkania?)... ech...
            • marcin_65_a Anteny satelitarne 28.02.07, 10:46
              Pomysł anteny zbiorczej podoba mi się najbardziej. U nas jest tylko 16 mieszkań
              w bloku, więc pewnie dałoby się jakoś ten sygnał wzmocnić. Jeśli nie to nawet
              16 anten na dachu niewiele zmieni. Po prostu nie będzie ich widać, bo dach ma
              wysoką balustradę (ok.1,5m). Pozostaje tylko problem montażu tak, żeby nic nie
              zniszczyć i nie stracić gwarancji.
              Na bloku 63b jest zamontowana zbiorcza antena telewizyjna i zapewne daje sygnał
              dużo lepszy niż anteny pokojowe. Zamontowana chyba na kominie. Widać ją dobrze,
              bo jest na długim wysięgniku. Ciekawe, kto ją montował i jak sobie poradził za
              gwarancją? Może nam też się to uda?
              • bobm1 Re: Anteny satelitarne 28.02.07, 14:29

>Ciekawe, kto ją montował i jak sobie poradził za
                >gwarancją? Może nam też się to uda?

To jest antena zbiorcza dla całego I etapu. Zamontowana została przez Agmet.
                Jeśli nie korzystasz z kablówki to w twoim gniazdku jest sygnał TV właśnie z
                tego "patyka"

-----------
                Pozdrawiam
                Marcin
    • dinee Re: Anteny satelitarne 21.02.07, 19:13
      Co do pojedyńczych anten na dachu to będę się spierać - za chwilę będzie ich
      tam kilkanaście albo i więcej. Pomijając temat gwarancji, to na chwilę obecną
      nie wiadomo, co na tym dachu podlega gwarancji, co wolno tam zrobić a czego
      nie. Modus tak naprawdę nie potrafi odpowiedzieć na wiele pytań a to akurat
      należy do puli pytań kosmicznych, więc nie ma, co oczekiwać cudów. Dodam, że
      czas oczekiwania na odpowiedź przy banalnych tematach (w przypadku Modusa) to
      powyżej 10 tygodni a i tak jeszcze nie ma odpowiedzi.
      Jeśli natomiast chodzi o temat zbiorczej anteny to oczywiście należy się tym
      zająć i zaraz jak Wspólnota otrzyma odpowiedź od Agmetu o gwarancjach,
      rękojmiach na elementy części wspólnej (pytanie już skierowane) to zostanie
      zadane im pytanie dotyczące montażu anteny zbiorczej. Mimo to szybciej będzie
      zapytać firmę (dostawcę usług telewizji n) o ich doświadczenie w tym zakresie
      (będzie szybciej i łatwiej dla Wspólnoty zweryfikować te informacje u gwaranta
      dachu - jeśli takowy jest :)
      To tyle tak na szybko.

pozdrawiam,
      Ania
    • 8cud Re: Anteny satelitarne 26.02.07, 17:35
      Z Modusem nie mozna sie w zaden sposob porozumiec gdyz dla nich kazdy telefon
      odebrany to kolejny wysilek oraz kłopot jaki musza włożyć by spelnic prosbe.
      Rozmawialem z montarzystami anten "N'ki" i przy podlaczeniu wiecej osob do
      jednego dekodera, spowoduje pogorszenie jakosci obrazu i dzwieku a wlasnie ta
      telewizja zostala stworzona z mysla o super jakosci obrazu i dzwieku. Po za tym
      okablowanie wewnetrzne budynku w tym momencie moze byc utrudnione. Kolejna
      rzecz do uzyskania efektow jakie daje "N" trzeba posiadac odpowiedni telewizor
      co wiarze sie z sporymi kosztami i nie sadze by kazdny mial lub chcial wykladac
      kilka tysiecy zlotych by miec ta telewizje wiec obawa ze kazdy bedzie mial
      antene na balkonie jest wielce przesadzona.
    • msp11 Re: Anteny satelitarne 31.03.07, 21:08
      sorry kochani. mam wrażenie że to jakieś nieporozumienie.będę mieszkać na 3
      etapie w budynku F. nawet nie zamierzam pytać czy komuś się podoba czy nie że
      będę miała na balkonie antenę satelitarną i wentylatory do klimatyzacji. to
      nieco zachodzi o paranoję. w chwili obecnej moja rodzina już zamieszkuje 2
      etap. nie wolno na klatce zostawiać rowerów (mimo ze nie ma przeznaczonych do
      tego pomieszczeń), nie wolno sadzić roślin na parterze - bo się innym nie
      podobają!, a jak się ktoś nie posłucha - WYKOPUJĄ! TO SĄ KPINY!. Nie dajmy się
      zwariować! co do rowerów, wózków - mogę ewentualnie zrozumieć (choć cięzko mi
      było specjalnie dla nich dokupić 2 piwnicę)ale ludzie! estetyka, dbanie o swoje
      i wspólne OK, ale w granicach rozsądku! W końcu mamy tam być u siebie i czuć
      się jak w domu, bo kupę kasy za to płacimy! mam nadzieję że na 3 się nie damy!
      pozdrawiam rozsądnych obecnych i przyszłych sąsiadów!
      • smoock Re: Anteny satelitarne 31.03.07, 21:54
        A ja tam sobie chwalę. Mieszkam spokojnie w 2 etapie - w sieni mam
        buty,kapcie,hulajnogę i obręcz do toczenia. Na balkonie, wycieraczce i
        trawniczku ozdoby posadzone przez rectum. Nikt mnie nie ruszy. Dziwny
        forumowicz piszący przede mną-niepotrzebnie się wznieca. Ale pozdrawiam nową
        sąsiadkę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka