Dodaj do ulubionych

Informacje z AGMETU:(:(:(

17.04.07, 12:54
Drodzy "przyszli mieszkancy"

dzis podjelam probe zadzwonienia do Agmetu by dowiedziec sie jak wyglada
sprawa z tym nieszczesnym pozwoleniem???????!!!!!!
Rozmowa z panem (nazwiska nie bede podawac) byla dluga a tak naprawde nie
podajaca zadnych konkretow i nie ujawniajaca krotkich i rzeczowych odpowiedzi
na moje pytania.
Udalo mi sie jednak podpuscic pana i mimo pierwszych zapewnien ze jak na
razie nic nie wiadomo wsytsko okaze sie pod koniec kwietnia (bagatela mamy
17) to pozniej okazalo sie na pozwolenie do konca kwietnia nie mamy co liczyc
bo jest to niemozliwe:(:(:(
Jego slowa zapewnienia ze mimo samoistnego rozwiazania sie umow mamy szanse
do konca maja kupowac mieszkania na takich samych warunkach wcale nie wywarly
na mnie pozytywnego wrazenia tym bardziej ze pan ten oznajmil mi po moim
nekaniu o jakiekolwiek aneksy do tych umow rezerwacyjnych oczywiscie na temat
tych samych warunkow zakupu ze nie ma takiego pozwolenia od kierownictwa!!!
Oczywiscie nie omieszkalam poinformowac pana ze jego slowa nic dla mnie nie
znacza bo jego zapewnienia gdy podpisywalam umowe rezerwacyjna ze nie bedzie
ZADNEGO PROBLEMU podkreslam ZADNEGO z dostaniem pozwolenia okazaly sie
g.......warte!!!!!! Szlag mmie trafil gdy uslyszalam ze kierownictwo nie
zezwala na aneksy i ze oczywiscie nie maja ZIELONEGO POJECIA jak dlugo moze
sie jeszcze ciagnac sprawa z tym pozwoleniem???
Jedyna pozytywna strona (jesli mozna uznac to za pocieszenie) to fakt ze jak
narazie w Agmecie cena za metr to 6880 a nie tak jak u innych developerow
około 8 czy 9 tys i koles powiedzial ze takich wysokich cen nie planuja ale
wierzyc mi sie nie chce!!!!!!!!:(:(:(

ostatnia sprawa to mój pomysl poddany panu aby ogodzili jedno i drugie
osiedle a wtedy beda to dwie rozne inwestycje o roznych wysokosciach blokow i
nie bedzie problemu.......ale na to pan ze nie moga bo juz nawet o tym
mysleli ale niestety uliczki osiedlowe sa zbyt male by przedzieli je na pol i
jakos to pogodzic!!!

Rece opadaja i nic sie czlowiekowi nie che........:(:(:(

To co robimy jak na razie "niedoszli" sasiedzi? Jakie kroki podejmujecie?
Szukamy gdzie indziej czy czekamy chociazby do konca maja liczac na łud
szczescia?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • joni79 Re: Informacje z AGMETU:(:(:( 17.04.07, 13:59
      ja również dzisiaj dzwoniłam do Agmetu i otrzymałam dokładnie te same
      informacje co Ty, właściwie był to brak informacji...
      nie wiedzą kiedy pozwolenie, nie mają pomysłu jak przedłużyc nasze umowy
      rezerwacyjne...
      a najbardziej zdziwiło mnie to, że na moje pytanie "co w takim razie z naszymi
      opłatami rezerwacyjnymi", Pan poinformował mnie że kasę będą zwracac tylko tym,
      którzy nie będa chcieli kontynułowac współpracy z Agmetem (wczesniej mówił że
      nie przewidują pisemnego przedłużenia rezerwacji, aneksów itp.)
      myslę że im szybciej się te umowy skończą i oddadzą kasę tym lepiej...
      będa nas zwodzić zapewnieniami najpierw do końca maja, potem nie wiadomo jak
      długo jeszcze, nasze pieniądze przetrzymywać, zarabiac na nich, a na końcu
      sprawa przeciągnie się do wakacji albo jeszcze dłużej i zmienią ceny...
      i tyle bedzie z naszych mieszkań!!
    • cudberry Re: Informacje z AGMETU:(:(:( 17.04.07, 14:12
      ja dzwonilam wczoraj i uslyszalam to samo!!!
      - aneksow nie bedzie
      - umowy beda nie formalnie przedluzone, ale tylko mniej wiecej do konca czerwca
      - jesli uda sie cos wyjasnic przed tym terminem warunki nie ulegna zmianie
      - jesli bedzie to trwalo dluzej ceny ulegna zmianie

pozniej podkusilo mnie zeby zadzwonic na kondratowicza i tu juz bardziej
      rzeczowa odpowiedz:
      - podobno ma byc cos wiadomo po 25 kwietnia, bo wtedy maja dostac odpowiedz z
      biura naczelnego architekta
      - od tej decyzji bedzie zalezalo czy beda aneksy i czy wogole beda cos
      przedluzac

ja mysle ze nalezy poczekac jeszcze miesiac, bo dluzej nie ma sensu, jak by nie
      bylo to kiedys te pozwolenie musi byc
      jedyne co sie moze zmienic to cena, ale ta i tak jak na razie jest
      kozystniejsza niz u innych
      chociaz powiem wam ze jak bym kupila mieszkanie w pazdzierniku, wtedy gdy
      podisywalam umowe i i tak bym miala taniej, a teraz co????

czasami mam dziwne wrazenie ze im jest na reke ta cala sytuacja bo beda mogli
      podniesc sobie ceny, a mieszkania jak nie my to inny kupia
      • caaatherine Re: Informacje z AGMETU:(:(:( 17.04.07, 14:48
        No niestety nie ma co sie łudzić!!! Na nas akurat im nie zalezy tylko na kasie
        i ochronie wlasnego tyłka:(
    • nie.zalogowany Re: Informacje z AGMETU:(:(:( 17.04.07, 15:14
      czy ktoś próbował dowiedzieć się w Biurze Naczelnego Arch. Miasta z czym oni tam
      utklęli ? Wniosek złożony został już jakiś czas temu, jest miejscowy plan,
      sąsiedzi nie będą zacienieni bo budynek jest od zachodu, więc albo spieprzył coś
      architekt, albo Agmetowi się poprostu nie chce i czeka na wygaśnięcie naszych umów.
      • cudberry Re: Informacje z AGMETU:(:(:( 17.04.07, 17:00
        ja dzwonilam i rozmawialam z pania ktora sie ta sprawa zajmuje,
        w sumie nic konkretnego nie powiedziala :
        - najpierw sie zezloscila kto podaje jej nr telefonu i ludzie dzwonia z ta sma
        spawa
        - pozniej powiedziala ze mieszkancy nic nie moga zablokowac bo plan jest jaki
        jest
        - podobno agment mial jakies niedociagniecia i mieli to po swietach poprawic
        - w kazdym razie ona nie widzi zadnych przeciwskazan do wydania pozytywnej
        decyzji o pozwoleniu
        - wszystko zalezy jak agment poprawi plany architektoniczne

wiec nic ciekawego,
        jakos dziwnie kazdy nabiera wody w usta jak sie mowi o tym pozwoleniu??????????
        • arubatos Re: Informacje z AGMETU:(:(:( 17.04.07, 19:21
          drodzy przyszli - niedoszli sąsiedzi. Zgodnie z ustawą o informacji publicznej
          pani w urzędzie nie tylko powinna ale musi wyczerpująco odpowiadać na każde
          wasze zapytanie nawet telefoniczne. A co do telefonu to sooryy ale jest on
          ogólnie dostępny. Urząd to nie firma porywatna z zastrzeżonym numerem telefonu,
          a pani urzędniczka, o zgrozoooooo!!!!!!, to nie właścicielka prywatnej firmy co
          może każdego zbyć byle wymówką. Takie czasy dawno się skończyły. Może czas i
          pora przypomnieć o tym ów urzędniczce.
          • caaatherine Re: Informacje z AGMETU:(:(:( 18.04.07, 07:56
            No wiec......
            teraz my wznieśmy bunt, zacznijmy pisac petycje ze mieszkania nam sie naleza:)
            ze chcemy jasnych i klarownych odpowiedzi ze wszytskich mozliwych urzedow:)
            i domagamy sie mieszkan i pozwolenia skoro pani urzedniczka twierdzi ze
            wszytsko jest w porzadku!!!!!!!!:):):)

skoro mozna apelowac o niedopuszczenie do budowy to chyba tak samo mozna
            apelowac o jej powstanie:):):)

kurcze niezły pomysł......
            • cudberry Re: Informacje z AGMETU:(:(:( 18.04.07, 08:12
              w sumie czemy nie :)))))))))))))))

to co wymyslasz petycje a my sie pod tym podpisujemy :)))))

bo ja z mezem na pewno to zrobie!!!

a ty caaatherine co masz zamiar zrobic odnosnie przedluzenia umow?
              zrywasz z nimi i bierzesz pieniazki czy czekasz?
              • kusantra Re: Informacje z AGMETU:(:(:( 18.04.07, 09:54
                Miałam nie pisać, ale widzę, że ciągle wciska się Wam kit...
                Po pierwsze to mieszkańcy PL mogą protestować – zostali oni uznani za strony w
                postępowaniu. To, że Agmet nas oszukał to jedna sprawa, ale to, że buduje nie
                zgodnie nawet z tym wadliwym planem zagospodarowania to już totalne przegięcie!
                Pani urzędniczka nie może wydać pozwolenia na taki projekt, jaki przedstawił
                agmet i mówię tu już o projekcie po zmianach. W projekcie są naruszone linie
                rozgraniczające poszczególne obszary. Jedyną poprawką, jaką przedstawił
                inwestor to zsunięcie do siebie budynków fundując przy okazji przyszłym
                mieszkańcom podwórko-studnię na wzór śródmiejskich kamienic. Projekt, jak już
                napisałam, nadal ma wady i protesty nadal będą formułowane. Nie dziwcie się
                obecnym mieszkańcom. Na naszym miejscu zrobilibyście pewnie to samo. Agmet
                wiele razy obiecuje a potem okazuje się, że jest inaczej. Właścicieli lokali z
                oknami na las Agmet kasował na wyższą cenę z metra, ponieważ widok, cisza i
                tego typu duperele. Obiecywał nam pasaż pieszo-rowerowy jakieś tam krzaczki -
                wypas cisza i w ogóle bajer. W tym samym czasie dostał opinie od ZDM-u, że przy
                takich rozmiarach planowanego wówczas osiedla ruch kołowy z osiedla ma być
                rozprowadzany ulicą pod lasem w obu kierunkach... I co???? Na Wszym miejscu
                wycofałabym kasę i kupiła mieszkanie po drugiej stronie ulicy. Ceny wyższe ale
                przynajmniej mają pozwolenie na budowę. Pozdr
    • osmokach Re: Informacje z AGMETU:(:(:( 18.04.07, 08:48
      poniewaz ja nabylam w miedzyczasie mieszkanie na rynku wtornym, wiadomosc w
      zasadzie mnie cieszy :) czy ktos wie/pamieta, do kiedy agmet ma nam zwrocic
      pieniadze?
      • joanka_sky Re: Informacje z AGMETU:(:(:( 18.04.07, 09:27
        Zgodnie z umową rezerwacyjną do 15 maja 2007.
        Trzeba tylko pamiętać żeby podac nr konta.
    • budowowstrzymywacz whatever 18.04.07, 12:49
      teraz Agmet będzie budował stadiony, drogi szybkiego ruchu, autostrady i
      hotele, a osiedle na 500 mieszkań będzie miał gdzieś.
      • arubatos Re: whatever 18.04.07, 14:33
        budowstrzymywaczu.
        ...a i owszem, stadiny , a konkretnie narodowy.
        załączam link :
        www.apaka.com.pl/projekty.php?prj=77
        • budowowstrzymywacz Re: whatever 18.04.07, 15:26
          sprawdź pocztę gazetową
        • a.u.p agmet-kuryłowicz 18.04.07, 23:39
          Link do strony pracowni architektonicznej?
          A gdzie jest napisane, że to Agmet jest generalnym wykonawcą? Agmet zlecił
          pracowni Kuryłowicza projekt PL, czyżby role się odwróciły?
          • nie.zalogowany Re: umowy rezerwacyjne 19.04.07, 13:38
            po tych wszystkich komentarzach w końcu zajrzałem do mojej umowy rezerwacyjnej,
            i nie ma w niej zapisu o wygaśnięciu umowy w przypadku nie otrzymania pozwolenia
            do 30 kwietnia. Po tej dacie można poprostu żądać zwrotu swojej wpłaty. Bez
            względu na wszystkie czary mary to z tej umowy jasno wynika, że Agmet rezerwuje
            dane mieszkanie do kupienia za daną cenę. Ktoś by powiedział że to niewiele, ale
            mi wystarczy żeby nie dać łatwo sprzedać skóry. Jeśli Agmet ma realne problemy z
            urzędem i potrzebuje poparcia ludzi którzy porezerwowali już mieszkania i
            czekają na rozpoczęcie budowy, to niech się do nas o nie zwróci, chętnie
            podpiszę taką petycję. Może ta budowa nie jest teraz tak ważna jak np. stadion,
            ale na boga, ludzie w oparciu o te mieszkania układają sobie plany życiowe. To
            nie jest tylko kwestia wylanego betonu i położonych cegieł.
            • budowowstrzymywacz Re: umowy rezerwacyjne 19.04.07, 13:59
              Człowieku, w jakim Ty świecie żyjesz? Masz chyba klapki na oczach.

Jeżeli Agmet robi coś niezgodnie z prawem, to żadne poparcie ludzi którzy
              porezerwowali już mieszkania i czekają na rozpoczęcie budowy nie pomoże.
              • tomms4 Re: umowy rezerwacyjne 19.04.07, 22:08
                TO NIE JEST TWOJE FORUM WIEC DADZ LASKAW SIE NIE WYPOWIADAC!
                SWOJE PRYWATNE KOMPLEKSY ROZLADUJ GDZIE INDZIEJ!
                I WSZYSTKO JEST ZGODNE Z PRAWEM, NO MOZE POZA TWOIM WTRACANIEM SIE!
                • kusantra Re: umowy rezerwacyjne 20.04.07, 08:54
                  I po co krzyczysz?
                  Jak tak Cie bolą wypowiedzi Budowstrzymwywacza to zaapeluj do Założyciela forum
                  by wykasował te posty. Tylko nie wiem z jakiego powodu miałby to zrobić? Bo
                  tomms4 się zdenerwował? Bo ktoś składa protesty a tomms4 chciałby już mieszkać?
                  Nie zauważyłam tego by budowstr... wyładowywał w tym miescu jakieś swoje
                  kompleksy. On/ona walczy o swoje i Ty również to możesz zrobić.
            • joanka_sky Re: umowy rezerwacyjne 19.04.07, 14:44
              hmm, nie wiem jaką umowe ty podpsiałeś ale w mojej jest taki zapis:
              par. 3 pkt 4 ...niniejsza umowa ulega automatycznemu rozwiązniu...,
              tzn, że po 30.04.07 (jesli Agmet nie otrzyma pozowlenia na budowę) można będzie
              liczyć tylko i wyłącznie na dobrą wolę firmy i nic więcej.

Co do prawnego czy bezprawnego porjektu to myślę, że firma sobie z tym poradzi
              ponieważ w tym miejscu gdzie ma stanąć etap V i VI faktycznie nie ma
              ograniczenia co do wysokości zabudowy, problem w tym, że w pierwszym wariancie
              Agment wjechał budynkami kilka metrów na teren gdzie zabudowa była ograniczona
              do 4 pięter i dlatego musieli porawić projekt, łatwo się tego domyślić
              wystarczy wziąć mapkę z projektem inwestycji i porównać z planem
              zagospodarowania przestrzennego dostępnym zresztą na stronach Urzedu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka