Dodaj do ulubionych

Oplaty za CO w RSM Praga

IP: 217.197.167.* 11.05.07, 13:44
Witam, mam mieszkanie w RSM Praga i za ogrzewanie place ok. 2,40 pln/m2 *
56m2 = 134,40 PLN miesiecznie, rocznie to daje 1612,80 PLN, w moim bloku nie
ma podzielnikow ciepla na kaloryferach wiec wszyscy mieszkancy placa wg.
systemu „kolchozowego” tj. wg tej samej stawki, niezależnie od tego czy okna
maja stare czy nowe i czy zawor kaloryfera maja odkręcony na maxa itp.
Mój kolega w innej spółdzielni ma mieszkanie 56m2 i podzielniki na
kaloryferach i rocznie placi ok. 900 PLN czyli 700 PLN mniej niż ja.
Chciałbym cos z tym zrobic bo ten kołchozowy system mi nie odpowiada, gdyby
zainstalowano podzielniki wymieniłbym okna na nowe, obecnie mam stare i nie
mam motywacji finansowej żeby wymienic. Moja administracja (Generalska) na
pytania o podzielniki odpowiada „nie, bo nie”. Widocznie taki system jest dla
nich dochodowy w przeciwienstwie do mieszkańców. Pewnie za nadwyzki
spoldzielnia buduje blok miedzy Myszkowska a Golawicka w którym mieszkania
będą mieli tylko pracownicy Spółdzielni.
Chciałbym cos z tym zrobic, myślałem o sadowym pozwie przeciw RSM Praga z
zadaniem zainstalowania podzielnikow co pozwoliloby na zindywidualizowanie
oplat.
Może macie jakies doświadczenia pomysły w tym temacie, czekam na informacje.
Pozdrawiam/Antykolchoznik
Obserwuj wątek
    • bbkk Re: Oplaty za CO w RSM Praga 11.05.07, 14:51
      A nie macie rozliczenia rocznego? Powinniście mieć.
      A podzielniki są bez atestu.
      • Gość: antykolchoznik Re: Oplaty za CO w RSM Praga IP: 217.197.167.* 11.05.07, 15:00
        rozliczenie roczne jest, efekt jest taki ze place 2,40pln/m2/miesiac, a moj
        kumpel w innej spoldzielni,ktory ma podzielniki, placi 1,30 czyli prawie 50%
        mniej, 700 PLN rocznie mniej. A ze, jak mowisz, "podzielniki nie maja atestu" -
        coz skoro 700 PLN rocznie mniej zaplace...
        • Gość: nomad Re: Oplaty za CO w RSM Praga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 20:52
          Podzielniki są nieuczciwe. Nawet jak można regulować temperaturę grzania
          kaloryferów, to i tak mieszkańcy skrajnych mieszkań (szczytu, ostatnie piętro)
          płacą dużo, a Ci co mieszkają w „środku” są przez nich pośrednio ogrzewani, więc
          sami grzeją mniej i płacą mniej.

Ps. Też mieszkam w RSM Praga.
          • Gość: Marcin Re: Oplaty za CO w RSM Praga IP: *.acn.waw.pl 11.05.07, 21:14
            Przyłączam się do opinii przedpiścy ;)). Też mieszkam w RSM Praga i płacę 2.50
            zł / m2, ale:
            1) znam spółdzielnie, w których płaci się więcej,
            2) opłata za c.o. nie zmieniła się od ub. roku.
            Mieszkam w "środku" i mam nowe okna, więc powinienem teoretycznie płacić mniej,
            ale protestować nie zamierzam. Lepsze jest wrogiem dobrego...
            • Gość: Włodek Re: Oplaty za CO w RSM Praga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 13:47
              A co powiecie na stawkę za co 3.30 zł/m2 ????. to dopiero szok i też na naszej
              kochanej Pradze? Stawki są podnoszone bez żadnej kalkulacji.Może uda nam się
              wspólnie jednak zawalczyć z takim zładziejstwem...Może zróbmy ranking stawek za
              co. Może wówczas będziemy mądrzejsi i nie będziemy dawać się kantować.Te
              3,30zł/m2 dla mieszkania 60m2 to rocznie niebagatelna kwota =3.30 x 60m2 x 12
              miesięcy = 2376 zł.I to tylko samo ogrzewanie.Do tego ogrzanie ciepłej wody też
              niemało. W sumie to za taką kasę można domek ogrzać...A tu tylko za niewielkie
              mieszkanie i to w budynku wielolokalowym...
        • Gość: wlodek Re: Oplaty za CO w RSM Praga IP: *.aster.pl 10.06.07, 23:04
          ja tez naleze do tej spoldzielni, mamy w mieszkaniach podzielniki ciepla, ale w
          adm tak mieszaja, ze nikt nie moze sie tu polapac w oplatach. gdyby byla jakas
          punktacja w kali od 1 do 10 dalbym im 2 za prowadzenie adm. (dawna komuna,
          lokator to dla nich intruz)
          prezes na ostatnim zebraniu z mieszkancami powiedzial, ze nie oplaca sie adm
          wprowadzac ani rozliczac z podzielnikow -"bo zle adm na tym wychodzi" - nie ma
          z czego pokryc wlasnego niedbalstwa.
    • Gość: Agata Re: Oplaty za CO w RSM Praga IP: *.awf.edu.pl 14.05.07, 10:01
      Wogóle system pomiaru zużycia ciepłą jest nieuczciwy. Przy wejściu do
      kalorygera powinien być taki sam licznik jak na rurach z wodą. Przeliczanie
      powinno odbywać się wg przepływu gorącej wody przez kaloryfer. Każdy by płacił
      wg zużycia a nie dlatego że słońce świeci.
      • Gość: gość Re: Oplaty za CO w RSM Praga IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 11:24
        Tak też mówi mój ojciec (od prawie 20 lat pracuje w przedsiębiorstwie
        energetyki cieplnej), że realne zuzycie ciepła możnaby zmierzyć jedynie przez
        liczniki przepływowe i zdaje się że na węzłach cieplnych używa się właśnie
        przepływomierzy,
        natomiast odnośnie stosowanych w mieszkaniach mierników (z kapilarami czy też
        elektronicznych), to ojciec mówi że nie wie co mierzą, ale na pewno nie realne
        zużycie energii ciep...
        pozdrawiam
        • Gość: nomad Re: Oplaty za CO w RSM Praga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 11:55
          Gość portalu: gość napisał(a):

> natomiast odnośnie stosowanych w mieszkaniach mierników (z kapilarami czy też
          > elektronicznych), to ojciec mówi że nie wie co mierzą, ale na pewno nie realne
          > zużycie energii ciep...

Dokładnie. Pomijając już to o czym wspominałem w poprzednim poście, czyli że te
          mierniki ciepła są nieuczciwe, bo dyskryminują lokatorów mieszkań „skrajnych”,
          jednocześnie premiując lokatorów mieszkań w „środku”, to są do nich conajmniej
          jeszcze 2 poważne zastrzeżenia:
          - NIKT nie tylko w Polsce, ale i na świecie jest w stanie powiedzieć, co one tak
          naprawdę mierzą. Taka jednostka miary nie istnieje.
          - Tymi podzielniki można manipulować. W zimę obłożyć lodem, i licznik mimo
          gorących kaloryferów będzie stał w miejscu. Ale za to w lato jak jest gorąco
          taki licznik też potrafi się sam nabijać, choć kaloryfer jest zimny – a to
          dzięki gorącemu powietrzu jakie jest w lokalu.
    • Gość: Antykolchoznik Re: Oplaty za CO w RSM Praga IP: 217.197.167.* 14.05.07, 11:47
      Zrobienie rankingu oplat za CO moze byc pierwszym krokiem do zmontownia "grupy"
      ktora cos zrobi z nieuczciwymi spoldzielniami, podaje 3 pozycje do rankingu
      1. RSM Praga, os. Generalska - 2,40 pln/m2 - bez podzielnikow
      2. RSM Ursus, os. Niedzwiadek - 1,80 pln/m2 - bez podzielnikow
      3. SM Energetyk - 1,30 pln/m2 (sa podzielniki, mieszkanie na parterze, oplata
      usredniona - oplata roczna/liczba m2/12miesiecy)
      • bbkk Ranking OK tylko 14.05.07, 14:03
        co musi iść w parze z cw, bo na jedno i drugie jest wspólnie zamówione ciepło.
        Poza tym musi być podane też razem z rozliczeniem bo np. moi rodzice w
        rozliczeniu dostali tyle jakby płacili mniej 37gr/m2 czyli podanie jaką płacą
        zaliczkę byłoby mało realne.
    • Gość: Agata Re: Oplaty za CO w RSM Praga IP: *.awf.edu.pl 14.05.07, 12:36
      Moja teściowa chciała zaoszczędzić, więc gdy jej zamontowano liczniki z
      kapilarami to całą zimę miała kaloryfer na pół gwizdka. W mieszkaniu było
      chłodno. Efekt tej oszczędnosci był taki że musiała dopłacić! Wściekła się,
      kazała to ustrojstwo zdemontować i następna zimę spędziła przy rozkręconych
      kaloryferach i uchylonym oknie. Wyszło jej taniej. Chore to masymalnie, taka
      polska ekonomia. PS tesciowa mieszka na Brudnie.
    • Gość: RSM'owiec Re: Oplaty za CO w RSM Praga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 15:48
      Ja dla odmiany mogę powiedzieć jak to jest w nowym bloku RSM (blok ocieplony,
      okna PCV, pomiarem ciepła przez licznik przepływowy, mieszkanie 56 m2). W sumie
      w sezonie grzewczym (płaci się tylko wtedy) wyszło w ubiegłym roku jakieś 650
      zł, w tym będzie trochę mniej bo zima była cieplejsza. Przy czym najciekawsze w
      tym proporcje - ok 200 zł to opłaty z licznika, reszta to opłata stała i
      ogrzewanie pomieszczeń wspólnych. Temperatura średnia w mieszkaniu ok 20 st. i
      regulacja zaworem, a nie otwieraniem okna.
      • Gość: poli Re: Oplaty za CO w RSM Praga IP: 217.197.167.* 14.05.07, 17:03
        do: RSMowca
        Podaj prosze nazwe nazwe administracji, ewentualnie ulice
        • Gość: RSM'owiec Re: Oplaty za CO w RSM Praga IP: *.jmdi.pl 27.05.07, 11:39
          Administracja "Poraje", osiedle "Wrzosy" przy Ceramicznej. Trochę "oszukałem"
          bo w poprzednim sezonie było to 750 zł (0,45 zł/m2 opłata stała przez cały rok,
          0,70 zł/m2 co pop. wspólnych w sezonie, 26 zł/GJ z licznika zużycie niecałe 10
          GJ), w tym roku około 600 zł (zmienijszona opłata za pom.wspólne do 0,30 zł/m2
          i zużycie niecałe 6 GJ)
    • rrj Re: Oplaty za CO w RSM Praga 14.05.07, 16:17
      Ja mieszkam w nowym budynku i u mnie liczniki ciepła działają. Kupiłem to
      mieszkanie od pary z dzieckiem i trochę oszczędzałem ciepło ubiegłej zimy
      (wyłączam kaloryfery idąc do pracy, w nocy tylko w sypialni etc.) i po roku w
      rozliczeniu zwrócili mi ok 700 zł.

Niedawno spisali liczniki po tej zimie i zobaczę, jak będzie.
      • Gość: antykolchoznik Re: Oplaty za CO w RSM Praga IP: 217.197.167.* 14.05.07, 17:01
        dzieki za info, mala prosba: jesli ktos zna jakis przyklad "z zycia" prosze o
        podawanie nazwy spoldzielni i ew. administracji.
        przyklad podany przez RJJ pokazuje że oszczedzanie energii pozwala zaoszczedzic
        troche kasy, a przeciez o to chodzi, wiadomo ze nie ma rozwiazan doskonalych i
        podzielniki maja swoje wady a jedynym w 100% sprawiedliwym rozwiazaniem byloby
        gdyby kazdy mial ogrzewanie gazowe (ew. elektryczne) i sam indywidualnie
        dozowalby ilosc produkowanego ciepla, ale w spoldzielniach-molochach to
        niestety nie przejdzie
        • bbkk RSM Praga os.Poraje 15.05.07, 10:31
          Nowy blok - czyli liczniki
          opłata stała (cały rok) ok.50zł/mies
          w sezonie grzewczym + ok.150zł/mies (7-8 miesięcy) do rozliczenia
          Rozliczenie 2 razy w roku, do zwrotu średnio ok.150zł
          • Gość: Włodek Re: RSM Praga os.Poraje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.07, 09:19
            A czy można indywidualnie sobie w mieszkaniu załozyć taki licznik przepływowy?
            • bbkk To chyba pytanie do Administracji 16.05.07, 10:10

• bbkk Ale raczej nie ... 16.05.07, 10:11
              bo tam gdzie nie ma liczników nie ma osobnego rozliczenia ogrzewania pomieszczeń
              wspólnych.
        • rrj rozliczenie 18.07.07, 09:36
          Dostałem rozliczenie:

Zimna woda - 69,9 m3 po 4,88 zł
          C.O. - stałe (70 m2) 3,85 zł/m2 + zużycia 4 GJ (??) po 58,84 zł = 235 zł za
          liczniki a 507 zł za całość.
          Ciepła woda - stałe 1,67 zł/m2 + 32,8 m3 po 10,27 zł = 336,83 za licznik i 454
          zł za całość.

W sumie dostałem 1218 zł do zwrotu. W ubiegłym roku było ok. 600 zł do zwrotu,
          więc to ewidentny wpływ łagodnej zimy.
          • bbkk 1GJ po 58,84zł??? Zdzierstwo!!! 18.07.07, 10:54
            W której adm.?
            • rrj Re: 1GJ po 58,84zł??? Zdzierstwo!!! 18.07.07, 14:56
              Juvenes.

Faktycznie stawki w Vatenfallu są znacznie niższe. A z czego może wynikać taka
              cena? I jak ją zmniejszyć?
              • bbkk Re: 1GJ po 58,84zł??? Zdzierstwo!!! 18.07.07, 14:58
                Ale która to adm.?
                My mamy GJ po 27zł. (Poraje)
                • rrj Re: 1GJ po 58,84zł??? Zdzierstwo!!! 18.07.07, 15:18
                  To jest spółdzielnia Juvenes - ma budynki na Okrzei i Panieńskiej. A faktycznie
                  koło 28 zł to średnia dla Mazowsza według URE.
                  Hmm...
                  • Gość: Alex Prezes RSM PRAGA milionerem IP: *.ptim.net.pl 22.07.07, 10:46
                    Jak tak czytam o wysokości opłat w RSM Praga, to mi się nóż w kieszeni otwiera.
                    Szczególnie jak zestawie jakość zarządzania(żadnego większego remontu od 23 lat)
                    z pensją prezesa.

Prezes RSM Praga Anrzej Półrolniczak bardzo szybko zwiększa swój majątek:
                    "W 2005 roku najwięcej spośród 60 radnych Warszawy zarobił radny Andrzej
                    Półrolniczak (SLD), jego dochód - wraz z dietami radnego -wyniósł ponad 240
                    tys. zł.(w tym diety radnego 27 tys. zł)."Czy to oznacza, że pensja prezesa
                    RSM Praga to 213 tys. zł rocznie, czyli prawie 18 tys. zł miesięcznie netto???
                    Czy ktoś może to powierdzić??? Co o tym sądzicie???

A swoją drogą to aż miło patrzeć jak majątek prezesa rośnie. Jeszcze w 2003 r.
                    wynosił niewiele ponad 700 tys. zł. A dzisiaj? Proszę popatrzeć...
                    "Andrzej Półrolniczak (SLD), majątek wart 900 tys. zł, oszczędności razem z
                    żoną 19 tys. zł, 184 tys. zł w papierach wartościowych (razem z żoną),
                    mieszkanie 145 mkw. wkład 209 tys. zł (z żoną), mieszkanie 58 mkw., wkład 157
                    tys. zł (z żoną), działki 903 mkw. i 2,2 tys. mkw. warte 186 tys. zł (większa
                    razem z żoną), dochody 330 tys. zł (z żoną), nissan almera 2000 rok i ford
                    mondeo 2003 rok warte około 80 tys. zł"
                    • Gość: Alex RSM PRAGA przynosi straty IP: *.ptim.net.pl 22.07.07, 10:49
                      Ponieważ RSM Praga nie udostępnia sprawozdań finansowych na swojej stronie
                      internetowej, postanowiłem wspomóc politykę informacyjną spółdzielni i ujawnić
                      najciekawsze dane ze sprawozdania w internecie. Najciekawszą informacją jest to,
                      że zarząd wypłaca sobie setki tysięcy złotych pensji rocznie a spółdzielnia od
                      lat wykazuje straty.
                      2004 2003 2002 2001
                      Wynik na działalności -1,54 - 1,01 -1,27 -2,89
                      operacyjnej(w mln zł)

Bardzo mnie ciekawi skąd te straty i z jakich pieniędzy są pokrywane?
                      • Gość: Antykolchoznik Re: RSM PRAGA przynosi straty IP: 217.197.167.* 31.08.07, 08:01
                        czesc Alex, mieszkam w RSM Praga, mozesz podac skad wziales takie
                        dane bo info o majatku prezesa mocno mnie zbulwersowalo
                        • bbkk Re: RSM PRAGA przynosi straty 31.08.07, 10:32
                          www.bialoleka.waw.pl/wladze/oswiadczenia/2006r_osoba.htm?andrzej_polrolniczak
                          Trochę przesady w tym co pisze Alex ale sporo posiada.
    • programistajava Re: Oplaty za CO w RSM Praga 03.09.07, 09:34
      Z tymi podzielnikami to spokojnie, to nie jest rewolucja opzwalajaca oszczedzic
      mase pieniedzy. Zauwaz:
      a) - koszt ciepla z podzielnika z mieszkania jest tylko ulamkiem calkowitego
      kosztu, dochdza ci koszty :
      - strata ciepla calego bloku, brak np ocieplenia bloku itp...
      - strataciepla an klatkach korytarzach, czesciach wspolnych
      Summa summarum i tak wielkich oszczednosci nie znajdziesz a tak naprawde to
      SPółDZIELNIE maja super okazje do wyciskania kasy z mieszkancow bo im brakuje na
      inne oplaty :(

Moj ojciec kiedys w innym miesicie byl przez chwile w radzie spóldzielni (czy
      innym organie nei pameiyam nazwy) i np duzym problememm bylo opomiarowanie
      Lazienek bodajze bo wszyscy nagle zakrecili tam kaloryfer, efekt? zagrzybienie w
      calym bloku. Tak wic podjeli decyzje ze w lazienkach NIE bedzie pomiaru ciepla
      zeby ludzie ogrzewali te pomieszczenia bo jak wejdzie grzyb to dopiero sa problemy.
      Tak wiec jak widzisz guci to ci da. Tak naprawde polecam rozwiazanei z Francji
      (pisali u nas o tym ) ze kudzie z roznych spoldzielni porownuja koszty kazdej z
      pozycji z oplat co meisiecznych i potem ida do spoldzielni i "paaaanei a tam
      jest o 30% taniej, albo cos z tym zrobicie albo good bye"
      • programistajava Re: Oplaty za CO w RSM Praga 03.09.07, 09:36
        Aha dodam jeszcze jak opomiarowali w radomiu pol osiedla to ... koszt
        jednostkowy ogrzania metra wzrosl, a bo koszty stale bla bla bla i efekt jest
        taki ze rodzice oszczedzaja maja zimno a niekoniecznie duuzo zaoszczedza w
        porownaniu do poprzednich lat.
        • Gość: antykolchoznik Re: Oplaty za CO w RSM Praga IP: 217.197.167.* 03.09.07, 15:09
          rozumiem ze wprowadzenie podzielnikow moze miec swoje wady, nie
          neguje tego. chcialem moja wypowiedzia zwrocic uwage ze uczciwosc w
          RSM Praga nie stoi na zbyt wysokim poziomie, zreszta trudno sie
          dziwic przeciez prezes Polrolniczak nalezy do tej samej partii co
          Peczak, Miller i Jakubowska. caly czas twierze ze caloroczna
          kolchoznicza oplata ok. 2,50 pln/m2 to rozboj zwlaszcza ze w
          spoldzielni z podzielnikami na Sadybie moj kumpel placi 50% mniej
          • programistajava Re: Oplaty za CO w RSM Praga 04.09.07, 11:00
            Tak naprawde problem u was istnieje w samej spoldzielni i kosztach jej
            funkcjonowania a nei w braku opomiarowania.
            OK, jesli byloby opomiarowanie to trudniej byloby spoldzielni wytlumaczyc sie z
            kosztow. ALe sedno to zarzadzanie i koszty wlasne istnienia spoldzielni. Coz
            wlozysz mase kasy w oppomiarowanie i w nowe okna i pytanie czy ci sie to zwroci,
            bo za chwile spoldzielnai wymysli inny sposob na wyciagniecie kasy z kieszeni
            mieszkanca, sponsora. Moze zalozenei wspolnoty mieszkaniowej w bloku rozwiaze
            problem?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka