Dodaj do ulubionych

Pytania do Pani Barbary Szulc

03.02.05, 17:04
Przewodniczącej Stowarzyszenia Sąsiedzkiego Załuski-Stasin.
Wiemy, że pisuje Pani na forum GW pod nickiem Komagane. Sama Pani się swego
casu nawet przedstawiała i napisała stwierdzenie, że bierze odpowiedzialność
za swoje słowa.
W związku z tym, że reprezentuje Pani opcję przeciwną budowie Południowej
Obwodnicy Warszawy przez Włochy, Ursynów i Wawer oraz przedstawia Pani swoją
wizję poprowadzenia tej trasy przez Piaseczno, Konstancij-Jeziorną, Rezerwat
Przyrody Wyspy Zawadowskie, mam do Pani konkretne pytania.
Proszę o udzielanie poważnych odpowiedzi adekwatnych do pani wieku,
inteligencji, pełnionej funkcji i faktu startowania w ostatnich wyborach
samorządowych.

1. Jaki jest obecnie ruch TIR na Trasie Siekierkowskiej?
Komagane wielokrotnie sugeruje, że ruch TIR na tej trasie jest znaczny
(zwlaszcza tranzytowy).
Przykłąd Pani wypowiedzi:

Forum Ochota, Włochy, Ursus
Autor: Gość: komagane IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
Data: 28.01.2005 10:31
Tiry tranzytowe p o w i n n y przechodzic obejściem autostradowym. Nawet
GDDKiA tak twierdzi.Jesli nie ma obejścia, Tiry nie przefruną, tylko przejada
przez Ursynów, tak jak teraz jeżdżą przez Trase Siekierkowską i Trasę AK (z
dojazdami).

2. Proszę o zaprezentowanie całości Pani wizji rozwoju tras w Warszawie i
wokół niej.
Komagane wielokrotnie pisała:
- ulica zbiorcza na Ursynowie
- POW w Jankach i Piasecznie
- A2 pod Górą Kalwarią
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html ?f=24332&w=17468308&a=17861435
Proszę o dokładne opisanie parametrów ulicy zbiorczej (ilość pasów, przebieg,
kolizyjność, obciążenie ruchowe wg Pani).
Proszę o dokładne opisanie całego przebiegu POW w Piasecznie (wg Komagane
trasa kończy się w Konstancinie, a dalej? Jak ma przejść trasa przez Józefów
i MPK w tym rejonie?).
Którędy ma przejść A2 w okolicach Góry Kalwarii? Komagane raz pisze, że A2 w
tych rejonach ominie MPK, innym razem, że przetnie MPK.

3. W innym wątku Komagane wyraża pogląd, że prowadzenie tras przez tereny
zielone jest niedopuszczalne (w przypadku parku na Pradze). Czemu wiec
Komagane nie przeszkadza poprowadzenie trasy szybkiego ruchu przez rezerwat
przyrody Wyspy Zawadowskie? czemu nie przeszkadza Komagane poprowadzenie A2
przez MPK na odcinku 13-16 km w okolicach Całowania?

Przykład wypowiedzi Komagane:
Data: 27.01.2005 22:56
No, co z rezerwatem (Wyspy Zawadowskie)? Będzie trzeba drogę tak
wyprofilowac, by rezerwatowi zaszkodzić jak najmniej. Ale co do faktu, że
powinna tam powstac jakaś droga, chyba sie wszyscy zgadzamy? Jesli tak, to
tym prędzej trzeba ją wytyczyć i wykupić grunta, nie czekająć, aż sie to
stanie niemozliwe. Serce boli, ale jak mus, to mus.

4. Co w końcu lepsze i mniej uciążliwe - ulica zbiorcza, czy trasa ekspresowa?

Przykłąd wypowiedzi Komagane:
Jeżeli przez Konstancin - Piaseczno pójdzie POW, to powinna być to trasa
ekspresowa. Jeżeli nie POW, to niech będzie droga zbiorcza (o ile mieszkańcy
nie podniosa krzyku, że za wielki hałas; wówczas lepiej od razu zaplanowac
ekspresową)

5. Stowarzyszenie Sąsiedzkie Załuski-Stasin, którego Pani jest
przewodnicząca, sygnuje projekt Ekostrada. Proszę o wyjasnienie i dokładne
opisanie tego projektu i mapki zamieszczonej na stronie www Ekostrady.
Widzimy na niej ulicę z Konotop do Mińska Mazowieckiego przechodzącą przez
Ursynów. Widzimy też trasę klasy GP przechodzącą przez Bemowo i łaczącą się z
Trasą AK. Proszę o dokładne wyjaśnienie co to za trasy, o jakich parametrach.

6. Gdyby została zrealizowana Pani "wizja" poprowadzenia POW przez Piaseczno
i Konstancin, to proszę o jasną odpowiedź, czy ta trasa służyłaby też
tranzytowi TIR na wschód?

7. W jakim czasokresie miałyby być realizowane trasy wg Pani "wizji"?
Tzn. kiedy A2 pod Góra Kalwarią, kiedy POW przez Konstancin, kiedy ulica
zbiorcza przez Ursynów, kiedy trasa klasy GP przez Bemowo?
Którędy ma być rozprowadzany ruch z A2 zmierzający do Warszawy? Czy wie Pani,
jaki procent ruchu z zachodu Polski ma za swój cel właśnie stolicę Polski?

8. Czy Pani przedstawiała komukolwiek z mieszkańców Piaseczna i Konstancina
swoją "wizję" poprowadzenie POW przez te miasta? Czy zgodzi się Pani
przedstawić taką wizję w obecnoisci mieszkańców tych miejscowości?
Komagane napisała, że trasa w tej wersji byłaby droższa i trudniejsza do
zrealizowania, niż przez Załuski. Czemu wiec Komagane usiłuje wcisnąć POW do
Piaseczna i Konstancina?

Przykład wypowiedzi Komagane:
Cos mi sie widzi, że na tej trasie buduje się, aż się kurzy, np. wspominane
przez ciebie osiedle Konstancja. Coś mi sie widzi, że z wytyczeniem tej trasy
będzie dużo trudniej (i drożej) niz na moich Załuskach.

Ja nazywam się Robert Chwiałkowski z wykształcenia jestem mgr inż.
budownictwa lądowego, a obecnie pracuję na PKP jako informatyk.

Kiedy mogę doczekac się odpowiedzi?
Obserwuj wątek
    • Gość: jacek pogotowie juz jedzie - nie skacz Robercik IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.02.05, 18:11
      do zimnej rzeki

pielegniarz polozy do cieplego łóżeczka w izolatce

jeszcze zastrzyk i poprawi poduszke

'jedzie pociag z daleka, na nikogo nie czeka
      Roberciku łaskawy zabierz A2 z Warszawy'

• robert_c Re: Pytania do Pani Barbary Szulc 03.02.05, 21:13
      No co? Zamurowało Panią przewodniczącą?
      • komagane Robercie Chwiałkowski 04.02.05, 00:51

1. Jaki jest obecnie ruch TIR na Trasie Siekierkowskiej?
        Komagane wielokrotnie sugeruje, że ruch TIR na tej trasie jest znaczny
        (zwlaszcza tranzytowy).
        Przykłąd Pani wypowiedzi:

Data: 28.01.2005 10:31
        Tiry tranzytowe p o w i n n y przechodzic obejściem autostradowym. Nawet
        GDDKiA tak twierdzi.Jesli nie ma obejścia, Tiry nie przefruną, tylko przejada
        przez Ursynów, tak jak teraz jeżdżą przez Trase Siekierkowską i Trasę AK (z
        dojazdami).

Trasa Siekierkowska w zasadzie zamknięta jest dla ruchu tranzytowego w
        godzinach 22:00 - 18:00. Podobnie zamknieta jest trasa A-K. Na Siekierkowskiej
        zdaje się nie liczylismy ruchu Tirów, a na trasie AK, mimo jej zamknięcia,
        naliczyliśmy bodaj 380 tirów na godzinę (nie pamietam, a nie chce mi sie
        sprawdzac w archiwum).
        Dziś, jadąc na wywiadówkę do córki, nadłozyłam drogi i przejechałam Trasą
        Siekierkowską od Wilanowskiej do Czerniakowskiej. Jechałam może 4-5 minut,
        spotkałam 9 tirów. Czy to dużo, czy mało?

2. Proszę o zaprezentowanie całości Pani wizji rozwoju tras w Warszawie i
        wokół niej.
        Komagane wielokrotnie pisała:
        - ulica zbiorcza na Ursynowie
        - POW w Jankach i Piasecznie
        - A2 pod Górą Kalwarią
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html ?f=24332&w=17468308&a=17861435
        Proszę o dokładne opisanie parametrów ulicy zbiorczej (ilość pasów, przebieg,
        kolizyjność, obciążenie ruchowe wg Pani).

Nie jestem drogowcem, więc prosze tego ode mnie nie żądać. Wiem natomiast, że
        wariant samorządowy autostrady A-2 przez Górę Kalwarię opracował pan inż.
        Zygmunt Użdalewicz, bardzo kompetentny człowiek. Radzę zaprosić go do dyskusji,
        na pewno powie wiele ciekawych rzeczy.

Którędy ma przejść A2 w okolicach Góry Kalwarii? Komagane raz pisze, że A2 w
        tych rejonach ominie MPK, innym razem, że przetnie MPK.

Jedna z wersji mówi, że A-2 powinna przejsć przez MPK szlakiem trasy nr 50.
        Oznacza to ni mniej, ni więcej, że tranzyt (który lansujecie drogą nr 50)
        przeszedłby droga o parametrach autostrady. teren zdegradowany przez kiepską
        drogę mógłby chyba zyskać, gdyby autostradę wyposażono w przejścia dla
        zwierząt, usytuowano na palach itp. rozwiązania. Nieprawdaż?

3. W innym wątku Komagane wyraża pogląd, że prowadzenie tras przez tereny
        zielone jest niedopuszczalne (w przypadku parku na Pradze). Czemu wiec
        Komagane nie przeszkadza poprowadzenie trasy szybkiego ruchu przez rezerwat
        przyrody Wyspy Zawadowskie? czemu nie przeszkadza Komagane poprowadzenie A2
        przez MPK na odcinku 13-16 km w okolicach Całowania?

Najcenniejsze tereny zielone są, drogi Wampirze, w mieście. Najcenniejsze
        właśnie dla mieszkańców tego miasta. Dlatego w mieście trzeba chuchac na każde
        drzewo i zabrania się likwidowania parków i skwerów.
        W okolicach Całowania przechodzi już droga nr 50. Co do Wysp Zawadowskich,
        Droga nr 721 urywa się przy Wisle i odradza po drugiej stronie rzeki. Jak
        uchronic rezerwat? No, można tunel pod Wisłą. Można wysoki most. W każdym razie
        nie czaruj, że tam nie może powstać droga i że nie powstanie, jesli wybudowany
        zostanie POW przez Ursynów. Może powstać, jest w planie. Jesli nie przez Wyspy
        Zawadowskie, to jak?

5. Stowarzyszenie Sąsiedzkie Załuski-Stasin, którego Pani jest
        przewodnicząca, sygnuje projekt Ekostrada. Proszę o wyjasnienie i dokładne
        opisanie tego projektu i mapki zamieszczonej na stronie www Ekostrady.

Koalicja Ekostrada sygnuje projekt autostradowego obejścia Warszawy,
        zbierającego ruch z dwóch tras: A-2 oraz Via Baltica. Projekt wykorzystuje
        dawna koncepcję BPRW, a jego celem jest ściągnięcie z warszawy ruchu
        tranzytowego, również z trasy A-K w kierunku na północny Wschód. Jest to bardzo
        sensowny projekt, w którego efekcie powstałaby połobwodnica Warszawy od strony
        południowo-wschodniej. Od strony zachodniej jest to niezwykle trudne, z uwagi
        na rozległą Puszczę Kampinoską.
        Projekt Ekostrady NIE ZAJMUJE SIĘ przebiegiem jakiejkolwiek trasy przez
        Ursynów. Droga zbiorcza już tam jest (obecna ul. Płaskowickiej).

6. Gdyby została zrealizowana Pani "wizja" poprowadzenia POW przez Piaseczno
        i Konstancin, to proszę o jasną odpowiedź, czy ta trasa służyłaby też
        tranzytowi TIR na wschód?

Nie.

Cos mi sie widzi, że na tej trasie buduje się, aż się kurzy, np. wspominane
        przez ciebie osiedle Konstancja. Coś mi sie widzi, że z wytyczeniem tej trasy
        będzie dużo trudniej (i drożej) niz na moich Załuskach.

No tak, wszystko sie zgadza. Kiedy zacztynalismy działalność w roku 2000, przez
        Jeziorna przechodziło stosunkowo puste miejsce, nadające się na tę trasę. TERAZ
        to miejsce jest już cześciowo zabudowane i dalej sie buduje. Ziemia w
        Konstancinie jest bardzo droga, droższa niz w Warszawie. Dlatego to czarno
        widzę budowe drogi przez Jeziorną, KTÓRA BĘDZIE POTRZEBNA BARDZO ZA PARĘ LAT.
        I tylko taka różnica między Jeziorna a Załuskami, że 1) Załuski powstały sto
        lat temu, 2) Załuski są biedniejsze, a ich mieszkańcy mniej ustosunkowani niż
        mieszkańcy Konstancina.

Ja nazywam się Robert Chwiałkowski z wykształcenia jestem mgr inż.
        budownictwa lądowego, a obecnie pracuję na PKP jako informatyk.

Kiedy mogę doczekac się odpowiedzi?

Gdybyś mniej polował na niezgodności w moich wypowiedziach, a więcej uwagi
        przykładał do treści wypowiedzi, zapewne już dawno doczekałbyś sie odpowiedzi
        na swoje pytania. Dobranoc.

• vampi_r Pani Barbaro Szulc 04.02.05, 01:47
          komagane napisała:

> Dziś, jadąc na wywiadówkę do córki, nadłozyłam drogi i przejechałam Trasą
          > Siekierkowską od Wilanowskiej do Czerniakowskiej. Jechałam może 4-5 minut,
          > spotkałam 9 tirów. Czy to dużo, czy mało?

Ale Pani sugeruje, ze Trasą Siekierkowską przechodzi ruch tranzytowy TIR.
          Sugerowała to Pani nie raz na łamach różnych forów.
          Ja jeżdżę tą trasą dosyć często i wiem, że jest na niej nieznaczy ruch samochodów ciężarowych. Jednak ani razu nie spotkałem tam TIR z rejestracją inna niż polska, a głownie warszawska.
          Stąd wnioskuję, że po TS przechodzi nieznaczy ruch cięzarowy samochodów dostawczych jadących do lub z Warszawy. Nie bardzo też rozumiem co Pani określa mianem TIR. Z tego co już wywnioskowałem to tym mianem okresla Pani każdy samochód ciężarowy, nawet jeśli jest to cysterna i ma napisane Mleko lub Orlen.

> Nie jestem drogowcem, więc prosze tego ode mnie nie żądać. Wiem natomiast, że
          > wariant samorządowy autostrady A-2 przez Górę Kalwarię opracował pan inż.
          > Zygmunt Użdalewicz, bardzo kompetentny człowiek. Radzę zaprosić go do dyskusji, na pewno powie wiele ciekawych rzeczy.

Będziemy musieli to zrobić.
          Z tego co ja wiem, to ten Pan projektujac A2 pod GK wskazal jednocześnie koniecznosć zbudowania ekspresówki przez Załuski i Ursynów.

> Jedna z wersji mówi, że A-2 powinna przejsć przez MPK szlakiem trasy nr 50.
          > Oznacza to ni mniej, ni więcej, że tranzyt (który lansujecie drogą nr 50)
          > przeszedłby droga o parametrach autostrady. teren zdegradowany przez kiepską
          > drogę mógłby chyba zyskać, gdyby autostradę wyposażono w przejścia dla
          > zwierząt, usytuowano na palach itp. rozwiązania. Nieprawdaż?

Nie znam wersji przeprowadzenia A2 planem 50-tki.
          50-tka przechodząca przez MPK jest bardzo kręta i ma łuki zupełnie niepasujące do parametrów autostrady. Czyli gdyby był taki wariant, to opisywałby on zwykła drogę głowną, albo A2 idącą tylko po części planem 50-tki.
          Natomiast dobrze znam plany poprowadzenia A2 po zupełnie nowej trasie jakieś 2-3 km na północ od 50-tki. I to te plany są masowo popierane przez tzw. ekologów. Mówi się nawet ostatnio w środowisku ekologicznym, że jak poprowadzi się A2 przez mokradła w Całowaniem na wiaduktach, to tej enklawie nic nie zaszkodzi.
          Zaznaczam, ze SISKOM jest za tym, by po zbudowaniu obwodnic w Warszawie budować tam lepszą drogę (np. ekspresową) ale 5 km na południe od Góry Kalwarii. Wtedy trasa całkowicie ominęłaby MPK. Nieprawdaż?

> Najcenniejsze tereny zielone są, drogi Wampirze, w mieście. Najcenniejsze
          > właśnie dla mieszkańców tego miasta. Dlatego w mieście trzeba chuchac na każde
          > drzewo i zabrania się likwidowania parków i skwerów.

No nie zgodzę się. W mieście parki są tworzone w sposób sztuczny. Ostatnio często dochodzi do przesadzania całych dorosłych drzew. Jak było przy budowie przy Ogrodzie Saskim. Czyli łatwiej jest odtworzyć park, czy skwer w mieście, niż rezerwat przyrody, czy dziki las poza miastem. Nieprawdaż?

> W okolicach Całowania przechodzi już droga nr 50.

Tak. I mamy nadzieję, ze za 10 lat zacznie się budowa trasy na południe od MPK, by trasa ta została całkowicie odciążona.

>Co do Wysp Zawadowskich,
          > Droga nr 721 urywa się przy Wisle i odradza po drugiej stronie rzeki. Jak
          > uchronic rezerwat? No, można tunel pod Wisłą. Można wysoki most. W każdym razie
          >
          > nie czaruj, że tam nie może powstać droga i że nie powstanie, jesli wybudowany
          > zostanie POW przez Ursynów. Może powstać, jest w planie. Jesli nie przez Wyspy
          > Zawadowskie, to jak?

Nad tym problemem niech sie zastanowią ekolodzy. co do rezerwatów to istnieją przepisy:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24332&w=19729129&a=20132804
          z których jasno wynika, ze wszelaka budowa na terenie rezerwatu jest zabroniona. Chyba że rezerwat jakimś dekretem przestanie być rezerwatem. A chyba nie o to chodzi, by pozbywać się i niszczyć rezerwaty w okolicach Warszawy. Tym niemniej jak dla mnie, wszelaka budowa przez Wyspy Zawadowskie jest w tym stanie prawnym zupełnie zabrobiona. Nieprawdaż?

> Projekt Ekostrady NIE ZAJMUJE SIĘ przebiegiem jakiejkolwiek trasy przez
          > Ursynów. Droga zbiorcza już tam jest (obecna ul. Płaskowickiej).

No tu nieznacznie mija sie Pani z prawdą.
          Na mapce zamieszczonej na stronie Ekostrady jest zaprojektowana zarówno ulica zbiorcza jako nieprzerwany ciąg z Konotop do MM. Ulica ta przechodzi przez Załuski, Ursynów, Wawer.
          Ulica Płaskowickiej nie jest ulicą zbiorczą...!!!!

Skoro wg planu Ekostrady A2 ma przechodzić w okolicach GK, to nie planuje się żadnej drogi w kierunku wschód-zachód między Trasą Siekierkowsą, a A2 w GK?
          Żadnego mostu na Wiśle?
          Przypominam, że na projekcie Ekostrady nie ma żadnej trasy przez Piaseczno i Konstancin.

> 6. Gdyby została zrealizowana Pani "wizja" poprowadzenia POW przez Piaseczno
          > i Konstancin, to proszę o jasną odpowiedź, czy ta trasa służyłaby też
          > tranzytowi TIR na wschód?

Darujmy sobie już POW w Piasecznie, bo zarówno Pani, jak i ja doskonale wiemy, ze taki projekt, to zupełna bzdura i nie ma najmniejszej szansy na realizację.
          Nie bijmy wiec piany nad tym wariantem. Mam tez nadzieję, ze z Pani ust nie padnie już ta wizja.

> Gdybyś mniej polował na niezgodności w moich wypowiedziach, a więcej uwagi
          > przykładał do treści wypowiedzi, zapewne już dawno doczekałbyś sie odpowiedzi
          > na swoje pytania. Dobranoc.

Gdyby Pani mniej pisała sprzecznych rzeczy w swoich postach, to nie musialbym w ogóle zadawać Pani żadnych pytan.

Reasumując:
          Najbardziej zależy mi na ponownym przeanalizowaniu projektu Ekostrada z uwzględnieniem tras w Warszawie. W projekcie tym jest zarówno przelotowa ulica zbiorcza przez Ursynów (biala kreska - SEU pisze, ze w tańszym tunelu, bo bez ruchu cięzarowego (sic!)), jak i trasy GP z Konotop do Trasy AK (czarna kreska).
          www.ekostrada.republika.pl/img/mapa2.png
          Proszę o ponowne przeanalizowanie mapki i odpowiedź, co to sa za trasy oznaczone w nagłowku jako:
          Przez Ursynów - ulica zbiorcza
          Przez Bemowo - droga GP
          Pani jest jedym z sygnatariuszy tego projektu, wiec powinna Pani doskonale wiedzieć co to za trasy.

Poza tym dziekuję za odpowiedzi.
          • komagane Re: Pani Barbaro Szulc 04.02.05, 09:29
            Jednak ani razu nie spotkałem tam TIR z rejestracją inna niż po
            > lska, a głownie warszawska.
            > Stąd wnioskuję, że po TS przechodzi nieznaczy ruch cięzarowy samochodów
            dostawc
            > zych jadących do lub z Warszawy. Nie bardzo też rozumiem co Pani określa
            mianem
            > TIR. Z tego co już wywnioskowałem to tym mianem okresla Pani każdy samochód ci
            > ężarowy, nawet jeśli jest to cysterna i ma napisane Mleko lub Orlen.
            >

No przeciez pisałam: czytać mniej śledczo, a dokładniej. Za TIRa uważamy
            samochód ciężarowy posiadający trzy lub więcej osi, z wyłączeniem takich
            pojazdów, których charakter wskazuje na obsługę miasta (cysterna z napisem
            Mleko, śmieciarka, szambiarka itp.)

Wśrów widzianych wczoraj samochodów zauważyłam jeden zagraniczny, duński. Ale
            nie przyglądałam się zbyt dokładnie, może było ich więcej.
            Natomiast przy trasie Siekierkowskiej bywam często. Mieszka tam moja kuzynka
            oraz jest tam biuro firmy mojego męża. Trasa jest bardzo hałasliwa, w
            mieszkaniach przy otwartych oknach nie sposób rozmawiać. Bez wątpienia
            potrzebne są ekrany wygłuszające. Niezaleznie od tego, czy to tir hałasuje, czy
            inne samochody.
            • vampi_r Re: Pani Barbaro Szulc 04.02.05, 12:37
              Zostawmy może tą Siekierkowską, bo oboje doskonale wiemy, że trasa ta nie sluży
              tranzytowi. Ja widziałem kiedyś węgierski TIR, jak wiózł towar do hurtowni przy
              Jana Pawła.
              Zostawmy tez wariant Konstańciński POW, bo oboje tez doskonale wiemy, że takie
              rozwiązanie to kompletna bzdura.
              Zostawmy kwestie przeprowadzania tras przez rezerwaty przyrody, czy Całowanie,
              bo oboje tez wiemy, że na terenie rezerwatu nie można nic budowac, a w kwestii
              MPK lepiej wyciąc 2 ha lasy, jak 16.

Ale wróćmy do jednej kwestii i tu będe od Pani domagał się wyjaśnień, gdyż
              uwazam, że nalezą się one i mnie i innym warszawiakom, a ursynowiakom w
              szczególności
              Powtarzam (chyba po raz setny)

Najbardziej zależy mi na ponownym przeanalizowaniu projektu Ekostrada z
              uwzględnieniem tras w Warszawie. W projekcie tym jest zarówno przelotowa ulica
              zbiorcza przez Ursynów (biala kreska - SEU pisze, ze w tańszym tunelu, bo bez
              ruchu cięzarowego (sic!)), jak i trasy GP z Konotop do Trasy AK (czarna
              kreska).
              www.ekostrada.republika.pl/img/mapa2.png
              Proszę o ponowne przeanalizowanie mapki i odpowiedź, co to sa za trasy
              oznaczone w nagłowku jako:
              Przez Bemowo - droga GP
              Pani jest jedym z sygnatariuszy tego projektu, więc powinna Pani doskonale
              wiedzieć co to za trasy. Ich dokładny przebieg, klasę, kolizyjnośc.

Prosze o dokładby opis w oparciu o mapę Ekostrady. Nie przyjme odpowiedzi, że
              ulica zbiorcza to tylko ul. Płaskowickiej, bo wyraźnie widac, że trasa ta
              zaczyna się w Konotopach, a kończy w MM. Jest wiec most na Wiśle, jest
              przejście przez MPK. Na mapie nie ma żadnych zakrętasów, wiec ta ulica nie
              idzie też do mostu Na Zaporze, ani nie skręca pod Świerk.
              Obecnie w Warszawie ulica zbiorczą jest ciąg Łopuszańska - Hynka.

Z kolei na Bemowie widac na mapie trasę klasy GP. Tej klasy jest obecnie Trasa
              Toruńska. Po jakim planie Ekostrada planuje budowe tej trasy między Konotopą, a
              Trasą AK?
            • komagane Re: Pani Barbaro Szulc 04.02.05, 14:13
              A ja powtarzam po raz pięćset dziewięćdziesiąty siódmy:

W tym korytarzu (tych korytarzach) jest potrzebna droga lokalna, łącznik między
              np. Bemowem a Włochami, Włochami i Raszynem a Ursynowem, Ursynowem a Wilanowem,
              Wilanowem a Wawrem.

Droga lokalna, moim zdaniem, najlepiej, zeby była dwupasmowa (dwa pasma w każdą
              stronę), kolizyjna, kręta, ze światłami, przejściami dla pieszych, autobusami,
              tramwajami, i tak dalej, i tym podobnie. Dlatego, że ma to być droga MIEJSKA, a
              nie PRZELOTOWA.
              Uważam, że światła, przejścia dla pieszych, no i zakazy ruchu samochodów
              powyżej pewnego tonażu, spowodują, że skutecznie odstraszy sie stamtąd amatorów
              jazdy obwodnicą. Kiedy powstanie POW przez Wolicę - Konstancin, wtedy
              mieszkaniem Bemowa, który miałby interes np. w Wilanowie, miałby wybór: jechać
              50 km/godz. i stac na światłach przez Ursynów, albo też nadłożyc drogi i
              przejechac bezkolizyjnie przez Piaseczno. Co wybierze? Ja bym wybrała to drugie.

I dosyc już na ten temat.
              • Gość: jacek czy nie szkoda czasu na tego krwiopijce ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.02.05, 21:51
                konserwatora pecetow na dworcu wschodnim ???
              • vampi_r Re: Pani Barbaro Szulc 06.02.05, 17:16
                Czy ja piszę po polsku? Może mam po japońsku, to Pani lepiej zrozumie.

Przypomnę treść moich zapytań do Pani:

"Proszę o ponowne przeanalizowanie mapki i odpowiedź, co to sa za trasy
                oznaczone w nagłowku jako:
                Przez Bemowo - droga GP
                Pani jest jedym z sygnatariuszy tego projektu, więc powinna Pani doskonale
                wiedzieć co to za trasy. Ich dokładny przebieg, klasę, kolizyjnośc.

Prosze o dokładby opis w oparciu o mapę Ekostrady. Nie przyjme odpowiedzi, że
                ulica zbiorcza to tylko ul. Płaskowickiej, bo wyraźnie widac, że trasa ta
                zaczyna się w Konotopach, a kończy w MM. Jest wiec most na Wiśle, jest
                przejście przez MPK. Na mapie nie ma żadnych zakrętasów, wiec ta ulica nie
                idzie też do mostu Na Zaporze, ani nie skręca pod Świerk.
                Obecnie w Warszawie ulica zbiorczą jest ciąg Łopuszańska - Hynka.

Z kolei na Bemowie widac na mapie trasę klasy GP. Tej klasy jest obecnie Trasa
                Toruńska. Po jakim planie Ekostrada planuje budowe tej trasy między Konotopą, a
                Trasą AK?"

Proszę wiec nie unikać trudnych dla Pani Pytań.
                Startowała Pani w ostatnich wyborach samorządowych i zapewne zamierza startować w kolejnych. Jak Pani zamierza służyć społeczeństwu skoro nie potrafi Pani odpowiedzić na proste pytania dotyczące projektu, jaki Pani sygnuje?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka