Gość: rsagan IP: *.man.polbox.pl 24.07.03, 17:57 jak sie tam mieszka? Przymierzam sie do kupna mieszkania w tej okolicy - czy jest tam bezpiecznie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: marcinw Re: Kaliska/rog Slupeckiej IP: *.chello.pl 20.08.03, 23:15 Dołączam się do pytania, interesują mnie też okolice Niemcewicza/Białobrzeskiej i Aleji J. Pozdrawiam - Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rsagan Re: Kaliska/rog Slupeckiej IP: *.man.polbox.pl 22.08.03, 14:35 czyzby w okolicy nie mieszkali zadni forumowicze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcinw Re: Kaliska/rog Slupeckiej IP: *.chello.pl 30.08.03, 12:52 Na to wygląda. Ja jednak się zdecydowałem - okolica mi się spodobała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: Kaliska/rog Slupeckiej IP: 195.205.15.* 10.09.03, 11:35 Mieszkalem przy Slupeckiej 9 przez 5 lat. Okolica i ludzie rewelacyjni. Zaluje, ale musialem w koncu zmienic mieszkanie na wieksze. Pawel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klarcia Re: Kaliska/rog Slupeckiej IP: *.stacje.agora.pl 17.09.03, 15:43 Ja mieszkam, mieszkałam i będę mieszkła. Moim zdaniem super. Tylko Politykę mi przed oknem wybudowali,ale i tak jesat OK. Wszędzie blisko. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gorgiasz Re: Kaliska/rog Slupeckiej IP: 213.241.23.* 17.09.03, 22:52 Hej, stara ochota do b.dobre miejsce, zacisznie, wszedzie blisko, nawet gdy grojecka zakorkowana pojedziesz tramawajem z placu Narutowicza, polecam gorgiasz@poczta.gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mareado Re: Kaliska/rog Slupeckiej IP: *.chello.pl 17.09.03, 23:05 Ja też bardzo polecam. Niedawno kupiłem mieszkanie w tamtej okolicy, a przedtem zrobiłem gruntowny wywiad lokalny. Dobra lokalizacja, względnie cicho, bezpiecznie i ładnie. Pozdrawiam sąsiadów z Słupeckiej i okolic. Mareado Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rsagan Re: Kaliska/rog Slupeckiej IP: *.man.polbox.pl 25.09.03, 13:55 Dzieki za odzew. Ja też zdecydowałem sie na kupno mieszkania w tej okolicy i jak na razie jest super. Odpowiedz Link Zgłoś
ziedrzec Re: Kaliska/rog Slupeckiej 04.02.04, 14:18 jest spokojnie, troche psich kup się błąka, ale poza tym.. jest to jedno z niewielu miejsc w Warszawie, którędy spaceruję bez strachu, dogodny dojazd do centrum, no i historia, panie tego... historia powstańcza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tofik Re: Kaliska/rog Slupeckiej IP: *.sasiedzi.pl 09.02.04, 00:22 Jedno ale. Na Kaliskiej i obok na Barskiej przy szpitalu, regularnie włamują się do samochodów. Ale to szczegół. Odpowiedz Link Zgłoś
funana Re: Kaliska/rog Slupeckiej 10.02.04, 15:50 Okolice Słupeckiej-świetne! Gorzej przy Białobrzeskiej, zwłaszcza Baśniowa, Dorotowska. Dużo dresiarstwa, kradzieży z samochodów i samochodów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rsagan Re: Kaliska/rog Slupeckiej IP: *.man.polbox.pl 11.02.04, 19:52 a wlasnie, kto wie cos wiecej o historii wojennej/powstaniowej tej okolicy? Udalo mi sie juz ustalic, ze walki trwaly tam tylko pare dni, reduta powstancow byla podobno na skrzyzowaniu Barskiej i Kaliskiej, tam gdzie teraz stoi nieciekawy blok z 50-tych lat. Ciala martwych powstancow wrzucono do studni, ktora znajdowala sie dokladnie w tym miejscu gdzie teraz ujecie wody pitnej. Moja sasiadka widziala ekshumacje, ale przybyla na slupecka w 1945, wiec nic nie wie o przedwojennych mieszkancach. Czy wszystkie kamienice na Slupeckiej/Kaliskiej byly czesciowo zniszczone/nadpalone, czy niektore wyszly z powstania bez szwanku? Co sie stalo z przedwojennymi mieszkancami? A co dokladnie stalo sie nocą, o ktorej mowa na figurze matki boskiej na slupeckiej 4 albo 6 (szara kamienica obok Polityki)? Odpowiedz Link Zgłoś
funana Re: Kaliska/rog Slupeckiej 12.02.04, 13:30 Zobacz może książkę Wroniszewski J.K., Ochota 1944, Warszawa 1970 lub Wroniszewski Józef K., Ochota 1939 - 1945, Wydawnictwo Ministerstwa Obrony Narodowej, Warszawa 1976(może też do wypożyczenia w bibliotece przy Placu Narutowicza:-). Nie wiem, co te publikacje są warte, tym bardziej że wydane przed 89. Mam znajomych, którzy mieszkają w kamienicy koło Polityki - mogę zapytać o feralną noc, ale po feriach, w przyszłym tygodniu. pozdrawiam! funana Odpowiedz Link Zgłoś
sceptyk Re: Kaliska/rog Slupeckiej 11.02.04, 20:39 No i nie tak daleko bedziesz mial studzienke z woda oligocenska. Odpowiedz Link Zgłoś