Gość: szyki KE domaga się od Polski rejestracji aut do ruch... IP: *.173.17.117.tesatnet.pl 19.10.09, 10:00 Bardzo bym prosił, żeby KE przyjrzała się temperamentowi i zwyczajom Polaków. na "porządku dziennym" jest przecież u nas niebezpiecznie wyprzedzanie, itp. zaledwie wczoraj jechałem za fordem z rejestracją z uk i kierownią po prawej stronie. byłem świadkiem trzykrotnego wyprzedzania przez tego pana. dwa razy wpakowałby się na czołówkę przez zbyt dziarskie wychylanie się zza jadącego przed nim auta. Odpowiedz Link Zgłoś
1sk1 A nie lepiej ujednolićić w państwach Uni ruch 19.10.09, 10:05 na prawostronny. Jeśli UE ujednolica wymiary ogórków, to bardziej praktyczne i bezpieczne byłoby ujednolicenie przepisów ruchu drogowego. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-ru KE domaga się od Polski rejestracji aut do ruch... 19.10.09, 10:42 Czy w Anglii można zarejestrować samochód z kierownicą po lewej stronie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AXERIUSZ Re: KE domaga się od Polski rejestracji aut do ru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.09, 11:54 Można. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ddreaman Re: KE domaga się od Polski rejestracji aut do ru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.09, 12:27 mozna Odpowiedz Link Zgłoś
vegula KE domaga się od Polski rejestracji aut do ruch... 19.10.09, 10:52 Osobiscie uwazam ze rejestracja samochodow z kierwnica po prawej stronie powinna byc dopuszczona w Pl..sama posiadam taki samochod,jezeli ktos jest dobrym kierowca to nie spowoduje wypadku..jezdze tak juz jakis czas i wszystko jest ok..szczerze mowiac to Polscy kierowcy sa bardziej niebezpieczni niz samochody z kierwonica po prawej stronie..i to jest tylko zbedne tłumaczenie... Odpowiedz Link Zgłoś
kgbaca Re: KE domaga się od Polski rejestracji aut do ru 19.10.09, 11:25 vegula napisała: > Osobiscie uwazam ze rejestracja samochodow z kierwnica po prawej > stronie powinna byc dopuszczona w Pl..sama posiadam taki > samochod,jezeli ktos jest dobrym kierowca to nie spowoduje > wypadku..jezdze tak juz jakis czas i wszystko jest ok..szczerze > mowiac to Polscy kierowcy sa bardziej niebezpieczni niz samochody z > kierwonica po prawej stronie..i to jest tylko zbedne tłumaczenie... To teraz przeczytaj jeszcze raz swój post i dodaj dwa do dwóch: -polskie drogi -polskich kierowców -większe ryzyko podczas wyprzedzania -nabywcami takich tańszych uzywanych "anglików" byliby w dużej częsci niedoświadczeni i brawurowi kierowcy Czy dalej jesteś za zgoda na skokowy wzrost liczby "anglików" w Polsce? Będziesz się wtedy czuć bezpiecznej na polskich drogach czy raczej mniej bezpiecznie? Dzieki za takie rozwiązanie ale ja pasuje. To po prostu dopuszczenie jeszcze jednego czynnika zwiekszającego ryzyko na drogach w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dd Re: KE domaga się od Polski rejestracji aut do ru IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.10.09, 13:35 A jeśli ktoś jest złym kierowcą i w Ciebie wjedzie?? Odpowiedz Link Zgłoś
marian_porucha KE domaga się od Polski rejestracji aut do ruch... 19.10.09, 11:06 Tego pomysłu nie da się obronić i żałuję, że ta komisja znów dostarczyła argumentów przeciwnikom Unii. W Polsce nie można zarejestrować samochodu bez np. świateł pozycyjnych albo bez lusterka wstecznego a chcą zezwolić na kierownicę po prawej stronie, co jest o niebo bardziej niebezpieczne. Różnica między nami a np. Francją jest taka, ze tam kupuje się auta "angielskie" sporadycznie, np. jeśli ktoś często jeździ na Wyspy może uznać za wygodne posiadanie takiego samochodu. U nas natomiast z wiadomych powodów po wprowadzeniu tego przepisu w ciągu roku zarejestruje się pewnie kilkaset tysięcy pojazdów nieprzystosowanych do ruchu prawostronnego. Ilość zabitych znacznie wzrośnie, bo wzrośnie ilość zderzeń czołowych, a jest to najgroźniejszy w skutkach rodzaj wypadku. To, że ktoś jeździ takim samochodem i nie spowodował wypadku nie jest żadnym argumentem. Ja np. jeżdżę w nocy po pozamiejskich drogach i nie przejechałem do tej pory żadnego pieszego, co nie znaczy, że znaczki odblaskowe są zbędne. W ubiegłą sobotę przejechano śmiertelnie 16 takich pieszych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xD stanowcze NIE! IP: *.anonymouse.org 19.10.09, 11:45 skoro w UK nie da się zarejestrować auta z kierownica po lewej stronie dlaczego tutaj na to pozwolić ma się w odwrotnym przypadku? drodzy emigranci, wiem że auta to wasz życiowy dorobek, jak ktoś tu wyżej napisał, ale bezpieczeństwo ponad wszystko jeździjcie sobie ale po Anglii jak was nie stać na normalne auta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: stanowcze NIE! IP: *.cable.ubr30.sgyl.blueyonder.co.uk 19.10.09, 12:31 W UK mozna rejestrowac auta z kiera po lewej stronie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koko KE domaga się od Polski rejestracji aut do ruch... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.09, 11:45 Może i racja jest z tym bezpieczeństwem. Ale, żeby to było wiarygodne niech Ministerstwo Innfrastruktury poda ile konkretnie w ostatnich latach było wypadków spowodowanych przez kierowców pojazdów z kierowniocami po prawej stronie i czy to właśnie było przyczyną wypadku a nie np. gorzała albo szykość albo inna brawura. Takie argumentowanie, że sie wszystkim wydaje jest dla mnie niczym innym jak wywoływaniem konfliktów niepotrzebnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azyt Bruksela nie ma juz nic ciekawego do roboty? IP: *.fbx.proxad.net 19.10.09, 11:52 tylko zajmowaniem sie pie...mi? moze niech karze Anglikom jezdzic po normalnej stronie, dopasowac jednostki metryczne itd przeciez sa w Unii, powinni sie dopasowac do innych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miko Re: Komisja Europejska domaga się od Polski rejes IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.09, 12:00 Dodatkowo dochodzi kwestia asymetryczności oświetlenia. Nawet auta z usa nie przejdą polskiego przeglądu bo maja najczęściej światła mijania symetryczne. W Polsce światła maja być asymetryczne tak by nie oślepiać kierującego nadjeżdżającego z przeciwka. Jeśli ktoś na polską drogę wjeżdża ze światłami asymetrycznymi dla ruchu lewostronnego ma niedoświetlone pobocze i oświetla oś jezdni oślepiając jadących z naprzeciwka, W przyadku oświetlenia symetrycznego jest analogiczna sytuacja tylko ze przynajmniej pobocze jest oświetlone. Problem dotyczy również motocykli ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Komisja Europejska domaga się od Polski rejes IP: *.cable.ubr30.sgyl.blueyonder.co.uk 19.10.09, 12:33 Gdy wyjezdzasz z UK za granice jestes zobowiazany przykleic naklejki korygujace na lampy, bys nie oslepial kierowcow jadacych z naprzeciwka. Na dluzsza mete oczywiscie lepiej lampy wymienic i tu sie zgodze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Ja jezdze autem juz kilka lat z UK do Polski IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 19.10.09, 12:05 Mysle ze jest zachowane wieksze bezpieczestwo osob ktore jezdza w Polsce z kierownica po prawej. Sa dwa powody. Na wyspach jezdzi sie o wiele bezpieczniej niz w Polsce.Nasi kierowcy nauczyli sie dobrych manier i preznoisza je do kraju. Po drugie kierowcy z prawej strony kierwnicy jezdza bezpieczniej w Polsce. Ja sam jestem przerazony tzw. kultura jazdy w naszym kraju. wyprzedazanie na drugiego i trzeciego. Dlatego wydaje mi sie ze kierowcy z UK( nie wszyscy) moga byc wzorem dla polskich kierowcow. Pisze jako dlugoletni kierowca na trasie UK-PL Odpowiedz Link Zgłoś
krupniok_pl Re: Ja jezdze autem juz kilka lat z UK do Polski 19.10.09, 12:30 Przecież tu nie chodzi o kierowców tylko o samochody. Chodzi o rejestrowanie aut z kierownicą po prawej stronie w Polsce. Takimi samochodami będą wówczas jeździć Polacy, którzy nigdy w Anglii nie byli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~prawy Ruch obustronny IP: 83.238.100.* 19.10.09, 12:11 KE powinna się zająć dopuszczeniem na terenie całej EU ruchu zarówno lewo jak i prawostronnego. Każde państwo powinno umożliwić kierowcy wybór przepisów według których chce prowadzić swoje auto bez względu na to po której stronie ma kierownicę. Odpowiedz Link Zgłoś
ratpoles_tamer Kiedyś w całej Europie był ruch lewostronny 19.10.09, 12:37 Dopiero Napoleon wprowadził na kontynencie ruch prawostronny. Ciekawe po co. Samurajowi łatwiej było odpowiedzieć mieczem na zaczepkę, gdy szedł lewą stroną, tak jak jadącemu po lewej stronie średniowiecznemu rycerzowi łatwiej było zsiąść z konia na pobocze, niż na środek drogi. (Przy założeniu oczywiście, że Samuraj był praworęczny, a rycerz prawonożny) Odpowiedz Link Zgłoś
krupniok_pl Czy w innych krajach UE rejestruje się takie auta? 19.10.09, 12:32 Domniemywam z tego zalecenia Unii, że tak. Ale np. w Niemczech, podobnie jak w Polsce wymaga się z kolei od amerykańskich aut żółtego migacza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Komisja Europejska domaga się od Polski rejes IP: 195.158.247.* 19.10.09, 12:34 "> bez przesady. nikt nie zabrania kupowac aut z kierownica po ktorejkolwiek ze > stron, tak wiec swoboda przeplywu towarow jest zachowana. Natomiast fakt ze > samochody te nie spelniaja norm bezpieczenstwa powinien moc lezec w gestii > polskiej. wydaje mi sie ze temat wyczerpany." tylko ci się wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiek KE domaga się od Polski rejestracji aut do ruch... IP: *.delphi.com 19.10.09, 12:35 ...a swiatła mijania które zamiast oświetlać pobocze oswietlają nadjeżdzających z przeciwka. Możemy iść do Strasburga a potem zmienić prawo europejskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fsfsf Re: Komisja Europejska domaga się od Polski rejes IP: 195.158.247.* 19.10.09, 12:36 Bardzo dobrze. Teraz czekam na kary finansowe dla quasi totalitarnej Polandii i zniesienie głupawych ograniczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaga KE domaga się od Polski rejestracji aut do ruch... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.09, 12:45 Idioci z ministerstwa. jak dlugo jeszcze bedziemy cierpiec z powodu takich patalachow w ministerstwie. Co za idiotyczne zakazy? Prtzesledzmy statystyki. Glowna przyczyna wypadkow na drogach poza nadmierna predkoscia jest stan drog. Dlaczego ministerstwo nie bierze sie za ich naprawianie i robienie? Idioci do pracy a nie wymyslac kretynskie zakazy. Odpowiedz Link Zgłoś
ratpoles_tamer Ja tam jeżdżę anglikiem już od wielu lat... 19.10.09, 13:13 ...i nie mam z tym żadnego problemu ! Odpowiedz Link Zgłoś
krupniok_pl A czy nie lepiej kupić auto uniwersalne ? 19.10.09, 13:22 I po problemie ! Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Komisja Europejska domaga się od Polski rejes 19.10.09, 14:05 Gość portalu: jjussimo napisał(a): > bez przesady. nikt nie zabrania kupowac aut z kierownica po ktorejkolwiek ze > stron, tak wiec swoboda przeplywu towarow jest zachowana. Natomiast fakt ze > samochody te nie spelniaja norm bezpieczenstwa powinien moc lezec w gestii > polskiej. wydaje mi sie ze temat wyczerpany. Może Ci się tak wydawać. A ja mam pytanie: jaki samochód jest bezpieczniejszy: Mój, z kierownica po prawej i z odwrotnie symetrycznymi reflektorami na blachach ze Szkocji? Czy taki sam, z kierownicą po prawej, a za to z poprawnie ustawionymi reflektorami z Polski? Bo ja jeżdżę tym szkockim i nie mam z tym żadnego problemu, poza tym, że oślepiam innych kierowców... Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk Mysle ze wystarczy zaprosic do naszego kraju paru 19.10.09, 14:11 czlonkow Komisji na tygodniowa wycieczke samochodowa z kierownica po prawej stronie bez szofera. Ci co przezyja ta eskapade na pewno wycofaja sie z podobnych roszczen. Przeciez najbardziej znany smiertelny wypadek samochodowy ostatniego dwudziestolecia Geremka jest juz powaznym argumentem na rzecz zakazu uzywania tych aut w naszym kraju. Jezdzacy "na trzeciego" nie tyle kierowcy co odmozdzone bandyckie samce wymuszaja zjezdzanie na pobocze. Z kierownica po prawej stronie najczesciej zjazd na pobocze bedzie na okolicznosc pozniejszej widocznosci juz tylko chyba wirtualny. Komisja Europejska domaga się od Polski rejestr... Odpowiedz Link Zgłoś
lokator Re: Komisja Europejska domaga się od Polski rejes 19.10.09, 15:06 Gość portalu: jjussimo napisał(a): > nikt nie zabrania kupowac aut z kierownica po ktorejkolwiek ze > stron, tak wiec swoboda przeplywu towarow jest zachowana. Doskonałe wyjaśnienie. > Natomiast fakt ze samochody te nie spelniaja norm bezpieczenstwa > powinien moc lezec w gestii polskiej. Tym bardziej, że dalej czytamy: "w UE nie ma wspólnych, europejskich standardów badań technicznych samochodów." ------------------------------------------------- Nie chciałbym być zabity przez kogoś nadjeżdżającego z przeciwnej strony tylko dlatego, że tamten musiałby całkowicie wjechać na mój pas, żeby się przekonać doświadczalnie, że ja tam jestem. To było by głęboko nieuczciwe. Trzeba nie mieć kompletnie wyobraźni, żeby w imię rzekomej "równości" burzyć uporządkowany i spójny (w miarę...) system prawny jakim jest Kodeks Drogowy i związane z nim regulacje prawne. Trzeba też nie mieć wyobraźni, żeby domagać się zwiększania niebezpieczeństwa na drodze tylko dlatego, że jest taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Komisja Europejska domaga się od Polski rejes 19.10.09, 18:39 lokator napisał: > ------------------------------------------------- > Nie chciałbym być zabity przez kogoś nadjeżdżającego z przeciwnej > strony tylko dlatego, że tamten musiałby całkowicie wjechać na mój > pas, żeby się przekonać doświadczalnie, że ja tam jestem. I nie będziesz, bo taka sytuacja nie będzie miała miejsca. Otóż tak się składa, ze zależność pomiędzy umiejscowieniem kierownicy a widocznością nie jest zerojedynkowa. Osoba jadąca samochodem z kierownicą po lewej i zachowująca bezpieczny odstęp od poprzedzającego pojazdu widzi wystarczający fragment drogi, żeby zdecydować, czy może wyprzedzić, czy nie. Osoba jadąca samochodem z kierownicą po prawej stronie i zachowująca bezpieczny odstęp od poprzedzającego pojazdu widzi wystarczający fragment drogi, żeby zdecydować czy może bezpiecznie wychylić się o ten jeden metr w lewo czy nie. A jak już się wychyli to widzi tyle, co ta pierwsza osoba i albo się decyduje na wyprzedzanie, albo chowa z powrotem. Upierdliwe, bo czasem trzeba trochę jechać wężykiem zanim uda się wyprzedzić, ale to jest jedyna uciążliwosć. A jak ktoś naprawdę nie chce tak jeździć, to może sobie kupić taki wynalazek: www.youtube.com/watch?v=iH9PCU6kvAk&feature=related www.youtube.com/watch?v=sH1beulP0uM&feature=related > To było by głęboko nieuczciwe. > Trzeba nie mieć kompletnie wyobraźni, żeby w imię > rzekomej "równości" burzyć uporządkowany i spójny (w miarę...) > system prawny jakim jest Kodeks Drogowy i związane z nim regulacje > prawne. Trzeba też nie mieć wyobraźni, żeby domagać się zwiększania > niebezpieczeństwa na drodze tylko dlatego, że jest taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prawostronny KE domaga się od Polski rejestracji aut do ruch... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.09, 11:00 Witam, Do tych którzy nigdy nie jezdzili a mają najwięcej do powiedzenia bo się filmów naoglądali. Po pierwsze: Wysiadanie:) co za idiota napisał, ze wysiadać trzeba po drugiej stronie, co drzwi mają do tego???? jełopy. Po drugie: Wyprzedzanie jest utrudnione, owszem ale samochodów ciężarowych, busów bądź większych vanów. Czasem przydatna jest druga osoba, ale nie o to chodzi, jak się ktoś uczył na kursie a nie ogladał za dupami to wie że przy wyprzedzaniu trzeba zachowac bezpieczny odstęp w celu lepszej widoczności , więc po co to pie...nie??? Po trzecie: Czemu wszystkich się wrzuca do jednego wora , że zaraz będa wyprzedać i szpanować i ch... wie co jeszcze, (wku...enie chyba za to że drożej musieli zapłacić za takie samo auto niczym nie odbiegające od lewostronnych) ile jest pajaców co bez takich aut to robi???? Po czwarte: W krajach z lewostronnych ruchem można rejestrować samochody z kierownicą po lewej stronie, i ine ma z tego powodu żadnych problemów( jedynie z kierowcami)bo się nie potrafią odnaleźć w ruchu drugo liniowym I po piąte: Auta napewno nie są w gorszym stanie niż nasze okroje wytłuczone przez drogi padła, czy szroty niemieckie, holenderskie czy francuskie. Wiem bo miałem , jezdziłem, byłem 3 razy w polsce i poruszanie się tym samochodem jest zależne tylko i wyłącznie od UMIEJĘTNOŚCI I ODPOWIEDZIALONOŚCI KIEROWCY, więc ku... nie piszcie łaskawie głupot, pozdrawiam. Miecio Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dyzio Re: KE domaga się od Polski rejestracji aut do ru IP: *.ds1-hs.adsl.cybercity.dk 12.04.10, 20:25 tak popieram słowa kolegi!!! jeżeli ktoś jest idiotą to niezależnie jakim samochodem jedzie z fajerką po lewej czy po prawej i tak nim pozostanie!!! tego nie da się wyleczć!!! a głupie wymigiwanie się bezpieczeństwem TO PRZED IDIOTĄ I TAK NIC CIĘ NIE OCHRONI !!!! Odpowiedz Link Zgłoś