Dodaj do ulubionych

Niemcy: rok na minusie

IP: *.tor.primus.ca 15.01.04, 17:13
Niemcy dostaja po dupie, to jest dopiero poczatek.
Obserwuj wątek
    • Gość: jan Re: Niemcy: rok na minusie IP: *.dip.t-dialin.net 15.01.04, 17:26
      SPD glosi same dobre wiadomosci
      jak za lenina a na chaslach i orderach
      gospodarki sie nie stawia
      "po dupie to malo powiedziane"
    • Gość: stanczyk Niemcy Ukraina IP: *.crowley.pl 15.01.04, 17:28
      Ciekawe kiedy Niemcy dojda do wniosku,ze czas juz bysmy przestali zagradzac im
      droge na wschod, a Ukraincy ze zagradzmy im droge na zachod. Hmmm...
      • Gość: meerkat Gospodarczy motor Europy!!! :))) IP: 152.75.142.* 15.01.04, 18:00
        To jest ta europejska potęga, która razem z równie dogorywającą potęgą
        francuską miała stanowić "przeciwwagę" dla Stanów Zjednoczonych.

No nic,Niemiaszki, będziecie się musieli zabrać poważniej do pracy!

ARBEIT MACHT FREI! :)))
        • Gość: pik Ile kosztuje dolar 1 Euro = 1,27dolara IP: *.dip.t-dialin.net 15.01.04, 19:10
          • Gość: . Sorki,ale to BARDZO ZLE dla gospodarki strefy euro IP: *.server.ntli.net 15.01.04, 20:37
        • Gość: Ewa Do Meerkata, jana i Kanadola IP: *.cc.univie.ac.at 15.01.04, 19:33
          Czy tutaj Piszacy mysla, zanim napisza?
          Nie wydaje mi sie. Bo przeciez nalezaloby sie zastanowic, czym grozi upadek
          gospodarki niemieckiej. Przede wszystkim pieniedzy nie dostanie bez przerwy
          wyciagajaca reke Polska. Juz raz Anglicy uzyskali obnizke wplat do wspolnego
          budzetu. Jezeli Niemcy, w celu ratowania wlasnej gospodarki przeforsuja taka
          obnizke (a dla mnie ich rzad powinien przede wszystkim dbac o wlasnych
          obywateli, a nie o Unie), to najbardziej straci na tym Polska. Niemcy wplacaja
          najwieksza czesc pieniedzy do budzetu, wiekszosc krajow tylko wyciaga reke, a
          juz Polska przeforsowala dla siebie przeogromne przywileje, ktore w innych
          krajach sa bardzo nieprzyjemnie komentowane. Jezeli Niemcy potrafia choc przez
          rok nie wplacac do UE, to ich deficyt spadnie ponizej 3%. O tym coraz czesciej
          sie mowi. Niemcy maja w najblizszym czasie wybory, jak sobie mysla Szanowni
          Piszacy, kto przyjdzie na miejsce Schrödera?
          Jak tutaj Piszacy mysla: gdyby jednak ludnosc UE mogla sie w referendum
          wypowiedziec, czy przyjac nowych czlonkow, to do rozszerzenia by nie
          doszlo.
          Ale ludnosc nie jest z tego wlasnie powodu pytana.
          Jak sie ma puste kieszenie, to przyzwoitosc przynajmniej wymaga, aby nie
          pyskowac na dajacego jalmuzne. Czyzby Polska miala w zanadrzu innego
          dobroczynce? Moze to USA?
          Jeszcze nie dotarlo do swiadomosci, ze na tym przymierzu Polska wychodzi jak
          przyslowiowy Zablocki na mydle?
          • Gość: pershing Re: Do Meerkata, jana i Kanadola IP: *.Student.Uni-Augsburg.DE 15.01.04, 19:52
            niemcy wplacaja najwiecej do budzetu uni? ok , najwiecej tez dostaja z budzetu
            na rolnictwo. a co z paktem stabilizacyjnym, ktory ignoruja ? czy myslisz tez,
            ze gdyby ich gospodarka miala sie lepijej, to lozyli by na Polske?
            ten kraj jest w takiej sytuacji ze nawet krotkotrwaly wzrost gospodarczy nie
            uchroni ich przed takimi problemami jak system zdrowotny i starzejace sie
            spoleczenstwo. pieniadze wydali by jak dotad na zgraje starcow i asocjali, a
            nie na polske.
            • Gość: pacyfista bis NA ROLNICTWO TO NAJWIĘCEJ DOSTAJA FRANCUZI IP: 217.153.94.* 15.01.04, 19:59
              Prawie połowa WPR idzie do Francji. Natomiast sporo kasy idzie do dawnego DDR-u
              z funduszy strukturalnych. Ale nie zmienia to faktu, ze Niemcy wpłacają do
              budzetu ok 30 mld euro, a dostaja z Brukseli tylko 20 mld. Czyli faktycznie
              wpłacaja 10 mld. Natomiast GB wpłaca tylko 800 mln euro. Co bedzie jak Niemcy
              wywalcza sobie podobne prawa co Brytole?
            • Gość: Ewa Do Pershinga IP: *.cc.univie.ac.at 15.01.04, 20:14
              Niemcy sa platnikiem netto do budzetu unii. To, ze dostaja tez pieniadze na
              rolnictwo nie zmienia tego faktu. Mozna wyliczyc, ile kazdy obywatel wplaca.
              Poki w danym kraju jakos idzie, to specjalnie nikt sie nie zastanawia, na co
              sie wydaje zarobione przez spoleczenstwo pieniadze. Ale obecnie Niemcy ( i nie
              tylko) maja ogromne inne problemy, ktore teraz lawinowo narastaja. I w takich
              momentach kazdy sie zastanawia, gdzie mozna zaoszczedzic. Oszczednosci nie
              szuka sie u siebie, to chyba jest zrozumiale. Nie dostaja juz takich datkow
              organizacje charytatywne, nastepnym krokiem jest lozenie na innych. A takie
              glosy juz sie widzi. Jeszcze sa one odpierane przez aktualny rzad, ale to sie
              moze szybko zmienic. Polityk, ktory zacznie glosno mowic, ze najpierw sie
              trzeba zajac wlasnymi, potrzebujacymi emerytami, a nie obcymi, bardzo szybko
              znajdzie poparcie w tlumie.
              Jezeli jeszcze beda cytowane rozne takie obrazliwe wypowiedzi, jakie sie
              spotyka na lamach tego forum, to nawet najspokojniejszego ruszy.
              Co do tej zgrai starcow: rowniez Polska bedzie taka miala za raptem kilka lat.
              Juz teraz opieka sie wali (i chyba tez szkolnictwo, opieka zdrowotna,
              bezpieczenstwo, zapomnialam o czyms?). Co bedzie za jakis czas?

Gdyby nie przylaczenie NRD oraz nabor przeogromnej ilosci ludzi powracajacych
              po latach (pokoleniach) do kraju, system opieki bylby gwarantowany.
              Gdyby stan gospodarki mial sie lepiej, nie byloby dyskusji nad celowoscia
              przyjecia nowych czlonkow. Wiec nalezy uwazac: jeszcze Polska w Unii nie jest.
              • Gość: . Macie za bardzo rozbudowany socjal. I za duzo IP: *.server.ntli.net 15.01.04, 20:53
                uchodzcow. Wiecie, ile to kosztuje?
                • Gość: Ewa Macie za bardzo rozbudowany socjal. IP: *.cc.univie.ac.at 15.01.04, 22:03
                  Za duzo uchodzcow.
                  Wiemy. Ale panstwo jest zbyt socjalne i nikt nie odwazy sie zaoponowac.
                  Jednakze nastroje sa coraz gorsze i moze dojsc do sytuacji, ze zmienia sie
                  rzady diametralnie. Bo tak, jak w Niemczech, nie ma dosc pracy, zbyt duzo
                  ludzi korzysta ze swiadczen socjalnych, spoleczenstwo jest coraz starsze,
                  brakuje pieniedzy na doslownie wszystko. A przede wszystkim wzrasta
                  przestepczosc w postepie geometrycznym.
                  I to sie moze bardzo zle skonczyc. Przyklady z historii sa znane.
              • Gość: agaj do Ewy IP: 128.163.110.* 15.01.04, 22:42
                Dwa slowa: BRAWO EWA
                • Gość: . Czego jej gratukujesz? Niemieckiej optyki? IP: *.server.ntli.net 15.01.04, 23:35
                  • Gość: agaj Re: Czego jej gratukujesz? Niemieckiej optyki? IP: 128.163.110.* 16.01.04, 00:16
                    O ile sie zorientowalem z IP to Ewa pisze z Austrii, a nie Niemiec. Gratuluje
                    jej inteligencji, jasnosci wypowiedzi, kultury i tego, ze przedstawia punkt
                    widzenia bardzo potrzebny w tej dyskusji - tak zreszta jak jest potrzebny i
                    Twoj punkt widzenia. Stosunkowo latwo mi poprzec Ewe, bo moje poglady na UE
                    pokrywaja sie jej.

Jej pierwszy post byl odpowiedzia na prymitywna radosc wyrazona przez Mr.
                    Meerkat i spolki z niepowodzen gospodarczych Niemiec. A jest to 3-cia potega
                    gospodarcza swiata, niezbedna dla funkcjonowania globalnej ekonomii.
                    • kropek_uk Jasne ze tak. Ale KTO powaznie traktuje meerkata? 16.01.04, 00:20
                      Widzisz, mimo ze nie mam nic przeciwko wojnie w Iraku (szantaze OPEC w jakis
                      sposob trzeba bylo powstrzymac, jak trzeba powstrzymac emigracje z panstw
                      Islamu - a tu pomoc moze wlasnie iracka ropa: pomijam metody), to wiekszosci
                      pogladow meerkata nie podzielam.
                      A propos Austrii: Hitler byl Austriakiem...
          • Gość: Tomek Re: Do Meerkata, jana i Kanadola IP: *.hrz.uni-kassel.de 15.01.04, 20:29
            Czesc Ewa

Wreszcie na tym forum znalazl sie Ktos kto mysli rozsadnie. W pelni popieram
            Twoje zdanie. Od kilku lat mieszkam z ''mniej lubianej'' strony granicy i
            prowadze wlasna firme. Dla nas jest teraz latwiej pozyskac fundusze i kredyty w
            Brukseli jak w Berlinie. I z chcia z tego korzystam. Place podatki i chce z
            nich odzyskac jak najwiecej. I nie mam ochoty placic na urzednikow ktorych w
            jednym z malych miast w Polsce do obslugi programu Sapart mialo byc 4ch a jest
            po roku 16tu i nikt nie mowi plynnie po angielsku. A kto ma przygotowac
            programy i projekty oceniane w Brukseli. Szkoda na to pieniedzy.
            ''Jak sie ma puste kieszenie, to przyzwoitosc przynajmniej wymaga, aby nie
            pyskowac na dajacego jalmuzne. '' Ewa, tego typu postawe widze nawet wsrod
            swojej rodziny wiec ujadanie na anonimowym forum mnie nie dziwi.
            Mielismy duzego brata za Wolga teraz jest za atlantykiem. Kolejny sojusz z
            mieszkancami Marsa???
            Nowe przyslowie Polak sobie kupi, jak i przed szkoda tak i po...
            • Gość: . Tomku, NIE MYL, jak Ewa, POJEC !!! Twoja wiedza o IP: *.server.ntli.net 15.01.04, 20:49
              Unii tez kiepsciutka. Otoz w UNII NIE MA JALMUZNY (i jesli Niemcy tak mysla, to
              na Unie nie zasluguja): w Unii sa OBOWIAZKOWE KONTRYBUCJE i NALEZNE SWIADCZENIA
              Z KASY UNII. A detale reguluja unijne traktaty i inne regulacje Unii, ktorych
              Niemcy zreszta w zycie u siebie nie wprowadzaja...
              • Gość: Tomek Re: Tomku, NIE MYL, jak Ewa, POJEC !!! Twoja wied IP: *.hrz.uni-kassel.de 15.01.04, 20:54
                ''w Unii sa OBOWIAZKOWE KONTRYBUCJE i NALEZNE SWIADCZENIA Z KASY UNII''

Czy ''Piekny nieznajomy'' ktory wszystkich pouczasz swoja wiedza o Unii powiesz
                mi kto napelnia te kase bo i z proznego podobno i Salomon...chyba ze metaodami
                min. Klodki (rezerwa rewaluacyjna) lub Lepperowskie dodrukowanie.
                Mniej Ideologi Kolego, wiecej GOSPODARKI i rachunku ekonomicznego.
                • Gość: . Kazdy z kontrybucji. Najwyzej bedzie mniej do IP: *.server.ntli.net 15.01.04, 21:10
                  podzialu. A twoj chwyt z "jalmuzna" byl ponizej pasa. Czy niemiecka arogancja
                  jest zarazliwa?
                  • Gość: Tomek Re: Kazdy z kontrybucji. Najwyzej bedzie mniej do IP: *.hrz.uni-kassel.de 15.01.04, 21:22
                    Nie wiem czy niemiecka arogancja jest zarazliwa. Jako Polaczek musze tu dobrze
                    sie pocic aby moja firma mogla dzialac i nie padla. Ale mocno irytuje mnie
                    przedstawianie w Polsce Niemiec jako kraju gdzie sie lezy i banany leca z nieba:
                    ''Autobana Nr 2 (zwei), tam do rajchu tam gdzie raj, gdzie banany leca z nieba
                    i gdzie robic nic nie trzeba''. Poza tym ''podobno powinienem'' sciagnac cala
                    moja rodzine, znajomych i penie przynajmniej pol poludniowej Polski tutaj i na
                    nich pracowac, bo na moja oferte pracy odpowiedzi nie bylo lub byly typu:'' no
                    wiesz ale to tak daleko, a praca ciezka, a glowa mnie boli, ale oczywiscie
                    placic zawsze mozesz''
                    Pozdrawiam Cie serdecznie i zycze jak najlepszego zycia z kontrybucji ktore
                    wplaci np. Polska.
                    • Gość: . Z rodzinka najlepiej wyjdziesz na fotce. 3maj sie! IP: *.server.ntli.net 15.01.04, 23:37
              • Gość: Ewa W porzadku, nazwijmy to kontrybucja IP: *.cc.univie.ac.at 15.01.04, 21:57
                Mozna sie sprzeczac, jak nazwac wydatki dla Polski. Od tego sa politycy, aby
                znalezc lagodniejsze slowa. Ale pieniedze do budzetu unijnego wplacaja prosci
                podatnicy, a nie politycy. I dla nich sa to pieniadze odebrane kosztem ich
                lepszej opieki medycznej, kosztem emerytury. Wiec nie przebiera sie w slowach.
                Do tej pory wypomina sie, ze Polska przeforsowala obnizenie dlugu wobec panstw
                wierzycielskich. Stracily na tym banki, w ktorych przecietny czlowiek ma swoje
                oszczednosci.
                Juz kiedys zaznaczalam, Unia zyje, zmieniaja sie przepisy, traktaty i
                regulacje. Obowiazkowe kontrybucje juz jutro moga nie byc obowiazkowe. Nikomu
                nie daje do myslenia rzucona propozycja utworzenia jadra unijnego?
                Na jakiej podstawie Polska uwaza, ze jej sie nalezy?

• Gość: . Ewo, pojecia o Unii nie masz:o Traktat Nicejski IP: *.server.ntli.net 15.01.04, 20:41
            narody roznych panstw Unii PYTANO!!!. A Irlandczycy w pierwszym referendum
            powiedzieli nawet "NIE", min. przyjaciu nowych do EU. I jesli nie mieliscie
            tego referendum w Austrii, to coz, sami sobie jestescie winni, ze jestescie
            panstwem tak malo demokratycznym... Niemniej tego braku demokracji w Austrii
            nie nalezy uogolniac na cala Unie i Europe.
            • Gość: Ewa Referendum w Irlandii IP: *.cc.univie.ac.at 15.01.04, 21:48
              Tak jest, Irlandia byla pytana. Za pierwszym razem, kiedy narod odpowiedzial
              zgodnie z przekonaniem: "nie, nie chcemy nowych czlonkow" to wszystkie inne
              narody unijne zaczely Irlandczykom wypominac, ze to wlasnie oni na
              przystapieniu do unii najbardziej skorzystali, wiec to nieladnie, ze teraz nie
              pozwola na to innym. Byly tez grozby finansowe pod wzgledem tego kraju. O tym
              sie tak chyba nie bardzo pisalo w Polsce. Po przykladzie Irlandii zrezygnowano
              z innych przepytywan (tak mi sie przynajmniej wydaje), bo nie chciano miec
              czarno na bialym, ze narody, a zwlaszcza te wplacajace, nie wyraza zgody.
              Gdyby dzisiaj, w czasach recesji doszlo do takiego referendum: Polska nie
              zostalaby dopuszczona, bo jest ogromna, bo bedzie wyciagala najwieksze
              pieniadze, bo sie stawia okoniem. I taka jest rzeczywistosc, a nie moje
              przekonanie.

• Gość: . Co ty mnie z tym "pisaniem w Polsce"? Jestem IP: *.server.ntli.net 15.01.04, 23:25
                poddanym Jej Krolewskiej Mosci; mam buznes na obu Wyspach! Nawer w Gaelic
                troche mowie. Slan!
                • Gość: Ewa Halo Poddany Jej Krolewskiej Mosci IP: *.cc.univie.ac.at 16.01.04, 13:54
                  A w Anglii odbylo sie glosowanie nad przyjeciem nowych czlonkow?
                  Jakos mi to umknelo uwagi?
          • Gość: gwb Ewuniu! IP: *.crowley.pl 15.01.04, 21:32
            Rozpisujesz sie i starasz sie cos udowadniac ...nie wiadomo po co.
            Byc moze tylko po to by wygladalo akademicko i "yntelektualnie"
            Czy na prawde nie widzisz, ze cala Unia to socjalistyczny twor zzerajacy swoj
            ogon. Wplacaja 30 by dostac 20. To po co wplacaja. Co takiego strasznego stanie
            sie jak przestana wplacac?
            Mam juz dosyc tego lewackiego zawracania glowy. Wplacaj, a my bedziemy
            rozdzielac kazdemu wg. potrzeb.Juz to znamy.
            Nie zawracajcie glowy jakas "idea europejska", bo to juz traca myszka. Moze
            ladnie brzmialo na pocztku lat 90tych, ale teraz?!
            • Gość: Ewa do gwb IP: *.cc.univie.ac.at 15.01.04, 22:13
              Rozpisuje sie, aby niektorych uspokoic. Bez skutku.
              Unia jest na rozdrozu, ideologia wspolnej Europy juz nie ciagnie. Jak sie
              Niemcy wycofaja, to reszta tez. Budzet unii wynosi chyba kolo 140 mld. Euro.
              Niemcy wplacaja 30. Z tego 10 netto. I Polska czeka na te pieniadze, wiec jak
              nie beda wplacone, bedzie placz. Nic strasznego sie nie stanie.
              Ale Niemcy na przstrzeni ostatnich dziesiecioleci placily nie tylko na Unie.
              Wychodzily ogromne sumy na rozne cele w rozne czesci swiata. Te rzeczy mozna
              wyszukac, nie mam przed soba liczb.

• Gość: gwb DO EWUNI IP: *.crowley.pl 15.01.04, 22:31
                Ideologia wspolnej Europy nie ciagnie, bo skonczyl sie blogi dla Europy Zach.
                okres zimnej wojny i chowania sie za plecami USA. Obecnie spoiwem Europy wg.
                panstw takich jak Francja i Niemcy mialyby byc antyamerykanizm i dogonienie
                technologiczne USA. Pamietam, ze kiedys takie hasla modne byly w ZSRR...
                Tworzenie jakichs parkow technologicznych ogorne regulacje, doktryny, agendy
                a pracowac i oszczedzac sie nie chce.
                Uwazam, ze lepiej by UE rozpadla sie niz mialaby byc zbudowana na chorych
                podstawach. Im wczesniej tym lepiej. Nie chce przezywac tutaj tego co stalo sie
                przy rozpadzie innej chorej federacji.W Jugoslawii.
                Ciekaw jestem Twojej opinii. Dlaczego Niemcy godza sie na takie doplaty?
                I jeszcze a propos "placzu" w Polsce. W latach 90tych nikt nie doplacal do
                Polski, a rozwijala sie zdecydowanie szybciej niz byla DDR.
              • Gość: . Ewo, najwiecej na glowe wplaca HOLANDIA !!! IP: *.server.ntli.net 15.01.04, 23:33
                A Brytania jest cos z 15 euro w skali rocznej na glowe gorsza od Niemiec, choc
                niby eurosceptyczna i od momentu wejscia zazadala znizki kontrybucyjnej (gdyby
                tego nie zrobila, bulilaby jak Holandia). Niemniej to TYLKO polskojezyczni
                Niemcy na to narzekaja, to tylko polskojezyczni Niemcy sie dla Europy
                poswiecaja...
                I tylko polskojezyczni Niemcy, jak ty wyzej, szantazuja swiat...nowym nazizmem,
                rodzacym sie z braku spolecznego zadowolenia. Coz, osobiscie widze wieksze
                szanse Niemiec na faszyzm CZERWONY, nie zas brunatny... Szczesliwie ARMII NIE
                MACIE.
          • Gość: diana Re: Do Meerkata, jana i Kanadola IP: *.dip.t-dialin.net 15.01.04, 22:33
            Ewa bardzo madra wypowiedz. Myle ze te glupki po prstu pisza co im slina na
            jezyk przyniesie. Niemcy sa najwiekszym platnikiem netto i fanansuja 20%
            unijnego budzetu. jesli rzad Niemiec zacznie zadac obnizenia skladki
            czlonkowskiej co moim skromnym zdaniem powinien zrobic to Polska dostanie mniej
            z funduszy strukturalnych. Jezeli Niemcy zdecyduja sie opuscic Unie to ta
            organizacja splajtuje i Meekrat albo kanadol moze dostana pomoc od USA a moze
            juz tam czyszcza toalety.

• Gość: gwb Re: Do Meerkata, jana i Kanadola IP: *.crowley.pl 15.01.04, 22:37
              Masz racje.
              Tyle ze roznimy sie w ocenie. Ja uwazam, ze im szybciej splajtuje ten
              socjalistyczny twor czyli UE tym lepiej. Na jej trupie moze wyrosnie jakas
              przyzwoita organizacja, jaka byla chociazby EWG.
              • Gość: . A może RWPG? IP: 193.243.146.* 15.01.04, 23:43
                • kropek_uk TO JA JESTEM PRAWDZIWYM KROPKIEM! Teraz 15.01.04, 23:48
                  sprobuj sie pode mnie podszyc!!!
                  • Gość: ::: Kropków tu Ci wiela. Przepraszam IP: 193.243.146.* 15.01.04, 23:51
                    • kropek_uk Wiem, ze ty przez przypadek. Ale sa i falszywki. 15.01.04, 23:57
                      Nb. Twoj nowy nick bardzo mi sie podoba...
                      • Gość: ::: Re: Wiem, ze ty przez przypadek. Ale sa i falszyw IP: 193.243.146.* 16.01.04, 00:07
                        Dzisiaj zdjąłem końskie klapki z oczu i spędzam czas na wesoło. Zacząłem sie
                        bać aby nie wpaść w maciejowe uzależnienie bo to trudne do wyleczenia. Podobno
                        łatwiej przestać palić.
                        • kropek_uk To polecam ci post kolegi nieco nizej. Swietny 16.01.04, 00:10
                          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=30&w=10189401&a=10192490
                          • Gość: ::: Dobre.Dzięki.Pojecam wszystkim dyskutantom IP: 193.243.146.* 16.01.04, 00:18
                            forum "Gospodarka" a w szczególności ekonomistom lubiącym wskażniki.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=30&w=10189401&a=10192490

• Gość: gwb To wlasnie UE =RWPG IP: *.crowley.pl 15.01.04, 23:53
                  Wlasnie Unia to RWPG. Stalo sie tak gdy w Europejskiej Wspolnocie Gospodarczej
                  (EWG) do glosu doszli lewaki.Kiedys to zrozumiesz.
                  • Gość: ::: Re: To wlasnie UE =RWPG IP: 193.243.146.* 15.01.04, 23:57
                    Ja i tak zawsze liczę na siebie więc reszta nieważna!
            • Gość: gwb Re: Do Meerkata, jana i Kanadola IP: *.crowley.pl 15.01.04, 22:41
              Masz racje.
              zdrowa organizacja, jaka byla chociazby EWG.
              Opinie pisane przez Ewe sa oczywiste, ale madrosc to przytaczanie ogolnie
              znanych faktow, lecz rowniez posiadanie jakiejs wizji przyszlosci.
              Wy jej nie macie.
            • Gość: gwb DO DIANY i EWY IP: *.crowley.pl 15.01.04, 22:53
              Masz racje.
              zdrowa organizacja, jaka byla chociazby EWG.
              Opinie pisane przez Ewe sa oczywiste, ale madrosc to NIE przytaczanie ogolnie
              znanych faktow, lecz rowniez posiadanie jakiejs wizji przyszlosci.
              Wy jej nie macie.
              Czy wiecie, ze zadluzenie ZUS tylko na biezace wyplaty emerytur jest takie, iz
              na kazdego pracujacego Polaka przypada 2000zl (slownie dwa tysiace). Co sie
              stanie gdy banki przestana pozyczac ZUSowi pieniadze. Przejma nas Niemcy lub
              Francuzi?? Hahahah tam pod tym wzgledem jest bardzo podobnie. Myslicie ze po co
              przyjmuja tylu imigrantow? BY MIAL KTO PRACOWAC.
              Nie macie wizji przyszlosci!!!
              Przyszlosc to reformy i ciezka praca i jeszcze raz praca, a nie unijne-lewackie
              utopie.
              • Gość: Tomek DO gwb IP: *.hrz.uni-kassel.de 15.01.04, 23:04
                Przyszlosc to reformy i ciezka praca i jeszcze raz praca, a nie unijne-lewackie
                utopie.
                Zgodze sie z Toba w pelni. Czy jednak ta Twoja wizja ''reformy, reformy itp''
                to nie jest utopia? Od dziecinstwa ciagla slysze o reformach: Przedszkole,
                szkola, studia , gospodarka itp. Czy one sie kiedykolwiek udaly? Choc jedna? A
                kto ma reformowac? Ci co rzadza- czytaj kradna? Normalny czlowiek moze moze
                tylko pracowac, pracowac i adoptowac swoje mozliwosci do istniejacych warunkow.
                A wiec zostaje tylko praca, praca, praca ...
                • Gość: gwb Re: DO gwb IP: *.crowley.pl 15.01.04, 23:13
                  Reformy tez! Ale nigdy ich tak naprawde u nas nie bylo.Nie ma odwaznych.
                  Nie chce by zabrzmialo to populistycznie, ale Niemcy i Francja beda popierac
                  reformy w Polsce tylko na tyle na ile jest to w ICH interesie.
                  Od slawnej ustawy Rakowskiego z 1988roku i bardzo wczesnych lat
                  dziewiecdziesiatych nastepuje ograniczanie wolnosci gospodarczej w Polsce, a
                  patrzenie z nadzieja na UE jest po prostu infantylizmem.
                  • Gość: . Bo POLSKI LUD TEGO CHCE. I walca, co wyrowna... IP: *.server.ntli.net 15.01.04, 23:44
                    Zrob jak Tomek i ja - przenies sie z biznesem za granice...
                • Gość: . Normalny czlowiek w Polsce ma WOLNE WYBORY IP: *.server.ntli.net 15.01.04, 23:42
                  Niestety, prawo glosu maja takze i ci "inaczej normalni", jak twoja rodzinka z
                  poludniowej Polski. I - niestety - takze i czesciowo moja...
            • Gość: . Najwiekszym platnikiem na glowe jest HOLANDIA! IP: *.server.ntli.net 15.01.04, 23:39
              Co to? Nowa germanskp-aryjska mitologia narodowa???
        • Gość: Doc. Re: Gospodarczy motor Europy!!! :))) IP: *.ma.dial.de.ignite.net 15.01.04, 20:13
          Chyba nie bardzo wiesz co piszesz, zytat hitlerowskiego hasla z bramy oswiecimia
          swiadczy o wyjatkowym braku taktu i z pewnoscia jako polakowi nie byloby ci
          przyjemnie, gdyby niemiecy mowil o polakach obrazliwie "polaczki"?
        • Gość: ? Re: Gospodarczy motor Europy!!! :))) IP: *.arcor-ip.net 15.01.04, 20:34
          ty uwazaj, zebys za ta brama z tym napisem nie wyladowal
    • Gość: siusiak Logiczne? No, pewnie! IP: 65.198.229.* 15.01.04, 18:00
      Wszystkie Zachodnie gospodarki sie kurcza, a zgnila imperialistyczna
      amerykanska systematycznie rosnie. Efekt? Kurs Euro do USD systematycznie sie
      umacnia! Chyba tylko w taki "logiczny" sposob mozemy wyrazic nasza niechec do
      Krzaczora Busha....
      • Gość: pak Re: Logiczne? No, pewnie! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.01.04, 18:02
        Szanowny siusiaku!
        Mysl glowa.
        • Gość: Emilek Re: Logiczne? No, pewnie! IP: *.dip.t-dialin.net 15.01.04, 18:12
          W 1993 tez byl minus i to 1,6%.I co.Przecietna stawka godzinowa w Niemczech w 2002 wynosila prawie 19$ a w USA 15,50$...
      • Gość: niemka Re: Logiczne? No, pewnie! IP: *.dip.t-dialin.net 15.01.04, 18:15
        <<<siusiak,ty jestes caly Polak,nacjonalizm wystaje ci jak sloma chlopu z butow.
        • Gość: gwb ??? IP: *.crowley.pl 15.01.04, 23:20
          a ta znowu z jakiej choinki sie urwala.
        • kropek_uk Bund Deutscher Mädel ??? 16.01.04, 00:29
      • Gość: Homer J siusiak spadaj z USA jak tu nie lubisz IP: 208.247.54.* 15.01.04, 18:40
    • Gość: gosc Re: Niemcy: rok na minusie IP: *.UNI-MUENSTER.DE 15.01.04, 18:15
      pomarz sobie dalej.
    • Gość: piotr To bardzo zle IP: *.dip.t-dialin.net 15.01.04, 18:19
      A szkoda ze na minusie, bo to niestety i ludzi winna nie tylko gospodarki czy
      polityki.
      Oczywiscie brak konkretnych reform w gospodarce i w podatkach to jest to co od
      lat ciagnie Niemcy w dol.
      Ale i nastawienie zwyklych ludzi jest z punktu ekonomicznego (dla wzrostu)
      widzenia zle, bo kupoje rzycz po przecenie coraz bardziej tansze i jeszcze
      tansze i tak dalej, a gospodarka im w tym pomaga obnizajac ceny coraz nizej az
      do punktu gdzie ich sie dalej obnizyc nie da i niekore firmy po prost
      bankrutoja.
      A tak sowja strona to mowienie, ze bardzo dobrze ze Niemcom jest zle jest
      troche nie fair.
      Poniewarz juz widac ze Niemcy chca obnizyc swoja skladke do budzetu UE do 1,00%
      PKB z dotychczas 1.25%, a to bezposierednio zmniejsza pieniadze dla krajow
      takich jak Polska, ktore jeszcze przez 20 lat beda kozystac z tych pieniedzy na
      rozwoj infrastruktury czy tez rolnictwa.
      Polska przecierz tez exportoje do Niemiec swoje Produkty, a coraz biedniejsze
      Panstwo bedzie kupowac coraz mniej i kiedys zacznie kupowac produkty z azji a
      nie z Polski bo beda po prostu tansze.
      Czy to jest dobre?

ps.
      przepraszam za bledy ale mieszkam od urodzenia w niemczech
      • Gość: agaj Re: To bardzo zle IP: 128.163.110.* 15.01.04, 18:57
        Calkowicie sie zgadzam. To zle dla Niemiec, UE i calej swiatowej gospodarki,
        lacznie z USA. Dla mnie tez to zle bo zainwetowalem jakis czas temu w
        niemiecka gielde :(

Niestety, mizerne wskazniki gospodarcze Niemiec byly juz widoczne w czasie
        ostatnich wyborow, a mimo tego Schroeder i jego ekipa je wygrali. Ludzie,
        rozliczajcie politykow za wyniki gospodarcze!
      • Gość: wojtexkowron Re: To bardzo zle IP: *.dip.t-dialin.net 16.01.04, 00:13
        Nie ma za co przepraszac.
        Tu wiekszosc robi wiecej bledow.
    • galaxy2099 gospodarka dostała wyraźnego przyspieszenia ??? 15.01.04, 18:21
      " Berliński instytut DIW stwierdził, że gospodarka dostała wyraźnego
      przyspieszenia w czwartym kwartale ub.r. (+0,5 proc.). "

Ale ubaw. 0.5% to dla nich wyrazne przyspieszenie. W USA taki wzrost zostalby
      wysmiany przez najwiekszego laika. Za III kwartal bylo 8% a ilu twierdzi, ze to
      ciagle malo.
      Cieszcie sie zatem Niemcy tym zaje*bistym wzrostem. Widac na nic lepszego was
      nie stac.
      • Gość: bolo By dogonic Niemcy musi Polska gospodarka rosnac IP: *.dip.t-dialin.net 15.01.04, 19:08
        rocznie 4% przez okolo 40 lat jezeli Niemcy beda mieli przez te 40 lat zero
        wzrostu. Teraz sie ciesz
        • Gość: pacyfista bis Z KAZDEJ STRONY TYPOWA BEZINTERESOWNA POLSKA IP: 217.153.94.* 15.01.04, 19:53
          zawiść.
          Z punktu widzenia mojego osobistego stosunku do Niemców, to jest mi to obojętne
          czy maja ten wzrost, stagnacje, czy też recesje. Ni to ziebi ni to parzy.
          Z egoistycznego punktu widzenia to lepiej aby tam był wzrost.
          1. Historia nas nauczyła co oznacza długi kryzys w tym państwie.
          2. Niemcy to nasz główny partner handlowy. Jesli tam kryzys, to u nas mniejszy
          eksport.
          3. Kiedy 5tam dostatek, to chetniej będa zrzucać sie do kasy w Brukseli.

• Gość: wojtexkowron Re: gospodarka dostała wyraźnego przyspieszenia ? IP: *.dip.t-dialin.net 16.01.04, 00:06
        W Ameryce wzrost sie inaczej mierzy:
        1. hedonic price indexing
        2. anualizacja
        Co to znaczy nie chce mi sie teraz tlumaczyc, powiem tylko tyle, ze gdyby w
        Europie taka sama metoda mierzono to wzrost gospodarczy tylko nieznacznie bylby
        mniejszy od amerykanskiego. I to bez astronomicznych deficytow jakie ma Ameryka.
        • kropek_uk A kazda europejska firma bylaby ENRONem.... 16.01.04, 00:24
    • Gość: stanczyk Kolo historii??? IP: *.crowley.pl 15.01.04, 18:57
      Podejrzewam, ze Francja i Niemcy zrzuca cala wine na rozszerzenie Uni, jak to
      niby oni do nas doplacaja. Wtedy poparcie moga zdobyc partie populistyczne, a
      wiemy czym grozi to w Niemczech.
      • kropek_uk Nie maja - szczesliwie - ARMII. A sztuczka z armia 15.01.04, 23:53
        europejska tez im nie wyszla - dowodztwo nadal NATOwskie, a i Brytania - z
        jedyna przyzwoita armia w Europie - na pulsie lape trzyma... Nb. kontrola tego
        tworu byla jedyna przyczyna wejscia w toto Brytanii - trzeba bylo sluchac
        naszego parlamentu.
        • Gość: stanczyk Ale juz knuja IP: *.crowley.pl 16.01.04, 00:01
          ...ale juz cos knuja by niemiecka armia byla bardziej mobilna, bardziej
          przystosowana do "zadan miedzynarodowych". No jasne gdy szlag trafi UE i kazdy
          rzuci sie by zabierac co "swoje". bedzie potrzebna mobilna armia do "zadan
          miedzynarodowych". Pojawi sie postulat " to my placilismy na fundusze
          strukturale dla Slaska, Pomorza i Mazur. Nie ma juz Unii wiec oddajce nam
          pieniadza, albo te tereny" Mobilna armia przyda sie jak nic.
          • kropek_uk Obcieli fundusze. Z motykami nie pojda. Ale knuja. 16.01.04, 00:04
    • Gość: ricky odjechany link IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 15.01.04, 19:59
      Wejdź koniecznie :)))
      www.foulds2000.freeserve.co.uk/economists.htm
      • Gość: pacyfista bis fajny IP: 217.153.94.* 15.01.04, 20:01
    • douglasmclloyd Niech żyje mocne Euro - Europa to potęga 15.01.04, 21:40
      • kropek_uk I niech zyja najdrozsze na swiecie europejskie 16.01.04, 00:05
        produkty!!!
        • Gość: Jan Re: I niech zyja najdrozsze na swiecie europejski IP: *.dip.t-dialin.net 16.01.04, 14:28
          O takich cenach piwa to mozesz tylko marzyc.(ceny za 20 butli po 0,5 litra)
          Piwo 100% lepsze niz swiatowe siki...
          www.fly-and-die.de/Bier.jpg
    • Gość: Maciej ---JACY WY WSZYSCY JESTESCIE GLUUUPIII---I!!! IP: *.crowley.pl 15.01.04, 23:33
      • Gość: . A ty, Macku, jak dlugo juz sie leczysz? I jakie sa IP: *.server.ntli.net 15.01.04, 23:45
        rokowania w twej manii?
        • Gość: Maciej ----A GLUUUPIIII WY!! A GLUPI!!!!!!!!!----- IP: *.crowley.pl 16.01.04, 00:06
          A "Pana Tadeusza" czytales, albo chociaz ogladales?. Alez skad...
          No to nie zrozumiesz. Tak, tak znasz bardziej postepowe lektury
          • kropek_uk BYLO CYMBALOW WIELU, ALE ZADEN SIE NIE 16.01.04, 00:08
            SMIAL OZWAC PRZY MACIEJU!!!
        • Gość: Maciej ----A GLUUUPIIII WY!! A GLUPI!!!!!!!!!----- IP: *.crowley.pl 16.01.04, 00:06
          A "Pana Tadeusza" czytales, albo chociaz ogladales?. Alez skad...
          No to nie zrozumiesz. Tak, tak czytasz tylko postepowe lektury.
    • Gość: el matador Re: Niemcy: rok na minusie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.01.04, 01:31
      i co z tego ,że -0,1%spadku PNB skoro największe wśród krajów zachodnich
      zmiany strukturalne:wydatki na sektor IT przekroczyły 66 MLD EURO(o25% więcej)
      zaś łącznie wraz z wydatkami na telekomunikację 135,5 MLD EURO,wydatki sektora
      przemysłowego na IT wyniosły 11 MLD EURO,spadek tak ale boom tam gdzie odcinek
      najbardziej strategiczny w teleinformatyce na IT przeznacza sie w D 3,76%
      PKB.stopa penetracji internetu wynosi 63%(POLSKA 27%)liczba komputerów na 100
      mieszkańców doszła do 45 ,zaś wydatki IT na jednego obywatela doszły do 833
      EURO.są pierwsi w kablu i pierwsi w komórce-ich stopa penetracji to 75%liczba
      komórkowców doszła do 70 ,milionów,liczba użytkowników internetu 42
      milionów.słabe tempo wzrostu+najsilniejsze z możliwych zmiany strukturalne ku
      największej w świecie zachodnim supernowoczesności,teraz to sdopiero usa będą
      miały powążne kłopoty z totalnie ztelematyzowanymi czterema sieciami mobilnego
      internetu Niemcami.
    • Gość: ZZ Podobnie IP: *.top.net.pl 16.01.04, 13:39
      W Polsce występują te same zjawiska, z tą różnicą, że podatki wyższe, więcej
      durnej biurokracji i korupcji, gorszy poziom kultury technicznej.
      Eichel to po niemiecku "żołądź" w znaczeniu botanicznym także.
      • Gość: Pete Kto komu i za co ! IP: *.ri.ri.cox.net 17.01.04, 03:33
        Niemcy wplacaja najwiecej do budzetu EU bo sa najwiekszym krajem 83 mln. ludzi.
        Ile zatem ma wplacic litwa czy Estonia. Kwoty netto ida nie tylko na doplaty na
        inne panstwa ale tez na utrzymanie poteznej i dobrze platnej administracji EU.
        Zasady wplat sa przejrzyste wplaca sie w zaleznosci od PKB. Czyli od tego ile
        wszystkich dobr wytworzyl dany kraj w danym roku. Francja dla przykladu niemal
        wszystkie wplaty wycofuje w formie doplat do rolnictwa. Jezeli inni sie na to
        godza i te przepisy ustalaja to tak musi byc. Doplaty do slabiej rozwinietych
        panstw nie sa jalmuzna lecz obopolnym zyskiem. Polska dostanie pieniadze bedzie
        wiecej kupowac od tych rozwinietych i z czasem wiecej wplacac do wspolnej kasy.
        Polska dostajac pieniadze wyda je na nowe technologie, podpisze kontrakty na
        budowe drog, autostrad z tymi rozwinietymi. Wiec pieniazki jakgdyby wroca do
        dawcow. Niemcy to widza dobrze. I na litosc boska nie traktujcie tego ze ONI
        daja za darmo. A MY boierzemy bo jestesmy biedni i to przezremy. TAK NIE JEST I
        NIGDY NIE BEDZIE. Bogaty NIGDY nie da za darmo !!! Co do rozwoju EU to ostatnie
        lata nie sa laskawe. Podam kilka danych statystycznych pobranych z Urzedow
        statystycznych danych krajow.
        Wzrost gospodarczy:
        1996 USA 3.7 Niemcy 0.8
        1997 USA 4.5 Niemcy 1.4
        1998 USA 4.2 Niemcy 2.0
        1999 USA 4.5 Niemcy 2.0
        2000 USA 3.7 Niemcy 2.9
        2001 USA 0.5 Niemcy 0.8 11 Wrzesnia (padly wieze w NY)USA pociagnely EU w
        dol
        2002 USA 2.2 Niemcy 0.2 Francja 1.2
        2003 USA 4.4 Niemcy 0.2 Francja 0.2 (przewidywany)
        2004 USA 4.5 Niemcy 1.5 Francja 1.7 (prgnozy)
        Jesli Europa sie nie obudzi to w niedalekiej przyszlosci o rownaniu z USA nie
        bedzie nawet mowy.
        Porownanie USA i EU (15 silnych panstw) wypada bardzo blado
        Jezeli przyjac ze USA wytwarza dobr 100 % to EU (15 panstw) wytwarza ich 81 %
        Przy czym ludnosc USA to 278 mln a ludnosc (15-ki) to 369 mln.
        Podany trend utrzymuje sie od konca lat 80 - tych, gdzie USA maja przecietnie o
        polowe lub nawet wiekszy procent wzrostu gospodarczego niz EU. Po przylaczeniu
        nowych czlonkow do EU ta "przepasc" bedzie sie powiekszac. Europa aby nie dac
        sie przeskoczyc musi sie reformowac i to doglebnie a nie powierzchownie jak
        zrobiono to w Niemczech.
        • Gość: Edek Re: Kto komu i za co ! IP: *.dip.t-dialin.net 17.01.04, 15:24
          Bajki opowiadasz.W USA dochod narodowy to 87% uslugi i 13% produkcja.W Europie 70% uskugi i 30% produkcja.To oznacza,jak czyscibut w USA czy dostawca pizzy podniosa ceny,to i dochod brutto wzrosnie.Ten PKB jest w USA nic nie wart bo to lanie wody...Tam robol by musial dzis zarabiac (na podstawie tego"tempa rozwoju")25 $ na godzine a zarabia duzo mniej niz Niemiec.
      • Gość: el matador Re: Podobnie SAP,CAP GEMINI eksplodują inwencją IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.01.04, 11:58
        W tym co teraz na świecie jest najważniejsze w "softwarze"SAP(D)oraz CAP GEMINI
        (F)i DESSAULT/MATRA/LAGARDERE Microelectronics(F)zaczynają wygrywać z
        Schiebel'em(USA),CISCO,IBM i ORACLE i Microsoftem.Podejrzewam ,że Europa wygra
        batalię w dziedzinie najnowocześniejszego software'u telematyczno-komputerowego
        z USA,bo kurs SAP-u na wszystkich giełdach światowych ostro pnie się do góry.
        To samo dotyczy hegemona internetu światowego - ALCATELA i hegemonów mobile
        internetu-Ericssona,Nokii i Siemensa.
        • wowo5 Re: Podobnie SAP,CAP GEMINI eksplodują inwencją 19.01.04, 16:16
          Gość portalu: el matador napisał(a):

> W tym co teraz na świecie jest najważniejsze w "softwarze"SAP(D)oraz CAP
          GEMINI
          > (F)i DESSAULT/MATRA/LAGARDERE Microelectronics(F)zaczynają wygrywać z
          > Schiebel'em(USA),CISCO,IBM i ORACLE i Microsoftem.Podejrzewam ,że Europa
          wygra
          > batalię w dziedzinie najnowocześniejszego software'u telematyczno-
          komputerowego
          >
          > z USA,bo kurs SAP-u na wszystkich giełdach światowych ostro pnie się do góry.
          > To samo dotyczy hegemona internetu światowego - ALCATELA i hegemonów mobile
          > internetu-Ericssona,Nokii i Siemensa.
          Kompletne bzdury.
          • Gość: Jas Re: Podobnie SAP,CAP GEMINI eksplodują inwencją IP: *.dip.t-dialin.net 19.01.04, 17:00
            Co jest z tym USA,ze prawdopodobnie takze Siemens bedzie odbudowywal podupadnieta siec przesylania pradu?Jak to mozliwe,ze USA na Marsie,a u siebie
            pajeczyna kabli nad glowa.Jest to prawda,ze jak ktos w USA potrzebuje dodatkowa linie telefoniczne,kabel czy prad (w nowym domu np.)to mu dostawia 2 czy 3 slupy drewniane,rzucaja lasso i zawieszaja kable?Bo w Niemczech wszystko musi byc w ziemi,ladnie otulona piaskiem,w rurach PVC...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka