swarozyc 29.01.10, 22:12 To teraz podrozeja smiglowce dla polskiej armii.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Piotr Teraz PKP, Służba zdrowia (fajna nazwa służba :-) IP: 77.255.51.* 29.01.10, 22:57 Sprzedać wszystko, inwestować w technologię, emeryci w Krus płacić trochę więcej, cholera jak bym był policjantem to ja już emerycik :-) kurka wodna Polska musi być pierwsza, lepsza niż zachód i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: Teraz PKP, Służba zdrowia (fajna nazwa służba IP: 81.190.83.* 30.01.10, 09:39 co za matołek sprzedaliśmy tę firmę Państwu włoskiemu może być zarządzaną przez Państwo włoskie a przez polskie nie moze być? ludzie obudźcie się już nic do was nie należy zostało wam tylko po parze rąk, cały majątek oddaliście zagranicy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smalec Re: Teraz PKP, Służba zdrowia (fajna nazwa służba IP: *.ib.tcz.pl 30.01.10, 09:45 niestety, ludzie są za głupi i nie widzą, że Polska staje się kolonią zachodu, którą eksploatuje się w najohydniejszy sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
mirmat1 Minister Kwiatkowski sie w grobie przewraca 30.01.10, 15:41 Gość portalu: smalec napisał(a): > niestety, ludzie są za głupi i nie widzą, że Polska staje się kolonią zachodu, którą eksploatuje się w najohydniejszy sposób. M: od czasow Saskich nie bylo takiego momentu kiedy spoleczentwo osiagnelo by taki poziom degeneracji. Z dumnego za czasow II RP premyslu lotniczego zostaly montarzownie brytyjskich, wloskich a nawet czeskich zakladow, ktore wkrotce przeniosa sie do Rumuni. Odpowiedz Link Zgłoś
blue911 Re: Teraz PKP, Służba zdrowia (fajna nazwa służba 30.01.10, 12:42 Gość portalu: zenek napisał(a): > być? > ludzie obudźcie się już nic do was nie należy > zostało wam tylko po parze rąk, cały majątek oddaliście zagranicy Fajny watek w artykule: "polskie" specsluzby pilnowaly zeby kontraktu nie wygrala grupa powiazana z postkomunistycznymi specsluzbami. Hahah,ale fajnie. Za moich czasow to tacy panowie szli do wiezienia za spiskowanie z Zachodem. Jak fajnie wszystko mozna ubrac w slowka i sprzedac oglupionemu kato-motlochowi. Spory ideologiczne na bok,ale trzeba pryznac,ze agent kod JPII zadanie wykonal celujaco. Polacy - trzymajcie sie znakow drogowych,bo tylko to jeszcze Wam zostalo! Mina lata zanim sie zorientujecie jaka chirurgie na Was wykonali. A w niektorych krajach prawidlowo szpiegow,przekupnych urzednikow i narko-dilerow sie wiesza. Widac jestesmy daleko w tyle za czolowka swiata - czy to ze Wschodu czy z Zachodu. Jak sie widzicie za 50 lat, dzieci zwiazkowcow?? Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwypragmatyk Re: Teraz PKP, Służba zdrowia (fajna nazwa służba 30.01.10, 16:46 Wśród tego zacietrzewienia uwadze respondentów umknęło pytanie: Jakie to czynniki (poza przetwarzaniem funduszy unijnych i wyprzedażą majątku narodowego) wpłynęły na dodatni wskaźnik 1,7% wzrostu PKB w 2009 ? Ciekawe,ile zawdzięczamy własnemu intelektowi ? <pikorababcd> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hugo Re: Teraz PKP, Służba zdrowia (fajna nazwa służba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.10, 16:36 Zastanawia mnie jakim prawem kasa za sprzedane obiekty idzie na przezarcie w budzecie.Za kase uzyskana ze sprzedazy nalezaloby zbudowac cos dla ludzi,jakies zaklady,miasta czy dobra powszechnego uzytku.Przez krotkie 20 lat miadzywojenne powstal COP,Gdynia,punktualne koleje i spoleczenstwo o wyraznej przynaleznosci narodowej.Rzady po1989r.nabraly pozyczek znacznie wiecej niz Gierek,co za to zbudowaly?Stworzyly spoleczenstwo o wzajemnej nienawisci,dalej to tylko jakas rewolucja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Re: Teraz PKP, Służba zdrowia (fajna nazwa służba IP: *.adsl.inetia.pl 30.01.10, 14:08 Możesz mi wyjaśnić - tak na zdrowy, chłopski rozum - jakie osobiste korzyści i profity odnosiłem (i odnosiłbym dalej w innej sytuacji) ja - młody prawnik, zamieszkały daleko od Świdnika - z posiadania przez państwo polskie PZL Świdnik? Czy gdyby PZL Świdnik pozostał w "naszym" majątku, to mógłbym - na przykład - liczyć na dywidendę z ich zysków? Odpowiedz Link Zgłoś
blue911 Re: Teraz PKP, Służba zdrowia (fajna nazwa służba 30.01.10, 14:26 Gość portalu: 123 napisał(a): > > Czy gdyby PZL Świdnik pozostał w "naszym" majątku, to mógłbym - na przykład - > liczyć na dywidendę z ich zysków? 1.tak: jakby sie polski przemysl (mogl) rozwijac ,a nie byl przez pokolenia blokowany przez przekupnych decydentow to bylby konkurencyjny i moglbys zbierac dywidendy; i nalezy tu siegnac do lat 20-ch XX wieku. 2.rozumujac tak,ze jest nam wszystko jedno czy cos jest "polskie" czy nie to najlepiej od razu wszystko sprzedac obcym wlacznie z ulicami i wtedy poczujesz co to znaczy byc "lokatorem" we wlasnym panstwie? Nie zapominaj,ze wbrew obietnicom ten, co ciagnie zyski i ma prawo do jakiejs rzeczy ma rowniez wplyw na Twoje prawa (lub ich brak) lub obowiazki. Poza tym wracajac do przemyslu - czesto nasmiewamy sie ze starych zdjec jakie to pokraki pokazywal nasz rodzimy przemysl i,ze nic dziwnego,ze wszystko splajtowalo wiec lepiej oddac. Otoz nieprawda: popatrzcie sobie chocby na zdjecia pierwszego Porsche sprzed dziesiecioleci. Wygladalo tak samo komicznie jak syrenka tylko,ze....tamten produkt mial szczescie,ze trafil na madrego inwestora z kapitalem,rownie genialnego inzyniera,(ktory rozwinal prototyp i stworzyl czolowke swiatowa w wyscigach) i panstwo,w ktorym powstal ogolnie finansowalo i popieralo rozwoj i badania nad nowymi technologiami. Natomiast (a troche siedzialem w tym kiedys) zachodnie koncerny wysylaja ludzi po calym swiecie w dwoch celach (czesto prywatnie ,bez rozglosu): szukaja talentow i dobrych pomyslow i jesli cos znajda to zawsze nastepuje mniej wiecej taka rozmowa: "jestes super - czy chcialbys dla nas pracowac (czesto za pol darmo,jak pokazuje historia,a nawet bezimiennie - slawa MUSI nalezec do nich! tak,tak). Bo ,jesli nie chcesz z nami pracowac to Cie zniszczymy?". I niszcza: doprowadzaja goscia do utraty pracy,zdrowia,zony albo dobrej opinii. I....konkurent znikl w zarodku. Paranoja? Smieszne? Nie,taka jest prawda tylko malo kto o tym wie i jeszcze mniej chce (albo moze)o tym pisac!!! Pisze to na przykladzie dwoch polskich inzynierow sprzed dziesiecioleci,ktorych znalem osobiscie z racji swojego poprzedniego fachu. Tego sie w zadnej prasie nie dowiecie! Wnioski pozostawiam inteligentnym do wyciagniecia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wdr okręs międzywojenny to była gospodarcza tragedia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.10, 14:57 państwo polskie głównie rozdawało monopole znajomym i zagranicznym koncernowm, a zwykły obywatel był dojony. polski PKB wzrósł sporo mniej niż średnia europejska, więc czym się zachwycać? oczywiście były perełki jak port w Gdynii czy węglówka, ale to nie zmienia średniej mizerii. Odpowiedz Link Zgłoś
blue911 Re: okręs międzywojenny to była gospodarcza trage 30.01.10, 15:17 Gość portalu: wdr napisał(a): > państwo polskie głównie rozdawało monopole znajomym i zagranicznym koncernowm, > a > zwykły obywatel był dojony. polski PKB wzrósł sporo mniej niż średnia > europejska, więc czym się zachwycać? > Mam na mysli decyzje o zniszczeniu w zarodku polskiego przemyslu motoryzacyjnego zakazem produkcji samochodow zeby FIAT mogl spokojnie opanowac rynek w okresie miedzywojennym! Gilotyna francuska to jednak byl pozyteczny wynalazek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Re: Teraz PKP, Służba zdrowia (fajna nazwa służba IP: *.adsl.inetia.pl 30.01.10, 15:09 Cóż, chciałbym podzielać Twoje optymistyczne oczekiwania wobec państwa polskiego (czy też jakiegokolwiek innego państwa). Generalnie jednak jest tak, że ja się już czuję się tu jak lokator. Na każdym kroku jestem okradany - w formie podatków - z owoców mojej ciężkiej pracy. Ja i miliony innych Polaków. W zamian dostajemy nędzną opiekę zdrowotną i dziurawe drogi. Nie wierzę w państwo, uważam, że ten twór jest wrogiem zwykłych, pracujących ludzi. A całe gadanie o "narodowym majątku" to mit, mający uzasadnić czerpanie z niego profitów przez partyjnych bonzów, którzy akurat znajdują się przy korycie. Podsumowując - państwo to największe oszustwo w historii ludzkości. Aha, jako libertarianin nie miałbym nic na przeciwko sprywatyzowaniu dróg. Wolałbym uiszczać rozsądną, rynkową opłatę prywatnemu właścicielowi, który by dbał o swój produkt/usługę, niż robić dokładnie to samo dla państwa i udawać, że drogi są darmowe i wspólne. :] Odpowiedz Link Zgłoś
kosmiczny_swir Slyszales o czyms takim jak monopol natuaralny? 30.01.10, 15:29 Slyszales o czyms takim jak monopol naturalny? Jak sobie wyobrazasz rynek drog? Ze co, ze dwie frimy beda budowac rownlegle drogi? en.wikipedia.org/wiki/Natural_monopoly Nie wiem czemu, ale w Polsce uczy sie jakies dziwnej ekonomii sluzacej praniu mozgow. Zeby ludzie nie wiedzieli co to jest monopol naturalny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Re: Slyszales o czyms takim jak monopol natuaraln IP: *.adsl.inetia.pl 30.01.10, 15:38 Istnieją teorie ekonomiczne, wg. których mogłoby to działać. Nie widzę sensu w przytaczaniu tu konkretnych argumentów, bo miejsce nie jest ku temu odpowiednie. Ale polecam Ci zapoznanie się na przykład z tą pozycją: Murray N. Rothbard "For A New Liberty The Libertarian Manifesto" ( mises.org/rothbard/foranewlb.pdf ). A konkretnie z rozdziałem dotyczącym idei prywatnych dróg. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmiczny_swir Teorie sa fajne do poczytania 30.01.10, 16:14 Teorie sa fajne do poczytania. Sek w tym, ze teorie moze splodzic kazdy. W praktyce wyglada to tak jak z prywatnymi autostradami a w Polsce - taki samo poziom jak drogi panstwowe, doplaty panstwa i jeszcze oplaty na bramkach. Odpowiedz Link Zgłoś
blue911 Re: Teraz PKP, Służba zdrowia (fajna nazwa służba 30.01.10, 15:30 Gość portalu: 123 napisał(a): > już czuję się tu jak lokator. Na każdym kroku jestem okradany - w formie > podatków - z owoców mojej ciężkiej pracy. Ja i miliony innych Polaków. W zamian > dostajemy nędzną opiekę zdrowotną i dziurawe drogi. Nie wierzę w państwo, > uważam, że ten twór jest wrogiem zwykłych, pracujących ludzi. > drogi są darmowe i wspólne. :] Snisz ,kolego. Porozmawiaj z tymi,ktorzy mieszkali w Stanach w okresie np. 1995 do dzis i niech Ci szczerze porownaja dwa okresy: Clintona i Busha. Oczywiscie,musisz znalezc obiektywnych rozmowcow,a nie ,a nie oszolomow,ktorym sie marzy Polska pod rzadami faszystow itd. A jest takich sporo. Zadni ekstremisci nie sa dobrzy: ani ultraprawica "chrzescijanska" ,ani beton sowiecki. Tego juz mielismy przykladow w historii az nadto. Problem w tym,ze ideologie,ktore stwarzaja korzysci zarowno dla wielkiego biznesu,ale tez pozwalaja sredniej klasie zyc i rozwijac sie w godziwych warunkach sa malo popularne,bo wyborcy sa niezbyt uswiadomieni i chetniej glosuja na ekstremistow,a nie ludzi z glowa i rzeczowym planem. Kiedys,w miare dojrzewania naszego spoleczenstwa ludzie zrozumieja co oznacza demokracja i jak wykrywac usmiechnietych oszustow,ktorzy w jeden dzien po wyborach zmieniaja taktyke na przeciwna niz obiecywali. Problem w tym zeby nie dac ani panstwu,ani prywatnemu kapitalowi pozycji monopolisty tylko zeby jeden drugiego sie obawial - wtedy spoleczenstwo wygrywa. Ale,oczywiscie,oni sa za madrzy zeby do tego dopuscic,bo wtedy zycie jest trudniejsze i slabo idzie okradanie narodu wiec podczas kampanii wyborczych odwoluja sie do najprymitywniejszych instynktow ludzkich. I wtedy wlasnie brak doswiadczenia z demokracja sie msci na wyborcach. Daja sie "lapac" na sztuczki i wybieraja swojego kolejnego oprawce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Re: Teraz PKP, Służba zdrowia (fajna nazwa służba IP: *.adsl.inetia.pl 30.01.10, 15:42 Wybacz, ale pozwolę sobie dalej uważać, że brak państwa byłby sytuacją lepszą niż jakakolwiek demokracja. Jeszcze żaden monopol w historii nie powstał i utrzymał się przez dłuższy czas bez wsparcia państwa. Które zresztą jest monopolistą w tak wielu dziedzinach, że nigdy żadna korporacja nie posiadała tak ogromnej władzy. Tak więc jakoś nie przemawia do mnie wizja, że na genuine free market istniałyby jakiekolwiek monopole stworzone przez prywatny kapitał. Odpowiedz Link Zgłoś
blue911 Re: Teraz PKP, Służba zdrowia (fajna nazwa służba 30.01.10, 16:01 Gość portalu: 123 napisał(a): > > Jeszcze żaden monopol w historii nie powstał i utrzymał się przez dłuższy czas > bez wsparcia państwa. Które zresztą jest monopolistą w tak wielu dziedzinach, ż > e > nigdy żadna korporacja nie posiadała tak ogromnej władzy. Tak więc jakoś nie > przemawia do mnie wizja, że na genuine free market istniałyby > jakiekolwiek monopole stworzone przez prywatny kapitał. Dobrze prowadzona korporacja ma niewatpliwe zalety,ale pokaz mi jedno miejsce na ziemi gdzie ludzmi rzadzi korporacja ,bez hamulcow i kontroli panstwa i obywatele nie tylko sa zatrudnieni,ale maja godziwe warunki do zycia? Mysle,ze wlasnie USA najblizej przyblizylo sie kiedys do tego modelu i wszystko wydawalo sie swietne,az przyszla klika pomyslowych ludzi i powiedziala: a po co te miliardy dolarow maja lezec niepotrzebnie dla glupich emerytow na kontach,ktorzy byli przecietniakami w zyciu i jak beda starzy i slabi ,to i tak nam nic nie zrobia? Wezmy te pieniadze i "puscmy je w zycie",zyski (jesli beda) beda nasze,a staruszkowie badz niedozyja do czasow podzialu zyskow ,a jesli dozyja to i tak nam nic nie zrobia jak sie zorientuja,ze zostali oszukani? Narazie im powiemy,ze uruchamiamy "zamrozony kapital" i puszczamy agresywnie na Wall Street zeby im podwyzszyc emerytury!!! LOL. Hehe. Fajnie o tym czytac,ale sytuacja sie zmienia drastycznie gdyby to zdarzylo sie TOBIE albo twoim najblizszym! Chce wtedy widziec jak bronisz publicznie "niewidzialnej - spawiedliwej,hm,hm - reki rynku?!?!?!). To brzmi bardzo romantycznie co piszesz,ale niestety,realia sa inne. Zawsze znajda sie tacy,co powiedza: wszystko nam wolno robic co nie jest zakazane. I wlasnie wtedy znajdzie sie taki pan,co zechce opatentowac wyraz "butelka" i sciagac haracz od tysiecy producentow i uzytkownikow za uzywanie "jego" patentu. Jest bardzo cienka linia pomiedzy uwolnieniem ludzkiej inicjatywy i przejsciem do cwaniactwa. "Jakby nie bylo przestepcow,to policja bylaby bezrobotna". Odpowiedz Link Zgłoś
redix68 Masz rację. Ja czuję się podobnie. Przeciwnicy 30.01.10, 22:46 prywatyzacji krzyczą o przkręcie, wyprzedaży i stratach. Skoro tak jest to tylko dlatego, że to państwowe. Prywatny by zadbał o rzetelną cenę a perspektywicznej firmy by nie wypuścił Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: Teraz PKP, Służba zdrowia (fajna nazwa służba IP: 81.190.83.* 30.01.10, 16:39 > Możesz mi wyjaśnić - tak na zdrowy, chłopski rozum - jakie osobiste korzyści i > profity odnosiłem (i odnosiłbym dalej w innej sytuacji) ja - młody prawnik, > zamieszkały daleko od Świdnika - z posiadania przez państwo polskie PZL Świdnik mógłbyś ich kiedyś jako prawnik reprezentować w jakiejś sprawie a tak będzie ich reprezentował prawnik włoski Twój syn lub córka mógłby/mogłaby pracować tam jako wysokiej klasy inzynier lub zarządzający, a tak na tym stanowisku będa pracowac pewnie włosi Twój syn lub córka natomiast dostaną co najwyżej miejsce na hali montażowej lub przy sprzątaniu kibli tak trudno na to samemu wpaść? Odpowiedz Link Zgłoś
blue911 Re: Teraz PKP, Służba zdrowia (fajna nazwa służba 30.01.10, 16:43 Gość portalu: zenek napisał(a): > > Możesz mi wyjaśnić - tak na zdrowy, chłopski rozum - jakie > widnik > > mógłbyś ich kiedyś jako prawnik reprezentować w jakiejś sprawie > a tak będzie ich reprezentował prawnik włoski > Twój syn lub córka mógłby/mogłaby pracować tam jako wysokiej klasy inzynier lub > zarządzający, a tak na tym stanowisku będa pracowac pewnie włosi > Twój syn lub córka natomiast dostaną co najwyżej miejsce na hali montażowej lub > przy sprzątaniu kibli > tak trudno na to samemu wpaść? SAMO SEDNO! Odpowiedz Link Zgłoś
dragon113 Re: Teraz PKP, Służba zdrowia (fajna nazwa służba 31.01.10, 09:54 Już to widzę!!! Włoski inżynier czy prawnik posiadający willę nad morzem Śródziemnym, gaj oliwny czy winnicę, dwie kochanki i rodzinę z gromadką dzieci rzuca wszystko i przenosi się do mroźnego i nie znanego kraju z puszczami i dziką zwierzyną, gdzie brak autostrad i połąceń z internetem. Gościu masz baaaaardzo bujną fantazję i za długo suchasz Radia M. z Torunia!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: Teraz PKP, Służba zdrowia (fajna nazwa służba IP: 81.190.83.* 31.01.10, 14:19 a Ty gościu obudziłeś się niedawno po 20-letnim śnie zimowym skoro nie wiesz że w Polsce pracują włosi, niemcy, amerykanie i wiele innych nacji Radia M nie słucham, bo takie same gamonie jak te nasze liberały do których pewnie należysz i masz się za lepszego od radiomaryjnych Odpowiedz Link Zgłoś
regoat Re: Teraz PKP, Służba zdrowia (fajna nazwa służba 31.01.10, 16:25 to dlaczego żeś to nie kopił jako polak patriota i nie produkujesz nowoczesnych sprzetow? Odpowiedz Link Zgłoś
wilk_z_wolfow Re: PZL Świdnik sprzedany 29.01.10, 23:06 Lepsze to jak sprzedanie za 1/3 ceny Mielca hamerykancom . Te hamerykance nawet nie chcialy sprzedac "blak holk'a" polskiej armiji , a przecie w Mielcu produkuja komponenty do tego helikoptera czy jak mu tam i do tego produkujoM jeszcze dziwierza do airbasa , czy jak mu tam , tyz za 1/3 ceny . Pamietam , ze wtedy rzadzil , taki maly , z korzeniami w Odessie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a320 Re: PZL Świdnik sprzedany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.10, 23:57 cosik mi się wydaje, ze ty znosz sie lepiej na 1/2 litra nis 1/3 ceny hej Odpowiedz Link Zgłoś
acer0 Re: PZL Świdnik sprzedany 30.01.10, 09:30 wilk_z_wolfow napisał: Lepsze to jak sprzedanie za 1/3 ceny Mielca hamerykancom . > Te hamerykance nawet nie chcialy sprzedac "blak holk'a" > polskiej armiji , a przecie w Mielcu produkuja komponenty > do tego helikoptera czy jak mu tam i do tego produkujoM jeszcze > dziwierza do airbasa , czy jak mu tam , tyz za 1/3 ceny . > Pamietam , ze wtedy rzadzil , taki maly , z korzeniami w Odessie . ------------------------------------------------------------------------ Jakie wykształcenie takie i pisanie i rozumowanie.Człowieku gdzie ty chodziłeś do szkoły? Chyba razem z Tuskiem. Odpowiedz Link Zgłoś
wilk_z_wolfow Re: PZL Świdnik sprzedany 30.01.10, 10:38 acer0 napisał: > wilk_z_wolfow napisał: > Lepsze to jak sprzedanie za 1/3 ceny Mielca hamerykancom . > > Te hamerykance nawet nie chcialy sprzedac "blak holk'a" > > polskiej armiji , a przecie w Mielcu produkuja komponenty > > do tego helikoptera czy jak mu tam i do tego produkujoM jeszcze > > dziwierza do airbasa , czy jak mu tam , tyz za 1/3 ceny . > > Pamietam , ze wtedy rzadzil , taki maly , z korzeniami w Odessie . > ------------------------------------------------------------------- ----- > Jakie wykształcenie takie i pisanie i rozumowanie.Człowieku gdzie ty chodziłeś > do szkoły? Chyba razem z Tuskiem. Dostalem tytul profesora od "profesora" Dr.Lecha Kaczynskiego . Tak na marginesie , nie tak dawno AW wygrala przetarg na smiglowce dla rzadu USA , niestety amerykanscy lobbysci zakwestionowali ten przetarg . Nie wiem jak sie to skonczylo . Odpowiedz Link Zgłoś
ramyus Re: PZL Świdnik sprzedany 31.01.10, 01:57 wilk_z_wolfow napisał: > Dostalem tytul profesora od "profesora" Dr.Lecha Kaczynskiego . Nawet w najmniejszym stopniu tego po Tobie nie widac. > Tak na marginesie , nie tak dawno AW wygrala przetarg na > smiglowce dla rzadu USA , niestety amerykanscy lobbysci > zakwestionowali ten przetarg . Nie wiem jak sie to skonczylo . W ogole niewiele wiesz. Zwlaszcza jak na "profesora". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ken Re: PZL Świdnik sprzedany IP: *.chello.pl 29.01.10, 23:53 ale moze nie bedą za to spadac :) Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 Re: PZL Świdnik sprzedany 30.01.10, 10:11 Chyba coś Ci spadło na główkę. Mi2 pomimo przestarzałej konstrukcji jest chyba najbezpieczniejszym śmigłowcem świata. A o Sokole, SW4 i SW5 możemy już zapomnieć. Z nimi stanie się to samo co z Syrenką 110 gdy zakupiono licencję Malucha w Fiacie. Głupota naszego rządu właściwie ociera się o zdradę a na pewno jest sabotażem polskiej myśli technicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
dragon113 Re: PZL Świdnik sprzedany 31.01.10, 10:00 "jest sabotażem polskiej myśli technicznej" - to nie sabotaż. Bo sabotaż to działanie celowe! To jest GŁUPOTA. A te dwie rzeczy trzeba rozróżniać!!! Odpowiedz Link Zgłoś
rychcinski I po co to było sprzedawać?? 30.01.10, 00:10 Skoro śmigłowce sokół sprzedają się bardzo dobrze za granicą, a jak widać firma dodatkowo miała zbyt na podzespoły. Teraz oczywiście będą doić polską armię i nas, żeby sobie odkuć te 400 mln.. beznadzieja! Odpowiedz Link Zgłoś
agg Re: I po co to było sprzedawać?? 30.01.10, 00:32 nie zauwazyles ze maja 2,5 mld wpakuwac w te fabryke placzko? Odpowiedz Link Zgłoś
myslacyszaryczlowiek1 Te 2.5 mld wpakują, albo i nie 30.01.10, 02:45 Np. Świdnik kupi od Augusty znaczek firmowy, jakąś tam lipną technologię itd, itp. Obejście tego nie jest trudne. Toć przecież amerykańce mieli wpakować w polską gospodarkę te wszystkie mld co dostali za F16. A czy zainwestowali i się rozliczyli to jakoś cisza sza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moe Tak,wiekszość juz sprzedali IP: 82.139.156.* 30.01.10, 07:56 A skoku jak nie ma tak nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
acer0 Re: I po co to było sprzedawać?? 30.01.10, 09:37 agg napisał: > nie zauwazyles ze maja 2,5 mld wpakuwac w te fabryke placzko? --------------------------------------- A wierzysz w to, że taką kasę wpakują? Powiedz mi co z interesów Tuska i tego rządu było dobre dla narodu? Nie dla Tuska i PO ale dla społeczeństwa. Stocznie po ostatnich manewrach rządu miały rozkwitać i budować statki. A co wyszło? Wielkie gó... 10 tysięcy ludzi na bruk i drugie tyle z firm kooperujących ze stoczniami. Powiedz a co Tusk zrobił przez dwa lata w kierunku gazociągu północnego? Wszyscy wiedzą doskonale że po położeniu rur Bałtyk jest odcięty dla tankowców i nici z dostarczania ropy do portów polskich. To co ten rząd robi to nazywa się zdradą Państwa i Narodu. Odpowiedz Link Zgłoś
wilk_z_wolfow Re: I po co to było sprzedawać?? 30.01.10, 11:10 acer0 napisał: > A wierzysz w to, że taką kasę wpakują? Powiedz mi co z interesów Tuska i tego > rządu było dobre dla narodu? Nie dla Tuska i PO ale dla społeczeństwa. Stocznie > po ostatnich manewrach rządu miały rozkwitać i budować statki. A co wyszło? > Wielkie gó... 10 tysięcy ludzi na bruk i drugie tyle z firm kooperujących ze > stoczniami. Powiedz a co Tusk zrobił przez dwa lata w kierunku gazociągu > północnego? Wszyscy wiedzą doskonale że po położeniu rur Bałtyk jest odcięty dl > a > tankowców i nici z dostarczania ropy do portów polskich. To co ten rząd robi to > nazywa się zdradą Państwa i Narodu. Zdrada Panstwa byla i jest tez sprzedaz PZL Mielec , nie wspomne o PZL Rzeszow i offsecie . Zdrada Panstwa jest zaprzestanie produkcji Kraba i Loary , i uwalenie projektu Bumaru z BAe/Haegglunds . Po 1989 roku zaden rzad , bez wyjatku , nie byl stanie myslec przyszlosciowo . Co do North Stream to jednak nie tylko Tusk zawalil , Kaczynscy zamiast krzyczec na Niemcow i Rosjan , mogli spokojnie z nimi pertraktowac , niestety , obrazili sie na nich i efekty widzimy . Stocznie polskie byly nierentowne , problem ten maja Niemcy , W.Brytania a takze Hiszpania i Wlochy . Hongkong czy Korea Poludniowa , buduja najnowoczesniejsze statki , z polska technologia budowy statkow moglibysmy konkurowac jedynie ze stocznia w Pietropawlowsku Kamczackim . Odpowiedz Link Zgłoś
dragon113 Re: I po co to było sprzedawać?? 31.01.10, 09:58 Durniu to nie zdrada to GŁUPOTA! A te dwie rzeczy trzeba rozróżniać!!! Odpowiedz Link Zgłoś
agg Re: I po co to było sprzedawać?? 30.01.10, 15:45 > A wierzysz w to, że taką kasę wpakują? Powiedz mi co z interesów Tuska i tego > rządu było dobre dla narodu? Nie dla Tuska i PO ale dla społeczeństwa. Stocznie > po ostatnich manewrach rządu miały rozkwitać i budować statki. A co wyszło? jestes typowym komuchem. Za stocznie tuskowi nalezy sie pomnik ze wreczcie wyplenij te zwiazkowe bagno. Polska nie potrzebuje przemyslu do krotego trzeba wiecznie doplacac. Nie ma na to pieniedzy, jak bys nie wiedzial to mamy wielka dziure budzetowa. Wiecej miejst pracy traci sie na doplacaniu niz na zamknieciu tych komunistycznych pomnikow. Nie zaczna robic stocznie z zyskami albo zadza sobie z tym spokoj Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 Re: I po co to było sprzedawać?? 30.01.10, 10:03 A Ty z jakiego księżyca spadłeś? A słyszałeś o offsecie do F16? Gdzie on jest? Najpierw odpowiedz mi na moje pytanie a potem pisz głupoty. Odpowiedz Link Zgłoś
des4 offset? proszę 30.01.10, 16:17 Amerykańskie inwestycje i zamówienia offsetowe w Polsce w 2009 roku osiągnęły wartość 5 mld dol. - ustaliła "Rz" Zobowiązania kompensacyjne Lockheed Martin wynikające z kontraktu na dostawę 48 samolotów F-16 sięgają w sumie 6 mld dol. W 2009 roku osiągnąnęły one pułap 5 mld, co oznacza, że znacznie wyprzedzają harmonogram rozpisany do 2013 r. Najnowszym projektem jest stworzenie możliwości serwisowania samolotów w Polsce, w Wojskowych Zakładach Lotniczych nr 2 w Bydgoszczy. Przedłużają się jednak uzgodnienia dotyczące zakresu remontów i zaangażowania Lockheeda w ten projekt. Polska strona naciska, by rozszerzyć maksymalnie zakres prac remontowych w Bydgoszczy, tak aby wykorzystać w pełni kompetencje bydgoskiej firmy i uniezależnić Siły Powietrzne od kosztownej opieki technicznej Lockheeda. 6 mld dolarów - taką wartość mają zobowiązania offsetowe Lockheed Martin Wśród najważniejszych projektów, które pozwoliły rozliczyć się Amerykanom z zobowiązań kompensacyjnych, są przedsięwzięcia wielomilionowej wartości, m.in. w skarżyskim Mesko (produkcja nowoczesnej amunicji) czy (zakończony już) montaż silników samolotowych w WSK Rzeszów i dziesiątki innych rozproszonych w całej gospodarce przedsięwzięć. Nie wszystko się jednak udało. Z pierwotnej umowy wykreślono budowę elektrowni wiatrowych w warszawskim Radwarze czy remonty awionetek w Bydgoszczy, bo te projekty okazały się nieopłacalne. Rząd sam zrezygnował z budowy amerykańskiej wersji Rejestru Usług Medycznych i niezwykle kosztownego systemu specjalnej łączności dla policji i ratownictwa Tetra. Akcelerator Technologiczny na Uniwersytecie Łódzkim - po kilku latach zakończył działalność, bo postanowili o tym sami organizatorzy. Krytykowany na początku za słaby poziom technologiczny off-set w kilku przypadkach był jednak katalizatorem innowacyjnych przedsięwzięć. Taką przemianę dzięki pomocyLockheeda przeszedł m.in. warszawski Instytut Lotnictwa. Dziś należy do elitarnej, światowej czołówki ośrodków badających wytrzymałość materiałów wykorzystywanych w produkcji silników i struktur statków powietrznych. Wśród zleceniodawców ośrodka jest czołówka awiacyjnej branży: Boeing, Airbus, General Electric, Pratt & Whitney, Sikorsky Aircraft (UTC), EADS Casa i MTU. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obcokrajowiec Re: I po co to było sprzedawać?? IP: *.manc.cable.ntl.com 30.01.10, 15:56 Zauwaz ze w swoja fabryke bo kupili prawie calosciowy pakiet!!! wiec co nam z tego panie inteligencie? A co za tym idzie polak juz tam nie znajdzie pracy na wyzszym szczeblu, tylko fizyczni przez 6 lat a potem hmm... Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: I po co to było sprzedawać?? 30.01.10, 15:06 rychcinski napisał: > Skoro śmigłowce sokół sprzedają się bardzo dobrze za granicą, a jak > widać firma dodatkowo miała zbyt na podzespoły. Teraz oczywiście > będą doić polską armię i nas, żeby sobie odkuć te 400 mln.. > beznadzieja! > głuopis jak but bo zadne sokoly do polskiej armi i jakiejkolwiek chcącej uchodzic za nowoczesną innej armi sie po prostu nie nadają co zostało ostatecznie i definitywnie praktycznie udowodniono wieć chyba lepiej jak ewentualnie bedziemy sie zaopatrywac w nowoczesne konsrukcyjnie smiglowce produkowane w polsce przez zany swiatowy koncern niz podobne kupowac za granicą jak by to miało miejsce w innym przypadku .dobrze że tak korzystnie sprzedano świdnika bo niechybnie za jakiś czas czekał by go taki sam los jak stocznie w szczecinie i gdyni. Odpowiedz Link Zgłoś
szatek100 PZL Świdnik sprzedany 30.01.10, 02:08 PZL Świdnik jest jedną z najbardziej zaawansowanych technologicznie firm w Polsce. Przez lata działalności firma wyprodukowała kilka tysięcy wiropłatów, co stawia ją w światowej czołówce pod tym względem. Zdaniem ekspertów, dzisiejsze produkty Świdnika co prawda techniczie ustępują konkurencji, jednak zdecydowanie przewyższają ją pod względem atrakcyjnosci cenowej. Wyłożenie odpowiednich środków na badania i rozwój mogłoby sprawić, że czołowe wyroby Świdnika dorównałyby, a już na pewno zbliżyłyby się na do światowej czołówki. PZL Świdnik to dziś jedna z trzech (obok Eurocoptera i Augusty-Westlanda) firm w UE mogących zbudować "dorosły" śmigłowiec. Jest też cenionym kooperantem wykonującym prace dla kilkudziesięciu znanych firm lotniczych, jak np. Augusta-Westland, Bell, Cessna, Dassault, Boeing etc. W każdym normalny kraju rząd dmuchałby i chuchał na taki skarb. Z tym, że Polska pod rządami Platfusów normalnym krajem na pewno nie jest. Historię wyprzedaży polskiego przemysłu lotniczego zacznę od PZL Mielec - za rządów PiS-u firma została sprzedana amerykańskiemu potentatowi United Technologies Corporation za kilka milionów Euro - równowartość jednego samolotu M28 Skytruck\Bryza, jakie firma od lat produkuje. Wejście do firmy Amerykanów spowodowało utratę dotychczasowych rynków zbytu w Wenezueli, Nepalu i (potencjalnie) Indonezji -względy polityczne. Władze ww. państw obawiały się obcinania dostaw części przez amerykańską już firmę. Sami Amerykanie (a kokretnie firma Lockheed Martin) w umowie offsetowej dotyczącej sprzedaży Polsce mysliwców F- 16) obiecali znaleźć w USA nabywców na sto skytrucków. Od podpisania umowy mija 7 lat, a Jankesi sprzedali ledwo 10 (bodaj amerykańskiej Straży Granicznej). Umowę offsetową postanowiono zmienić i zamiast zmusić jankesów do sprzedaży 100 Skytrucków za oceanem sprzedano innej jankeskiej firmie ich producenta. Za grosze. Firma nie mając pod nowym właścicielem zamówień eksportowych zdecydowała się przy pomocy amerykańskich lobbystów wydoić skarb państwa. Pomimo, że plan zakupów WP na lata 2009-2018 nie zakładał pozyskania nowych Skytrucków (w polsce sprzedawanych pod nazwą "Bryza"), minister Bogdan Klich zdecydował się o zakupie 12 naowych maszyn. Eksperci protestowali mówiąc, że wojsko ma pilniejsze potrzeby, jednak Klich pozostał nieugięty. Szokujaca była cena nowych maszyn - były one 2,5 raza droższe, niż egzemplarze dostarczone do wojska przed prywatyzacją Mielca. Co prawda miały bardziej zaawanoswaną (oczywiście amerykańską) awionikę i lepsze (oczywiście amerykańskie) silniki, jednak nie uzasadniało to takiego skoku ceny. Koszty serwisu kilkunastu wcześniej zakupinych Bryz w barwach WP również skokowo wzrosły. Skandal miał ciąg dalszy - pod koniec 2008 roku okazało się, że MON nie ma pieniędzy, by zapłacic polskim producentom broni dostarczonej dla wojska. Brakowało 600 mln złotych - tyle, ile poszło na super-Bryzy zakupione przez Klicha od Amerykanów. www.altair.com.pl/start-2466 Przeprowadzona za czasów SLD prywatyzacja polskiego producenta silników lotniczych - PZL Rzeszów, wyglądała podobnie. Ta firma również została wykupiona, przez UTC (a konkretnie przez jej spółkę-córkę Pratt&Whitney- czołowego producenta silników lotniczych). Firma obiecała, że umieści w Mielcu produkcję (nie montaż) nowych modeli silników, w tym silnika F-100 napędzającego myśliwce F-16. Mija 8 lat, a nowych modeli jak nie było, tak nie ma. Podjeto za to montaż F-100 w liczbie 48 sztuk (tyle, ile F-16 kupiliśmy). Niedawno wyszło na jaw, że było to po prostu finalne skecanie produktu z kilku modułów. Dość powiedzieć, że firma za jeden "wyprodukowany" silnik otrzymywała od Amerykanów...11 tys. dolarów. Kompletny silnik F-100 kosztuje ponad 2 miliony dolarów, jakby ktoś pytał. To pokazuje, jaki "skok technologiczny" przeżył Rzeszów pod Amerykanami. Byłbym zapomniał Mielec zakończył rok 2008 stratą 18 milionów złotych a Rzeszów...180 mln złotych !. Przy przychodach niższych, niż 700 mln złotych Rzeszów pobił rekord nierentowności!. Firma przed prywatyzacją była jedną z najbardziej dochodowych w polskiej zbrojeniówce sprzedając silniki np. do Chin. Przejdźmy do Świdnika. Na całym świecie przemysł lotniczy służy, jako inkubator zaawanoswanych technologii. Władze zachodnich krajów inwestują gigantyczne sumy w rozwój takich firm, jak Boeing, Dassault czy Airbus - głównie przez zlecenia dla wojska na nowe technologie i gotowe produkty. Rządy oficjalnie popierające neoliberalizm po cichu wspierają swój zaawansowany przemysł, gdyz to się poprostu opłaca. Niestety Polska wciąż jest zaczadzona Balcerowiczem i woli wyniszczać potencjał, który został wybudowany ogromnym nakładem sił i środków. PZL Świdnik został sprzedany za nieco ponad 300 milionów złotych (tyle, ile kosztuje JEDEN śmigłowiec AW-101 produkowany przez nowego właściciela Augustę- Westlanda). W tym samym czasie UTC podjął w Mielcu montaż (nie produkcję!) śmigłowców Black Hawk. Po co to wszystko? Otóż rząd szykuje się do ogłoszenia nowego przetargu stulecia. MON chce nabyć 51 nowych śmigłowców za , bagatela , 10 miliardów złotych !Przetarg ma ruszyć około 2011 roku. Rozumiecie zamysł tuskowych specjalistów w osobach Grada i Klicha? Za pięć dwunasta sprzedaje się polskie firmy lotnicze, by ich nowi właściciele stali się murowanymi faworytami w przetargu ! W wypadku wygranej Sikorskyego czy AW każda z tych fimr umieści offset w swojej fabryce w Polsce, czyli będzie płacić i transferować technologie sama sobie. W każdym normalnym kraju rząd najpierw zwórciłby się do Świdnika z zapytaniem, czy jest w stanie dostarczyć wymagany przez wojsko produkt - modernizację jakiejś już produkowanej maszyny lub całkowicie nową kontrukcję. Tak się składa, że PZL pracował nad gruntowną modernizacją Sokoła i to pomimo braku jakiegokolwiek współdziałania ze strony państwa ,czy to w postaci grantów na badania techniczne czy też wsparcia marketingowego przy eksporcie (co na całym świecie jest normą w tym segmencie "rynku"). Planowano też opracować nową, nieco większą niż Sokół, maszynę o nazwie SW-5 idealnie wpisującą się w potrzeby wojska na nową maszynę transportową. Co prawda koszty opracowania byłyby duże, jednak pamiętajmy, że dziś Sokół kosztuje ok 5 mln Euro a zaliczany do tej samej klasz Black Hawk + 20+30 mln. To, co stracilibyśmy na badaniach nad nową konstrukcja, moglibyśmy odyzskac dzieki niższej cenie oraz kontraktach eksportowzch. Ale niestety przyszlo nam zyc w Polsce... Każda z ekip rządzących Polską dołożyła swoją cegiełkę do dewastacji przemysłu zaawansowanych technolgogii. Przemysłu, którego Polsce bardzo dziś brakuje. Według Eurostatu w przeliczeniu na milion mieszkańców notuje się u nas 3,5 aplikacji patentowej do EPO, podczas gdy w Niemczech - 280,5. Co więcej Niemcom zaliczana jest średnio co druga aplikacja, a nam co czwarta. Brak własnej technologii musi zaciążyć na perspektywach dalszego rozwoju naszego kraju. Choć SLD i PiS także dołożyły do tej dewastacji swoje cegiełki, to jednak absolutnym liderem w tej materii są chłopcy z PO oraz ich poprzednicy np. z rządu Buzka. PiS sprzedawało Mielec, jako prawie bankruta, PO oddało dochodową, zwiększającą zatrudnienie firmę, która w warunkach odpowiedniej polityki mogłaby prężnie się rozwijac i z czasem stać się wizytówką naszej gospodarki. Sprzedaż strategicznej firmy śmigłowcowej za 300 milionów złotych nadaje się do trybunału stanu. Zwłaszcza w kontekście faktu, że firma, która nabyła PZL najdalej za 2-3 lata podpisze z MON kontrakt za 10 miliardów złotych. Polska Michnika w akcji.. - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: witus Re: PZL Świdnik sprzedany IP: *.62-188.cust.bluewin.ch 30.01.10, 05:07 "daniem ekspertów, dzisiejsze produkty Świdnika co prawda techniczie ustępują konkurencji, jednak zdecydowanie przewyższają ją pod względem atrakcyjnosci cenowej." czyli sa gowno warte? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: PZL Świdnik sprzedany IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.10, 09:18 nie, ale PO - tak. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmiczny_swir Masza racje, ale liczby sa troche nie tak 30.01.10, 10:38 Masza racje, ale liczby sa troche nie tak. Skarb pansta za PZL Mielec dostal 66 mln PLN, jednen samlot PZL M28 kosztuje okolo 4 miliony USD czyli 12 mln. zlotych. Co nie zmienia faktu, ze 66 mln PLN to nieco wiecej niz 5 samolotw PZL M28. Liczac po cenie polskiej, w USA sprzedawane przez firme Skiorsky te samoloty kosztuja dwa razy tyle, wiec uzywaja tego przelicznika, skarba panstwa za zaklady w Mielcu dostal tylko 3 samoloty. Smiech. Jeszcze dla porownania - jeden F-16 C/D w 1998 roku kosztowal 19 mln USD czyli zaklady w Mielcu zostaly sprzedane za jedenego F-16. To jest po prostu smieszne. Ogolne rpzeslanie twojego posta - czyli to ze wszyskie polskie rzady po kolei maja w zyci rozwoj polskiego high-techu i hovno sie znaja na gospodarce jest prawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.eliza Re: Każda z ekip dołożyła swoją cegiełkę 23.02.10, 14:31 No, właśnie - każda. Odpowiedz Link Zgłoś
szatek100 PZL Świdnik sprzedany 30.01.10, 02:09 PZL Świdnik jest jedną z najbardziej zaawansowanych technologicznie firm w Polsce. Przez lata działalności firma wyprodukowała kilka tysięcy wiropłatów, co stawia ją w światowej czołówce pod tym względem. Zdaniem ekspertów, dzisiejsze produkty Świdnika co prawda techniczie ustępują konkurencji, jednak zdecydowanie przewyższają ją pod względem atrakcyjnosci cenowej. Wyłożenie odpowiednich środków na badania i rozwój mogłoby sprawić, że czołowe wyroby Świdnika dorównałyby, a już na pewno zbliżyłyby się na do światowej czołówki. PZL Świdnik to dziś jedna z trzech (obok Eurocoptera i Augusty-Westlanda) firm w UE mogących zbudować "dorosły" śmigłowiec. Jest też cenionym kooperantem wykonującym prace dla kilkudziesięciu znanych firm lotniczych, jak np. Augusta-Westland, Bell, Cessna, Dassault, Boeing etc. W każdym normalny kraju rząd dmuchałby i chuchał na taki skarb. Z tym, że Polska pod rządami Platfusów normalnym krajem na pewno nie jest. Historię wyprzedaży polskiego przemysłu lotniczego zacznę od PZL Mielec - za rządów PiS-u firma została sprzedana amerykańskiemu potentatowi United Technologies Corporation za kilka milionów Euro - równowartość jednego samolotu M28 Skytruck\Bryza, jakie firma od lat produkuje. Wejście do firmy Amerykanów spowodowało utratę dotychczasowych rynków zbytu w Wenezueli, Nepalu i (potencjalnie) Indonezji -względy polityczne. Władze ww. państw obawiały się obcinania dostaw części przez amerykańską już firmę. Sami Amerykanie (a kokretnie firma Lockheed Martin) w umowie offsetowej dotyczącej sprzedaży Polsce mysliwców F- 16) obiecali znaleźć w USA nabywców na sto skytrucków. Od podpisania umowy mija 7 lat, a Jankesi sprzedali ledwo 10 (bodaj amerykańskiej Straży Granicznej). Umowę offsetową postanowiono zmienić i zamiast zmusić jankesów do sprzedaży 100 Skytrucków za oceanem sprzedano innej jankeskiej firmie ich producenta. Za grosze. Firma nie mając pod nowym właścicielem zamówień eksportowych zdecydowała się przy pomocy amerykańskich lobbystów wydoić skarb państwa. Pomimo, że plan zakupów WP na lata 2009-2018 nie zakładał pozyskania nowych Skytrucków (w polsce sprzedawanych pod nazwą "Bryza"), minister Bogdan Klich zdecydował się o zakupie 12 naowych maszyn. Eksperci protestowali mówiąc, że wojsko ma pilniejsze potrzeby, jednak Klich pozostał nieugięty. Szokujaca była cena nowych maszyn - były one 2,5 raza droższe, niż egzemplarze dostarczone do wojska przed prywatyzacją Mielca. Co prawda miały bardziej zaawanoswaną (oczywiście amerykańską) awionikę i lepsze (oczywiście amerykańskie) silniki, jednak nie uzasadniało to takiego skoku ceny. Koszty serwisu kilkunastu wcześniej zakupinych Bryz w barwach WP również skokowo wzrosły. Skandal miał ciąg dalszy - pod koniec 2008 roku okazało się, że MON nie ma pieniędzy, by zapłacic polskim producentom broni dostarczonej dla wojska. Brakowało 600 mln złotych - tyle, ile poszło na super-Bryzy zakupione przez Klicha od Amerykanów. www.altair.com.pl/start-2466 Przeprowadzona za czasów SLD prywatyzacja polskiego producenta silników lotniczych - PZL Rzeszów, wyglądała podobnie. Ta firma również została wykupiona, przez UTC (a konkretnie przez jej spółkę-córkę Pratt&Whitney- czołowego producenta silników lotniczych). Firma obiecała, że umieści w Mielcu produkcję (nie montaż) nowych modeli silników, w tym silnika F-100 napędzającego myśliwce F-16. Mija 8 lat, a nowych modeli jak nie było, tak nie ma. Podjeto za to montaż F-100 w liczbie 48 sztuk (tyle, ile F-16 kupiliśmy). Niedawno wyszło na jaw, że było to po prostu finalne skecanie produktu z kilku modułów. Dość powiedzieć, że firma za jeden "wyprodukowany" silnik otrzymywała od Amerykanów...11 tys. dolarów. Kompletny silnik F-100 kosztuje ponad 2 miliony dolarów, jakby ktoś pytał. To pokazuje, jaki "skok technologiczny" przeżył Rzeszów pod Amerykanami. Byłbym zapomniał Mielec zakończył rok 2008 stratą 18 milionów złotych a Rzeszów...180 mln złotych !. Przy przychodach niższych, niż 700 mln złotych Rzeszów pobił rekord nierentowności!. Firma przed prywatyzacją była jedną z najbardziej dochodowych w polskiej zbrojeniówce sprzedając silniki np. do Chin. Przejdźmy do Świdnika. Na całym świecie przemysł lotniczy służy, jako inkubator zaawanoswanych technologii. Władze zachodnich krajów inwestują gigantyczne sumy w rozwój takich firm, jak Boeing, Dassault czy Airbus - głównie przez zlecenia dla wojska na nowe technologie i gotowe produkty. Rządy oficjalnie popierające neoliberalizm po cichu wspierają swój zaawansowany przemysł, gdyz to się poprostu opłaca. Niestety Polska wciąż jest zaczadzona Balcerowiczem i woli wyniszczać potencjał, który został wybudowany ogromnym nakładem sił i środków. PZL Świdnik został sprzedany za nieco ponad 300 milionów złotych (tyle, ile kosztuje JEDEN śmigłowiec AW-101 produkowany przez nowego właściciela Augustę- Westlanda). W tym samym czasie UTC podjął w Mielcu montaż (nie produkcję!) śmigłowców Black Hawk. Po co to wszystko? Otóż rząd szykuje się do ogłoszenia nowego przetargu stulecia. MON chce nabyć 51 nowych śmigłowców za , bagatela , 10 miliardów złotych !Przetarg ma ruszyć około 2011 roku. Rozumiecie zamysł tuskowych specjalistów w osobach Grada i Klicha? Za pięć dwunasta sprzedaje się polskie firmy lotnicze, by ich nowi właściciele stali się murowanymi faworytami w przetargu ! W wypadku wygranej Sikorskyego czy AW każda z tych fimr umieści offset w swojej fabryce w Polsce, czyli będzie płacić i transferować technologie sama sobie. W każdym normalnym kraju rząd najpierw zwórciłby się do Świdnika z zapytaniem, czy jest w stanie dostarczyć wymagany przez wojsko produkt - modernizację jakiejś już produkowanej maszyny lub całkowicie nową kontrukcję. Tak się składa, że PZL pracował nad gruntowną modernizacją Sokoła i to pomimo braku jakiegokolwiek współdziałania ze strony państwa ,czy to w postaci grantów na badania techniczne czy też wsparcia marketingowego przy eksporcie (co na całym świecie jest normą w tym segmencie "rynku"). Planowano też opracować nową, nieco większą niż Sokół, maszynę o nazwie SW-5 idealnie wpisującą się w potrzeby wojska na nową maszynę transportową. Co prawda koszty opracowania byłyby duże, jednak pamiętajmy, że dziś Sokół kosztuje ok 5 mln Euro a zaliczany do tej samej klasz Black Hawk + 20+30 mln. To, co stracilibyśmy na badaniach nad nową konstrukcja, moglibyśmy odyzskac dzieki niższej cenie oraz kontraktach eksportowzch. Ale niestety przyszlo nam zyc w Polsce... Każda z ekip rządzących Polską dołożyła swoją cegiełkę do dewastacji przemysłu zaawansowanych technolgogii. Przemysłu, którego Polsce bardzo dziś brakuje. Według Eurostatu w przeliczeniu na milion mieszkańców notuje się u nas 3,5 aplikacji patentowej do EPO, podczas gdy w Niemczech - 280,5. Co więcej Niemcom zaliczana jest średnio co druga aplikacja, a nam co czwarta. Brak własnej technologii musi zaciążyć na perspektywach dalszego rozwoju naszego kraju. Choć SLD i PiS także dołożyły do tej dewastacji swoje cegiełki, to jednak absolutnym liderem w tej materii są chłopcy z PO oraz ich poprzednicy np. z rządu Buzka. PiS sprzedawało Mielec, jako prawie bankruta, PO oddało dochodową, zwiększającą zatrudnienie firmę, która w warunkach odpowiedniej polityki mogłaby prężnie się rozwijac i z czasem stać się wizytówką naszej gospodarki. Sprzedaż strategicznej firmy śmigłowcowej za 300 milionów złotych nadaje się do trybunału stanu. Zwłaszcza w kontekście faktu, że firma, która nabyła PZL najdalej za 2-3 lata podpisze z MON kontrakt za 10 miliardów złotych. Polska Michnika w akcji.. - Odpowiedz Link Zgłoś
myslacyszaryczlowiek1 Aż się płakać chce z bezsilności 30.01.10, 03:02 Młodzi ludzie zaczadzeni ideologią kapitalizmu rodem z osiemnastego wieku, ogłupieni jakimś Korwinem, Balcerowiczem, prywatyzacją, wolnym rynkiem, nie widzą i nie czują, że krajem rządzą albo kompletni idioci, albo sabotażyści. Jesteście pokoleniem wychowanym na internecie. Czy tak trudno się skrzyknąć na forach, stworzyć partię polityczną, która by zdmuchnęła tą zdradziecką dla Polski elitę polityczną. Przecież Nasza Klasa w ciągu paru miesięcy zdobyła kilka mln członków. A tak to tylko zostaje popierać PIS, który babra się w przeszłości, ale prowadzi jeszcze najbardziej - propaństwową politykę. Odpowiedz Link Zgłoś
mirmat1 Aż się płakać chce jak historia to babranie sie 30.01.10, 15:57 myslacyszaryczlowiek1 napisał: > Młodzi ludzie zaczadzeni ideologią kapitalizmu rodem z osiemnastego wieku, ogłupieni jakimś Korwinem, Balcerowiczem, prywatyzacją, wolnym rynkiem, nie widzą i nie czują, że krajem rządzą albo kompletni idioci, albo sabotażyści. (...) > A tak to tylko zostaje popierać PIS, który babra się w przeszłości, ale prowadzi jeszcze najbardziej - propaństwową politykę. M: Stare powiedzenie, ktor "myslacyszaryczlowiek" wyraznie umknela z pamieci mowi, ze ci co zapomnieli przeszlosci musza ja powtorzyc. Bez "babrania się w przeszłości" bedziemy mieli jej powtorke z czasow saskich w wykonaniu Tuska. Nic dziwnego, ze w szkolach tusk likwiduje lekcje historii. Lepiej nie pamietac czasow saskich a tym bardziej II RP kiedy zbudowano port i osrodek morski w Gdyni, ktora z rybackiej wioski stala sie sto-tysiecznym miastem, zbudowano magistrale Slask-Porty, Centralny Osrodek Przemyslowy, Przemysl Chemiczny - Zaklady w Moscicach, Przemysl Lotniczy budujacy samoloty na wlasnej technologii a nie licencjach, ktorego bombowce - Losie kupowano na pniu za granica, Zaklady Cegielskiego staly sie znaczacym osrodkiem ciezkiego przemyslu w Europie, Warszawa stala sie 1,5 milionowa metropolia. Polskie Uniwersytety staly sie osrodkami wiedzy przewyzszajacymi w dziedzinie matematyki i nauk technicznych inne osrodki Europejskie. Wydział Matematyczno-Przyrodniczy Uniwersytetu Poznańskiego wyksztalcil genialnych kryptologów, ktorzy złamali kody szyfrowe niemieckiej maszyny Enigma o czym mogli tylko pomarzyc ich Francuscy czy Brytyjscy koledzy. Odpowiedz Link Zgłoś
szatek100 Re: Aż się płakać chce z bezsilności 30.01.10, 17:11 Jestem przekonany, że gdyby coś takiego dokonywało się w Niemczech czy Francji, to już dawno ludzie powiesiliby "elity" na rzeźnickich hakach. NIestety, jak wskazują badania socjologiczne, Polacy to jeden z najbardziej zatomizowanych narodów świata. A szarańcza z tego korzysta... pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
myslacyszaryczlowiek1 Te 2.5mld wpakują albo i nie 30.01.10, 02:37 Np. Świdnik kupi od Augusty znaczek firmowy, jakąś tam lipną technologię itd, itp. Obejście tego nie jest trudne. Toć przecież amerykańce mieli wpakować w polską gospodarkę te wszystkie mld co dostali za F16. A czy zainwestowali i się rozliczyli to jakoś cisza sza. Wiele było w Polsce inwestycji gdzie konkurent wykupywał polski zakład, coś tam miał inwestować, coś tam robić, a po jakimś czasie się okazywało że polska fabryka się stawała magazynem i hurtownią firmy zagranicznej, bo nikt tych zobowiązań nie egzekwował. Nie słyszałem aby były jakieś spory pod tym względem, a powinny być na tyle sprzedanych zakładów. Przecież oni mają 100 udziałów w firmie. Mogą teraz robić z tym co zechcą. Polska sprzedaje za roczny przychód nowoczesną fabrykę (skoro stać ich było na opracowanie nowej konstrukcji),która ma zbyt. Kto tak robi na świecie? Nic dziwnego że potem są zamieszczane w prasie zagranicznej artykuły pochwalne na cześć Tuska. Od dwudziestu lat popełniamy cały czas te same błędy. Przecież w Polsce nie zostaną biura konstrukcyjne, ludzie (a to jest największy kapitał) którzy potrafią to zaprojektować rozpierzchną się po świecie. Dlaczego nie bierzemy przykładu z innych krajów które do czegoś doszły, chociażby od Korei Południowej. Czy tam są jakieś obce firmy, czy rozwijają własną produkcję, a teraz inwestują po całym świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lew PZL Świdnik sprzedany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.10, 03:08 @ szatek100 Jeśli choć w ułamku prawdą jest to co piszesz, a przyznam nie mam wiedzy w tej kwestii, to jest to porażające. To jest mega skandal, a wszystkie "afery" to zwyczajnie pikuś. Obserwowanie polskiej polityki podpowiada mi, że skoro to jest takie absurdalne - to jest to prawdziwe! Odpowiedz Link Zgłoś
szatek100 Re: PZL Świdnik sprzedany 30.01.10, 16:13 NIestety mylisz się, i to na całej linii. Rozszabrowanie polskiego przemysłu lotniczego nie była wcale najbardziej bezczelna prywatyzacja. W porównaniu np. z bankami, PZU czy Telekomunikacją jest to przysłowiowy "pryszcz". Wracając do tematu... Polecam artykuł z portalu internetowego Agencji Lotniczej Altair - wydawcy cenionych czasopism fachowych "Skrzydlata Polska" i "Raport: Wojsko, Technika, Obronność" Przed Mielcem był Rzeszów WSK PZL Rzeszów o własnych siłach wydobyła się z kryzysu początku lat 1990., sprzedaż rosła z roku na rok, sięgając 400 mln zł, zyski pozwalały na inwestycje w nowoczesne technologie (od początku lat 2000. wytwórnia utrzymywała się pod tym względem w czołówce klasyfikacji Rzeczpospolitej). Gdy spółkę sprzedano Amerykanom, sprzedaż gwałtownie zmalała (do 300 mln zł), a przez 4 lata wytwórnia generowała ogromne straty. Wzrosły natomiast kilkukrotnie ceny silników i części do nich (a tym samym remontów) oferowanych przez WSL PZL Rzeszów polskiemu wojsku, które użytkowało wówczas jeszcze blisko 300 statków powietrznych z rzeszowskimi napędami (w tym Sokoły, Bryzy i Iskry). Wojsko części kupuje, a nawet wymienia napędy na znacznie droższe silniki P&W. I płaci bez dyskusji. Amerykańska spółka korzysta też z wielomilionowego wsparcia polskich funduszy budżetowych. Polski budżet miał zaoszczędzić na sprzedaży rzeszowskiej wytwórni UTC, sam wspiera szkolenie jej pracowników i programy badawcze. Amerykanie za pośrednictwem rzeszowskiej spółki sięgają też po fundusze europejskie... Sprzedaż WSK PZL Rzeszów spółce zależnej od amerykańskiego koncernu UTH oznaczała załamanie produkcji i rezygnację ze współpracy z innymi dotychczasowymi odbiorcami (było ich – obok Pratt & Whitney – ponad 300, z takimi liderami branży jak Snecma, Rolls Royce, Fiat Avio, Hispano Suiza, czy General Electric). Eksport sięgał 80% wartości produkcji. Nowy właściciel nie uruchomił produkcji żadnego nowego silnika (choć w umowie zobowiązał się do rozpoczęcia do 2004 produkcji PW200), w praktyce natomiast zakończył produkcję silników serii TWD-10/PZL-10 (dla Bryz i Sokołów). Propaganda mówiła początkowo o produkcji silników do samolotów F-16 w ramach offsetu związanego z zakupem przez Polskę tych myśliwców. Skończyło się na końcowym montażu 54 silników z kilku modułów. Zatrudnionych było przy nim kilkunastu (!) pracowników, a zarobek na sztuce wynosił... 10 tys. USD. WSK PZL Rzeszów zniknęła z listy producentów silników lotniczych, stając się w pełni zależnym poddostawcą części i podzespołów dla jednego odbiorcy, co oznacza nie tylko straty prestiżowe, ale i finansowe (zyski na wyrobach finalnych są znacznie większe niż na częściach). Amerykanie pozwolili sobie nawet na odmowę serwisowania napędów śmigłowców Sokół w Iraku! Nikt wówczas nie odważył się oficjalnie nagłośnić tej sprawy. Odmówili też produkcji – znakomitej, a opracowanej jeszcze za państwowych czasów – przekładni do śmigłowców SW-4, co opóźniło program ich budowy o co najmniej kilkanaście miesięcy i wymagało wydania przez PZL Świdnik kilkudziesięciu milionów złotych. Po roku od przejęcia WSK PZL-Rzeszów z pompą otwarto nowy wydział gięcia rurek m.in. do silnika z F-16. W mediach przedstawiano to jako sztandarowy przykład transferu nowoczesnej technologii. Nie informowano jedynie, że to technologia transferowana z.... Kalisza, ze spółki AirTech, także należącej do UTC (niedawno została ona włączona do Pratt & Whitney Kalisz). Do dziś właśnie tam powstaje oprzyrządowanie do gięcia owych rurek... Źródło: www.altair.com.pl/cz-art-2155 Odpowiedz Link Zgłoś
czarnysadov Włoska firma państwowa i prywatyzacja 30.01.10, 05:37 Szkda że właścicielem kupującego jest włoska firma państwowa a nie prywatna. Kolejna "prywatyzacja" i sprzedaż obecej firmie państwowej. Jak ktoś wyjdzie i nazwie to pryawtyzajcą to go wyśmieje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NO TO CYK PZL Świdnik sprzedany IP: 80.240.162.* 30.01.10, 07:43 KONIEC KOLEJNEJ GAŁĄZI PRZEMYSŁU. KLASYCZNE WROGIE PRZEJĘCIE Odpowiedz Link Zgłoś
kuwakaztanowa PZL Świdnik sprzedany 30.01.10, 08:49 Nie wiem czy Wyborcza dobrze podaje liczby bo oni w matematyce nietędzy ale Wartość zamówień 100.000 na jednego zatrudnionego to nie jest rekord świata, " myślący szary człowieku". Jest czas globalizacji i nasze ambicje narodowe nie pomogą. Takie są resztki naszego przemysłu.... Odpowiedz Link Zgłoś
myslacyszaryczlowiek1 Jasne a kapitał nie ma narodowości 30.01.10, 11:07 Jeśli tak dalej będzie to - będziemy coraz mniej zarabiać. Jeśli jest globalizacja, handel międzynarodowy bez żadnych ograniczeń to wszystko po pewnym czasie będzie się wyrównywać. Swobodny przepływ towarów, inwestycji powoduje jak w naczyniach połączonych wyrównywanie zarobków,cen, poziomu życia itd. Jeśli 3 mld (Chiny , Indie i inne Bangladesze) ludzi zarabia po 50euro i 800mln po 1200 euro, to wyciągając średnią łatwo obliczyć ile będziemy zarabiać?(trochę upraszczam bo w biednych krajach wzrośnie wydajność pracy, dlatego można dodać te kilkadziesiąt procent) Wysokie zarobki będą tylko w tych krajach, które będą miały na sprzedaż dobra nie występujące, czy nie produkowane w innych krajach. A jakie to będą dobra to wystarczy sobie pomyśleć. A jeśli chodzi o usługi - bo podobno wchodzimy w erę usług - produkcja się już się podobno nie liczy, to usługi będą się rozwijać ale tylko w tych krajach które będą produkować te pożądane przez resztę świata dobra. Bo w pozostałych krajach ludzi nie będzie stać na te usługi. Czy z usług korzystają Amerykanie których zarobki są na poziomie socjalu. Nie oni pracują w tych usługach i dzięki temu że mało zarabiają, resztę ludzi stać na te usługi, ale oni sami odbiorcami tych usług są w bardzo małym procencie. A więc wysoki poziom życia i usługi będą tylko w krajach posiadających rzadkie dobra. Dlatego głosujcie dalej na balcerowiczów , Tusków, Bieleckich i inne tego typu liberalne ścierwo a obudzimy się z płacą na poziomie socjalu, i nadal będziemy emigrować do krajów które są o wiele mądrzej rządzone. W żadnym średniej wielkości kraju nie zbudowano w ostatnich kilkudziesięciu lat dobrobytu bez interwencji państwa. A tutaj rządzące elity od dwudziestu lat podążają cały czas tą samą drogą czekając biernie na niewidzialną rękę wolnego rynku. Proszę pokazać mi kraj, gdzie taka polityka doprowadziła do doścignięcia krajów wysoko uprzemysłowionych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: don kojoto Re: PZL Świdnik sprzedany IP: 83.1.189.* 30.01.10, 13:14 dlaczego swidnik nie wykupil np producenta kapsli mielibysmy tansze piwo a swidnik wiecej kasy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stacho6 PZL Świdnik sprzedany IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.01.10, 09:00 Czy w Polsce jest jeszcze coś polskiego oprócz Polaków??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1234 Re: PZL Świdnik sprzedany IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.10, 09:31 Tak, smród. Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Re: PZL Świdnik sprzedany 30.01.10, 17:36 Gość portalu: stacho6 napisał(a): Czy w Polsce jest jeszcze coś polskiego oprócz Polaków??? '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''' Nawet mieszkajacy tu polacy to w polowie zydzi, a w polowie swinie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola PZL Świdnik sprzedany IP: *.bialapodlaska.vectranet.pl 30.01.10, 09:22 Mamy coś jeszcze w Polsce, czy nic już nie mamay? Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 Super ... 30.01.10, 09:46 No to Sokół i SW4 poszły się jeba ... Jak znam świat to pierwsze na odstrzał pójdzie R&D. Kolejna firma, która miała jeszcze rozwój myśli technicznej zamieni się w montownię obcych produktów. Gratulacje dla rządu !!! Ale to tak jest jak się kupuje sprzęt za granicą a nie własny. Cudze lokomotywy (Siemens), śmigłowce (Agusta). Budujmy tylko supermarkety i kolejne Galerie ... pieniądze zawsze możemy pożyczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
antekguma1 PZL Świdnik oddany za darmo 30.01.10, 10:17 "Ostatecznie AgustaWestland kupiła ponad 87 proc. udziałów PZL za przeszło 339 mln zł (dwa razy więcej, niż proponowała na początku prywatyzacji)". No ja pier...., ale qwa sukces. Sprzedali za bezcen, a i tak opowiadają, że dwa razy drożej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr PZL Świdnik sprzedany IP: *.range86-151.btcentralplus.com 30.01.10, 10:19 Proponuje jeszcz sprzedac sejm,senat i prezdeta!!! I juz bedzie komplet! Anglicy uciekaja przed kosztami produkcji na wyspach bo tu cienko przeda i odrazu kupuja zaklad razem z poldarmowymi pracownikami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Proponuje jeszcz sprzedac sejm,senat i prezdeta!!! IP: 83.238.139.* 30.01.10, 11:57 Jeśli nie będzie chętnych to komuś podarować lub wysłać na Księżyc. Odpowiedz Link Zgłoś
blue911 Re: Proponuje jeszcz sprzedac sejm,senat i prezde 30.01.10, 12:43 Gość portalu: as napisał(a): > Jeśli nie będzie chętnych to komuś podarować lub wysłać na Księżyc. Jestes do tylu z wiadomosciami: to poszlo na aukcji pierwsze. Reszta to dogrywka. LOL. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc KOMUNA byla piekna. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.01.10, 11:15 KOMUNA byla piekna. Robotnicy mieli takie przywileje, ze teraz trudno to sobie wyobrazic. Byli szanowani, chociaz partia ich okradala. Ze nic nie mozna bylo kupic dawniej i technoologia stala w miejscu to skutki kapitalistycznego sabotazu. Jednak wybudowali bloki przynajmniej w ktorych do dzisiaj wiekszosc narodu mieszka. Dzialanie przekupionych ludzi, ktorych w reku mial CIA. A jednak liczyli sie z nami, z potega ZSSR. Chcieli unicestwic socjalizm i udalo im sie. Jest teraz tak, jak chcial tego hitler. Slowianscy niewolnicy pracuja na luksus bogatych. Polskie corki zamiast po szkole wyjsc za maz i miec normalna rodzine ku...a sie z debilami ktorzy kreca firmy porno, sprzedaja swoja godnosc. W kategori kultury juz dorownujemy zachodowi - kulturze sadyzmu i przemocy. Kapitalizm wyzwala najgorsze cechy w charakterze czlowieka. Teraz zyski beda odprowadzane za granice, zamiast zostac inwestowane w Polsce, w jej rozwoj. Bal*****icz(wulg.) to sku...syn. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maczek1930 PZL Świdnik sprzedany IP: *.chello.pl 30.01.10, 11:25 Przecież jeżeli się sprzedaje polską firme inwestorowi zagranicznemu to z produkcji tego zakładu Polska ma tylko tyle że zatrudnieni w tym zakładzie pracownicy mają jakieś tam zajęcie.Innych korzyści Polska z takiej operacji nie ma ponieważ podatki taki inwestor będzie płacił w swoim kraju.O innych stratach Polski nie wspomnę.Zatem proszę nie dziwić się że budżet państwa nie stać na jakiekolwiek inwestycje społeczne np sfinansowanie budownictwa mieszkaniowego dla młodych polaków którzy założyli rodziny.Moja wnuczka z mężem chyba do końca życia będzie musiała tułać się po ludzkich kątach.To jest obłędna polityka rządzących w polsce po 1989r. Odpowiedz Link Zgłoś
blue911 Re: PZL Świdnik sprzedany 30.01.10, 12:47 Gość portalu: maczek1930 napisał(a): Moja > wnuczka z mężem chyba do końca życia będzie musiała tułać się po > ludzkich kątach.To jest obłędna polityka rządzących w polsce po > 1989r. Tak narod chcial wiec wole narodu trzeba uszanowac. My z daleka obserwujemy jak toniecie,ale moze jak sie obudzicie i zaiskrzy w Was wola odbicia kraju na pewno Wam pomozemy. Tylko....z ta wola cos nie bardzo,hahaha! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uk PZL Świdnik sprzedany IP: *.croy.cable.virginmedia.com 30.01.10, 11:28 No to jak wam brytyjczycy zaczna rzadzic to sie zdziwicie. Nie rozumiecie, ze to tylko kolejne "resources"? Zrobili biznes, smieja sie z idiotow, a wy bedziecie zdziwieni, ze ... montujecie. JAK MOZNA BYLO SPRZEDAC NAJLEPSZA POLSKA FIRME LOTNICZA W POLSCE!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ma_thro_na PZL Świdnik sprzedany 30.01.10, 12:02 a tak chciało sie do tego kapitalizmu i wolności. tak, tak, minęly lata zniewolenia przez jednego , teraz w niewoli wielu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: semp PZL Świdnik sprzedany IP: *.ip.netia.com.pl 30.01.10, 12:48 OTO prywatyzacja po polsku, sprzedać zakład za wartość równą wartości rocznych zamówień. Kto to wymyślił super fachowcy i menagery po MBA? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okuty w powiciu sprzedawczyki sprzedają IP: *.adsl.inetia.pl 30.01.10, 14:08 Sprzedawczyki dalej sprzedają. A dlaczego? Bo to sprzedawczyki i im sie to opłaca. Odpowiedz Link Zgłoś