Gość: lampion00 Zalewa nas rosyjski węgiel. "Solidarność" chce ... IP: 80.51.33.* 04.02.10, 08:18 Moja mama nie może się nachwalić rosyjskiego, tak dobrze się spala, nie trzeba czyścić pieca, jak było w przypadku naszego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: satyron 30 lat temu... IP: *.w90-28.abo.wanadoo.fr 04.02.10, 08:25 nastapily zamkniecia ostatnich zaglebi w Anglii, Francji , Niemczech, teraz przychodzi pora na Polske .Zamiasta za wszelka cene starac sie utrzymac jedynie wydobywanie surowca lepiej byloby przeznaczyc ogromne pieniadze na tworzenie nowych technologi lub ulepszanie istniejacych .Np produkcja paliwa plynnego na bazie wegla etc etc . Kiedys sie to zapewne przyda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taaaa Zalewa nas rosyjski węgiel. "Solidarność" chce ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.10, 08:28 To pozakładajcie więcej holdingów i dalej windujcie ceny węgla, czasy Gierka minęły bezpowrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teo Zalewa nas rosyjski węgiel. "Solidarność" chce ... IP: *.internetunion.pl 04.02.10, 08:34 no cóż, skoro całe zyski chcą na podwyżki i premie, a nie chcą inwestować bo to już nie ich firma to czas zamknąć zakład i rozgonić towarzystwo. restrukturyzacja? po co i tak dostaną z budżetu (podatków innych osób). potrafią tylko strajkować i robić zadymy o swoje, a mi jakoś nikt nie da na zimę 4 ton węgla Odpowiedz Link Zgłoś
imagistyk Zalewa nas rosyjski węgiel. "Solidarność" chce ... 04.02.10, 08:35 A kiedy aktywiści Solidarności byli ostatni raz pod ziemią ? Dotyczy to także działączy pozostałych związków. Dlaczego rewolucja szokowa ma ominąć górnictwo ? Czy górnicy protestowali, gdy zniesiono cła na tak wiele produktów na początku transformacji ? Cieszyli się z mozliwości kupowania taniego badziewia z Azjii. Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Wyjaśnię wasz niepokój: to nie spisek, to ekonomia 04.02.10, 08:43 Jeżeli polski węgiel będzie tańszy od ruskiego, to będziemy kupować polski. Czy górnicy kupują polskie telewizory? A samochody? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TMK Re: Wyjaśnię wasz niepokój: to nie spisek, to eko IP: 188.122.21.* 04.02.10, 09:01 Cena to nie wszystko, w węglu bardzo ważna jest jego kaloryczność. W domu palę węglem od zawsze i obecne chore ceny zmuszają do kupowania często gorszego opału. Miesiąc paliłem miałem przy jego cenie 450zł/tona (cena kpiny, wmieszany piach, dużo wody), 2 tygodnie paliłem czeskim ekogroszkiem (z węgla brunatnego) i przy mrozach nie nadaje się - może latem do podgrzewania wody, jednak cena 220zł/tona! "Solidarnościowy" super węgiel ponad 700zł/tona! Przecież to jawne złodziejstwo i w dodatku zdziwieni że rośnie import :) Ruski węgiel jest trochę słabszy jednak brałem po ok 500zł/tona, raz miałem z tzw "biedaszybów" i także był bardzo dobry. Niestety związki zawodowe są jakimś chorym wynaturzeniem, może rynek w końcu sam załatwi naciągaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Re: Wyjaśnię wasz niepokój: to nie spisek, to eko 04.02.10, 12:10 Gość portalu: TMK napisał(a): > Cena to nie wszystko, w węglu bardzo ważna jest jego kaloryczność. Tłumacząc obrazowo nie należy porównywać ceny polędwicy z ceną kaszanki ;-) Albo jak mawiają Amerykanie: Apples and oranges. To wiemy, sam jednak dochodzisz do wniosku, że niewiele gorsze paliwo jest znacznie tańsze. Tu naprawdę ludzie "głosują nogami", tj. wybierają towar bardziej opłacalny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OBYWATEL Re: Wyjaśnię wasz niepokój: to nie spisek, to eko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.10, 07:39 NIC NOWEGO..... RZĄD NASZ ZAWSZE SPRZEDAJE POLSKIE ZAKŁADY.I TYM POZBAWIA PRACY POLAKÓW.KAŻDY WSZYSTKO TANIO SPRZEDAJE...DO CZASU.NOWA MIOTŁA ZAWSZE DOBRZE ZAMIATA.A JEŻELI CHODZI O EKO, TO POWIEM TAK: LUDZIE STARSI PALILI WĘGLEM CAŁE SWOJE ŻYCIE I ŻYJĄ DO DZIŚ,A ODKĄD EKO WESZŁO LUDZIE MŁODZI GINĄ JAK KACZKI.MOŻE EKO BY TAK POWATYGOWAŁO SIĘ TAK SKONTROLOWAĆ ŻYWNOŚĆ JAKIE ŚWIŃSTWO LUDZIE JEDZĄ.I MNIEJ STRESÓW I NERWÓW W TYM KRAJU DLA OBYWATELI.TU NIE CHODZI O EKOLOGIE TYLKO O PIENIADZE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lessnow Re: Zalewa nas rosyjski węgiel. "Solidarność" chc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.10, 08:44 I ten człowiek ma rację niech się gorole do innej roboty najmą bo ja nie mam zamiaru do ich pensji dokładać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krz W Polskiej kopalni nie kupisz wegla! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.02.10, 08:50 dlaczego nie napiszecie w artykule, ze w polskiej kopalni nie da sie kupic wegla! dzwonisz - nie ma wegla. wysylasz auto - nie ma wegla. po prostu nie kupisz! musisz miec znajomosci i wiedziec komu dac w lape. caly obrot weglem jest opanowany przez mafie! taka jest rzeczywistosc. wiec jesli ktos chce kupic wegiel, to musi go sobie sprowadzic ze wschodu. proste. wiec niech sie solidarnosc nie oburza! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: W Polskiej kopalni nie kupisz wegla! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.10, 11:54 I tu trafiłeś w sedno problemu. Ja bym proponował sprawdzić tych wszystkich pośredników w handlu węglem. Te wszystkie spółeczki-córeczki wysysające forsę z kopalń. Myślę, że związkowcy wiedzą co mam na myśli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: W Polskiej kopalni nie kupisz wegla! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.10, 13:19 Jeśli górnicy maja choć trochę oleju w głowach to sami tę sprawę załatwią aby na trasie kopalnia-kupujący nie było pośredników. Ale jeśli sami nie są w stanie tego załatwić to znaczy że są zbyt głupi abym jeszcze ja się miał przejmować ich problemami. Ja sobie kupie tani węgiel choćby z Argentyny tak jak kupuje tanie majtki made in China. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pablo Re: W Polskiej kopalni nie kupisz wegla! IP: *.chello.pl 04.02.10, 20:25 Nie ma co sprawdzać i kontrolować kopalni !! Najlepsza i naturalna jest konkurencja !! Czy masz problemy z wyborem i zakupem chleba, butów, telewizora, samochodu ?? Tylko wolny rynek i konkurencja zmuszają do dobrej pracy i obniżania kosztów/ceny !! Balcerowicz musi wrócić !!! Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: W Polskiej kopalni nie kupisz wegla! 05.02.10, 17:03 Gość portalu: pablo napisał(a): > Balcerowicz musi wrócić !!! Balcerek musi odejść. To za jego panowania ta hydra się rozrosła. Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: firma Zalewa nas rosyjski węgiel. "Solidarność" chce ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.10, 08:52 ja zwolniłem w swojej firmie ludzi tnąc koszty gdzie się da,w listopadzie 2008r pierwsza podwyżka ciepła,w czerwcu 2009 kolejna podwyżka,a uzasadnienie jedno droższy węgiel. Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze.gjanka Zalewa nas rosyjski węgiel. "Solidarność" chce ... 04.02.10, 08:55 Ani górnicy, ani ich związki zawodowe nie mają wpływu na modernizację swoich kopalni, ani nawet na cenę węgla. A podatki płacimy także na emerytury sędziów, prokuratorów, szefów spółek, wszystkich którzy bardzo wysoko zawyżają średnią, bo oni nie muszą, ale emerytury mają bardzo wysokie, ale łatwiej pokrzyczeć na górnika, na związkowca, niż na szefa, ktory z opłat jest ustawowo zwolniony, ale emerytura mu się należy7 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość 398 Re: Zalewa nas Solidarność IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.10, 09:08 Zyski są tylko górników straty tylko podatników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poniżej średniej Re: Zalewa nas Solidarność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.10, 13:23 Właśnie zyski tylko górników I DLACZEGO TO JA TYPOWA EMERYTKA MAM SKŁADAĆ SIĘ NA WYSOKIE PENSJE CZAPKI I ZWIĄZKÓW ŻAWODOWYCH górniczych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ata ratunku zalewają nas programy z polsatu i tvn IP: *.adsl.inetia.pl 04.02.10, 09:01 za naszą produkcję misyjną nie chcą płacić tyle ile potrzeba aby pokryć niezbędne koszty, chyba też będziemy palić opony tylko nie ma na wyposażeniu kilofów aby zrobić porządek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GB Re: Zalewa nas rosyjski węgiel. "Solidarność" chc IP: 192.100.130.* 04.02.10, 09:07 Cztery lata temu tona węgla kosztowała 350zł, dzisiaj ponad 700. Ile zatem musi kosztować aby opłacało się wydobycie w Polsce? Palę ekogroszkiem i nie obchodzi mnie to czy jakiś rusek nabija sobie kieszenie czy krocie zarabiają polscy kombinatorzy (przedsiębiorcy). Przez lata górnicy pływali jak pączki w maśle i chcą żeby tak było nadal. Rozumiem, że jest to praca ciężka i niebezpieczna, ale jaki procent górników pracuje w warunkach niebezpiecznych??? Garstka. Reszta ma normalną pracę i ŻERUJE na nas wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ogar Zalewa nas rosyjski węgiel. "Solidarność" chce ... IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.02.10, 09:07 Niech zaleje nas Polski, ale w rossądnej cenie.Ja płacę za groszek 820zł z dowozem w Lubuskim,a ponoć z kopalni sprzedają po góra 220zł.Zarabiają chyba wszyscy pośrednicy a my jako społeczeństwo dopłacamy z kasy państwa do górnictwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dtlissa Zalewa nas rosyjski węgiel. "Solidarność" chce ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.10, 09:08 Dwa lata temu kupowałem polski węgiel po 450zł/tona, rok temu po 600, a w tym sezonie po 700zł za tonę, W tym czasie kopalnie narzekały na brak zbytu, wegiel zalegający na przykopalnianych hałdach, a ja myślałem coraz poważniej nad kupnem węgla z Czech itp. Jedna z podstawowych zasad ekonomii mówi, ze gdy maleje popyt należy dażyć do obnizenia ceny, a nie zmieniszać produkcję. Kopalnie powiiny wydobywać i sprzedawać węgiel taniej, 700zł to rozbój w biały dzień! Ale jeśli zwiazkowcy będą grabić do swojej kieszeni tak zachłannie, to życzę im pozamykania i likwidacji ich miejsc pracy i posadek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rattus1 10 mld PLN rocznie - dotacje do górnictwa. IP: *.northship.com.pl 04.02.10, 09:10 Jak długo jeszcze bedziemy płacic na pasożytów??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: we Jeżeli jest tańszy to wozić jak najwiecej IP: *.adsl.inetia.pl 04.02.10, 09:10 Polacy nie chcą drogiego węgla Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winnaar Niech produkuja wegiel taniej to... IP: 217.153.148.* 04.02.10, 09:13 nie bedzie nas zalewal ten z Rosji. A w tej chwili Panstwo doplaca do gorniczych emerytur, kopalnie utrzymuja cholerne zwiazki zawodowe(a to kosztuje niemalo) a zwiazki chca odciac ludzi od tanszego wegla (ktory i tak wcale nie jest taki tani bo trzeba wliczyc koszty transportu). Kopalnie musza sie przestawic na wolny rynek a nie tkwic w komunizmie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: twj Re: Zalewa nas rosyjski węgiel. "Solidarność" chc IP: *.toya.net.pl 04.02.10, 09:16 JEST TAŃSZY. Koniec pilnego tłumaczenia w normalnym, wolnorynkowym Państwie. Odpowiedz Link Zgłoś
fpawel007.de Re: Zalewa nas rosyjski węgiel. "Solidarność" chc 04.02.10, 09:26 A o prywatnej "Bogdance" cicho. Czyżby dawała sobie radę ? Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Zalewa nas rosyjski węgiel. "Solidarność" chce ... 04.02.10, 09:38 jeśli tańszy - jestem za sprowadzaniem. Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KONSUMENT Zalewa nas rosyjski węgiel. "Solidarność" chce ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.10, 09:47 Panowie przestac płakac,bo skończycie jak stoczniowcy.Do roboty.Zwolnic bande darmozjadów w postaci związkowców S.Ja jako konsument zapewniam,że zawsze będę kupować węgiel dużo tańszy.Przecież wy państwo nie wiecie już ile macie cenić za swój produkt.Jest to normalne zdzierstwo.I proszę mi nie mówić,że wysokie koszty produkcji,że warunki itp.A przecież to wy generujecie te koszty.A warunki? Przecież tego nie wydobywa sie w pokoju,czy hali prudcyjnej.Tu pracuje też przyroda.A proszę,zobaczcie w jakich warunkach wydobywa sie ten surowiec w Rosji,czy na świecie.Tak węgiel wszędzie jest drogim surowcem,ale jak ma się to u nas??? Ceny chorendalne.A że mniejsza sprzedaż?Ruszyć głowami panowie z S.Ludzie kupują inne paliwa i ja też. Panowie przestać płakać.Wywalić wszystkich związkowców za brame,niech się utrzymują z własnych składek.A zobaczymy co wówczas będą mówić.A z wyliczeń które kiedyś na ten temat przeprowadzali studenci jednej z uczelni w niemczech koszty zmaleją o całe 20%. poddaję to wszelkim dyrekją i radom nadzorczym wszelkich firm. A nam wszystkim wówczas będzie żyło sieę znacznie lżej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość... Zalewa nas rosyjski węgiel. "Solidarność" chce ... IP: *.152.146.81.dsl.dynamic.eranet.pl 04.02.10, 09:48 Jest jeden sposób. Obniżyć ceny węgla wydobywanego w Polsce. skończy się import, przestanie się opłacać. Odpowiedz Link Zgłoś
gornik_odkrywkowy Zalewa nas rosyjski węgiel. "Solidarność" chce ... 04.02.10, 09:49 Jak kopalnie mają być efektywne i nie przynosić strat jak zatrudniająca 66 tys. ludzi Kompania Węglowa wydobywa 42 mln ton węgla, czyli statystycznie 636 kg/pracownika. Dla porównania - jedna z najbardziej efektywnych na świecie kopalń - Kiruna w Szwecji zatrudnia 1800 osób i wydobywa rocznie 15 mln ton rud żelaza, czyli 8300 kg/pracownika - 13 razy więcej niż u nas. I to 150 km od koła podbiegunowego, gdzie warunki są naprawdę trudne. Dopóki nie skończymy z polityką w spółkach węglowych i uzwiązkowieniem kopalń, to górnictwo nigdy nie wyjdzie z zapaści. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janspruce Re: Zalewa nas rosyjski węgiel. "Solidarność" chc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.10, 14:06 To nie jest 636 kg tylko 636 ton! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Damian Zalewa nas rosyjski węgiel. "Solidarność" chce ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.10, 09:52 Kiedyś na Kazachstan.pl była oferta sprzedazy taniego wegla z Kazachstanu. Myslę, ze to dopiero moga byc niskie ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Wolny rynek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.10, 09:58 Polski węgiel jest jednym z najdroższych na świecie. I to głównie dzięki górniczym związkom zawodowym. Wynegocjowali takie wypłaty i dodatki dla górników, ze sprawili górnikom niedźwiedzią przysługę. Załatwili górnikom likwidacje nierentownych kopalń. Jestem za sprowadzaniem węgla z Ukrainy i z Rosji. Tamten węgiel jest równie dobry jak nasz ale tańszy. Wolny rynek drodzy(akcent na to słowo) górnicy. Palenie opon i demolowanie Warszawy podczas demonstracji okazało się strzałem we własne kolano. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k.lato Zalewa nas rosyjski węgiel. "Solidarność" chce ... IP: *.adsl.inetia.pl 04.02.10, 10:00 ..i bardzo dobrze że mamy tańszy węgiel. Związki doprowadziły do tak wielkich cen iż porównanie z ostatnich 4 lat jest następujące - emerytura wzrosła o 16%, a ekogroszeek o prawie 80%. Wynika z tego jasno złodziejska polityka naszego górnictwa i dawno z tym trzeba było skończyć bo górnicy nas nie szanują a za ciężką pracę tylko szacunku oczekują. Odpowiedz Link Zgłoś