Dodaj do ulubionych

Ostra zima zmniejszy PKB Polski o 1,5 mld zł?

16.02.10, 07:20
Miało być ocieplenie i klimat conajmniej jak w włoszech
południowych. Nich minister przeniesie środki z walki z globalnym
ociepleniem na walkę z zimą.
Obserwuj wątek
    • Gość: smaxon Ostra zima zmniejszy PKB Polski o 1,5 mld zł? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.10, 08:36
      im większw straty teraz tym większe wzrosty (procentowe) w przyszłości.
      o tych kosztach poniesionych przez zimę zapomnimy szybko, no a potem będziemy
      mogli się chwalić dużymi procentowymi wzrostami pkb.
      taki trik statystyczny - tym razem implikowany siłami natury.
      • Gość: kamillo Ciągłe narzekanie!! IP: 217.149.250.* 16.02.10, 09:15
        Najpierw narzekanie, że drogi są nieodśnieżone, że zima paraliżuje kraj, a potem
        narzekanie na to, że to tyle kosztuje. No ale niestety jak każdy w tym kraju
        chce mieć odśnieżony każdy centymetr głupiego chodnika to kosztuje. Więc albo
        nieodśnieżamy i nie tracimy, ale jesteśmy wygodni, mamy odśnieżone drogi i
        bulimy za to jak za buraki. Inaczej się nie da - za wygodę trzeba płacić.
        • znajomy_jennifer_lopez No i tracimy 150% ciepła... 16.02.10, 11:10
          [Inżynier]: Ja nad tym myślałem, panie dyrektorze. To jest najdłuższa nitka, ta na te nowe osiedla Ursynów, Natolin, Służew. Najdłuższa, więc straty energii mamy największe, do 50% w sieci.
          [Dyrektor]: Co pan powie? Do 50%?
          [Inżynier]: Teraz to wszystko tam jest nieizolowane, nieotynkowane, szpary w oknach. Znowu 50% tracimy.
          [Dyrektor]: Coś podobnego!
          [Inżynier]: Ale to jeszcze nie wszystko. Połowa mieszkań niezasiedlona i ogrzewamy pustostany. 50% w cholerę idzie!
          [Dyrektor]: No to niesłychane! Tracimy 150% ciepła!! Wyłączyć. Natychmiast wyłączyć!
          [Inżynier]: Panie dyrektorze, ja wiedziałem, że pan potrafi podjąć prawidłową decyzję.
          • erroid Re: No i tracimy 150% ciepła... 16.02.10, 11:49
            alternatywy 4 xD to był serial pierwsza klasa!
      • Gość: fotex szkoda, że autor zdjęcia pociagu nie podpisany IP: *.chello.pl 16.02.10, 15:26
    • Gość: obywatel IV RP Zima z lat 1978/1979 doprowadziła do upadku Gierka IP: *.adsl.inetia.pl 16.02.10, 08:49
      ta zakończy rządy cudaków. Czyli nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło.
      • Gość: pazdzioch Re: Zima z lat 1978/1979 doprowadziła do upadku G IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.10, 11:29
        ty to chyba bierzesz to samo co Jareczek - on tez zyje w matrixie :-DDD
        • Gość: obywatel IV RP Misiu, w matrixie to żyje obecny "rząd" IP: *.adsl.inetia.pl 16.02.10, 11:47
          PKB rośnie a sprzedaż i produkcja dołuje (ilościowo), wzrasta bezrobocie :

Dramat na rynku sprzętu AGD

Nikt z producentów ani detalistów się nie spodziewał, że w końcówce roku rynek
          przeżyje takie załamanie. Tylko w grudniu sprzedaż lodówek, kuchni, pralek i
          zmywarek w ujęciu wartościowym spadła o 16 proc. w porównaniu z analogicznym
          miesiącem 2008 r. Spadek w ujęciu ilościowym był jeszcze większy i wyniósł 19,2
          proc.

W listopadzie sytuacja była niewiele lepsza, dlatego cały ostatni kwartał rynek
          zakończył z ponad 10-proc. spadkiem sprzedaży. Tymczasem firmy liczyły, że w
          tradycyjnie dobrej dla branży końcówce roku uda się poprawić roczny wynik – po
          kwietniu wzrost w ujęciu wartościowym wyniósł 3 proc. w porównaniu z podobnym
          okresem 2008 r., a po końcu sierpnia nieco ponad 2 proc.

Wyniki z początku tego roku także nie napawają optymizmem. W większości
          kategorii nie tylko dużego AGD, ale także pozostałych segmentów rynku
          elektronicznego, utrzymują się bowiem nawet kilkunastoprocentowe spadki sprzedaży.

Jacek Hudowicz, prezes Media Saturn Holding, lidera sprzedaży AGD i RTV

Tak naprawdę sytuacja na rynku detalicznym w 2009 r. była jeszcze gorsza,
          ponieważ na sprzedaż w Polsce duży wpływ miał eksport. Klienci z innych krajów
          chętnie kupowali sprzęt w Polsce z powodu korzystnych dla nich kursów
          walutowych, co widać było zwłaszcza w wynikach sprzedaży w kilku ubiegłorocznych
          miesiącach. Kryzys w branży jest ewidentny, a początek roku dalej jest słaby.
          Mamy nadzieję, że w drugiej połowie roku spadki sprzedaży wyhamują. Zwłaszcza że
          bazą odniesienia będą już słabsze ubiegłoroczne miesiące. Sytuacja dotyczy już
          nie tylko sprzętu AGD, ale w zasadzie wszystkich kategorii sprzętu elektronicznego.
          • Gość: Pewex Re: Misiu, w matrixie to żyje obecny "rząd" IP: *.chello.pl 16.02.10, 12:01
            Bo jak się wstrzymuje wykończeniówkę i budownictwo to kto ma Panie kupować te kuchenki lodówki etc? Ja włąśnie kończę remont, ale przy minusowych to z zewnątrz nie wykończę i nie mam co się brać za kuchenki pralki tv lodówki. Wykończę to pojadę i kupię. Teraz nie mam gdzie tego przechować a postawić żeby stało w kurzu to bez sensu.
            • Gość: obywatel IV RP Dramatyczny spadek sprzedaży zaczął się przed zimą IP: *.adsl.inetia.pl 16.02.10, 13:11
              Trzeba powiedzieć wprost : ci co mieli pieniądze - już kupili, część zapożyczała
              się ponad stan i kupowała (bo kupił sąsiad to i ja kupię) , pozostałych
              obywateli POlski z poborów 1200÷1800 zł netto (taka jest średnia płaca netto
              zdecydowanej większości Polaków) na takie zakupy już nie stać
              • Gość: westman ale zarabiaja inni ;ppp IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.02.10, 13:55
                Zarabiaja producenci sanek, lopat, szufel, szczotek do odsniezania
                samochodow, w czasie mrozow zabraklo akumulatorow i kabli, wiec to
                tylko przesuniecie kapitalu - zarabia sie tyle ile traca inni ;PPP
                • Gość: Kaska to nie do końca tak IP: 217.98.20.* 16.02.10, 16:17
                  no, niestety, to nie jest tylko przesunięcie kapitału. za przepaloną ropę i gaz
                  trzeba zabulić. poza tym straty w infrastrukturze spowodowane przez śnieg, mróz
                  i sól też są 'nieodwracalne'.
    • borrka1 Ostra zima zmniejszy PKB Polski o 1,5 mld zł? 16.02.10, 08:49
      - Codziennie odśnieżane są na naszym terenie dwa duże parkingi, chodniki,
      specjalna droga wyznaczona dla tirów oraz rampy załadunkowe - mówi Małgorzata
      Bielicka, rzeczniczka Nivea Polska.

aha,codziennie:)jakoś nie zauważyłem aby codziennie padał śnieg.dla niektórych
      taka zima to też niezły sposób spisać lewe wydatki i niedostatki w kasie w śnieg
    • Gość: ZiomisławPaliblant uuu, czyżby Globcio okazał się lipą? IP: *.e-wro.net.pl 16.02.10, 09:03
      uuu, czyżby Globcio okazał się lipą? To niemożliwe :)
    • mirage72 Re: Ostra zima zmniejszy PKB Polski o 1,5 mld zł? 16.02.10, 09:08
      Jak to w snieg? Zarobily chyba jakies polskie firmy no i musza
      zaplacic od tego podatek, czyli pieniadze zostaja w kraju,
      nieprawdaz?
    • Gość: Jan Ostra zima zmniejszy PKB Polski o 1,5 mld zł? IP: *.3s.pl 16.02.10, 09:08
      Mnie zawsze uczyli że są cztery pory roku, a nie lato i ciulato.
      • Gość: damian jakbym Cię znał, to miałbyś u mnie piwo! IP: *.tktelekom.pl 16.02.10, 11:55
        rewelka :)
        • naczelny_troll_forum Co robi straż miejska? 16.02.10, 12:14
          Ostatnio postanowiłem zrobić sobie spacerek wzdłuż Powstańców Śląskich / Maczka.
          Poczułem się jak na nieprzetartym szlaku - chodniki od początku zimy nie były
          odśnieżone. Co ciekawsze widziałem też dwa patrole straży miejskiej jadące
          Maczka, ale chyba z samochodu nie dostrzegali tego, że zarządca nie zadbał o
          odśnieżenie chodnika, bo przecież z pewnością by zareagowali :D
    • Gość: warszawiak Ostra zima zmniejszy PKB Polski o 1,5 mld zł? IP: 94.75.121.* 16.02.10, 09:08
      Ostatnio tak rzadko były śnieżne zimy ,więc władze Warszawy
      zaoszczędziły dużo milionów na tę zimę ,dobry gospodarz tak
      robi,tymbardziej że warszawskie gminy pod nadzorem burmistrzów nic
      nie robią dla ochrony zieleni ,ignorują mieszkańców,napewno wezmiemy
      to pod uwagę przy najbliższych wyborach.
    • emeryt21 Ostra zima zmniejszy PKB Polski o 1,5 mld zł? 16.02.10, 09:09
      A u mnie jakos nie widac tych sukcesow w walce z zima.Zyje wsrod
      zasp.Wyjazd samochodem jest niemozliwy,bo nikt specjalnie nie
      interesuje sie odsniezaniem,jedynie sasiedzi troche robia,bo musza
      jechac do pracy.....Zatem gdzie te miliardy?
      • naczelny_troll_forum Re: Ostra zima zmniejszy PKB Polski o 1,5 mld zł? 16.02.10, 12:07
        No popatrz... Sąsiedzi potrafią sobie odśnieżyć i wyjechać samochodami a tobie
        nikt nie chce odśnieżyć.
    • robal_pl Normalna zima jest... 16.02.10, 09:10
      "Mroźna i wyjątkowo śnieżna zima może spowodować, że polski PKB w I kw. będzie
      nawet o 1,5 mld zł niższy, niż byłby przy normalnych warunkach pogodowych."

Człowieku ! TO SĄ NORMALNE WARUNKI POGODOWE !!!
      Zima jest ! Zimą u nas śnieg pada ! To czemu się dziwisz ?
      Acha ! Popierasz globalne ocieplenie i chcesz aby śniegu nie było, tak ?!
      • Gość: gosc Re: Normalna zima jest... IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 16.02.10, 11:25
        robal_pl napisał:

> "Mroźna i wyjątkowo śnieżna zima może spowodować, że polski PKB w I kw. będzie
        > nawet o 1,5 mld zł niższy, niż byłby przy normalnych warunkach pogodowych."
        >
        > Człowieku ! TO SĄ NORMALNE WARUNKI POGODOWE !!!
        > Zima jest ! Zimą u nas śnieg pada ! To czemu się dziwisz ?
        > Acha ! Popierasz globalne ocieplenie i chcesz aby śniegu nie było, tak ?!

Zimy stulecia nie pamiętam a więc obecna zima to jest najcięższa w moim 38
        letnim życiu. Skoro coś zdarza sie raz na 38 lat to NIE JEST EKSTREMALNE. A
        więc NIE NORMALNE. Cała reszta to pitolenie miłośników "normalnych" zim.

Przez godzinę jest "ładnie" a potem tygodniami syf i malaria.

Złogi psich kup, niedopałków i syfu wszelakiego jakie wyłonią się ze "śniegu" po
        roztopach to będzie dopiero bomba!

Do bani z zimą!
    • Gość: piotr Ostra zima zmniejszy PKB Polski o 1,5 mld zł? IP: *.acn.waw.pl 16.02.10, 09:16
      a jakie są zyski firm które zarabiają na zimie? jakie podatki one zapłacą do
      budżetu państwa? czy ciągle musicie narzekać?
    • yav-anna [...] 16.02.10, 09:18
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • Gość: K Re: Jednoz drugim się nie wyklucza IP: 212.180.165.* 16.02.10, 10:16
        Spadajcie spamerzy!
      • gnago Re: Jednoz drugim się nie wyklucza 16.02.10, 11:12
        Zainteresuj się nie bajdurzeniem wg. ułomnych modeli klimatycznych.
        Pomijają wyższe warstwy atmosfery, ostatnio okazało się że również
        mają dużą rolę w kształtowaniu klimatu. A zainteresuj się historią.
        Tam wytłumaczą że pomimo znacznie większych ociepleń niż dziś,
        Golfsztrom płynąć nie przestał. Białe misie mimo znacznie mniejszej
        pokrywy lodowej przetrwały. Na Grenlandii można zbierać owies,dziś
        tylko w doniczce na oknie. W Polsce handlarz z centrum
        cywilizacyjnego w Kalifacie donosił że w kraju Mieszka jest zimą tak
        zimno że woda w kałużach zamienia się w szkło.

Ocieplenie jest faktem, tylko nie jest winą człowieka, i dopiero
        jesteśmy na jego początku.

Czemu nikt nie zajmuje się medialnie tym że co roku dopuszcza się do
        użytku dziesiątki tysięcy substancji nieznanych w naturze, bez
        przebadania interakcji z przyrodą i zdrowiem ludzkim.

A stronka debilna skierowana do ludzi którym samodzielne myślenie
        jest obce. Podaje dane do uwierzenia nie zrozumienia i pojęcia

A
      • Gość: mar Re: Jednoz drugim się nie wyklucza IP: 217.116.100.* 16.02.10, 11:15
        30 lat temu to dopiero były mrozy, było już wtedy to globalne ocieplenie czy nie ?
    • sprawazlewa Ostra zima zmniejszy PKB Polski o 1,5 mld zł? 16.02.10, 09:20
      Co na to CBA? Agent Tomek nie wyśledził tego co załatwił nam tyle
      śniegu? Przecież te pieniądze mogliśmy przeznaczyć na zakup jakiegoś
      domu dla CBA od Kwaśniewskich, albo zbudować lotnisko dla talibów w
      Klewkach i jakiś most na dokładkę.
      • dialog Re: Ostra zima zmniejszy PKB Polski o 1,5 mld zł? 16.02.10, 10:31
        sprawazlewa napisał:

> Co na to CBA? Agent Tomek nie wyśledził tego co załatwił nam tyle
        > śniegu? Przecież te pieniądze mogliśmy przeznaczyć na zakup jakiegoś
        > domu dla CBA od Kwaśniewskich, albo zbudować lotnisko dla talibów w
        > Klewkach i jakiś most na dokładkę.

Wytropił , wytropił. Tym razem przebrał się za Kaya, uwiódł Gerdę i dzięki niej
        dotarł do Królowej Śniegu. Tylko tu łapki CBA okazały się za krótkie- Królowa
        miał lepsze służby.
    • j-50 Śnieżna zima to mniejsze zagrożenie suszą 16.02.10, 09:41
      Bo to oznacza wysoki zapas wody w gruncie na okres lata. Oziminy
      powinny dobrze przetrwać tę zimę, bo śnieg je chroni nawet podczas
      dużych mrozów. Problem jest tylko w tym, czy wyższe zbiory dadzą
      rolnikom wyższe dochody, bo nie zawsze tak jest. Należy oczekiwać
      znowu problemów ze sprzedażą plonów, ich przetworzeniem i
      przechowywaniem. Mogą spaść ceny skupu, jeśli będzie wysoki urodzaj.
      Ale z kolei przy wyższym bezrobociu może spaść koszt pracy
      sezonowej. Nie wiem jak tam u sadowników, czy dużo drzewek im
      wymarzło. Ciekaw jestem jak rolnicy zamkną bilans tegoroczny.
    • penible4 kilka pomyslow na snieg 16.02.10, 10:09
      1. przypomniec (jesli trzeba mandatem) administratorom, ktore odcinki
      chodnikow "naleza" do nich
      2. zaopatrzyc "panow-odsniezaczy traktorowych" w szufle, aby mogli usunac
      zwaly sniegu utworzone przez ich maszyny, a blokujace polaczenia z innymi
      odcinkami chodnika
      3. wyprowadzac na obowiazkowy spacer wiekszych i mniejszych dostojnikow
      miejskich. Moge sie złożyc na pastę do ich sk~órkowych bucikow :-)
      4. rozwazyc, czy bezrobotni i osoby biorace zasilki nie chcialyby dorobic
      kilku groszy
      • Gość: a Re: kilka pomyslow na snieg IP: 212.160.172.* 16.02.10, 10:57
        niestety chodniki wokół urzędu miejskiego zazwyczaj sa odsniezone i
        lakierki nie ucierpia.
        a dalej panowie urzednicy nosa nie wystawią, oj, nie.
    • Gość: Kuba Ostra zima zmniejszy PKB Polski o 1,5 mld zł? IP: 83.143.138.* 16.02.10, 10:27
      Mam już dosyć tego ciągłego narzekania na wszystko, jakie prezentują nasze
      media...
      Po prostu ręcę się rozkładają... wszystko źle, i tak źle i tak źle.. raz za
      ciepło - złę PO potem za zimno - też złe PO i PIS i wszyscy razem wzięci...
      Autentycznie - przestane czytać i oglądać newsy bo mam dosyć tego zrzędzenia.

po prostu napiszcie :
      Zima jest ostra, będzie nas to trochę kosztować , ale cóź uroki życia w kraju
      z czterama porami Roku. Jakoś damy radę!
    • ulanzalasem Ostra zima zmniejszy PKB Polski o 1,5 mld zł? 16.02.10, 10:45
      Biedny Donald/PO, skoro zakazał(planuje) gry na automatach, palenia papierosów, alkoholu na festynach to może dołoży "zakaz zimy w Polsce"? Wszak wzoruje się na Łukaszence/Putinie więc niech jak nasi sąsiedzi rozgoni wredne chmury xD
    • gnago Ostra zima zmniejszy PKB Polski o 1,5 mld zł? 16.02.10, 10:47
      Biedacy. to może przeprowadzka na Saharę. Śniegu brak, jak zasypie
      piaskiem to dokładając transport można go sprzedać. "Ynwestorzy " tam
      MOŻNA płacić tylko 3$ za godzinę i będą cieszyć się jak wariaci!!

W Polsce pensja musi starczyć nie tylko na żarcie ale i mieszkanie z
      ogrzewaniem zimową porą a i cielsko trzeba ciepło oblec.

Dziwne, w 19 wieku kapitaliści to rozumieli dziś zgrywają, szuje,
      głupoli.
      • Gość: pazdzioch Re: Ostra zima zmniejszy PKB Polski o 1,5 mld zł? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.10, 11:34
        gnago napisał:
        > "Ynwestorzy " tam MOŻNA płacić tylko 3$ za godzinę i będą cieszyć się jak wariaci!!

3$/h na Saharze?
    • prawdziwy-moher ..Dziwne.... 16.02.10, 10:53
      Teraz problemem dla budzetu bedzie zima a pozniej odwilz.Jak nie na PiS to mozna zrzucic na pogode.Teraz ona wetuje poczyniania Tuska.
    • fpoknetot Ostra zima zmniejszy PKB Polski o 1,5 mld zł? 16.02.10, 10:56
      dopiero teraz docenilem idee globelnego ocieplenia oraz uswiadamilem sobie jakim jestem frajerem.place za walke z ociepleniem i jednoczesnie mam zimno i pelno sniegua murzynki bambo dostaja pieniadze i maja cieplo co wiecej nie musza tez kupowac aspiryny bo przeciez sie nie przeziebia
    • Gość: Kaan Wolę w śnieg niż ZUS czy inne tego typu cholerstwo IP: 62.29.253.* 16.02.10, 11:00
      Przynajmniej widać jakiś efekt. Widać, że moje pieniądze nie idą na marne!
    • Gość: dawca Ostra zima zmniejszy PKB Polski o 1,5 mld zł? IP: 195.117.255.* 16.02.10, 11:05
      Jaka mroźna i snieżna zima zima, jakie nienormalne warunki?
      Zapomnieli ci redaktorzy chyba gdzie mieszkamy. Taka zima jest
      standardem przy naszym położeniu geograficznym. 3 lata było cieplej
      i już ogłaszają klęskę zywiołową i gigiantyczne straty - marne
      pismaki.

Swoją droga ciekawe czy którykolwiek z nich wystawił nos ze swojego
      biura w Warszawie i sprawdził jak wygląda sytaucja w górach. Byłem w
      ciągu ost miesiąca 3x na nartach i wszedzie gdzie byłem da się
      jeżdzić tylko dzięki sztucznemu nasnieżaniu. np na pilsku sniegu
      naturalnego jest ze 20 cm, wiec na trasach bez naśniezania samiast
      sniegu mamy żużel
    • mromac Ostra zima zmniejszy PKB Polski o 1,5 mld zł? 16.02.10, 11:09
      Warto sięgnąć do statystyk pogodowych. Jakoś nikt nie mówił że ostatnie zimy
      były "wyjątkowo" ciepłe. Na koszty odśnieżania trzeba patrzeć biorąc pod uwage
      przynjamniej 10 ostatnich zim a nie jedną wstecz.
      Jak były dwie zimy lżejsze to powinna zostac nadwyżka z "akcji zima". Ale u
      nas nadwyżki szybką są konsumowane i później robi się wielkie oczy że przyszła
      "wyjątkowa zima" i kasy brakuje.
    • jkredman 1,5 mld zł ktoś wydał, 1,5 mld ktoś zarobił 16.02.10, 11:19
      to się realnie przełoży na dochód narodowy - znowu będzie zielono, a że te publiczne wydatki były dla państwa lub samorządów kosztem - dla innych były przychodem,
    • zablokowany-obrazliwy-nick jednak bardziej opłacalne"globalne ocieplenie" 16.02.10, 11:29

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka