Dodaj do ulubionych

DGP: Nasze zdrowie coraz droższe

IP: 213.77.7.* 07.05.10, 11:59
A ja dziękuję za takie leczenie, że gdziekolwiek chce się iść, to
jest problem i kończy się na tym, że i tak prywatnie robię wszystkie
badania. Dlaczego jeszcze mam za takie leczenie więcej płacić. Miały
iść pięniądze za pacjentem i nic z tego nie wyszło, bo...przekrętów
nie można by robić, a tak kasa ucięka między palcami. Gdy patrzę ile
na zdrowotne wydaję, to mógłbym sobie za to ekstra polisę wykupić i
mieć gdzieś te całą pseudo służbę zdrobia. Jak się tego nie
sprywatyzuje, to zawsze kasy będzie mało. A wystarczy zobaczyć jakie
wille lekarze sobie stawiają, a cały czas przecież narzekają, że
mają za mało. Pracują w kilu miejscach, więc publiczne leczenie mają
gdzieś i łachę tylko robią, a kasę kasują.
Obserwuj wątek
    • Gość: trutututu DGP: Nasze zdrowie coraz droższe IP: *.ingbank.pl 07.05.10, 12:01
      Mam pytanie. Czy ktoś jest mi w stanie odpowiedzieć ile % dorosłych
      Polaków opłaca skladkę zdrowotną?
      • Gość: rebel Re: DGP: Nasze zdrowie coraz droższe IP: 192.100.112.* 07.05.10, 12:19
        Mądrze pytasz.

Polska to kraj, gzie mała grupa uczciwie pracujących i płacących podatki
        utrzymuje kombinatorów, złodziei i oszustów. Zdrowych rencistów, emerytów przed
        czterdziestką, rolników, pracujących w na czarno i zwykłych leni.
        • gene_raptor Kombinatorzy, złodzieje i oszuści to nie renciści, 07.05.10, 12:42
          emeryci i bezrobotni - to własnie pracujący, emeryci czy renciści
          utrzymują bandę pasożytniczych nierobów - czyli neoliberalnych
          totalitarystów bezlitośnie eksploatujących kraj i obywateli.
          • po_stkomunista_z_kalisza no ale tacy jak shark tez PO-trzebni propagandzie- 07.05.10, 13:01
            najpierw zrujnowac szpitale, przychodnie, wydluzyc kolejki a PO-tem
            powiedziec ze nic nie warte sprzedac za bezcen a skladke oczywiscie
            PO-dniesc hehe
            Bezmuzgim wyksztlaciuchom kazdo kupe morzna wcisnoc
            • Gość: podatnik znowu "liberalny" rząd podnosi parapodatki IP: *.chello.pl 07.05.10, 13:06
              k*rwa ludzie
              rabują nas w biały dzień a wy nie reagujecie
              • sokolasty Re: znowu "liberalny" rząd podnosi parapodatki 07.05.10, 13:29
                "neoliberalnych totalitarystów bezlitośnie eksploatujących kraj i obywateli. "

Yyyyy?
                • po_stkomunista_z_kalisza uprzejma prosba do moderatora 07.05.10, 13:39
                  czy osobnikow PO uzywkach mozna by jakims filtrem wycinac ?

sokolasty napisał:

>
                  > Yyyyy?
                  • oszolomomocherokatotalib Zgoda na podwyzkę ale pod warunkiem 07.05.10, 14:05
                    że:
                    1. dostanę kartę z chipem i zdjęciem, na której zapisane będą wszystkie moje
                    wyniki, zabiegi, wizyty u lekarza - słowem cała historia leczenia - docelowo od
                    dziecka do śmierci.
                    2. ta karta będzie (jeśli opłacę składkę) dowodem ubezpieczenia
                    3. jej aktywacja w gabinecie czy przychodni będzie podstawą zapłaty za usługę
                    medyczną (jak karta płatnicza - wkładam w czytnik i wpisuję kod pin)
                    4. będzie cennik usług za które, ile i za co płaci NFZ (koszyk świadczeń
                    gwarantowanych - uczciwie wyceniony)
                    5. przychodnie będą miały prawo do pobierania opłaty za wizytę umówioną a nie
                    odbytą (obciążającą pacjenta jeśli nie przyszedł - chyba ze nie doczekał - u nas
                    to możliwe)
                    6. pacjenci mocno ponad średnią świadczeń - badania kontrolne (ochrona przed
                    "nabijaniem" wizyt i hipochondrykami)
                    I proszę bardzo - niech podniosą do 10%, jakoś te 40 zł miesięcznie więcej przeżyję
                    • po_stkomunista_z_kalisza przeciez nawet SLD proponowal karty z chipem i 07.05.10, 14:19
                      za duzo mniejsza stawke niz Koparuwa probuje teraz wyludzic.
                      Balicki z SLD takie karty zreszta wpropwadzil zdaje sie na Slasku.
                      PO paprance robio cie w bambuko jak chco
                      • oszolomomocherokatotalib Nie SLD a bodaj Sośnierz jeszcze za AWS 07.05.10, 14:28
                        ale lekarze nie mogli kombinować a SLD właśnie po to zlikwidowało kasy
                        regionalne aby ukryć, że da się tą kasą która jest dobrze gospodarzyć. A tego
                        gościa po sądach ciągali za "niegospodarność" bo między innymi nie sprzedał
                        drugiej strony karty pod reklamę.
                        Za jego czasów Śląska kasa się bilansowała.
                        • po_stkomunista_z_kalisza Re: Nie SLD a bodaj Sośnierz jeszcze za AWS 07.05.10, 14:35
                          oszolomomocherokatotalib napisał:

> ale lekarze nie mogli kombinować a SLD właśnie po to zlikwidowało
                          kasy
                          > regionalne aby ukryć, że da się tą kasą która jest dobrze
                          gospodarzyć. A tego
                          > gościa po sądach ciągali za "niegospodarność" bo między innymi nie
                          sprzedał
                          > drugiej strony karty pod reklamę.
                          > Za jego czasów Śląska kasa się bilansowała.
                          >

he mozliwe
                          tak czy siak przekret PO widac golym okiem ;-)
                          • Gość: Ja Jak uciec od ZUS i NFZ? IP: *.adsl.inetia.pl 07.05.10, 17:01
                            Dziękujemy politykom, że mamy darmową służbę zdrowia i emerytury, ale jak z tego
                            nie skorzystać? Proszę o pomysły, jak się uwolnić od tych "dobroczyńców".
                            • Gość: sd Re: Jak uciec od ZUS i NFZ? IP: *.netpoint.pl 08.05.10, 12:28
                              Jak uniknąć ZUS:
                              zus.pox.pl/bezskladek.htm
                          • Gość: Ja Jak uciec przed NFZ i ZUS? IP: *.adsl.inetia.pl 07.05.10, 17:15
                            Proszę o pomysły na to, jak uciec przed NFZ i ZUS.
                • Gość: es Dojdzie do 50%? IP: *.ip.jarsat.pl 07.05.10, 13:39
                  Kiedyś, gdy podwyższano składke najpierw bodaj 8, póżniej na 9% i zarzekano sie że to "absolutnie wystarczajacy i docelowy poziom" pisałem - służba zdrowia to studnia bez dna, za chwile sie okaze ze znow jest za mało i bedzie 10, 15 a potem 20%...
                  I to sie sprawdza, niestety...
                  • moskalm wkrótce legendarna składka 101% 07.05.10, 16:24
                    Złodzieje, trzeba zakładać firmy za granicą bo w Polsce nie da się żyć. I to
                    niby ma być liberalna PO. Złodzieje.
            • gene_raptor Myślę, że albo kopaczka naćpała się trupim jadem, 07.05.10, 13:09
              albo to chwyt propagandowy - i zaraz "bohaterski" wąsaty myśliwy z
              dubeltówką "odstrzeli" ten projekt. Może też chodzić o zasłonę dymną
              jeszcze większego swiństwa szykowanego cichutko przez lodziarzy...
              Albo o przysłoniecie skandalu z "reformowaniem przez likwidację"
              kolei?
              • rydzyk_fizyk A nie można wprost napisać - podwyżka podatków? 07.05.10, 13:27
                Przypomnijcie mi czy premier Tusk nie obiecywał jakiś czas temu, że nie będzie
                podwyżki podatków?
                • Gość: sex fiskalny zamordyzm wg PO IP: *.opera-mini.net 07.05.10, 13:33
                  Czy możemy jakoś skrócić im kadencję?

• po_stkomunista_z_kalisza Re: A nie można wprost napisać - podwyżka podatkó 07.05.10, 13:36
                  rydzyk_fizyk napisał:

> Przypomnijcie mi czy premier Tusk nie obiecywał jakiś czas temu,
                  że nie będzie
                  > podwyżki podatków?

cos tam kiedys pierdzial w temacie ale z tego co pamietam
                  hamerykanscy imperialisci zrobili kryzys.
                  Czyli Gierek mial hamerykansa stonke ziemniaczana a Tusk kryzys.
                  Zatem ..obaj chcieli dobrze ale wiecie towarzysze nie wyszlo ...
                  PO mozecie ?
          • one2be Re: Kombinatorzy, złodzieje i oszuści to nie renc 07.05.10, 14:34
            gene_raptor napisała:
            > Kombinatorzy, złodzieje i oszuści to nie rencemeryci i bezrobotni -
            to własnie pracujący, emeryci czy renciści
            > utrzymują bandę pasożytniczych nierobów - czyli neoliberalnych
            > totalitarystów bezlitośnie eksploatujących kraj i obywateli.

Szczególnie czterdziestoletni emeryci nas utrzymują.
            I renciści bez oka czy ręki albo z nadciśnieniem którzy nigdy się
            pracą nie zhańbili.
        • aeromonas Re: DGP: Nasze zdrowie coraz droższe 07.05.10, 15:27
          Oraz cudze dzieci i niepracujących małżonków
      • yan.nick Re: DGP: Nasze zdrowie coraz droższe 07.05.10, 20:16
        Gość portalu: trutututu napisał(a):

> Mam pytanie. Czy ktoś jest mi w stanie odpowiedzieć ile % dorosłych
        > Polaków opłaca skladkę zdrowotną?

Ostatnio się dowiedziałem, że składkę płaci każdy emeryt. Także każdy
        dodatkowo zatrudniony, prowadzący dodatkową działalność. Nikt z nich nie ma z
        tego tytułu dodatkowych usług.
    • Gość: xxx DGP: Nasze zdrowie coraz droższe IP: *.ae.poznan.pl 07.05.10, 12:01
      A może tak jakieś reformy.....

Banda POpaprańców...
    • Gość: waff DGP: Nasze zdrowie coraz droższe IP: *.pf.com.pl 07.05.10, 12:03
      juz dawno ulga powinna byc - w panstwowej sluzbie zdrowia bylem jak sie corka
      rodzila i tak za wszystko placilem
    • tsuranni w dupie mam wasz NFZ 07.05.10, 12:05
      oddajcie mi moje pieniądze i się ode mnie odpierdolcie. bede się leczył sam!
      • Gość: bulgot z kibla Re: w dupie mam wasz NFZ IP: *.159.28.106.static.crowley.pl 07.05.10, 12:15
        Na katar moze i tak ale jak dopadnie Cie cos gorszego (np jakas operacja) szybko
        wrocisz pod drzwi panstwowego szpitala.
        • Gość: Libertarianin Re: w dupie mam wasz NFZ IP: 85.219.202.* 07.05.10, 12:34
          I wtedy zabuli za operację czy pobyt wg stawek wolnorynkowych - jego pieniądze,
          jego wybór, nieprawdaż?
          • Gość: bezsens Re: w dupie mam wasz NFZ IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.05.10, 13:29
            no właśnie nie. Nie jego. Bo jak wprowadzić pomysł w życie to
            szpitale, kierownictwo szpitali będzie ODMAWIAŁO operacji, pilnych i
            koniecznych operacji ludziom niewypłacalnym. A tego zabrania nasza
            konstytucja jak choćby kodeks etyki lekarskiej. W naszym kręgu
            kulturowym, przy obecnych przepisach nie da się całkowicie
            zrezygnować z państwówki. Bo - ja wiem - wszystkim źle, że taką kasę
            dają, a potem i tak uciekają w prywatę. Ale na poważne zabiegi,
            takie które wymagają ośrodków i specjalistów 3 stopnia, nigdy ich
            nie będzie stać. A jeśli są tacy w społeczeństwie to niech podniosą
            ręce w górę - kto da 'od siebie, od zaraz' 200-300 tys pln za
            leczenie operacyjne i opiekę pooperacyjną? No kto? Ma ktoś taką kasę
            na zbyciu? Może 0,5% społeczeństwa. W dodatku akurat te 0,5%
            społeczenstwa nie ma aż takich problemów zdrowotnych, bo nie mają
            czynników ryzyka.

Tak więc - nie. Ten pan nie zapłaci z własnej kieszeni za operację
            wg stawek wolnorynkowych, co więc dalej -> pójdzie 'umierać pod
            płotem' narzekając bardzo głośno w takiej chwili na swój los i
            rzucając się do wszelkich trybunałów po odszkodowanie. A że będzie
            miał olbrzymie poparcie społeczne - wszak każdy mu będzie współczuł,
            to nikogo nie będzie w takiej chwili obchodziło 'za ile' tylko 'mu
            się należy'.
            • po_stkomunista_z_kalisza niezupelnie bo trzeba jeszcze zadluzac szpitale, 07.05.10, 13:46
              przychodnie, samo tolerowanie nieudacznego personelu to za malo, do
              tego oczywiscie PO-propaganda w TVN i PO-glup sam bedzie chcial
              likwidacji NFZ
            • Gość: Libertarianin Re: w dupie mam wasz NFZ IP: 85.219.202.* 07.05.10, 14:26
              Jeżeli ktoś nie ma wykupionego ubezpieczenia, to płaci wszystko z własnej
              kieszeni. Jeśli nie ma - pozostaje mu liczyć na przyjaciół, rodzinę, kolegów z
              pracy, kwestę publiczną. Jeśli nie uzbiera - jego wybór, jego los. A że będzie
              złorzeczył? No cóż - to zasadniczo jego problem, nieprawdaż? "Widziały gały co
              brały" - jak to rzekła raz moja bratowa mojej siostrze, kiedy siostra raz
              zaczęła złorzeczyć na swojego męża. Zreszta - jeśli ktoś się złorzeczeniem
              będzie przejmował, będzie mógł współfinansować leczenie złorzeczącego.
              Co do kosztów leczenia: załóżmy, że ktoś przez 40 lat zarabia średnią krajową, w
              chili obecnej ok. 3500 zł brutto. Z tego ok. 10% to "składka" zdrowotna, 350 zł
              miesięcznie. Przez rok 4200 zł. Po 40 latach - ok. 170 tys (pomijam inflację
              rekompensowaną - może nawet z zarobkiem - przez oprocentowanie np. obligacji).
              Kiedy moja mama miała zawał, miała 2 koronarografię, każdą wg NFZu po 12 tys.
              złotych. Wniosek jest prosty - każdego uczciwie pracującego człowieka byłoby
              stać na opłacenie leczenia około 5 ciężkich zawałów z własnych pieniędzy.
              A jak ktoś zachoruje na chorobę tak rzadką, że dotyka 0,1% populacji i jej
              leczenie jest odpowiednio kosztowne, to albo jest ubezpieczony, albo sam płaci,
              albo ... nie konsumuje pieniędzy przyszłym zawałowcom na ich leczenie. Proste,
              prawda?
              Co do konstytucji - gwarantuje też bezpłatną naukę, a 2/3 studentów płaci za
              naukę. I co, można? Czy konstytucji jest napisane, że każdemu ubezpieczonemu
              zdrowotnie należy zapewnić standardy Princeton-Plainsborough? Leczenie chorób
              zakaźnych, podstawowe szczepienia, profilaktyka, leczenie ortopedyczne,
              podstawowe zabiegi ortopedyczne - to wszystko jest do opłacenia z o wiele
              niższej "składki" zdrowotnej niż obecnie, nie trzeba jej podnosić.
            • lawyer_pl Przestan zastraszyc ludzi! 07.05.10, 15:32
              Przestan opowiad bzdury i zastraszyc ludzi odwieczna bajka o tym
              jakie to prywatne lecznie jest drogie.

Po pierwsze gdyby istnial wolny rynek uslug medycznych to ceny
              leczenia, w tym zabiegow operacyjnych, bylyby TANSZE, bo ich
              obnizenia wymagalaby konkurecja miedzy lekarzami i miedzy
              szpitalami. Teraz gdy na rynku medycznym mamy socjalizm i ceny
              sztywnie ustala NFZ dochodzi do takich obsurdow, jak ten ze zabieg
              wykonywany w ramach kontraktu z NFZ kosztuje np. 50 tys. zl, a taki
              sam zabieg wykonany w tym samym szpitalu prywatnie przez tego samego
              lekarza, z taka sama opieka pooperacyjna, kosztuje 10 tys. zlotych.
              Przeciez to absurd, ale takie absurdy produkuje socjalizm! Po drugie
              istnieja prywatne ubezpieczalnie...
              • Gość: aa Re: Przestan zastraszyc ludzi! IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.05.10, 15:51
                to powiedz mi dlaczego
                1) leczenie zwierząt jest takie drogie, chociaż jeset całkowicie
                sprywatyzowane
                2) leczenie zębów (w sensie nie wyrwanie, ale np. implanty, koronki
                czy inne ustrojostwa, które są zdobyczami ostatnich kilku(nastu) lat
                - są takie drogie, chociaż niby stomatolodzy konkurują o pacjenta,
                bo jest ich dosyć dużo?

Masz w PL dwa systemy prawie prywatne, żaden z nich nie przyniósł
                korzyści twojemu portfelowi, a mimo to upierasz się, że prywatne =
                lepsze, tańsze.

Udowodnij - podaj szpital, cennik, osobę wykonującą. Bo pisać każdy
                może.

Ja ci powiem tak - w Austrii miałem wykupione (rodzinne)
                ubezpieczenie, na które składały się również stomatolodzy. Jako, że
                miałem problemy z zębami (wyżynające się ósemki, w efekcie trochę
                się nachodziłem), musiałem z tego skorzystać. W austrii ceny usług
                są nieporównywalnie większe niż w Polsce. Składka ubezpieczeniowa u
                prywaciarza podskoczyła o kilkanaście procent rocznie dla całej
                rodziny (całkiem spory koszt na 4 osoby), do tego prywatny
                ubezpieczyciel miał kontrakt tylko na wyrywanie ósemek pod narkozą,
                na którą jestem uczulony. Tak więc miałem wybór - albo dopłacę do
                innego znieczulenia, albo będę miał zabieg 'na żywca', więc nie było
                opcji - trzeba było dopłacić. Tak w praktyce wygląda ubezpiczenie
                prywatne. Ja podziękuję, wolę już byle-jakie-niemieckie-państwowe i
                święty spokój. Domyślam się, że bardzo cię uraziłem tym, że nie
                promuję prywaty, ale widzę, mam doświadczenia czy to z usa czy to z
                zachodnich krajów europy, jak to się wszystko odbywa. Jedno ci mogę
                powiedzieć - nie ma nic za darmo, a trzeba się zabezpieczyć na
                wypadek, gdy nie podejmiesz pracy przez dłuższy czas a składki
                trzeba będzie opłacać chociażby po rehabilitację.

Do tego sobie dołóż to, że państwo zazwyczaj dokłada znacznie więcej
                do służby zdrowia (czy to państwowej czy prywatnej) niż w naszym
                kraju, a prywata kwitnie.
                • dzikowy Re: Przestan zastraszyc ludzi! 07.05.10, 16:41
                  > 1) leczenie zwierząt jest takie drogie, chociaż jeset całkowicie
                  > sprywatyzowane

Bo widocznie cię oszukują, zmień weta.
          • sokolasty Re: w dupie mam wasz NFZ 07.05.10, 13:30
            Liberatarianizm to był w Łodzi w XIX w. Poczytaj "Ziemię obiecaną".
            • po_stkomunista_z_kalisza Re: w dupie mam wasz NFZ 07.05.10, 14:04
              sokolasty napisał:

> Liberatarianizm to był w Łodzi w XIX w. Poczytaj "Ziemię obiecaną".

a teraz to co PO-tluku ?
              PO raj sraj ?
              Koparka oferuje ulge a nie mowi ze prywatne ubezpieczenia nie lecza,
              prywatne ubezpieczenia sa wylacznie dla zdrowych. Dla chorych stawka
              prywaciarzy jest nieograniczona wystarczy jedno drobne schorzenie
              albo ze przyznasz w ankiecie ze cie kiszka boli. Tak samo stawka w
              gore jesli w trakcie ubezpieczenia od prywaciarza rozchorujesz sie.
              Skoro prywaciarze sa tylko dla zdrowych to po co te ubezpieczenia ?
        • silesia7 Re: w dupie mam wasz NFZ 07.05.10, 12:40
          Na poważne schorzenia ubezpiecze się w prywatnej ubezpieczalni - wyjdzie taniej i lepiej niż NFZ. Nie potrzebuje NFZ na katar, grype, wyrostek robaczkowy, poród i inne tańsze zabiegi. Zęby tez lecze prywatnie, bo panstwowa stomatologia to porażka.
          • Gość: d Re: w dupie mam wasz NFZ IP: 195.158.247.* 07.05.10, 12:51
            zastanawiam się czy gdyby mi oddali moje pieniądze które NFZ sobie bierze z
            mojej pensji co miesiąc to czy nie kupiłbym sobie za to jakiejś wypasionej
            polisy, która obejmowałaby wszystkie operacje i zabiegi. Pewnie tak. Więc ten
            cały system zdrowia to jedno wielkie oszustwo..płacisz, płacisz i gówno z tego
            masz. Dopiero jak umierasz to ktoś się ewentualnie tobą zainteresuje.A jak
            jesteś po prostu chory to każdy ma cię w dupie. I za to płacę parę tysięcy
            miesieczne
            • Gość: d Re: w dupie mam wasz NFZ IP: 195.158.247.* 07.05.10, 12:51
              kurcze miało być rocznie ;-)
              • po_stkomunista_z_kalisza nie kupisz bo prywaciarz od razu puknie ci stawke 07.05.10, 14:08
                o 1000 % i wiecej jak tylko potrzebna bedzie hospitalizacja.
                Zreszta w bananowej III RP nie ma gornego limitu stawki.
                Poza tym prywaciarz tez cie wpakuje do tego samego zasyfionego
                szpitala co NFZ.
                • oszolomomocherokatotalib Real wygląda tak, że składka za mnie, żonę i dziec 07.05.10, 14:23
                  ko w PZU za polisę która daje mi tylko "wygodę" (tj. dostęp do lekarzy pp i
                  specjalistów w prywatnej przychodni) to ok. 350 zł miesiąc.
                  Składka dająca prawo do prywatnego szpitala - ponad 1000zł
                  Jak się przyznałem co mi jest (nic natychmiast ale operacja za np. 10 lat na
                  pewno), agentka powiedziała mi "uczciwie", że polisę można wypowiedzieć z dnia
                  na dzień - czyli ja się szykuję po np. 10 latach x 12 miesięcy x 1000 zł = 120
                  000, do operacji np. na 04.05. a PZU wypowiada 31.03. od 01.05. i nie mam nic.
                  Wiem, ze mogę sobie wybrać polisę ale wszystkie mają to samo - jak na życie -
                  jest choroba - mogą wypowiedzieć
                  • po_stkomunista_z_kalisza dokladnie zwykle PO-szustwo prywaciarzy. Prywaciar 07.05.10, 14:33
                    z moze odmowic, wypowiedziec oraz zawyzyc stawke.
                    Skoro bedziesz chory wiec prywaciarz dobrze kombinuje ze nie
                    bedziesz mogl placic zatem ch. z toba i wymawia.
                    Tak samo ubezpieczenia od utraty pracy zwykla sciema.
                    Po co komu prywatne ubezpieczenia ?
                    Chyba tylko PO-frajerom.
                  • Gość: Ja Re: Real wygląda tak, że składka za mnie, żonę i IP: *.adsl.inetia.pl 07.05.10, 17:24
                    Nie brać polisy tylko odkładać na czarną godzinę.
            • Gość: qwed Re: w dupie mam wasz NFZ IP: 88.220.76.* 07.05.10, 13:37
              Ty tak. Ale kto np ubezpieczy moja 82 letnia babcie, ktora do okazow
              zdrowia juz nie nalezy a skladka zdrowotna pobierana z jej emerytury
              do najwyzszych tez nie nalezy?
            • aeromonas Re: w dupie mam wasz NFZ 07.05.10, 15:32
              Gość portalu: d napisał(a):

"zastanawiam się czy gdyby mi oddali moje pieniądze które NFZ sobie
              bierze z mojej pensji co miesiąc to czy nie kupiłbym sobie za to
              jakiejś wypasionej polisy, która obejmowałaby wszystkie operacje i
              zabiegi. Pewnie tak. "

Oj mylisz się i to baardzo! Za polisę, która
              teoretycznie "obejmowałaby wszystkie operacje" zapłaciłbyś słono. A
              jak przyszłoby faktycznie do jakiejś operacji, to byś się
              dowaiedział, że wykupując polisę zataiłeś chorobę i teraz masz
              zapłacić za leczenie z własnej kieszeni.
      • zap1957 Re: w dupie mam wasz NFZ 07.05.10, 15:00
        Święta racja. Niech spierdalają na drzewo. Właśnie kończę leczenie
        złamanej nogi. Za własne pieniądze.Pierwsza po szpitalu (koniec
        lutego)wizyta u ortopedy na NFZ jest w sierpniu. Na szczęście tego
        roku. Pierdolcie się w łeb.
      • yola13 Tak jest! Precz z NFZ!!! 07.05.10, 16:03
        tsuranni napisał:

> oddajcie mi moje pieniądze i się ode mnie odpierdolcie. bede się
        leczył sam!
        • or_damn Re: Tak jest! Precz z NFZ!!! 01.06.11, 19:36
          Jeżeli masz już dosyć zatrważających zaniedbań i nieprawidłowości w służbie zdrowia? To sprawdź dla własnego dobra, jak ogromną rolę w ratowaniu Twojego życia i zdrowia może mieć SWOBODNY I SZYBKI dostęp do PROFESJONALNEJ I SKUTECZNEJ procedury leczenia CHORY >>> ZDROWY. Obejmującej kompleksową opiekę medyczną przez cały cykl leczenia. Od podstawowych konsultacji lekarskich do zabiegów chirurgii jednego dnia czy rehabilitację. Wszystko to z dostępem przez telefon, w 800 najlepszych placówkach medycznych w całym kraju. Poznaj szczegóły. Justyna Karwot, tel: 791-300-227, justynakarwot@gmail.com
    • Gość: gość Re: DGP: Nasze zdrowie coraz droższe IP: 20.142.116.* 07.05.10, 12:05
      ciężko znaleźć lekarze, który brałby mniej niż 10 000 na rękę miesięcznie. A
      narzekają? normalne, bo chcieliby brać 20 000 i mają dyskomfort psychiczny, ze
      np kolega ma 20 000 a on tylko 10 000
      • maksiu73 Re: DGP: Nasze zdrowie coraz droższe 07.05.10, 12:19
        A wiesz jaka odpowiedzialnosc ma taki lekarz? I jaka wiedze musi miec, aby byc
        dobrym lekarzem? Zarobki lekarzy, to najmniejsza dzialka ze skladek... Duzo
        wieksze sa wydatki na wysoko wyspecjalizowana diagnostyke lub lekarstwa...
        A tak dla porownania np. w Niemczech skladki na sluzbe zdrowia to 14,5 %...
        • maryjan_pazdzioch Re: DGP: Nasze zdrowie coraz droższe 07.05.10, 13:06
          maksiu73 napisała:
          > A wiesz jaka odpowiedzialnosc ma taki lekarz? I jaka wiedze musi miec, aby byc
          > dobrym lekarzem?

hahah widziales zeby w Wolsce jakis konowal kiedykolwiek poniosl odpowiedzialnosc za swoje bledy??? Najwiekszy wpierd* dostaja ci nieliczni lekarze (promil promila), ktorzy jakims cudem jeszcze wystepuja w roli bieglych na rozprawach o bledy w sztuce lekarskiej. Sa wykleci ze srodowiska i maja wilczy bilet do kazdej placowki zdrowotnej w tym POsr_anym kraju.
          • sokolasty Re: DGP: Nasze zdrowie coraz droższe 07.05.10, 13:31
            "A wiesz jaka odpowiedzialnosc ma taki lekarz?"

Wiem. Praktycznie żadną.
      • Gość: bezsens Re: DGP: Nasze zdrowie coraz droższe IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.05.10, 13:38
        czego bronisz lekarzom dobrze zarabiać? Przecież to mała część
        składki idzie na ich wynagrodzenia.

Druga sprawa jest taka, że gdybyś ty pracował na 3 etatach, to też
        byś mniej niż 4000-5000 do domu nie przynosił, więc o co ci chodzi?

Pomijając głodowe pensje szpitalne największy dorobek lekarze mają z
        prywatnych gabinetów, a tam nie ma przymusu dawać im zarobić. Nie
        chcesz to nie idziesz do prywatnego, prawda? Nikt cię nie zmusza do
        'napychania' kieszeni lekarzom, prawda? Ale ty masz tylko jeden
        punkt widzenia.

Pomijam rolę odpowiedzialności lekarskiej, stylu pracy (większość
        ludzi mając taki system pracy mocno by się wkurzyła i zwolniła),
        ilości godzin trawionych na zbędnych formalnościach (brak sekretarek
        medycznych), czy też chociażby szacunku pacjentów (klientów). Taka
        praca, tak wyceniona, jest stanowczo poniżej oczekiwań lekarzy i
        wcale się nie dziwię, że strajkują. Górnik dostaje takie premie na
        koniec roku, że lekarz nie zobaczy takich pieniędzy przez rok, a
        mimo to ludzie wolą najeżdżać na lekarzy zamiast na górników i
        kopalnie, choć statystycznie rzecz biorąc każdy powinien narzekać na
        rosnące opłaty energetyczne. Bo finansuje gigantyczne premie ludziom
        w zarządzie, którzy mają minimalną wolę decyzyjną, w dodatku robi to
        systematycznie i wkłada w taki system grube pieniądze.

Zastanów się, gdzie ejst błąd w moim rozumowaniu, zobaczymy, czy
        czytasz ze zrozumieniem.
    • Gość: Tomek Ile będziecie jeszcze nas okradać ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.10, 12:16
      I nic w zamian nie dawać ???
      Odpierdulta się ode mnie, też jestem gotów sam się leczyć i nie
      płacić podatków na chory system.
      • maksiu73 Re: Ile będziecie jeszcze nas okradać ? 07.05.10, 12:21
        Gość portalu: Tomek napisał(a):

> I nic w zamian nie dawać ???
        > Odpierdulta się ode mnie, też jestem gotów sam się leczyć i nie
        > płacić podatków na chory system.

Sam sie leczyc mozesz, jezeli masz katar... a wyobraz sobie, ze musisz przejsc
        powazna operacje serca, ktora kosztuje 50 tys zl a potem do konca zycia brac
        lekarstwa, ktore miesiecznie kosztuje wiecej niz ty zarabiasz... pomijajc fakt,
        ze byc moze po tej operacji nie bedziesz w stanie byl pracowac...?
        • Gość: Libertarianin Re: Ile będziecie jeszcze nas okradać ? IP: 85.219.202.* 07.05.10, 12:42
          Jego pieniądze, jego wybór. Nie słyszałeś nigdy mądrości ludowej: "Jak sobie
          pościelesz tak się wyśpisz"?

Tak łopatologicznie - w obecnym systemie wąski margines ciężko tyrających płaci
          na całą resztę. Sęk w tym, że przy takich tendencjach demograficznych wkrótce za
          utrzymanie obecnego - niezadawalającego - poziomu służby zdrowia trzeba będzi
          epłacić nie 12% a 20%. A może więcej? Nie da się zwiększać wpływów poprzez
          zwiększanie obciążeń w nieskończoność - kłania się krzywa Laffera. Za
          kilkadziesiąt lat, kiedy obecnym frajerom płacącym tzw. "składki" naprawdę
          będzie potrzebna intensywna opieka zdrowotna, okaże się, że nie ma pieniążków,
          nie ma, albo że trzeba czekać np. 10 lat na operację. Zwiększanie obciążeń nie
          rozwiąże problemu ale pozwoli się (nie)miłościwie nam panującym utrzymać się u
          koryta przez kilka kolejnych lat, dokończyć prywatyzacji resztówek własności
          państwowej, a potem - niech się dzieje wola nieba, z nią się zawsze zgadzać
          trzeba. I o to chodzi, o kupienie - cudzym kosztem - kilku lat względnego
          spokoju społecznego, by dokończyć kręcenie lodów.
        • silesia7 Re: Ile będziecie jeszcze nas okradać ? 07.05.10, 12:43
          Wiecznie zyl nie bedziesz. Czemu jesli ja osobiscie chce podjąc to ryzyko, to nie moge sie nie ubezpieczyc? Inni, jesli tego potrzebują, to niech sie ubezpieczaja w panstwowej ubezpieczalni, ale jesli ktos kategorycznie nie chce tego, to powinien miec mozliwość nieubezpieczania się.
        • Gość: vv a Ty pewnie tylko w domu siedzisz IP: *.tpnet.pl 07.05.10, 13:24
          bo przecież na ulicy coś cię przejechać może ?
        • yola13 Re: Ile będziecie jeszcze nas okradać ? 07.05.10, 16:11
          maksiu73 napisała:

> Gość portalu: Tomek napisał(a):
          >
          > > I nic w zamian nie dawać ???
          > > Odpierdulta się ode mnie, też jestem gotów sam się leczyć i nie
          > > płacić podatków na chory system.
          >
          > Sam sie leczyc mozesz, jezeli masz katar... a wyobraz sobie, ze
          musisz przejsc
          > powazna operacje serca, ktora kosztuje 50 tys zl a potem do konca
          zycia brac
          > lekarstwa, ktore miesiecznie kosztuje wiecej niz ty zarabiasz...
          pomijajc fakt,
          > ze byc moze po tej operacji nie bedziesz w stanie byl pracowac...?

a ja mam w D... taka panstwową sluzbe zdrowia i przychodnie
          panstwową w ktorej lekarz po usłyszeniu wszystkich moich
          dolegliwosci wzruszyl ramionami i powiedzial ze on mi nie pomoze,
          ani zadnych skierowan do specjalistow ani zadnych badan, od dawna
          wiekszosc badan robie prywatnie, bo jakbym miala czekac panstwowo to
          bym chyba zdechła, takze nie opowiadaj glupot czlowieku, bo bardzo
          duza liczba ludzi nigdy nie doczeka takiej czy innej operacji czy
          leczenia bo czekanie i procedury biurokratyczne spowoduja ze ten
          czlowiek szybciej umrze niz doczeka sie wizyty u specjalisty a co
          dopiero na badaniach
    • Gość: Tomasz DGP: Nasze zdrowie coraz droższe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.10, 12:20
      To najgłupszy pomysł o jakim słyszałem! Jeśli jedni będą dopłacać do tego,
      żeby mniej czekać na operacje to ci biedniejsi będą czekać jeszcze dłużej. To
      co teraz się nazywa łapówką, teraz będzie po prostu objętą prawem opłatą, na
      którą będzie stać tylko bogatszych obywateli.

Zniżki na prywatne leczenie też mi z kilometra śmierdzą jakimś lobbingiem...
      • rangerek Re: DGP: Nasze zdrowie coraz droższe 07.05.10, 12:34
        > Zniżki na prywatne leczenie też mi z kilometra śmierdzą jakimś lobbingiem...

może i tak, ale są ludzie któzy płacą prywatnie i co z nimi? oni nie obciążają
        publicznej służby zdrowia podstawowymi badaniami - dlaczego jeśli w NFZ-towej
        przychodni byłem np 3 lata temu mam płacić więcej?
        no i teraz jeszcze jedno - jeśli pracodawca daje ci prywatna medycyne to MUSISZ
        zapłącić od tego podatek dochodowy - to tym bardziej teraz pownno to być
        odliczyone od podstawy przynajmniej (nie mówię że musi być tak jak ze składką
        jest teraz)
    • kuballa DGP: Nasze zdrowie coraz droższe 07.05.10, 12:23
      racja, ty placisz oni marnuja. to jak naprawa tonacego statku na pelnym morzu.
      Nastepny GENIALNY pomysl tak jak umozenie dlugow PKP kilka lat temu i co pomoglo?

• Gość: xx Re: DGP: Nasze zdrowie coraz droższe IP: *.chello.pl 07.05.10, 12:29
      Po prostu dno. Kopacz "pełne szuflady ustaw" - żenada!
    • rojberek Z punktu widzenia mojego portfela głosować... 07.05.10, 12:30
      ... chyba będę musiał na PiS???? Pożal się boooosze... do czego to
      doszło? Za PiS obniżono mi składki, podatki a PO - takie liberalne
      niby - podwyższa.
      A może oddajcie ludziom składki z NFZ i niech każdy płaci za to co
      korzysta? Przynajmniej nie będę miał złudzen i będę wiedział na ile
      mnie stać w leczeniu. Teraz niby stać mnie ma być na wszystko a
      niczego nie mogę dostać bez pójścia do prywatnego lekarza.
      Złodziejstwo w jasny dzien.
      • mariuszet Re: Z punktu widzenia mojego portfela głosować... 07.05.10, 13:05
        Chłopie z budżetu do NFZ dopłaca się co roku ok 40 mld. Marnotrawstwo w naszej
        służbie zdrowia jest ogromne i jedynym rozwiązaniem jest prywatyzacja, wtedy
        wiedzieli byśmy za co płacimy. Ale PiS i SLD blokują prywatyzację, więc jak
        chcesz głosować na PiS to ok, ale wtedy upadek budżetu i służby zdrowia pewny.
        Na złość mamie zachoruję!
        • Gość: xx Re: Z punktu widzenia mojego portfela głosować... IP: *.chello.pl 07.05.10, 13:22
          To jest fakt, że wyborcy PO mają problem z logiką, ale może jednak spróbujesz to
          ogarnąć.

Zauważ, że PO jest przy władzy. PO jest w stanie podnieść składkę na SZ a nie
          jest w stanie jej zreformować, bo winny jest PiS.... Ciekawa konkluzja.

Z drugiej strony PiS jest winny złemu stanowi SZ za rządów PO, ale w czasie
          swoich rządów PiS obniżyło składkę na SZ.

Faktycznie fakty jednoznacznie wskazują, że cokolwiek się stanie winne jest PiS...
          • Gość: qwed Re: Z punktu widzenia mojego portfela głosować... IP: 88.220.76.* 07.05.10, 13:54
            PO chcialo radykalnej reformy SZ. Ustawa zostala zawetowana przez
            prezydenta a nastepnie weto zostalo podtrzymane glosami PiS i SLD.
            Jakze latwo jest krytykowac, ze ktos nie zrobil reformy gdy tak
            naprawde za jej brak nie mozna ich obwiniac? To tak jakbys chcial
            skarcic dziecko, ze nie zrobilo drobnych zakupow ale dzien wczesniej
            dalbys mu tygodniowy "szlaban" na wszystkie wyjscia z domu.
            • gelerth0 Re: Z punktu widzenia mojego portfela głosować... 07.05.10, 15:42
              PO przygotowało projekt, o którym z góry było wiadomo, że zostanie zawetowany
              przez prezydenta. Tak to każdy może tłumaczyć, że chciał coś zrobić, ale inni mu
              nie pozwolili. Jeśli PO nie jest w stanie sprawnie rządzić, to czas rozpisać
              nowe wybory parlamentarne, a nie kurczowo trzymać się koryta. Nawet PiS było
              stać na takie rozwiązanie po upadku koalicji.
              Poza tym, dlaczego sięganie do kieszeni podatników jest traktowane przez PO jak
              lekarstwo dobre na wszystko?
        • Gość: subt Re: Z punktu widzenia mojego portfela głosować... IP: 91.209.152.* 07.05.10, 13:31
          Ja też jestem za PiS i jestem za prywatyzacją służby zdrowia, ale
          nie na takich zasadach jak to proponuje PO, tak jak ktoś wyżej
          przytoczył zprywatyzowaliśmy PKP bez długu i g.. z tego wyszło, to
          samo będzie ze szpitalami. W biznesie tak nie ma, jak jedna firma
          kupuje drugą to nie ma odkreslenia wszystkiego grubą kreską,
          przejmuje się również długi przedsiębiorstwa, a jak nie pasi to sie
          nie kupuje. Czy liberalne PO zapomniało jakie są zasady wolnego
          rynku? Jak zaczą łapami sterować ten okręt to będziemy mieli taką
          sytuację jak obecnie w USA, gdzie sztab Obamy zajmuje się reformą
          służby zdrowia i rozszeża zakres publicznej opieki społecznej, bo
          prywatna stała się niewydolna. Chciejstwo ludzi nie ma umiaru, jak
          damy sobie wmówić, że lekarze mają wiedzę tajemną to będzie tak jak
          obecnie z informatykami, po prezesach to najlepiej zarabiająca grupa
          społeczna.
          • gazamate Re: Z punktu widzenia mojego portfela głosować... 07.05.10, 14:48
            zasada nr1 kręcenia lodów to kupno grubo poniżej wartości a
            najlepiej bez długów i za przysłowiową złotówkę. Tak sie
            prywatyzowało we wczesnych latach 90-tych i tak powstały fortuny
          • rojberek Re: Z punktu widzenia mojego portfela głosować... 07.05.10, 15:52
            U nas w firmie ciągle szukają informatyków - jak ci źle u siebie to
            zapraszam, wymagana jest jednak znajomość kilku języków
            programowania, praca w nadgodzinach (niepłatna), znajomość min.
            bardzo dobrze jęz. angielskiego w mowie i piśmie. Na początek
            dostaniesz umowę na czas próbny na 3 miechy, potem roczną, potem
            może 5-letnią a potem się zobaczy. Oczywiście praca pod presją
            czasu, wyjazdy itp. to norma. Acha, na początku pensja ok. 2-3 tys.
            brutto w zależności od kwalifikacji i wyników testów wstępnych, więc
            zapraszam serdecznie.
      • Gość: nie Re: Z punktu widzenia mojego portfela głosować... IP: *.183.227.201.dsl.dynamic.eranet.pl 07.05.10, 13:52
        "po" nie jest liberalną partią tylko konserwatywną taka mała istotna poprawka
        • Gość: uprfan Re: Z punktu widzenia mojego portfela głosować... IP: 82.177.164.* 07.05.10, 15:42
          dobry zart :) konserwatywny jest Korwin, przygarniecie Niesiola (ZChN) jeszcze
          nie czyni ich konserwatywnymi
      • Gość: bratek Re: Z punktu widzenia mojego portfela głosować... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.10, 14:32
        Z punktu widzenia Twojego portfela. Kiedy tworzono NFZ wskazywali
        niektórzy mądrzy politycy, iż by system funkcjonował potrzebna jest
        składka w wysokości 10 %. Stracono kilka lat i doprowadzono do
        zapaści finansowej. Obnizono składkę rentową uszczuplając roczne
        dochody z podatków 0 20 mld rocznie. Obnizono podatek dochodowy i
        znowu zmniejszono wpływy do budżetu. Deficyt budżetowy sięga 7-8
        procent, oddalając perpektywę wejscia do strefy euro, grożąc
        załamaniem kursu złotego, zwiazanym z nim podrożeniem kredytów (kurs
        walut), a zatem ściągnięciem pieniędzy z rynku na rzecz banków.
        Mniej pieniędzy na rynku oznacza mniejszy popyt, spadek konsumpcji,
        zmniejszenie produkcji ( nie wiadomo czy ktos to liczy zachwycając
        się pozytywnym efektem złotego na eksport, zresztą chyba niczego nie
        mozemy wyprodukować na eksport bez wcześniejszego importu choćby
        surowców). Przypomnę, że te "wspaniałe" propoagandowe decyzje
        obniżające składki rentowe i podatki solidarnie podjęli posłowie PO
        i PIS-U. "Punkt widzenia portfela" powinien uwzględnić więcej
        składników.
        • rojberek Re: Z punktu widzenia mojego portfela głosować... 07.05.10, 15:58
          Spadku konsumpcji jakoś przez ostatnie lata nie widać.
          Ceny mieszkan wzrosły o ponad 100% w przeciągu kilku lat i jakoś
          pieniędzy na kredyty nie brakło.
          Deficyt jest, ale nie widzę, żeby MF szukało oszczędności, dalej
          utrzymuje się KRUS, wcześniejsze emerytury, dodatki branżowe itp.
          Poza tym obniżenie podatków raczej zwiększa konsumpcję a nie
          zmniejsza.
          Acha, no i jeszcze jedno - nie powiedziałem, że popieram PiS jednak
          napisałem swoje spostrzeżenie "z punktu widzenia mojego portfela" co
          nie jest równoznaczne z okazaniem chęci głosowania na partię, której
          głównym celem jest totalna inwigilacja, wszędzie węszy spiski i
          lubuje się w wywalaniu kasy na coraz to nowe służby bezpieczenstwa.
    • Gość: gość DGP: Nasze zdrowie coraz droższe IP: *.tieto.com 07.05.10, 12:31
      Ulga podatkowa ?

Ile będzie tej ulgi podatkowej ?
      Ulga będzie procentowa czy dolna/górna granica ?

Niechciałbym dorzucać do NFZ więcej a odliczyć mniej niż, będę zbyt dużo stratny, a pozatym zarabiający będą procentowo więcej dorzucać do NFZ a tym samym ulga podatkowa będzie mniejsza ?
    • gene_raptor My mamy napychać kieszenie prywatnym lecznicom, 07.05.10, 12:37
      jeszcze więcej dopłacać do ludzi bogatych i otrzymywać jeszcze mniej
      za NASZE pieniądze? Niech może pani Kopacz zajmie się swoimi
      pacjentami - ci są tani i niewiele już może im zaszkodzić. A może
      jako zapalony patolog marzy o milionach zwłok, które mogłaby sobie
      pokroić wzdłuż czy wszerz - jak jej zwyrodniała fantazja podsunie?
      Dość żerowania przez bogatych nierobów na społeczeństwie - bo to
      jest celem tej "reformy". Prywatna "służba" handlu zdrowiem niech
      działa za pieniądze swoich pacjentów - tych, których stać, zamiast
      okradać publiczną kasę. Czy minister zdrowia to osoba, która ma
      stworzyć jak najszerszy kanał przepływu pieniędzy NFZ do prywatnych
      kieszeni - czyli bandy złodziejskich lodziarzy z PO, partii im.
      Beaty Sawickiej, męczennicy za sprawę?
    • slavko.matejovic Kochany Komorow i kochany Tusk 07.05.10, 12:38
      Tak o mnie dbają, że chcą mi wyrwać jeszcze więcej moich własnych
      ciężko zarobionych pieniędzy. Tusk się obija koncertowo i nic nie
      robi, Komorow tak samo, za nic biorą grube pieniądze z moich
      własnych podatków, które co miesiąc mi sukinsyny zabierają i jeszcze
      im mało nienasyconym dziadom. Złodziejska platforma. Złodziejski
      rząd. Złodziejski sejm.
    • Gość: merlin DGP: Nasze zdrowie coraz droższe IP: 212.76.37.* 07.05.10, 12:39
      nie rozumiem
      podnosimy składkę bo brakuje kasy na leczenie
      ale dajemy ulgi zeby to zrekompensować.

gdzie tu logika

po co podnosić żeby potem oddawać

proponuję w drugą stronę:
      składka 1% na ratownictwo medyczne (to musi być), w zamian za to
      służba zdrowia 100% płatna. Dla zainteresowanych polisy medyczne w
      miarę ich mozliwości finansowych.

Jak będzie coś poważniejszego to mam polisę, a jak jej nie
      wykupiłem - cóż to mam problem.

Odkąd zacząłem pracować (a to już 15 lat) tylko dwa razy korzystałem
      z publicznej służby zdrowia przy okazji narodzin dzieci. Za wszystko
      inne trzeba było zapłacić prywatnie.
      Czyli: Z pensji zabierali mi ok. 500PLN na służbę zdrowia, żonie
      niewiele mniej. Na wszystko trzeba czekać, o wszystko się prosić,
      czuć się jak śmieć i jeszcze dodatkowo za to płacić.
      Płaciłem prywatnie abonament medyczny w wysokoći 150PLN za osobę. I
      miałem wszystko na czas, kulturalnie, bez łaski i z miłym (w
      większości lekarzem).

Czyli jednak mozna taniej i lepiej. Warunek jest jeden - prywatnie.
      Problem z naprawdę powaznymi schorzeniami. Ale to i tak nie ma
      znaczenia bo państwowo też nie ma szans na leczenie

Czy Państwo odda mi kase za składki, których nie wykorzystałem - NIE.
      Bo system jest po to aby okradał ludzi, nie dając nim nic w zamian
      oprócz złudnych nadzieji że tylko tak może być dobrze
      • slavko.matejovic Re: DGP: Nasze zdrowie coraz droższe 07.05.10, 12:45
        Dokładnie tak. Mój portfel nie zna przynależności partyjnej. Skoro
        za czasów PiS i ś.p. Lecha Kaczyńskiego były obniżki podatków i
        składek i dało się to zrobić bez uszczerbku, a za czasów pełniącego
        obowiązki prezydenta Jego Ekscelencji hrabiego Komorowskiego i
        malarza kominów Tuska są podwyżki, to ja nie mam żadnych pytań.
      • Gość: jaja Re: DGP: Nasze zdrowie coraz droższe IP: *.adsl.inetia.pl 07.05.10, 13:30
        słusznie waść prawisz, ale z dawien dawna wiadomo, że nasi politycy nie myślą o
        reformach, nie myślą o państwie czy dobru obywateli a jedynie o tym by przez
        parę lat utrzymać się przy korytku a potem niech nowi rządzący się martwią, oni
        w opozycji pokrzyczą, naobiecują a potem jak znowu głupi ludzie ich wybiorą
        znowu indolencją się popiszą
    • jazzman1979 Komedia, PiS obniżył, PO podwyższa :) 07.05.10, 12:42
      Kto tu jest liberałem ? Wygląda na to, ze PO nie chce wygranej Komorowskiego,
      dla nich całkiem wygodna jest sytuacja z "wielkim hamulcowym" Prezydentem. Nie
      muszą nic robić ...
    • Gość: zw Chorzy będą dopłacać i leczyć się po staremu IP: *.ekspres.net.pl 07.05.10, 12:56
      a tylko zdrowi będą się ubezpieczać prywatnie i korzystać z ulgi bo
      pozostali nie przejdą przez badania wstępne...
      • Gość: bezsens Re: Chorzy będą dopłacać i leczyć się po staremu IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.05.10, 13:54
        to jest inna brocha. Ludzie myślą, że jak będzie prywatnie to będzie
        lepiej. Nikt nie zdaje sobie sprawy, że ubezpieczalnie prywatne
        PRZEDE WSZYSTKIM są nastawione na zysk. A więc - ubezpieczać
        młodych, zdrowych - jak najwięcej, jak najtaniej. Potem, wraz ze
        starzeniem się klienta podnosić składkę, ale ukrywać to pod
        'rabatami' czy 'lojalnością' do czasu, gdy zdarzy się pierwszy
        'incydent' ze zdrowiem. Wtedy wszelkiej maści upusty znikają,
        składka podskakuje nieraz o 1000% (doświadczenia przywiezione z
        USA), ludzi na to nie stać i w efekcie, po pierwszym poważniejszym
        wypadku zdrowotnym zostają z niczym - na polisę ich nie stać, bo
        droga. Do konkurencji nie mogą się przenieść, bo nikt nie chce
        potencjalnego klienta, do którego trzeba będzie dopłacić.

Dlatego obowiązek wykonywania badań wstępnych jest rewelacyjny dla
        tych ubezpieczalni. Z jednej strony pozwala zajrzeć przyszłemu
        klientowi wszędzie (i do d.. i do sypialni), z drugiej pozwala, w
        majestacie prawa, odmówić ubezpieczenia osobom schorowanym.

Podnoszą się głosy, że polisa medyczna tańsza niż obecna składka
        zdrowotna - owszem. Na skutki takiego 'trwonienia' pieniędzy
        przyjdzie poczekać kilkanaście lat. Bo prawie żaden lekarz nie
        będzie pracował na niższą pensję, niż obecnie dostaje, bo żaden
        szpital nie podpisze kontraktów na mniejszą sumę niż z (wtedy
        nieistniejącym już NFZtem), tak więc ilość środków nie może się
        zmniejszać. Owszem - będzie oszczędność na urzędnikach,
        instytucjach. Prywatne firmy dosyć dobrze zarządzają kosztami
        własnymi (ograniczają je do minimum w przeciwieństwie do
        państwowych). Ale taka oszczędność i tak nie przyniesie aż takiego
        skoku, który pokryje różnicę składek. Tak więc - jak będzie
        relatywnie mniej pieniędzy w systemie, to potem trzeba to będzie
        oddać z odsetkami. A najprościej uderzyć tam, gdzie regulamin
        pozwala - w ludzich schorowanych, czy też mało roszczeniowych (nie
        dożyją procesu bo wcześniej umrą). No i jeszcze zapewni się
        rewelacyjnych prawników, którzy przegadają każdego jednego adwokata
        z ulicy i mamy wielkie koncerny ubezpieczeniowe rodem z hammeryki.

I prosze mi nie mówić, że tam system jakoś funkcjonuje, bo
        relatywnie 1/3 społeczeństwa amerykańskiego wcale nie jest
        ubezpieczona (nie stać ich na to, więc brzydko mówiąc - wywala się
        ich do ośrodków pomocy społecznej, aby umierali bez szansy na pomoc
        medyczną).

Skoro tego chce polskie, zapatrzone w amerykański sen, społeczeństwo
        - droga wolna. Ja tak nie chcę, choć mam na razie 25 lat. Wolę
        myśleć o tym, że jednak będzie ktoś finansował moje operacje na
        starość, gdzie nie zostanę na lodzie. A ludzie ciągle myślą w
        kryteriach - byle do przyszłego roku, byle wyjść z kredytu, byle się
        kryzys skończył....
    • ulanzalasem DGP: Nasze zdrowie coraz droższe 07.05.10, 13:03
      Jedynym pomysłem rządu na ratowanie podupadającej służby zdrowia jest sięgnięcie do kieszeni obywateli, czyli podniesienie obowiązkowej składki zdrowotnej.

Już od przyszłego roku ma ona wzrosnąć z obecnych 9 do 10 proc., a docelowo do 12 proc. w 2020 r. Ponadto projekt przewiduje dodatkowe opłaty w publicznych placówkach służby zdrowia za skrócenie terminu oczekiwania na zabieg.

Hura, rządzą "liberały" z Platformy! Ich POmysły to okradanie obywateli! Przecież można nałożyć na Kowalskiego 90% POdatki, człowiek rodzi się po to żeby starał się sprostać chorym POmysłom władzy, tylko po co to nazywać demokracją i wmawiać ludziom, że to oni wybierają rządzących?
      Gdzie walka PO z korupcją, biurokratyzacją, gdzie reformy (reformy to nie podnoszenie składem i oddawanie zadłużenia samorządom ;0 ), gdzie te szuflady PeOwców z ustawami?! Niech nawet nikt nie wyskakuje z tym, że prezydent blokował...wszystkie partie wiedzą jak wygląda rządzenie więc powoływanie się na to jest oznaką robienia z własnych wyborców idiotów. Dla PO najlepiej gdyby nie było opozycji, a wszystkie możliwe urzędy i stanowiska w państwie zostały obsadzone ich ludźmi.
      PeOwcom życzymy POdniesienia POdatków przez ich pseudo liberalny rząd ;)
    • Gość: hgyf DGP: Nasze zdrowie coraz droższe IP: *.171.188.70.static.crowley.pl 07.05.10, 13:04
      niegospodarni, lenie, a przede wszystkim złodzieje czy z lewej czy z prawej
      strony sceny politycznej... za ciepło w tyłek mają, żeby się zająć służbą
      zdrowia mądrze, rzetelnie i od serca...
    • smith-wesson głosowałem na liberałów a rządzą socjaliści... 07.05.10, 13:09
      • gene_raptor Rzadzą nami nełoliberały "lodziarze" - okradanie 07.05.10, 13:22
        90% społeczeństwa po to, aby 10% napchało sobie kabzę to przecież
        istota filozofii tej formacji! Gdzie tu widzisz
        jakichś "socjalistów"? To, że chory będziesz zdychał bez pomocy po
        to, aby jakaś POwesz leczyła powstające z nic nie robienia odciski
        na d... za TWOJE składki + opłatę z polisy? Bo tak ma być według
        biblii św. Beaty Sawickiej.
      • Gość: beretta Re: głosowałem na liberałów a rządzą socjaliści.. IP: *.ericpol.com 07.05.10, 13:34
        Kac moralny jak nic. Na szczęście niedługo wybory, można zacząć rozliczać tych
        pseudoliberałów. Tylko JKM!
    • Gość: qqrq DGP: Nasze zdrowie coraz droższe IP: 212.160.99.* 07.05.10, 13:12
      Ludzie opamiętajcie się. Dosyć tych podatków. Głosujcie na J. Korwina Mikke.
      Jedyny sposób aby nie dać się jawnie okradać. To jest złodziejstwo.Albo on
      albo emigracja.
    • Gość: k0les DGP: Nasze zdrowie coraz droższe IP: *.icpnet.pl 07.05.10, 13:13
      Przepraszam za co mam wiecej tracic?? za to ze jak chce sie zapisac do lekarza to trzeba czekac miesiacami albo ktos robi mi laske ze mnie przyjmie... W dupe z taka opieka zdrowotna!!
    • Gość: malandzia DGP: Nasze zdrowie coraz droższe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.10, 13:17
      mmmm jak miło, a może tak w końcu założyć konta indywidualne?
    • Gość: obser Kość słoniowa rządzi IP: 80.156.42.* 07.05.10, 13:18
      Wszystko wskazuje na to, że Mr. Donald Kieł Słonia , jak rasowy
      komunista, ręcznie steruje gospodarką. mam dość jego pomyslów z
      dotowaniem ludzi nie mogących spłacac kredytów, utrzymywaniem
      potwornie wysokich Vatów, pieszczenia stalinowskiego wymysłu zwanego
      ZUSEM oraz jeszcze gorszego absurdalnego monstrum zwanego KRUSEM
      itp.itd.
    • Gość: Karol Dgp: nasze zdrowie coraz droższe,ulgi dla bogatych IP: 195.117.255.* 07.05.10, 13:20
      SKŁADKĘ ZAPŁACIMY WYŻSZĄ , ABY BOGACI MOGLI MIEĆ ULGĘ PODATKOWĄ !!!
      BEZCZELNOŚĆ MAFII NIE ZNA GRANIC !!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka