Gość: Leon IP: *.provider.pl 02.03.04, 17:02 Ano przybyło małych bo co maja zrobić ci ludzie w domach bez pracy ? Jak zrobią sklep w garażu to przynajmniej na zus będzie a i dzień szybciej zleci Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: maruda Re: Raport o polskim handlu IP: *.gdynia.mm.pl 02.03.04, 19:03 Sęk w tym, że hipermarket nie musi płacić podatku, żeby działać, a drobny handlowiec i owszem. Tak oto rząd podcina gałąź na której czochra się, iska i żre banany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: novy Re: Raport o polskim handlu IP: *.icpnet.pl 03.03.04, 06:57 hmm... tzn jak nie musi placic podatku ... chyba tak to do konca nie jest bo w koncu chyba te podatki zacznie placic... owszem ma jakies ulgi i udogodnienia szczegolnie w pierwszej fazie realizacji inwestycji... golwnie dlatego zeby taka inwestycja wogole doszla do skutku ale zeby az tak uprzywilejowany byl... hmm nie mozliwe :) choc przyznam szczerze nie znam dokladnie tematyki i problemu a co do wzrostu to bardzo dobrze skoro robia sklepiki w garazach bo nie maja pracy tzn ze Polacy powoli rozumieja idee kapitalizmu i wolnego rynku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: handlowiec Re: Raport o polskim handlu IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 03.03.04, 09:55 dobrze , że się przyznałeś, ze nie znasz tematu :))). Niestety prawda jest bardzo okrutna, owszem może i małe sklepiki powstają .Sam włąsnie pomagałem założyć taki sklep koledze jeszcze z czasów podstawówki i powiem szczerze , że mogę smiało powiedzieć , że sam długo by nie pociągnął gdybym go nie prowadził. :]. Chwycił się tego ponieważ w myśl zasady " ludzie muszą jesć " :], myślał, że jakoś pójdzie. Ja sam pracuję w takim małym rodzinnym sklepie spożywczym i śmiało mogę powiedzieć , że kiedyś obroty pozwalały na rozwój, a teraz trzeba się nieźle gimnastykować , aby przeżyć. Sam , aby troszke dorobić pracuję na umowę o dzieło w firmach ankieterskich i na temat GFK POLONIA mam swoje zdanie :] . Polski handel nie ma tak dużego kapitału jak zachodnie sieci .Jeśli ktoś obserwuje troszkę ten rynek i ruchy cenowe to może śmiało zauważyć , że każdy nowo powstały hipermarket przez pierwszy rok , dwa ma bardzo niskie ceny na większoc artykułów ( prym wiedzie cukier , jakaś margaryna i napoje 1,5 L po 0,50-0,60 zł , aha no i "piwo" . jeśli ktoś pije co popadnie . Niedawno gdzieś czytałem o jakości art. pod własną marką hipermarketówi się przeraziłem !!!!. Wiedziałem, ze większoć z nich jest bardzo niskiej jakości , ale nie zdawałem sobie sprawy , ze jest tak źle !!! . I chyba tylko dzięki chciwości zachodnich koncernów handlowych w ciągłym zbijaniu cen u producentów małe sklepy jeszcze prosperują !!! ( po prostu nie sprzedają towarów, którch by sami do ust nie wzieli ). A czy ktoś z Państwa zastanowił się nad faktem płac w dużych sieciach handlowych ??? .Myśle , że dopiero wtedy , gdy sam, albo ktoś z bliskiej rodziny pójdzie tam pracować !!! :] .Polskim handlowcom nie mieści się w głowie , aby móc półacić 250 zł pracownikowi zatrudnionemu na pół etatu . który pozbawiony jest wtedy częsci świadczeń socjalonych !!! ( oczywiście w znaczącej większoći ponieważ niektórzy zaczynają iść w ślady zachodnich koncernów i wtedy równiez zamaiast płacić dobrze sprzedawcy może za te pieniądze obniżyć marże !!! ) . A propos płacenia podatków to zyski wykazały chyba jedna czy dwie sieci handlowe i to na poziomie max . ok 2 % !!!! . Koncerny zachodnie poprostu transferują te zyski do krajów gdzie podatki są niższe !!!! . Ktoś zapyta w jaki sposób ?? A np. za znak towarowy . Firma zachodniaw Polsce płaci za nazwę któej używa firmie macierzystej w innym kraju ogromne pieniądze no i wtedy w polsce nie ma zysku . No bo i jak skoro zapłaciła kilka milonów złotych za nazwę , albo "doradzwtwo" . albo program komputerowy ... itp... Ktoś by powiedział ,że mamy wolny rynek no i dobrze , tylko na zachodzie ten wolny rynek rozwijał sie od czasów wojny a u nas chcieliśmy mieć to w przeciągu 10-15 lat . I mamy , dużo towaru gorszej jakości , większe bezrobocie !!! , niższe pensje. MASZ CZEGO CHCIAŁEŚ KLIENCIE HIPERMARKETU . TYlko zdaj sobie sprawę , ze koło się kręci i kiedyś może dojść do Ciebie. Mówisz , ze Polski handel jest zachłanny i ma większe zyski . Tylko kiedys tem "mały sklepikarz " kupił nowe auto dostawcze w salonie w którym pracowałeś , kupił dom w firmie w której pracowałeś, zostawił auto u mechanika u którego pracowałeś , a teraz sam je naprawia bo nie stać go na mechanika itp, itd... TEMAT RZEKA ... MIŁĘGO DNIA WSZYSTKIM ŻYCZĘ Odpowiedz Link Zgłoś