Gość: spider Frajerstwo dalej ma klapki na oczach IP: *.tpnet.pl 30.07.10, 08:41 Założę się że całkiem spora część elektoratu PO zaakceptuje podwyżkę jako konieczny krok ratowania Państwa, służalcze media już się postarają żeby im to do ich pustych łbów wbić. Wolę być Moherowym Beretem niż wydymanym w sam środek kakaowego oka "yntelygentym" wyborcą PO! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myślący inaczej Re: Frajerstwo dalej ma klapki na oczach IP: *.ap.siedlce.pl 30.07.10, 09:46 niestety to prawda, przypomnę tylko co się działo przed EuroWyborami ze Stocznią jak głoszono wielkie zasługi Rządu w znalezieniu inwestora, mimo że była to mistyfikacja na potrzeby tychże Wyborów, niestety społeczeństwo nasze jeżeli nawet potrafi myśleć to na pewno ma problemy z pamięcią, przed wyborami Prezydenckimi też byliśmy "zieloną wyspą" po wyborach przyszła jesień i to bynajmniej nie z jej złotymi kolorami, trzeba żebyśmy zaczęli myśleć racjonalnie, do tego co czytamy i słyszymy w mediach podchodzić sceptycznie, zacząć rozliczać polityków i partie z tego co mówili/obiecywali, mamy taką możliwość skończyły się czasy monopartii, jednej jedynej naj..., na koniec moich luźnych wywodów 2 przykłady: - bańka spekulacyjna na rynku nieruchomości/mieszkań - ciągle byliśmy bombardowani informacjami o tym ze ceny będą tylko rosły, żeby nie czekać tylko kupować że taniej już nie będzie... - przed ostatnimi wyborami bodajże parlamentarnymi, na PIS-iaków głosują głównie ludzie słabo wykształceni, ludzie ze wsi, dawnych PGR-ów, zniedołężniali bezmóżdży Emeryci, jeśli ty zagłosujesz na PIS, przyznasz się do tego, porozmawiasz to znaczy że jesteś tym GORSZYM, jednym z nich, wiadomo przecież że każdy chce być kimś więcej niż jest w rzeczywistości - a fe ciemnogród, tego typu przykładów można by mnożyć, niedługo wybory np. Prezydenckie będą wyglądały w ten sposób: 1. wystawienie przez partię kandydatów 2. SONDAŻ 3. cesja poparcia (przecież wyborcy nie kierują się tym co mówią/prezentują ich ulubieńcy lecz ślepo im wierzą, podobają im się ich ładne, opalone podrasowane buzie) przez kandydatów mających mniejsze poparcie w SONDAŻU na rzecz 2 z największym poparciem 4. SONDAŻ = Wynik wyborów Zaleta/ może być tanio, choć nie musi. OBOPY, PENTORY ... też nie robią tego za małe pieniądze,mogą więcej LUDZIE OCKNIJCIE SIĘ, inaczej w tv nie będzie nic innego poza serialami Odpowiedz Link Zgłoś
blajnd Re: Frajerstwo dalej ma klapki na oczach 30.07.10, 11:52 niestety to nieprawda. głosowałam na po, bo zdawali się być jedyną partią w całym tym sejmie, której chociażby przychodzą do głowy pomysły na "głupie" reformy. wymień alternatywę do po którą dotąd trzeba było wybierać, żeby w Polsce było lepiej? no bo nie Pis, nie SlD, nie psl. i tak sobie myślę. że teraz jest właśnie czas na wejście nowej partii. ja nie rozumiem dorosłych ludzi, którzy patrzą na to co oni wyczyniają z naszym krajem, z naszymi pieniędzmi. dlaczego dorośli ludzie siedzą cicho we własnym kraju??? Polska to kraj ludzi mądrych, przynajmniej z tego co widać na forach internetowych. proszę was ludzie niech ruszy was sumienie i zawalczmy o lepsze jutro Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: Frajerstwo dalej ma klapki na oczach 30.07.10, 12:16 Ludzie mądrzy zazwyczaj sobie radzą i omijają chlew z daleka to raz, dwa co jak co ale polityk i wysokie standardy etyczne/zaufanie społeczne to w parze jakoś nie chce iść więc po co się w to paprać. Partiami które doszły do głosu a wywodziły się z poza układu okrągłego stołu były LPR i Samooobrona, więc mieć/stworzyć mądrą alternatywę dla tego co jest to wcale nie takie proste. Może rozwiązaniem w takich sytuacjach jest zamordyzm i autorytarna ręka, coś ala Piłsudski czy Teacher. Ktoś kto ma łeb na karku, poparcie społeczeństwa i nie pieprzy się z hołotą zwaną czasem elitą polityczną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maliks Rząd chce podnieść VAT, ale czy to wystarczy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.10, 08:41 Po po prostu oszukała... Mieli reformować, ograniczać wydatki, a zamiast tego po chamsku podnoszą VAT. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mawimawi Rząd chce podnieść VAT, ale czy to wystarczy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.10, 08:42 Prawda jest taka, że jeśli w końcu nie dojdzie do niepokojów społecznych to będą nas łoić w nieskończoność. Od dawna płacimy wyższe podatki niż chłopi pańszczyźniani w średniowieczu. Najłatwiej jest zabrać. A co z reformami ? Z KRUS ? Proszę spojrzeć na rozrost biurokracji... Od 1989 r. liczba urzędników w Polsce wzrosła ze 160 tys. do 530 tys. Że o "wałkach" wszelkiego typu nie wspomnę. 20-25% tego co wpłacamy do budżetu spokojnie "idzie bokiem". Ale oczywiście podnieść podatki - to najszybciej, najprościej, elegancko. Teraz zasłaniają się, że unia kaze. Unia to my, a my juz w tej chwili mamy jeden z wyższych VATów w Europie. Może nie najwyższy, ale proszę popatrzeć na siłę nabywczą złotówki względem np. korony Szwec. Nie jestem ani za PO ani za PIS. Prawda jest taka, że wszyscy oni są tacy sami. Chorzy na władzę dla samej władzy. Obiecać - oczywiście wszystko. Byle tylko dostać się do koryta. Panie Tusk tak na marginesie - dziękuję szczególnie z te podatki co miały SUKSESYWNIE spadać, brawo. Za wycofanie wojsk z IRAKu również. I za Krus za który mieliście się wziąć. I za jednomandatowe okręgi wyborcze też dziekuję. Amnezja. Co 4 lata to samo. Jak już wdrapią się na stołki to nie robią nic oprócz wymiany obsady na własnych kolesi i zajmowanie się sprawami a la "krzyż pod sejmem" I jeszcze wciskają nam pie...ty, że głosowanie jest obowiązkiem obywatelskim, hehe. Żałosne... Krajem powinni rządzić dobrze opłacani specjaliści, ekonomiści, a nie przypadkowa zbieranina karierowiczów bez szkoły. Politykowanie powinno być zakazane i surowo karane. Oczywiście to abstrakcja bo żyjemy w warunkach w jakich żyjemy. Najbardziej dołujące jest to, że "elyta" nie ponosi żadnych konsekwencji za skutki swojego rządzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 Re: Rząd chce podnieść VAT, ale czy to wystarczy? 30.07.10, 09:29 To co napisałeś powinno się odczytywać w TV przez trzy następne lata przed wszystkimi wiadomościami i filmami na wszystkich kanałach. Niestety dla większości ludzi "Państwo" czy "Europa" to jakieś wirtualne twory, istniejące niezależnie od społeczeństw i narodów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barritus To i tak nic nie da. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.10, 08:44 Żałosna,leniwa,nieudolna banda zbiera owoce 3 lat swojej działalności.Nie zrobiono nic z tego co zapowiadano- nie ruszono żadnych przywilejów (KRUS,emerytury mundurowe),w najmniejszym stopniu nie ograniczono biurokracji (wręcz przeciwnie - liczba urzędników wzrosła o 10%),nie zlikwidowano żadnych agencji rządowych, nie zmieniono ordynacji wyborczej (JOW),nie dokonano nawet tak prostych zmian jak likwidacja podatku Belki czy obowiązku meldunkowego. Trzeba sobie szczerze powiedzieć - PO nie ma nic wspólnego z liberalizmem i wolnym rynkiem.Tak,jestem idiotą dałem się na to nabrać,głosowałem na PO,zachowałem jednak tyle zdrowego rozsądku,by zweryfikować swój wybór.Skoro oni całkowiecie mnie olali jako wyborcę, więc ja olewam ich.Jeżeli komuś wystarcza do szczęścia,że Tusk nie jest Kaczyńskim,niech nadal go popiera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: McH Rząd chce podnieść VAT, ale czy to wystarczy? IP: 77.236.0.* 30.07.10, 08:44 Za KRUS się weźcie i podatki od wielkoobszarowych rolników, a nie VAT biednym podnosić! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gnom Opluwacz Re: Rząd chce podnieść VAT, ale czy to wystarczy? IP: *.acn.waw.pl 30.07.10, 12:30 Rozumiem, że kiedy wielkoobszarowy rolnik przerzuci podatek na ceny żywności, zaczniesz się odżywiać praną, ewentualnie hodować kury na balkonie? Odpowiedz Link Zgłoś
fletniapana Na 3 lata 1% a później ? 30.07.10, 08:45 Czy to znaczy, że za 3 lata będzie kolejna podwyżka? Np. podatek Belki miał być przejściowy i trwa już więcej niż 10 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek ... a później... 30.07.10, 09:38 ... dźwignie się na 25% :-))))))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: ... a później... 31.07.10, 14:16 niedoinformowanie, polecam rp.pl, przyszły lipiec 24 a 212 25%, oczywiście tylko na 3 lata. A co do podatku belki - a kto powiedział że 50 lat to nie będzie okres przejściowy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spider Zielona Wyspa IP: *.tpnet.pl 30.07.10, 08:45 Jak pokazywali mapkę z naszą piękną zieloną wyspą, to oczywiście to że mieliśmy dodatni wzrost to zasługa polityki PO. Teraz jakoś przebąkiwali że to dzięki obniżonym podatkom i składkom (uchwalonym przez PIS) udało się uniknąć większego spadku PKB. Banda hipokrytów i złodziei, propaganda większa jak za PRL. Ja swoje w PRL przeżyłem i nabrać się nie dam, ale młodzież chłonie te frazesy jak gąbka. Zero własnego myślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
no.to.mamy.problem Re: Grenlandia 30.07.10, 10:48 Ta zielona wyspa to jak kiedyś Grenlandia, która też potrzebowała frajerów do zaludnienia i do oskubania. Co do pisdzielstwa, to nadają się do obniżania podatków łaskawcy, ale na krótko przed wyborami, po to by wygrać wybory i ewentualnie w przypadku przegranej, dopie...ć rządzącym. Takim praktykom i takim "reformom" to ja dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
aarvedui tak rządzą byli ludzie skompromitowanych AWS i UW 30.07.10, 08:46 nie mogę wyjść z podziwu, że większość rodaków-baranów dała się nabrać kolejny raz na akcję "zmiana nazwy". partie AWS i UW, twórców wielu kompromitujących "reform", które pogrążyły rozwój i szanse na normalność Polski ("reformy" szkolnictwa, administracyjna, służby zdrowia, emerytalna, wiele "udanych" ćwierćprywatyzacji i partyjnych uwłaszczeń, chociażby PKP i Wąsacz kasujący ze Stalexportu za autostrady) te partie gładko przeszły w PO i PiS, i każdy uwierzył, że to inne partie...transfery przebiegały stopniowo, ale dokładnie. niektórzy zmienili zaskakująco poglądy, np Niesiołowski (ZChN - AWS nagle się "odchrześcijanił" i przeszedł do PO) trzeba być niezłym młotkiem, żeby po rządach AWS i UW głosować na to samo czyli PO i PiS Odpowiedz Link Zgłoś
marekfocus Rząd chce podnieść VAT, ale czy to wystarczy? 30.07.10, 08:53 i znow wybiorcza niedoinformowana nie 23% a mnimum 24% choc zakladane jest 25% gazetka chce uspokoic czytelnikow dobrze ze juz tylu ludzi przekonalo sie do nierzetalnych informacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Rząd chce podnieść VAT, ale czy to wystarczy? IP: *.gemini.net.pl 30.07.10, 08:54 Złodzieje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realis Rząd chce podnieść VAT, ale czy to wystarczy? IP: *.chello.pl 30.07.10, 08:56 Czy posłowie PO zastanowili się jakie będa koszty operacji zmiany stawek podatkowych w programach księgowych i kasach fiskalnych? A oni tak sobie czasowo.A zaraz będzie obniżka.I kolejne płacenie. BO ONI za to nie płacą. Zarobią firmy komputerowe.I Fiskus. VAT i tak jest w Polsce wysoki. PODATEK OBROTOWY za komuny wynosił 20%.Uderzyliście w swój własny filar,czyli działaczy gospodarczych. Palikocie ,gdzie jest przyjazne państwo!!! Za to nie ma głosu na PO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LuriTuri Rząd chce podnieść VAT, ale czy to wystarczy? IP: *.aster.pl 30.07.10, 08:56 Podwyżka VAT uderzy, jak zwykle w najuboższych, którzy wydają całość swoich dochodów - podrożeje wszystko. Wolałabym zamiast tego: powrót III progu dla najbogatszych, opodatkowanie i oskładkowanie rolników oraz czarnych oraz likwidację przywilejów emerytalnych wojska, policji i górników, racjonalizację transferów socjalnych (żeby pomoc trafiała dokładnie tam, gdzie jej potrzeba). Nie życzę sobie natomiast dalszych oszczędności państwa na edukacji i nauce oraz "taniego państwa", bo tanie państwo to g..., a nie państwo. Wszyscy, którzy żądają "zmniejszenia biurokracji" oraz "niech państwo zacznie oszczędności od siebie", nie bardzo wiedzą, o czym mówią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: StonkaOdDonka Re: Rząd chce podnieść VAT, ale czy to wystarczy? IP: 194.42.116.* 30.07.10, 09:03 Ściąć Parlament o połowę oraz przywleje (p)osłów. Zlikwidować komisje specjalne, które zastąpiły w TV reality show. Nic z nich nie wynika a ich raportu są g... warte. To, jak ktoś słusznie zauważył, reklama dla młotów partyjnych. DONEK DZIĘKI ZA DRUGĄ IRLANDIĘ. A OBRAZEK BRONKA DOSTANĘ...? Odpowiedz Link Zgłoś
hooligan1414 urzędas sie odezwał 30.07.10, 09:18 tanie państwo to najlepsze państwo - bez urzedniczej huby, ktora toczy ten kraj. Jako uczeń i student miałem praktyki w wielu urzedach róznego typu - wiem o czy mówię łaskawco Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mark Re: Rząd chce podnieść VAT, ale czy to wystarczy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.10, 10:03 > Wszyscy, którzy żądają "zmniejszenia biurokracji" oraz "niech > państwo zacznie oszczędności od siebie", nie bardzo wiedzą, o czym > mówią. Alez doskonale wiemy co mowimy. Mniej biurokracji, w sensie likwidacji zbednych urzedow i agencji rzadowych, to nie tylko mniejsze wydatki (a co sie z tym wiaze mniejsze podatki), ale przede wszytkim ograniczenie radosnej tworczosci urzedasow, w tworzeniu coraz to nowych procedur utrudniajacych zycie wszystkim, nie tylko pzrediebiorcom, ale i zwyklym obywatelom. Odpowiedz Link Zgłoś
szefunio1 Re: Rząd chce podnieść VAT, ale czy to wystarczy? 30.07.10, 13:57 > Podwyżka VAT uderzy, jak zwykle w najuboższych, którzy wydają > całość swoich dochodów - podrożeje wszystko. Wolałabym zamiast > tego: powrót III progu dla najbogatszych Nigdy nie było czegoś takiego. III próg był dla tzw. klasy średniej pracującej na etacie. Najbogatsi nie pracują na etacie - są właścicielami firm i płacą PIT liniowy 19%, a najnajbogatsi rozliczają się na Cyprze albo w Luksemburgu i płacą 10%. > opodatkowanie i oskładkowanie rolników oraz czarnych oraz > likwidację przywilejów emerytalnych wojska, policji i górników, > racjonalizację transferów socjalnych (żeby pomoc trafiała > dokładnie tam, gdzie jej potrzeba). Pewnie duża część by wolała, tyle że górnicy i rolnicy przyszliby pod Sejm i zaczęliby rzucać śrubami i kostką brukową - trzebaby ich spałować albo wycofać się z reform, pierwsze rozwiązanie to gwarancja przegrania wyborów - nawet Ci, którzy "by woleli" jednocześnie nigdy już by nie zagłosowali na partię, która by tak potraktowała rolników i górników. , opodatkowanie i oskładkowanie rolników > oraz czarnych oraz likwidację przywilejów emerytalnych wojska, > policji i górników, racjonalizację transferów socjalnych (żeby pomoc > trafiała dokładnie tam, gdzie jej potrzeba). Nie życzę sobie > natomiast dalszych oszczędności państwa na edukacji i nauce > oraz "taniego państwa", bo tanie państwo to g..., a nie państwo. > Wszyscy, którzy żądają "zmniejszenia biurokracji" oraz "niech > państwo zacznie oszczędności od siebie", nie bardzo wiedzą, o czym > mówią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jack nalezy ograniczyc armie uzytkownikow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.10, 08:57 jeszcze 2 lata temu Tusk twierdzzil, ze ma szuflady pelne ustaw, potem, ze Prezydent nie pozwala Mu relizowac zaplanowanej polityki, ktora w koncu okazala sie podwyzka VAT - brawo! Najwazniejsze jest jednak to, ze nadal nic sie nie zmienia i PO utrzymuje wizerunkowy styl rzadzenia - zmniejszenie liczby urzednikow oraz wyplat pozostalych oznaczaloby kilkaset tysiecy glosow mniej a tak VATu nie zauwaza, ewentualnie wyjdzie Rostowski i stwierdzi,iz podwyzka VAT nie spowoduje wzrostu cen, gdyz przedsiebiorcy ogranicza swoje marze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: StonkaOd Donka Palikotowe Ogóry nie mają pomysłu na drugą Irlandi IP: 194.42.116.* 30.07.10, 08:59 ę. Zakładając, że Vat wzrośnie, jestem ciekawa jak zareagują sklepy z RTV, AGD, etc. Czy będą jeszcze promocje, czy ludzie masowo ruszą do sklepów. Donek ale jesteś cieniutki, że aż miętki. Weź se powiesz lepiej obrazek Bronka nad łóżkiem. Ciekawe kiedy nam każą zakupić taki obraz w ramie za 100 zeta i powiesić obok krzyża. Czekam na realizację pomysłu MSZ, to przynajmniej powrót do Gomułkoszczyzny. a tam stonkom żyło się zaj..ście Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Dzisiejsze ceny : pietruszka 11zł, seler 7 zł IP: 91.150.144.* 30.07.10, 09:11 sądzę, że jak w tym tempie pójdą ceny , to Polacy wyjdą z siebie! Odpowiedz Link Zgłoś
12.12a1 Re: Palikotowe Ogóry nie mają pomysłu na drugą Ir 30.07.10, 09:17 Gość portalu: StonkaOd Donka napisał(a): > ę. Zakładając, że Vat wzrośnie, jestem ciekawa jak zareagują sklepy > z RTV, AGD, etc. Czy będą jeszcze promocje, czy ludzie masowo ruszą > do sklepów. > > Donek ale jesteś cieniutki, że aż miętki. Weź se powiesz lepiej > obrazek Bronka nad łóżkiem. Ciekawe kiedy nam każą zakupić taki > obraz w ramie za 100 zeta i powiesić obok krzyża. Czekam na > realizację pomysłu MSZ, to przynajmniej powrót do Gomułkoszczyzny. a > tam stonkom żyło się zaj..ście Troche jestes w bledzie,bo nie obok krzyza tylko godla.Krzyze Gomulka kazal pozdejmowac a wieszac swoja podobizne,godlo i lysego Józka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej To jest partia liberalna??? IP: 194.196.236.* 30.07.10, 09:00 Nie głosuję już na nich głosuję na UPR, zamiast zrobić porządek z KRUS-em to podwyższają VAT pi..lę taki liberalizm, myslę że polegną w nastepnych wyborach Odpowiedz Link Zgłoś
12.12a1 Re: a Ty myślałeś że To jest partia liberalna??? 30.07.10, 09:24 truten.zenobi napisał: > Tusk i cale te pasozyty skupione wokól niego o liberalizmie maja takie pojecie jak ja o budowie Czarnych Dziur.Dla nich i gawiedzi otumanianej przez nich liberalizm jest jedynie pozbyciem sie wlasnosci panstwowej.A jak juz panstwo pozbedzie sie swojej wlasnosci to juz nie moze byc mowy o liberalizmie,tylko wtedy Tusk ze swoimi zastepami bedzie tworzyl nowa ideologie. Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: a Ty myślałeś że To jest partia liberalna??? 30.07.10, 09:55 > truten.zenobi napisał: > > > Tusk i cale te pasozyty skupione wokól niego o liberalizmie maja takie po > jecie > jak ja o budowie Czarnych Dziur... może tego nie napisałem ale się zgadzam ;) co do reszty myślę że jest ciutek inaczej po podobnie jak pis, sld, psl... to partie realnego biurokratyzmu, przy czym po jest szczególnie szkodliwa gdyż ukrywa się za szyldem liberalizmu co wypacza powszechne zrozumienie tej idei dyskredytując ją jednocześnie. Odpowiedz Link Zgłoś
12.12a1 Re: a Ty myślałeś że To jest partia liberalna??? 30.07.10, 10:22 Chyba troche inaczej rozumiemy pojecie liberalizmu,bo ja po Tuskowemu go nie pojmuje.Dla mnie liberalizm to nie polega na zabieraniu innym tego co juz maja,ideologicznym prywatyzowaniu tak jak to sie u nas odbywa.Dla mnie liberalizm to sukcesywne zmniejszanie obciazen podatkowych,mniejsza kontrola obywatela,przedsiebiorcy,zmniejszanie kosztów pracy na tyle,zeby Kowalski nie obawial sie tego ze zalozy firme po 4-5 mies zbankrutuje i pozostana mu problemy z urzedami.Dla mnie liberalizm to jest wtedy gdy urzednicy skarbowi zaatakuja przedsiebiorce to ten przedsiebiorca nie bankrutuje a po 10 latach sady beda przyznawaly mu racje.Dla mnie liberalizm to jest równosc prawa podatkowego miedzy importerem zagranicznym a rodzimym,równe traktowanie wlasciciela sklepiku osiedlowego a wlasciciela supermarketu,i t d.A u nas wszystko jest na odwrót,a oglupiona gawiedz usprawiedliwia Partie Obszczymurków bezmyslnie i na kazdym kroku,nawet dzisiaj spotkalem sie z wpisem jakiegos idioty,który usprawiedliwia rzadzacych którzy chca podniesc VAT bo jest rzekomo sprawiedliwy.Przeciez to jest bolszewizm w czystym wydaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: a Ty myślałeś że To jest partia liberalna??? 30.07.10, 13:00 jeszcze raz podkreślę po nie jest partia liberalną! co do tej wypowiedzi to raczej się z nią zgadzam, co do poprzedniej to myślę że liberalizm nie opiera się na prywatyzacji a na wolności gospodarowania. ale prywatyzacja może stanowić jej logiczną konsekwencję, zwłaszcza gdy mamy do czynienia z odchodzeniem od systemu komunistycznego. jednak nie stanowi celu samego w sobie, ma to być działanie zmierzające w kierunku wolnego rynku. jeśli jednak "prywatyzacja" (zwróć uwagę na "") polega na uwłaszczeniu się wąskiej grupy polityków i urzędników na majątku państwowym przy jednoczesnym zachowaniu barier formalno prawnych i pewnych przywilejów (np. monopol) to taką "prywatyzację" trudno nazwać działaniem liberalnym. ale masz rację wielu tak właśnie uważa... tyle że myślę że nie są to zwolennicy po (bo tak naprawdę takich jest niewielu a jak już to są to ludzie cynicznie wykorzystujący system) a jego przeciwnicy którzy liberalizm utożsamiają ze wzrostem biurokracji, korupcją, nepotyzmem itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stan Re: To jest partia liberalna??? IP: *.tcd.ie 30.07.10, 11:02 Tez sie wlasnie zastanawiam na kogo glosowac i nic mi na razie nie przychodzi do glowy, ale na pewno nie na PiS i raczej nie na PO, rowniez nie na PSL i nie na SLD. Oczywiscie nie na Samoobrone czy LPR (czy jeszcze istnieja?). Czyzby UPR byla jedyna pozostala alternatywa?.. Odpowiedz Link Zgłoś
12.12a1 Re: To jest partia liberalna??? 30.07.10, 11:14 Gość portalu: stan napisał(a): > Tez sie wlasnie zastanawiam na kogo glosowac i nic mi na razie nie przychodzi d > o > glowy, ale na pewno nie na PiS i raczej nie na PO, rowniez nie na PSL i nie na > SLD. Oczywiscie nie na Samoobrone czy LPR (czy jeszcze istnieja?). > Czyzby UPR byla jedyna pozostala alternatywa?.. Jesli masz takie ograniczenia to faktycznie na partie JKM pozostaje glosowac,pomimo jego kabaretowych niekiedy pogladów.Co do tego"na pewno nie na PiS" to powiem ci,ze mniejszymi okazali sie szkodnikami jak rzadzili niz przedstawiciele Partii Obszczymurków. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: To jest partia liberalna??? 30.07.10, 12:21 Gdyby z PiS zabrać niektóre fobie, podjazdowe gierki, robienie męża stanu z PGRowskiego buhaja to może i sensownie by ta partia wyglądała. Ale to tak samo gdyby powiedzieć że PO bez Mirów, Zbychów i Rychów byłaby zdrowszą partią. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: To jest partia liberalna??? 30.07.10, 12:18 Mikke poza tym że jest bardzo inteligenty ma w sobie sporo z błazna i nieco z chama. Ale głosy na niego pokazują że mamy dość tego co w ostatnich latach było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miecio Rząd chce podnieść VAT, ale czy to wystarczy? IP: *.chello.pl 30.07.10, 09:03 Podatek płacę raz do roku a vat za każdym razem gdy coś kupuję na mój gust wiecęj dostaniemy po d... vatem. cena sprzedży jest liczona z vatem, niech będzie paru pośredników i każdy doda swój vat to ten na końcu- szary obywatel zapłaci znacznie więcej niż wynikałoby z jednego procenta. Jak zwiększą vat na paliwo czy prąd to zapłacimy za wszytko drożej nawet za to co teoretycznie nie objęte podwyżką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waku Rząd chce podnieść VAT, ale czy to wystarczy? IP: 81.210.85.* 30.07.10, 09:07 no to podrożeje dokładnie wszystko - od zapałek do samochodów. usługi być moze także. Ciekawe czy urzędy państwowe i samorzadowe sa zwolnione z płacenia VAT? No bo jeśli nie, to koszty "techniczne" utrzymania państwa wzrosna pewnie od 3 do 5% szpitale, komisariaty, szkoły, sady, zakłady karne, Mopsy , sejm, biura poselskie, jednostki wojskowe używają prądu, paliw, smiecą, kupują paier itp. A oswietlenie ulic? A transport zbiorowy? Poza tym w samej gospodarce zostanie mniej pieniedzy. Wydamy brutto tyle samo ale kupimy mniej, przy mniejszej sprzedazy handel z marży/narzutu zarobi mniej. (w cenie żywnosci są takze opakowania, składowanie, transport etc. Ceny żywność i usług także prawdopodobnie wzrosna.) Mniejsza sprzedaz = mniejsza produkcja = mniejsze zatrudnienie. Dziekuję, Odpowiedz Link Zgłoś
epupecki Rząd chce podnieść VAT, ale czy to wystarczy? 30.07.10, 09:10 Jeśli to konieczne aby z podatków zasilić budżet to WAT jest najbardziej sprawiedliwy! Kto dużo konsumuje płaci duży podatek. Trzeba znieść podatek dochodowy i wszystko watem ściągać. Trzeba też zdecydowanise ciąć wydatki. Tam gdzie nie ma zasiłku dla bezrobotnych nie ma też bezrobocia. Nie wolno podtrzymywać pasożytów (kopalnie itp.) za pieniądze podatnika. Konieczna jest rewolucja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pener Tej, dupecki, ja też jestem z Poznania IP: *.adsl.inetia.pl 30.07.10, 09:21 I mówie ci - nie pindol bez sensu! Bo dostaniesz w sznupę! Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Re: Rząd chce podnieść VAT, ale czy to wystarczy? 30.07.10, 09:46 odwal się od kopalni - jak przez 40 lat dawały ciepełko w domciu za prawie darmochę to było miło, w dodatku jak się w kopalnie nie inwestowało a czerpało z tego jak je Niemcy postawili. Lepiej sobie zobacz ile państwo dokłada do rolnictwa i administracji państwowej a potem się czepiaj kopalni, na które wydatki w stosunku do ww. są prawie równe ZERU. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty-pasozyt Re: Rząd chce podnieść VAT, ale czy to wystarczy? IP: 212.160.172.* 30.07.10, 10:03 głupoty pieprzysz! Państwo umozyło gigantyczne długi kopaln, dopłaca do nierentownych a do tego obsypuje kasa górników-nierobów, ktorzy decydują sie odejsc z zawodu. A jak górnikom coś nie pasuje, to jada autokarami do Wa-wy, nawalą sie wóda przed demonstracją i idą przez miasto skandując "złodzieje, złodzieje!" i demolkę robią. Rozgonić te bande roboli-pasozytów na cztery wiatry! Postawić kilka elektowni wiatrowych - czas "roboli" majachacych kilofem i mjaacych postawe roszeniowa już minął. To nie czasy Gierka, gdy wladza "łasiła sie" do górników!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: Rząd chce podnieść VAT, ale czy to wystarczy? IP: *.chello.pl 30.07.10, 10:09 rojberek napisała: > odwal się od kopalni - jak przez 40 lat dawały ciepełko w domciu za prawie > darmochę to było miło, w dodatku jak się w kopalnie nie inwestowało a czerpało > z > tego jak je Niemcy postawili. > Lepiej sobie zobacz ile państwo dokłada do rolnictwa i administracji państwowej > a potem się czepiaj kopalni, na które wydatki w stosunku do ww. są prawie równe > ZERU. Dziś nie PRL i mam w d... skąd się wtedy ciepło brało. Ja też pracowałem za pół-darmo i ktoś miał z tego pożytek. Ciężko żeby administracja przynosiła zyski, znasz takie miejsce na ziemi? Odpowiedz Link Zgłoś
12.12a1 Re: Rząd chce podnieść VAT, ale czy to wystarczy? 30.07.10, 10:46 Gość portalu: asd napisał(a): > rojberek napisała: > > Ciężko żeby administracja przynosiła zyski, znasz takie miejsce na ziemi? Administracja zawsze przynosi zyski i to nie byla jakie,natomiast nie wypracowuje je.Przeciez do parlamentu,na urzedy wszelkie poco lud sie pcha? Dla dobrych zysków. Odpowiedz Link Zgłoś
blajnd Re: Rząd chce podnieść VAT, ale czy to wystarczy? 30.07.10, 12:11 potrzebna jest revolucion. tysiąckrotnie tak. czemu naród polski jeszcze tego nie robi? Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: Rząd chce podnieść VAT, ale czy to wystarczy? 30.07.10, 12:39 bo już zrobił jedną 20 lat temu i mu się czkawką odbija? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: Rząd chce podnieść VAT, ale czy to wystarczy? 30.07.10, 12:41 A poprawię się, potrzebne "revolucion" w stylu francuskim, z dobrym gilotynowaniem. Zwiększy to szanse na to że po revolucion będę u władzy normalniejsze mordy niż przed :)) Odpowiedz Link Zgłoś
12.12a1 Tak trzymac panie ministrze w rzadzie p. premiera. 30.07.10, 09:11 Przeciez jak dluzej bedzie w Polsce druga Irlandia,tanie panstwo i powszechny dobrobyt dla kazdego to tej oglupialej z dobrobytu gawiedzi calkowicie sie w glowach pomiesza.A jeszcze tak niesmiale zapytam czy obecny pan prezydent oddal te 80000 PLN nagród,które sobie przyznal jak byl marszalkiem sejmu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nniinn nie wierze, że zrezygnują z tego po 3 latach. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.10, 09:13 Bzdurą jest też, że nie podrożeje żywność czy leki. Skoro podrożeje transport to żywność i leki też. Jeszcze wprowadzą vat na komercyjne usługi medyczne. W ośrodkach kolejki ludzie leczą się prywatnie to jeszcze trzeba im dowalić. Może najlepiej byłoby podnieść podatek dla najbogatszych? Na 3 lata! Odpowiedz Link Zgłoś
fletniapana Re: nie wierze, że zrezygnują z tego po 3 latach. 30.07.10, 09:30 Nikt nie powiedział że PO 3 latach VAT wróci do 22%. PO 3 latach VAT zostanie podniesiony o kolejne 1-2%. Tak należy to rozumieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mark Re: nie wierze, że zrezygnują z tego po 3 latach. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.10, 10:10 Gość portalu: nniinn napisał(a): > Bzdurą jest też, że nie podrożeje żywność czy leki. Skoro podrożeje transport > to żywność i leki też. Dokladnie. Wyzszy VAT obejmie tez przeciez paliwo (nota bene ponad polowe ceny litra paliwa stanowia podarki i oplata) ale nie tylko, bo rowniez samochody, czesci samochodowe, etc., wiec zdrozeje wszystko co! Bandytyzm! Odpowiedz Link Zgłoś
r_mol Czego się nie zrobi, żeby klienteli PO 30.07.10, 09:14 nie podwyższać obciążeń (myślę o prawdziwej klienteli, a nie lemingach zasuwających w biurach korporacji po 10 godzin dziennie za dwójkę brutto i wierzących, że są klasą średnią). Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 PO - kłamcy i oszuści 30.07.10, 09:15 Teraz już w całej okazałości widać jak PO realizuje swoje przedwyborcze OBIETNICE. Ludziska po raz wtóry dały się zrobić w konia przez ludzi z AWS, UW i innych partii wyrzuconych na śmietnik historii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartosz Rząd chce podnieść VAT, ale czy to wystarczy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.10, 09:21 No niby podniosa tylko 22% ale zywnosc czy inne produkty trzeba produkowac, a taki przedsiebiorca bedzie kupowal z 23 % podatkiem wiec analogicznie zdrozeje tez zywnosc... Odpowiedz Link Zgłoś
12.12a1 Re: Rząd chce podnieść VAT, ale czy to wystarczy? 30.07.10, 09:25 Gość portalu: bartosz napisał(a): > No niby podniosa tylko 22% ale zywnosc czy inne produkty trzeba > produkowac, a taki przedsiebiorca bedzie kupowal z 23 % podatkiem wiec > analogicznie zdrozeje tez zywnosc... Zdrozeje wszystko,jak to w tuskoliberalnym panstwie. Odpowiedz Link Zgłoś