Gość: Drops IP: 83.1.196.* 03.08.10, 01:11 idiotyzm, wszystko opodatkowane kosmicznie i z każdą formą odliczenia wojna - chore. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Deri Rząd szykuje ograniczenia odliczeń VAT dla aut ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.10, 09:13 Dokladnie tak sie stanie jak mowi Pan Drzwiecki. Wzrosnie import aut z zagranicy. Takie firmy jak remadays.pl beda zacierac rece bo auta np. z USA albo Kanady albo Anglii sa tansze niz te same auta w PL. Fiskus zamiast zyskac .... straci. Ale wtedy juz bedzie zbyt pozno na reakcje bo ludzie zobacza ze w Polsce jest drozyzna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Okradną wszystkich IP: *.171.23.14.static.crowley.pl 03.08.10, 12:43 Koszty firm wzrosną więc wzrosną ceny, i tak w ostatecznym rozrachunku płaci konsument. Ale w Polsce jest zakaz posiadania broni więc złodzieje mogą kraść do woli, bo tylko oni mają broń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyborca PO czy to już jest to 3x15 z szafy pełnej ustaw ?? IP: *.chello.pl 03.08.10, 14:02 proszę napiszcie co mam odpowiadać, jak te wstrętne pisiory mnie atakują i kłamią w żywe oczy, że rząd nie obniża podatków Odpowiedz Link Zgłoś
xolaptop Re: czy to już jest to 3x15 z szafy pełnej ustaw 03.08.10, 17:52 Odpowiadaj, że obniża, tylko oni spod mohera nie potrafią tego dostrzec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hej Re: czy to już jest to 3x15 z szafy pełnej ustaw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.10, 22:27 mów tak jak rząd i GW: rząd podnosi podatki, ale tymczasowo, ble, ble, a potem od razu zmieniaj temat i mów o krzyżu, o takich zaastępczych tematach, nawijaj ile wlezie, zeby rozmówcy nie dali rady wrócić do tematu POdatków. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: le ming Re: Okradną wszystkich IP: 85.222.87.* 03.08.10, 14:40 "Koszty firm wzrosną więc wzrosną ceny, i tak w ostatecznym rozrachunku płaci konsument" Ale przynajmniej budżet, na który ten konsument też się składa, przestanie być okradany przez "przedsiębiorców", którzy kupują sobie "służbowe" audi TT z kratką. To nie taki zły interes. Odpowiedz Link Zgłoś
free-didi Re: Okradną wszystkich 03.08.10, 16:12 le ming - kto sobie kupuje audi TT z karatką? Widziałeś takie? Populistyczne pierdoły wypisujesz. A nawet jeśli takie kupują to jeśli się jest VATowcem to świętym prawem powinno być odliczanie VATu od każdego zakupionego towaru. Trudno żeby właściciel/prezes firmy jeździł trakiem, dostawczakiem, albo ropadającycm się trabantem tylko dlatego, że Ciebie zżera zazdrość, albo z powodu dziury budżetowej spowodowanej obywatelami typu: krusowcy, pseudo- renciści, pseudo-samotne matki, górnicy, bezrobotni, itp. darmozjady. O utrzymywaniu przez przedsiębiorstwa bandy nierobów: hien- związkowców szkoda nawet pisać... Rzeczywistość jest taka, że dla siebie i dla pracownika będę chyba musiała kupić po TIRze, żeby móc pojechać do klienta, np. do Ciebie baranie Odpowiedz Link Zgłoś
atomm Re: Okradną wszystkich 03.08.10, 16:26 a niech se jezdzi i maybachem... tyle ze niech nie wlicza tego w koszty, bo do wozenia jego d... wystarczy sredniej klasy samochod... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kutach Re: Okradną wszystkich IP: 83.143.99.* 03.08.10, 20:00 audi tt nie ma z krata, ale gosc ma racje - jakos nie widzie tych drobnych przedsiebiorcow - tylko jak pjawila sie mozliwosc odliczenia vat to nastapil run na audi q7 i bmw x6:) niech sobie goscie jezdza takimi wozkami ale po ch... wyciagaja rece po moja kase z podatkow? inna sprawa ze rzad zamiast podnosic podatki powinien wyjebac w kosmos krus, zmniejszyc zasilek, wszelki socjal, podniesc wiek emerytalny, zrownac go, wyjebac w kosmos przywileje gornicze, mundurowe, kolejarskie nauczycielskie,itp, wtedy ku... zaoszczedzi wiecej kasy a nieroby wezma sie do roboty.. wychodzi na to ze utrzymuje kilku nierobow z tego co mi hydra zabiera Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Samozatrudniony Re: Okradną wszystkich IP: 188.33.88.* 03.08.10, 17:06 Gość portalu: le ming napisał(a): > "Koszty firm wzrosną więc wzrosną ceny, i tak w ostatecznym rozrachunku płaci > konsument" > > Ale przynajmniej budżet, na który ten konsument też się składa, przestanie być > okradany przez "przedsiębiorców", którzy kupują sobie "służbowe" audi TT z > kratką. To nie taki zły interes. Tja. Jestem 1 osobową firmą. Jeżdżę 5 letnią Fabią. Kupiłem kiedy mozna było odliczyc część vatu od zakupu i 0 odliczam od paliwa. Zastanawiałem się nad nową Fabią z kratką bo kredyt zbliża się do spłaty, a 5 letnia amortyzacja juz się skończyła. Nowa oczywiście na kolejny kredyt. Teraz nigdy nie kupię nowego auta z kratką. Co z tego, że teraz odzyskam vat od zakupu i zacznę odzyskiwac od paliwa, jak z końcem roku odzyskiwanie od paliwa się skończy. Nigdy nie będę miał pewności. A policzyć kredyt na nowe auto, ile nadpłacę ? Bez sensu. NIE KUPIĘ NOWEGO AUTA ! Tylko, niech potem nie płaczą, że sprzedaz nowych spada. Pamiętajcie tylko, że nie każdy prowadzący działalność jeździ AudiTT. Pozdrawiam samozatrudnionych, trzymajcie się. Ech, i ja głosowałem na nich. Za dużo piję :-( Odpowiedz Link Zgłoś
xolaptop Re: Okradną wszystkich 03.08.10, 17:54 Widzę, że powinni w Polsce zmienić definicję firmy. Firma powinna być wtedy, jeśli jej właściciel żyje z pracy innych, a nie własnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kutach Re: Okradną wszystkich IP: 83.143.99.* 03.08.10, 20:04 czlowieku a kupuj sobie co chcesz a wlasciwie nie kupuj (nowej fabii), co mnie to obchodzi? jak Cie nie stac to nie kupuj a jak chcesz to zapie...j zeby cie bylo stac, na razie to jednooosobowo dymasz panstwo bo sie samozatrudniles chcesz dymac innych ludzi na podatkach, prace wykonujac tak samo jak wczesniej, majac szefa tylko jestes samozatrudniony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Samozatrudniony Re: Okradną wszystkich IP: 188.33.11.* 04.08.10, 07:53 >>>czlowieku a kupuj sobie co chcesz a wlasciwie nie kupuj (nowej fabii), co mnie to obchodzi? jak Cie nie stac to nie kupuj a jak chcesz to zapie...j zeby cie bylo stac, na razie to jednooosobowo dymasz panstwo bo sie samozatrudniles chcesz dymac innych ludzi na podatkach, prace wykonujac tak samo jak wczesniej,<<<<< Człowieku ! Samozatrudniony jestem, bo tylko taką pracę mogłem znaleźć. Obudź się, nawet duże korporacje tak zatrudniają i nie dają innej alternatywy. Albo działalność, albo pod most ! Jak już pisałem ,vatu od paliwa nie odzyskuję ( 95 % przebiegu to działalność ). Zarobki mam takie, że niższy zus niż te ponad 800, płaciłbym mając umowę o pracę. I kto tu kogo dyma ? Poza tym, czy Ty rozumiesz, na czym polega system vat-u? Powinienem bez gadania mieć możliwość odliczenia 100% vatu od zakupu i paliwa kupując jakiekolwiek auto bez żadnej kratki, która jest chorym wynalazkiem. Podatek vat powinien być neutralnym dla przedsiębiorcy. Parafrazując Ciebie: co mnie to obchodzi ? że państwo ma za mało kasy. Niech zwlaniają urzędasów. Człowieku ! Masz spaczone pojęcie rzeczywistości, jeśli uważasz, że jak ktoś prowadzi działalność, to po to, by "dymać innych na podatkach". Spróbuj sam tego miodu zobaczysz jak to łatwo ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Okradną wszystkich IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.10, 22:11 > Firma powinna być wtedy, > jeśli jej właściciel żyje z pracy innych, a nie własnej. widać, żeś młody i głupi. W firmie bądź przedsiębiorstwie to właściciel przeważnie zapier.ala najwięcej zazwyczaj. Nie fizycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MalaRyska A w czym problem aby obłożyć VAT sprzedaż aut IP: 80.50.61.* 04.08.10, 07:54 używanych. Można to uczynić podczas rejestracji przez nowego właściciela. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: undefine Rząd szykuje ograniczenia odliczeń VAT dla aut ... IP: *.181.140.197.nat.umts.dynamic.eranet.pl 03.08.10, 09:51 Vat od samochodow uzywanych jeat zwolniony, niezaleznie czy auto jet sprowadzone czy nie. Co wiecej kupujac uzywane auto na zachodzie od firmy zaplacimy vat. Odpowiedz Link Zgłoś
swist8 Rząd szykuje ograniczenia odliczeń VAT dla aut ... 03.08.10, 09:51 Heh. Wreszcie krok w dobrym kierunku - tak naprawdę to wszyscy nie powinni płacić VAT-u ale skoro już trzeba to wszyscy niech go płacą po równo - inaczej to zamiast robić porzyteczne rzeczy opłaca się kombinować jak korzystać/łapać się na ulgi, odpisy, zwroty itp. itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wwww Re: Rząd szykuje ograniczenia odliczeń VAT dla au IP: *.dclient.hispeed.ch 03.08.10, 12:41 Sorry ale akurat auto z kratka to bylo przegiecie. Moj ojciec ma takie sluzbowo i raczej nie jest uzywane jako "ciezarowe" tylko po prostu bonus od firmy. Ale zgadza sie, ze rzad szuka tylko sposobow zeby nam kase rabnac, zamiast szukac oszczednosci. 10 tys nowych etatow w administracji rzadowej tylko w 2010. To jest jakis horror przeciez. Koszt jednego z tych nierobow to jest 50 tys pensji rocznie plus drugie tyle w kosztach pracy. Czyli 10 tys razy 100 tys rocznie to daje 1 miliard. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vanilka Re: Rząd szykuje ograniczenia odliczeń VAT dla au IP: 81.190.15.* 03.08.10, 14:04 > Sorry ale akurat auto z kratka to bylo przegiecie. Dokładnie. VAT powinien być odliczany niezależnie od tego, czy auto jest ciężarowe czy osobowe. Multum firm w ogóle nie używa dla swoich potrzeb aut ciężarowych (firmy drobnousługowe), dlaczego więc miałyby mieć ograniczoną możliwość odliczania VAT od paliwa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: srb Re: Rząd szykuje ograniczenia odliczeń VAT dla au IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.08.10, 15:11 Dokładnie tak. Motyw 'z kratka' to jakaś paranoja - niby tylko przedstawiciele handlowi uzywaja samochodow do prowadzenia dzialalnosci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Rząd szykuje ograniczenia odliczeń VAT dla au IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.10, 15:24 A czy samochód używany do celów zarobkowych koniecznie musi przewozić towar na pace? Skoro do prowadzenia działalności wystarczy mi samochód osobowy to dlaczego mam byc gorzej traktowany od kogoś kto korzysta np. z TIR'a? Ja transportuję wiedzę i umiejętności, inni transportują meble, buraki itp. I ok! Ale skoro likwiduje się mozliwość odliczania vat od osobówek, tak samo powinno się zlikwidować możliwość odliczenia od ciężarówek. Po równo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: srb Re: Rząd szykuje ograniczenia odliczeń VAT dla au IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.08.10, 15:51 Dokładnie o to mi chodzi. Ale nie przejmuj się, dla 90% społeczeństwa i tak jesteś oszustem i złodziejem, a dla państwa studnią z której można cały czas kasę ciągnąć (pomijając US dla których jesteś oszustem i złodziejem ;) ) Odpowiedz Link Zgłoś
free-didi Re: Rząd szykuje ograniczenia odliczeń VAT dla au 03.08.10, 16:16 niestety masz rację - oto "przyjazne" państwo Odpowiedz Link Zgłoś
jamesonwhiskey Re: Rząd szykuje ograniczenia odliczeń VAT dla au 03.08.10, 17:56 > Skoro do prowadzenia działalności wystarczy mi samochód osobowy to > dlaczego mam byc gorzej traktowany od kogoś kto korzysta np. z TIR'a? ok , ja sie nawet z toba zgodze ale odliczasz vat za paliwo wtedy gdy wieziesz swoja wiedze do pracy nie odliczasz jak jedziesz na wakacje czy na obiadek do tesciowej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OK Re: Rząd szykuje ograniczenia odliczeń VAT dla au IP: *.net-serwis.pl 04.08.10, 02:25 Okej nie odliczam, ale wtedy ty mi płacisz urlop jak jadę na wakacje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Rząd szykuje ograniczenia odliczeń VAT dla au IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.10, 10:15 > ok , ja sie nawet z toba zgodze ale > odliczasz vat za paliwo wtedy gdy wieziesz swoja wiedze do pracy > nie odliczasz jak jedziesz na wakacje czy na obiadek do tesciowej Nie tylko wtedy kiedy jadę do pracy. Też wtedy, kiedy jadę do klienta, kiedy jadę kilkaset kilometrów dziennie gdzieś do urzędu załatwić sprawę, kiedy... itd itp. 90% zrobionych w ciągu roku kilomentów to kilometry robione w celach zarobkowych i o ten koszt mi chodzi. Pozatym mozliwość odliczenia vat jest prawem nabytym i nie powinno się zmieniać zasad gry w trakcie jej trwania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o w morde Re: Rząd szykuje ograniczenia odliczeń VAT dla au IP: *.c194.msk.pl 04.08.10, 02:32 Gość portalu: Maciek napisał(a): > Ale skoro likwiduje się mozliwość odliczania vat od osobówek, tak samo > powinno się zlikwidować możliwość odliczenia od ciężarówek. Po równo. to racja, ale trzeba to inaczej rozwiazac nikt nie kupi przeciez niepotrzebnej ciezarowki, tylko dlatego ze moze odliczac VAT z autami osobowymi jest inaczej, po prostu wykorzystuje sie ta ulge do prywatnych a nie firmowych celow jednym slowem naciaga sie fiskusa, to i fiskus sie broni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Rząd szykuje ograniczenia odliczeń VAT dla au IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.10, 10:41 Tak. Jest takie rozwiązanie. Zdaje się, że w Niemczech od samochodów firmowych płaci się jakis podatek - w rozsądnej wysokości. Można odliczać cały Vat od paliwa od samochodu osobowego używanego w celch sużbowych. I nie potrzeba z nich na siłę robić cięzarówek (kratki, ładowność, wzory itp) Rozwiązanie bardzo proste i uczciwe. Odpowiedz Link Zgłoś
free-didi Re: Rząd szykuje ograniczenia odliczeń VAT dla au 03.08.10, 16:21 "auto z kratką" było odpowiedzią na złodziejstwo państwa wobec części podatników VAT Akcja - reakcja. Czekam na reakcję na obecną akcję rządu, bo ja doprawdy nie widzę różnicy między wożeniem (jak to już ktoś napisał) buraków, a np. wiedzy. Każdy płóatnik VAT powinien mieć rpawo odliczania VAT od każego zakupionego towaru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b Re: Rząd szykuje ograniczenia odliczeń VAT dla au IP: 81.190.15.* 03.08.10, 22:46 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lixen Rząd szykuje podniesienie stawek preferencyjnych IP: *.mtvk.pl 03.08.10, 12:23 z 3% do 5% z 7% do 8% Ale po co się przejmować cenami jedzenia, leków i transportu publicznego. Najważniejsze są auta z kratką ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: le ming Re: Rząd szykuje podniesienie stawek preferencyjn IP: 85.222.87.* 03.08.10, 14:41 > z 3% do 5% > z 7% do 8% Źródło, kłamczuszku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lixen Re: Rząd szykuje podniesienie stawek preferencyjn IP: *.mtvk.pl 03.08.10, 15:38 WIELOLETNI PLAN FINANSOWY PAŃSTWA ;) Zadyma z krzyżem jest bardzo na rękę mafii Rychów. Radzę zastosować radę Tuska z 2006 i uważać na portfel 6%/8%/23% Odpowiedz Link Zgłoś
gospodarz_domu_gras Re: Rząd szykuje podniesienie stawek preferencyjn 03.08.10, 15:42 masz lemingu: wyborcza.biz/biznes/1,100896,8207881,Pawlak__Nie_dla_wyzszego_VAT_na_zywnosc.html Jeżeli rząd zatwierdzi plan w wersji przedstawionej przez ministerstwo, od 1 stycznia 2011 r. mielibyśmy trzy stawki VAT: 6 proc., 8 proc. i 23 proc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gio Rząd szykuje ograniczenia odliczeń VAT dla aut ... IP: *.adsl.inetia.pl 03.08.10, 12:35 Planowana przez rząd podwyżka stawki podatku VAT z 22 do 23 proc. oznacza, że kierowcy będą musieli sięgnąć głębiej do kieszeni na stacji benzynowej, podczas przeglądu czy naprawy auta w serwisie, wykupując ubezpieczenie czy za przejazd po płatnej autostradzie. A od kiedy to ubezpieczenie samochodu jest objęte Vatem??? Co tu w GW piszą ludzie od nekrologów? Odpowiedz Link Zgłoś
erasms34 Nie żenada ale Kublik zaciekle walczy dla dealerów 03.08.10, 14:19 Nie żenada, ale Kublik zaciekle walczy dla dealerów. W walce mylą mu się fakty, ale to nie ważne. Byleby dealerom dobrze się wiodło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Rząd szykuje ograniczenia odliczeń VAT dla au IP: 193.22.252.* 03.08.10, 14:47 nie jest objęte vatem ale wszystkie części/robocizna za które płaci ubezpieczyciel w przypadku zgłoszenia szkody już tak a więc ubezpieczyciel podniesie składkę ubezpieczeniową aby wyjść na swoje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Re: Rząd szykuje ograniczenia odliczeń VAT dla au IP: *.acn.waw.pl 03.08.10, 18:25 ale platnikom VAT u ubezpiecznie wyplaca sie w wartosci netto,bez VAT-u.Ten moga sobie odpisac na podstawie faktur z warsztatu za naprawe auta.Jak widac,w przypadku firm,koszty ubezpieczenia sie nie zmieniaja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amkkmp Re: Rząd szykuje ograniczenia odliczeń VAT dla au IP: 158.75.70.* 03.08.10, 14:53 Jakbyś chwilę pomyślał, to byś zauważył, że koszty ubezpieczenia dla osób fizycznych także wzrosną, bo przy tym samym koszcie netto naprawy lub wymiany na nowy samochodu wzrośnie kwota brutto. Składka więc także wzrośnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pafcik Re: Rząd szykuje ograniczenia odliczeń VAT dla au IP: 109.243.34.* 03.08.10, 15:34 Zdziwiłbyś się synku, jestem księgowym i przez moje ręce przeszły dziesiątki tysięcy faktur. Firmy leasingowe i zajmujące się leasingiem banki często praktykują ovatowanie ubezpieczeń leasingowanych maszyn i urządzeń (w tym samochodów) występując w roli odsprzedającego usługę, traktując ubezpieczenie jako usługę towarzyszącą usłudze głównej (leasingu). Jest 22% vat? Jest. Będzie 23. Tyle w temacie. Radzę zapoznać się z przepisami a później się wypowiadać. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greg Rząd szykuje ograniczenia odliczeń VAT dla aut ... IP: *.frh.faurecia.com 03.08.10, 12:35 Mam pytanie (może głupie): Czy osoba prywatna też może odliczać VAT za paliwo samochodu z kratką? Bo jesli nie to dlaczego ludzie je kupują (sprzedaż "wzrosła") - po to, żeby móc przewozić 4 a nie 5 osób? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: Rząd szykuje ograniczenia odliczeń VAT dla au IP: *.dclient.hispeed.ch 03.08.10, 12:44 Zalezy. Czasem za paliwo placi firma i wtedy mozesz to rozliczyc. Generalnie ludzie kupuje te samochody bo nie masz vatu na sam samochod!! TO jest kilka lat darmowej benzyny. Dalej mozesz tez przewozic tyle ile wczesniej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gio Re: Rząd szykuje ograniczenia odliczeń VAT dla au IP: *.adsl.inetia.pl 03.08.10, 13:08 Człowieku, coś Ty za szkołę kończył? Jak się nie znasz to zamilcz. Jak nie ma Vat-u na samochód???? Kto Ci takich głupot naopowiadał? Płacisz kwotę brutto i jeżeli prowadzisz działalność możesz dać VAT do zwrotu z Urzędu Skarbowego. Żaden salon nie sprzeda Ci po kwocie netto. To jest tylko reklama. A firma to może Ci płacić ryczałt tak więc NIE MOŻESZ sobie to rozliczyć i z zakupionym paliwem. i nie ważne czy masz kratkę czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: Rząd szykuje ograniczenia odliczeń VAT dla au IP: *.dclient.hispeed.ch 03.08.10, 14:38 Sorry, skrot myslowy w sprawie VATu na samochod. Masz racje. Ale firma placila mi w PL za cala benzyne tylko moglem tankowac tylko na stacjach jednej firmy....Byl jakis limit roczny, ale nigdy go nie przekroczylem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pio darmowej benzyny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.10, 19:48 rozwiń tę myśl - bardzo proszę... Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.a.f.z.e.r.o Re: Rząd szykuje ograniczenia odliczeń VAT dla au 03.08.10, 12:45 Gość portalu: greg napisał(a): > Mam pytanie (może głupie): > Czy osoba prywatna też może odliczać VAT za paliwo samochodu z > kratką? Bo jesli nie to dlaczego ludzie je kupują > (sprzedaż "wzrosła") - po to, żeby móc przewozić 4 a nie 5 osób? Bardzo dużo ludzi ma działalność, albo jeździ służbówkami. Ponadto samochody w 90% służą do przewożenia kierowcy, więc nie ma znaczenia 4 czy 5 miejsc. Odpowiedz Link Zgłoś
kingaps Re: Rząd szykuje ograniczenia odliczeń VAT dla au 03.08.10, 12:46 Opłacalne jest to dla firm oraz osób prowadzących działalność gospodarczą będących VAT-owcami. Samochód z kratką kosztuje np. 36.600,00 zł brutto. "Odzyskuje" się 6.600,00 zł VAT. Potem wydając na np. paliwo, części samochodowe 500 zł m-nie, w skali roku można również "odzyskać" ok. 2.200,00 zł VAT. -------------------------- SOROBAN Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzad - zlodzieje Rząd szykuje ograniczenia odliczeń VAT dla aut ... IP: 193.107.32.* 03.08.10, 12:36 no to chyba czas na wyjazd... ogorki w niemczech, zmywak w angli albo na budowe do norwegii... zeby zylo sie lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koval Re: Rząd szykuje ograniczenia odliczeń VAT dla au IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.10, 12:44 A górnicy dostaną 15 i 16 pensję plus gwarancję zatrudnienia na 20 lat ;) oczywiście rząd podtrzyma dopłaty do górnictwa na najbliższe lata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prawda Re: Rząd szykuje ograniczenia odliczeń VAT dla au IP: *.153.246.94.ip4.artcom.pl 03.08.10, 12:41 Donald, gdzie są te niskie podatki koleżko? www.youtube.com/watch?v=Ss0cA1EnteM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prawda Rząd szykuje ograniczenia odliczeń VAT dla aut ... IP: *.153.246.94.ip4.artcom.pl 03.08.10, 12:44 Donald, gdzie są te niskie podatki koleżko? www.youtube.com/watch?v=Ss0cA1EnteM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Rząd szykuje ograniczenia odliczeń VAT dla au IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.10, 22:19 rząd przepier.olił pieniądze (zielona wyspa, haha) no to bierze się za łupienie obywateli (fizycznych, przedsiębiorców). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mark Re: 60 tys. nowych urzednikow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.10, 12:54 Przestance narzekac. Przeciez te gromade 60 tys. nowych urzednikow, przyjeta w ramach "taniego panstwa" w ciagu ostatnich trzech lat kadencji Tuska trzeba jakos wykarmic! Nie badzcie tacy! Rodziny, koledzy/kolezanki, kochankowie i kochanki czlonkow PO tez chca gdzie pracowac i godziwie zarabiac. A gdzie znajda prace ci "mlodzi, zdolni, wykszlaceni z wielkich miast" jak nie na cieplych, w miare dobrze platnych posadkach w urzedzach? Odpowiedz Link Zgłoś
w.i.l Kochasz Tuska, Komorowskiego i PO to... 03.08.10, 13:23 płać. Miłość do tych panów, podatnika drogo kosztuje. Gorzej, że płacić muszą i ci, którzy ich nie wybierali... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m zmień podpis IP: *.aster.pl 04.08.10, 00:14 Proponuję przemyślenie swojego podpisu i wymyślenie lepszego powodu do ujawniania swojej antypatii politycznej - przy szybkości działania naszych sądów, do wydania ostatecznego wyroku z katowanego dzieciaka może zostać niewiele - biorąc z kolei pod uwagę szybkość działania robactwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vanilka głupiś jak but IP: 81.190.15.* 03.08.10, 14:08 Wyższe koszty przedsiębiorców to wyższe ceny towarów, usług, produkcji. Trafi więc bezpośrednio w ciebie, jako końcowego odbiorcę, ty ciężki jełopie :-/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: le ming Re: głupiś jak but IP: 85.222.87.* 03.08.10, 14:43 No to czemu przedsiębiorcy tak protestują? Przecież ich to nie ruszy... Prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: srb Re: głupiś jak but IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.08.10, 15:28 A dlatego, jełopie, że jak będą tak w nieskończoność podnosić ceny żeby wyrównać kolejne haracze nałożone przez państwo, to nie będą mogli konkurować z tanimi rzeczami sprowadzanymi z zagranicy, a ludzie zamiast kupić od nich, nie kupią w ogóle albo wybiorą tańszy zamiennik. A ludzie, jak zwykłe stado baranów - ważne żeby zabrali tym co mają więcej ode mnie, tym którzy coś robią. Bo oczywiście każdy pracodawca to złodziej, bo jak inaczej mógłby do czegoś dojść (oczywiście ciężkiej pracy, szczęścia i kupy nerwów nikt nie liczy)? I tylko patrzą jakby się tu najskuteczniej opie...ć, w końcu i tak pensja przyjdzie, a jak zagrożą zwolnieniem to zastrajkuję albo będę wszystkim opowiadać jaki to złodziej i oszust dał pracę - w końcu nie chciał płacić za opie...nie się! K.wa, żal mi was ludzie... Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Re: głupiś jak but 04.08.10, 08:56 Pieprzysz trzy po trzy. Nie twierdzę nigdzie, że biznesmeni to złodzieje. Nie mam nic przeciwko odliczaniu VAT od pojazdów, służących do przewozu towarów (ciężarówki, półciężarówki itp.). Jestem natomiast przeciwny możliwości oszukiwania poprzez wkładanie durnej kratki w limuzynach za kilkaset tysięcy aby prezesi/biznesmeni (tylko ci malutcy - bo prawdziwy biznesmen takiego czegoś by się wstydził) nie mogli ominąć podatku VAT. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vanilka Re: głupiś jak but IP: 81.190.15.* 04.08.10, 22:25 > Nie mam nic przeciwko odliczaniu VAT od pojazdów, służących do > przewozu towarów (ciężarówki, półciężarówki itp.). Jeszcze raz bezmózgu - nie każda działalność polega na wożeniu towarów. Odpowiedz Link Zgłoś
szefunio1 Re: głupiś jak but 03.08.10, 15:32 > No to czemu przedsiębiorcy tak protestują? Przecież ich to nie > ruszy... Prawda? Podwyższenie (o wartość podatku) ceny swojego produktu "nie ruszy" jego producenta? Naprawdę jesteś aż taki głupi, że tak "myślisz"? Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Re: głupiś jak but 04.08.10, 08:53 Odpowiedz sobie palancie, dlaczego przedsiębiorca ma używać Mercedesa S z kratką zamiast furgonetki do przewozu towarów? Nie ma żadnego racjonalnego uzasadnienia tworzenia sztucznych tworów w celu uniknięcia podatku VAT na pojazdy osobowe. A jak prezes chce wozić swoją dupę w limuzynie, to niech płaci pełen podatek VAT. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l Re: głupiś jak but IP: *.tktelekom.pl 04.08.10, 10:16 > Nie ma żadnego racjonalnego uzasadnienia tworzenia sztucznych tworów w celu uniknięcia podatku VAT na pojazdy osobowe. masz rację. pełny VAT powinien byc odliczany od osobówek bez żadnych sztucznych tworów. Nie ma żadnego racjonalnego uzasadnienia na to, zeby tak nie bylo. Jedyne uzasadnienie jakie Ty masz to zwykla zawisc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jet Re: głupiś jak but IP: 212.160.172.* 04.08.10, 10:17 Popieram. Wystarczy przepis np: -ład. do jednej tony (na pace za kratką oczywiście) odliczenie VAT dla "ciężarówek" w cenie <=60 tys -ład. do 3 ton - auta <=100 tys (3 tonom za kratką żadna lizmuzyna nie podoła) -ład. do... Do tego jeszcze zakaz amortyzacji pojazdów osobowych powyżej 100 tys. Uczciwi przedsiebiorcy będą mogli odliczać VAT od aut służących naprawde prowadzeniu działalności, a nie wożeniu d.py po galeriach handlowych i na wczasy. A reszta grzecznie zapłaci vat jak każdy Kowalski za swoją skodę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Rząd szykuje ograniczenia odliczeń VAT dla aut ... IP: *.aster.pl 03.08.10, 13:40 Rejestrujcie dzialanosc na Slowacji i nie ma zadnego problemu, jest taniej. Do PL sam zamierzam wrocic w sensie gospodarczym jak liczba urzednikow zmniejszy sie o 1/3, a do tego musi zadzialac ustawowy bezpoiecznik Sczescia wszystkim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blenders ja myślę o Czechach IP: 195.205.193.* 03.08.10, 21:54 Słowacja? Dobry pomysł. Masz tam zarejestrowane? Ja myślę o przeniesieniu do Czech, jestem z dolnego Śląska i mam blisko. Pracuję z Czechami i widzę, że tam nie ma takiego podejścia do pracy jak w Polsce: Prywaciarz=złodziej. z Czechami ponadto fajnie się pracuje, zamiast kombinować jak firmę "objechać" kombinują jak zrobić , żeby było lepiej, szybciej. Po prostu kumają prościutką sprawę: bogatszy Ty, to bogatszy ja, bogatszy szef - bogatszy pracownik, zadowolony ja - zadowolony ty. Na spokojnie to w ogóle dziwi mnie, że rząd podcina gałąź, na której siedzi. Najwięcej pieniędzy ma z podatków małych firm właśnie, bo np. zagraniczne koncerny są z nich zwolnione często i dodatkowo dotowane z rządu. Tak się zastanawiam, co się stanie, jak państwo ukręci łeb takim prywaciarzom - złodziejom i zostanie bez wpływów z ich podatków?? Prywaciarze pójdą też na socjal, ich pracownicy z porozpadanych "złodziejskich" firm również. I skąd wtedy będą pieniążki na zasiłki?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Górny Ślązak Rząd szykuje ograniczenia odliczeń VAT dla aut ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.10, 13:47 Nareszcie zlikwidują ciężarowe osobówki. To przecież paranoja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hej Re: Rząd szykuje ograniczenia odliczeń VAT dla au IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.10, 22:24 no i podniosą VAT, wszystko zdrożeje, do tej pory było tak tanio, ze też paranoja to była jakaś. Jeżeli kochasz PO to na pewno z radoscią więcej wydasz swoich zarobionych i opoadatkowanych już wcześniej pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwia Brawo Rudy Lumpie! Tak trzymać. IP: *.146.179.57.nat.umts.dynamic.eranet.pl 03.08.10, 13:54 Masz demokratyczny mandat od swoich tuskomatołów więc działaj!Ostro.Bez żadnej litości. Ja bym podniosła na twoim miejscu vat na 25%. Wiek emerytalny do 75 lat. Płatne szkolnictwo gimnazjalne, średnie,wyższe.Za leczenie płacić. Kto nie ma kasy do piachu! Już dzisiaj bym zlikwidowała KRUS.Zatrudniła kolejnych 50 tyś kolesi - darmozjadów na urzędniczych stanowiskach itp.itd. Odpowiedz Link Zgłoś
kolaabb przelejmy tą kasę bankom i deweloperom 03.08.10, 13:58 przelejmy tą kasę bankom i deweloperom. Ostatnio tak mało zarabiają że znowu się trzeba zrzucić pod płaszczykiem kolejnego bandyckiego programu Rodzina na Moim Odpowiedz Link Zgłoś
pa3dlo_z_warszawy lepiej ten rząd wysłać na księżyć za takie wygłupy 03.08.10, 14:00 jak samochody z kratką, każdy przedsiębiorca powinien mieć prawo do kupienia samochodu z odliczaniem VAT jak robią to większe firmy oraz przedsiębiorstwa państwowe, można przecież wprowadzić ograniczenia np. związane z obrotem firmy,powiedzmy - płacisz VAT i przekroczyłeś jakiś tam pułap obrotów, to możesz odliczać VAT od kupionego samochodu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zz Ubezpieczenia to akurat są zwolnione z VAT... IP: 83.238.100.* 03.08.10, 14:11 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etam generalnie PO bedzie mialo przerąbane IP: *.com.pl 03.08.10, 14:36 walą w swój elektorat zostawiają w spokoju tych co i tak na nich nie glosują, to jakiś brak instynktu samozachowawczego, mój głos właśnie stracili Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: srb Re: generalnie PO bedzie mialo przerąbane IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.08.10, 15:35 Mój chyba też. Generalnie zrozumiałbym konieczność podniesienia podatków i pokasowania kilku ulg w imię łatania deficytu. Ale nie w przypadku kiedy czarnuchom rozdaje się setki ha gruntów za bezcen które potem klechy odsprzedają z zyskiem, zatrudnia się kolejnych nierobów w urzędach, nadstawia się tyłka związkom zawodowym, nadal wysyła się sprawnych i zdrowych na emeryturę itd. Ale oczywiście, najłatwiej wyciągnąć łapę po kasę przedsiębiorców i kierowców. Bo oni nie mają oczywiście wyjścia, muszą płacić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: generalnie PO bedzie mialo przerąbane IP: 82.177.4.* 03.08.10, 17:08 masz racje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XxX Rząd szykuje ograniczenia odliczeń VAT dla aut ... IP: *.era.pl 03.08.10, 14:38 I bardzo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: młodzi popierają Rząd szykuje ograniczenia odliczeń VAT dla aut ... IP: *.stansat.pl 03.08.10, 14:39 o rety, to biegnę do salonu, żeby zdążyć kupić Porsche Panamera. Z kratką oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
krzak164 Mój dziadek zawsze mi powtarzał, że w Polsce tylko 03.08.10, 14:51 kur*a i złodziej mają dobrze. Bo ich urząd skarbowy nie ścignie, bo przeciez nie mają dochodu :) , bo niby skąd? A dlaczego ja nie mogę odliczyć Vatu skoro używam auta do działąlności? Jak jadę w teren, np. ekspertyzę zrobic to co na miotle mam lecieć, albo rowerem. Przeceiż to są moje koszty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Papst Re: Mój dziadek zawsze mi powtarzał, że w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.10, 15:28 A no własnie! A mnie się wydaje, że ci, którzy prawo podatkowe ustalali, to korzeniami siedzą jeszcze w czasach komuny, gdy "prywaciarz", to był wróg i złodziej. Mało tego auto w tamtych czasach tylko dla wybrańców, więc teraz to myślenie pokutuje. Jesteśmy przynajmniej 50 lat w tył za całym cywilizowanym światem, który kapitalizm rozwinął.Też uważam, że skoro pracuję na własny rachunek, to dlaczego mam piechotą do klienta chodzić, bo ani rachunku za taksówkę nie wolno (no chyba, że bagażową), ani paliwa ponad linit (jesli nie jest e ewidencji St a mój własy dla celów działalności), ani nawet butów , gdybym zdarł od tego chodzenia na piechotę. Kłody pod nogi rzucają i łapy po podatki i składki wyciągają. Ja się od dawna mam ochotę z tego kraju wypisać. Nie wiem co mnie tu trzyma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: srb Re: Mój dziadek zawsze mi powtarzał, że w Polsce IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.08.10, 15:36 Powiem więcej - nie można nawet odliczyć okularów korekcyjnych, jakby nie patrzeć koniecznych do pracy. Można, ale tylko te kupione pracownikowi, sobie już nie. Paranoja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Mój dziadek zawsze mi powtarzał, że w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.10, 22:29 no akurat prostytucja jest w Polsce zwolniona z wszelkich podatków i to jest najlepszy interes. Odpowiedz Link Zgłoś
ulanzalasem Rząd szykuje ograniczenia odliczeń VAT dla aut ... 03.08.10, 14:56 Myślałem, że AWS-UW była najgorsza, ale Platforma z Tuskiem na czele przebiła już dawno w swojej beznadziejności Buzka, Millera(ten był dużo lepszy niż Donek) i Kaczora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jet Re: Rząd szykuje ograniczenia odliczeń VAT dla au IP: 212.160.172.* 03.08.10, 15:51 z tym millerem to lekka przesada- facet zamroził progi podatkowe i kwote wolną - rzekomo przejściowo na rok (potem wiadomo jak było), a jego kumpel z partii "przejściowo" wprowadził "belkę". Kumplom z biznesu obniżyli do 19%, podczas gdy średnio zarabiajacego Kowalskiego łupili 3 progiem PIT - 40%. ulanzalasem napisała: > Myślałem, że AWS-UW była najgorsza, ale Platforma z Tuskiem na czele przebiła > już dawno w swojej beznadziejności Buzka, Millera(ten był dużo lepszy niż > Donek) i Kaczora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Donkey Dziękuję za władzę - będę was dymał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.10, 15:14 Odpowiedz Link Zgłoś