lukas1492 09.08.10, 11:04 Świetnie, zabijmy czytelnictwo, żeby płacić podatki na eurokratów :/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kerio Brawo euroentuzjaści. Z UE ku debilizmowi IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.08.10, 11:07 Po co komu książki, wystarczą seriale w TV. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Że też Hitler na to nie wpadł IP: 195.82.180.* 09.08.10, 11:29 Po co palić książki skoro można je opodatkować? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: Że też Zdrojewski... IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.08.10, 14:59 Że też nagle Zdrojewski wpadł na pomysł: -podwyższenia podatku na papier, -wprowadzenia opłaty czyli podatku od aparatów foto, drukarek i czego tam jeszcze. Dziwny "zbieg" okoliczności. Afera "wydawnicza"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tvnka Re: Brawo euroentuzjaści. Z UE ku debilizmowi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.10, 15:04 Po co komu książki, wystarczą seriale w TV. a najlepiej tvn 24 , wystarczy jako jedyne żródło wiedzy o świecie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qq Re: 'Rz': Najprawdopodobniej 8 proc. VAT na książ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.10, 11:09 Bo państwo nie lubi oczytanych obywateli. Ty masz jeść hamburgery, popijać coca-colą i cały swój wolny czas spędzać przed TV (bo taki jest obraz idealnego obywatela). Odpowiedz Link Zgłoś
robby.ray.stewart Re: 'Rz': Najprawdopodobniej 8 proc. VAT na książ 09.08.10, 11:31 Masz też: - żyć na kredyt - oddawać się rozrywkom typu "rodzinna niedziela w ąłszo(mo)nie" A czytać? Co najwyżej "życie(jakiś ku... obcych ludzi) na gorąco" tudzież inne "światy srali-seriali (czyli wymyślone życie jakiś ku... wymyślonych obcych ludzi)" Aha, i pasjonować się wydarzeniami w stylu "wielka bitwa o dwie deski i trzy gwoździe", żeby przypadkiem nie zauważyć, co się naprawdę dzieje. Szkoda słów na to wszystko... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mtf Książki już są drogie IP: *.pz1-nat.espol.com.pl 09.08.10, 11:16 Książki już są niebotycznie drogie. Na studiach dostawałem od rodziców 600 zł miesięcznie i zawsze kilka kupiłem. A 10 lat po studiach poważnie się zawsze zastanawiam nad zakupem. Dowalmy jeszcze 8% VAT, to już w ogóle cudownie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
juriusz_huszkedres 'Rz': Najprawdopodobniej 8 proc. VAT na książki... 09.08.10, 11:16 Przepraszam, koniec JAKICH książek? Tanich? Tanie to książki były za komuny. Obecnie dla sporej części społeczeństwa książka jest LUKSUSEM. Podobnie jak bilet do kina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: le ming Re: 'Rz': Najprawdopodobniej 8 proc. VAT na książ IP: 85.222.87.* 09.08.10, 12:24 > Obecnie dla sporej części społeczeństwa książka jest LUKSUSEM No. Bo przeciez lepiej za te same pieniadze wychlac trzy piwa w knajpie, niz, nie daj Boze, cos kupic i przeczytac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m.e.n Re: 'Rz': Najprawdopodobniej 8 proc. VAT na książ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.10, 13:21 Dobrze powiedziane! Są książki droższe i są tańsze. Dla prawdziwego miłośnika książek wzrost o 8% to nie jest przeszkada nie do pokonania. A poza tym są jeszcze biblioteki. Ciekaw jestem ilu z tych święcie oburzonych przeczytało choćby 10 książek w roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łowca jeleni Pinokio ma więcej takich niespodzianek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.10, 14:01 Dla prawdziwego > miłośnika książek wzrost o 8% to nie jest przeszkada nie do > pokonania. Głosuj lemingu na kolejne podwyżki podatków! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: le ming Re: Pinokio ma więcej takich niespodzianek IP: 85.222.87.* 09.08.10, 14:16 Ponieważ nie palę, a alkohol pijam tylko okazjonalnie, z powodzeniem stać mnie na wszystkie książki, które chcę (i zdążam) przeczytać. Wybór należy do ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
czwarty.wymiar Re: Pinokio ma więcej takich niespodzianek 10.08.10, 12:32 No i co chcesz przez to powiedzieć? Że podwyżka cen książek ci nie robi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Re: 'Rz': Najprawdopodobniej 8 proc. VAT na książ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.10, 14:17 Stanowczo czytam więcej niż 10 książek w roku (o wiele, wiele, wiele więcej). Dla mnie już teraz książki są drogie, choć i tak często je kupuje, ponieważ niestety czytanie e-booków mi nie słuzy. Kolejne podwyżki, więcej miejsca na półkach, cóż.. Odpowiedz Link Zgłoś
aleks652 Re: 'Rz': Najprawdopodobniej 8 proc. VAT na książ 10.08.10, 14:28 Co innego dla matki, która musi co roku kupować nowe książki dzieciom do szkoły przez pazerność wydawców i nauczycieli. Zamiast 300 złotych wyda 324, a za te 24 już miałaby kolejną książkę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emem Re: 'Rz': Najprawdopodobniej 8 proc. VAT na książ IP: 85.222.75.* 09.08.10, 15:34 zakładając optymistycznie, że masz na myśli standardy knajp warszawskich: 3*8=24. za tyle grubszej/ ładnie oprawionej książki nie kupisz. ba, nawet jednorazowego romansidła nie. zakładając pesymistycznie standardy reszty Polski: 3*5=15. bez komentarza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: 'Rz': Najprawdopodobniej 8 proc. VAT na książ IP: *.4web.pl 09.08.10, 15:45 >No. Bo przeciez lepiej za te same pieniadze wychlac trzy piwa w >knajpie, niz, nie daj Boze, cos kupic i przeczytac. Jako osoba, ktora piw w knajpach wypila litry napiszę Ci wprost - trzy piwa to okolo 21 zł - przecietna ksiazka w miekkiej oprawie w polskiej ksiegarni to 29,99 lub 34,99. Wejdz na strony takiego wydawnictwa jak slowo/obraz - ich ksiazki pzrecietnie kosztują 59,00zł - 69,00 ;/ Jak chcesz kupic wzoniwienie lub noscosc - vide Jacek Hugo-Bader to wyskakujesz z 49,99zl...Nie pisz mi o wyborze knajpa czy ksiazki...W cenach ksiazek to ja bym chyba nie trzezwiała... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stat_wyborca_PO Re: 'Rz': Najprawdopodobniej 8 proc. VAT na książ IP: 81.219.229.* 09.08.10, 11:17 Spoko i tak nie czytam książek - wystarczy mi TVN i GW. Odpowiedz Link Zgłoś
tajemnicapanstwowa Re: 'Rz': Najprawdopodobniej 8 proc. VAT na książ 09.08.10, 11:53 marna prowokacja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kokosz Re: 'Rz': Najprawdopodobniej 8 proc. VAT na książ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.10, 12:45 Racja ! Po co komu książki ? Wszystko co chce wiedzieć jest w TVN i GW ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hejka! ja tam i tak nie czytam tylko oglądam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.10, 15:07 zwłaszcza tvn24. a tam pan premier mówił, że mimo że vat rośnie to ceny nie wzrastają. i ja mu wierzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: młodzi popierają Re: ja tam i tak nie czytam tylko oglądam IP: *.stansat.pl 10.08.10, 12:50 Mało tego, po podwyżce spadną. A jak pan premier mówi, to ja mu wierzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m-kow 'Rz': Najprawdopodobniej 8 proc. VAT na książki... IP: *.128.62.130.static.crowley.pl 09.08.10, 11:25 To swietny pomysł, szczególnie w kraju gdzie sprzedaje sie 100 książek miesięcznie. Te całe książki to przeciez nieporozumienie skoro jest onet.pl i pudelek. No i Unia się nie zgadza, argument który pada od kilku lat i przy każdej okazji... Dla dalszego dynamicznego rozwoju "zielonej wyspy" wśród oceanu kryzysu i tak najistotniejsze jest aby Chayenne z kratką nadal był ciężarówką. Odpowiedz Link Zgłoś
holtze w wielkiej brytanii stawka 0 procent 09.08.10, 11:27 tlumaczenia z 'wymogami unijnymi' sa bzdurne! w wielkiej brytanii i wielu innych krajach unii na ksiazki od zawsze obowiazuje stawka 0 procent! www.hmrc.gov.uk/vat/forms-rates/rates/goods-services.htm#7 lukas1492 napisał: > Świetnie, zabijmy czytelnictwo, żeby płacić podatki na eurokratów :/ > > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m.e.n Re: w wielkiej brytanii stawka 0 procent IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.10, 13:53 > tlumaczenia z 'wymogami unijnymi' sa bzdurne! w wielkiej brytanii i > wielu innych krajach unii na ksiazki od zawsze obowiazuje stawka 0 > procent! Radzę nie wprowadzać w błąd innych forumowiczów. W Wielkiej Brytanii stawka VAT na druk książek wynosi obecnie 7.5% a w roku 2011 wynosic bedzie 8.5%. źródło: www.hmrc.gov.uk/vat/start/schemes/flat-rate.htm#5 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MMM333 Re: w wielkiej brytanii stawka 0 procent IP: *.chello.pl 21.08.10, 00:19 www.hmrc.gov.uk/vat/forms-rates/rates/goods-services.htm I kto tu kogo wprowadza w błąd? Kolega nie potrafi odróżnić sposobu obliczenia podatku od jego stawki. Odpowiedz Link Zgłoś
otis_tarda Re: 'Rz': Najprawdopodobniej 8 proc. VAT na książ 09.08.10, 11:31 Wyborcy PO i tak nic nie czytają, więc co za różnica. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joj Re: 'Rz': Najprawdopodobniej 8 proc. VAT na książ IP: *.aster.pl 09.08.10, 12:15 Jesteś w błędzie. To wyborcy pis są nieukami nie potrafiącymi czytać ze zrozumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: 'Rz': Najprawdopodobniej 8 proc. VAT na książ IP: 80.54.33.* 09.08.10, 12:32 Pogodzę was. Zdecydowana większość wyborców POPiS-u nie czyta bo przewyższa to ich zdolności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: czego Ty jestes najlepszym przykladem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.10, 13:17 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gizmo 'Rz': Najprawdopodobniej 8 proc. VAT na książki... IP: *.adsl.inetia.pl 09.08.10, 11:32 Mając 8% VAT na książki będziemy lepsi m.in. od: Wielkiej Brytanii, Irlandii i Norwegii - 0% Hiszpanii - 4% Francji - 5,5% Niemiec - 7%. Przynajmniej w ten sposób prześcigniemy starą Europę! Odpowiedz Link Zgłoś
krakower 'Rz': Najprawdopodobniej 8 proc. VAT na książki... 09.08.10, 11:35 Trzeba być idiotą, żeby twierdzić, że ksiażki są obecnie w Polsce tanie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: li 'Rz': Najprawdopodobniej 8 proc. VAT na książki... IP: *.chello.pl 09.08.10, 11:37 ten kto twierdzi, ze ksiazki sa tanie chyba dawno zadnej nie kupil.. paranoja.. Odpowiedz Link Zgłoś
luni8 Re: 'Rz': Najprawdopodobniej 8 proc. VAT na książ 09.08.10, 11:57 Bo są tanie. W centrach tanich książek tudzież koło dworców jest masa tanich książek z drugiej ręki tudzież ze zwrotów Odpowiedz Link Zgłoś
labeo Re: 'Rz': Najprawdopodobniej 8 proc. VAT na książ 09.08.10, 12:10 Tylko tam masz bardzo ograniczony wybór nie wspominając o nowościach wydawniczych. W tanich książkach kupisz jakieś stare wydania, przeważnie takie na które nie było zbytu i musiały być przecenione. Ja również uważam, że książki są drogie, a zwiększenie VAT-u spowoduje spadek popytu i likwidacje kolejnych księgarni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary czytelnik Re: 'Rz': Najprawdopodobniej 8 proc. VAT na książ IP: 80.51.132.* 09.08.10, 12:47 labeo napisał: > Tylko tam masz bardzo ograniczony wybór Każdy ma swój punkt widzienia. Jak dla mnie to właśnie w księgarniach masz ograniczony wybór - do książek modnych. > nie wspominając o nowościach > wydawniczych. Jak dla mnie książka musi przejść okres deowczypędyzacji rzędu 5 lat. > W tanich książkach kupisz jakieś stare wydania, przeważnie takie > na które nie było zbytu i musiały być przecenione. E tam, nieprawda. Prawdą jest natomiast że można kupić po 1zł książki które członkowie klubu oczywpęd kupowali zaledwie kilka lat temu po kilkadziesiąt zł a dziś nie chcą na nie spojrzeć. Poza tym po 1-2 zł można kupić tysiące interesujących książek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: 'Rz': Najprawdopodobniej 8 proc. VAT na książ IP: *.4web.pl 09.08.10, 15:49 >Każdy ma swój punkt widzienia. Jak dla mnie to właśnie w >księgarniach masz ograniczony wybór - do książek modnych. Od razu widac, ze nie odwiedzasz ksiegarn akademickich, naukowych i ksiegarń wydawnictw takich jak PIW czy Univesristas Odpowiedz Link Zgłoś
nomina Re: 'Rz': Najprawdopodobniej 8 proc. VAT na książ 09.08.10, 15:58 Książki są drogie, bo dystrybucja bierze 50-55% rabatu od ceny okładkowej (mały wydawca przechodzi przez 2 dystrybutorów, duży przez jednego, więc kosztuje go to 10% mniej). Za wejście na półkę płaci się kilkanaście tysięcy, za wpis do empikowego katalogu trzy-cztery razy tyle, za recenzje na dużych portalach "z wymoderowaniem dyskusji" (cytat z oferty agencji reklamowej) - dziewięć tysięcy plus VAT. Żeby utopić te koszty, oszczędza się na jakości edycji (za redakcję płaci się już 4-5 zł za stronę, za korektę przeciętnie 2 zł) i autorze (dostaje 5-10% ceny książki). Gdyby nie niewydajna dystrybucja, książki byłyby 40% tańsze i połowę lepiej opracowane. A w tanich książkach są z reguły nadwyżki, tzn. drukuje się więcej, niż weźmie dystrybucja, żeby koszt druku był jednostkowo niższy. Końcówki nakładu, takie z prawdziwego zdarzenia, to nie jest częsta sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
tajemnicapanstwowa Re: 'Rz': Najprawdopodobniej 8 proc. VAT na książ 09.08.10, 12:12 widocznie oni czytaja za darmo... ja widuje ostatnio ksiazki srednio za 35-40zl. czesto jest to niezbyt wysokiej jakosci papier, mniejsza czcionka, by zadrukowac mniejsza powierzchnie. jakby teraz do ksiazki za 40zl mialby ktos dowalic dodatkowe 8% to zastanowie sie nad zakupem... niby tylko troche ponad 3zl. w kraju gdzie zarabia sie przewaznie ok. 1200zl i polowe z tego oddaje w formie roznych oplat, te 43zl na ksiazke to dosc sporo... ciekawe tylko co powiedza tylko ci, ktorzy musza kupowac ksiazki do szkoly dla swoich dzieci. 2-3zl na 10 ksiazkach to juz jedna do tylu. juz nie wspominajac o niektorych wydawnictwach akademickich, gdzie profesor zyczy sobie, by kazdy mial tylko oryginalna ksiazke jego autorstwa, a ktora kosztuje bagatela 60zl, albo i wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sliema_malta 'Rz': Najprawdopodobniej 8 proc. VAT na książki... IP: 41.239.209.* 09.08.10, 11:51 Moze Biedronka i Tesco beda sprzedawac literature po promocyjnej cenie... ten glupi narod, bedzie jeszcze glupszy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: 'Rz': Najprawdopodobniej 8 proc. VAT na książ IP: *.4web.pl 09.08.10, 15:58 Nie smiej sie , ostatnio widziałam w Biedronce w formie pocketu "Tysiac wspanialych słonc" za 9,99 - chciaąłm kupic po poludniu, ale juz nie było ;/. Bardzo fajny pomysł z takimi promocjami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ta 'Rz': Najprawdopodobniej 8 proc. VAT na książki... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.10, 11:54 Za to PiCu czytają katobrukowiec "Nasz Dziennik" Odpowiedz Link Zgłoś
y3k 'Rz': Najprawdopodobniej 8 proc. VAT na książki... 09.08.10, 11:54 Spokojnie wydawcy sobie odbiją na dodatkowej opłacie na papier do kserowania, już nawet chyba wiem do ilu procent wzrośnie ta opłata ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juzniezaglosuje Żenuła. Więcej na was nie zagłosuje... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.10, 11:59 i moi znajomi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giewont Zagłosujesz, zagłosujesz... IP: 80.51.132.* 09.08.10, 12:52 Zmieni się nazwę partii, obieca walkę z biurokracją, normalność i obniżanie podatków i zagłosujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
skandy5 'Rz': Najprawdopodobniej 8 proc. VAT na książki... 09.08.10, 12:00 Książki już teraz są drogie! Ale dotychczasowy brak VATu nie pomagał. Po prostu nakłady są niższe niż w wielokrotnie mniej licznych Czechach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: srb Re: 'Rz': Najprawdopodobniej 8 proc. VAT na książ IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.08.10, 12:11 Bo Polacy są narodem idiotów, który woli obejrzeć kolejnego Big Brothera czy inny taniec na czymstam i z kimstam, albo stać pod krzyżem niż coś poczytać dobrą książkę. Większość osób ma alergie na książki i czytanie. I mówię tu o ludziach z wykształceniem wyższym, podobno elitę narodu - duża część moich znajomych czyta max. jedną książkę rocznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mol Tanich książek???? IP: 85.222.87.* 09.08.10, 12:03 Książki kosztują tyle co w Wielkiej Brytanii. Znowu zaklinanie rzeczywistości przez Gazetę. Odpowiedz Link Zgłoś
robby.ray.stewart Re: Tanich książek???? 09.08.10, 12:27 Zapomniałeś tylko o drobnym detalu - siła nabywcza Polaków jest hmm, delikatnie mówiąc, nieco mniejsza, niż czytelników w Wielkiej Brytanii. Odpowiedz Link Zgłoś
nowaczynska_76 'Rz': Najprawdopodobniej 8 proc. VAT na książki... 09.08.10, 12:11 A teraz przy 0 stawce VAT to tanie są? Średnio co roku powieści drożeją o 5 zł. I ludzie się dziwią, że czytelnictwo spada, że wydawnictwa upadają... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: le ming Re: 'Rz': Najprawdopodobniej 8 proc. VAT na książ IP: 85.222.87.* 09.08.10, 13:42 Wydawnictwa mają się nieźle, tylko nie mogą być nadmiernie rozrośnięte. A książki nie są drogie - wystarczy nie kupić 3 paczek fajek albo nie wyżłopać tyluż piw w knajpie i można mieć porządną, nową książkę. I nie mówię tu o goownach w rodzaju Dana Browna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek tanie książki to jakiś oksymoron IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.10, 12:13 u nas nie ma tanich książek, każdy gniot i nie gniot musi być wydany w możliwie najdroższym wydaniu..twarda okładka, obwoluta, złocone literki, rurki, srurki. Taka wydawnicza "fura skóra i komóra, bo dobrze na półce wygląda".. niestety, dupiato się czyta.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: le ming Re: tanie książki to jakiś oksymoron IP: 85.222.87.* 09.08.10, 14:19 > u nas nie ma tanich książek, każdy gniot i nie gniot musi być wydany w > możliwie najdroższym wydaniu..twarda okładka, obwoluta, złocone literki, > rurki, srurki. A tu się z tobą zgadzam. Tej polityki wydawnictw nie rozumiem. Chociaż nie wiem, czy nie jest czasem tak, że gdy wydanie "luks" nowej książki (hardcover, złocenia, tłoczenia etc.) kosztuje, powiedzmy, 60 zł, to wydanie kieszonkowe kosztowałoby 40 zł (druk i oprawa to nie są przecież główne koszty) - więc i tak "drogo" dla tych, co wolą piwko od książki. Inaczej mówiąc - czy nie jest tak, że przy cenie 40 vs. 60 potencjalnych kupujących jest dokładnie tyle samo? Może ktoś z branży się wypowie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LFCFan 'Rz': Najprawdopodobniej 8 proc. VAT na książki... IP: *.onlinesc.net 09.08.10, 12:14 Tanie?! Matko Boska, chyba dla Kulczyka... Powinno być: drogie książki będą jeszcze droższe. Niech biblioteki poszerzą gwałtownie zbiory, bibliotekarki niech się douczą (jedna nie słyszała o Arthurze C. Clarke'u, inna o "Roku 1984) w takim razie. Ewentualnie obniżyć ceny za książki o jakieś 15% i później szykować podwyżkę, wpłynąć na wydawców. W przeciwnym razie książki drukowane wymrą na korzyść Internetu, co będzie degradacją. Unia chce wymusić na ignoranckim w dużej mierze narodzie płacenie VAT-u za książki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stachu Re: 'Rz': Najprawdopodobniej 8 proc. VAT na książ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.10, 15:55 Racja, ja ostatnio szukałem paru książek w księgarniach (w bibliotekach za cholerę nie mogłem ich znaleźć) i gdy raz spytałem gościa w jednej z nich o "Władcę much" Wiliama Goldinga on się mnie spytał czy może chodzi mi o komiksy na podstawie tej durnej kreskówki dla zdebilniałej młodzieży. Szok! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zapytajnik Proszę o informację co ze stawkami na książki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.10, 12:25 bez ISBNu? Chodzi o stawki 7% i 22%? Wszystkie będą objęte stawką 8%, czy będą znowu bez sensowne stawki 7,8 i 22%? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bot tanie ksiązki? IP: *.toya.net.pl 09.08.10, 12:33 a kiedy to mielismy tanie ksiażki? Odpowiedz Link Zgłoś
anty_lex 'Rz': Najprawdopodobniej 8 proc. VAT na książki... 09.08.10, 12:36 pięknie... teraz studiowanie bedzie takie tanie, prawda? ktos tutaj napisal, ze skrypty panow profesorow kosztuja po 60 zl - nieprawda, potrafia kosztowac i 100 zl, a oryginal miec trzeba, bo inaczej egzamin do tylu. jeszcze do tego dojdzie podwyzka i ciekawe ktory student bedzie mogl sobie na to pozwolic? rownamy z zachodem - narod czytac nie bedzie, stanie sie coraz glupszy, a wiec podatniejszy na propagande. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: le ming Re: 'Rz': Najprawdopodobniej 8 proc. VAT na książ IP: 85.222.87.* 09.08.10, 14:20 > oryginal miec trzeba, bo inaczej > egzamin do tylu A teraz pomyśl pięć minut i powiedz: czy to jest wina rządu i VAT, czy profesorów-sk...synów? Odpowiedz Link Zgłoś
aaa202 Czy to nie wszystko jedno? 09.08.10, 12:38 W Polsce sprzedaje się tak mało książek (czyta też niewiele), że można zaryzykować, że popyt na książki jest sztywny. Dobrze sprzedają się podręczniki, książki o papieżu (TYM papieżu), książki o domu nad rozlewiskiem, miłości nad rozlewiskiem, trzepaku nad rozlewiskiem, oraz książki dla tych, co nie mogą schudnąć. Czasem wyskoczy jakaś wydawnicza petarda, która, zanim sprzeda się choć jedna sztuka, już ma na okładce wypisane, że to bestseller w Polsce. Ci, którzy naprawdę czytają, od lat zmuszeni są rezygnować z kupna nowych książek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: dla Ciebie najwazniejsze aby piwo i belty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.10, 13:19 nie podrozaly Odpowiedz Link Zgłoś