alakyr 19.08.10, 18:45 To jednak byliśmy na kolanach? Ciekawe, rząd mówi coś innego. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lava71 Dementuję niusa GW ... 19.08.10, 19:51 Na kolanach to my jesteśmy od końca II WŚ. Od kilku lat leżymy na brzuchu i kwiczymy. Gdyby nie wściekłe wyprzedawanie państwowego mienia i zaciągania gigantycznych kredytów, już dawno by nam się zawaliły finanse. Ale co ma wisieć nie utonie ... mamy potężne długi, które trzeba będzie w końcu spłacić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fff Re: Dementuję niusa GW ... IP: 90.156.118.* 19.08.10, 23:18 Lava , ze niby co? Splacic? A niby z czego? Wszystko juz sprzedane, bo Polakom sie wydaje,ze stac ich na wiecej niz Kambodze czy Boliwie. Od zawsze wydajemy wiecej niz zarabiamy i nic sie nie zmieni, bo zadna partia nie ruszy przywilejow wyborcow. Zreszta caly swiat leci na deficycie i bycie prymusem nie ma sensu. I tak bedzie reset. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz_nowak PseudOliberalizm 19.08.10, 23:42 Ale cały świat (OECD) właśnie się obudził i od 2 lat reformuje się bardzo głęboko. Zmiany te jeszcze nie są widoczne, ale za 5 lat my będziemy daleko z tyłu. Niestety My Polacy mamy wielkie chciejstwo bez zdolności oceny rzeczywistości (polskie PKB jest porównywalne ze Słowackim i mało kto zdaje sobie sprawę, że to nie Słowacy niewiarygodnie ostatnio gonili, ale że to my byliśmy daleko za Słowakami za komuny, o Czechach nie wspominając). A dziś nasz premier_nibyliberał twierdzi, że zadłużając się na kredyt z prywatyzacji możemy sobie pokonsumować. Niestety to jest grzech pierworodny PO - to partia, która chce ludziom robić dobrze i to nie bacząc na konsekwencje. Ostatnim rządem, który czegoś chciał był Belki z planem Hausnera, wcześniej rząd Buzka. Poza tym niewiele się działo i od lat 90-tych stagnujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
arius5 Ale jak poradzimy sobie z koniunktura ? 20.08.10, 10:32 Z kryzysem to nie byl problem, przy tak niskim rozwoju gospodarczym niewiele stracilismy. Ale jak poradzimy sobie po kryzysie ? Europejska gospodarka ruszy z kopyta do przodu, aby odrobic staty, a my bedziemy sie czolgac w tyle, cos jakby dzieciak na 3-kolowym rowerku wystartowal w Tour de France. Odpowiedz Link Zgłoś
parazyd Re: Dementuję niusa GW ... 20.08.10, 10:53 Polska wstała z kolan? Na pewno nie w stosunkach państwa z kościołem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :))) Re: Dementuję niusa GW ... IP: *.uznam.net.pl 22.08.10, 09:10 lava71 napisał: > Na kolanach to my jesteśmy od końca II WŚ. (...) Przypominam cichutko, że okres powojenny, to okres bezprecedensowego rozwoju naszego kraju, uprzemysłowienie, elektryfikacja, zwalczenie analfabetyzmu, który teraz powrócił z wielką siłą... To najlepszy okres dla Polski w ciągu ostatnich 400-tu lat. Polecam nie zwracać uwagi na propagandowe kłamstwa obecnego reżimu. A po rozwaleniu polskiej gospodarki przez Solidarność, czego można oczekiwać? Stawia się kościoły, odwiedza centra handlowe i narzeka. Marazm i zastój. Katolicka gospodarka, że hej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Dementuję niusa GW ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.10, 12:35 Solidarnuchy solidarnie rozwalily polska gospodarke, doprowadzily do masowego bezrobocia, zapasci demograficznej i masowej uczieczki Polakow z Polski. Ciekawe, kiedy odpowiedza oni za te zbrodnie, ktora nalezy zakwalifikowac jako zdrade stanu? Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk My caly czas jestesmy na kolanach: nie mielismy 19.08.10, 20:01 w naszej powojennej historii takiego roku w którym nie wydawaliśmy więcej niż zarabialiśmy. Dzisiaj ta różnicę pokrywa zachodni podatnik (przyznając nam bezzwrotna pomoc rzędu 1 mld € miesięcznie), pokrywają pieniądze uzyskane z nieudolnej sprzedaży skromnego prl-owskiego dorobku naszych ojców i dziadów, pokrywają pieniądze przysyłane rodzinom przez blisko dwumilionowa emigracje (rzędu kilku miliardów $ czy €). Jesteśmy w pętli zadłużenia utrzymywanej na granicy stabilności. Stad ta potrzeba dodatkowych zabezpieczeń jak otwarta linia kredytowa w MFW. Nie wspomnę już, ze przez przeszło 15 lat samodzielnie nie zrobiliśmy nieomal nic w zakresie infrastruktury kolejowej, drogowej, telekomunikacyjnej (za wyjątkiem telefonii komórkowej), energetycznej korzystając za darmo z tej skromnej odziedziczonej po PRL-u i doprowadzając ja do obecnego katastrofalnego stanu. Takie oto są sukcesy postokrągłostołowych pomiotów, które dumnie i "patriotycznie" zawładnęły cala przestrzeń polityczna w naszym kraju! "Wstała z kolan" bo jakże by miała nie wstać: takich "sukcesów" (propagandowych) jak te pokolenia Michnika nie odnosi się przecież na kolanach. To są mniej więcej takie same sukcesy jak te zasługi w "obalaniu komuny". Wiał wiatr historii i "dmuchał w żagle" sfrustrowanej i żądnej władzy naszej Prl-owskiej "opozycji", której główną zasługą było takie szczęśliwe nastawienie żagli, które nas nie zatopiło! Chwała im i za to! Szczęśliwe bo przez długie lata swoich rządów (przeszło piętnaście) mądrości i skuteczności nie było żadnej; wszystko co umieli to "obalać komunę" Polska wstała z kolan Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: My caly czas jestesmy na kolanach: nie mielis 19.08.10, 20:05 Naczelną ideą działania rządów po 1989r było rozbicie skupisk klasy robotniczej. I to się znacząco udało. Zaorano przy tym mnóstwo zakładów pracy, a prolstwu zafundowano eldorado na garnuszku ZUS w imię kupowania pokoju społecznego. A teraz nie ma z czego brać co nie dziwi, skoro ponad połowa zdolnych do pracy nie pracuje. Odpowiedz Link Zgłoś
popisuarka Re: My caly czas jestesmy na kolanach: nie mielis 19.08.10, 22:32 Solidaruchy wyciagnely sluszne wnioski z bledow komuchow, ze zbyt duza koncentracja robotnikow grozi upadkiem rzadu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Polska wstała z kolan IP: *.aster.pl 19.08.10, 20:13 Haha Polska bankrutuje na naszych oczach a oni śmią pisać że wstaje z kolan :-) Ale jaja :-) Donald mam nadzieję że trafisz tam gdzie twoje miejsce. Nie waż się PITu podnieść bo będę całą stratę która dla mojej osoby z tego wyniknie traktował jako twój osobisty dług wobec mnie. Ty złodzieju! Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: Polska wstała z kolan 19.08.10, 20:20 Trudno żeby było inaczej, skoro rząd kompletnie nie interesuje się co się dzieje z gospodarką uważając, że wszystko samo się ułoży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Na kolanach nie byliśmy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.10, 20:13 Na kolanach nie byliśmy, to i wstać nie mogliśmy. A że cały kryzys przeszliśmy zadziwiająco dobrze, to fakt. Fakt, który zresztą straszliwie denerwuje malkontentów i ofiary propagandy klęski. Nie jestem entuzjastycznym wychwalaczem rzeczywistości, ale czasami trzeba sie przeciwstawić smętnemu pier.doleniu, gdy go już chorobliwie dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Re: Na kolanach nie byliśmy IP: *.aster.pl 19.08.10, 20:18 Żal mi ciebie. Nie masz zielonego pojęcia w jakiej Polska jest sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 Re: Na kolanach nie byliśmy 19.08.10, 20:21 zielone pojęcie to on ma bo mu tusk zieloną wyspę wmówił. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Na kolanach nie byliśmy 19.08.10, 20:32 Gość portalu: Łukasz napisał(a): > Żal mi ciebie. Nie masz zielonego pojęcia w jakiej Polska jest sytuacji. A ja szczerze mówiąc zazdroszczę takim głupkom tej ich błogiej niewiedzy i propagandowego otępienia. Niby są z lekka upośledzeni, ale może i taka totalna niewiedza i życie w wirtualnym świecie propagandy byłoby lepsze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Re: Na kolanach nie byliśmy IP: *.aster.pl 19.08.10, 20:41 W sumie racja. Przynajmniej na zawał nie umrze tak jak ci którzy sobie sprawę zdają jak to wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 Re: Na kolanach nie byliśmy 19.08.10, 20:20 No cóż ... za pożyczone 100mld to każdy głupi by potrafił. Jeszcze nam się ta "zielona wyspa" sraczka zakończy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1234 Re: Na kolanach nie byliśmy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.10, 20:21 Ty musisz być albo chory albo nie-Polak. Polak MUSI pier.dolić, bez tego czuje się źle. Sposób, w jaki Polska przeszła przez kryzys to cios w dumę i sens egzystencji Prawdziwego Polaka. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Na kolanach nie byliśmy 19.08.10, 20:36 Gość portalu: 1234 napisał(a): > Ty musisz być albo chory albo nie-Polak. Polak MUSI pier.dolić, bez tego czuje > się źle. Sposób, w jaki Polska przeszła przez kryzys to cios w dumę i sens > egzystencji Prawdziwego Polaka. Polska jest w permanentnym kryzysie już od 20 lat. W Grecji jest niemal wojna domowa tylko dlatego że rząd chce im obniżyć standard życia do poziomu tylko trochę wyższego niż w Polsce, gdyby kogoś w cywilizowanej Europie próbowano zmusić do życia w takiej nędzy i zacofaniu jak polskie społeczeństwo, to wybuchłaby tam wojna domowa. Tylko totalnemu niewolniczemu zeszmaceniu polskiego społeczeństwa rząd zawdzięcza spokój społeczny. Polski niewolnik, z kręgosłupem totalnie przetrąconym przez najdzikszą wersję kapitalizmu zgodzi się na wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Re: Na kolanach nie byliśmy IP: *.aster.pl 19.08.10, 20:44 Niestety duch w narodzie umarł. Powinna być rewolucja, już dawno. Ale nie będzie. Polska mentalność to porażka, Polak to krzyża broni a nie zajmuje się takimi przyziemnymi sprawami jak dymanie przez władzę. Wstydzę się że jestem Polakiem, mówię to z całą odpowiedzialnością. I gardzę większością swoich rodaków. Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 Re: Na kolanach nie byliśmy 19.08.10, 20:54 Dokładni ... jesteśmy w ciemnym zaułku bez wyjścia. Od małego nasze dzieci poddawane są indoktrynacji przez sektę kk. W szkołach nie podaje się wiedzy na tematy ekonomiczne jak budżet państwa, podatki czy kredyty. Co gorsza ... wiele lat bez matematyki na maturze dokonało spustoszenia. Giertychowska amnestia maturalna to już był dosłownie cios sztyletem w plecy. Społeczeństwo jest podzielone. Społeczeństwo jest non stop ogłupiane różnego rodzaju serialami czy programami typu "gwiazdy walczą w kisielu". Kluczowe informacje albo w ogóle nie są podawane albo w taki sposób aby ciemny lud nie zrozumiał o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
woland_er Re: Na kolanach nie byliśmy 20.08.10, 09:15 Panowie mam z Was niezły ubaw :D Po pierwsze kontynuujcie, naprawdę umilacie mi poranek :) Po drugie albo idźcie na jakieś konsultacje do psychiatry, albo zacznijcie uprawiać jakieś sporty :D Miłego dnia życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Re: Na kolanach nie byliśmy IP: *.mobica.pl 20.08.10, 09:50 Jak lubisz być walony przez państwo w odbyt to twoja sprawa. Ja nie lubię i nie będę tego tolerował. Odpowiedz Link Zgłoś
woland_er Re: Na kolanach nie byliśmy 20.08.10, 10:01 No widzisz... problem w tym, że państwa zostały stworzone do walenia swoich obywateli. Zapytasz mnie czy ta konstrukcja mi się podoba? Nie, jestem skrajnym liberałem :) Ale mam dwie opcje. Siedzieć tu i narzekać lub pracować, żeby było mi lepiej. Jeszcze chwilę posiedzę i się zrelaksuję, bo bardzo mnie to bawi :) Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 tornson, jak dlugo zyjesz na tym swiecie? 20.08.10, 13:20 ja chyba dluzej, bo wiem, ze Polska zyje w kryzysie przynajmniej od 1978 roku. Ten kpitalizm to mial byc inny, taki z "ludzka twarza", fachowy termin socjalna gospodarka rynkowa. Tylko tak glupio wyszlo, ze kiedy kraje "realnego socjalizmu" upadly (przede wszystkim dzieki Polakom), to wielki kapital oglosil globalizacje, neoliberalowie wprowadzili nizsze podatki dla najbogatszych, rozwinela sie branza finasowa, menagerowie zaczeli ciac koszty w firmach obnizajac realne place i redukajac zatrudnienie. Pojawily sie pojecia fuzja, przejecie, wrogie przejecie, shareholder value. Itd,itd,itd. Na pocieche ci powiem, ze wszystkie kraje bogatej Europy zmierzaja wolniej (Francj) lub szybciej (Niemcy) w kierunku "najdzikszej formy kapitalizmu" Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: Na kolanach nie byliśmy 19.08.10, 20:22 Kryzys wcale się nie skończył. To że nikt ci jeszcze nie podpalił samochodu w czasie zamieszek wynika ze starej metody solidaruchów - kupowania pokoju społecznego rozdawaniem świadczeń finansowanych narastaniem długu. Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 Re: Na kolanach nie byliśmy 19.08.10, 20:28 Tak ... bo łatwo rozdawać nie swoje. Kadencja się skończy, chłopaki wyjadą do ciepłych krajów a nas zostawią w szambie po szyję. Odpowiedz Link Zgłoś
pomruk Re: Na kolanach nie byliśmy 19.08.10, 20:58 Karol, przeciwstawianie się smętnemu pier.doleniu to w naszych warunkach syzyfowa praca . Nasza nacja nie ceni trzeźwosci umysłu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jontek Re: Na kolanach nie byliśmy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.10, 21:04 Jak się przegląda fora to człowieka przerażenie bierze. Na szczęście potem zdaje sobie sprawę, że tu piszą albo osobniki o "szczególnej" psyche albo po prostu tacy, którzy wyżywają sie tak, jak za mego dzieciństwa wyżywało sie w młodym wieku na ścianach szaletów. Więc trzeźwości i rozsądku bym tu nie oczekiwał raczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Re: Na kolanach nie byliśmy IP: *.aster.pl 19.08.10, 21:17 Tak się składa drogi kolego że na tym akurat forum piszą ludzie (nie mówię o sobie) którzy mają szerszy pogląd na rzeczywistość niż statystyczny, otumaniony propagandą polak. Poczytaj, pomyśl, poproś kogoś żeby wyjaśnił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jontek Re: Na kolanach nie byliśmy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.10, 21:49 Jeśli chodzi o statystycznego Polaka, to jest on częściej otumaniony propagandą klęski - to rzuca sie w oczy. Chyba jednak nie o taką ci chodziło. Jeśli chodzi o szerszy pogląd, to obserwuje tu wyjątkowo wąski - sprowadzający się do ulegania tejże propagandzie i niecheci do samodzielnego myślenia, odstającego od "podążania za stadem". Sprowadzający sie do wybiórczego eksponowania najgorszych aspektów rzeczywistości i epatowania jak najpaskudniejszymi (najcześciej i najgłupszymi) poglądami. Sorry, jesteś tego częścią. Mnie to nie rajcuje, preferuję bardziej zrównoważone,rozumne i niezależne poglądy, sorry. Odpowiedz Link Zgłoś
woland_er Re: Na kolanach nie byliśmy 20.08.10, 09:17 A może jednak na tym forum wypowiadają się przede wszystkim zwolennicy teorii konfliktowej? Staram się być delikatny i nie odsyłać na konsultacje z psychiatrą... Odpowiedz Link Zgłoś
hooligan1414 Re: Na kolanach nie byliśmy 20.08.10, 09:24 kolejny głąb mający się za erudytę - myślisz, że jak w końcu napiszesz "psychiatra" to kończysz dyskusję stając się zwycięzcą. ciekawe, bo sam tez moge odesłać cię do psychiatry - z doboró słów iargumentów znajduja w tobie debila i kretyna - i co ty na to? jakieś argumenty? Odpowiedz Link Zgłoś
woland_er Re: Na kolanach nie byliśmy 20.08.10, 09:30 Dwa bardzo konkretne :) Uśmiechnij się i weź się do roboty, żeby budować swój dobrobyt a nie miaucz tu jak kot w marcu :) Odpowiedz Link Zgłoś
hooligan1414 Re: Na kolanach nie byliśmy 20.08.10, 09:49 No to trfiłeś jak nie przymierzając prawiczek semenem. Otóż to - ja pracuję. Tylko q...wa nie lubię, jak ktos bandycko zabiera owoce tej pracy, rozdając sobie i swym przydupasom zwanym urzędnikami. Za co? za siedzenie w biurach i masową produkcję kału i CO2. I to własnie irytuje mnie i miliomy mnie podobnych, zrozumiał? Odpowiedz Link Zgłoś
woland_er Re: Na kolanach nie byliśmy 20.08.10, 10:04 Ja zrozumiał, tylko chyba Ty nie zrozumiał :) Czy Ty myślisz, że ja się cieszę, że Państwo zabiera 60% mojego urobku? Nie. Ale pisząc tu o tym, że Państwo to świnia nic nie zyskam. Zapewniam Cię, że Państwo ma naprawdę głęboko w du.pie (a ma ją bardzo wielką tak jak i apetyt) to, co tu piszesz. A frustracja po prostu szkodzi zdrowiu. Jeśli Ci to pomaga - działaj właśnie tak. Ale bardziej pomaga ciężka praca lub trening. Polecam :) A te wyzwiska i kwiecisty język po prostu mnie zniesmaczają... :) Odpowiedz Link Zgłoś
steamtrain Re: Na kolanach nie byliśmy 20.08.10, 10:10 > pisząc tu o tym, że Państwo to świnia nic nie zyskam. Zapewniam Cię, że Państwo > ma naprawdę głęboko w du.pie (a ma ją bardzo wielką tak jak i apetyt) to, co tu > piszesz. A frustracja po prostu szkodzi zdrowiu. Jeśli Ci to pomaga - działaj Gdyby wszyscy mysleli w taki sposob do tej pory zylibysmy w Polskiej Republice Ludowej jako sasiedzi ZSRR. Rzecz w tym ze wolnosc slowa daje mu do tego prawo, a zwiekszajace sie natezenie takich slow jest poczatkiem burzy ktora zwykle przynosi zmiany. Widze ze Ty jednak nalezysz do takich ze jak niosa 100 kg na plecach to z usmiechem zniosa dolozenie kolejnych 30. Masz prawo byc potulnym baranem ale nie odmawiaj innym do sprzeciwiania sie temu. Odpowiedz Link Zgłoś
woland_er Re: Na kolanach nie byliśmy 20.08.10, 10:17 Odsyłam Cię do słownika, abyś zapoznał się ze znaczeniem słowa polemika :) Czy Ty nie widzisz, że Pan Hooligan to mędrzec, wieszcz i nauczyciel? A ja mu nie zabraniam przyjmować tej roli. On ma prawo mówić i ja mam prawo mówić. Czyż nie? Odpowiedz Link Zgłoś
steamtrain Re: Na kolanach nie byliśmy 20.08.10, 10:29 > Odsyłam Cię do słownika, abyś zapoznał się ze znaczeniem słowa polemika :) Widze ze jestes typowym "dyskutantem" (cudzyslow celowy). Brak argumentow przykrywasz "odsylaniem do slownika" ew. (co moze przeczytam wkrotce) "nie bede sie tlumaczyl" lub "poszukaj sam". Nie wspomne o argumentum ad populum (Czy nie widzisz....?) ktore swiadcza znow o braku argumentow. Rzecz w tym ze uczepiles sie jednego nie znaczacego elementu natomiast zupelnie pominales meritum mojego postu ktore WLASNIE bylo polemika. ALe moze to wynikac z tego Twojego "oddania Panstwu" a co za tym idzie zmeczenia przykrywanego "wyluzowaniem". Odpowiedz Link Zgłoś
woland_er Re: Na kolanach nie byliśmy 20.08.10, 11:18 Wow... to się nazywa analiza... :) Trudno rozmawiać z kimś, kto zwolennika ograniczenia funkcji Państwa do minimum nazywa wielbicielem Państwa. Wybacz, ale my się nie dogadamy :) Odpowiedz Link Zgłoś
steamtrain Re: Na kolanach nie byliśmy 20.08.10, 11:51 >Wybacz, ale my się nie dogadamy :) Pewnie ze nie. Ktos ktos stosuje populistyczne argumenty a na konkretne potrafi tak odpowiedziec sam sobie wystawia ocene jako 'dyskutant' btw Ty jestes "zwolennikiem ograniczania funkcji Panstwa" ? Wiesz co oznacza to zdanie ? Bo dla mnie jestes "potulnie dymanym barankiem" z tego co piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
woland_er Re: Na kolanach nie byliśmy 20.08.10, 12:00 No to zaryzykujmy raz jeszcze :) Możesz mi wyjaśnić co świadczy o tym, że ja jestem "potulnie dymanym barankiem", a Ty jesteś "skutecznym przeciwnikiem Państwa"? Oczywiście przejdźmy do faktów. Czyli umówmy się, że to, że ja deklaruję i Ty deklarujesz nie ma znaczenia. Uwaga! Start :) Odpowiedz Link Zgłoś
steamtrain Re: Na kolanach nie byliśmy 20.08.10, 12:06 Prosze prosze .. Zanim zaczniesz wymagac odemnie pisania kolejnych argumentow, odnies sie do tych ktore zastales. I zacznij od faktow ktore tak lubisz. Odpowiedz Link Zgłoś
woland_er Re: Na kolanach nie byliśmy 20.08.10, 12:14 A które zastałem? Widzę, że bardzo się cenisz, ale ja nie zastałem żadnych argumentów :) Odpowiedz Link Zgłoś
hooligan1414 gratuluję samopoczucia 20.08.10, 10:15 zapierniczanie na polskie państwo też w końcu szkodzi zdrowiu. Sorry, nalezysz do tej grupy ludzi, którzy są jak kobieta, którą gwałcą (brutalnie, biją, łamią nos etc) a ona nie dośc że się nie broni, nie krzyczy to jeszcze szersze rokłada nogi i postękuje z zadowolenia - jak to nazwać? masochizm? qre...stwo? swoją drogą dziękuję Bogu, że np. w takim średnioweiczu społeczeństwo nie składało się z takich miernot jak ty, bo by taki stan trwał do dzisiaj. Po co to zmieniać? - jest cudnie - dziś na pańskim polu zaiwaniałem tylko 14 godzin a karbowy osmagał mnie tylko raz batem. Jesr cudownie, jestem taki zadowolony, a teraz idę się zrelaksować, zrobię mojej chłopskiej zonie 15 potomka, w sam raz kolejnego by zaiwaniał na pańsakim polu. Zrozumiałeś - to twoje zycie i postawa. ale zawsze są ci, którzy się nie godza i walczą, także w twoim interesie, gnuśny człowieku Odpowiedz Link Zgłoś
woland_er Re: gratuluję samopoczucia 20.08.10, 10:22 A wiesz, że trochę trafiłeś? :) Uważam, że sentencja "jeśli cię gwałcą, postaraj się mieć z tego jak najwięcej przyjemności" wcale nie jest taka głupia :) Ale mam propozycję. Przejdźmy z poziomu światopoglądów i opinii na poziom czynów. Czy możesz mi napisać co robisz, aby zmienić tę wstrętną, polską rzeczywistość? Czy nie jest czasem tak, że słowa na forum to właśnie Twoja wojna? Bo jeśli tak, to zapewniam Cię, że Państwo rechocze czytając Twoje błyskotliwe i zdecydowane wywody. Zakładając, że czyta, bo nie sądzę :) Odpowiedz Link Zgłoś
steamtrain Re: gratuluję samopoczucia 20.08.10, 10:32 Bo jeśli tak, to zapewniam Cię, że Państwo rechocze czytając Twoje błyskotliwe i zdecydowane wywody. Zakładając, że czyta, bo nie sądzę :) Zapewne tak samo rechotali kiedy zaczely sie dyskusje nt podwyzek w latach 80-tych. Problem w tym (czego zapewne nie wiesz), ze Internet ma o wiele wyzsza sile razenia niz jakiekolwiek inne medium. Wlacznie z tuba propagandowa w typie TVN. Odpowiedz Link Zgłoś
woland_er Re: gratuluję samopoczucia 20.08.10, 11:19 ***streamtrain szanuję Cię jako człowieka. Ale szkoda mi czasu na Twoje słowa. Nie bądź zły, życzę Ci miłego dnia :) Odpowiedz Link Zgłoś
steamtrain Re: gratuluję samopoczucia 20.08.10, 11:52 >Ale szkoda mi czasu na Twoje słowa. No prosze - dlugo nie trzeba bylo zeby padlo stwierdzenie "szkoda czasu" buhyhyhy. Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Boski jestes, woland_er :) 20.08.10, 11:01 Czytam Twoje posty i widze glupiego kutafona i konformiste, najgorszy typ szmalcownika - takiego sukinsyna ktorego gwalca, gnoja i mecza, ale jego ulubiona rozrywka jest obserwacja tego jak wspolwiezien dostanie wpie..... Tobie, dziecko, sie dzisiaj wydaje ze zlapales Pana Boga za nogi. Stad lekcewazacy ton, stad wymadrzanie sie na temat "pracy", "liberalizmu". Jednoczesnie wiem ze robisz za jakies smiesznie pieniadze, prawdopodobnie na etacie - i zle Ci z tym - ale masz sie za czlowieka sukcesu i wmawiasz to sobie, m.in. przez krytyke dyskutantow. Mam dla Ciebie zle wiesci: jestes nikim. Malym robalem na koncu lancucha pokarmowego. Zywisz sie gnijacym gownem i kiedy przyjdzie burza - zmiecie Cie bez sladu. Wtedy moze zrozumiesz ze zaden z Ciebie "liberal" czy "czlowiek sukcesu", tylko zwykly zgnojony i upodlony golodupiec. A ad meritum: tak, trzeba mowic o sytuacji jaka jest w Polsce, trzeba wskazywac problemy zanim stana sie zbyt powazne. Tobie sie wydaje ze jesli problem nie dotyczy dzisiaj Ciebie to nie ma sensu poruszac tematu. Nie rozumiesz tylko jednego - za cienki jestes w uszach zeby uniknac zawieruchy... Odpowiedz Link Zgłoś
woland_er Re: Boski jestes, woland_er :) 20.08.10, 11:22 Rozbawiłeś mnie kolejny rzucający fekaliami (czy to nie Ty ciskałeś słoikiem w pałac?) człowieku wiedzy :) Pokora. Znasz to słowo? Być może mnie zdmuchnie przy zawierusze. Być może będę miał szczęście i nie zdmuchnie. Gadanie o tym tu i wywalanie gnijących flaczków nie przynosi niczego poza odreagowaniem frustracji. I jeśli tego potrzebujesz mistrzu z własnym biznesem i bagażem doświadczeń życiowych większym niż ktokolwiek inny, to brandzluj się tu dalej :) Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Poczekaj, mysiu pysiu, tez sie doczekasz :) 20.08.10, 12:25 Nie rzucam w Ciebie fekaliami, bo nie nosi sie drewna do lasu. > Gadanie o tym tu i wywalanie gnijących flaczków nie przynosi niczego poza odreagowaniem frustracji. Nie, misiu pysiu, to nie frustracja. To po prostu obserwacja Polski z pewnego bezpiecznego dystansu - Polski odartej ze sreberka i polyskujacego opakowania. Moj tesc wlasnie walczy z rakiem w polskiej sluzbie zdrowia (albo raczej - z polska sluzba zdrowia w raku). Zycze Ci serdecznie zeby Ciebie ten kontakt z "nowoczesna i rozwijajaca sie Polska" nie spotkal, bo szybciutko nabierzesz pokory i zobaczysz druga strone lustra... Odpowiedz Link Zgłoś
woland_er Re: Poczekaj, mysiu pysiu, tez sie doczekasz :) 20.08.10, 13:41 Wiesz co... ciche życzenie raka bliźniemu w trakcie "dyskusji" według mnie jest zagraniem naprawdę niskich lotów... Przykro mi z powodu Twojego teścia. Tyle, że Ty nadal nie rozumiesz o co mi chodzi. Ja nie mówię, że jest pięknie. Jest fatalnie. Ale nie bardzo rozumiem w jaki sposób to naprawiasz utyskując na tym forum. Właściwie także mógłbym w sprytny i dyskretny sposób porównać Cię do fekaliów tyle, że ja nadal upieram się, że należy szukać rozwiązań i rozwoju, a nie fiksować się na udowodnianiu innym swoich racji. Po prostu Ci współczuję. Tylko tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cezarek Malkontenci na forach IP: 151.183.0.* 20.08.10, 10:09 Niestety, ale to 'malkontenctwo' jest w większości uzasadnione. To, co autor pierwszego wątku wymieniał, to fakt: - brak rozwoju infrastruktury - brak dróg lub drogi tak fatalnie budowane / remontowane, że trzeba je remontować co roku - przez 'fatalny' polski klimat :-) - brak poważniejszych polskich przedsiębiorstw, obecnych na globalnym rynku. Jest to widoczne dla chyba każdej osoby, która choć raz odwiedziła jakiś dobrze zarządzany kraj, jak np. Dania, Anglia, Niemcy, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
hooligan1414 nie wiem, o co chodzi, ale już się boję 19.08.10, 21:06 mi się wydaje, że to własnie tu sa przytaczane trzeźwe argumenty - zadłużenie państwa, firm, samorzadów, obywateli, zapasć demograficzna już za progiem etc. Jeśli mierzysz sukces gospodarczy tego kraju ilością widocznych na ulicach przepierdzianych aut kupowanych od Niemca za 1/5-1/10 pierwotnej ceny jako nowe to fakt, możesz czuć się szczęśliwy - jesteś w jednej lidze z Turcją Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fff Re: Na kolanach nie byliśmy IP: 90.156.118.* 19.08.10, 23:22 Karol jest mi przykro, ale zaden kryzys sie nie skonczyl. Mija wlasnie pierwszy w miare lagodny etap. Lagodny bo zasypany bilionami z drukarki. Ciesz sie z pozornego spokoju, bo to cisza przed burza. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson To jakiś kolejny ponury żart GW? Wstała z kolan??? 19.08.10, 20:29 W jakim sensie? Gdzie polskie produkty, gdzie polskie R&D, gdzie praca dla inżynierów w Polsce (i nie chodzi mi tu o tzw. inżynierów sprzedaży), gdzie wogóle jest praca w kraju notorycznego bezrobocia i terroru w rodzaju "źle ci to na twoje miejsce czeka 100 chętnych", gdzie zarobki pozwalające na przeżycie, gdzie polskie autostrady (bo tego gówna co to mamy, mimo że droższe niż każda jedna autostrada świata, autostradą nazwać nie można), gdzie kolej w tym kraju (ze Słupska do Gdańska jedzie się 3 godziny, z Bydgoszczy 4!!!), gdzie kompleksowa opieka medyczna, gdzie programy chroniące ludzi przed wykluczeniem i pomagające wykluczonym z niego wyjść??? Polska wstała w kolan?? Pod jakim qrwa względem??? Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 już Ci odpowiadam ... 19.08.10, 20:48 wyhodowaliśmy największego pasożyta i chyba tylko tym możemy się poszczycić. Kasta polityczna robi wszystko aby zniszczyć ten kraj. Robi wszytko aby zapewnić sobie, swoim rodzinom i kolesiom godziwe życie i możliwości odłożenia kasiorki na resztę życia. Uprzywilejowana grupa ludzi ma przywileje, ma możliwość kształtowania prawa i nieograniczony dostęp do pieniędzy z naszych podatków. Oni nigdy nie pozwolą aby ten stan się zmienił bo to niszczyło by ich status i obecny poziom życia. Pod tym względem to rzeczywiście pewna grupka ludzi wstała z kolan i weszła na plecy innych klęczących. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hhh Re: To jakiś kolejny ponury żart GW? Wstała z kol IP: 90.156.118.* 19.08.10, 23:26 tornson nie pie...juz bo sie tego nie da czytac komuchu. Mamy kryzys przez wlasnie takich "wrazliwcow"od wykluczenia jak ty. Zarob i rozdaj. Proste. A od pieniedzy publicznych wara. Odpowiedz Link Zgłoś
woland_er Re: To jakiś kolejny ponury żart GW? Wstała z kol 20.08.10, 09:22 Nie no, śledzę te Twoje posty i nie wierzę. Stawiam na to, że jesteś jakimś bezrobotnym nauczycielem języka polskiego. Mam rację? Chłopie, idź do jakiejś szkoły, zacznij porządnie zarabiać i będziesz zadowolony malkontencie. Zapewniam Cię, że od Twojego pie.rdo.lenia na forum Twój portfel nie spuchnie nierobie. Odpowiedz Link Zgłoś
hooligan1414 Re: To jakiś kolejny ponury żart GW? Wstała z kol 20.08.10, 09:27 a ja śledzę twoje wymioty intelektualne i stawiam, że jesteś urzędasem-pasożytem z nadania, biurfonsem z połową mózgu, 2 lewymi rękoma ale za to wielkimi plecami. Takim zawsze będzie dobrze - namawiają wszystkich, by oszczędzali kasę zakładali biznesy, męczyli sie zkonkurencją i przepisami, a oni za nicz garniają smietankę, bo na swych pretorian rząd zawsze znajdzie kasę. Zgadłem, smieciu? Odpowiedz Link Zgłoś
woland_er Re: To jakiś kolejny ponury żart GW? Wstała z kol 20.08.10, 09:46 Ojej... jakie mocne słowa :) Przerażasz mnie Panie Hooliganie :D Nie jestem urzędasem, nic mi nie wiadomo o połowie mózgu, jestem pewien, że mam rękę lewą i prawą. I faktycznie wielkie plecy!!! Tu zgadłeś misiu :D Ale żeby dać Ci dobry przykład leniuszku, napiszę Ci bardzo krótko i treściwie. Pochodzę z małego miasteczka z rodziny robotniczej. Na studia pojechałem do Wrocławia, gdzie latami żyłem za 600 PLN miesięcznie wynajmując z kumplem mikropokój w mieszkaniu studenckim. Skończyłem studia (od 3-go roku równolegle pracowałem), a później studia podyplomowe. Od dziesięciu lat pracuję po średnio 10 godzin dziennie. Zatrzymaj swoje uwagi na temat tego, że nie mam życia prywatnego. Zrezygnowałem z niego świadomie. Wiesz czym się różnimy? Ja się w tej chwili relaksuję, a Ty szczekasz zbliżając się do zawału. I pamiętaj misiaczku. Żadna praca nie hańbi :) Odpowiedz Link Zgłoś
hooligan1414 urzekła mnie twoja historia 20.08.10, 10:02 słyszałem lepsze łzawe historyjki. tylko dlaej nie wiem, co chcesz udowodnić. Ok - odniosłeś sukces na miarę tej bananowej republiki - może nawet miesięcznie zarabiasz na poziomie niemieckiego zasiłku dla bezrobotnych, więc masz prawo być usatysfakcjonowany. niech ci będzie. Radzę tylko nie eksploatować się w ten sposób, bo za kilka lat pozasz dobrodziejstwa polskiej służby zdrowia i gwarantuję ci, ze ten uśmieszek zniknie ci z twarzy (chyba że sam jesteś łapiduchem). Zrozum łaskawco, że nikogo tu nie interesuje twoje życie. Interesuje ich co innego - też ciężko pracują (może nie tak jak ty, debeściaku:) i są bardzo uczuleni na to, gdy ktoś im te pieniądze kradnie (tak kradnie, przmoca i rozbojem) i daje sobie, jednoczesnie robiąc chlew z tego kraju i mówiąc przy tym "pracuj jeszcze więcej, od tego zalezy przeciez twój dobrobyt". Rozumiesz te delikatne aspekty bytu? nie sądze - pastowane szczury z robotniczych rodzin robiące kariery w tzw. wielkich miastach mają tak zawężone horyzonty intelektualne, że często zamieniaja się w tzw. punkt widzenia Odpowiedz Link Zgłoś
woland_er Re: urzekła mnie twoja historia 20.08.10, 10:15 Muszę przyznać, że autentycznie zaczynam być pod wrażeniem Twoich procesów myślowych :) Jeśli naprawdę myślisz, że chciałem wycisnąć łzy z Twych niewątpliwie bystrych, bo bezbłędnie wypatrujących wszelkie niesprawiedliwości i zagrożenia tego świata oczu, to po prostu poczyniłeś błędne założenie :) Ile zarabiam miesięcznie to moja sprawa. Wciąż i wciąż za mało (to się nazywa ambicja i można ją przeciwstawić lenistwu i pesymizmowi). Co do eksploatowania - nie mam innego wyjścia. Nie każdy może być ustawionym synkiem bogatej mamusi, który wylewa swoje frustracje (być może problemy z erekcją?) na forum Gazety :) Mam nadzieję (tak, wiem, że nadzieja jest matką głupich), że uśmieszek, który miewam na twarzy będzie się tam pojawiał jak najczęściej. Rozumiem, że wielu nie interesuje moje życie, ale także Ty zrozum, że niewielu jest zainteresowanych Twoją manią prześladowczą :) Co do delikatnych aspektów bytu - tak rozumiem, że ten kraj to chlew. I nie przestanie nim być póki będą się rodzić tacy jak Ty frustraci skupieni na problemach, a nie ich rozwiązywaniu. Mój Ty chomiczku z intelektualnej rodziny... kocham Cię (i piszę to świadomie, żebyś mógł sobie poużywać na tych parszywych pedałach :D) Odpowiedz Link Zgłoś
hooligan1414 Re: urzekła mnie twoja historia 20.08.10, 10:34 i tu się mylisz. w całej rozciągłości - też jestem z robotniczej rodziny, do tego matka mi zmarła, kiedy jeszcze byłem w liceum. I tak to wygląda. Skończyłem mimo to studia, równolegle pracując i będąc na własnym, jakiś czas byłem za granicą. Aktualnie wykonuję wolny zawód; jak na polskie warunki jestem zauważalnie ponad średnią, choć nie to jest najważniejsze, bo od strony materialnej mam niewielkie potrzeby. Bardziej chodzi o pewne sprawdzenie się. Ja po prostu deceniam wartość cięzkiej pracy i nigdy nie zgodzę się na cwaniactwo, marnotrastwo i złodziejstwo reprezentowane przez państwo polskie. czuje do niego organiczny wstręt. Wiem, gdybym żył tak jak ty i niczym się nie przejmował miałbym może prościej. ale widzisz sż różni ludzie - taki Piłsudski (uprzedzam twoją błyskotliwa filipikę - nie porównuję się do niego) - po co mu było robić tę całą konspirację i walczyć - miał majątek po rodzichach (cokolwiek zdziadziały, ziemię trzeba mu było obrabiac za cara, być wesołym i budować swój dobrobyt. Odpowiedz Link Zgłoś
woland_er Re: urzekła mnie twoja historia 20.08.10, 11:28 No tak... Piłsudski... dlaczego nie jestem zdziwiony? Widzisz, ja też mógłbym teraz napisać, że urzekła mnie Twoja historia, tylko moim celem nie jest chamowatość i próba zgnojenia Cię, a jedynie zainspirowanie Cię. Zrozum. Ja uważam, że Polskie Państwo to cwaniactwo, marnotrawstwo, złodziejstwo, pesymizm, smutek i równanie do dołu. Uważam, że mentalność tego narodu i tego Państwa to poziom kibla. Tylko, że od pisania o tym nie zmienię rzeczywistości. Przeszedłem idee skrajnego lewactwa i anarchizmu. Byłem bardzo aktywnym działaczem w tym środowisku. Ale to nie działa rozumiesz? W tym Państwie rewolucja zakończy się zastąpieniem jednych cwaniaków innymi cwaniakami. Mam dni kiedy się tym przejmuję, mam doła i doprowadza mnie to do szału. Ale coraz rzadziej. Szkoda zdrowia. I takie podejście dedykuję także Tobie. Odpowiedz Link Zgłoś
steamtrain Re: urzekła mnie twoja historia 20.08.10, 11:55 >Tylko, że od pisania o tym nie zmienię rzeczywistości. Przeczysz sam sobie. To czemu piszesz na tym forum probujac odeprzec "atak" kazdego ? Na dodatek populistycznie i nieudolnie ? Odpowiedz Link Zgłoś
woland_er Re: urzekła mnie twoja historia 20.08.10, 12:02 A na czym polega mój populizm i nieudolność? Bo na razie operujemy na poziomie ocen i opinii. Zastosuję głupi odwet w Twoim stylu i zapytam na czym polega Twój "niepopulizm" i "udolność"? Odpowiedz Link Zgłoś
steamtrain Re: urzekła mnie twoja historia 20.08.10, 12:05 > A na czym polega mój populizm i nieudolność? A czytasz wogole inne posty niz swoje ? W innych wyjasnilem Ci na czym polega Twoj populizm i nieudolnosc podania argumentu innego niz "nie mam czasu tlumaczyc" czy "poszukaj sobie". Odpowiedz Link Zgłoś
woland_er Re: urzekła mnie twoja historia 20.08.10, 13:42 Czytam. I doskonale odczytuję Twoje techniki na "wypuść drugą stronę". Strasznie sprytne, zwłaszcza, że pewnie nawet nie wiesz, że ją stosujesz. Odpowiadam - chcesz się wypuszczać, to się wypuść. A wtedy ja odpowiem na Twoje "wypusty". Odpowiedz Link Zgłoś
woland_er Re: urzekła mnie twoja historia 20.08.10, 12:04 Ach, jeszcze pro forma odpowiedź na Twoje pierwsze pytanie. To jest dla mnie rozrywka :) Odpowiedz Link Zgłoś
woland_er Re: To jakiś kolejny ponury żart GW? Wstała z kol 20.08.10, 09:50 Jeszcze jedno... na dzień dzisiejszy nie interesuje mnie poziom pensji urzędniczych ponieważ jest po prostu o wiele za niski... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomson Re: To jakiś kolejny ponury żart GW? Wstała z kol IP: *.eti.pg.gda.pl 20.08.10, 10:38 woland_er napisał: > Nie no, śledzę te Twoje posty i nie wierzę. Stawiam na to, że jesteś jakimś > bezrobotnym nauczycielem języka polskiego. Mam rację? Polski zawsze był moją piętą achillesową, psychologu spod budki z piwem, wolałem przedmioty ścisłe i w tym kierunku szła moja edukacja i idzie moja droga zawodowa. Ale cóż, dla funkcjonalnego analfabety nawet styl pisania kogoś, kto w szkole traktował Polski jako zło konieczne, może się wydawać kwiecisty. > Chłopie, idź do jakiejś szkoły, zacznij porządnie zarabiać i będziesz zadowolon > y > malkontencie. Pracuję właśnie w, można powiedzieć, szkole, ale to poziom szkół o jaki twój prosty jak konstrukcja cepa umysł nawet się nie otarł. > Zapewniam Cię, że od Twojego pie.rdo.lenia na forum Twój portfel nie spuchnie > nierobie. A ja cię zapewniam żałosny trollu, że z, jak to nazywasz, haraczu który płacisz państwu opłacasz moje zarobki. Dlatego żałosna wydmuszko intelektualna płać i płacz! I tym optymistycznym akcentem kończę definitywnie dyskusję z kimś kto intelektualnie nie dorasta do pięt mojemu 5 letniemu siostrzeńcowi. Odpowiedz Link Zgłoś
woland_er Re: To jakiś kolejny ponury żart GW? Wstała z kol 20.08.10, 11:29 A kim Ty jesteś? Bo nie odnotowałem żadnej dyskusji z Tobą :) Odpowiedz Link Zgłoś
tocqueville Re: Polska wstała z kolan 19.08.10, 20:49 Panowie pesymiści - nie jest rewelacyjnie, ale nie przesadzajmy Polska jest wśród górnej ćwiartki państw (zarówno w PKB jak HDI) jeśli Polska jest na kolanach to co powiedzieć o reszcie krajów poniżej Polski (w tym np. Argentynie, Brazylii) Odpowiedz Link Zgłoś
labadine Re: Polska wstała z kolan 19.08.10, 20:56 Prawda jest odwrotna bo podatki pojda w gore Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 Re: Polska wstała z kolan 19.08.10, 20:57 Słuchaj ... zawsze można równać w dół jak nie można w górę. Zastanawia mnie tylko dlaczego nie poszedłeś na całego i nie wymieniłeś krajów takich jak Czad czy Zimbabwe.? Czy Argentynę i Brazylię wymieniłeś ze względu na spowinowacenie zależnością od sekty kk? Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Polska wstała z kolan 19.08.10, 22:43 tocqueville napisał: > Panowie pesymiści - nie jest rewelacyjnie, ale nie przesadzajmy > Polska jest wśród górnej ćwiartki państw (zarówno w PKB jak HDI) > jeśli Polska jest na kolanach to co powiedzieć o reszcie krajów > poniżej Polski (w tym np. Argentynie, Brazylii) Ale oni, do tego dodaj jeszcze inne kraje z Wenezuelą i Boliwią na czele, właśnie wstają z kolan!! Właśnie wyzwalają się spod jankeskiego neokolonializmu. W Argentynie wersja kapitalizmu, jeszcze dziksza niż w Polsce, całkowite podporządkowanie waluty dolarowi, doprowadziła do wielkiego kryzysu i upadku u progu tysiąclecia, banksterzy i fabrykanci jak szczury uciekali wtedy z tonącego okrętu, ale się podnieśli i dziś szybko idą do przodu. Brazylia jeszcze dekadę temu miała 20mln obywateli przymierających głodem, kraj miast pełnych faweli z nielicznymi "wysepkami" zamkniętych osiedli, poza które nikt bez samochodu nie odważył się wyjść. Dla okupu ludzi porywano nawet z klasy średniej, bo nawet średnio zarabiający Brazylijczyk był w stanie zapłacić okup będący dla biedoty astronomiczną sumą. To była Brazylia przed Lulą, ostatnie lata to niebywały rozwój i wychodzenie z niewyobrażalnej zapaści społecznej. W mniejszym lub większym stopniu z kolan podnoszą się wszystkie inne kraje Południowej Ameryki (poza narko-państwem Kolumbią), a najbardziej Wenezuela która w ostatnich latach dokonała największego skoku w rankingu HDI. Odpowiedz Link Zgłoś
woland_er Re: Polska wstała z kolan 20.08.10, 09:24 Świr :D Ale natchniony. Weź Ty zostań wieszczem! Katole będą Cię uwielbiać! :D Odpowiedz Link Zgłoś
hooligan1414 a co robiła na kolanach? deepthroat ustami obywate 19.08.10, 21:02 to nie chodzi o to, czy była na kolanach czy nie - chodzi o to, że są dwie Polski - to wspaniała Polska uprzywilejowanych (wpiszcie kogo chcecie) i ta druga, tych którzy muszą napierniczać na ten booordel. Do Karola i innych optymystów - ja zdaję sobie sprawę, że w wielu aspektach w ostatnich latach widac pewien postęp - nie da sie ukryć. Tylko widzisz - bankiet własnie się kończy i kelner już idzie z rachunkiem - kto zapłaci? ty i tobie podobni obwołuja sukcesem sytuację, kiedy w tym kraju za wysokie uznaje sie pobory poniżej zasiłku w kraju ościennym. Zresztą coś takiego jak gospodarka Polski praktycznie nie istnieje - bez funduszy unijnych (skończą się wkrótce), kasy od emigrantów i bezczelnego zadłużania się miałbyś tu Bangladesz. W wielu aspektach zresztą juz masz - transport kolejowy, służba zdrowia, wyliczaś można długo Odpowiedz Link Zgłoś
1234qwerty Polska wstała z kolan 19.08.10, 21:04 Polacy dotali pełne sklepy, paszporty do domu, złom na czterech kołach świetlane życie emeryta pod palmami i potężną propagandę przy której ta z PRL to był pikuś. Dr Goebels mógł by się wiele nauczyć, a w tym czasie poprzedni i następni styropianowi władcy zaczęli przejmowanie majątku i demontaż gospodarki. Obecnie poza długami my już nic nie mamy, zostaliśmy kolonią roboli za psi grosz. Za moment strumień kasy z Unii się skończy, a my zostaniemy ze stadionami i drogami które po paru latach się rozpadną. Nigdy się nie spodziewałem że moim rodakom tak mało potrzeba do szczęścia i tak się zeszmacą. Jak to genialnie było sterowane te strajki protesty i inne pierdoły. Teraz cisza choć dawniej przez jednego pijaczka pół polski stało, powoli rozwalono wszystko wg. doktryny Balcerowicza, i co mamy dzisiaj ano ścianę i beton pod dupą ale rzad się wyżywi a nam zacisnie pasa bo przecież nie swoim. Odpowiedz Link Zgłoś
popisuarka Re: Polska wstała z kolan 19.08.10, 22:36 1234qwerty napisał: (...) Obecnie poza długami my już (praktycznie) nic nie mamy. Niestety, ale masz 100% racji, 1234qwerty! Pozdrowka! lech.keller@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
darr.darek Re: Polska wstała z kolan 19.08.10, 22:53 1234qwerty napisał: > Obecnie poza długami my już nic nie mamy Jednak ty pewnie dalej głosujesz na lewicę i innych "regulatorów" kapitalizmu. Zgadłem ? Jasne, że zgadłem. >zostaliśmy kolonią roboli za psi grosz. No. Nie to za Gierka - płaca 30 US dolarów na miesiąc. Za Jaruzela się pogorszyło i było tylko 22 dolary na miesiąc, ale kudy tam dzisiejszej nędzy do tamtego "dobrobytu". No nie :) Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk Te 30 $ wtedy bylo warte pewnie z 800 $ dzisiaj 20.08.10, 09:57 Co potwierdzają tylko obecnie płacone przez ZUS, z tych wtedy zarabianych 30 $, emerytury rzędu 800 $ ... Re: Polska wstała z kolan Odpowiedz Link Zgłoś
darr.darek Re: Te 30 $ wtedy.... 20.08.10, 12:19 1stanczyk napisał: >.... bylo warte pewnie z 800 $ dzisiaj O wartości walut na Świecie to raczej masz marne pojęcie. Dolar między 1979-1989 spadł na wartości od 3- do 2-krotnie. Czyli owe PRL-owskie pensje po korekcie wartościowej w twardej walucie, to od 90 USD do 44 USD/m-c. Chciałbyś dziś zarabiać od 300zł do 140zł na miesiąc ? A wg takich zarobków trzeba było przeliczać ceny magnetowidów, tv color, dobrych aut zachodnich oraz setek innych dóbr skończywszy na klockach lego, lalkach barbie i na resorakach. Centowymi cenami chleba czy sera też nie ma się co podniecać. Ser żółty wtedy do zarobków to tak jak dziś 30-40zł/kg. Niezbyt rewelacyjna cena, no nie? Cena ówczesna schabu z kością to wg dzisiejszej pensji cena 90zł/kg. Wódka luksusowa 0.5l to w przeliczeniu ok. 100zł dziś (za Jaruzela doszło jeszcze: brak wódy w sklepach i kartki na wódę). >Co potwierdzają tylko obecnie płacone przez ZUS, z tych wtedy zarabianych >30 $, emerytury rzędu 800 $ ... Rozumem się tu nie popisałeś. Pomijając, że dziś to emerytura ok. 400$ to idzie to ze składek bieżących a nie z żadnych inwestycji. Nie wiedziałeś tego? Gdyby zamiast karnych opłacaczy składek i innych podatków pojawiły się w Europie na stanowiskach pracy obce rasy i obce kultury, które aktem nieposłuszeństwa wobec białych staruchów odmówiłyby legalnej pracy i przekazywania składek, to w ciągu jednego miesiąca cały system wypłaty tych emerytur zawaliłby się na pysk. To nie jest tylko czcze rozważanie, tylko po to, by ignorantom pokazać mechanizm wypłaty emerytur i rent. To przyszłość Europy zach., która się do nich zbliża wielkimi krokami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Te 30 $ wtedy.... IP: *.subscribers.sferia.net 20.08.10, 13:45 Daj sobie spokoj z przeliczaniem dolarow po cenie czarnorynkowej, i zerknij na statystyki CIA, ktore wyraznie pokazuja, ze PKB per capita Polski, po uwzglednieniu parytetu cen (tzw. PPP), osiagnal poziom z roku 1980 dopiero po wstapieniu Polski do UE... I matrw sie lepiej o USA. W Europie Zachodniej wzrost wydajnosci pracy powoduje, ze coraz mniej ludzi musi pracowac. Odpowiedz Link Zgłoś
woland_er Re: Te 30 $ wtedy.... 20.08.10, 13:59 Możesz dać link do tych statystyk CIA? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Te 30 $ wtedy.... IP: *.subscribers.sferia.net 20.08.10, 14:16 Korzystalem z papierowych rocznikow. Ale poszukaj tez na: www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/ pl.wikipedia.org/wiki/The_World_Factbook Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAGAN Re: Te 30 $ wtedy.... IP: *.subscribers.sferia.net 20.08.10, 14:29 Older editions of the CIA World Factbook, going back to 1989, together with country rankings constructed from CIA data and additional country information from other sources are available at the Countries of the World website, which was begun in 1996. www.theodora.com/wfb/ en.wikipedia.org/wiki/The_World_Factbook Odpowiedz Link Zgłoś
darr.darek Re: Te 30 $ wtedy.... 20.08.10, 17:11 Lewak gotów się nawet podeprzeć wyliczankami CIA, gdy zgadzają mu się z jego wizją. Chłopie, porównaj ceny podstawowych towarów i usług w relacji do płac, a nie wklejaj statystyk jakie miała CIA w latach 80-tych. Amerykańcy posługiwali się takimi statystykami jakie komuna im dawała. Sprawdzanie przez Amerykańca cen i dostępności towarów to już było wtedy szpiegostwo na rzecz obcego mocarstwa. Ludzie po 1990 zaczęli dostrzegać, że wreszcie zaczyna się robić normalnie, a lewactwo wyciągnęło wyliczenia, jak się biednie zrobiło. No, bo Syrenki przestali produkować i polska myśl techniczna upadała. Do Syrenki, chłopie, i do Korei Północnej jechać ! Bo Białoruś już takich betono-głowych nie przyjmuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Te 30 $ wtedy.... IP: *.subscribers.sferia.net 20.08.10, 17:56 No tak, jesli fakty przecza twym bzdurnym neoliberalnym pseudo- teoryjkom, to gotow jestes nawet powtarzac za towarzyszami z b. PZPR, ze CIA klamie. Zreszta najprawdopodobniej jestes bylym czlonkiem PZPR - przeciez w tej partii bylo mnostwo karierowiczow, ktorzy, jak twoj idol Balcerowicz, w jeden dzien zmienili sie z komunistow w liberalow... A twoje chamstwo, swoja droga, nie zna granic! Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 byla taka proba tygodnika Polityka 20.08.10, 23:01 chyba w drugiej polowie lat 70-tych, w ktorej porownano ceny podstawowych produktow, komunikacji, benzyna itp w Polsce i w niektorych krajach europejskich. Dolar kosztowal na czarnym rynku pomiedzy 80 a 100 zl. Oficjalny kurs wynosil 4 zl, w przypadku, kiedy firma dostala zezwolenie na import. Jesli sobie dobrze przypominam dziennikarzom Polityki wyszlo, ze realnie 1 dolar jest wart 20 zl. Nauczyciele zarabiali w owych czasach okolo 3 tys. w mojej rodzinie byl jeden kopalniany nomenklaturowiec z 8 tys. pensji miesiecznej. Przecietna placa w roku 1975 wynosila 3914 zl. www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/przecietne;wynagrodzenie,201,0,234441.html Wynika z tego, ze Polacy realnie zarabiali ok. 200 dolarow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: byla taka proba tygodnika Polityka IP: *.subscribers.sferia.net 21.08.10, 10:51 Otoz to. Realny kurs USD w PRLu byl zawsze pomiedzy kursem oficjalnym a czarnorynkowym, ale blizszy byl oficjalnemu... Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk "O wartości walut na Świecie to raczej masz marne 21.08.10, 16:41 "O wartości walut na świecie to raczej masz marne pojęcie." Marne bo marne ale nie narzekam: miesza Ci się wszystko. Fakt, ze nasze, jak większość w Europie, emerytury są płacone z obecnych składek pracowniczych nie zmienia w niczym samego przelicznika, ktorym sie posłużyłem w obliczu Twojej 30-sto dolarowej demagogi. To nie ja tylko nasz demokratycznie ukonstytuowany rząd ustalił taki a nie inny przelicznik dawnych pensji rzędu 30 $ na dzisiejsze emerytury, których obecnie wypłacana wielkość jest rzędu około 800 $ (2500 złotych). Re: Te 30 $ wtedy.... Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Polska wstała z kolan 19.08.10, 21:12 na kolanach jestesmy od 300 lat i ssiemy xiendzu druta zgodnie z jego sugestiami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: młodzi popierają Polska wstała z kolan IP: *.chello.pl 19.08.10, 21:41 Brawo rząd Polski, brawo premier Donald Franciszek Tusk i Prezydent Bronisław Maria hrabia Komorowski! Dzięki przeprowadzonym reformom i racjonalnym i niewielkim podwyżkom podatków i akcyzy Polska wychodzi obronną ręką z kryzysu i pozostaje zieloną wyspą na europejskiej mapie gospodarczej. Kto twierdzi inaczej ten pisior i moher! Odpowiedz Link Zgłoś
aktyntasza Re: Polska wstała z kolan 19.08.10, 22:12 To społeczeństwo wybierało tych ludzi i teraz niech to społeczeństwo ma do siebie pretensje a nie do Pana Tuska i Pana Komorowskiego !!! Jakie społeczeństwo taki rząd. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Polska wstała z kolan 19.08.10, 22:47 Gość portalu: młodzi popierają napisał(a): > Brawo rząd Polski, brawo premier Donald Franciszek Tusk i Prezydent Bronisław > Maria hrabia Komorowski! Dzięki przeprowadzonym reformom i racjonalnym i > niewielkim podwyżkom podatków i akcyzy Polska wychodzi obronną ręką z kryzysu > i pozostaje zieloną wyspą na europejskiej mapie gospodarczej. Kto twierdzi > inaczej ten pisior i moher! Dożyliśmy takich czasów i dochowaliśmy się w Polsce takiego stada fanatyków, że ja naprawdę już nie jestem w stanie ocenić czy to ironia czy fanatyzm Tusken-Jugend, którzy w swoim fanatyźmie niczym nie różnią się od armii brunatnych Kaczyńskiego i moherów Rydzyka. Odpowiedz Link Zgłoś
woland_er Re: Polska wstała z kolan 20.08.10, 09:28 No w końcu... w końcu padło to magiczne słowo Jugend :D I mamy jasność. Jesteś na chorobowym i zapomniałeś wziąć leków. Ale widzisz na czym polega demokracja? Nawet psychicznym wolno wypowiadać się na forum :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meee Ja proponuję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.10, 22:08 może wskaźnikami makroekonomicznymi pojechać? I je rzeczowo przedyskutować. A nie gadką szmatką i hasłach o wrażym Tuska rządzie i nadciągającej katastrofie (u nas ona nadciąga wiecznie). Jeszcze chwila i pojawi się nawoływanie o pisarza, który nam walnie jakąś trylogię ku pokrzepieniu serc Żeby nie było, nie twierdzę, że cudnie jest-bo baaaaardzo daleko nam do tego. Ale zaliczyliśmy kryzys finansowy, ogromną tragedię pod Smoleńskiem, tragiczne powodzie. Całkiem sporo. Rządu Tuska nie lubię, kupa złotoustych ludków i tyle i osobiście uważam, że względnie przyzwoite sondaże wynikają tylko ze strachu milionów ludzi przed powrotem Wielkiego Stratega. Ale wszystkie, czy prawie wszystkie kraje postkomunistyczne mają problemy i na ogół do El Dorado daleko. A my tylko narzekamy i narzekamy i narzekamy i gadamy o sprawach Narodowych. Zresztą o czym innym, skoro większość Polaków nie wie, czym jest makroekonomia i ma trudność z podstawowymi działaniami matematycznymi. Nawet gdybyśmy byli najbogatszym krajem świata to i tak to rozp..my, narodową gadką i narzekaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
popisuarka Re: Polska wstała z kolan? 19.08.10, 22:30 Przeciez podobno to sie pieknie rozwijamy od roku 1990. A ze nedza, bezrobocie, upadek przemyslu itp.? Who cares... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek opowieści piaskowego dziadka IP: 91.188.112.* 19.08.10, 22:41 Wiceprezes czego ?? Doktor Dolittle? wstaliśmy ale jeszcze nie wstaliśmy.. hmm słabo mi.. może puls trzeba zmierzyć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koczkodan Polska wstała z kolan IP: *.hsd1.ct.comcast.net 19.08.10, 23:32 Polska wstała z kolan<<<< Bua ha ha ha ha ha ha ha ha !. Najlepsze przyklady, jak wstalismy z kolan sa przed palacem prezydenckim i w Ossowie. My juz z kolan sie nie podniesiemy. Nasz kolana ekstrema przymurowala do podloza. Media! Przestac klamac! Odpowiedz Link Zgłoś
3miastowy co on bredzi? POdwyzka POdatku VAT to co? 19.08.10, 23:33 dowod, ze wstalismy z kolan? pajac jeden Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz_nowak to dofud na liberalną politykę gospodarczą 19.08.10, 23:44 oraz zdolność przewidywania nachodzących trudności, gdy już dwie branże zgłaszają nadchodzącą falę bankructw, a wpływy podatkowe do urzędów skarbowych sięgają 80% zakładanych. Idzie dym, ale na Titanicu orkiestra gra... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jać Jak to wstała? IP: *.fdk.abpl.pl 19.08.10, 23:56 Przecież do tej pory GW pisała, że nasza gospodarka, oczywiście od wyborów 2007, dumnie stała i nie była na żadnych kolanach. To jak to jest? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rząd polski tuska Artykuł sponsorowany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.10, 00:44 ok ale drogo wzieli za tą reklamę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolo A byla na kolanach? IP: *.dclient.hispeed.ch 20.08.10, 01:16 Podobno byla wciaz ostblockowym leaderem? Odpowiedz Link Zgłoś
placebo_99 Szczęście, że rządzi PO, obniżą VAT do 15% 20.08.10, 02:37 Będzie lepiej. Jakiś wreszcie niski VAT na poziomie 15% jak obiecali w kampanii wyborczej i naród ich za to wybrał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo w jakości życia Polskę wyprzedza już KUBA I BIAŁO IP: 151.59.17.* 20.08.10, 05:35 he he i znów propaganda na całego, polska wstaje z kolan? jak to "zielona wyspa" przecie była. Wiec po co ponoszenie wat? inni w kryzysie nie podnoszą? Propaganda dalej swoje a tymczasem KUBA i BIAŁORUŚ wyprzedziły Polskę pod względem JAKOSCI życia i TAKA JEST PRAWDA. swiatowidz.pl/?p=283 Ja wiem ze wiele piszących tu się z tym nie będzie zgadzać itp. ale taka jest PRAWDA w Polsce pracuje się za średnio ZA 1600zl 400eu na rękę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antek Re: Polska wstała z kolan IP: 213.25.102.* 20.08.10, 07:38 a ja sobie wyobrażam to podźwignięcie z kolan, ręce dalej oparte na ziemi pozycja idealna do dymania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kabanos Polska wstała z kolan, by pasc na pysk. IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 20.08.10, 08:14 Niech no sie tylko zweryfikuja te szachrowane raporty do Unii Radziec..... chcialem powiedziec europejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
1234qwerty Polska wstała z kolan 20.08.10, 08:35 Kolejny nawiedzony dobrze opłacany BUC. Odpowiedz Link Zgłoś
heraldek Polska wstała aby sie odlac i stac pod krzyzem.... 20.08.10, 09:30 .....GW i Michnik to specjalisci od prowokacji...szkoda komentowac, wystarczy wyjsc z domu i zobaczyc ta 'dynamike wzrostu" "zielonej wyspy" Europy.....i porownac z tym co bylo 2 lata temu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Polska wstała z kolan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.10, 10:06 Notariusze nadal nie mają kas fiskalnych Odpowiedz Link Zgłoś