Gość: ghj IP: *.net-serwis.pl 10.09.10, 14:19 No to się już szykujcie na głodowe płace - jakieś 400-500 eurosów na rękę i do domu. Ciekawe czy przebiją koreańczyków. Pewnie skasują kilka baniaków od rządu i się szybko zwiną. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dfgfdg Re: IBM we Wrocławiu: przeznaczymy 1 mld dol. na 10.09.10, 14:31 Powtorze to co napisalem na forum wroclawskim. Zgadza sie. Dlatego teraz zatrudniaja glownie ludzi po roznych filologiach do pierwszej linii supportu. Praca polega na przycisnieciu dwoch przyciskow i wyslaniu maila do klienta w odpowiednim jezyku ze zgloszenie zostalo przyjete. Placa za to jakies 2 tys. na reke. Tam nawet na stanowiska menedzerskie proponuja mniej niz mozna zarobic jako senior w innych wroclawskich firmach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :: chyba to dobrze IP: *.chello.pl 10.09.10, 14:53 sciagna z rynku wszystkich nieudacznikow "informatykow", beda tam siedziec sobie w IBM naciskac 2 guziki i przestana psuc rynek prawdziwym fachowcom dobrze mysle? bo nie jestem z tej branży Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dew Re: chyba to dobrze IP: *.emea.ibm.com 10.09.10, 15:02 Zazwyczaj w takich firmach jest kilka leveli supportu wiec znajda tam prace zarowno "specjalisci" jak i specjalisci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pikpok25 Re: chyba to dobrze IP: 195.116.30.* 10.09.10, 15:07 masz racje, tak jak w MCDonaldzie lub biedronce można być sprzedawcą lub "kierownikiem" Odpowiedz Link Zgłoś
dfgfdg Re: chyba to dobrze 10.09.10, 15:11 Gość portalu: dew napisał(a): > Zazwyczaj w takich firmach jest kilka leveli supportu wiec znajda tam prace zar > owno "specjalisci" jak i specjalisci... IP: *.emea.ibm.com Uderz w stół :) Skoro tam pracujesz to chyba wiesz ze levele supportu beda maksymalnie 2. Jeden dla wspomnianych wczesniej "specjalistow" a drugi dla nieco bardziej wtajemniczonych ale tez nic szczegolnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mistrz piotrek Re: chyba to dobrze IP: *.emea.ibm.com 10.09.10, 17:21 ja myślę, że będzię półtora levelu supportu a maksymalnie trzy pierwiastki z dwóch Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: chyba to dobrze IP: *.4web.pl 10.09.10, 18:16 Ha, ciekawe, ja w IBM miałem 3level w zatrudnieniu i pensje tez odpowiednio wysoką. Nie narzekałem. Praca tam otworzyła mi drogę na lepsze stanowiska w innych firmach Pozdrawiam IBMerów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: chyba to dobrze IP: 193.136.157.* 10.09.10, 18:22 To zalezy w ktorym IBM pracowales. Najlepiej placono tam w epoce mainframes (360, 370) i obowiazkowych czarnych garniturow z bialymi koszulami i konserwatywnymi krawatami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: chyba to dobrze IP: *.2a.pl 10.09.10, 20:28 W IBM obowiązywały wówczas błękitne koszule... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek Re: chyba to dobrze IP: 68.168.212.* 10.09.10, 22:14 to żenujące, ze wszyscy w Polsce mysla ze SUPPORT to INFORMATYKA! Ludzie....jestescie z glowa w dupie. IBM zatrudnai tanich polskich infomatykow jako tania sile robocza- szkoda ze Polska tym sposobem bedzie tylko Afryką. płace sa żenujące. Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 Wroclaw Bangalore Europy 10.09.10, 23:27 z hinduskim support center IBM ma maly problem: wszyscy mowia tylko po angiesku. Zalozymy sie, ze beda zatrudniali we Wroclawiu przede wszystkim ludzi do obslugi strefy niemieckojezycznej? Odpowiedz Link Zgłoś
sselrats Levele supportu sa two ale trzeba miec farta 10.09.10, 18:20 Life is brutal and full of zasadzkas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: !!!!!!!!!!!!!!!!!! Re: Levele supportu sa two ale trzeba miec farta IP: 68.168.212.* 10.09.10, 22:08 powiem Ci cos lepszego. pracowalem w USA dla IBM. Zarabialem $120tys/rok. Pracowalem 10 lat w USA w IBM pisalem software. Tutaj jak wysylam im CV to nawet nie ODPOWIADAJA. A do IBM w USA moge wrocic w kazdej chwili bez problemu (i pewnie moglbym zalatwic sobie transfer east and easy). Wytlumaczcie mi dlaczego jednak nie odpowiadaja jak wysle CV do IBM w POLSCE? 1. rekruterzy IBMa w Polsce do debile a kadra sie BOI lepszych ludzi niz sami swoi. Ta babka co jest Country Manager to w zyciu chyba nie pracowala na zachodzie tylko na AGH. 2. IBM w PL szuka jeleni. Powiem wam. Nie maja mi nic do zaoferowania - szukaja LOKALNYCH. Pomylscie dlaczego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: br00net Przestań kłamać IP: *.pruszcz.mm.pl 10.09.10, 22:32 dobry programista zarabia w Polsce naprawdę dużo, o dobrego programistę firmy potrafią się bić słowem klucz jest tu "dobry" i "programista" jeżeli napisałeś parę linijek "kodu" w html, PHP nie jesteś programistą, do tego trzeba ciut więcej, nie wszyscy mają takie zdolności, "dobry programista" to osoba naprawdę kumata, to osoba która się sprawdzi nie tylko jako programista, generalnie jak dobry programista wysyła CV - to firmy potrafią dzwonić tego samego dnia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IBMer Re: Przestań kłamać IP: 68.168.212.* 11.09.10, 05:00 nie wiem co Ci mam odpisac...mam Ci wyslac CV? Nie mam zadnych problemow z praca w Polsce w switnych firmach. Ja mowie o IBM w Polsce. Nie wiem - rzucasz sie jak pojebany. Nie masz nawet pojecia czym sie zajmuje. Widze ze jestes z PRUSZCZA albo moze z Pryszcza. Powiem Ci jedno IBM placic super żałosnie. Co wiecej, jak jestes SUPER DOBRY to czesto jestes tez ZA DROGI. > dobry programista zarabia w Polsce naprawdę dużo, duzo to ile? Ja zarabiam obecnie $15K na rekę. > jeżeli napisałeś parę linijek "kodu" w html, PHP nie jesteś programistą, Chlopie co Ty wogole ciceciu piszesz. Nie masz pojecia czym sie zajmuje. slowo informatyk to jak LEKARZ, sa setki specjalnosci. Nie bede Ci pisal duzo wiecej powiem jedno jesli masz od czynienia z czymkolwiek co robi IBM to jestem niemal pewien, ze uzywasz mojego oprogramowania! > generalnie jak dobry programista wysyła CV - to firmy potrafią dzwonić tego sam > ego dnia tak, jak jestes koderem to jasne. takich sie zatrudnia dzien w dzien i wypie... w ten sam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: br00net I znowu kłamiesz IP: *.pruszcz.mm.pl 11.09.10, 17:06 jesteś ćwokiem a do tego kłamczuchem i nic tego zmieni to tyle co mam do powiedzenia na temat ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IBMer Re: I znowu kłamiesz IP: 68.168.212.* 13.09.10, 05:06 > jesteś ćwokiem a do tego kłamczuchem i nic tego zmieni > to tyle co mam do powiedzenia na temat ciebie wybacz, ale masz ZERO argumentów merytorycznych, zero wiedzy o realich IBM i jak działa interes w takich "centrach" i jedyne co potrafisz zrobic to atakowac innych na forum. nie masz nic do powiedzenia bo najwyrazniej masz zupelna pustke w głowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAAGAAN Re: I znowu kłamiesz IP: 193.136.157.* 13.09.10, 14:43 Nie dyskutuj z chamstwem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 666 Re: Levele supportu sa two ale trzeba miec farta IP: *.adsl.inetia.pl 10.09.10, 22:49 Przecież to oczywiste że nie odpowiedzą na twoją ofertę bo ta praca w Polsce jest dla taniej i bez doświadczenia kadry. Pamiętam jak 10 lat temu, firma w której pracowałem zorganizowała nabór na stanowiska informatyka, no i przytrafiła się jedna oferta gościa który pracował w stanach, była może i ciekawa tylko za dużo ten człowiek zaliczył firm i w każdej robił co innego i do tego chciał 10 tyś na rękę. W Polsce są inne realia, informatyk z pewnym stażem zarabia ok. 2 tyś zł ale w różnych badaniach pojawiają się kwoty 5, 7 tyś zł a bierze się to z ogromnej przepaści w zarobkach tzw. specjalistów i managerów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brat_programisty Re: Levele supportu sa two ale trzeba miec farta IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.09.10, 00:00 ale się nasłuchałem od was! Z góry mówię, że w IBM pracował mój brat, jeszcze na studiach, ja tylko od niego słyszałem opowieści, jak tam jest (nie moja branża totalnie). Sugerujecie, że przeciętny informatyk to znaczy kto? I kto to jest ten "specjalista" a specjalista, bo ja różnicy nie widzę. No chyba, że chodzi wam o sytuację, w której 'specjalistą jest osoba z wykształceniem np. informatycznym zaś 'specjalistą' ktoś po filologii, kto zna język... W każdym razie mój brat tam pracował, nie narzekał. Co prawda mankamentem było to, iż sporo pracy zabierał do domu, ale złapał sporo doświadczenia, miał niezłą jak na owe czasy (8 lat temu) pensję, dokształcał się na wszelkich bezpłatnych kursach, o których się w firmie dowiadywał. Potem skończył studia i właśnie jest tak jak piszecie, że 'zdolny programista' jest niewątpliwe w komfortowej sytuacji. Brat skakał przez kilka firm, w końcu wylądował w wawie w jakiejś amerykańskiej (wiem jakiej, ale celowo tak piszę). W sumie polegało to na tym, że ja grzecznie siedzę w domku, a tu do drzwi puka pan w garniaku, klasyczny hedhunter po ostatniej-desce-ratunku-do-mgr i się grzecznie pyta, czy brata zastał, na co ja przeważnie, że nie. No to wciskanie ulotek, wypytwanie o godziny pobyty brata w domu (SKANDAL!), albo z drugiej mańki - przyjazd co 2-3h pod domek i sprawdzanie, czy brat jest (SKANDAL do KWADRATU). Cóż, rozumiem, że wtedy był głód na profesjonalistów w branży, chociaż dokładnie nie wiem, co brat robił, że się tak wybił. Jak mu pokazałem 'średnie' zarobki informatyków w kraju to się tylko uśmiechnął. Co prawda praca jest jego całym życiem, ale zyje na poziomie i firma dba, aby się nie przepracowywał. Chciałbym mieć tak jak on :) Wszystkim 'zbulwersowanym' polecam jednak cieszyć się choćby i z takich miejsc pracy, bo chociaż pensja żadna to jednak jest przynajmniej co do garka włożyć i rozwinąć się można i kontaktów nałapać i troszeczkę doświadczenia łyknąć do CV.... Macie, jednym słowem, przesrane... ale nikt nie mówił, że będzie łatwo! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IBMer Re: Levele supportu sa two ale trzeba miec farta IP: 68.168.212.* 11.09.10, 05:07 > Sugerujecie, że przeciętny informatyk to znaczy kto? I kto to jest ten "specjal > ista" a specjalista, bo ja różnicy nie widzę. Bo jestes zielony jak papier toaletowy. Slowo informatyk to TAK OGOLNE pojecia jak CZLOWIEK. Informatycyu zarabiaja od smiesznych $30tys/rok w USA(PHP, Perl bullshit etc) do dobrze ponad $300tys/rok w USA (nie bede sie wdawal w szczegóły). wszyscy to INFORMATYCY. wielu z nich to przeksztalceni fizycy, matematycy a inni to ludzi po informatyce na dobrych uczelniach. > W każdym razie mój brat tam pracował, nie narzekał. Co prawda mankamentem było > to, iż sporo pracy zabierał do domu, ale złapał sporo doświadczenia, miał niezł > ą jak na owe czasy (8 lat temu) pensję, dokształcał się na wszelkich bezpłatnyc > h kursach, o których się w firmie dowiadywał. zajebista praca. to taki nowoczesny robotnik w fabryce. Denver i boom moto sie skonczyl w latach 1960, teraz sa SLAVESHOP'y w Polsce. Mam nadzieje, ze za duzo robotek do domu nie brał. Jakbys policzyl to lepiej moglo mu wychodzic w McDonalds po przeliczeniu na godzine. > Wszystkim 'zbulwersowanym' polecam jednak cieszyć się choćby i z takich miejsc > pracy, bo chociaż pensja żadna to jednak jest przynajmniej co do garka włożyć i > rozwinąć się można i kontaktów nałapać i troszeczkę doświadczenia łyknąć do CV Masz nie za wysokie ambicje czlowieku w zyciu. Mogles zostac dentystą... mialbys 10x lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Levele supportu sa two ale trzeba miec farta IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.09.10, 13:18 po co się kłócisz z kimś kto otwarcie napisał że nie jest informatykiem, tylko brat mu opowiadał ..:) a mnie sąsiadka mówiła, że w osiedlowym maglu słyszała takie rzeczy, ze ho, ho ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alek Re: Levele supportu sa two ale trzeba miec farta IP: 68.168.212.* 11.09.10, 05:12 >była może i ciekawa tylko za dużo ten człowiek zaliczył firm i w każdej robił co innego i do tego >chciał 10 tyś na rękę. w krzemowej dolinie(West Coast/California) ktora jest MEKKA informatyków jak pracujesz w firmie wiecej niz 2 lata to jesteś MALO elastyczny i nie uczysz sie szbko, stajesz sie skostnialym pracownikiem, potem nikt takiego ciecia nie chce. OBOWIAZKIEM jest ciegle sie rozwijac i zmieniac firmy aby gromadzic opcje na akcje. w Polsce widze macie Afrika. żałosne. Google robi dokaldnie to samo o ile nie gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Re: IBM we Wrocławiu: przeznaczymy 1 mld dol. na IP: *.ip.netia.com.pl 10.09.10, 15:36 To chyba tobie, jak nic nie umiesz to nie więcej nie dostaniesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: IBM we Wrocławiu: przeznaczymy 1 mld dol. na IP: 193.136.157.* 10.09.10, 15:58 W dzisiejszej Polsce to im wiecej umiesz, tym mniej zarabiasz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 666 Re: IBM we Wrocławiu: przeznaczymy 1 mld dol. na IP: *.adsl.inetia.pl 10.09.10, 17:36 Raczej w dzisiejszej Polsce im większe wykształcenie to mniej zarabiasz a to dlatego że dyplom ukończenia studiów jest niewiele warty, inaczej było za czasów PRL gdy studia kończyło mniej osób. Teraz firmy przy rekrutacji nie sprawdzają wiedzy tylko papier i doświadczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc - ksiegowy Re: IBM we Wrocławiu: przeznaczymy 1 mld dol. na IP: 139.149.31.* 10.09.10, 16:21 2 tysiace na reke za przyciskanie 2 guziczkow!!!!!! To stanowczo przeplacaja. :-D 1. Moze wreszcie zrozumiecie ze firmy inwestuja u nas bo jest TANIEJ. Jakby place i koszty byly takie jak na zachodzie to nigdy by nie zalozyly centum w Polsce tylko zostaly u siebie. 2. Azjatyckie tygrysy zbdowaly swoja poczatkowa potege na taniej sile roboczej i dobrej jakosci. Najpierw Japonia, pozniej korea, Singapur, Tajwan. Dopiro jak osigneli duzy potencjal to sami stali sie eksporterami kapitalu i technologii do Chin i Indii, ale najpierw tyrali przez 20 lat za pieniadze nizsze niz w Europie i Stanach. 3. Pewnie wolalbys zatabiac 5 tys ale miec 25% bezrobocie. Pod warunkiem ze to nie ty jestes bezrobotny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 666 Re: IBM we Wrocławiu: przeznaczymy 1 mld dol. na IP: *.adsl.inetia.pl 10.09.10, 16:53 Tak 2 tyś. za support telefoniczny :) , pewnie będzie z 1,5 tyś. Poza tym to jest praca dla ludzi którzy bardzo dobrze znają np. angielski, niemiecki ale nie teoretycznie tylko praktycznie. Znając polską rzeczywistość wylądują tam absolwenci filologi angielskiej itp, a że nie będą informatykami to dostana te 1,5 tyś na rękę. Praca będzie wyglądać tak że dostana gotowe algorytmy postępowania dla najbardziej typowych zagadnień a jak coś nie będzie pasowało to wtedy będzie konsultacja z suportem 2-go poziomu albo rejestracja zgłoszenia i oczekiwanie na odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fox Re: IBM we Wrocławiu: przeznaczymy 1 mld dol. na IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.10, 18:23 > 2. Azjatyckie tygrysy zbdowaly swoja poczatkowa potege na taniej sile roboczej > i dobrej jakosci. Najpierw Japonia, pozniej korea, Singapur, Tajwan. Co do Japonii, to było trochę inaczej. Japończycy kupowali licencje, co oznaczało, że po pewnym czasie stawali się właścicielami wiedzy technologicznej dotyczącej produkcji np. telewizorów. Wiedzę tę następnie rozwijali i udoskonalali, oferując produkty znacznie lepsze od pierwowzorów. Licencje były wtedy popularną formą międzynarodowej wymiany gospodarczej, a sprzedawano je temu, kto za nie zapłacił, a nie temu, kto oferował najtańszych pracowników. PRL kupił np. licencję na dwa modele fiata, ale potem nikt już tych projektów, wzorem Japonii, nie rozwijał, bo ukłądy się zmieniły (nie tylko w Polsce), i teraz mamy w Tychach fabrykę o charakterze kolonii, którą Włosi mogą w każdej chwili stąd zabrać, a wtedy Polacy w halach fabrycznych będą mogli robić co najwyżej wozy drabiniaste, zresztą, po co się wysilać, złomu z Niemiec jest pod dostatkiem. Co do Korei, Singapuru itp., to nie wiem, jak zaczynały, ale odkąd pamiętam, miały SWOJE marki produktów elektronicznych. Tanią siłą roboczą grają teraz Chiny, ale jak to się skończy - zobaczymy. Tak czy inaczej, dążenia Chińczykó do tego, żeby na podstawie doświadczeń tworzyc własne marki i rozwijać własne know-how, są bardzo widoczne. W Polsce - nie. > 3. Pewnie wolalbys zatabiac 5 tys ale miec 25% bezrobocie. Pod warunkiem ze to > nie ty jestes bezrobotny. Typowy neoliberalny bełkot. Ktoś na tym forum już napisał, że gdyby państwo dało kilkaset milionów polskim firmom programistycznym, to te same 2000 osób też znalazłoby pracę, tyle że za dużo większe pieniądze, nie mówiąc o takich korzyściach, jak rozwój umiejętności pracownków i efektywniejsze wykorzystanie talentów. Zdolnych ludzi mamy pod dostatkiem. Kilka dni temu pisano o polskich wynalazcach nowego kryształu, który zrewolucjonizuje przemysł elektroniczny. Prawdopodobnie "zainwestuje" w nich amerykańska firma, co oznacza, że centrum badawczo-rozwojowe i finansowe firmy znajdzie się w USA, gdzie popłynie większa część zysków, a w Polsce najwyżej powstanie jakaś wyrobnicza fabryka z pensjami 1500 miesięcznie. Odpowiedz Link Zgłoś
darr.darek Re: IBM we Wrocławiu: przeznaczymy 1 mld dol. na 10.09.10, 21:31 Gość portalu: fox napisał(a): > Typowy neoliberalny bełkot. Ktoś na tym forum już napisał, że gdyby państwo dał > o kilkaset milionów polskim firmom programistycznym, to te same 2000 osób też z > nalazłoby pracę, tyle że za dużo większe pieniądze Typowo lewicowy bełkot. Pewnie niewiele w życiu widziałeś i niewiele wiesz, ale państwo polskie poprzez swoich socjalistycznych rozpieprzaczy dawało setki tysiące razy miliony i miliardy różnym firmom, jak np.: - jakiemuś Centrum Frakcjonowania Osocza, które nigdy nie powstało a przekręciarze zwinęli kasę i uciekli. To zaledwie dziesiątki milionów; - jakimś kopalniom, które do dziś ciągle są nierentowne. Tu już ponad 100 mld PLN w dzisiejszej wartości złotego; - jakimś hutom, gdzie po dziesięcioleciach dotowania sprzedano je za złotówkę. To "zaledwie" pojedyncze miliardy złotych na hutę. - itd. itd., lewy matołku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IBMer Re: IBM we Wrocławiu: przeznaczymy 1 mld dol. na IP: 68.168.212.* 11.09.10, 05:18 nie mowimy o DAWANIU kasy. Nalezy NIE ZABIERAC w podatkach. Zaloz w PL firme. Czy cos zarabiasz czy ZUS i US zniszczy maly startupik od zaraz. W USA. Nic nie zarabiasz, nic nie płacisz! Jka mowi korwin-mikke. NIE DAWAC NIKOMU NIC ale nie okradac w PODATKACH malych firm. A Polska DAJE prezenty dla DELL, i innych korporacji ...jakie? a no po 200milionow na dzien dobry! I to jest ROWNOSC WOBEC PRAWA? CORPORACYJNY SOCJALIZM dla KORPORACJI. Dla ludzi FASZYSZM. wspolczuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IBMer Re: IBM we Wrocławiu: przeznaczymy 1 mld dol. na IP: 68.168.212.* 11.09.10, 05:15 świetny post. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: IBM we Wrocławiu: przeznaczymy 1 mld dol. na 10.09.10, 21:20 Gość portalu: gosc - ksiegowy napisał(a): > 1. Moze wreszcie zrozumiecie ze firmy inwestuja u nas bo jest TANIEJ. Jakby pla > ce i koszty byly takie jak na zachodzie to nigdy by nie zalozyly centum w Polsc > e tylko zostaly u siebie. Buuuuuahahahahaha!! A co to za inwestycja??? :D IBM sprzedaje swój sprzęt w Polsce to i potrzebny jest polskojęzyczny serwis do tego. To to nie wnosi niczego to przemysłowego i technologicznego potencjału Polski. > 2. Azjatyckie tygrysy zbdowaly swoja poczatkowa potege na taniej sile roboczej > i dobrej jakosci. Najpierw Japonia, pozniej korea, Singapur, Tajwan. Dopiro jak > osigneli duzy potencjal to sami stali sie eksporterami kapitalu i technologii > do Chin i Indii, ale najpierw tyrali przez 20 lat za pieniadze nizsze niz w Eur > opie i Stanach. Azjatyckie tygrysy zbudowały swoją potęgę na państwowych firmach które po części sprywatyzowano dopiero wtedy gdy były w stanie konkurować z zagranicą, ale mimo wciąż największe koncerny Japonii i Korei Płd. nie podejmą żadnej strategicznej decyzji bez zgody państwa. Polska bardziej przypomina Bangladesz czy Meksyk, bo wszystkie zyski z wyzysku półniewolniczej siły roboczej idą dla zagranicznych korporacji a nie na rozwój kraju. > 3. Pewnie wolalbys zatabiac 5 tys ale miec 25% bezrobocie. Pod warunkiem ze to > nie ty jestes bezrobotny. 5tys to jak na warunki polskie w sam raz pensja dla informatyka. Niestety w Polsce nagradza się tylko debili po niedzielnych szkółkach ekonomicznych na bezproduktywnych managerskich stołkach, stąd zacofanie i beznadzieja polskiej gospodarki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IBMer Re: IBM we Wrocławiu: przeznaczymy 1 mld dol. na IP: 68.168.212.* 11.09.10, 05:19 >Polska bardziej przypomina Bangladesz czy Meksyk, Dokladnie. Dokladnie tak caly ten system dziala. Politycy w Polsce PO i PiS dokladnie tak działają. Tak dlugo jak gosciu typu Korwin-Mikke nie dojdzie do wladzy, tak dlugo w Polsce bedziecie mieli dokladnie to co w Meksyku. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: IBM we Wrocławiu: przeznaczymy 1 mld dol. na 11.09.10, 22:59 Gość portalu: IBMer napisał(a): > >Polska bardziej przypomina Bangladesz czy Meksyk, > > Dokladnie. Dokladnie tak caly ten system dziala. Politycy w Polsce PO i PiS dok > ladnie tak działają. > > Tak dlugo jak gosciu typu Korwin-Mikke nie dojdzie do wladzy, tak dlugo w Polsc > e bedziecie mieli > dokladnie to co w Meksyku. Korwin to jeszcze gorszy oszołom, on jest za totalną bantustanizacją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R Ależ bezrobocie w PL jest powyżej 20% IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.10, 22:20 3. Pewnie wolalbys zatabiac 5 tys ale miec 25% bezrobocie. Pod warunkiem ze to > nie ty jestes bezrobotny. W Polsce bezrobocie przecież tyle wynosi-około 12% bezrobotnych(około 2mln osób) plus 2mln które wyjechały za pracą bo tu jej nie mogło zdobyć-razem spokojnie byłoby 20-25% bezrobocia bez otwarcia Unii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAGAN Re: Ależ bezrobocie w PL jest powyżej 20% IP: 193.136.157.* 13.09.10, 12:33 Otoz to! Gość portalu: R napisał(a): W Polsce bezrobocie przecież tyle wynosi-około 12% bezrobotnych (około 2mln osób) plus 2mln które wyjechały za pracą bo tu jej nie mogło zdobyć-razem spokojnie byłoby 20-25% bezrobocia bez otwarcia Unii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krm Re: IBM we Wrocławiu: przeznaczymy 1 mld dol. na IP: *.toya.net.pl 10.09.10, 17:32 dfgfdg napisał: > Powtorze to co napisalem na forum wroclawskim. > > Zgadza sie. Dlatego teraz zatrudniaja glownie ludzi po roznych filologiach do p > ierwszej linii supportu. Praca polega na przycisnieciu dwoch przyciskow i wysla > niu maila do klienta w odpowiednim jezyku ze zgloszenie zostalo przyjete. Placa > za to jakies 2 tys. na reke. płaczesz, że mało? tyle zarabia na rękę nauczyciel dyplomowany z wieloletnim stażem pracy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IBMer Re: IBM we Wrocławiu: przeznaczymy 1 mld dol. na IP: 68.168.212.* 11.09.10, 05:21 >płaczesz, że mało? tyle zarabia na rękę nauczyciel dyplomowany z wieloletnim stażem pracy tak, tylko w IBM nie masz 2 miesięcy WAKACJI a praca intelektualnie duzo cięzsza niz nauka z dziećmi zwlaszcza dla filologów angielskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: micky Nie klam! IP: *.adsl.inetia.pl 03.10.10, 00:05 Nauczyciel dyplomowany z duzym stazem wyciaga z 3-3.5k uwzgledniajac dodatki. To najwyzszy poziom, jaki mozna osiagnac i jak juz sie do niego dochrapiesz, nie jest zle. Dodatkowo, czlowiek z takim stazem powinien miec na tyle rozumu, by zainteresowac sie ksztalceniem akademickim, gdzie mozna zarabiac o wiele wieksze pieniadze (szczegolnie przy dofinansowaniu z EFS). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pikpok25 Re: IBM we Wrocławiu: przeznaczymy 1 mld dol. na IP: 195.116.30.* 10.09.10, 14:31 super, będą nowe miejsca pracy za 2000zł na rękę a mieszkanie we wrocławi można kupić już za 7000zł za metr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator Re: IBM we Wrocławiu: przeznaczymy 1 mld dol. na IP: 195.116.30.* 10.09.10, 14:33 Faktycznie, na razie oferty są kiepskie. Nokia-Siemens, Tieto, Opera - wszyscy płacą więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: IBM we Wrocławiu: przeznaczymy 1 mld dol. na IP: *.ip.netia.com.pl 10.09.10, 15:20 To może już zdradzisz jakie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byly tietowiec Re: IBM we Wrocławiu: przeznaczymy 1 mld dol. na IP: *.tktelekom.pl 10.09.10, 20:41 Jakies 4 brutto na poczatek w tieto moze 4,5 , nokia 4 do 5 ciu. Ja zwolnilem sie z Tieto w tym roku. Dostalem 2500 wiecej w nowej firmie. Mialem ponad 5 tys kiedy odchodzilem, zabawilem tam 2,5 roku. Co do zarobkow we Wroclawiu Junior: 3500 do 5500. Inz 4000 do 8000 Sen 5500 do 10000 W SAP jako junior ale tak defakto dobry javowiec 10.000 Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fd IBM we Wrocławiu: przeznaczymy 1 mld dol. na in... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.10, 14:33 poprawcie chociaż błędy ortograficzne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el_quatro Re: IBM we Wrocławiu: przeznaczymy 1 mld dol. na IP: *.acn.waw.pl 10.09.10, 14:37 Kilka baniakow? Nie jest to przypadkiem to centrum IBM do ktorego rzad mial dolozyc ok 100 baniek? Gdyby takie dotacje podzielic miedzy kilkadziesiat malych firm produkujacych oryginalny soft to Polska moze mialaby za pare lat jakas swiatowa marke w technologiach IT. Tymczasem mamy IBM-wski oboz pracy dla niewykwalifikowanych informatykow. Zero technologii i innowacji. Nuda, ubezwlasnowolnienie i 'procesowanie czendż rikłestow' na czas. No ale z garazowa firemka Schetyna nie moglby sie fotografowac i piep.. o sukcesie, wiec znalezli powaznego 'inwestora' za nasze pieniadze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ghj Re: IBM we Wrocławiu: przeznaczymy 1 mld dol. na IP: *.net-serwis.pl 10.09.10, 16:24 Też mi się zdaje, że lepiej dać to między ludzi i pewnie ktoś by z tego zrobił jakąś nową nokię czy coś takiego, a tak promujemy amerykańskie badziewie co da ludziom po 1000 zł na rękę i będzie konkurowało z jakimiś Indiami na płace Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: IBM we Wrocławiu: przeznaczymy 1 mld dol. na 10.09.10, 21:28 Gość portalu: el_quatro napisał(a): > Kilka baniakow? Nie jest to przypadkiem to centrum IBM do ktorego rzad mial dol > ozyc ok 100 baniek? > > Gdyby takie dotacje podzielic miedzy kilkadziesiat malych firm produkujacych or > yginalny soft to Polska moze mialaby za pare lat jakas swiatowa marke w technol > ogiach IT. Tymczasem mamy IBM-wski oboz pracy dla niewykwalifikowanych informa > tykow. Zero technologii i innowacji. Nuda, ubezwlasnowolnienie i 'procesowanie > czendż rikłestow' na czas. > No ale z garazowa firemka Schetyna nie moglby sie fotografowac i piep.. o sukce > sie, wiec znalezli powaznego 'inwestora' za nasze pieniadze Otóż to, nie ma to jak robić wody z mózgu obywatelom, a ciemny lud i tak to kupi. :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IBMer Re: IBM we Wrocławiu: przeznaczymy 1 mld dol. na IP: 68.168.212.* 11.09.10, 05:23 >'procesowanie czendż rikłestow' padałem ze smiechu widząc ten post. dokladnie tak to wyglada w tych molochach w Polsce. robota degradująca intelektualnie i umysłowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: finch Re: IBM we Wrocławiu: przeznaczymy 1 mld dol. na IP: 192.100.112.* 10.09.10, 15:01 Z dyskusji wynika że już lepiej iść do Biedronki bo tam chociaż ma się dostęp do klawiatury numerycznej . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: informatyk płacą marnie.. :( IP: 199.67.203.* 10.09.10, 15:13 help desk - pierwsza linia wsparcia - 1300 zł na rękę administrator windows tier1 - 1945 zł na rekę administrator windows tier 2- 2380zł na rękę administrator windows tier3 ("tzw endziniering") - 2867 zł na rękę sieciowiec 1st level (CCNA - tryb unprivilaged na routerach) - 1430 zł na rękę sieciowiec 2nd level (CCNA+Security) - tryb exec - 2200 na rękę Odpowiedz Link Zgłoś
sir_fred Re: płacą marnie.. :( 10.09.10, 15:32 No to świetnie. Cała masa ludzi po studiach humanistycznych i zrobionych w desperacji kursach IT, znajdzie tam robotę na kilka lat. Zawsze to lepiej niż płacić im zasiłki, wysyłać na zmywak czy do handlu detalicznego ... Odpowiedz Link Zgłoś
zazu2 Re: płacą marnie.. :( 10.09.10, 15:33 W Indiach IBM placi w przeliczeniu ok 5tys Euro/rok za 1st/2nd line support. Nie mowie o tych co loguja rozmowy tylko juz "pomoc wykwalifikowana". Polacy nie moga byc drozsi skoro ma sie oplacac. Co to tzw Engineering to wiekszosc jest w Indiach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 666 Re: płacą marnie.. :( IP: *.adsl.inetia.pl 10.09.10, 16:59 Różnica między Polską a Indiami jest zasadnicza, w Indiach językiem urzędowym jest angielski a w Polsce znajomość angielskiego wśród Informatyków jest prawie żadna, znajomość tzn. umiejętność porozumiewania się, a nie tylko czytania dok. technicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: płacą marnie.. :( IP: 193.136.157.* 10.09.10, 17:14 Znasz jakiegos Hindusa, ktory mowi po angielsku? Bo ja nie, choc znam mnostwo Hindusow, i to po studiach badz w ich trakcie... Im sie tylko wydaje, ze mowia po angielsku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 666 Re: płacą marnie.. :( IP: *.adsl.inetia.pl 10.09.10, 17:31 To podobnie do Polaków, też im się wydaje że znają języki obce. Spotkałem kilku hindusów konsultantów informatyków i dawali sobie radę w komunikacja ale po polsku :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: płacą marnie.. :( IP: 193.136.157.* 10.09.10, 18:19 Polska wymowa jest dla nich nieco latwiejsza niz angielska... Ale ogolnie Hindusi to lenie, brudasy i leniuchy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tymek Re: płacą marnie.. :( IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 11.09.10, 09:44 Potwierdzam. Nie racza sie nauczyc nawet podstaw gramatyki nie mowiac juz o tym zeby sie troche wysilic i popracowac nad wymowa. Straszne lenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IBMer "Confessions fo Economic Hitman" by John Perkins. IP: 68.168.212.* 11.09.10, 05:29 > w Indiach językiem urzędowym jest angielski IndEnglish, z USA jak dzwonie do support level 3 z powodu jakis jaj z licencja czy cyzms to pierwsze pytanie jakie zadaje: WHERE ARE YOU LOCATED? I WANNA TALK TO A US SUPERVISOR RIGHT NOW! >a w Polsce znajomość angielskiego wśród Informatyków jest prawie żadna, znajomość tzn. >umiejętność porozumiewania się, a nie tylko czytania dok. technicznej. tak, polacy nadaja sie mnie do "support", w tym sęk, ze powinnismy chiec w Polsce R&D a nie małpiego supportu! Zeby robic powazny software a nie pie...c o "change request'ach". to ze Panstwo doklada to tych molochow to szczyt glupoty polkich polityków. Polecam Wam ksiazke "Confessions fo Economic Hitman" by John Perkins. Poczytajcie, zobaczycie jaka Wam robia juz nie Meksyk ale AFRYKE w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Henryk Re: płacą marnie.. :( IP: *.181.115.60.nat.umts.dynamic.eranet.pl 10.09.10, 15:36 Nie wiem jak w Polsce - Wrocławiu, ale w 2007 roku pracowałem w podobnym centrum IBM w Brnie. Zarabiałem jakieś 4500 pln brutto. Support Level 2. Wiem, że jak ktoś miał duże doświadczenie i trafił w dobry moment to mógł wynegocjować nawet 6000 pln brutto. Z tego co wiem, to we Wrocławiu można wynegocjować około 5-6000 pln brutto ale nie na HelpDesku/Call Center - bez przesady :) Także z tymi małymi zarobkami nie przesadzajmy. Mile wspominam prace w IBM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: płacą marnie.. :( IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.09.10, 16:40 duza firma IT we wrocku, help desk, 5800 brutto,3 lata, żadne klikanie i pierdoły tylko swietna praca analityczna z softem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 666 Re: płacą marnie.. :( IP: *.adsl.inetia.pl 10.09.10, 17:01 Help Desk i praca analityczna z softem, co za bzdury :) Pracę w Help Desku chyba znasz tylko teoretycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IBMer Re: płacą marnie.. :( IP: 68.168.212.* 11.09.10, 05:31 >Help Desk i praca analityczna z softem jezu...ale macie poziom ....niech zgadne skonczyles anglistyke? Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: płacą marnie.. :( 10.09.10, 21:30 Gość portalu: Henryk napisał(a): > Nie wiem jak w Polsce - Wrocławiu, ale w 2007 roku pracowałem w podobnym centru > m IBM w Brnie. Zarabiałem jakieś 4500 pln brutto. Support Level 2. Wiem, że jak > ktoś miał duże doświadczenie i trafił w dobry moment to mógł wynegocjować nawe > t 6000 pln brutto. Republika Czeska zupełnie inny świat przyjacielu! Kraj który już można porównywać z Hiszpanią, choć po ostatnich pseudo-reformach prawiczków mogą trochę zdołować. Odpowiedz Link Zgłoś
dexterek011 Re: płacą marnie.. :( 10.09.10, 15:39 Niedaleko w Czechach w Brnie, IBM ma podobne centrum, zajmujące się tym samym co to we Wrocławiu. I tam jakimś dziwnym trafem płace są zauważalnie wyższe. Jako specjaliście od iSeries i Mainframe, do tego dwa języki (ang., niem. + podstawy rosyjskiego) to mogłem otrzymać we Wrocławskim IBM 3 tys. Nie naprawdę podziękuję. W Brnie natomiast w takim samym centrum, takim samym stanowisku, ten sam pracodawca, nawet praca dla tego samego klienta, przy tym samym projekcie. I jakoś dziwacznie w Czechach oferowali ponad 60% więcej (w przeliczeniu na PLN). Co do specjalistów MS Windows 2 linia, to różnica jest jakieś +50% na korzyść Brna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: new Re: płacą marnie.. :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.10, 15:43 Gazeto ! Powinnaś się wstydzić drukując takie sponsorowane artykuły ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olek Re: płacą marnie.. :( IP: 68.168.212.* 11.09.10, 05:36 > Gazeto ! Powinnaś się wstydzić drukując takie sponsorowane artykuły ! PO to dzisiaj jak KC PZPR kiedys. GW to Trybuna Ludu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r0nin81 Re: płacą marnie.. :( IP: 192.156.102.* 10.09.10, 15:42 .... au ... mam nadzieje ze to przez telefon podają żeby zainteresowani nie tracili czasu na rozmowę kwalifikacyjną ... Odpowiedz Link Zgłoś
wszedlem Re: płacą marnie.. :( 10.09.10, 15:56 autor artykulu i kilku dyskutantow chcialoby byc moze zuwazyc, ze informatykow to moze i ibm zatrudni, ale chyba tylko po to, zeby utrzymywac wewnetrzne serwery. natomiast zaineteresowanych moge uprzejmie zawiadomic, ze ktokolwiek z wyksztalceniem/ doswiadczeniem w bankowosci, ubezpieczeniach lub rynkach finansowych bedzie mile widziany... z zarobkami tez bym sie trzy razy zastanowil zanim pieprzne cos glupiego - w moim przypadku - hr, south bank, london - £44k lub 10,882.91PLN miesiecznie jak kto woli. i co? zle placa? Odpowiedz Link Zgłoś
swinton Nie wiem o co Ci chodzi. 10.09.10, 16:04 Te place we Wroclawiu to smiechu warte, nawet jak na Polske. Twoje 44K to jest OK ale znam lepszych. Ktos tam wspomnial o Indiach. Jak jest dobry to zarabia dobrze, jeden taki Analyst przyznal sie do 27K (USD) a jego wypociny odrzucilem w 30 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: płacą marnie.. :( IP: 193.136.157.* 10.09.10, 16:06 wszedlem napisał: ...ktokolwiek z wykszztalceniem/ doswiadczeniem w bankowosci, ubezpieczeniach lub rynkach finansowych bedzie mile widziany (w IBM Wroclaw)... Skonczylem (m. in.) ekonomie na The University of Mebourne. Mam okolo 20 lat doswiadczenia w projektowaniu i wdrazaniu systemow informatycznych w bankowosci (np. w Barclays Bank, Commonwealth Bank of Australia, Australia and New Zealand Bank) i ubezpieczeniach (np. Eagle Star). Pracowalem takze jako analityk w takich firmach z brzny IT (ICT) jak np. Computer Science, Compaq, Datatpont, Tandem i Telstra (Telecom Australia). Znam sporo jezykow programowania (od C do COBOLU), znam tez SQL, systemy operacyjne IBM itp. itd. Ciekawe, czy IBM w ogole by zechcial ze mna gadac, chocby dla tego, ze mam prawie 60 lat... Oni przeciez podobno nie dyskryminuja, a rzad RP chce podwyzszyc wiek emerytalny!!! lech.keller@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
imw szukasz tu odpowiedzi? 10.09.10, 16:18 może powinieneś zapytać o to IBM? PS. w całej UE podnoszą wiek emerytalny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: szukasz tu odpowiedzi? IP: 193.136.157.* 10.09.10, 17:15 1. Nie sadze, aby mi odpowiedzieli... 2. W calej UE wprowadzano tez euro. I co z tego wyniklo? Odpowiedz Link Zgłoś
swinton Oooo, kolega od Datapoint sie znalazl 10.09.10, 16:26 Najlepsze mini na swiecie. Szkoda ze padli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kagan Re: Oooo, kolega od Datapoint sie znalazl IP: 193.136.157.* 10.09.10, 17:19 Najlepsze w swoim czasie... Polecam dla milosnikow prehistorii informatyki: AUTOR: Krawczyk, Lech. Programowanie w języku DATABUS : praca zbiorowa (red. L. Krawczyk) Warszawa : IOZiDK, 1979 (Warsz. : IOZiDK). LOKALIZACJA SYGNATURA UWAGA STATUS MAG KS III 1.061.901 MAG KS III 1.251.747 A System DATAPOINT 5500 : system manipulowanie zbiorami tekstowymi w DATASHARE - DSTEXT Warszawa : IOZiDK, 1979 (Warsz. : IOZiDK). LOKALIZACJA SYGNATURA UWAGA STATUS MAG KS II 1.109.049 MAG KS II 1.258.995 A alpha.bn.org.pl/search*pol Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cplus Re: płacą marnie.. :( IP: *.e-wro.net.pl 10.09.10, 19:59 No cóż koleś, padłeś ofiarą tego zawodu :) Ja mam 30 lat, i za jakieś max. 10 lat też będzie po mnie :) zjedzą mnie szczury 20 letnie. Taki "urok" tego zawodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Afryka Re: płacą marnie.. :( IP: 68.168.212.* 11.09.10, 06:06 > No cóż koleś, padłeś ofiarą tego zawodu :) > Ja mam 30 lat, i za jakieś max. 10 lat też będzie po mnie :) zjedzą mnie szczur > y 20 letnie. > Taki "urok" tego zawodu. Myślec, że z czasem świadomość ulegnie zmianie. Jak widac i teraz robi sie juz trudniej stad IBM zatrudnia po filologii angielskiej i doszkala na małpki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IBMer Re: płacą marnie.. :( IP: 68.168.212.* 11.09.10, 05:42 Lechu, pracowalem w IBM w USA 10 lat. Oni szukaja TYLKo taniej, mlodej i GLUPIEJ sily roboczej. rekruterzy sa KOSZMARNIE AROGANNCY. Straci czlowiek czas a potem jeszcze nie wiedza jak sie zachowac. Ale oficjalnie na pewno zawsze powiedza Ci cos innego. Jak jestes zagrozeniem dla nich to nawet nie chca rozmawiac. Zenujace. Polskie Piekełko+Polski SlaveShop. Schetyna, PO, PiS. Witamy w polskim meksyku. Nieststy kocham Polske wiec nie chce mi sie pracowac poza. Polska to piekny kraj, ale rzad to koszmarna ekipa rycha i zbycha. PiS to to samo. pelno GLUPCOW. Pokic co pracuje na 3 miesiczne kontrakty w UK. Niech chce mi sie tylko latac do UK non stop stad jak widze takie artykuły sponsorowane i kłamliwe...diabli mnie biora. Wielu mlodych ludzi sponsrowanych z mieszkania i pensji rodzicow i dzidkow bedzie robic rynek na place rzedu 2000 by konkurowac z nedza w Indiach. Odpowiedz Link Zgłoś
imw chyba tam nie ma nakazu pracy? 10.09.10, 16:15 jeśli komuś odpowiadają takie zarobki to jest to jego sprawa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: chyba tam nie ma nakazu pracy? IP: 193.136.157.* 10.09.10, 17:19 Nie ma, ale jak nie ma tez innej pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: chyba tam nie ma nakazu pracy? IP: 68.168.212.* 11.09.10, 06:08 nakazu pracy nie ma, ale Schetyna i ekipa NAKAZOWO wspomagaja ich jak Della (200milionow). Slowem, nie musisz pracowac...PO i PiS w Twoim imieniu wyda Twoje podatki dla tych co stworza miejsca pracy ale takie za 2tys brutto max. Nakazu pracy per se nie ma, ale musisz zrozumiec, ze wspolczesne mechanizmy socjalistycznych korporacji dzialaja o wiele bardziej wyrafinowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: chyba tam nie ma nakazu pracy? IP: 87.196.173.* 12.09.10, 15:28 Zgdoa, ale te korporacje to typowy kapital monpolistyczny, o czym pisal dawno temu V. Ulyanoff... Odpowiedz Link Zgłoś
pracownikxyz Nie marnie a żałośnie 10.09.10, 16:15 Ludzi chcących studiować informatykę we Wrocławiu warto chyba już ostrzegać, że jest nadprodukcja, tylko ściemniają, że nie ma, aby sie Prezydio i koledzy mogli chwalić kolejnymi inwestorami płacącymi głodowe pensje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 666 Re: Nie marnie a żałośnie IP: *.adsl.inetia.pl 10.09.10, 17:13 Nadprodukcja zawsze była i informatycy zazwyczaj kończą w innej branży. Firmy zazwyczaj szukają ludzi z doświadczeniem i dlatego jest to zamknięty rynek pracy, jak po studiach nie odbębni się pańszczyzny na jakimś stażu w porządnej firmie informatycznej to zostaje potem dożywotnia praca w jakimś urzędzie albo praca handlowca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lekarz Re: Nie marnie a żałośnie IP: 68.168.212.* 11.09.10, 06:12 >Nadprodukcja zawsze była i informatycy zazwyczaj kończą w innej branży. 80% informatykow to FIZYCY, MATEMATYCY, i kije wie kto jeszcze juz nie powiem o tych co skonczyli ZAOCZNE, KUP SE SZKOLE studia. >Firmy zazwyczaj szukają ludzi z doświadczeniem i dlatego jest to zamknięty rynek pracy, jak >po studiach nie odbębni się pańszczyzny na jakimś stażu w porządnej firmie informatycznej to sie nazywa ZDOBYWANIE WYKSZTALCENIA CIAG DALSZY. Lekarze i prawnicy zawsze beda miec wieksze zarobki bo ich zawodami nie tylko kieruje RYNEK ale takze nie kazdy moze nagle zawc sie lekarzem lub prawnikiem - wymagane sa LICENCJE/POZWOLENIA Do wykonywania zawodu w KAZDYM kraju. Stad tez ich zarobki ZAWSZE beda wyzsze niz informatykow- zwlaszcza na zachodzie. w Polsce, kazdy lekarz dorabia poza szpitalem, i zarabia o wiele wiecej niz wiekszosc "informatykow" w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :( Re: Nie marnie a żałośnie IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.09.10, 08:25 Lekarze i prawnicy zawsze beda miec wieksze zarobki bo ich zawodami nie tylko kieruje RYNEK ale takze nie kazdy moze nagle zawc sie lekarzem lub prawnikiem - wymagane sa LICENCJE/POZWOLENIA Do wykonywania zawodu w KAZDYM kraju. Stad tez ich zarobki ZAWSZE beda wyzsze niz informatykow- zwlaszcza na zachodzie. świeta prawda, biorąc pod uwagę,że owe licencje i pozwolenia są dziedziczne i ograniczone do kilku klanów rodowych, które żyją, jak pączki w maśle, to jest, jak jest :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R Kawalerka we wrocławiu: 1300-1500 złotych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.10, 22:23 Wynajęcie kawalerki we wrocławiu: 1300-1500 złotych No tańszą jakąś szczurownie można znależć 10km za miastem. Oczywiście wieczne korki,brudne kamienice, smród spalin, jazgot rozpadających się tramwai i PR-owy bełkot władz jest za darmo. To tyle na temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pośrodku Re: płacą marnie.. :( IP: *.171.151.40.188.clients.your-server.de 11.09.10, 10:15 Gdyby tak kiepsko płacili, to nikt z Nokia Siemens Network nie chciałby tam pracować, a pracuje obecnie najmniej kilkanaście osób. Ludzikom z doświadczeniem płaca 7-8K brutto, według mojej wiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R Re: płacą marnie.. :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.10, 12:15 > Gdyby tak kiepsko płacili, to nikt z Nokia Siemens Network nie chciałby tam pra > cować A ile ludzi pracuje w Biedronce.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: IBM we Wrocławiu: przeznaczymy 1 mld dol. na IP: 193.136.157.* 10.09.10, 15:57 Beda placic Polakom gora 300 euro na reke na miesiac i sie szybko wyniosa, gdy nie otrzymaja pomocy z budzetu czyli od polskich podatnikow! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wroc-man WRoCLAW - najbardziej przereklamowane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.10, 15:58 miasto w Polsce rzygac sie od tych hasel o dynamizmie, nowoczesnosci, otwartosci i tolerancji hasla w czasach PRL'u na pochodzie majowym byly bardziej prawdziwe od tych chwytow reklamowych Wroclawia ...i zaden IBM tego nie zmieni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkkk nie, najbardziej przereklamowany to Kraków IP: *.chello.pl 10.09.10, 16:27 prowincjonalny grajdoł w którym po studiac możesz pracować w barze albo dupą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kraków Re: nie, najbardziej przereklamowany to Kraków IP: 68.168.212.* 11.09.10, 06:15 >prowincjonalny grajdoł w którym po studiac możesz pracować w barze albo dupą dupa zarobisz o WIELE WIELE wiecej jesli jestes ładna dziwczyna - a jak po informatyce to założysz super stronek www. kraków to najbardziej zgnuśniale miasto snobów jakie znam- zarobki tutaj sa na poziomie smiesznhym a ceny jak w Wawie Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: WRoCLAW - najbardziej przereklamowane 10.09.10, 21:24 Gość portalu: wroc-man napisał(a): > miasto w Polsce > > rzygac sie od tych hasel o dynamizmie, nowoczesnosci, otwartosci i tolerancji > > hasla w czasach PRL'u na pochodzie majowym byly bardziej prawdziwe od tych chwy > tow reklamowych Wroclawia > > ...i zaden IBM tego nie zmieni Dokładnie jak piszesz!! I ten ich lokalny Stalinek ze 100% poparciem. Klasa średnia z wielkich miast, buuuuuuahahahahaha :D a w przypadku Wrocławia we łbach pusto jak w jakiejś dziurze zabitej dechami gdzie 100% rząd dusz sprawuje lokalny klecha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doktor_house Re: WRoCLAW - najbardziej przereklamowane IP: *.wroclaw.vectranet.pl 10.09.10, 23:13 ale jednak przekonali IBM do otwarcia centrum usług IT. Lecz się zakompleksiony człowieku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R Tak, wygrali z innym super miastem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.10, 02:50 tyle że nie europejskim, a będącym z kontynentu zwanego Afryką:Kairem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Afrika Re: Tak, wygrali z innym super miastem IP: 68.168.212.* 11.09.10, 06:17 dokładnie. wygrali z Afryką. jak wygrali. dopłacili więcej. Jak sie dopłata skończy to IBM przeniesie się do innego miasta które tez "WYGRA". Milego Meksyku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przemek a serwery? IP: *.ghnet.pl 10.09.10, 15:59 ibm dalej produkuje serwery, sprzedal tylko czesc produkujaca pecety... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ghj Re: IBM we Wrocławiu: przeznaczymy 1 mld dol. na IP: *.net-serwis.pl 10.09.10, 16:32 chyba zbyt optymistycznie zacząłem bo widzę, że i 200-300 eurosów wyrwać tam to może być sztuka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katofob w kosciele??? IP: *.25.106.2.unregistered.k.pl 10.09.10, 16:35 o.O otwierają ten ibm w kosciele?? co za katoland??? klechy wszedzie się wcisną!!2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katofob w kosciele??? IP: *.25.106.2.unregistered.k.pl 10.09.10, 16:35 o.O otwierają ten ibm w kosciele?? co za katoland??? klechy wszedzie się wcisną!!2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: co za brednie? Re: w kosciele??? IP: *.emea.ibm.com 14.09.10, 14:56 czlowieku ogarnij sie to jest aula uniwersytecka, wiedza jak i poziom dyskutujacych zenujący Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał IBM we Wrocławiu: przeznaczymy 1 mld dol. na in... IP: *.gre.pl 10.09.10, 16:38 "IBM zasłyną jako producent superkomputerów ..." :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KK Re: IBM we Wrocławiu: przeznaczymy 1 mld dol. na IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.10, 16:49 Jak to jest że na forum pojawiają się tylko takie osobliwości psychiczne jak Ci wszyscy piszący powyżej????? Skąd wy jesteście???? Emigranci, czy może umysłowi emigranci???? Obrońcy krzyża, czy tylko ukryci psychopaci? Nic poza negowaniem i psioczeniem nie potraficie???? Skąd się bierze taka masa tłumoków, czy to już jest pokolenie bezmyślnego PO czy jeszcze to zamierające wspomnienie okrągłego stołu??????? Może i jakieś osoby będą tam zarabiały niedużo, ale jestem więcej niż pewny, a znam ten rynek, ba pracuję nawet w outsourcingu dla ibm.de i wiem że nikt tam nie będzie zarabiał głodowo. Czy podoba się to emigrantom, czy nie... I myślę że większość tych "narzekaczy" będzie za jakiś czas marzyło żeby załapać się na jakąkolwiek fuchę dla firmie o takiej nazwie. Kim trzeba być żeby każdego dnia narzekać i szczekać na każdą inicjatywę. Akurat mam w d++++ schetyne i chciałbym żeby wyjaśniono jego związek z Rysiem i Zbysiem, ale sama wielkość inwestycji i to ilu znajdzie tam zatrudnienie robi wrażenie i zasługuje na oklaski. Wiem, dla znawców z forów, którzy w realu są zwykle zwykłymi nieudacznikami, to że tylu ludzi znajdzie tam w ogóle pracę to oczywiście nieważne. Lepiej żeby powtarzali los nieudaczników i wyjechali gdzieś za granicę i pracowali tam za grosze jako klasa roboli. Armia takich całodniowych pisarzy forumowych na pewno dzięki temu nie umrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: IBM we Wrocławiu: przeznaczymy 1 mld dol. na IP: 193.136.157.* 10.09.10, 17:03 Czemu mi wymyslasz od nieudacznikow? Przeciez wyraznie napisalem, ze mimo iz mam bardzo dobre kwalifikacje, to w Polsce dostalbym gora tysiac zlotych na miesiac na reke, a na emigracji dostaje conajmniej 10 razy tyle, ale nie zlotowek, tylko euro. Dziwisz sie wiec, ze sceptycznie patrze na te "inwestycje" IBM w Polsce? PS: Nie gloswalem na nikogo w ostanich wyborach (do sejmu, senayu, europarlamentu i na prezydenta, bo po prostu nie bylo na kogo glosowac: albo zlodzieje z PO, albo katolskie oszlomy z PiS, albo zbrodniarze z SLD, ktorzy wyslali polskie wojsko na brudna amerykanska wojne). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el_quatro Re: IBM we Wrocławiu: przeznaczymy 1 mld dol. na IP: *.acn.waw.pl 10.09.10, 19:25 Nie te IBM-y robia co chca tylko niech nie kradna publicznych pieniedzy Ja dzialam w podobnej branzy (kiedys nawet pracowalem w takim gigancie jako ekspert, ale nie lubie kolchozow). Teraz jestem i lepszy, i tanszy Tylko dlaczego ja place w Polsce podatki, a oni dostaja dotacje Wiec odp... sie od 'obroncow krzyza' bo oni sa problemem tylko dla zmanipulowanych idiotow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Re: IBM we Wrocławiu: przeznaczymy 1 mld dol. na IP: *.magma-net.pl 10.09.10, 21:26 IBM DE to IMT, tutaj mamy delivery center. Roznica w pensjach jest kolosalna. Kazdy kto tam pracuje (no moze poza menadzerami) chce stamtad spier... jak najszybciej. Ja zreszta tez Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: IBM we Wrocławiu: przeznaczymy 1 mld dol. na 10.09.10, 21:42 Gość portalu: KK napisał(a): > Lepiej żeby powtarzali los nieudaczników i wyjechali gdzieś > za granicę i pracowali tam za grosze jako klasa roboli. Armia takich całodniow > ych pisarzy forumowych na pewno dzięki temu nie umrze. Nieudaczne to jest tu tylko i wyłącznie państwo! Durne państwo które nie potrafi zagospodarować świetnie wykształconego społeczeństwa, które nie potrafi stworzyć miejsc pracy dla inżynierów (prawdziwych, a nie jakiś inżynierów sprzedaży) czy naukowców! A co do zagranicznej klasy roboli. to nawet na zmywaku na Wyspach zarabia się lepiej niż inżynier sprzedaży czy tym podobne (innych miejsc pracy dla inżynierów jest jak kot napłakał) w Polsce! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: IBM we Wrocławiu: przeznaczymy 1 mld dol. na IP: 68.168.212.* 11.09.10, 06:24 >Akurat mam w d++++ schetyne i chciałbym żeby wyjaśniono jego związek z Rysiem i Zbysiem to dowodzi ze ZUPELNIE nie wiesz co sie dzieje. odnosnie nieudacznikow, czlowieku, ja osobiscie zarabiam świetnie i nie siedze w Polsce- to ostatnie jest jedyna rzecza jaka mnie boli bo KOCHAM POLSKE(minus skorumpowan glupie polskie rzady PO i PiS). Jak umiesz UDACZNIKU to sobie zobacz IP! >żeby załapać się na jakąkolwiek fuchę dla firmie o takiej nazwie fuchę? sorry ale ja nie robie FUSZEREK a nazwa dla mnie nie ma znaczenia. ENRON, Bear Sterns, Arthur Andersen...chlopie a WIESZ JAKIE TO BYLY FIRMY "prestiżowe"? chlopie w Polsce to oni orgazniwoali KONKURSY dla mlodych frajerow gdzie im robili KWALIFIKACJE zeby dostali sie na darmowe starze! Wiesz co po nich zostalo i jaka OPINIA? o IBM pisać nie bede, ale poczytaj o pracy tam, juz nie powiem o ich zasługach w 1939 roku. Naucz sie myśleć sam a nie jedz tego co jak CI ktos z PR i w reklamach nawali ze COS jest jakie to niby PRESTIZOWE! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krm szkoda, że wroclaw IP: *.toya.net.pl 10.09.10, 17:30 szkoda, że nie w Łodzi, kadra też jest tu dobrze wykształcona a politechnika łódzka stoi w rankingu wyżej niż wroclawska Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: szkoda, że wroclaw 10.09.10, 21:33 Gość portalu: krm napisał(a): > szkoda, że nie w Łodzi, kadra też jest tu dobrze wykształcona a politechnika łó > dzka stoi w rankingu wyżej niż wroclawska Przecież macie Della!! Buuuuuuahahahahahahahaha!!! :D Cudna inwestycja, w 100% sponsorowana przez publiczne pieniądze (łącznie z płacami)... nie wiadomo czy śmiać się czy płakać... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 666 Re: szkoda, że wroclaw IP: *.adsl.inetia.pl 10.09.10, 22:12 To już nie jest Dell tylko FoxConn, Dell wyciągnął publiczne pieniądze i opchnął fabrykę. Jedyne co pozostało po Dell'u to nazwa :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IBMer Re: szkoda, że wroclaw IP: 68.168.212.* 11.09.10, 05:35 > Przecież macie Della!! Buuuuuuahahahahahahahaha!!! :D > Cudna inwestycja, w 100% sponsorowana przez publiczne pieniądze (łącznie z płac > ami)... > nie wiadomo czy śmiać się czy płakać... :( teraz maja IBMa....Schetyna, PO PiS...gorzej niz w MEXICO. bedzie jak w Mexico City. najgorsze, ze ludzi mysla ze to KAPITALIZM. Otoz NIC to z kapitalizmem nie ma wspolnego. To nowa forma feudalizmu oparta o SOCJALIZM dla KORPORACJI a dla ludzi FASZYZM. Schetyna i ekipa PO i PiS. Dobra rada glosujcie na Korwina Mikke, w USA Ron i Rand Paul juz kopia po dupie i demokratow i republikanow! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: szkoda, że wroclaw IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.09.10, 13:31 spox mozna przyjechac jak rzucą te tysiącpincet to 17 chlopa mozna kawalerke wynajac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: IBM we Wrocławiu: przeznaczymy 1 mld dol. na IP: *.chello.pl 10.09.10, 17:40 Lepsze głodowe płace niż żadne i bezrobocie! Na szczęście w kraju takim jak Polska nie opłaca się na bezrobociu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: IBM we Wrocławiu: przeznaczymy 1 mld dol. na IP: 193.136.157.* 10.09.10, 18:24 Zastanow sie, co piszesz! Jak mozna wyzyc z glodowej pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: IBM we Wrocławiu: przeznaczymy 1 mld dol. na 10.09.10, 21:38 Gość portalu: Piotrek napisał(a): > Lepsze głodowe płace niż żadne i bezrobocie! Na szczęście w kraju takim jak Po > lska nie opłaca się na bezrobociu. A gdzie się opłaca na bezrobociu, neoliberalna wydmuszko intelektualna? Tyle że w niektórych krajach pomaga się bezrobotnym wrócić na pozycję produktywnego obywatela, przeciwdziała się wykluczeniom i nie hoduje się meneli spod budki z piwem bez żadnych perspektyw, jak w Polsce! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R Re: IBM we Wrocławiu: przeznaczymy 1 mld dol. na IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.10, 22:27 To zasuwaj za kromkę chleba i miskę ryżu-kapitalista czeka z otwartymi ramionami. Odpowiedz Link Zgłoś
dozsa IBM załatwił Schetyna 10.09.10, 17:43 Dlaczego nie piszecie tego jawnie że to Schetyna załatwia od ponad 3 lat wszelkie inwestycje branży IT dla Wrocławia? Dają naprawdę dużą kasę na start, a inne Polskie miasta szantażują że jak nie uciszą się w promocji w walce o daną firmę to mogą zostać ucięte dotacje z programu RPO. Spytajcie się prezydenta Katowic o historię z IBM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RR Kolejna informatyczna Biedronka.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.10, 17:43 Szkoda gadać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ibm-as(s)-400(0) Re: IBM we Wrocławiu: przeznaczymy 1 mld dol. na IP: 198.28.69.* 10.09.10, 17:48 hehe, zgadza sie IBM we wrocku oferowal 4000 brutto za specjaliste oracle z 3 letnim doswiadczeniem... teraz w anglii mam 4000 funtow netto... any comments? masters of PIJAR? polecam uciekac z tego chorego panstwa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IBMer Re: IBM we Wrocławiu: przeznaczymy 1 mld dol. na IP: 68.168.212.* 10.09.10, 22:07 powiem Ci cos lepszego. pracowalem w USA dla IBM. Zarabialem $120tys/rok. Pracowalem 10 lat w USA w IBM pisalem software. Tutaj jak wysylam im CV to nawet nie ODPOWIADAJA. A do IBM w USA moge wrocic w kazdej chwili bez problemu (i pewnie moglbym zalatwic sobie transfer east and easy). Wytlumaczcie mi dlaczego jednak nie odpowiadaja? 1. rekruterzy IBMa w Polsce do debile. 2. IBM w PL szuka jeleni. Powiem wam. Nie maja mi nic do zaoferowania - szukaja LOKALNYCH. Pomylscie dlaczego. Odpowiedz Link Zgłoś
observer1111 IBM we Wrocławiu: przeznaczymy 1 mld dol. na in... 10.09.10, 18:04 A czy ktoś zauważył indolencję autorów z GW. Artykuł stwierdza np. jakoby IBM już od 5 lat nie produkował sprzętu. No to jest duża ciekawostka. To na czym ja pracuję? IBM zaprzestał produkcji tylko PC. A przy okazji Help Desk sprzętowy obsługiwany przez filologów to chyba nie przejdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kerio Takie centrum równie szybko się zamyka, co otwiera IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.09.10, 18:15 Zamiast starać się o kolejne centra usługowe, władze powinny powalczyć o inwestycje, np. fabryki procesorów. Założę się, że w 2016 już tego centrum IBM-a nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Takie centrum równie szybko się zamyka, co ot IP: 193.136.157.* 10.09.10, 18:23 Mikroprocesory to produkowalismy kiedys w Warszawie, tam gdzie jest dzis Galeria Mokotow i mozna kupic PCty z mikroprocesorami Made in China! Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Takie centrum równie szybko się zamyka, co ot 10.09.10, 21:26 Gość portalu: kerio napisał(a): > Zamiast starać się o kolejne centra usługowe, władze powinny powalczyć o inwest > ycje, np. fabryki procesorów. Założę się, że w 2016 już tego centrum IBM-a nie > będzie. Takie coś to koncerny otwierają w swoim rodzimym kraju, tudzież w jakimś Tajwanie czy Izraelu by USA przy pomocy swoich koncernów zbudowały sobie zaawansowane technologicznie marionetki przeciw wrogim państwom (Chiny, Arabowie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: IBM zasłyną jako producent IP: 193.136.157.* 10.09.10, 18:18 Nie "tymy ręcamy", a tymni ręcamni... Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Lepiej wytwarzac rodzimy produkt 10.09.10, 21:44 sselrats napisał: > np. oscypki To zawsze coś, a cóż takiego wytwarzać będzie ta śmieszna informatyczna biedronka?? Odpowiedz Link Zgłoś