Dodaj do ulubionych

ComScore błądzi w polskim internecie

IP: *.nk-net.pl 06.10.10, 07:47
No tak, Agora lamentuje, bo w kontrolowanych przez siebie wynikach Megapanelu (którego wyniki są na rynku od lat krytykowane) ma 10,7 mln real users a ComScore daje jej tylko 8,4 mln unique users.
Tyle tylko, że bycie sędzią we własnej sprawie jest trochę słabe...
Obserwuj wątek
    • Gość: kerio Nie dziwię się, że nasi lamentują, bo kontrolowany IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.10.10, 17:02
      przez nich Megapanel ewidentnie ich faworyzuje. A tu nagle pojawiły się niezależne badania i wielki lament :D
      Szykuje się w Polsce ostry atak propagandowy na comScore.
      Ale niech mi ktoś wytłumaczy jak krowie na rowie taką Megapanelową zagadkę:
      - mam własną witrynę, na niej skrypty zliczające dwóch różnych firm (w tym Google Analytics);
      - dostaję też badania Megapanelu (a żadnych skryptów Megapanelu na mojej stronie nie ma).

Jak to jest, że dwie wspomniane firmy, te, które mają skrypty zliczające na mojej stronie, pokazują podobne statystyki ruchu, a Megapanel - który jest ponoć najbardziej wiarygodny - pokazuje dane różniące się o kilkadziesiąt procent? Oczywiście, na niekorzyśc mojej witryny. Megapanel twierdzi, żejest najbardziej wiarygodny i taką ma opinię, jednocześnie bez skryptów jest w stanie zliczać lepiej, niż inni ze skryptami? Czy ta "wiarygodność" megapanelu nie wynika z tego, że jest kontrolowany przez dużych graczy,którzy robią mu odpowiednią propagandę?

Pytałem o to przedstawicieli Megapanelu, to odpowiedzieli tak:
      - my jesteśmy w stanie ocenić, ilu użytkowników korzysta z różnych IP przy wejściach.
      Ale:
      nie potrafili odpowiedzieć na pytanie, że skoro tak, i potrafią po prostu wyeliminować zdublowanych userów, to skąd też różnica w liczbie wizyt? Ta powinna być taka sama. A równeiż jest niższa o kilkadziesiąt procent.
      Nie potrafili też odpowiedzieć na proste pytanie: jak to się stało, że jeden, jedyny raz, gdy z wielkim hukiem zmienili algorytmy liczenia, przez 1 miesiąc nagle liczba użytkowników zgadzała się z danymi,które mam od firm korzystających ze skryptów zliczających, a potem nagle wszystko wróciło do normy? Userzy, idąc Megapanelowi na rękę nagle przestali korzystać z kilku IP, a po miesiacu znowu zaczęli?

Megapanel to jedno wielkie oszustwo. Stąd taki wściekły atak na comScore.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka