Dodaj do ulubionych

Chiński pracownik przestaje być tani

11.10.10, 15:20
Nareszcie zaczęli walczyć o swoje!
Obserwuj wątek
    • ulanzalasem Chiński pracownik przestaje być tani 11.10.10, 17:05
      nowaczynska_76 napisała:

> Nareszcie zaczęli walczyć o swoje!
      >

Ciekawe kiedy Polacy zrobią to samo...
      • Gość: imsocool Re: Chiński pracownik przestaje być tani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.10, 17:45
        Mam nadzieję, że żartujesz.
        • janek-007 No to teraz Polska bedzie dostarczac Chinom... 11.10.10, 17:48
          tania sile robocza.
    • Gość: Marcin Re: Chiński pracownik przestaje być tani IP: 94.254.199.* 11.10.10, 17:06
      Zawsze tak jest że pensja dobrego pracownika idzie w górę. Czerwonym się tylko wydaje że wszyscy będą robić za miskę ryżu jeśli nie będzie urzędników (a nawet tym inteligentniejszym się nie wydaje tylko chcą mieć z urzędowania profity).
      • Gość: olo Re: Chiński pracownik przestaje być tani IP: 151.59.17.* 11.10.10, 17:21
        brakuje tez tego

"Jeszcze dwa lata temu 1500 juanów miesięcznie (1 USD to niespełna 7 juanów) było powszechną stawką, która satysfakcjonowała robotnika. Dziś jest to przeważnie 3000. Ale i tak trudno jest znaleźć dobrych robotników" - mówi 28 letni

DLACZEGO TEN ARTYKUŁ NAGLE SIĘ TAK ZMIENIŁ? pojawił się w tym samym miejscu tyle ze powycinany.
        gazetapraca.pl/gazetapraca/1,67738,8494089,Chinski_pracownik_przestaje_byc_tani.html
        zarobek robotnika 3000 juanów = 1 280 zł , Polak aby móc kupić tyle co Chińczyk za ta kwotę w Chinach, musiał by zarobić 4500zł brutto a tego nie zarabia 85% Polaków.

• Gość: olo Re: Chiński pracownik przestaje być tani IP: 151.59.17.* 11.10.10, 17:07
      przed chwilą ten sam artykul byl tu
      gazetapraca.pl/gazetapraca/1,67738,8494089,Chinski_pracownik_przestaje_byc_tani.html
      A teraz mamy ten już zmieniony?
      Brak 50 letniej opiekunki która zarabia 1800zł
      .......Robotnik, który dotychczas walczył o znalezienie i utrzymanie pracy, dzisiaj, wie, że jest cenny na rynku. "Moja pensja to 4200 juanów miesięcznie, mam jeden dzień wolnego na miesiąc i wolne ważniejsze święta. Wiem, że gdybym odeszła, nie znaleźliby lepszej niani ode mnie" - mówi 50-letnia kobieta, która w Pekinie opiekuje się rocznym dzieckiem pewnej rodziny........

Co tu dużo gadać , w Polsce zarabia się tak mało ze Chińczycy otwierają własne montownie w Polsce i zatrudniają tanich Polaków , już im się to opłaca aby ominąć cło na rynek EU.
      wyborcza.pl/1,75248,8403380,Chinczycy_inwestuja_w_Gorzowie__Praca_dla_2_tys__osob.html
      A podwyżki to oni mieli dawno temu na montowni robotnik 300USD teraz są następne (400USD?) , i pamiętajmy ze on za te 300usd kupi tyle co POLAK ZA 800USD a to tyle co Polak z średnia krajową , tyle ze tej tej średniej nie zarobi 70% pracujących w Polsce.

artelis.pl/artykuly/15926/srednie-wynagrodzenie-w-polsce
      Wysokość średniej płacy krajowej 2317zł netto wywołuje często oburzenie i frustrację. Nic dziwnego skoro okazuje się, że "średniej krajowej" NIE osiąga ponad 65% zatrudnionych.
      większość Polaków zarabia mniej niż średnia krajowa. bo najczęściej pobieraną pensją jest kwota 2091,35 złotych brutto (około 1523 złote netto).

Dodam ze to są wypłaty ludzi którzy najdłużej pracują w EUROPIE niedługo i pawie nr1 na świecie, POLAK pracuje o ponad polowe 55% więcej w roku od Niemca.
      • fleicher Re: Chiński pracownik przestaje być tani 11.10.10, 17:41
        Tyle że wydajność Polaka w Polsce jest dalej o 30 % niższa niż Niemca w Niemczech, do tego ta Chinka pracowała 30 dni w miesiącu co raczej nie jest normalne i przypomina niewolnictwo a czy 1280 PLN miesięcznie to jest płaca twoich marzeń - to masz marne wymagania , w Polsce nikt by nawet nie kiwnął palcem za takie pieniądze , mniej niż minimalna rządowa tyle że ryz u nas droższy ale ziemniaki tańsze.
        • Gość: olo Re: Chiński pracownik przestaje być tani IP: 151.59.17.* 11.10.10, 17:56
          A ty jesteś hmm pełnosprawny umysłowo?

> Tyle że wydajność Polaka w Polsce jest dalej o 30 % niższa niż Niemca w Niemcze
          > ch, do tego ta Chinka pracowała 30 dni w miesiącu co raczej nie jest normalne i
          > przypomina niewolnictwo a czy 1280 PLN miesięcznie to jest płaca twoich marzeń
          > - to masz marne wymagania , w Polsce nikt by nawet nie kiwnął palcem za takie
          > pieniądze , mniej niż minimalna rządowa tyle że ryz u nas droższy ale ziemniaki
          > tańsze.

Jeśli Polak Pracuje o 55% więcej od Niemca a ten ma do przepracowania tylko 4% mniej.
          To ty mi powiedz ile to Polacy pracują bo mi wychodzi ze już tyle co Chińczycy lub prawie tyle samo już dłużej od Japończyków tyle co Koreańczycy.

1280zł przy ich sile nabywczej to marzenie 85% Polaków.

A te 1280zl to jest b. częsta wyplata w fabrykach w Polsce.

• rk111 Re: Chiński pracownik przestaje być tani 11.10.10, 19:26
            olo - Polak pracuje 40 godzin tygodniowo no chyba że to jest Polank nauczyciel bo ten pracuje jakieś 19 godzin na tydzień a może tobie chodzi o lekarzy co "pracuja" w kilku miejscach w jednym czasie tym wychodzi jakieś 72 gadziny na dobę.
            • Gość: DeepShitDiver Re: Chiński pracownik przestaje być tani IP: 95.108.63.* 11.10.10, 19:49
              www.wspolczesna.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100810/PRACA/55705417
              • rk111 Re: Chiński pracownik przestaje być tani 11.10.10, 20:14
                Skąd oni biorą takie bzdury , ja bym chętnie popracował nadliczbowo za kasę ale moja firma nie ma takiego zwyczaju woli zatrudnić tymczasowego przacownika niz płacić podwujnie stałemu a tych stałych jest nas jakieś 70 % i zarabiamy prawie śtednią GUS . Tymczasowy zarobi mniej .
                • Gość: olo Re: Chiński pracownik przestaje być tani IP: 151.59.17.* 11.10.10, 20:30
                  Pomyśl to nie boli:
                  nie wybierają urlopów ,często pracują chorzy itd. krótkie macierzyńskie a przy tym TO zjawisko bardzo rzadkie w Polsce , mało kto ma umowę pracy na stałe itd..
                  a reszty sam się domyśl....
            • Gość: olo Re: Chiński pracownik przestaje być tani IP: 151.59.17.* 11.10.10, 20:05
              Statystyczny Polak pracuje 2019 godz rocznie i zarabia 1500zł netto , Niemiec 1309 godzin rocznie o zarobkach nawet nie wspomnę bo biorąc ilość godzin i zarobki to wyjdzie 7x mniej?

www.wspolczesna.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100810/PRACA/55705417
              Statystyczny Kowalski miał w zeszłym roku jeden dzień wolny od pracy, oprócz sobót i niedziel. To rekord w Unii Europejskiej!
              Pracujemy więcej nawet od Japończyków!

Nauczyciel oczywiście zaniża te statystyki , tek ze tu już niema czasu na szarą strefę.
              A ci co biorą 1000zł za 165godz minimalnej i następne 1000 pod stołem za 230 godz tez zaniżają te statystyki.

A te zarobki to pamiętaj z nadgodzinami i dodatkami , czyli w dużej części minimalna.
        • woophy Re: Chiński pracownik przestaje być tani 12.10.10, 05:09
          "1280 PLN miesięcznie to jest płaca twoich marzeń - to masz marne wymagania , w Polsce nikt by nawet nie kiwnął palcem za takie pieniądze"

Co ty pie*rdolisz! 1280zł to o 200 zł więcej niż najniższa krajowa, czyli standardowa stawka w wielu miejscach pracy. I bardzo wielu za taka kasę pracuje.
      • fleicher Re: Chiński pracownik przestaje być tani 11.10.10, 17:46
        3287,88 zł – tyle w czerwcu bieżącego roku wyniosło przeciętne miesięczne wynagrodzenie ogółem (brutto) w sektorze przedsiębiorstw. Czyli trochę więcej zarabia Polak niż podajesz.www.gazetapodatnika.pl/artykuly/srednia_placa_o_2_proc_wyzsza_niz_rok_temu-a_9925.htm
        • Gość: olo Re: Chiński pracownik przestaje być tani IP: 151.59.17.* 11.10.10, 18:06
          > 3287,88 zł – tyle w czerwcu bieżącego roku wyniosło przeciętne miesięczne wynagrodzenie >ogółem (brutto) w sektorze
          >przedsiębiorstw. Czyli trochę więcej zarabia Polak niż podajesz.

Przestań sie ośmieszać tymi głupotami
          Urząd Statystyczny i w listopadzie 2009 aktualnie wyniosło 3232,70 złotych brutto (około 2318 zł netto - "na rękę").

Czyli średnia krajowa której nie otrzymuje blisko 70% pracujących wzrosła o 40zł!!! netto czyli wcale (znaczy prezesom 5000zł innym 0zl), he hehe i to mi chciałeś udowodnić?

A wiesz ile wzrosły ceny w tym roku 20% a to nie koniec roku, a jeszcze mamy rok następny , ,VAT podatki i następne wzrosty.
          • rk111 Re: Chiński pracownik przestaje być tani 11.10.10, 19:29
            Widzę prawdziwego aktywistę PiSu albo SLD , wsio ryba gospodarczo to takie same poglądy , wszystko co nie zgodne z linią partii to śmieszne a mnie śmiesza te twoje wypociny i twoje przykłady .
            • deepshitdiver Re: Chiński pracownik przestaje być tani 11.10.10, 19:53
              Proszę w dyskusji posługiwać się argumentami i nie robić "wycieczek personalnych".
              • rk111 Re: Chiński pracownik przestaje być tani 11.10.10, 20:08
                Jak ktoś wypisuje bzdury zgodne z zaleceniami partyjnymi to z kim tu dyskutować.
            • Gość: olo Re: Chiński pracownik przestaje być tani IP: 151.59.17.* 11.10.10, 20:13
              Ja ci podaje prawdziwe dane ,konkrety, a ty jakieś pierdoły piszesz, mnie nie interesuje pis sld czy po mnie interesuje prawda ,tą się przekręca totalnie i tu liderem jest PO.

A ty co masz ciekawego do powiedzenie bo jak widać nic , prawda kole w oczy ale niema jak jej podważyć wiec zaczynają się pierdoy nic nieznaczące i nic w dyskusje nie wnoszące.
            • Gość: x Re: Chiński pracownik przestaje być tani IP: *.19.165.3.osk.enformatic.pl 12.10.10, 00:28
              facio rżniesz głupa czy jesteś głupol.w polsce dysproporcje płacowe to 1:16,5, w norwegi to 1:5. tak zwany management ,czyli ustawieni nieudacznicy, bez znaczenia jaki to sektor,prywatny czy z udziałem skarbu państwa zarabiają coraz częściej na poziomie swoich odpowiedników ze starej uni.bywa że nawet więcej.problem w tym że reszta odstaje i to bardzo.spytaj bardziej rozgarniętych co to średnia krajowa,może skumasz.ale cóż nowe rynki pracy od 1 maja czekają na polaków.jeszcze troszkę a polskie "biżniesmeny"sami się będą musieli wziąć za "łopatę".
      • Gość: lol Re: Chiński pracownik przestaje być tani IP: *.uvt.nl 11.10.10, 17:48
        Atykuł nie dość że powycinany zmanipulowany to jeszcze zapomnieli dodac ze płace bedą dalej rosnąć 8% rocznie.
        biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/457617,chinski_pracownik_przestaje_byc_tani.html
        Nestety Polacy ktorzy w wiekszosci pracuja za 1500zł netto z nadgodzinami ,wlasnie pracuja za miskę ryzu w porownaniu do Chinczyków (inna sila nabywcza a zarobki juz te same)

Donek ustanowił wlasnie minimalna 1030zl netto.
        • rk111 Re: Chiński pracownik przestaje być tani 11.10.10, 19:35
          1500 to oficjalnie a ile do rąsi- 500 może 1000.wiwat szara strefa.
          • Gość: olo Re: Chiński pracownik przestaje być tani IP: 151.59.17.* 11.10.10, 20:21
            przy tej ilości godzin pracy statystycznego Polaka , nie jest to zbyt częste zjawisko.

Tu masz to samo ale w drugą stronę ich tyle samo:
            Praca i zarobki na 1/2 etatu ,ale godziny pracy już jak pełny etat.
            praca.wp.pl/kat,18453,title,Zarabiam-mniej-niz-wynosi-placa-minimalna,wid,11823814,wiadomosc.html
            Zarabiam mniej niż wynosi płaca minimalna
            Osoby zatrudnione na podstawie umowy o pracę, w pełnym wymiarze czasu pracy, będą zarabiać w tym roku co najmniej 1317 zł brutto, czyli o 41 zł więcej niż w ubiegłym roku. Czy jest się z czego cieszyć? Tak naprawdę nie brakuje pracowników, którzy zarabiają mniej niż wynosi minimum. Dlaczego? Bo pracują mniej niż 8 godzin, tylko dorabiają albo zwyczajnie ich szefów nie stać na wypłatę minimalnego wynagrodzenia.
            800 zł netto, sprzedawczyni w sklepie spożywczym
            600 zł netto, sprzedawczyni w sklepie spożywczym
            300 zł netto, opiekuna do dziecka, pracuje dziennie 4-5 godzin itd.
    • hit.and.run Chiński pracownik przestaje być tani 11.10.10, 17:08
      Zaraz sie zacznie straszenie koncernow ze w zwiazku z tym rosna im koszty i beda musialy cene podniesc.

Szkoda tylko, ze jak obnizali koszty przenoszac produkcje do Chin, to cen nie obnizali.
    • myslacyszaryczlowiek1 Wyborcza już gubi w swoich kłamstwach 11.10.10, 18:02

Ten sam artykuł tylko nie zmanipulowany.
      Znajomy był w Chinach. W dużym mieście życie się toczy takie jakie znamy. Ludzie normalnie ubrani i odżywieni, ceny w sklepach niewiele się różnią od tych naszych. Taksówki tylko były tanie.
    • Gość: DeepShitDiver Zapraszamy Skośnych do Polski IP: 95.108.63.* 11.10.10, 18:02
      mamy bardzo tanich i dobrze wykwalifikowanych pracowników!
      • Gość: smutnaprawda Re: Zapraszamy Skośnych do Polski IP: 188.33.51.* 11.10.10, 20:55
        Oni o tym wiedzą i od paru lat skrecamy im telewizorki LCD i samochody, to się będzie nasilać, u nas cieżko o 1km prostej drogi a tam jest kilkaset linii metra
    • Gość: br00net Chcę tylko przypomnieć ochy i achy GW nad Chinami IP: *.pruszcz.mm.pl 11.10.10, 18:27
      Ekonomiści cytowani przez GW zachwycali się nad Chinami, same ochy i achy, miało rosnąć i rosnąć.
      Teraz okazuje się Chiński rząd mówi "odpi.. się od naszego Juana bo inaczej wszystko padnie".
      Nagle okazuje się że Chińscy robotnicy mają dość głodowych stawek..

Czy to tak trudno było przewidzieć durnym ekonomistom? Czy wspominani wcześniej durni ekonomiści są głupsi niż tzw. forumowi eksperci?
      • Gość: olo Re: Chcę tylko przypomnieć ochy i achy GW nad Chi IP: 151.59.17.* 11.10.10, 18:35
        zauważ dwie rzeczy
        • Gość: Mao Re: Chcę tylko przypomnieć ochy i achy GW nad Chi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.10, 18:50
          27 mln Chinczyków zarabia ponad 20 tyś. junanów miesięcznie
          czyli ponad 10 000 zł ?

wasze ullice nasze kamienice - tak będzie
    • popisuarka Chiński pracownik przestaje być tani 11.10.10, 18:44
      Od dawna nie byl!
      Chinczycy kupuja dzis np. wiecej NOWYCH samochodow niz Amerykanie!
      www.reuters.com/article/idUSTRE60A1BQ20100111
      • Gość: przelotem Re: Chiński pracownik przestaje być tani IP: *.dip.t-dialin.net 11.10.10, 19:05
        Nie nalezy zapominac, ze ludnosciowo Chiny sa cztery razy wieksze niz USA. Tym niemniej od wielu lat Chinczycy nie pracuja za miske ryzu, wrecz np. fabryki produkujace tekstylia zaczynaja do Afryki przenosic, gdyz wlasna sila robocza zaczyna byc za droga.
        Zreszta podobnie bylo z Japonia w latach 60-tych, czy Korea Poludniowa nieco pozniej - wysoki wzrost gospodarczy, przy niskich zarobkach, ale tylko do czasu.
    • Gość: Olo Chiński pracownik przestaje być tani IP: 79.175.252.* 11.10.10, 18:51
      Jeszce trochę i Polacy,obywatele UE będą jeździć za chlebem nosząc cegły na chińskich budowach.
      • mr.knox Zastapia ich Polacy 11.10.10, 19:07
        Teraz tania "chinska" sila robocza bedzie w Polsce.
      • rk111 Re: Chiński pracownik przestaje być tani 11.10.10, 19:33
        w domu wzyscy zdrowi olo a może jesteś na dopalaczach bo bzdury piszesz.
    • deepshitdiver Globalizm wkrótce doprowadzi do ujednolicenia 11.10.10, 19:59
      poziomu życia na na naszej Planecie. Jedni zyskają inni stracą.
      Europa już straciła.
      • Gość: olo Re: Globalizm wkrótce doprowadzi do ujednolicenia IP: 151.59.17.* 11.10.10, 20:44
        tu następny news z tej seri:

wyborcza.pl/1,75248,8491741,Chinczycy_tropia_Blechacza.html
        Uczelnie ściągają studentów z Chin. "To duże wsparcie finansowe"
        Tysiące Chińczyków będą studiować w Polsce. I płacić za miesiąc nauki tyle, ile nasi studenci za rok.

Fabryki już z tanimi Polskimi pracownikami budują , na taniutkie studia tylko 40tys zl rocznie przyjeżdżają do Polski ,(200tys zl za 5 lat)

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka