Dodaj do ulubionych

Emerytury będą stanowić jedną trzecią pensji

• Gość: Piotrek Emerytury będą stanowić jedną trzecią pensji IP: *.net.pulawy.pl 23.12.10, 09:53
      Dlatego jak najszybciej trzeba zdać sobie sprawę, ze ZUS niczego młodym ludziom nie zapewni i trzeba robić wszystko, aby uniknąć marnotrawienia pieniędzy poprzez opłacanie składek. Musi wzrosnąć inteligencja finansowa młodych ludzi, bo swoje finanse i swoją przyszłość musza wziąć w swoje ręce. Polecam stronę www.zdrowotnezagrosze.pl/
      • Gość: bumcyk Re: Emerytury będą stanowić jedną trzecią pensji IP: *.range109-153.btcentralplus.com 23.12.10, 10:27
        co to za badziewny link??
        tez moge napisac, juz niedlugo podam wam jak przejadajac swoja pensje i biorac miliard kredytu miec kredyt splacony i 2 miliardy na koncie.
      • Gość: poirytowany Re: Emerytury będą stanowić jedną trzecią pensji IP: *.toya.net.pl 23.12.10, 11:49
        Te akwizytor. Sam sie u siebie udezpiecz czy odkładaj.
    • ulanzalasem Emerytury będą stanowić jedną trzecią pensji 23.12.10, 09:56
      Czemu Buzek wymyślił OFE? Bo ktoś musiał kupować za miliardy złotych obligacje zadłużonego kraju...a, że to kasa nie Funduszy tylko nasza to ich to g...obchodzi ;) A przy okazji mają % od tego, że "prowadzą nasze konta" :D
    • tornson Ten sqrwielski reżim w Polsce nawet nie kryje się 23.12.10, 09:57
      już z tym że przyszli emeryci będą umierać z głodu, a tępawe, sparaliżowany niewiadomo czym społeczeństwo nawet się przeciw temu nie buntuje.
      • Gość: butchers bay to nie jeste społeczeństwo, to nie rząd a ochlokra IP: *.tktelekom.pl 23.12.10, 10:47
        cja. ludzie wolą się podniecać bzdurami, w czasie gdy są oszukiwani.
    • Gość: stary.gniewny I za takim rozwiązaniem głosuje 98% narodu IP: 80.51.132.* 23.12.10, 10:00
      w szczególności młodzi, wykształceni z wielkich miast - zatem nie ma problemu.
    • paininthebass Emerytury będą stanowić jedną trzecią pensji 23.12.10, 10:01
      Super - przecież i tak nikogo to nie obchodzi - nawet nastolatków :(
    • eruve.elen Emerytury będą stanowić jedną trzecią pensji 23.12.10, 10:05
      Oznacza to, że osoba zarabiająca np. 3,5 tys. zł na starość w najlepszym wypadku dostanie zaledwie 1155 zł. To o 49 proc. mniej, niż dostają teraz jej dziadkowie. W swoim raporcie dla premiera rada zaznacza, że to scenariusz optymistyczny.

- Nie mamy wyboru, musimy podnieść wiek emerytalny (...).

Nie rozumiem. Pracujemy mniej więcej tyle samo, ile nasi dziadkowie. Czyli co, składki są o tyle niższe?
      Czy państwo zeżera o tyle więcej z naszych składek? Czy może jeszcze co innego?
      • Gość: axn Re: Emerytury będą stanowić jedną trzecią pensji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.10, 10:20
        Po prostu komnuniści wszystkie składki odprowadzane wtedy na ZUS od razu wydawali na co innego, nie było żadnych indywidualnych kont emerytalnych, po drodze była hiperinflacja, więc emerytury przyznaje się decyzją na podstawie zarobków sprzed lat, a wypłaca na bieżąco z naszych składek i podatków. Do tego w latach 90 pracowników PGR wysłano na fikcyjne renty żeby nie mnozyć bezrobocia. Nic nigdy nie odłożono na przyszłość, nasze składki też w rzeczywistości nie są odkładane, dzieci jest mało, więc nasze emerytury będą bardzo niskie, albo nie będzie ich wcale. Inwestujcie w złoto, antyki czy co tam będzie miało jakąś wartość, a składki traktujcie jako podatek, nic z nich nigdy nie będziecie mieli.
        • eruve.elen Re: Emerytury będą stanowić jedną trzecią pensji 23.12.10, 10:57
          Z powyższego rozumiem, że faktyczna wysokość emerytury nie zależy od wysokości dawnych zarobków, tylko od ilości dzieci (tzn. pracujących) w społeczeństwie w danym momencie.

Co jest absurdem, bo o ile rozumiem ustalenie wysokości emerytury na postawie zarobków i ew. późniejszą niewypłacalność ZUSu... to już prognozowanie, ile ów ZUS będzie miał za x lat w kasie i potem dzielenie tego na liczbę koniecznych do wypłacenia emerytur w celu ustalenia ich wysokości jest jakimś totalnym debilizmem.
          To mi właśnie w tych wyliczeniach dla Tuska nie gra.
          • Gość: axn Re: Emerytury będą stanowić jedną trzecią pensji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.10, 11:42
            > Z powyższego rozumiem, że faktyczna wysokość emerytury nie zależy od wysokości
            > dawnych zarobków, tylko od ilości dzieci (tzn. pracujących) w społeczeństwie w
            > danym momencie.

Dokładnie tak jest.
            Absurdy dawno przestały mnie emocjonować, a RP, ZUS, kolejne rządy nie są warte nerwów, jakie trzeba mieć przy wypowiadaniu wszystkich brzydkich słów, na jakie zasługują.

Twoje uwagi są całkowicie słuszne, ale nie z przyczyn obiektywnych, ale dlatego, że trzeba niestety założyć, iż kolejne rządy RP będą trwonić pieniędze tak samo, jak poprzednie i nigdy nie uda sie przeprowadzić bolesnej reformy ZUS i KRUS, bo w demokracji zawsze więcej warte będzie parę milionów głosów uprzywilejowanych. Dlatego właśnie zabraknie pieniędzy, bo przy małej ilości ludzi składki i emerytury się nie zbilansują, szczególnie, że:
            - nie wiemy przecież, czy za 30 lat ludzie w Polsce w ogóle będą mieli pracę czy też wszystko będą robić Chińczycy, maszyny i komputery - już teraz gigantyczna liczba ludzi okupuje fikcyjne etaty w budżetówce.
            - na pewno za to wynalezione zostaną coraz lepsze lekarstwa, w tym na raka i ludzie żyć będą coraz dłużej.

Jeśli nie odkryjemy jakichś niesamowitych złóż naturalnych czegoś tam to wielkie bankructwo Polski, a przynajmniej systemu ubezpieczeń społecznych jest oczywiste.
            A z drugiej strony - ubezpieczenia społeczne to wynalazek z końca XIX wieku, jakoś tysiące lat ludzie żyli bez nich.
    • Gość: kyjo Robimy naturalną eutanazję biedaków IP: *.dynamic.chello.pl 23.12.10, 10:06
      Reszta kolesiów z PO się wyżywi
    • Gość: p Emerytury będą stanowić jedną trzecią pensji IP: 81.219.121.* 23.12.10, 10:13
      Emerytury nie będą stanowiły nawet 1/10 pensji dlatego, że żaden młody człowiek mający choć trochę oleju w głowie nie będzie pracował i łożył na ZUS mając takie prognozy na przyszłość!
      Najpewniej pójdzie w szarą strefę i nie będzie się dawał zwyczajnie okradać przez państwo. ZUS padnie wtedy znacznie wcześniej niż przypuszczają ekonomiści.
      • rydzyk_fizyk Re: Emerytury będą stanowić jedną trzecią pensji 23.12.10, 10:45
        Taka jest brutalna prawda.
        Szczególnie, że stara Europa zacznie konkurować o młodych pracowników - a podatki w Polsce będą tylko większe.

ZUS i tak się musi sypnąć w którymś momencie.
    • Gość: barritus "Jest to scenariusz optymistyczny";))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.10, 10:15
      Czyli przygotujcie się frajerzy na scenariusz pesymistyczny,w którym będziecie otrzymywać kartki na żywność i 100-200 zł by zabukować sobie miejsce pod mostem.
      Na żadnych młodych nie liczcie,każdy rozsądnie myślący człowiek ucieknie z tego kraju,bo nikt nie będzie urabiał sobie ręce po łokcie,oddawał w składkach i podatkach 70-80% dochodów,by po 50 latach pracy otrzmać głodowy zasiłek,który nie wystarczy na życie na najskromniejszym poziomie.
      Szczerze mówiąc ja już na żadne zmiany i reformy w tym kraju nie liczę.Zbyt wiele jest uprzywilejowanych grup,które żyją na koszt reszty społeczeństwa i które NIGDY nie pozwolą by ten system się zmienił.Dopiero totalna katastrofa finansów państwa wymusi zmiany...
    • Gość: Ja Obligacje nie dla OFE tylko dla ludzi IP: *.adsl.inetia.pl 23.12.10, 10:15
      Obligacje nie dla OFE tylko dla ludzi, a każda obligacja powinna mieć zabezpieczenie w postaci konkretnego majątku, ziemi, budynku itd. Na koniec życia jak ju państwo nie będzie mogło się dalej zadłużać to chociaż dostanę kawałek ziemi który przekażę swoim dzieciom w zamian za utrzymywanie mnie.
    • Gość: tom Emerytury będą stanowić jedną trzecią pensji IP: *.gwp-arch.com 23.12.10, 10:15
      poniewaz teraz dajemy ludziom ktorzy zarabiali po 20-50 dolarow miesiecznie 300-500 dolarow miesiecznie!
      • wj_2000 Re: Emerytury będą stanowić jedną trzecią pensji 23.12.10, 15:14
        Gość portalu: tom napisał(a):

> poniewaz teraz dajemy ludziom ktorzy zarabiali po 20-50 dolarow miesiecznie 300
        > -500 dolarow miesiecznie!

Dobrze zaczynasz kombinować. Ale ich składki od tych pieniędzy starczały na emerytury Twojego dziadka, bo inne były ceny.
        Teraz składki 20% są od pensji (brutto) 1000$ (czyli 200$) i właśnie powinny starczyć na emerytury w wysokości 500$ gdyby płacących było 2,5 raza tyle co emerytów.
        Ale jeśli kobiety 55 letnie po 30 latach szły (i część nadal idzie) na emeryturę na czas (statystycznie 28 lat), to proporcja 30/28=1,3 przekłada się na stosunek pracujących kobiet do liczby emerytek jak 13:10 a nie 25:10. Dlatego brakuje. A nie dlatego, że wtedy pensja była 20$ a dziś jest 1000$.
        Ten szalony wzrost ( w dolarach), którego żadne OFE by nie zagwarantowało, byłby możliwy nadal, gdyby czas pracy był 2.5 raza dłuższy od czasu pobierania emerytury. Ale nie jest. Bo wiek emerytalny jest w Polsce bardzo niski. No i OFE od 10 lat kradnie nasze pieniądze.
    • Gość: Stefan aja mam to w dupie!!! zakochałem się!!! IP: 178.73.49.* 23.12.10, 10:19
      ona jest cudowna!!!
      • Gość: rozwodnik Re: aja mam to w dupie!!! zakochałem się!!! IP: *.dynamic.chello.pl 23.12.10, 10:27
        I fajnie,teraz ożeń się i za miesiąc rozwód.
      • katiabb Re: aja mam to w dupie!!! zakochałem się!!! 23.12.10, 10:31
        Gratulacje, Stefanie :)
    • Gość: pracująca Emerytury będą stanowić jedną trzecią pensji IP: *.wzks.uj.edu.pl 23.12.10, 10:23
      Błagam! niech ktoś wreszcie zajmie się załatwianymi na lewo rentami i 40-letnimi "rencistami" i "rencistkami", którzy pracującym śmieją się w twarz i pukają w głowę.
      Na wsi, gdzie jeżdżę na wakacje, w co drugim domu przesiaduje swój wiek produkcyjny taki ktoś. Czemu mam zarabiać na te byczki i zdrowe ryby? Zrobić kontrole solidne! Odebrać renty bezprawne! I już będzie więcej kasy na emerytury
      • zigzaur Re: Emerytury będą stanowić jedną trzecią pensji 23.12.10, 11:00
        Wszystkich rencistów posiadających prawo jazdy wezwać na badania kontrolne.

Jeśli ktoś może jeździć, to może też pracować.
        Jeśli nie może pracować, to nie może też jeździć.
    • Gość: von bronek rok dluzej IP: *.torun.mm.pl 23.12.10, 10:28
      Skoro po kilkudziesieciu latach ma byc glodowa emerytura to co da 1 rok dluzszej pracy.Moze lepiej zliwkidujmy w ogole system emerytalny i pracujmy do smierci na stanowisku pracy.ciekawe jakie emerytury dostanie budzetowka?????(glodowe 3-5 tys.HAha).Chyba niedlugo nastapi powtorka z 89-go i nastanie ...Drodzy Rodacy ja Bronek wprowadzam stan wojenny by żylo sie NAM nie Wam Lepiej....
      • wj_2000 Re: rok dluzej 23.12.10, 15:35
        Gość portalu: von bronek napisał(a):

> Skoro po kilkudziesieciu latach ma byc glodowa emerytura to co da 1 rok dluzsze
        > j pracy.

Jeden rok, to może niedużo, ale już 5 lat u kobiet to bardzo dużo.
        Z dwóch powodów. Zwiększa się odłożony kapitał (40 lat pracy zamiast 35 to kilkanaście procent więcej, więcej niż 3/35*100%=~14,3%, bo pod koniec życia zarabia się więcej niż w młodości, więc może nawet o 20%), ale przede wszystkim zmniejsza się czas pobierania emerytury, np. u kobiet z 25 na 20 co samo z siebie podwyższa emeryturę o 25% (bo 100*25=125*20), niezależnie od wzrostu kapitału. A 120*1,25=150% co daje emeryturę o 50% wyższą niż przy wieku o 5 lat wcześniejszym.
        U mężczyzn ta korzyść byłaby znacznie jeszcze większa, ale ustawodawca postanowił uwzględniać czas "dalszego trwania życia" osoby bezpłciowej, a nie konkretnie mężczyzny, czy kobiety.
        • wj_2000 Re: rok dluzej 23.12.10, 15:37
          wj_2000 napisał:

> anaście procent więcej, więcej niż 3/35*100%=~14,3%,

Powinno być 5/35*100%=~14,3%,
    • Gość: byrcyn Ja mam tylko jedno pytanie ? IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.12.10, 10:32
      Czy rząd wie co zrobić z ludźmi (według mnie to co najmniej 40 % - a więc miliony), którzy mimo szczerych chęci, nie będzie stać nawet na opłacenie tzw. mediów ? Już dziś powinno się zacząć, zamiast ładować pieniądze w infrastrukturę, to budować noclegownie z gar-kuchnią. Niestety, za 20 lat puste kościoły ze względu na swoją kubaturę nie będą się do tego nadawać, a tu trzeba co najmniej jeden taki przybytek na osiedle !
    • xnonorx Wydaje mi się, że nie stać mnie na utrzymywanie 23.12.10, 10:41
      takiego rządu już teraz.
      "Zwraca uwagę, że każdy dodatkowy rok pracy oznacza wyższą emeryturę. Bo odłożymy więcej pieniędzy i świadczenia będziemy pobierali przez mniej lat. - Nie stać nas na to, żeby kończyć życie zawodowe zbyt wcześnie - tłumaczy Wojciechowski."

Każdy dodatkowy rok to wyższa emerytura - o ile wyższa?!?! Bardziej prawdopodobne, że chodzi nie o wyższą emeryturę a o większe prawdopodobienśtwo, ze im starszy tym szybcej wyciągnie kopyta.
      • anx78 Re: Wydaje mi się, że nie stać mnie na utrzymywan 23.12.10, 15:57
        ale utrzymujesz z 10 chińskich rodzin.. robisz zakupy we francuskim markecie, poruszasz sie niemieckim autem, tankujesz rosyjskie paliwo..

wiec tam gdzie twoje pieniadze dzis ida tam będziesz miał z dzisiaj emerytury :))
    • anx78 Podziękujcie Chińczykom! 23.12.10, 10:48
      sami sobie zgotowaliscie ten los..

i przy okazji również i mi... ale ja jakoś i tak na 4 łapy spadnę.
    • Gość: STA Emerytury będą stanowić jedną trzecią pensji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.10, 10:52
      Premier nie jest zdolny do żadnej decyzji ograniczającej przywileje, nawet je poszerza (nowa ustawa o VAT zwalnia związki wyznaniowe, zwiazki zawodowe i partie z VAT przy sprzedaży materiałów). Tylko Kaczyński utrzymuje PO przy władzy. Gdy prezes odejdzie niewiele zagłosuje na PO.
      • zigzaur Re: Emerytury będą stanowić jedną trzecią pensji 23.12.10, 10:57
        Dokładnie.

Od 3 lat w Polsce wybory wygrywa ugrupowanie polityczne o nazwie "aby tylko nie PiS".
    • Gość: merek Emerytury będą stanowić jedną trzecią pensji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.10, 10:58
      I jeszcze jedno: W czym Wy (święta krowy) jesteście lepsi od normalnego szarego człowieczka?
      Co takiego jest w Waszej pracy, że nie równa się pracy innych? Wyższa śmiertelność, urazowość, stres? Nie żartujcie, to macie rekompensowane w zarobkach na co dzień.
      Szkoda pisać, lepiej po prostu wyjeżdżać. Bawcie się sami w tej piaskownicy, jak Wam dobrze.
    • Gość: gość portalu Emerytury będą stanowić jedną trzecią pensji IP: *.biblioteka.waw.pl 23.12.10, 10:59
      No to młodym którzy wchodzą na rynek pracy nie pozostaje nic innego, jak przy takiej informacji zacząć się pakować i emigrować, gdzie jeszcze jest normalnie i nie umrą na starość z głodu i braku opieki medycznej.
      Grzebiemy w zwłokach Smoleńskich, ale nie dbamy o tych co żyją. Polska to porąbany kraj.
    • 25cz Emerytury będą stanowić jedną trzecią pensji 23.12.10, 11:22
      Powoli do ludzi zaczyna docierać, że ,,ten cały system emerytalny, to jedna wielka piramida finansowa,, Poza tym, ludzie dzielą się na tych co mają prawa nabyte i na tych co mają obowiązki nabyte.
    • Gość: WK Mści się nieogłoszenie bankructwa PRL w 1989r IP: 156.17.73.* 23.12.10, 11:23
      Pozwoliłoby to zresetować WSZYSTKIE "stare" emerytury do wspólnego poziomu państwowej renty wypłacanej z tytułu osiągnięcia wieku emerytalnego. Przy okazji zlikwidowane byłyby emerytury specjalne byłych ubeków i, ogólnie, nomenklatury. No cóż, Magdalenka nie pozwoliła na uszczuplenie poziomu życia "ludzi honoru".
      Skoro w 1989r zbankrutowały praktycznie wszystkie banki (przepadły oszczędności), wielu pracujących straciło pracę, to nie było ŻADNEGO powodu aby emeryci się wzbogacili a przecież obecna emerytura "starego portfela wielokrotnie przewyższa siłę nabywczą peerolowskiej pensji, z której została naliczona.
      Oczywiście nie namawiam do wprowadzenia "głodowej" państwowej renty - przeciwnie, skasowanie kominowych emerytur osób uprzywilejowanych w PRL pozwoliłoby na realne podniesienie poziomu świadczeń m.in. dla ofiar komuny.
      • Gość: axn Re: Mści się nieogłoszenie bankructwa PRL w 1989r IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.10, 13:08
        Wreszcie ciekawa i sensowna propozycja. Niestety, o 20 lat spóźniona. A i wtedy społecznie niemożliwa do przeprowadzenia, ja pamiętam dobrze strach przed kapitalizmem lat 89/90.
      • Gość: ??? Re: Mści się nieogłoszenie bankructwa PRL w 1989r IP: *.adsl.inetia.pl 23.12.10, 19:35
        Jakich znowu ofiar komuny?
    • Gość: swierza emerytka Emerytury będą stanowić jedną trzecią pensji IP: *.slcj.uw.edu.pl 23.12.10, 11:26
      Jacy mlodzi???. Wlasnie przeszlam na emeryture i dostalam oszalamiajaca emeryture na poziomie ok. 1/3 mojej ostatniej pensji (no moze ok 35 %). Bo czesc liczona wg starych zasad a czesc juz wedlug nowych. A ze pracowalam w szkolnictwie to te 30 % starczy na oplaty. REWELACJA.
      • jukka2003 Re: Emerytury będą stanowić jedną trzecią pensji 23.12.10, 12:11
        Swierza Emerytko,

Twoj post wraz z nickiem powinien byc wywieszony w biurze ZNP w gablocie zaraz obok Karty Nauczyciela.
    • Gość: akualnyemeryt Emerytury będą stanowić jedną trzecią pensji IP: *.vx.pl 23.12.10, 11:37
      Obecni emeryci już otrzymują jedną czwartą lub jedną piątą ostatniej pensji, czyli będzie
      lepiej.
      Do niezobaczenia przy następnych wyborach. Marzy mi się pięcioprocentowa frekwencja.
    • Gość: poirytowany Emerytury będą stanowić jedną trzecią pensji IP: *.toya.net.pl 23.12.10, 11:43
      Zlikwidować ZUS KRUS i OFE. Każdy niech odklada na swoją emeryturę. Jesli Państwo coć komuś "daje" to z podatków. Podobno na emerytury kazdy z nas odkłada.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka