Dodaj do ulubionych

Dlaczego Niemcy tęsknią za marką

28.12.10, 14:14
Jej zdaniem Niemcy tęsknią nie tyle za starą walutą, ile za całym system. By zmienić tego typu nastawienie, należy zacząć od edukacji najmłodszych, że ich poczucie bezpieczeństwa nie zależy od tego, ile pieniędzy uzbierają.

Raczej:
By zmienić tego typu nastawienie, należy zacząć od edukacji najmłodszych, że ich poczucie bezpieczeństwa nie zależy od dawnych wartości i tradycji narodowych, a od możliwie jednolitego stłoczenia w jednej, unijnej tłuszczy.
Right?
Obserwuj wątek
    • Gość: anal lityk Re: Dlaczego Niemcy tęsknią za marką IP: *.pool.mediaWays.net 28.12.10, 14:51
      Niemiecka waluta bylyby za silna w Europie i narobilo by to tylko problemow i zle krwi.
      Angielski funt tez przed paru laty byl przewartosciowany i co to tam dalo?
      • Gość: Monster_fuck Niemcy utrzymują cały Eurokołchoz! IP: *.dsl.bell.ca 29.12.10, 16:39
        Ale to już niedługo się skończy -)

• ulanzalasem Dlaczego Niemcy tęsknią za marką? 28.12.10, 15:29
      Edukować młodych - czyli indoktrynacja ;) Trzeba nazwać rzeczy po imieniu...jakoś nikt nie tęskni za Hitlerem i Rzeszą (są nieliczni).
      Idąc tym tokiem można powiedzieć, że osoby które w chwili wycofania starej waluty nie miały co najmniej 20 lat nie powinny być dzisiaj uczestnikami badań/ankiet. 20+8=28
      Czyli osoby poniżej 28 nie mogą być uczestnikami takiego badania...i w związku z tym jestem pewien, że ilość osób które chce powrotu niemieckiej marki wzrośnie z 33 % do nawet 50% ;)
      Bo jak pytać takiego 20 latka, który w 2002 miał 12 lat...
    • Gość: swan w "ciemno" można obstawić, ze taka teorię IP: 10.19.4.* 28.12.10, 15:39
      dot. niemieckiej tęsknoty za marką jaka przedstawiono w tym artykuliku to tylko ktos o mocno zlewaczonych pogladach mógł wykombinować.... A prawda w tym przypadku jest zwyczajnie banalna; przeciętny niemiec ma dość finansowania eurokołchozu z własnych podatków i by to wiedziec to nie trzeba za unijna kase robić rozszerzonych badań socjologicznych w tamtejszych squatach tylko porozmawiac z jakimś aktywnym zawodowo i samodzielnym finansowo Helmutem..
    • Gość: BAVARIAN Dlaczego Niemcy tęsknią za marką? IP: *.pool.mediaWays.net 28.12.10, 16:11
      Dwie trzecie Niemcow nie chca powrotu do DM. To jest w ogole przestarzala melodia. W srodowiskach z wyzszym wyksztalceniem odestek jest jeszcze wyzszy, bo okolo 75-80% O czym tu w ogole gadac?
      Polskie media jak zwykle poswiecaja tym tematom wiecej miejsca niz niemieckie. Przypomina mi to lata 70 gdy Polska prasa histeryzowala na temat wzrostu bezrobocia w UK i Niemczech.
      "Bezrobocie szaleje" Takie byly naglowki w Gazecie Robotniczej, Zolnierzu Wolnosci i Trybunie.
      • Gość: Gosc987 Re: Dlaczego Niemcy tęsknią za marką? IP: *.pools.arcor-ip.net 28.12.10, 16:28
        Gość portalu: BAVARIAN napisał(a):

> Dwie trzecie Niemcow nie chca powrotu do DM. To jest w ogole przestarzala melod
        > ia. W srodowiskach z wyzszym wyksztalceniem odestek jest jeszcze wyzszy, bo ok
        > olo 75-80% O czym tu w ogole gadac?
        > Polskie media jak zwykle poswiecaja tym tematom wiecej miejsca niz niemi
        > eckie. Przypomina mi to lata 70 gdy Polska prasa histeryzowala na temat wzrostu
        > bezrobocia w UK i Niemczech.
        > "Bezrobocie szaleje" Takie byly naglowki w Gazecie Robotniczej, Zolnierzu Wolno
        > sci i Trybunie.
        Taka jest prawda jak piszesz tylko znikomy procent tęskni za DM, amerykańskie tuby w Polsce na siłę chce zwalczyć Euro w unii czyli własnoręcznie podrzynają gałęz na której siedzą. Jaki maja powód do tego? Ano kraje Zachodnie strefy Euro zażądały zamrożenia budżetu unii i tu takim tubom nie kapnie nic albo mniej z niego. Polskę może spotkać los Anglii który został podniesiony przez innych.
        www.welt.de/wirtschaft/article11799316/Frankreich-schliesst-London-bei-Wirtschaftsunion-aus.html
        "Frankreich schließt London bei Wirtschaftsunion aus"
        Francja chce wykluczyć Londyn z gospodarczej Unii.

A kto by chciał konia trojańskiego, hamulcowego Unii mieć w swoich szeregach?
        • mr.knox Re: Dlaczego Niemcy tęsknią za marką? 28.12.10, 16:44
          Gość portalu: Gosc987 napisał(a):

>amerykańskie tuby w Polsce na siłę chce zwalczyć Euro w unii

Od kiedy to niemieckie Die Welt jest amerykanska tuba, sowiecka szczekaczko? :))
          • Gość: Monster_fuck Re: Dlaczego Niemcy tęsknią za marką? IP: *.dsl.bell.ca 30.12.10, 00:21
            W/g wielu paranoików Wolska to kondominium rosyjsko-niemieckie (nie watykańskie, co dziwo!) i węszą zagrożenie na każdym rogu -)

• Gość: pomyśl Włąsna waluta jest atrybutem niezawisłości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.10, 17:26
      a poza tym Niemcy mają dosyć dopłacania do beztroskich Greków czy innych Portugalczyków. Jeszcze do niedawna Grek mógł iść na emeryturę w wieku 50 lat, podczas gdy Niemiec musi pracować do 67.
      • Gość: Albin Siwak Dopóki spekuła IP: 62.29.174.* 28.12.10, 17:34
        nie przeprowadzi rajdu na twoją "silną" walutę, wtedy możesz się ocknąć z ręką w nocniku ze swoją "niezależnością". Jedyna niezależność jaką daje własna waluta to taka, że zamiast oszczędzać można drukować papierki i okradać własnych obywateli, czyniąc ich "bardziej konkurencyjnymi" czyt. niewolnikami za miskę ryżu. I ja nie bronię tu EU i euro, bośmy dopuścili do takiej patologii jak w Grecji i teraz wszyscy za to zapłacimy, ale to nie oznacza, że wspólna waluta ma same minusy.
        • ahk4iepaiv8u Re: Dopóki spekuła 28.12.10, 18:06
          Kto dopuścił? Ja? Ja zapłacę, to pewne. A co do silnej czy słabej waluty i ocknięcia się z ręką w nocniku, to rozumiem że jak nie będzie własna, to mnie będą mniej okradać, tak?
          Znaczy, monsieur Dupont, Herr Schmid i Senor don Quijote będą mnie okradać mniej niż rząd w warszawie, i dlatego wspólna waluta lepsza? Ewentualnie rząd lokalny okrada mnie mniej niż by mnie / będzie mnie okradał system unijny, i dlatego lokalna waluta lepsza?
          Co za brednie?
          • Gość: Gosc987 Re: Dopóki spekuła IP: *.pools.arcor-ip.net 28.12.10, 19:19
            ahk4iepaiv8u napisał:

> Kto dopuścił? Ja? Ja zapłacę, to pewne. A co do silnej czy słabej waluty i ockn
            > ięcia się z ręką w nocniku, to rozumiem że jak nie będzie własna, to mnie będą
            > mniej okradać, tak?
            > Znaczy, monsieur Dupont, Herr Schmid i Senor don Quijote będą mnie okradać mnie
            > j niż rząd w warszawie, i dlatego wspólna waluta lepsza? Ewentualnie rząd lokal
            > ny okrada mnie mniej niż by mnie / będzie mnie okradał system unijny, i dlatego
            > lokalna waluta lepsza?
            > Co za brednie?
    • a_weasley Co jeszcze politpoprawni wymyślą 28.12.10, 17:54
      żeby zakłamać dwa fakty widoczne gołym okiem:
      1) że ich euroeksperyment się sypie
      2) że coraz więcej ludzi to widzi?
    • ahk4iepaiv8u Dlaczego Niemcy tęsknią za marką? 28.12.10, 18:01
      "Amerykanin myśli, kiedy jestem bogaty, jestem niezależny. My Niemcy myślimy, kiedy jesteśmy bogaci, jesteśmy bezpieczni. Oba założenia są całkowicie błędne - mówi Mueller.

Jej zdaniem Niemcy tęsknią nie tyle za starą walutą, ile za całym systemem. By zmienić tego typu nastawienie, należy zacząć od edukacji najmłodszych, że ich poczucie bezpieczeństwa nie zależy od tego, ile pieniędzy uzbierają."

Primo, czemu błędne? Pani Mueller najwyraźniej nigdy nie była bogata..
      ale najwyraźniej wie lepiej od tych, co byli, albo są bogaci - oni wprawdzie
      czują się bezpieczni i nezależni jak są bogaci, ale co oni tam wiedzą jak się czują..

Secundo, od najmłodszych i prania im mózgu na swoją modłe to się proszę
      łaskawie odczepić. A może rodzicom zależy, żeby dzieci myślały, jak dorosną,
      tak samo - że jak będą miały pieniądze to będą niezależne i bezpieczne?

A poza tym, do licha, co jest złego w tym że się sądzi że jak się ma pieniądze
      to się jest niezależnym albo bezpiecznym? Rozumiem że pani Mueller, kimkolwiek jest, chciałaby przekonać ludzi, że pieniądze nie czynią ich bezpiecznymi ani niezależnymi, tylko np. co? Państwowa Policja? A może ustawa w myśl której pani Muller i tacy jak oni będą ich pilnować? Co to za przesłanie "nie pieniądze dają ci bezpieczeństwo i niezależność. Nawet posiadając pieniądze nie czuj się bezpiecznie i niezależnie" ? Do czego to ma niby doprowadzić? co za bełkot..
      • ahk4iepaiv8u Re: Dlaczego Niemcy tęsknią za marką? 28.12.10, 18:03
        A w ogóle to co to za wnioskowanie że skoro jak się ma pieniądze to się czuje bezpiecznie i/lub niezależnie , w kontekście waluty? Tzn albo się ma pieniądze,
        albo się ich nie ma, albo się ma mało, albo się ma dużo, jaki to ma związek z walutą? Głupio gada i tyle..
        • Gość: Gosc987 Re: Dlaczego Niemcy tęsknią za marką? IP: *.pools.arcor-ip.net 28.12.10, 21:02
          ahk4iepaiv8u napisał:

> A w ogóle to co to za wnioskowanie że skoro jak się ma pieniądze to się czuje b
          > ezpiecznie i/lub niezależnie , w kontekście waluty? Tzn albo się ma pieniądze,
          > albo się ich nie ma, albo się ma mało, albo się ma dużo, jaki to ma związek z w
          > alutą? Głupio gada i tyle..
    • Gość: -szleper Re: Dlaczego Niemcy tęsknią za marką IP: *.xdsl.centertel.pl 28.12.10, 18:18
      Dlatego iż Niemcy to nie fundacja ktora wspomaga biednych.UE rozsypie się jak ZSRR.tylko kochani Polacy patrzcie na swoje podwórko co tu się dzieje.Do wyprzedaży jeszcze zostalo trochę majątku narodowego.:zostały pola i lasy.Polak będzie obcokrajowcem we wlasnym kraju, za chlebem jedzie do Niemiec i nikt nie musi go wywozić na siłę.hociaż w czasie wojny byly także przypadki iż sami polacy zglaszali się i wyjeżdżali na roboty.
    • Gość: Gosc987 Dlaczego Niemcy tęsknią za marką? IP: *.pools.arcor-ip.net 28.12.10, 19:14
      Cytat:
      Das legt zumindest der ARD-Deutschlandtrend nahe, der heute im ARD-"Morgenmagazin" veröffentlicht wurde. Demnach wollen 60 Prozent der Bundesbürger unsere Gemeinschaftswährung behalten. Dagegen sind 36 Prozent für die Wiedereinführung der D-Mark. Besonders groß ist dieser Wunsch bei Menschen mit niedriger Bildung: Von ihnen möchte fast die Hälfte (49 Prozent) die D-Mark zurück. Laut der Umfrage sind dagegen Menschen mit hoher Bildung zu 80 Prozent gegen eine Wiedereinführung der alten Währung.
      76 Prozent mit ihrer Situation zufrieden

Der Umfrage zufolge seien mit 76 Prozent die meisten Bürger mit ihrer privaten und beruflichen Situation zufrieden. Haushalte mit einem hohen Haushaltseinkommen über 3000 Euro seien dabei um einiges zufriedener (90 Prozent), als Menschen mit einem mittleren Einkommen (78 Prozent) oder einem niedrigen Einkommen unter 1500 Euro (64 Prozent).

Der Deutschland-Trend ist eine Umfrage von Infratest dimap im Auftrag des ARD-Morgenmagazins. Befragt wurden am 7. und 8. Dezember 1000 Bundesbürger.
      wirtschaft.t-online.de/umfrage-deutschland-plaediert-mehrheitlich-fuer-den-euro/id_43696282/index
      Ungebildete wollen die D-Mark zurück
      Niewykształceni chcą D-Mark znowu.

Chyba cytat sam za siebie mówi.
    • Gość: ;-0 Dlaczego Niemcy tęsknią za marką? IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.12.10, 23:17
      kupiłem chłodziarke niemiecka siemens porazka... jadac na sylwestra po rowach stały mercedesy niemiecka marka teraz pachnie chinskimi wyrobami

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka