Gość: 50 latek Raport BNP Paribas: Młody Polak woli używane auto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.11, 15:27 Ludzie ceny aut są z kosmosu.1.Ile kosztuje utrzymanie nowego auta[serwisy gwarancyjne] 2.wiele osób sami mogą naprawiać swoje pojazdy,jednak producenci utrudniają tą opcję3 Gdzie jest unifikacja w ramach modelu.4 Kupując nowy samochód dla własnych potrzeb jaka jest jego amortyzacja .Komu to się opłaca,nam- czy.zmowie producenci,mechanicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Autor Re: Raport BNP Paribas: Młody Polak woli używane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.11, 22:25 Gwarancja to zwykle 2 lata, a przeglądy gwarancyjne zwykle są co 30 tys. km albo co 2 lata... więc jak ktoś niewiele jeździ to raz, może dwa się załapie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kama Re: Raport BNP Paribas: Młody Polak woli używane IP: *.3.pl 21.01.11, 15:29 Polacy to w ogóle dziwny naród wg tych "anal-ytyków": preferują stare graty zamiast nowych, luksusowych samochodów i "apartamentowce" 40m2 lub 50 w z wielkiej płyty dla 3-os rodziny niż wypasione domy z ogrodem albo mieszkania 80m2. Wolą też Bałtyk i Mazury od wakacji na Hawajach lub w Tajlandii. Ponadto wpiep***** pierogi zamiast sushi i owoców morza. Kiedy dotrze że to nie jest jest jakaś wydumana ekstrawagancja tylko młodzi Polacy zwyczajnie nie mają pieniędzy, nasza siła nabywcza jest niska i jesteśmy jednym z najbiedniejszych państw UE? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Raport BNP Paribas: Mlody Polak woli uzywane IP: *.appliedops.net 21.01.11, 16:09 Nie maja, ale moga pozyczyc - i o to w tych artykulach chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek "Raport BNP Parobas" IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.01.11, 15:55 i wszystko jasne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pacany z banków Entuzjastyczne bzdury IP: 81.219.63.* 21.01.11, 16:00 Aż 86 proc. wybrało auto używane! W żadnym innym kraju Europy młodzież nie jest tak entuzjastycznie nastawiona do samochodów używanych Bo w żadnym kraju tak mało młodych może sobie pozwolić na zakup auta droższego niż wieloletnia używka. Pacanom z banku nie mieści się to w głowach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krosfilm lepsza i gorsza marka co za bzdury.. IP: *.lodz.mm.pl 21.01.11, 16:08 Proponuje hasło:"płacąc za markę, płacisz za...markę" Odpowiedz Link Zgłoś
ulanzalasem Raport BNP Paribas: Młody Polak woli używane auto 21.01.11, 16:16 Bo auta są coraz droższe lub zawsze były drogie, a my nadal jesteśmy biedakami i nie jesteśmy w stanie nadążyć za biegnącymi cenami(bo one nie stoją w miejscu)? "Średni" zarobek netto w Polsce to jakieś 2500zł więc o czym mówimy ;) Masa ludzi zarabia 1200-1800zł za pracę w korporacji w największych miastach, część na lepszych stanowiskach pomiędzy 2400 a 3500zł netto(dodam, że 26% dzieci w Polsce jest niedożywionych wg UE ;)) Auto z salonu bez elektrycznych szyb potrafi kosztować za demo ponad 60 000 zł :>, jakiś golas miejski od Fiata czy Skody 40 000zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajw bez przesady, nie kupuje bo go nie stac na........ IP: 70.79.18.* 21.01.11, 16:22 nowe. Ponad 30 lat mieszkam na zachodzie, mialem 2 samochody w PRL--u i wiele po za Polska. Lepszy jest nowy Hyundai, Honda czy Toyota niz uzywany niemiecki samochod z wadliwa elektronika i bez gwarancji. To tylko szpan, ktory uwielbiaja mieszkancy bylego demoludu i kupuja wyjezdzone Merxy, BMW czu Audi i jadac mysla , ze wszyscy sie za nimi ogladaja. Te czasy sie skonczyly wraz z upadkiem komuny. Stare to jest tylko dobre ale wino. Na zachodzie (USA, Kanada) wielu Polakow dalej kupuje stare niemieckie auta, szpanujac pod polskim kosciolem i naprawiajac caly czas u polskiego mechanika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc LA Re: bez przesady, nie kupuje bo go nie stac na... IP: *.lsanca.fios.verizon.net 21.01.11, 16:49 ceny w Polsce sa niebotyczne ,np lease Mercedes 300 C sport sedan loaded,w USA kosztuje mnie 440 dolarow i ani centa wiecej, poczatkowo zaplacilem 5 tys dol , trzy lata i 30 tys mil.Szlyszalem ze w Polsce lease tego samochodu jest o 100% wiekszy!! Odpowiedz Link Zgłoś
michaelm3 Re: bez przesady, nie kupuje bo go nie stac na... 22.01.11, 03:50 Gość portalu: gosc LA napisał(a): > ceny w Polsce sa niebotyczne ,np lease Mercedes 300 C sport sedan loaded,w USA > kosztuje mnie 440 dolarow i ani centa wiecej, poczatkowo zaplacilem 5 tys dol , > trzy lata i 30 tys mil.Szlyszalem ze w Polsce lease tego samochodu jest o 100% > wiekszy!! Ty tez nie masz za rozowo, uzywajac Twojej terminologii zaplacisz leasingodawcy ponad 20 tysiecy baksow ($5k + 36*$440) za uzyczenie tego fully loaded Mercedesa przez 3 lata. Przy cenie MSRP $33,990* ze strony mbusa.com gdzie gwiazdka oznacza maks. dodatkowo 7tys zielonych wychodzi na to, ze tez Cie tam 'dobrze' potraktowali... A to, ze w PL festyniarze-eksstadionowcy, wlasciciele blaszanych bud, w ktorych sprzedaja jeansy z Tajlandii i zapiekanki, zaplaca nawet 5tys PLN miesiecznej raty leasingu za mozliwosc zaparkowania wypozyczonego od leasingodawcy Q7 na miejscu dla inwalidow przed glownym wejsciem do CH to przeciez normalna sprawa, ha ha ha. Odpowiedz Link Zgłoś
qq96 Re: bez przesady, nie kupuje bo go nie stac na... 21.01.11, 21:13 Z tym że Honda czy Toyota nie jest gorsza od niemieckich aut to masz rację, zresztą widać to w USA, gdzie marki te są chętnie kupowane. Ale wiesz ile nowe "japończyki" czy koreańskie auta kosztują w Polsce? Np. cena Priusa zaczyna się od ponad 100 tys. PLN, Corolla ok. 70 tys., nawet za "taniego" kompakta Cee'd realnie trzeba zapłacić 50-60 tys. Kwoty zupełnie poza zasięgiem dla większości młodych Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: StanAcura Tanie, kradzione czesci... IP: *.nwrk.east.verizon.net 21.01.11, 17:09 do VW, Audi, BMW itd.., wiec Polak woli stara Beemke na kradzionych czesciach a nie kupowac nowe auto nizszej klasy. Boso, ale w ostrogach hahaha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lizi Raport BNP Paribas: Młody Polak woli używane auto IP: *.dynamic.chello.pl 21.01.11, 17:29 na takie drogi to aż szkoda nowego samochodu, podwozie rozwalone po pół roku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gtw mity używek IP: *.250-241-81.adsl-static.isp.belgacom.be 21.01.11, 17:57 czyli to, że młody Polak woli 3-latka z wyższej klasy z full wypas wyposażeniem a tak naprawdę jest to 15-letnia 3-drzwiowa honda civic, golf 2/3 generacji a w porywach beema w podobnym wieku, do tego wiejski tuning w postaci rury od rynny na wydechu i worów na śmieci naklejonych na szybach, butla na gaz w bagażniku i można palić gumy pod lokalnym disco, hehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: mity używek IP: *.dynamic.chello.pl 21.01.11, 18:31 szukałem używki max 3 -letniej na fakturę,nie znalazłem.Wszystkie wozy były podejrzane,zajeżdżone i niepewne.No to polazłem do salonu i kupiłem nowego.37 tys netto koreańska myśl techniczna.Żadne cudo,ale wygodny,dobra widoczność.Jadę sobie i nie martwię się niczym,jak się zepsuje to mam asistance.. Jaki wniosek? z mojego doświadczenia wynika że nie ma czegoś takiego jak "mały przebieg,atrakcyjna cena" Postanowiłem nie nabijać kabzy drobnym cwaniaczkom,może ktoś powiedzieć że nabiłem kabzę dealerowi,owszem.Zarobił trochę na mnie ale nie aż tyle żebym mu tak bardzo zazdrościł tego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mate Re: mity używek IP: *.adsl.inetia.pl 21.01.11, 18:39 Można kupić mało używane auto w atrakcyjnej cenie, ale jest to rzadko spotykane. Kuzyn sprzedał jakiś dobry, 2-letni samochód (nie pamiętam marki) i kupił sobie nowego Opla Inignia. Nabywca jego poprzedniego samochodu podczas negocjacji sprawdził auto chyba w 3 serwisach zanim upewnił się że samochód jest w idealnym stanie. Ale takie przypadki nie są zbyt częste. Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi tylko się nie zdziw... 21.01.11, 23:49 Jadę so > bie i nie martwię się niczym,jak się zepsuje to mam asistance.. to możesz się zdziwić.. nie wiem jak u Koreańczyków ale w peugotcie to z tym assistance kiepściutko a i autoryzowany serwis fachowością i szybkością naprawy się nie wykazał... Odpowiedz Link Zgłoś
ive_got_5_on_it Raport BNP Paribas: Młody Polak woli używane auto 21.01.11, 18:01 Trudno sie dziwic ze tak jest skoro ceny nowych samochodow w PL sa wziete z kosmosu. Dlatego tez w odroznieniu od reszty Europy jesli ktos kupuje nowke to jezdzi nia 5-7 lat, "zeby mu sie oplacalo". Albo kupuje za granica gdzie znizki w wysokosci 30% sa na porzadku dziennym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gtw zniżki 30% na porządku dziennym??? IP: *.250-241-81.adsl-static.isp.belgacom.be 21.01.11, 20:57 który to kraj mieciu, bo na pewno nie Belgia, Holandia ani Niemcy czy też sobie tylko tak piszesz dla samego zaistnienia na forum? Odpowiedz Link Zgłoś
ive_got_5_on_it Re: zniżki 30% na porządku dziennym??? 21.01.11, 21:27 LOL Zdzisiu, zeby dostac te znizki to trzeba znac jezyk i troszeczke sie orientowac. I nie chodzi tu o jezyk migowy. Rozumiem ze trudno sobie wyobrazic kontrole nad stolcem kiedy cale zycie jest sie ru...ym w odbyt (nic osobistego janku). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gtw Re: zniżki 30% na porządku dziennym??? IP: *.250-241-81.adsl-static.isp.belgacom.be 21.01.11, 22:45 mieciu, mieszkam w Belgii już dobrych parę lat i zapewniam cię, że flamadzki i francuski znam więcej niż dobrze, a i niemiecki też przyzwoicie...taki kraj nie wąpię jednak że ty jesteś dyplomowanym poliglotą z Obornicy Dolnej, który ma ogólnoeuropejski review samochodowych soldów no to który to kraj mieciu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Samochód to skarbonka bez dna IP: *.lukman.pl 21.01.11, 18:11 Wydanie na samochód więcej niż 5 tys. zł to marnotrawienie pieniedzy, mam 12 letniego Matiza, kosztował mnie 4tys. zł rocznie wydaję na niego 500zł nie licząc benzyny dla mnie ważne aby samochód się nie psuł i jechał do przodu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Autor Re: Samochód to skarbonka bez dna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.11, 22:29 A ja chodzę w brudnych spodniach bo oszczędzam na pralce, dla mnie ważne aby spodnie się nie podarły (częste pranie niszczy materiał) i aby było ciepło (dodatkowa warstwa brudu to dobra izolacja). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: Samochód to skarbonka bez dna IP: *.lukman.pl 22.01.11, 09:24 A ty pewnie jesteś burakiem, dla którego liczy się lans i wszystko na pokaz, dla mnie ważne aby samochód jechał a jaki model ile lat nie ma znaczenia aby był tani w utrzymaniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eF. Re: Samochód to skarbonka bez dna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.11, 00:15 > mam 12 letniego Matiza, kosztował mnie 4tys. zł rocznie wydaję na niego 500zł nie licząc > benzyny hehe już niedługo. no chyba że matiz zrobiony jest z tytanu, to zwracam honor ;> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: coolheaded Re: Raport BNP Paribas: Młody Polak woli używane IP: *.nandu.com.pl 21.01.11, 18:25 "[...]mówi Michel Thebault, wiceprezes zarządu w BNP Paribas Fortis. - Mając określoną sumę pieniędzy, młodzi Polacy zdecydują się raczej na kilkuletni samochód dobrej, światowej marki niż nowy samochód marki, która nie cieczy się wśród nich uznaniem i nie gwarantuje pożądanych parametrów technicznych. Wybór używanego samochodu określonej marki jest więc kwestią jej wizerunku społecznego i pewnych sentymentów - dodaje ekspert BNP Paribas." Z tego wyimka wynika, że Polacy wolą kupić auta trochę starsze, dobrej marki gwarantujące pożądane parametry techniczne niż nowe gorszej marki, które takich parametrów nie gwarantują. To zdrowe podejście. Skąd ten prezio wysnuł wniosek, że Polacy kierują się sentymentami? Raczej są pragmatyczni i łączą markę z osiągami technicznymi. Może warto wyjść sprzed biurka na świeże powietrze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: młody kierowca Re: Raport BNP Paribas: Młody Polak woli używane IP: *.adsl.inetia.pl 21.01.11, 18:30 Polska (zwłaszcza młodzi ludzie) jest zbyt biednym społeczeństwem. Gdyby ludzie zarabiali podobnie jak w np. Niemczech, nie byłoby problemu. Inaczej jest zarabiać 2-3k netto EUR i mieć nowy samochód za 10-20k EUR, a inaczej zarabiać tyle samo w PLN i za nówkę płacić 50-100k PLN Gdyby nowy samochód kosztował kilka moich pensji, bez problemu kupiłbym w salonie. Nie będę nim wiecznie jeździł i nawet jeśli w ciągu 5 lat sprzedam go za połowę ceny, to kupno kolejnego nowego nie będzie tragedią. Poza tym ceny w Polsce (w Europie także) są wysokie. Tato Nano miał kosztować 6000zł, a potem ogłoszono cenę na poziomie Fiata Pandy. Wolę już Fiata - stabilniejsza marka. Źle nie zarabiam, przymierzam się do zakupu kolejnego samochodu, ale wolę wydać np. 40-50k na używanego Passata Variant niż kupować nowe Fiaczento Puczento za 30-35k (wersja podstawowa na benzynę). I tyle w temacie - najzwyklejsza kalkulacja kosztów. Wielkich czarów nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość portalu Re: Raport BNP Paribas: Młody Polak woli używane IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.11, 18:30 Lubimy stare auta bo: - nie zarabiamy tak jak zachodnie społeczeństwo (porównując ile dostaje kasjerka w lidlu w pl a ile w de), - nowe auta kosztują u nas więcej niż na zachodzie (CŁA/VATy i inne pierdziawy) - nowe auta psują się częściej niż starsze wersje oraz koszt naprawy dużo wyższy jest w przypadku nowszego auta (mogę to porównać mając w tym samym czasie kilka autek Avensis 2008 (2.0TDI) oraz Corolla 1999 (1.6) , teraz mając Passata 2009 (2.0TDI) oraz Passata z 1995r (2.0/16V). Starsze autka są lepsze, mniej zawodne i tańsze w eksploatacji, co ciekawe nie potrzebują aż tak czystego paliwa i zawieszenia więcej wytrzymują na naszych super OS-ach które codziennie pokonujemy). Odpowiedz Link Zgłoś
jantos51 Re: Raport BNP Paribas: Młody Polak woli używane 21.01.11, 18:50 Społeczeństwo polskie jest ograbiane przez przedstawicieli wybranych partii. Rządzą nie umiejętnie i ograbiają podatkami zubożałe społeczeństwo. Co jakiś mądrzejszy nastanie to wprowadzi nowy podatek. Porównując Polskę do innych krajów to tak jak by porównał Białoruś do Francji, porównanie powinno wyglądać tak żeby wykazać dochody do wydatków. Np. ile paliwa może kupić przeciętny obywatel za swoje dochody w Polsce a ile we Francji. Niemczech czy w Stanach Zjednoczonych Ameryki. Zrobić takie zestawienia w każdym roku naszej zapyziałej demokracji i wtedy zobaczymy do jakiego dobrobytu prowadzą nas nasi rozkrzyczani wodzowie naszego rządu. Będzie wynik adekwatny do ich skuteczności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luddo Raport BNP Paribas: Młody Polak woli używane auto IP: *.dynamic.chello.pl 21.01.11, 19:25 O czym my tu mówimy? o 15-letnich golfach za 3000 zł? Na co innego stać młodego Polaka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: terence Raport BNP Paribas: Młody Polak woli używane auto IP: *.elblag.vectranet.pl 21.01.11, 19:31 wolę kupić auto używane za swoje uzbierane niż zadłużyć się w banku i spłacać kredyt na samochód... niektóre nówki z niższej półki też się psują i och właśnie skończyła się gwarancja a tu dwumas do wymiany ooo jak mi przykro ceny zachodnie płace wschodnie - wszystko w temacie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: terence Re: Raport BNP Paribas: Młody Polak woli używane IP: *.elblag.vectranet.pl 21.01.11, 19:38 acha mam 10letnią Borkę z VW, autko wygląda w środku i na zewnątrz lepiej niż nówki KIA fiat czy inne nówki, wyposażenie ma b. dobre i śmiga też super Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gtw Re: Raport BNP Paribas: Młody Polak woli używane IP: *.250-241-81.adsl-static.isp.belgacom.be 21.01.11, 21:05 no a co innego możesz napisać? że wygląda gorzej? Odpowiedz Link Zgłoś
mistrzr Matematyka jest nieubłagana... 21.01.11, 20:33 Jeśli się zarabia 1/3 mniej niż na zachodzie to trudno żeby płacić tyle samo albo często i więcej. Ja sam od dawna kupuję samochody z zachodniej części UE. Góra 2 latka, mały przebieg, sam szukam, sam sprowadzam, potem jeżdżę 2-3 latka i puszczam dalej. Ostatnio kupiłem Forda Kuga , 2009, 20 tys przebiegu, 2.0 TDCi,Ice White, czarna skóra, dach panorama, key free , opony run flaty itd. W salonie taki na wypasie to minimum 120 tys, mój kosztował 75 tys, 45 tysiaków ulicą nie chodzi. Mam za to wakacje lato i zima, nową lunetę na polowanie i jeszcze sporo zostało. Śmiga jak nowy, gwarancja obowiązuje, cud, miód i orzeszki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gtw tjaaa IP: *.250-241-81.adsl-static.isp.belgacom.be 21.01.11, 21:10 bo na zachodzie co drugi spuszcza kugę po 2 latach bo mu się znudziła, a ty jesteś tym wybranym z wiedzą tajemną, któremu zawsze się udaje dwuletnią kugę znaleźć sprawdź mieciu lepiej czy twoja kuga nie była spawana, hehe Odpowiedz Link Zgłoś
mistrzr Re: tjaaa 21.01.11, 21:28 Teraz Cię poznaję , to Ty dziś stałeś na przystanku czekając na spóźniony autobus kiedy przejeżdżałem obok. Gdybyś nie stał tak blisko krawężnika to byś nie został ochlapany błotkiem. Sorki ps. nie 2 letnią ale roczną, spawana nie była bo coś niecoś się na tym znam i dlatego jeżdżę po auta sam, poza tym była już na serwisie w Polsce i nic ją nie boli. A co do szukania to faktycznie zajęło mi to nieco czasu, używanych Fordów Kuga jak na lekarstwo- znaczy niezła bryka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gtw Re: tjaaa IP: *.250-241-81.adsl-static.isp.belgacom.be 21.01.11, 22:49 jeśli mieszkasz we Flandrii mogłoę mnie widzieć...na rowerze....tak tu się często poruszamy wiem wiem, roczna od dziadka Helmuta, jeździł nią tylko do kościoła, ale mu się zmarło, hehe Odpowiedz Link Zgłoś
michaelm3 Re: tjaaa 22.01.11, 04:18 Gość portalu: gtw napisał(a): > jeśli mieszkasz we Flandrii mogłoę mnie widzieć...na rowerze....tak tu się częs > to poruszamy > > wiem wiem, roczna od dziadka Helmuta, jeździł nią tylko do kościoła, ale mu się > zmarło, hehe Uwielbiam takich przesmiewcow jak ty. Podczepiles sie pod temat bo wyskoczyl na glownej stronie GW ale o samochodach wiesz pewnie tyle co ja o astronomii. Akurat tak sie sklada, ze robie podobnie jak kolega od Kugi i jeszcze sie ani razu nie zawiodlem. Roznica polega na tym, ze tacy wszystkowiedzacy amatorzy-gawedziarze jak ty, opinie o samochodach sprowadzanych z zachodu czerpia z historii o handlarzach, ktore sa jak najbardziej prawdziwe ale niepochlebne. Jednak handlarz robi to w celach zarobkowych a importer prywatny w celu osiagniecia pelnej satysfakcji z posiadanego samochodu, ktory zamierza osobiscie uzytkowac. Widzisz roznice?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gtw Re: tjaaa IP: 195.164.6.* 22.01.11, 10:37 na temat osiągania pełnej satysfakcji z kupna używanego samochodu nie będę sięwypowiadać, mnie rajcują kobiety Odpowiedz Link Zgłoś
mistrzr Re: tjaaa 22.01.11, 11:08 Rozmowa z kimś kto jeździ rowerem o samochodach to jak rozmowa ze świnią o gwiazdach. Autem nie jeździł dziadek bo było w leasingu i kupiłem je na aukcji bez ceny minimalnej, zresztą takimi samochodami racze dziadki nie jeżdżą ( widziałeś kiedyś dziadka w białej Kudze ?). Moje szczęście ,że kupiłem tak tanio, taki fuks. Odpowiedz Link Zgłoś
qq96 Re: Raport BNP Paribas: Młody Polak woli używane 21.01.11, 20:51 A ja wyciągam z tego raportu inne wnioski: 1. Wciąż jesteśmy biednym narodem 2. Młodzi ludzie umieją dobrze gospodarować ograniczonymi zasobami finansowymi. Ile teraz wynosi przeciętne wynagrodzenie? Coś trochę ponad 3tys. PLN brutto. Więc policzmy ile może przeznaczyć na samochód młody człowiek. Zakładając że bardzo agresywnie oszczędza i odkłada co miesiąc jedną trzecią wypłaty (co raczej będąc "na dorobku" nie jest łatwe) w ciągu 5 lat zgromadzi 5*12*750PLN=45000PLN Jak widać wciąż nie stać go na nowy, przeciętny samochód. Może więc albo kupić nowy ale nędzny samochodopodobny ersatz, albo dokredytować brakujące kilkanaście-kilkadziesiąt kPLN do przyzwoitego auta kosztem mocnego obciążenia domowego budżetu, lub właśnie kupić używane a co ewentualnie mu z oszczędności zostanie może wydać na naukę, mieszkanie lub jakikolwiek inny bardziej rozsądny cel niż przyjemność wożenia się nową furą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rt Tyle blabla, a wystarczyło te cyferki z końca prz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.11, 21:06 enieść na początek artykułu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adnan Raport BNP Paribas: Młody Polak woli używane auto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.11, 21:08 Mam 31 lat, kupiłem 6-cio letniego VW Passata B5 nie dlatego, że potrzebne mi jest podkreślenie statusu społecznego. Kupiłem, bo: - potrzebuję większego samochodu, żeby mieć większe możliwości transportowe - potrzebuję samochodu przyspieszającego sprawnie, bo u nas na drogach jazda przypomina walkę o życie - sprawne wyprzedzenie to większa szansa na dojechanie do celu - potrzebuję samochodu podróżnego, żeby po 600-800 km wysiąść i normalnie funkcjonować - pracuję w sieci serwisowej VW i po prostu ten model jest mi znany Co ja mogę kupić za 30 tys zł w salonie? Mikrosamochód egzotycznej marki? I co z tego, że nowy jak nie spełnia moich oczekiwań? Gdyby nowy samochód wielkości chociażby Poloneza był dostępny za 35-40 tys to można się zastanowić. W innym przypadku tylko poszukiwanie niezbyt zajechanej używki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: USAlak Re: Raport BNP Paribas: Młody Polak woli używane IP: *.hsd1.ct.comcast.net 21.01.11, 21:46 idjut sljozy i kal napierajetsja.... wyglada to jak zlom Europy ktorymi jezdza murzyni. denerwuja mnie opinie na zachodzie o Polakach ale niestety patzac z boku musze przyznac racje. ostatnio w Lichtenstainie rozmawialem z Niemcem i o malo krew mnie nie zalala bo historie jakie opowiadal o Polakach i ich zakupach, mentalnosci i kulturze kosztowaly mnie nieprzespana noc. Niestety czytajac te wypowiedzi musze przyznac mu racje. Z GOWNA BICZA NIE UKRECISZ.... dopoki nie kupilem paru uzywanych samochodow a potem nowych tez myslalem ze wszyscy sa glupi a ja tylko mam pomysl na zycie i innych pukam w rogi. Dzieki Bogu ze mamy Niemcow obok bo jakbysmy mieli obok Albanie lub Rumunie to jezdzilibysmy dorozkami. Skoro wszystko co nowe traci wartosc to dlaczego nie kupujemy uzywanych majtek, skarpet i szczotek do zebow ? zacznijcie zyc jak ludzie to moze nastepne pokolenia nie beda zwozic zlomu do kraju ktory jeszcze troche zostanie wysypiskiem smieci dla EU. Odpowiedz Link Zgłoś
savrin Re: Raport BNP Paribas: Młody Polak woli używane 21.01.11, 22:16 świetnie, że jesteś. Salony są jak pączki w maśle w twoim towarzystwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxx Re: Raport BNP Paribas: Młody Polak woli używane IP: *.adsl.inetia.pl 21.01.11, 23:30 Ale to ty bedziesz wachal jego baki z jego wypierdzienca, jesli uda ci sie go odkupic a nie na odwrot. Mozna cale zycie na szrot latac - po ciuchy, sprzet rtv/agd, zarcie nawet, i cieszyc sie, ze sie tak tanio te parowki w lidlu kupilo, i tylko dwa dni po terminie przydatnosci do spozycia! Ten od parmenskiej to jakis debil no nie? Zeby szynke za stowe kilogram kupowac, do tego wino, jak mozna turboptysia juz za 3,20 zanabyc i jak pieknie w banie daje... Odpowiedz Link Zgłoś
michaelm3 Re: Raport BNP Paribas: Młody Polak woli używane 22.01.11, 05:33 Gość portalu: xxxx napisał(a): > Ale to ty bedziesz wachal jego baki z jego wypierdzienca, jesli uda ci sie go o > dkupic a nie na odwrot. Mozna cale zycie na szrot latac - po ciuchy, sprzet rtv > /agd, zarcie nawet, i cieszyc sie, ze sie tak tanio te parowki w lidlu kupilo, > i tylko dwa dni po terminie przydatnosci do spozycia! Ten od parmenskiej to jak > is debil no nie? Zeby szynke za stowe kilogram kupowac, do tego wino, jak mozna > turboptysia juz za 3,20 zanabyc i jak pieknie w banie daje... Zawsze stosujesz takie denne porownania jak brakuje rozsadnych argumentow? Zaskocze Cie, to co wydaliles w swoim poscie najczesciej wlasnie odnosi sie do wlascicieli samochodow nowych dlatego, ze - jak pokazuja statystyki - az co drugi z nich (czesciej od nabywcow aut uzywanych) finansuje go kredytem lub leasingiem co nie musi ale moze wplywac na ograniczenie wydatkow w innych sferach zycia. A skoro sasiada z zazdrosci juz krew zalewa to teraz najwyzszy czas przyoszczedzic bo na rate nie starczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edek Re: Raport BNP Paribas: Młody Polak woli używane IP: 79.97.75.* 21.01.11, 22:36 > z Niemcem i o malo krew m > nie nie zalala bo historie jakie opowiadal o Polakach i ich zakupach, mentalnos > ci i kulturze kosztowaly mnie nieprzespana noc. normalnie cierpisz za miliony , na marginesie ciota jestes bo za oszczerstwa to sie wali szkopa w ryj a nie podkula ogonek i slucha bzdetow jak sploszony kundelek Odpowiedz Link Zgłoś
michaelm3 Re: Raport BNP Paribas: Młody Polak woli używane 22.01.11, 04:49 Gość portalu: USAlak napisał(a): Z GOWNA BICZA NIE UKRECISZ.... dopoki nie kupilem par > u uzywanych samochodow a potem nowych tez myslalem ze wszyscy sa glupi a ja tyl > ko mam pomysl na zycie i innych pukam w rogi. Przerabialem jedno i drugie, trzeba miec bardzo negatywne doswiadczenia z uzywanymi, zeby napisac cos takiego jak Ty. Albo brak wiedzy. Albo szczescia. Albo zmyslac. Troche sie na tym znam i jakiejs diametralnej roznicy miedzy nowym a perfekcyjnie utrzymanym 2-3 letnim autem nie widze. Na pewno nie jest to cos co kompensuje kwote kilkudziesieciu tysiecy PLN pomiedzy wartoscia tego salonowego i uzywanego auta np. klasy sredniej. >zacznijcie zyc jak ludzie to moze nastepne pokolenia nie > beda zwozic zlomu do kraju ktory jeszcze troche zostanie wysypiskiem smieci dl > a EU. ''zacznijcie zyc jak ludzie'' a nie jak bydlo w tych 2-3 letnich Beemkach trojkach, Audi A4, Hondach Accord, Mazdach 6 sprowadzanych indywidualnie w nienagannym stanie z komisow przysalonowych w Bawarii, Zagłębiu Ruhry, Brandenburgii... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca Raport BNP Paribas: Młody Polak woli używane auto IP: *.acn.waw.pl 21.01.11, 21:37 jestem młodym kierowcą i prawda jest taka, że bałabym się jeździc nowiutkim autem jakos pewniej czuję się w starym, wiem, że jak przytrę np o ścianę, to nic się nie stanie :) Odpowiedz Link Zgłoś
mistrzr Re: Raport BNP Paribas: Młody Polak woli używane 21.01.11, 21:43 Stanie się to samo, auto będzie miało przetarty bok... A wiesz ile za taki przetarty bok płaci ubezpieczalnia jak przetrzesz taką Panamerę ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beerman Raport BNP Paribas: Młody Polak woli używane auto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.11, 21:52 Koszty utrzymania nowego Yarisa a używanego BMW serii 3 to olbrzymia różnica. Nawet montując instalację gazową i kupując kradzione części na giełdzie wydasz nieporównywalnie więcej. Na dłuższą metę największy koszt to paliwo, a cena litra paliwa jest taka sama dla nówki z salonu co dla starego rzęcha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ludddo Re: Raport BNP Paribas: Młody Polak woli używane IP: *.dynamic.chello.pl 21.01.11, 22:09 Instalacja gazowa do BMW3 to jest taka wiocha że w pale się nie mieści. Tylko w Polsce, ew. w Uzbekistanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca Jeśłi to pierwsze auto w życiu to może być i matiz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.11, 22:16 części tanie, więc ewentualna stłuczka niewiele kosztuje, podobnie jak porysowany lakier. Do nabierania wprawy niewątpliwie lepiej wykorzystywać używanego w dobrym stanie technicznym, stąd tytułowy matiz. Jest tańszy on bmw czy innego wyrobu niemieckiego, a już na pewno nie jest składakiem zespawanym z ćwiartek, rozpadającym się po większej stłuczce. Odpowiedz Link Zgłoś