Dodaj do ulubionych

"DGP": Orlen ucieka od 5 złotych

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.11, 08:46
Byłem przekonany, że tak się stanie. Tzn., że popyt w styczniu znacząco spadnie. Tego typu obniżki Orlenu się nie spodziewałem. Jednak jak widzę to odczuli ten spadek sprzedaży i poszli po rozum do głowy - lepiej sptrzedać więcej ton za trochę mniejszą cenę nić uparcie trzymać się "dolarowo-OPECowego" wyliczenia.
Obserwuj wątek
    • Gość: elemelek is dead "DGP": Orlen ucieka od 5 złotych IP: *.lodz.mm.pl 02.02.11, 08:50
      To tylko potwierdza, że ceny paliw są wymyślone i nie mają nic wspólnego z rzeczywistą wartością paliwa.
      • Gość: Leszek Re: "DGP": Orlen ucieka od 5 złotych IP: *.dynamic.chello.pl 02.02.11, 08:54
        to prawda i tak naprawdę trzeba by to zrobić ze wszystkim, bo to MY konsumenci utrzymujemy wszystkie prezesowe tyłki na stanowiskach. Tak samo rządzących, a nic ich nie przkona do zmian lepiej niż zamknięcie naszych portfeli.

Uważam że obywatelskie nieposłuszeństwo, polegające na zakręceniu kurka naszych pieniędzy, dałoby w kość rządzącym bardziej niż brona na drodze czy też palone opony.
        • Gość: zgsj Re: "DGP": Orlen ucieka od 5 złotych IP: *.play-internet.pl 02.02.11, 09:23
          Słusznie. Niech się walą na ryj.
          • Gość: mzb Przesiadłem się do komunikacji miejskiej IP: *.128.14.218.static.crowley.pl 02.02.11, 10:13
            i nie zamierzam wracać do samochodu, nawet jakby do 2 zł obniżyli cenę benzyny.
            • Gość: orzeł Re: Przesiadłem się na ruską benzynę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.11, 11:11
              Zawsze tankowałem, tankuje, i będę tankował na Łukoilu.
              • Gość: michu Re: Przesiadłem się na ruską benzynę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.11, 11:28
                No to tankujesz to samo paliwo co na Orlenie, bo PKN Orlen dostarcza paliwo na stacje Lukoilu
                • Gość: quallalumpur Re: Przesiadłem się na ruską benzynę IP: *.adsl.inetia.pl 02.02.11, 12:44
                  ja tak samo tankuje na Lukoilu albo Neste24, jest o 20gr taniej na litrze w porównaniu do drogiego Olenu, widać można sprzedawać taniej jak sie chce
              • Gość: mzb W Polsce paliwa są tylko z Orlenu i Lotosu IP: *.128.14.218.static.crowley.pl 02.02.11, 12:33
                Na każdej stacji. Nawet V-Power Racing jest z Orlenu.
                • Gość: puf! Re: W Polsce paliwa są tylko z Orlenu i Lotosu IP: 178.214.138.* 02.02.11, 23:52
                  Akurat V-Power Racing pochodzi z importu.
              • Gość: Irek J. Re: Przesiadłem się na ruską benzynę IP: *.pharm.am.lodz.pl 02.02.11, 13:01
                W Łodzi na stacjach Łukoilu benzyna jest średnio 10gr droższa niz np. na samoobsługowej Nestle24. Poza tym nie lubie stać w kolejkach do kasy gdzie zazwyczaj padają pytania:
                a może kawę albo hot-doga?....
                • Gość: progowo Próg wytrzymałości... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.11, 17:39
                  I w ten piękny sposób na "żywej tkance" sprawdzono próg wytrzymałości społeczeństwa. Państwo już wie że na paliwie więcej nie ugra. Czyli jako że jeszcze im sporo brakuje, powstaną nowe sposoby, gdzie jeszcze można oskubać portfele. Na papierosach też już nie da rady, bo próg chyba już jest przekroczony (sądzę że jakby obniżyli akcyzę, to wpływy byłyby większe). Myślę że jeszcze "wódzia" jest na fali. Tu można jeszcze sporo ugrać. Nawet tak do 20 procent. Ale to kurcze i tak mało. Alkohol nie jest tak "wydajny" podatkowo. Składek już nie ruszą bo się boją, że niedługo już nawet kalecy na wózkach ruszą na sejm, aby ich na taczkach wywieźć. Nawet mi już brakuje pomysłów, gdzie jeszcze można oskubać społeczeństwo na pokrywanie wydatków zdychającego systemu... A jestem dość twórczym człowiekiem...... Najgorsze jest to że nie ma pomysłu co zrobić aby jesienią nie zobaczyć po wyborach znów tych samych "ociekających jadem" gęb tylko w "nowych ciuchach"...
                  • Gość: gg Re: Próg wytrzymałości... IP: *.dynamic.chello.pl 02.02.11, 17:50
                    Jeszcze podatek kastralny będzie
                • Gość: ja Re: Przesiadłem się na ruską benzynę IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.02.11, 19:42
                  no to Irku mowi sie "nie, dziekuje" i nikt ci hot doga sila do buzi nie wciska. Niemowa jestes czy masz paniczny strach odezwania sie do kobiety?
                  • Gość: elninio Re: Przesiadłem się na ruską benzynę IP: *.w92-153.abo.wanadoo.fr 02.02.11, 22:38
                    Nie zrozumiałeś, albo płaci Ci orlen, za pisanie postów. Nikt nie lubi jak ktoś się go pyta czy chce hot doga, jak on tylko przyszedł kupić paliwo.
        • Gość: bartuzii Re: "DGP": Orlen ucieka od 5 złotych IP: *.range217-42.btcentralplus.com 02.02.11, 13:08
          podałby się jeden z drugim do dymisji i mozna by ich pocałowac w dupe. Bo oni za nic nie odpowiadaja!
    • hristoforos 5 zł za litr? Zwariowałeś? 02.02.11, 08:51
      "Będziemy płacić 5 zł za litr benzyny"- tak powiedział do mnie kiedyś brat. Moja odpowiedź " chyba zwariowałeś ! kto by kupował paliwo w takiej cenie!?" Przepraszam bracie....
      • abi40r Re: 5 zł za litr? Zwariowałeś? 02.02.11, 09:20
        ... jestem przekonany, ze za rok za dwa bedziemy placic ponad 6 zlotych la litr paliwa. Za kazdym razem koncerny paliwowe testuja nowe poziomy cen paliwa. Tegoroczny przekret jest latwy do udowodnienia - tylko ani rzad ani koncerny paliwowe nie sa tym zainteresowane
        (jedni i drudzy robia potworna kase).

2 lata temu placilismy 5 PLN za litr paliwa przy cenie rynkowej 150 $ za barylke ropy.
        Obecnie placimy 5 PLN za litr paliwa przy cenach rynkowych 90-95$ za barylke !!!
        Podatkow ekologicznych nie podniesiono i nie wszystko da sie usasadnic roznica kursu wymiany $/Euro. Skad sie bierze ten poziom cen na stacjach benzynowych?
        • Gość: piechuzg Re: 5 zł za litr? Zwariowałeś? IP: *.dynamic.chello.pl 02.02.11, 10:11
          Wielokrotnie pisałem o tym dlatego zgadzam się. 100$ i 5 zl 150$ i 5zl nie ma znaczenia. Ale to się skończy gdy te barany zrozumieją że gdy jest tania benzyna to wzrost gospodarczy. ENERGIA=Wzrost! Wysoka cena energii =Niski wzrost Niska cena energii+Wysoki wzrost. Teraz trzeba ten prosty schemacik pokazac premierowi!
        • Gość: kryspin Re: ja bym jeszcze dodał IP: *.morag.vectranet.pl 02.02.11, 10:58
          to ,ze sytuacja w egipcie też spowodowała ,ze ceny ropy na świecie ida w góre ,a mimo to oni obniżają cenę.Zawsze w takich sytuacjach to mieli pretekst ,żeby podnosić ceny.Bo "słuchajcie ,tego ,wiecie ,rozumiecie,musimy podnosić ,bo sami widzicie co się dzieje na świecie."- tak to było tłumaczone szarej masie.
    • Gość: ae "DGP": Orlen ucieka od 5 złotych IP: *.aster.pl 02.02.11, 08:53
      no i dobrze, okazalo sie za algorytm do wyliczania potencjalnych zyskow uzywany przez Rzad RP nie dziala tzn. jezeli dzisiaj 100tys osob placi podatek 19% i mamy dochody do skarbu panstwa 1000zl to jak podniesiemy podatek na 25% to nam wzrosna dochody do kwoty xxx placonej oczywiscie caly czas przez te 100tys ludzi.... Jakos w praktyce okazuje sie ze to nie dziala... Ciekawe dlaczego :)
      • asperamanka Re: "DGP": Orlen ucieka od 5 złotych 02.02.11, 12:00
        To się nazywa "krzywa Laffera". Facet dył doradcą gospodarczym Reagana bodajże. Amerykanie to odkryli jakieś kilkadziesiąt lat temu. Tylko do głów naszych obecnie rządzących ta myśl nie dotarła jeszcze wpław przez Atlantyk ;-).
    • tajlerdarden To może niech obniżą do 4,50 albo do 4,00 02.02.11, 08:55
      Wtedy im jeszcze sprzedaż wzrośnie.

Dowalili ceny z kosmosu i się dziwią, że spada sprzedaż.
      Dokładnie tak samo jest z podatkami, obniż o 3% a ściągalność i zysk wzrośnie o 10%,
      bo ludziom przestanie opłacać się oszukiwać.
      • Gość: gari Re: To może niech obniżą do 4,50 albo do 4,00 IP: *.adsl.inetia.pl 02.02.11, 08:59
        > Dokładnie tak samo jest z podatkami, obniż o 3% a ściągalność i zysk wzrośnie o
        > 10%,

Bzdura.
        • Gość: tmajcher Re: To może niech obniżą do 4,50 albo do 4,00 IP: 81.219.145.* 02.02.11, 09:17
          Dokladnie - bzdura! Co za ekonomista sie znalazl, od siedmiu bolesci z liczbami wyciagnietymi za przeproszeniem z dupy, zupelnie jak u pewnego polityka sygnowanego "JKM", ktore ubostwiaja wlasnie tacy podatni na jego socjotechniczne zagrywki mlodzi wyborcy :)

(dlugie zdanie mi wyszlo)
          • Gość: Edek Re: To może niech obniżą do 4,50 albo do 4,00 IP: *.play-internet.pl 02.02.11, 09:48
            Po co swoje fantazyjne gnioty tu wciskasz? Masz coś na poparcie swoich za przeproszeniem klawiaturowych pierdów? Ja mam przykłady na to, że jest przeciwnie niż mówisz patrz np. akcyza na alkohol, wiesz co się stało po jej obniżce?
        • cykor6 Re: To może niech obniżą do 4,50 albo do 4,00 02.02.11, 09:19
          no o 3% to raczej nie kolego ;) Krzywa Laffera swoje, a behawioryzm i uwarunkowania społeczne swoje. Widoczna i zauważalna obniżka skutkowałaby zwiększeniem ściągalności, chociaż nie zawsze. Tylko że z krzywą laffera jest ten problem że trudno oszacować w którym miejscu na krzywej znajduje się dane państwo - więc nie wiadomo do konca czy i o ile obniżyć te podatki.
        • von_seydlitz To może niech obniżą do 4,50 albo do 4,00 02.02.11, 09:44
          Zależy których podatków, więc jednak nie bzdura....
          Nie wszyscy wypełniają standardowy PiT tak jak im to przekazuje pracodawca.....
      • Gość: (gość portalu) Re: To może niech obniżą do 4,50 albo do 4,00 IP: *.54.18.243.static.telsat.wroc.pl 02.02.11, 15:58
        Dokładnie masz rację kolego, tylko u Nas się inaczej myśli.
      • Gość: ken Re: To może niech obniżą do 4,50 albo do 4,00 IP: *.dynamic.chello.pl 02.02.11, 17:40
        Odnośnie podatkow, to nie do końca masz racje. Jesli jest doskonala koniunktura i ludzie nie boją sie o prace (jak bylo w latach2005-7) to rzeczywiscie duzo więcej wydają i do budzetu wplywa duzo więcej pieniedzy mimo obnizenia podatkow. Natomiast jesli obnizy sie podatki w czasie kryzysu jaki szalal zwlaszcza w ostatnich 2 latach to zwiekszona kwota pieniedzy jaka trafia do ludzi poprzez obnizenie podatkow nie wraca wjuz w postaci podatkow pośrednich do budzetu, ale idzi w znacznej części do tzw.skarpety czyli bankow, bo wzrasta asekuracja ludzi, ktorzy nie są pewni czy nie stracą wkrotce pracy.
    • Gość: gość "DGP": Orlen ucieka od 5 złotych IP: *.aster.pl 02.02.11, 08:56
      czyli mechanizm wyliczania ceny pochodzi od aktualnych potrzeb Orlenu, a nie rzeczywistej ceny ropy na rynkach, dobrze że nie mam samochodu to nie muszę płacić tych wszystkich złodziejskich haraczy i 5 zl za litr,
      Prezesie Orlenu nie lepiej sprzedawać więcej za niższą cenę niż malutko po wyższej? społeczeństwo biedne to z aut zrezygnują, wtedy to wam zyski polecą na łeb na szyję, i nie będzie na premie i wielotysięczne wypłaty
      • cykor6 Re: "DGP": Orlen ucieka od 5 złotych 02.02.11, 09:21
        kolego, benzyny nie sprzedaje się malutko ;) Gdyby obniżyc cene o te 30 gr to popyt wzrósłby do poziomu normalnego. A jak sam prezes mówi - s stosunku rocznym spadł tylko o 10%. Nadal sprzedaje się miliony ton paliw
    • mlodzi.popieraja "DGP": Orlen ucieka od 5 złotych 02.02.11, 08:56
      Nie bójta, cenki zaraz pójdą w górę, bo zamieszki w Egipcie wpływają na bezpieczeństwo transportu ropy z Rosji i Morza Północnego do Polski.
      • bbastek13 Re: "DGP": Orlen ucieka od 5 złotych 02.02.11, 09:53
        mlodzi.popieraja napisała:

> Nie bójta, cenki zaraz pójdą w górę, bo zamieszki w Egipcie wpływają na bezpiec
        > zeństwo transportu ropy z Rosji i Morza Północnego do Polski.

dobrze chłopczyk prawi, wszystkie ruskie ropociągi przez egipt przecież idą
        • mlodzi.popieraja Re: "DGP": Orlen ucieka od 5 złotych 02.02.11, 10:05
          To cytat z artykułu na GW:
          Aż 100,78 dol. na giełdzie w Londynie kosztowała wczoraj baryłka ropy Brent z Morza Północnego. Tę podwyżkę odczują kierowcy na całym świecie, bo cena Brent stanowi punkt odniesienia przy kalkulacji cen ropy z Rosji i wielu państw arabskich. Także amerykańska ropa zdrożała wczoraj do ponad 90 dol. za baryłkę.
          To skutek narastających od piątku zamieszek w Egipcie.

• Gość: ja "DGP": Orlen ucieka od 5 złotych IP: *.toya.net.pl 02.02.11, 08:56
      Hehe, musieli zobaczyć, że windowanie cen w nieskończoność nie przyniesie nieskończonych zysków. Tylko ku**a każde dziecko wie, że zbyt wysokie ceny obniżą popyt! Ja bym wypieprzył z firmy osobę odpowiedzialną za ustalanie cen i takie straty z tym związane :O
      • Gość: adas Re: "DGP": Orlen ucieka od 5 złotych IP: 89.76.120.* 02.02.11, 10:20
        To tak jak z kuponem dużego lotka "lotto" Cena o w górę 50% i w szoku ze popyt spadł :(.
    • Gość: na-plus Prawo rynku IP: *.centertel.pl 02.02.11, 08:58
      Przyczyną podwyżki jest "słabnący popyt" ...

Prawo rynku w pewnym sensie działa.
      Nie mogą przecież doić bez końca ;-)

"na plus"
      na-plus.blogspot.com
    • Gość: ja Re: "DGP": Orlen ucieka od 5 złotych IP: *.internetia.net.pl 02.02.11, 09:00
      niższy popyt w styczniu może wynikać ze zwiększonych zakupów w grudniu - przecież cały czas w mediach można było usłyszeć, ze od nowego roku paliwo zdrożeje...
      • Gość: dede ja kupilem miesieczny np pkp IP: *.tktelekom.pl 02.02.11, 09:26
        w lutym tez kupie. koszt dojazdu dziennego to 20zl, 100 na tydzien, 400 na miesiac, bilet kosztuje 160. roznica to 2 wyjscia z zona na miasto w celu "odchamienia" sie. nie stresuje sie, jade krocej i macham na przejezdzie do stojazcych w korku. Straszne dziury po zimie, olej bede wymienial raz w roku, bo nie zrobie 15 tys km. pozdrawiam
        • Gość: whyyp Re: ja kupilem miesieczny np pkp IP: *.dynamic.chello.pl 03.02.11, 00:30
          U mnie prawie identyczna sytuacja; od stycznia wydaję 500zł/m-c mniej na paliwo. Jadąc pociągiem tracę wprawdzie 10-15 min. dziennie, a i wyjście za późno na pociąg też bywa stresujące, ale zyskaną kasę w portfelu daje się odczuć.
    • Gość: wedkarz! "DGP": Orlen ucieka od 5 złotych IP: *.elpos.net 02.02.11, 09:04
      To tacy jak ja. nie wspierają Kubicy i przestałem jeżdzić do nich a tankuję tylko w statoil!
      • kristoff26 Re: "DGP": Orlen ucieka od 5 złotych 02.02.11, 09:14
        To dokładnie jak ja. W sumie mam to w nosie kto mnie okrada, a Ruscy przynajmniej okradają mnie mniej. A poza tym dlaczego paliwo z Orlenu jest najdroższe na stacjach Orlenu a na innych z tego samego źródła potrafi być sporo taniej?
        Mnie tam te wywindowane ceny zmusiły do działania, założyłem instalację LPG i mam w nosie te złodziejskie ceny paliwa. Tankuje za 70zł a nie za 130 i robię tyle samo kilometrów.
        Acha no i z zasady nie tankuję u złodziei typu Orlen, Statoil czy BP (ci to dopiero mają ceny). Na Dolnym Śląsku są stacje grupy Pieprzyk gdzie zarówno paliwo (brane z tego co wiem z Orlenu) jak i gaz są sporo tańsze niż u gigantów. I w ten sposób wspieram polskiego przedsiębiorcę i nie przepłacam :)
        • cykor6 Re: "DGP": Orlen ucieka od 5 złotych 02.02.11, 09:24
          Wspierasz pana Pieprzyka, szefa jednej z dolnośląskich mafii? Good for you ;) To nie żaden przedsiębiorca chociaż sobie stacje benzynowe teraz prowadzi. Zasiegnij o nim słowa, zdziwisz sie :)
          • kristoff26 Re: "DGP": Orlen ucieka od 5 złotych 02.02.11, 09:42
            Może i masz rację. Nie wiem o nim nic jako o człowieku, ale w sytuacji takich cen paliwa i gazu jakie są obecnie to niezbyt mnie obchodzi kto jest właścicielem danej stacji jeśli mogę zapłacić 20gr mniej na litrze. Kupowanie dla idei wyłączyło mi się przy 4zł/litr a robię sporo kilemetrów. Dla mnie Orleny czy inne BP to też mafia bo w świetle prawa okradają ludzi. A różnica w cenach jest porażająca. Przykład z LPG (temat mi bliższy ostatnio): Shell w Oleśnicy 2.84zł/litr, kilkaset metrów dalej Pieprzyk 2.54zł/l. No to u kogo mam tankować ? :) Z paliwem jest podobnie.
            • cykor6 Re: "DGP": Orlen ucieka od 5 złotych 02.02.11, 09:52
              Heh, no wiem wiem, portfel nie sługa ;) Nie mówię żeby u niego nie kupować, przecież ma względnie tanio. Tylko nie wypada o nim mówić jako o uczciwym rodzimym przedsiębiorcy, tyle ;)
          • Gość: he Pana IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.02.11, 14:21
            Pieprzyka nazywasz mafią? To jak nazwiesz ustrój gospodarczy tego kraju?
      • Gość: =mikołaj= Re: "DGP": Orlen ucieka od 5 złotych IP: *.pai.net.pl 02.02.11, 09:25
        He he, tankuj sobie w Statoil - oni paliwa mają z Orlenu. Pod koniec ubiegłego roku była informacja, że Statoil i Lukoil podpisały z ORLEN-em umowę na dostawy paliwa w roku 2011 :-) jako pierwsze.
    • forumowiecgwna Re: "DGP": Orlen ucieka od 5 złotych 02.02.11, 09:15
      Bawi mnie to od dobrego miesiaca. Ta glupota spoleczenstwa.
      Kiedy za rzadow kaczek paliwo skoczylo do okolic 4,50 to caly narod malo nie zastrajkowal i nie zbuntowal sie wladzy! Pamietam te artykuly na cale pierwsze strony - rzad moze zmniejszyc akcyze, rzad MUSI zmniejszyc akcyze, potrzebna INTERWENCJA na rynku paliw, itp itd. To byl poczatek konca rzadu kaczek - straszliwe niezadowolenie ze wzrostow paliw, do tego zaczely sie dokladac strajki pielegniarek i nauczycieli (dzis nikt ich nawet nie slucha) i jakas smieszna aferka z samoobrona, ktora przy ludziach pokroju "Polska to dziki kraj" czy Grzeskow, Zbyszkow itd to pikus - trzeba to obietkywnie przyznac.
      Dzis paliwo jest na poziomie 4,70 i nikt nic nie mowi. Gazety milcza, jest fajnie. Jak slucham TokFM to slysze pieniactwa typu: pensje beda rosly, bezrobocie spadac, wzrost staly i stabilny, wielki rozwoj, deweloperzy rozpoczynaja setki inwestycji, inzynierowie sa rozchwytywani, pensje rekompensuja podwyzki cen zywnosci, rolnicy maja sie swietnie - no ogolnie sa swietne perspektywy. Jak ogladam dzienniki to widze tylko jakichs klakierow premiera tlumaczacych ze lepiej zabrac kase przyszlym emerytom, bo nie bedzie kryzysu wiec jest to dobre rozwiazanie dla tychze emerytow!

I spoleczenstwo to lyka i jest szczesliwe.

A najsmieszniejsze bylo jak w grudniu w GWnie przeczytalem artykul ze ceny paliw beda rosly powyzej 5pln bo przed swietami ZAWSZE ROSNA, dlatego ze rafinerie wiedza ze ludzie musza jezdzic na swieta wiec MUSZA kupowac drogie paliwo..... TAKI BYL ARTYKUL!!!!! Nastepne dni przyniosly huraganowe wzrosty cen i faktycznie wszystko zdrozalo!!!!!!
      Teraz mamy artykul ze jednak cene "opuszczaja" - dokladnie tak jak opisano w tym artykule z grudnia!!!!!!!

I nikogo to nie dziwi???? Czy ten narod jest juz tak zidioci*ly ze widzi w tym wszystkim "niewidzialna reke rynku"?????????????????????????????????? Jak dlugo mozna byc tak otumanionym?????
      Nie jestem pisuarem, ani poyebem - ale otrzasnijcie sie do diaska! Rzad moze zmniejszyc akcyze, pomagajac ludziom! Rzad moze zmienic emerytury mundurowych! Rzad moze zlikwidowac ten przeklety KRUS! Wszystko moze i to od reki! Ba, nie wspomne juz nawet o abonamencie rtv czy podatku belki, czy o instytucjach typu agencje od bogwieczego, spolki skarbu panstwa!!!!!
      I mysle ze sa mlodzi politycy ktorzy chca cos normalnego robic dla polski, oprocz przeplacania 2x za km autostrady wzgledem cen w niemczech i oprocz zajmowania sie katastrofa lotnicza wynikajaca z buractwa polskich elit i pilotow! A moze i nie ma. trudno.
      • Gość: PM Re: "DGP": Orlen ucieka od 5 złotych IP: *.adsl.inetia.pl 02.02.11, 09:28
        Po zlikwidowaniu KRUS'u i zapisaniu mnie do ZUS rejestruje się jako bezrobotny i kwalifikuje sie do pobierania zasilkow z opieki spolecznej. Policz sobie co mniej bedzie kosztowac panstwo...
        • Gość: tru Re: "DGP": Orlen ucieka od 5 złotych IP: *.acn.waw.pl 02.02.11, 18:36
          ty cholerny pasozycie.
      • Gość: dede dobry wpis IP: *.tktelekom.pl 02.02.11, 09:34
        tez tak uwazam i tez mnie to dziwi, a jeszcze bardziej mnie dziwi reakcja Vincenta Vegi Roskowsky;ego na wezwanie FOR i Balcerowicza do debaty. Vincent prawie go na stos wrzucil, ludzie o co chodzi. Zrobcie cos a nie od roku zyjecie tematem jak to wieza zbila skoczka, o przepraszam tupolewa. Ide do sklepu i kupuje coraz mniej za tyle samo a inflacja stoi na 3-4%. WTF ??? Zona dostyala podwyzke dzis . 150zl. Pierwsza od 3 lat. Dostalismy rok temu becikowe, nie starczylo na porzadny wozek. I tak dalej i tak dalej i tak dalej...
        • Gość: Leszek Re: dobry wpis IP: *.dynamic.chello.pl 02.02.11, 10:00
          co do OFE to niestety Rostko ma rację. Ale nie w tym że zabiera a w tym że OFE to jeden wielki przekręt. To chyba pierwszy raz tak naprawdę zrezygnowali z lewej kasy. Ale to świadczy o stanie naszych finansów, skoro już muszą swoich od koryta odcinać.

OFE rzeczywiście za większość składki po pierwsze wypłacało sobie premię niezależnie od wyników finansowych (ot czy się stoi czy się leży 7% sie należy) a po drugie no jednak lwia część naszych pieniedzy szła na obligacje.

Czyli że my opłacaliśmy jednocześnie ZUS i OFE (pensje, ZUS i OFE pracowników oraz siedziby) i zmuszeni byliśmy wykupić jeszcze obligacje, które dodatkowo opłacały OFE.

Przecież państwo to nie Kaczyński Tusk czy Kwaśniewski. Państwo to MY. Więc jeżeli my sprzedawaliśmy obligacje OFE żeby za kilka lat te obligacje od nich wykupić żeby mieć na swoje emerytury to przecież absurd za absurdem absurd poganiający.

Cały mechanizm OFE jest do wyrzucenia. Nie koncepcja ale mechanizm. Należy pozwolić OFE inwestować tak jak chcą. Przecież kupić obligacje to i sami możemy a zyskiem nie musimy obdzielac prezesów, akwizytorów z teczkami, sekretarek, samochodów i biur. Póki co dajemy im swoje pieniądze żeby mogli sobie z nich żyć i niby wypracować nam naszą emeryturę, którą i tak jako państwo musimy wykupić bo inaczej byśmy jej mieli.
      • Gość: mzb Re: "DGP": Orlen ucieka od 5 złotych IP: *.128.14.218.static.crowley.pl 02.02.11, 10:06
        w to, że WTC to nie był zamach, albo w chemitrails rozumiem, że też wierzysz? :)
      • Gość: mrarm Re: "DGP": Orlen ucieka od 5 złotych IP: 193.203.192.* 02.02.11, 12:53
        Z agencji to najlepiej działają domy publiczne - pewnie dlatego, że jako jedyne z publicznych instytucji, są prywatne:D Lubię ten tekst:D
    • Gość: Kanu Zwykłe prawo rynku IP: *.p.lodz.pl 02.02.11, 09:29
      Przekroczono granicę i popyt spadł. Ludzie zaczęli ograniczać zakupy.
      • Gość: gzyms Re: Zwykłe prawo rynku IP: 213.73.30.* 02.02.11, 09:50
        Zatem, jeżeli cena paliwa spadła, ciekawe co wymyślą piekarze w sprawie cen chleba?
      • Gość: nie_pojmuję Re: Zwykłe prawo rynku IP: *.microsoft.com 02.02.11, 10:52
        dokładnie! przestańcie się rozbijać samochodami, transport publiczny w Polsce jest dobrze zorganizowany to ceny paliwa jeszcze bardziej pójdą w dół! Tak naprawdę rosnące ceny paliwa w Polsce wskazują na rosnącą zamożność społeczeństwa... więc dlaczego narzekacie na rząd??
    • nik-er dowalając wysokie podatki i akcyze 02.02.11, 09:38
      na paliwa i energię Polska władza blokuje rozwój, im więcej biedoty i niewykształconych tym bardziej mogą nimi manipulować i to jest sedno całej sprawy.
      Spodziewam się rewolucji w tym kraju, postsolidaruchy rządzą już 22 lata, 22 lata te same gęby, tego nawet za PZPR nie było
      • Gość: Jaca Re: dowalając wysokie podatki i akcyze IP: 194.153.115.* 02.02.11, 10:09
        Te same gęby ... fakt.
        Jakaś minimalna rotacja jest.
        Gdzieś mignął w TV Lepper i Łyżwinski.
        Oleksy wypadł.
        Kaczyński spadł, drugi też sobie nie radzi.
        Przy wyborach odpadnie Tusk.

Tylko porządni ludzie się do polityki nie garną, ciekawe dlaczego.
        Jest taka teoria jakie społeczeństwo tacy politycy.
    • Gość: HOW KNOW "DGP": Orlen ucieka od 5 złotych IP: *.tepsalan.pl 02.02.11, 09:42
      ja się nie dziwię że spada, sam mniej jeżdżę, wcześniej codziennie jechałem po coś do sklepu, teraz raz na 3 dni (zauważyłem że kupuję mniej jedzenia ale i mniej wyrzucam) a jak zrobi się ciepło to do pracy bede chodził pieszo, mam 2 km
    • Gość: oligarcha "DGP": Orlen ucieka od 5 złotych IP: *.97.120.175.pool.invitel.hu 02.02.11, 09:43
      Paliwo ma byc po 10zl/litr.

Dzieki temu znikna a drogi 20-letnie szroty i bede mogl wreszcie dojechac do centrum w 15 minut z mojej podmiejskiej willi a nie w 1,5 godziny jak teraz .

Samochod ma byc luksusem , tak jak w latach 30-tych dwudziestego wieku a dla pracujacyhc mas tramwaj i autobus .
      • Gość: Jaca Re: "DGP": Orlen ucieka od 5 złotych IP: 194.153.115.* 02.02.11, 10:04
        Z podmiejskiej willi 1,5 godziny.

Pęknę ze śmiechu, chyba masz działkę na podmiejskim wysypisku.
        1,5 godziny to musisz mieszkać 30- 50 km od centrum.

Gdybyś pomyślał "wieśniaku" to byś kupił działkę koło kolejki podmiejskiej i jak cały lud pracujący jeździłbyś do pracy stojąc na jednej nodze.
        A zaoszczędzone 2 godziny dziennie przeznaczył na rodzinę,
        A tak pewnie siedzisz w pracy do 20 żeby w korkach nie jechać. Twój szef cie lubi za to co.

A propos willi to pewnie masz kredyt we frankach i przestałeś liczyć jak bardzo cię banki dymają.

A dzieci gdzie chodzą do przedszkola/szkoły?

Myślenie nie boli ...

A dojeżdżanie komunikacją ma sens ...
        Nie wyśmiewaj ludzi że rozważają jazdę komunikacją gdy paliwo drożeje oni myślą w przeciwieństwie do ciebie.
      • xaliemorph Naród przemyślnie zniszczy Tobie drogi 02.02.11, 10:48
        Nie bój, nie bój. Naród przemyślnie zniszczy Tobie drogi tak byś musiał swym wypasionym wózkiem popylać bo klepisku. Bo nikt nie będzie widział interesu w remoncie dróg skoro i tak większość nie będzie korzystać. Ludzie wręcz będą szczęśliwi z kolejnych dziur.
    • Gość: Julek Owsik "DGP": Orlen ucieka od 5 złotych IP: *.dynamic.chello.pl 02.02.11, 09:49
      Mamy na nich sposób. Paliwo drożeje - bojkotujemy Orlen i tyle.
    • Gość: Gość "DGP": Orlen ucieka od 5 złotych IP: 193.201.36.* 02.02.11, 10:05
      1. W styczniu zauważanie jest mniejszy ruch w Warszawie, wiec pewnie sporo osób zrezygnowało z jazdy samochodem.
      2. 30.12.2011 tankowałem w Warszawie po 4.75 (Pb95)
      3. Na cenę benzyny składa się koszt benzyny + marża stacji + opłata paliwowa + VAT + akcyza
      Podatki stanowią w przybliżeniu 55% ceny.
      Przy cenie 5zł , koszt litra benzyny jest poniżej 2 zł
      4. OT , Lotos zapowiedział rekordowe zyski w tym roku.
      • Gość: aron Re: "DGP": Orlen ucieka od 5 złotych IP: *.paradowski.pl 02.02.11, 10:15
        a ile kosztowała benzyna 10 lat temu? coś koło 3 zł bodajże. A jakie były wtedy pensje? No właśnie. Po prostu ceny benzyny rosną wraz ze wzrostem pensji.

Niewykluczone, że dziś możemy kupić za przeciętną pensję więcej paliwa niż w 2000
        • Gość: mrarm Re: "DGP": Orlen ucieka od 5 złotych IP: *.146.127.218.nat.umts.dynamic.eranet.pl 02.02.11, 14:10
          To pensje wzrosły o 150% przez 10 lat? No proszę, coś mnie ominęło..
          • Gość: mrarm Re: "DGP": Orlen ucieka od 5 złotych IP: *.146.127.218.nat.umts.dynamic.eranet.pl 02.02.11, 14:12

Przepraszam, 66%.. 2 złote to 66% z 3 zł.. czyli z 3 do 5 to o 66%..
    • kelderek "DGP": Orlen ucieka od 5 złotych 02.02.11, 10:21
      O co tyle halo, ja dalej płacę 4,79zł za litr..
    • Gość: vcx "DGP": Orlen ucieka od 5 złotych IP: 188.116.33.* 02.02.11, 10:22
      4.82
      • Gość: aron Re: "DGP": Orlen ucieka od 5 złotych IP: *.paradowski.pl 02.02.11, 10:26
        poza tym porównajcie ceny biletów PKS i PKP 10 lat temu i dziś. NA PKP paradoksalnie najmniej podrożały ekspresy i InterCity 10 lat temu bilet Warszawa - Kraków kosztował 100 zł, dziś 110 zł.

Dlatego wychodzi że i tak najlepiej jest jeździć samochodem. Fakt że pociągiem czy PKSem może byłoby taniej za same bilety, ale dolicz spoznienia do pracy, wydatki na antybiotyki ( bo w pociągu ktoś na ciebie nakaszle itp.)

• Gość: xwro Re: "DGP": Orlen ucieka od 5 złotych IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.02.11, 11:58
          Osz kurczę
          Jak tak się boisz ludzi (kaszlących) to jak Ty się z domu ruszasz ? W ogóle to Ty cokolwiek jesz ? Przecież na jabłko też mógł jakiś rolnik nakaszleć...

Nie popadajmy w paranoję....Jak jesteś zdrowy to tak łatwo się nie zarazisz od byle kaszlnięcia kogoś przeziębionego...
    • hiszpanskainkwizycja A ja się pytam, co z cenami LPG? 02.02.11, 10:28
      W końcu jeździ na tym paliwie 2mln aut w PL. W 2003 cena litra LPG = 0,3 ceny litra benzyny. Dziś dochodzi do 0,6 ceny litra benzyny. Gdzie jest przekręt i kto za nim stoi?
    • Gość: McH Zmieni się, jak ludzie zmądrzeją. IP: 77.236.26.* 02.02.11, 10:28
      Dopóki nie zmądrzejemy, nic się nie zmieni. Już od dawna widać, że ceny paliwa są ustalane na zasadzie "walimy ile się da, aż ludzie pękną i będziemy wiedzieć gdzie jest teraz granica" - zwykłe prawa wolnego rynku. Dlaczego my z tych mechanizmów nie mamy korzystać?

Krótko! Cenami steruje w tej chwili popyt. Jakby ludzie nauczyli się, że NIEZADOWOLENIE należy pokazywać przede wszystkim REZYGNUJĄC z zakupu (zamiast tylko marudzić), to byśmy mieli dużo niższe ceny w Polsce, nie tylko jeśli chodzi o paliwa - jestem o tym przekonany.

Drogie paliwo? A weź przejedź się rodaku autobusem, nikt nie mówi, że musisz jeździć nim cały czas, po prostu, jak wiesz, że dzisiaj tylko "tam i z powrotem", pojedź autobusem. Ty tylko czasem zrezygnujesz z samochodu, a w skali całego miasta, kraju, to będą ogromne spadki sprzedaży paliwa, na co reakcja może być tylko jena - obniżenie cen - na czym nam wszystkim zależy.

Tylko naród świadomy potrafi wpływać na to, co mu się "sprzedaje". Przecież mimo wszystko Polacy głupkami nie są. Może zagonieni, może w pułapce kredytu, czy pogoni za jakimś celem, ale z pewnością nie głupi.

Powodzenia rodacy, spróbujcie, a przekonacie się jaka w Was drzemie siła.
      • Gość: Ola Re: Zmieni się, jak ludzie zmądrzeją. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.02.11, 12:47
        dokładnie! mało kto słyszał u nas o carpoolingu, a to też świetny sposób
      • Gość: aron Re: Zmieni się, jak ludzie zmądrzeją. IP: *.paradowski.pl 02.02.11, 18:15
        trzeba wprowadzić opłatę za wjazd do centrów wielkich miast samochodem np. 10 zł dziennie. Na początek proponuję Warszawę i Wrocław.
    • Gość: kryspin "DGP": Orlen ucieka od 5 złotych IP: *.morag.vectranet.pl 02.02.11, 10:40
      ma do miasta wojew. ok 50 km ,bilet na busika kosztuje 10 zet.Dobrze się nim jeżdzi ,co godz.mam połaczenie.Jest też pkp ,ma w tej samej cenie bilet [ale pewnie niedługo będzie drozej ,bo dojdzie opłata t.zw.dworcowa],tyle że jest to niepoważna" firma" i z niej prawie nie korzystam.
      Myślałem ostatnio ,żeby sie unieazleżnić od środków transp.publicz..Brałem wszytko pod uwagę ,nawet motorower.Wychodziło ,że taki motorower kosztuje ok.3000 zet [mowię o nowym],i pali ok.3 litryna setkę.Biorąc to pod uwagę ,że trzeba wydać od razu 3 tys.,a potem 15zet za przejazd tych 100km,doszedłem do wniosku ,że to gó...any interes bym zrobił.
      Licząc wszystkie wydatki- opłaty ubezp.rejestrację .ppj. ewentulane awarie sprzętu ,to wyszłoby na to ,że ta niezależność by mnie baaaaardzo drogo kosztowała.
      Wychodzi na to ,ze temu państwu ,jego urzednikom chyba o to chodzi ,żeby było jak najmniej użytkowników dróg.Jest to chyba ich sposób na 'rozkorkowanie "dróg w tym kraju.Ale muszą też pomyśleć ,że wpływy też im się zmniejszą ze sprzedazy paliw.
    • benelton panie redaktorze 02.02.11, 10:43
      Nie stacje franszyzowe tylko franczyzowe!
      • Gość: z Re: panie redaktorze IP: *.retsat1.com.pl 02.02.11, 22:20
        To kwestia akcentu.
      • robsonik1313 Re: panie redaktorze 02.02.11, 22:52
        a mówisz czopen czy szopen?
        • Gość: miejscowy Do robsonik1313 IP: *.dynamic.chello.pl 03.02.11, 04:58
          Mowi sie czopek a nie szopek. :-}
    • Gość: PiterW "DGP": Orlen ucieka od 5 złotych IP: *.p-net.pl 02.02.11, 10:50
      Może lepiej namówić sprzedawców paliw, aby podnieśli ceny benzyny dla posłów senatorów i rodzinek ok 8zł na litr. Po pół roku mamy normalne ceny i normalną akcyzę, a nie rozbójnicza jak teraz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka