Gość: xyz Re: Balcerowicz o zmianach w OFE: To sukces PSL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.11, 17:22 te proste chłopki wyprowadzą nas na manowce i takbędziemy łożyć na najbardziej tępą grupę społeczną Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KamilWil Balcerowicz o zmianach w OFE: To sukces PSL IP: *.adsl.inetia.pl 09.03.11, 17:25 Balcerowicz jest podręcznikowym przykładem "samca alfa". Sądzę, że jest w swoim żywiole, gdy zaciekle broni dogmatów doktryny i wywołuje tym ogromne poruszenie, dostarcza wody na młyny różnego rodzaju mało-myślących szczekaczy i zaciekłych demagogów, odkręca opinię publiczną w stronę, której skądinąd nie lubi. Ale chyba mało go to interesuje - on nie schodzi z pierwszych kolumn gazet i z czołówek dzienników telewizyjnych. Nie chce pamiętać, że to, co robił - co było dobre i nieodzowne po wyrwaniu kraju z niszczycielskiej zależności od wielkiego sąsiada mało pasuje do europejskiej demokracji (wolnorynkowa gospodarka, przynależność do UE) , która musi być rządzona bez porównania subtelniej, niż by to wynikało z nakazów neoliberalnej ortodoksji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOSC Balcerowicz o zmianach w OFE: To sukces PSL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.11, 17:29 PROFESOR EKONOMII POLITYCZNEJ SOCJALIZMU I SZECHTEROWSKA GADZINOWKA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Balcerowicz to największy szkodnik 20-lecia IP: *.dynamic.chello.pl 09.03.11, 17:38 Skompromitowany wielokrotnie. Uśpiony agent obcego kapitału wyszedł kolejny raz z otchłani na pierwszą linię boju o nasze pieniądze. To nie znaczy dla nas, a wręcz przeciwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
han-ula Balcerowicz o zmianach w OFE: To sukces PSL 09.03.11, 18:07 A czy chwyty Pana Balcerowicza są uczciwe i rzetelne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benon Balcerowicz o zmianach w OFE: To sukces PSL IP: *.dynamic.chello.pl 09.03.11, 18:26 Zastanawiam się czyich interesów broni BALCEROWICZ. Ten człowiek zrujnował polską gospodarkę, upodlił miliony Polaków pozbawiając ich pracy. Potrafił burzyć, gorzej z budowaniem.Teraz miesza, próbuje zaistnieć.Mam nadzieję, że Polacy, ktorych Balcerowicz wysłał na bezrobocie i emigracyjną poniewierkę nie zapomnieli komu to "zawdzięczają". Balcerowicz musi odejść, jak mawiał Lepper. Odpowiedz Link Zgłoś
miroskom Balcerowicz głupek 09.03.11, 18:28 Balcerowicz - Mengele polskiej gospodarki Odpowiedz Link Zgłoś
prawda_1_tylko_prawda A może czas najwyższy na wydojenie banków? 09.03.11, 18:32 Tych pijawek wysysających krew ze społeczeństwa. Myślę że kolejny rząd - PiS-u - zrobi to porządnie, przynajmniej tak solidnie jak to zrobiono na Węgrzech. Odpowiedz Link Zgłoś
ed-59 Balcerowicz o zmianach w OFE: To sukces PSL 09.03.11, 18:50 JAK MOŻNA TAK NA SIŁĘ LOBBOWAĆ ZA OFE JAKIE STANOWISKO MAJA OBIECANE BALCEROWICZ KTÓRY ZLIKWIDOWAŁ PGR I TYSIĄCE LUDZI WYSŁAŁ NA BRUK I ZAMKNĄŁ SETKI ZAKŁADÓW PRACY WRAZ Z TAKIMI ARTYSTAMI JAK RYBIŃSKI TAKIE LOBBOWANIE ZA OFE PRZYPOMINA LIKFIDATORSKIĄ I SABOTAŻOWA POLITYKĘ BALCEROWICZA KTÓRA POZBAWIŁA CHLEBA TYSIĄCE LUDZI ZA SWOJE RZĄDY I TYLE CO ZROBIŁ ZŁEGO DLA POLSKI TO POWINIEN ODPOWIADAĆ PRZED TRYBUNAŁEM STANU A NIE LOBBOWAĆ ZA KAPITAŁEM KTÓRY ZOSTANIE WYPROWADZONY Z POLSKI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kos Re: Balcerowicz o zmianach w OFE: To sukces PSL IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.03.11, 19:08 JAKA DEBATA ??? DEBATY NIE MA !!! WSZYSTKO JUŻ USTALONE !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wi_kr Niech się przyzna ile traci na tym osobiście 09.03.11, 19:09 Panie Balcerowicz niech pan najpierw powie ile pan na tym traci osobiście? Odpowiedz Link Zgłoś
hanishl Re: Niech się przyzna ile traci na tym osobiście 09.03.11, 20:28 wi_kr napisał: > Panie Balcerowicz niech pan najpierw powie ile pan na tym traci osobiście? Traci sponsorów związanych z OFE jak ING www.for.org.pl/pl/wspieraja-nas Odpowiedz Link Zgłoś
ted_imigrant Re: Balcerowicz o zmianach w OFE: To sukces PSL 09.03.11, 19:21 Właśnie, twoim zdaniem guru, moim gwiazdor odezwał się i już. Poszło w świat, bo to podobno jedyna opozycja dla rządu. A ja chciałbym wiedzieć, czy ten "kalkulator" polskiego długu w Warszawie oparty jest na rzetelnej wycenie (jeżeli tak, to czego) bieżącego długu, jak na bieżąco wprowadzane są zmiany (kupno, sprzedaż), czy też prędkość "kręciołka" p. Balcerowicz ustala w oparciu o nastrój, w którym się budzi. Masz też rację, wreszcie trzeba się zabrać za RADYKALNĄ naprawę finansów publicznych. Dzisiaj p. profesor jest jak pytia. Wszystko wie. W szczególności wie, co będzie w przyszłości. Ciekawe dlaczego tak nie piał kilka lat temu? Może ostrzegłby przed machlojkami Madoffa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: palacz żydostwa Tego zjeba balcerowicza należy IP: *.dynamic.mm.pl 09.03.11, 19:51 żywcem wraz z rodzina zlać benzyna i podpalić . Jego popieraja tylkocw...e z po,pis,sld,psl ,kleru a jego narzedziami są media,sądy,mundurowi ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GM Balcerowicz o zmianach w OFE: To sukces PSL IP: *.adsl.inetia.pl 09.03.11, 20:34 Chciałbym zobaczyć minę zwolenników ZUSu i KRUSu, kiedy otrzymają swoją pierwszą emeryturę. Szacuje się, że będzie to 30% - 40% ostatniej pensji... Tylko inwestowanie składek daje szanse na więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
golurad Re: Balcerowicz o zmianach w OFE: To sukces PSL 09.03.11, 20:45 Gość portalu: GM napisał(a): > Chciałbym zobaczyć minę zwolenników ZUSu i KRUSu, kiedy otrzymają swoją pierwsz > ą emeryturę. Szacuje się, że będzie to 30% - 40% ostatniej pensji... > Tylko inwestowanie składek daje szanse na więcej. A w co byś te składki inwestował? Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: Balcerowicz sam mógl to zrobić jak taki madry 09.03.11, 21:51 balcerowicz i inni którzy teraz tak krytytkuja rzad sami mogli zniesc krus i dokonac radykalnej reformy emerytur mundurowych ale przez tyle lat jakos nikt tego z balcerowiczem na czele nie zrobił , ale według nich winien jest tylko tusk i platforma ,a co ma platforma zrobic jak psl nigdy nie zgodził ruszyc krusu a przymiarki do reformy mundurówki spotkały sie od razu z ostrym atakiem samych służb i całej opozycji opozycji z sld . mało tego pamietam jak kwasniewski zawetował np. ustawe która zrównywała samą rewaloryzacje mundurówki z powszechnymi emeryturami ,i co sami świeci ,sami niewinni tylko platforma z tuskiem jest winna wieloletnich zaniechan .przypomne że takie sld rzadziło w sumie osiem lat i żadnej powaznej reformy nie zrobiło a jedna całkowicie zniszczyło czyli kasy chorych .teraz za to sld razem z przygłupim pisem drze morde w niebogłosy , he he. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie wiem Konkret IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.11, 20:55 Brak prostych informacji: 1. ile pieniędzy ze składek zebrało do dziś OFE na swych kontach 2. ile z powyższej kwoty przeznaczono dla emerytów 3. jakie kwotowo i % są koszty OFE 4. ilu pracowników odprowadza składkę do OFE 5. ile pieniędzy wpływa na konto OFE w każdym miesiącu 6. ile pieniędzy miesięcznie wypłaca OFE emerytom 7. ilu pracowników odprowadza składkę do ZUS 8. ile pieniędzy wpływa na konto ZUS w każdym miesiącu 9. ile pieniędzy miesięcznie wypłaca ZUS emerytom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: irek Dzis po Faktach w tvn24 była cenna dyskusja z udzi IP: *.dynamic.chello.pl 09.03.11, 21:20 udziałe Borowskiego,Szejnfelda i przybłędy z Bilgoraja, bo tylko tak nalezy nazywac tego prostaczka i błazna pozbawionego jakiejkolwiek klasy. W tej to dyskusji Borowski ale i szejnfeld obnazyli niezwykłą miałkość argumentow liberalnego betonu typu Balcerek i Rybiński ! O argumentach tego z Bilgoraja nawet nie warto wspominać bo był to głównie wrzask delikwenta, który wiedział, ze nie ma zadnych atutow w reku wiec pozostal jedynie wrzask. Te rozmowe powinna obejrzec cała Polska i wtedy pewnie wiekszość by zrozumiała jaki to kit wciskaja ludziom Balcerek i lobby powiazane z OFE. Dobrze, ze Borowski wreszczie tez powiedzial (bo nikt z rzadu o tym nie mowi), ze wszedzie tam gdzie jest systemz OFE w Europie nie ma większych skladek niz 2,5 % ! ! ! a ci balcerkowi rozbójnicy nieustannie domagaja się 7,3 %, aby dalej łupic prowizjami naiwnych ludzikow. To naprawde bezwstydny rozbój w biały dzien. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: Dzis po Faktach w tvn24 była cenna dyskusja z 09.03.11, 22:44 borowski to w ogóle bardzo rozsadny i umiarkowany polityk ze nowczesnymi ale racjonalnymi pogladami zarówno ekonomicznymi jaki światopogladowymi .szkoda że jest tak zmarginalizowany ze swoim stronnnictwem bo byłby bardzo dobrym konstruktywnym partnerem dla np . przyszlej koalicji z platforma . Odpowiedz Link Zgłoś
golurad Re: Dzis po Faktach w tvn24 była cenna dyskusja z 09.03.11, 22:54 Zgoda. Borowski równym politykiem jest :-) I też bym go widział w platformie oraz Kalisza. Ja zaczynałem od dość skrajnego liberalizmu ale właśnie tacy ludzie jak Bielecki wyleczyli mnie z takich poglądów, że kapitał nie ma narodowości. On pracował w międzynarodowej korporacji to widział, czy kapitał ma narodowość czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
simonh Re: Dzis po Faktach w tvn24 była cenna dyskusja z 13.03.11, 13:20 Otóż to, to wlasnie oni sami zobaczyli, ze nikt juz na swiecie nie uprawia tak betonowego i bezwzglednego dla ludzi libaralizmu jak ten kon z klapkami na oczach Balcerek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arsen Co za durny tytuł, to głupota tego doktrynera go IP: *.dynamic.chello.pl 09.03.11, 21:25 zmiażdzyła, a nie on rzad. Nawet najwiekszy tępak by zrozumiał nonsensowność kupowania obligacji przez OFE za ciężkie miliardy ze strata dla mlodych i powiekszającą dług ! Jak mozna sobie odkladac na przyszlosc kase ktora trzeba na procent pozyczac, toz to czysta paranoja ! Owszem, akcje tak (zreszta kwota na akcje bedzie nawet powiekszona), ale te obligacje to był przekręt 20-lecia. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: Co za durny tytuł, to głupota tego doktrynera 09.03.11, 22:06 teraz już wiem dlaczego balceowicz doprowadził do ostatecznego upadku unie wolnosci .wałesa prosty niewykształczony robotnik mial racje, balcerowicz był dobry i potrzebny na poczatku trafnsormacji zeby skruszyć swoim radykalizmem ten socjalistyczny moloch i to mu sie dobrze udało .teraz balcerowicz własciwie nie rózni się specjalnie od takiego np. korwina mikke, demagoga głuchego jak pien na wszelkie racjonalne argumenty i realną rzeczywistosc ze swoja wizja "polityki nierealnej", he he. Odpowiedz Link Zgłoś
mamagra Balcerowicz o zmianach w OFE: To sukces PSL 09.03.11, 22:19 Guru ekonomii pan prof. Balcerowicz już raz pokazał swa nieomylność schładzając gospodarkę. Oj schładzał, schładzał aż potem trzeba było 4 lat by gospodarkę wyprowadzić na prostą. Dziś, jak sam daje do zrozumienia, jest też nieomylny. Dziwię się, że ten pan do tej pory nie określił kosztów tzw. swojej reformy gospodarki. Czyżby to nie stanowiło dla Niego jakiegokolwiek problemu? Dziwie się też, że tak wybitny ekonomista dotychczas nie doczekał się chociażby nominacji do Nobla w swojej dziedzinie. Broń mnie Boże przed nieomylnymi, z innymi potrafię się dogadać i porozumieć. Odpowiedz Link Zgłoś
legrange Balcerowicz o zmianach w OFE: To sukces PSL 09.03.11, 22:22 Ciekawe czy i które OFE za pośrednictwem swoich banków wpłacają na jakąś tam fundację tego pana. Coś ci on strasznie nerwowy i agresywny w sprawie tych OFE. Czyżby zabranie kasy na obroty giełdowe i sute zarobki za kaczy ch...tak gościa rozsierdziło? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wn Ja też nie cierpię tego paskudy cwaniaka lowelasa IP: *.toya.net.pl 09.03.11, 23:54 Moim zdaniem Balcerowicz się uaktywnił i niczym tygrys 'broni przyszłych emerytów' z kilku powodów, które w żadnym wypadku nie są zgodne z interesami zwykłego podatnika w tym kraju, oraz przyszłego emeryta. Moim zdaniem, nie rozumie ludzi w tym kraju ten zapatrzony w siebie, obłudnik, cwaniak, i kłamca -ale jednak - nauczyciel rzeszy studentów UŚ w Katowicach ? Owi studenci zaś, nafareszowani 'balcerowizmem' obejmują rok po roku różne intratne stanowiska w tym kraiku. Gdy wreszcie dorwą się do naszych pieniędzy (ludzkich portfeli) i poczują się bezkarni, skwapliwie zaczynają opowiadać pierdoły o giełdowych koniunkturach, różnorodnych innowacjach w świecie Ekonomii i Finansów, i kłapią tak dziobami (jak np. w TVN24 - ten rozmydlony cwaniak finansowy na 'D' z maślanym wzrokiem) - bo za jedno takie 'pokłapanie' biorą tyle pieniędzy, ile robotnik wytwarzający PKB pobiera za pół roku ciężkiej pracy. !!! Odpowiedz Link Zgłoś
golurad Re: Ja też nie cierpię tego paskudy cwaniaka lowe 10.03.11, 00:06 Drogi wn. Napisałeś "zaczynają opowiadać pierdoły o giełdowych koniunkturach, różnorodnych innowacjach w świecie Ekonomii i Finansów". Otóż w tym jest sęk, że to co ci panowie opowiadają w świecie Ekonomii i Finansów jest passe od dłuższego czasu. Nie wiem jak można wytłumaczyć stanowiskiem Miltona Friedmana z lat 80 dzisiejszą ekonomię z funduszami które kupują to co im wpadnie w łapy, bo jutro będzie drożej dzięki ich spekulacjom? Facet zatrzymał się w ekonomii na latach 80 i 90 i nie wie że świat się rozwinął. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wn Re: Ja też nie cierpię tego paskudy cwaniaka lowe IP: *.toya.net.pl 10.03.11, 01:25 No tak to mniej-więcej rozumiem drogi Panie/Pani Golurad. Nowoczesne technologie, innowacje techniczne, czy nowoczesne produkty, itd. tworzą inżynierowie we współpracy z chemikami, biologami, fizykami, informatykami, itd. Ich myśl jest przetwarzana w produkt dzięki pracy wielu niezliczonych rzesz zwykłych ludzi. Wiadomo, każdy wybiera czy będzie inżynierem, czy robotnikiem, czy może lekarzem albo naukowcem. Sprzedaż wytworzonych produktów to domena ekonomistów - ale ... Namawiam do rozwagi podatników i wyborców aby nie dali się ogłupić. To, że jakaś 'poczwara' nie wiedząc na co wydawać pieniądze użytecznie, wydaje je na obronę swoich przestarzałych poglądów to jeszcze 'pół biedy'. Ale jeśli ta obrona prywatnych ambicji x-erowicza służy oszukiwaniu społeczeństwa polskiego to chyba coś dużo więcej niż zwykły post, czy nawet setki postów na forum. Jeśli ktoś posługuje się tytułem profesora twierdząc coś publicznie - to ponosi za to pełną odpowiedzialność. Nie mam niestety czasu dzisiaj aby kontynuować rozpoczęte wątki. Pardon me. Jednak, niezwykle cenne spostrzeżenie w p. wypowiedzi to takie (które w dyskusjach o OFE na razie nie pada), że niektórzy 'specjaliści' utknęli ze swoimi poglądami gdzieś w przeszłości i nie chcą z jakichś względów pogodzić się z faktem upływu czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojciech Balcerowicz do 1989 był członkiem PZPR IP: *.dsl.chcgil.sbcglobal.net 10.03.11, 00:41 Ten profesor się nigdy nie myli ? On nawet wiedział dokładnie kiedy zmienic skórę ? To kameleon i hochsztapler moralny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrzutka Re: Balcerowicz do 1989 był członkiem PZPR IP: *.ip.netia.com.pl 10.03.11, 01:43 Dywidendy wypłacone właścicielom OFE Rok Dywidenda 2003 20,2 2004 199,5 2005 302,5 2006 346,8 2007 492,4 2008 530,8 2009 604,1 2010 487,8 Łącznie 2984,1 źródło: Tygodnik "Przegląd" według danych KNF Właściciele PTE mają więc o co walczyć. Na lobbing i PR wydają spore pieniądz. Trudno to dokładnie oszacować, ale są to miliony złotych. To jednak znacznie mniej w porównaniu z tym, co zarabiają. Można więc ocenić, że nasze elity sprzedają nas im za paciorki. Właściciele PTE płacą składki do Busienss Center Club, Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan, wspierają finansowo Forum Obywatelskiego Rozwoju, dają zarobić ekonomistom w radach nadzorczych. Dzięki temu mogą liczyć na ich wsparcie w publicznej debacie. Świetnie to pisuje Andrzej Dryszel w artykule "Kto stoi za OFE?". Wspomina w nim, że „bardzo aktywny na tym polu jest dziennik „Rzeczpospolita”, wydawany przez spółkę należącą do londyńskiego funduszu inwestycyjnego Mecom, którego akcjonariuszami są grupy finansowe będące udziałowcami powszechnych towarzystw emerytalnych”. To może tłumaczyć manipulacje i przekłamania "Rzeczpospolitej" w sprawie OFE, o czym pisałem kilka razy. Domyślam się, że również politycy, którzy wspierają interesy właścicieli PTE, zyskują ich wsparcie nie tylko w Polsce, ale również na forum międzynarodowym. Wydaje mi się, że dzięki temu wsparciu Jerzy Buzek, twórca systemu OFE w Polsce, został przewodniczącym Parlamentu Europejskiego. W tym kontekście trzeba podziwiać odwagę Donalda Tuska. On pewnie świetnie wie, z jakimi potęgami zadarł, forsują obniżenie wpłat do OFE z 7,3 proc. do 2,3 poc. Długo się nad tym zastanawiał, ale w końcu grudnia 2010 r. podjął odważną decyzję i broni jej. Dał się przekonać do rozsądnych działań Jolancie Fedak, dzielnej kobiecie, która pewnie też wie, jak potężnym ludziom się naraża. Nie wiem, co się jeszcze wydarzy się w boju o OFE. Międzynarodowi gangsterzy są potężni. Mogą zablokować ustawę w Sejmie, przekupując posłów i senatorów, mogą nawet doprowadzić do upadku rządu Donalda Tuska, próbując skompromitować go, albo jego ministrów. "Nie znajdę 200 mld zł na ulicy. Wolę przegrać wybory niż powiedzieć obywatelom, że ktoś będzie szukał tych pieniędzy w ich kieszeniach, bo Tusk nie miał odwagi zmienić systemu emerytalnego", powiedział Donald Tusk. Pokazał w ten sposób, że wyrósł na wielkiego przywódcę. Większość Polaków nie wie jednak, na jak wielkiego. Większość Polaków nie wie bowiem, że nasz premier musi walczyć z międzynarodowymi gangsterami, którzy kupili sobie współpracowników w naszym kraju, kupili sobie media, profesorów, polityków i organizacje biznesowe. Ja poszedłbym dalej, zlikwidowałby OFE w węgierski sposób, dając obywatelom prawo powrotu z OFE do ZUS. Być może Donald Tusk jest jeszcze za słaby, by w ten sposób przeciwstawić się międzynarodowym gangsterom. Trzymam za niego kciuki. Choć wiem, że gangsterzy mogą znowu wygrać, co wiele razy zdarzało się w naszym kraju, m.in. w maju 1926 r. i w grudniu 1970 r. I nie pomoże odwaga i dzielność Donalda Tuska. Mam jednak nadzieję, że nasz premier wygra w naszym wspólnym interesie, a przegrają gangsterzy. Jerzy Krajewski Odpowiedz Link Zgłoś
zenutek Balcerowicz o zmianach w OFE: A mój milion? 10.03.11, 02:42 "Ludzie powiązani z towarzystwami emerytalnymi najgłośniej krzyczą: żadnych zmian! Ci obrońcy istniejącego systemu emerytalnego nie walczą w obronie przyszłych emerytur Polaków. To walka o to, by ściągać jak najwięcej pieniędzy do własnych kieszeni. Np. Forum Obywatelskiego Rozwoju Leszka Balcerowicza w 2009 r. dostało ponad milion złotych od sponsorów, m.in. od właścicieli powszechnych towarzystw emerytalnych. Warto zapamiętać, że w 2009 r. na wynagrodzenia w PTE wydano ponad 104 mln zł. Jest czego bronić. Tylko kto obroni emerytów?..." (cytat z tygodnika Przegląd). Teraz widać jak niektórzy "obrońcy" walzą o swoje... Nigdy nawet nie przypuszczałam, iż pan profesor może być tak nierzetelny... Odpowiedz Link Zgłoś
simonh Re: Balcerowicz o zmianach w OFE: To sukces PSL 13.03.11, 13:14 owszem zabierze sie, ale to da efekt dopiero po wielu latach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Balcerowicz o zmianach w OFE: To sukces PSL IP: *.dynip.asn.pl 06.04.11, 12:39 Balcerowicz, Rybiński i ska to klasyczni złodzieje w biały dzień. Awanturują się nie o emerytury, a o swoje marże, a Rybiński niech nie straszy T.K. bo sam się znajdzie przed sądem. Odpowiedz Link Zgłoś