Dodaj do ulubionych

"DGP": Nowe samochody będą tańsze

• Gość: gość "DGP": Nowe samochody będą tańsze IP: *.internetia.net.pl 14.04.11, 17:08
      Najbardziej ciekawi mnie ten pomysł podatku ekologicznego od używanego auta - i to ma ni by zachęcić do kupna nowego.
      A miałem okazje rozmawiać z człowiekiem, który kupił nowego Mercedesa GLK - niby nowe auto i wszystko gra, a w rzeczywistości auto co chwila lądowało w serwisie, bo a to, sterowniki do skrzyni wgrać, bo poprzednie błędne i kontrolka awarii migała, sterownik silnika - auto nawet do Warszawy wysyłano do centrali, żeby oni coś poradził. Z elektroniką non stop coś było. W końcu się zdenerwował, bo co z tego, że ma pieniądze, jak autem niewiele może jeździć, bo co chwila serwis i sprzedaje GLK i powiedział, że woli 10 letnie auto, które nawet jak się zepsuje to rzadziej, bo mniej elektroniki, a naprawiać nie musi serwis.
    • Gość: jet "DGP": Nowe samochody będą tańsze IP: 212.160.172.* 14.04.11, 17:10
      Czy naprawdę od wprowadzenia nowego podatku będzie taniej?
      Czy z wpływów z tego podatku przybędzie drzew?

-Nie sądzę. Za to będzie więcej kasy na rozdmuchany socjał i kiełbasę wyborczą.
    • Gość: Gosc Planned obsolescence IP: 89.28.185.* 14.04.11, 17:25
      Albo "designed to brake" - ale jak dlugo nasza planeta to wytrzyma?
      • Gość: uk Re: designed to brake? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 15.04.11, 01:01
        Chyba "designed to break"...
        Opanuj dobrze obcy język , zanim zaczniesz popisywać się jego znajomością.
        • Gość: Gosc Re: designed to brake? IP: *.speed.planet.nl 15.04.11, 01:33
          Tobie oczywiscie pomylki sie nie zdarzaja. Jesli myslisz, ze chodzilo o popisywanie sie znajomoscia jezyka, to niewiele zrozumiales.
    • Gość: jun "DGP": Nowe samochody będą tańsze IP: *.adsl.inetia.pl 14.04.11, 17:33
      czyli jak przejadę rocznie 12 tys. km to zapłacę tyle samo co ktoś, kto przejedzie 100 tysięcy tak? brawo
    • piotr073001 Re: "DGP": Nowe samochody będą tańsze 14.04.11, 17:44
      POLITYCY weźcie sobie 1500zł pensji żyjcie za to i kupujcie nowe samochody. Takie działanie jest skierowane wprost w najbiedniejszych, czyli kilka milionów ciężko pracujących Polaków, wszystko żeby łatać dziurę budżetową, która była, jest i będzie - studnią bez dna. Wszyscy Ci, których to dotknie powinni zezłomować te stare samochody i pójść na bezrobocie albo wyjechać za granicę i zarabiać 1500 albo więcej, ale euro. Może w Niemczech doczekają się szacunku, bo on się należy za ciężką pracę, godnej emerytury i opieki na starość. Nawiasem mówiąc to u nas emeryt to niepotrzebny wydatek dla państwa... Wy (politycy) też kiedyś nimi będziecie...
    • Gość: ZeSrak Bardzo dobrze IP: *.dynamic.chello.pl 14.04.11, 18:22
      Koniec ze starymi rzęchami.
    • Gość: FreakyMisfit Już niedługo przesiadka na rowery i koniki :) IP: *.centertel.pl 14.04.11, 18:54
      Już niedługo przesiadka na rowery i koniki, jak się ropa skończy :)
      Bo na samochody elektryczne w ciągu najbliższych 300 lat nie ma co liczyć.
    • Gość: lolek Jewrokołchoz zatroszczy się o wszystko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.11, 19:11
      tfu!
    • Gość: hans "DGP": Nowe samochody będą tańsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.11, 19:26
      Mogliby wznowić produkcję Polonezów. Bardzo chętnie bym nabył takiego, prosto z fabryki, na pewno byłby lepszy niż te plastikowe, elektroniczne szroty.
      • Gość: Fan motoryzacyji Re: "DGP": Nowe samochody będą tańsze IP: *.dynamic.chello.pl 14.04.11, 21:17
        Mam Caro 96, butla 30litrów lpg, 170k przebiegu, konserwowany przepracowanym olejem. Ma komputer resetowany kawałkiem druta:-) części z ASO na autozłomie w cenie autozłomu. Innego auta nie chce choć nie ma w nim wspomagania. Sam w nim wszystko robię. Jak będę zmieniał to se sprowadzę nówke WAZ-a 2107 z Rosji, wleje mu we wszystkie profile karoserii stary olej i kupię największą butle lpg jaka się zmieści do bagażnika.
        • Gość: Hans Re: "DGP": Nowe samochody będą tańsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.11, 22:35
          Tak, tylko obawiam się, że i LPG może się przestać podobać UE.
        • Gość: earl Re: "DGP": Nowe samochody będą tańsze IP: *.dynamic.chello.pl 14.04.11, 23:01
          a tak zapytam z ciekawości - ten tówj caro to karoserię jeszcze ma czy tylko strzępy bo mi mojego poldka, z tego samego rocznika już jak go sprzedawałem po 9 latach to rdza chyba w 10%-tach zjadła
    • Gość: zx Nowe nie będą tańsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.11, 20:19
      Tylko dzięki wprowadzeniu nowego podatku bardziej się będzie opłacało kupić nowy "ekologiczny" niż stary "nieekologiczny". Oczywiście będzie się opłacało tym których stać na nowy samochód. Reszta zostanie zmarginalizowana.
      • truten.zenobi w efekcie ludzi nie będzie stać na nowe.. 14.04.11, 21:49
        jeśli znacząco wzrosną koszy utrzymania ( wszak to nie tylko o koszty zakupu paliwa chodzi )
        to kogo będzie stać na nowy samochód?
        pewnie te nowe autka będą odpowiednio droższe - nie po to lobby zainwestowało by teraz na niskich marżach lecieć - tylko czy opłacać się będzie taka inwestycja skoro zanim się zwróci nasi kochani biurokraci wezmą łapówkę od kogoś innego i spowodują że koszty utrzymania nowej zabawki wzrosną niebotycznie
        (wszak tak właśnie było z dieslami samochody spełniające nowe wyśrubowane normy były droższe ale miało to się zwrócić dzięki niższym kosztom eksploatacji... )

pewnie efekt będzie taki ze więcej ludzi będzie kombinować ... powstaną nowe rzędy do zwalczania kombinatorów, i urzędy kontrolujące te urzędy...
        aż chińczycy przejmą cały rynek i będziemy do nich jeździć pracować...
    • Gość: Minko LoBBY Huuuurrrrra IP: *.adsl.inetia.pl 14.04.11, 20:30
      a Buzek mowil ze bedzie walczył. Ciekawe za co ja kupie nowy samochod, nie mam nawet na opłate za mieszkanie
    • truten.zenobi jaki jest cel tych działań? 14.04.11, 20:51
      1. nie ma alternatywnego paliwa,
      ani...
      2. nie ma alternatywnych źródeł energii
      3. w zasadzie poza silnikami elektrycznymi nie ma innych silników

ropa / benzyna / gaz - na to jesteśmy skazani... przy czym gaz nie jest najbezpieczniejszym paliwem

czyli nie o promocje nowych jednostek napędowych tu chodzi

czyli co dojenie? jesteśmy łatwym celem dla urzędników?
    • Gość: ji "DGP": Nowe samochody będą tańsze IP: *.ceti.pl 14.04.11, 20:56
      ekologiczne brednie, podatek najlepiej dodać do benzyny ile wyemitujesz tyle zapłacisz a nie rocznie znowu ktos nas chce .....
    • pieniadzezrobsam Dużo tańsze będą nowe Toyoty 14.04.11, 21:12
      Chińczycy i Hindusi już uczą się je produkować. A za rok zobaczymy na rynku Totoyę Ryais łudząco przypominającą znany nam samochód

............................
      pieniadzezrobsam.blogspot.com/
    • Gość: adrogi "DGP": Nowe samochody będą tańsze IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.04.11, 21:15
      O czym wy tutaj piszecie... przecież trzeba być debilem żeby kupić nowe auto i rozpieprzać je na naszych "drogach". POLSKA jest krajem trzeciego świataa w takich krajach nie porusza się takich tematów.
    • Gość: jaaa nowe pojecie ekologii? IP: 89.76.246.* 14.04.11, 21:17
      tk jak wieksozsc forumowiczow zauwayzla wymiana samochodu raz na 5 lat jestmniej ekologicnza niz jazda jednym przez 20 lat
      a druga sprawa ze CO2 to nie jest gaz ktory jest szkodliwy
      CO2 potrzebuja rosliny do zycia
      moze lepiej zeby samochody nie wytwarzaly innych gazow? tkaich jak tlenek wegla roZne zwiazki azotu
    • Gość: joka I co? Pięcioletnie samochody na złom? IP: *.fdk.abpl.pl 14.04.11, 22:47
      I co? Pięcioletnie samochody na złom? To ma być "ekologicznie"?
      Jak na mój laicki rozum to lepiej dla środowiska robić porządne samochody które są w stanie bezpiecznie i mało awaryjnie jeździć przez dwadzieścia lat, niż "jednorazówki" które po kilku latach są padaką... No ale ekologia nie idzie w parze z ekonomią... W interesie producentów jest skracanie średniej długości życia samochodów... /granicą pewnie będzie średnia długość kredytu na samochód.../
    • terrtt Pierdoleni ekofaszyści 14.04.11, 23:27
      Lewica po europejsku: wprowadzić dopłaty do produkcji nowych samochodów a ciut starsze na złom. Jesteś biedy? Zapie...j na nogach, panom politykom nie podoba się, że przez Twój samochód muszą stać w korku.
      • kruszynka-live Re: Pierdoleni ekofaszyści 15.04.11, 00:15
        terrtt napisał:

> Lewica po europejsku: wprowadzić dopłaty do produkcji nowych samochodów a ciut
        > starsze na złom. Jesteś biedy? Zapie...j na nogach, panom politykom nie podoba
        > się, że przez Twój samochód muszą stać w korku.
        Otóż to!! starsze na złom ale nie na nogach można na rowery, ale podejrzewam że nawet od rowerów będą brane podatki,bo przecież rowerami prawie wszędzie się dojedzie ,a że trzeba sie nap.... nogami? no cóż,mozemy w domach siedzieć najlepiej na bezrobociu na dodatek nie płatnym,bo państwo nie będzie przecież dopłacać !
    • Gość: Seti Re: "DGP": Nowe samochody będą tańsze IP: 193.158.111.* 15.04.11, 08:01
      Tak czytam Wasze wypowiedzi i nie wierze... Ile tu slow i argumentow, ze podatek trzeba nalozyc nie na samochod, ale na paliwo. Zeby placil wiecej ten kto jezdzi wiecej. Ale dlaczego nie zauwazyliscie, ze podatek sam w sobie jest zlodziejstwem. Danina na rzecz tych co przy korycie. Co Wam daje placenie podatku? NIC. Jest to czyste zlodziejstwo pod ekologicznym plaszczykiem.

Nalezy zrozumiec, ze dla Niemcow czy Francuzow (tworcow UE) nigdy nie bedziemy partnerami! Jestesmy bieda-krajem, ktory oni maja zamiar wydymac. I to robia. Doplaty... niby sa. To ja sie pytam gdzie te pieniadze. Podobno rzeka milionow euro plynie do Polski. I gdzie te euro-pieniadze? Skoro plyna powinny zasilac polskie kieszenie. Ale tak sie nie dzieje, poniewaz prace zlecamy zagranicznym koncernom (Strabak, Alpine Bau, etc.). I te pieniadze pieknym lukiem wracaja do kraju skad wyszly.

W zalozeniu mamy byc biedakami, wyrobnikami na rzec bogatych krajow. Kiedys niewolnictwo zdobywano wojnami, dzisiaj w majestacie prawa.

I dzisiaj (niestety) jestem przeciwnikiem UE, w takiej formie jaka stala sie teraz. Jestem za tym, by sie z UE wypisac.
      • Gość: Ys Re: "DGP": Nowe samochody będą tańsze IP: *.infocoig.pl 15.04.11, 09:38
        > Ile tu slow i argumentow, ze podate
        > k trzeba nalozyc nie na samochod, ale na paliwo. Zeby placil wiecej ten kto jez
        > dzi wiecej.

Także jestem za tym. Mało jeździsz, mało trujesz. Dużo jeździsz ale ekologicznym - mniej trujesz. Dużo jeździsz nieekologicznym - dużo trujesz, dużo płacisz, być może będzie się opłaciło kupić nowy/nowszy.
        Wpienia mnie tylko świadomość, że już podatków dowalono do ceny paliwa (pomiętacie podatek drogowy?) a nadal nakładają kolejne, tym razem pseudoekologiczne.

>Ale tak sie nie dzieje, poniewaz prace zlecamy zagranicznym ko
        > ncernom (Strabak, Alpine Bau, etc.).

Tu już racji nie przyznam. Większość, jeśli nie wszyscy generalni wykonawcy, _zatrudniają_ polskich podwykonawców, którzy podatki płacą w kraju. Ci podwykonawcy kupują materiały oraz sprzęt także w naszym kraju (a przynajmniej jego większość). Ubezpieczają swój sprzęt także lokalnie. itp. itd.
    • Gość: dead man walking "DGP": Nowe samochody będą tańsze IP: *.man.poznan.pl 15.04.11, 09:31
      gó... mnie obchodzą tańsze samochody. niech komisja europejska odwali się od akcyzy na paliwa. won dziady.
    • Gość: nsdosid "DGP": Nowe samochody będą tańsze IP: *.play-internet.pl 15.04.11, 10:22
      zobacz sobie tu:

kredyt-na-auto.blogspot.com/
      kredyt-odnawialny.blogspot.com
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka