competent 28.04.11, 17:31 Oni nadal chca pracowac 15 lat i przechodzic na emeryture.Nie placac przy tym w ogole ZUS.Tzn.my im mamy zafundowac w wieku 33 lat i emeryture i labe.A do roboty pojda na prywatne. A takiego wala,jak Polska cala. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Elżbieta Re: klerowi też fundujesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.11, 19:15 To jest skandal PO obiecywała znieść przywileje, a nie tworzyć pozory. Włączyć służby mundurowe, rolników i górników do powszechnego systemu ubezpieczeń, a nie udawać, że coś się robi. Ludziom młodym odebrali emerytury rozwalając OFE natychmiast i praktycznie nikt nie wystąpił w ich obronie. Nikt nie zaskarżył do Trybunału Konstytucyjnego tej skandalicznej ustawy, a z leniami i nierobami z policji i wojska to się cackają. Odpowiedz Link Zgłoś
matka_bosaka Re: klerowi też fundujesz 28.04.11, 20:20 Nikt ci nie bronił skończyć studia i pójść do pracy do policji czy więzienia. Goście się użerają z mordercami, gwałcicielami, złodziejami i inną szumowiną którą ty byś wysłał/a do pierdla najlepiej na cale życie albo na karę śmierci żeby tylko mieć spokój. A popracuj sobie z gośćmi o zaburzonej osobowości od 25 r.ż. - koniec studiów do 55 r.ż. i idź na emeryturę - 50 procent pensji z ostatniego półrocza. Jeśli wcześniej nie wykończy cię stres, zawał, podopieczni... i jeśli ci głowa wytrzyma. Odpowiedz Link Zgłoś
hooligan1414 Hmm - mój nieżyjący wujek powiedziałby pier...lisz 28.04.11, 20:41 A nawet nie tyle wujek, co "grandwujek" - rodzony brat babci. przez kilka miesięcy drałował piechotą przez Syberię by trafić do polskiego wojska - załapał sie do Berlinga. Przeszedł cały szlak aż do Berlina - okopy, strzały, eksplozje, rany własne i kolegów, latające flaki kolegów i Niemców, oderwane łby i ręce walające się przy drodze. i Tak prawie DWA LATA bez przerwy. Jaki efekt - był to do końca życia najbardziej pogodny i normalny człowiek, jakiego znałem. choć do przeszłości odnosił się z należnym szacunkiem, powagą i pewnym dystansem. Cóż - było trzeba, to się robiło. Było strasznie, ale przeszło. Przeżyłem. I takich wujków było więcej - setki tysięcy, miliony. to wasi dziadkowie i pradziadkowie. Wyszli do cywila i jeszcze musieli zaiwaniać kilkadziesiąt lat aż do śmierci w cięzkich warunkach. I psycha jakoś im nie siadła - jak to jest? Odpowiedz Link Zgłoś
ulc Re: klerowi też fundujesz 28.04.11, 20:45 Wszystko OK, ale dlaczego już jako emeryt pobierający emeryturę idziesz dalej pracować np. w ochronie gdzie też Ci łeb psychole odszczelą? Powiem to bardzo brutalnie: pracujący emeryt mundurowy jest takim samym złodziejem jak tych co gonił, a nawet gorszym bo kradnie pracą młodym ludziom, a ci z kolei muszą kraść żeby mieć za co żyć. Jeśli chcesz emeryturę po 5 latach, OK, ale zero dorabiania! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no tak Re: klerowi też fundujesz IP: *.multimo.pl 29.04.11, 09:28 masz racje tyle tylko ,ze nie kazdy jest psycholem albo dewiantem Odpowiedz Link Zgłoś
ulc Re: klerowi też fundujesz 28.04.11, 20:26 Jesteś w błędzie, ustawa była zaskarżona przez Kochanowskiego bodajże z PiS (jeśli się mylę niech ktoś poprawi przynależność) do TK. Prawie po roku od jego śmierci w lutym tego roku została wycowfana przez nowego Rzecznika PO z Trybunału, przez niejaką Lipowicz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zi Włączyć ich do powszechnego systemu IP: *.dynamic.chello.pl 28.04.11, 17:56 Przecież większość czasu i tak spędzają za biurkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
haryjesion Re: Włączyć ich do powszechnego systemu 28.04.11, 18:16 > Przecież większość czasu i tak spędzają za biurkiem. A to moja wina, że jako dzielnicowy, który ma chodzić wśród ludzi i znać każdego męta i co słychać "za rogiem" jestem zawalony stertą wniosków o ukaranie, kretyńskimi poleceniami służbowymi i wszystkim co inne instytucje wygodnie zrzucają na policję, mimo że same mogą to zrobić? Wiesz, wystarczy że pojadę na jedną interwencję zza tego biureczka z kawusią i radyjkiem, dostanę w łeb od jakiegoś "miłośnika psów" i zostanę uśmiercony albo okaleczony- a z tym muszę się liczyć każdego dnia i w każdej godzinie służby. Do tego stres -większy dzięki naciskom mądrych kierowników i naczelników niż od społeczeństwa, nienormowany czas pracy... itd.,itp. Jasne, że chciałbym aby nas włączyli do powszechego systemu, ale pod jednym warunkiem: dajcie nam wynikające z tego uprawnienia kodeksu pracy. Wtedy szary, uczciwy płatnik ZUS dodatkowo zapłaci za moje nadgodziny, nocki, niedziele, święta. Oszczędności z obcięcia uprawnień emerytalnych przyjdą dopiero za (w moim przypadku) 8 lat. Tylko biorąc pod uwagę obecne, stale pogarszające się warunki tej pracy, to za kolejne 10 lat skończę u psychiatry i u czubów. Aha, pozostanie nas wtedy kilka tysięcy, bo większość się zwolni z tego bajzlu i pójdzie do innej mniej stresującej pracy, co w sumie sam zaczynam już powolutku rozważać. W normalnych warunkach popracowałbym na różnych stanowiskach choćby i do 60 roku życia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Włączyć ich do powszechnego systemu IP: *.play-internet.pl 28.04.11, 19:30 chwila to jak ty się boisz wychodzić na ulicę to co ma szary obywatel powiedzieć?! Hello!! Po coś tam jesteście by zwykli obywatele czuli się bezpiecznie. Nie to chodźcie piątkami. Jak 2 to mało. I nie praw mi tu bajek, że masz niedziele i święta płatne jak zwykły dzień. Albo masz w umowie odrazu zawarte wyższe wynagrodzenie z tego tytułu albo masz ekstra płacone tylko nie wiesz o tym. I tak z miłą chęcią włączyli byśmy policjantów, sędziów, prokuratorów, strażaków, górników, graniczników, rolników do ZUS. Ale związki, rząd, koalicjant nie zrobi tego prostego kroku tylko jakieś dalej chocki klocki. I uwierz mi nie ty jeden masz stresującą pracę i w soboty, niedziele, święta. Odpowiedz Link Zgłoś
haryjesion Re: Włączyć ich do powszechnego systemu 28.04.11, 20:42 Bardzo często jestem sam na służbie, przeważnie na pierwszej lub drugiej zmianie. Bać się a liczyć się z czymś to dwie różne sprawy. Jakbym się bał to bym pracował w żłobku albo jako stylista kwiatów. No właśnie. 6 lat temu podpisałem cyrograf (jak zwiesz to umową) ok - umowę, z której wyraźnie wynikało że po 15 lat mogę skorzystać z możliwości odejscia wcześniej na emeryturę. A teraz mi tą umowę chcą zmienić? Chyba coś nie jest tak? Zmienia się reguły w trakcie gry, a nie mam prawa nawet strajkować? Zapewnienia, że rzecz będzie dotyczyć tylko nowo przyjętych jest mydleniem oczu. Ustawa okaże się niezgodna z Konstytucją, wejdzie poprawka i wszystkich do jednego wora wrzucą. Kolejny argument dotyczący tego że 'inni mają tak i siak a my tak' jest bez sensu. Jakieś wymagania i warunki trzeba spełniać żeby gdzieś pracować/służyć. Nie mam pretensji do lekarzy, że zarabiają w dzień tyle ile ja muszę zarobić w dwa tygodnie (albo i więcej). Ludzie obierają różne kierunki w życiu. Mogłem pracować za granicą ale zdecydowałem się na co innego chociaż wcale nie było łatwo. A przyjąć się do tej instytucji bez znajomości i "żagla" na plecach nie jest takie proste, możesz mi uwierzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
hooligan1414 i to jest kwestia sprawiedliwości 28.04.11, 20:55 abstrahuje od tego, że w sprawie ludzi, którym tez zmienia się zasady gry każąc pracować do 67 roku życia siedzisz cicho jak na pogrzebie organisty. Poza tym na twojej umowie, którą podpisywałeś widac jeszcze było odciski brudnych łap towarzyszy ze stalinowskiego MBP - juz wtedy jej zapisy były niespawiedliwe. tyle że wtedy państwo nie było tak zadłuzone i największe socjalistyczne tłuki mogły sobie pozwolic na bagatelizowanie problemu za cene spokoju w tym boordelu Odpowiedz Link Zgłoś
dersky Re: Włączyć ich do powszechnego systemu 28.04.11, 22:05 Pytanie, czy to, że na jednego mundurowego przypada 1,9 emeryta to jest OK??? www.zer.mswia.gov.pl/stat/stat1.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
zalesand Re: Włączyć ich do powszechnego systemu 28.04.11, 22:13 >No właśnie. 6 lat temu podpisałem cyrograf (jak zwiesz to umową) ok - umowę, z której >wyraźnie wynikało że po 15 lat mogę skorzystać z możliwości odejscia wcześniej na emeryturę. >A teraz mi tą umowę chcą zmienić? Czy Ty nie umiesz czytać ze zrozumieniem? Zmiany mają dotyczyć tylko wstępujących do służby. Odpowiedz Link Zgłoś
haryjesion Re: Włączyć ich do powszechnego systemu 28.04.11, 23:27 > Czy Ty nie umiesz czytać ze zrozumieniem? Zmiany mają dotyczyć tylko wstępujący > ch do służby. Umiem,umiem. A czy Ty przeczytałeś jak to uzasadniłem? W 2012 świeżo przyjęty funkcjonariusz stwierdzi, że zmiana Ust. o Policji go dyskryminuje i jest niekonstytucyjna (BO WG RZĄDU BĘDZIE!). Co za problem wtedy ponownie ją uchwalić i bez vacatio legis klepnąć ją na pniu z dnia na dzień, co nasi wspaniali rządzący aktualnie praktykują (przykłady z ostatnimi rozporządzeniami ministra Millera). Całe społeczeństwo będzie zadowolone "bo milicyjnej hołocie wreszcie wzięli". Czytając większość postów dochodzę do wniosku, że znamienitej większości internautów bardzo to pasuje. Tylko czy tak wygląda państwo prawa? Nie mieszajmy sprawiedliwości i prawa. Bo sprawiedliwe, na chwilę obecną, na pewno uprawnienia emerytalne mundurowych nie są. Są po prostu na teraz TAŃSZE, pomimo tego co ciągle się wmawia społeczeństwu. Odpowiedz Link Zgłoś
smiki48 Re: Włączyć ich do powszechnego systemu 29.04.11, 00:13 > A przyjąć się do tej instytucji bez znajomości i "żagla" na plecach nie jest takie proste, >możesz mi uwierzyć. I w tym przypadku całkowiecie ci wierzę. Bo dla większości jest to znakomita fucha, duże pieniądze, wczesna emerytura i niewielka odpowiedzialność. Jak nie pijesz i przychodzisz do pracy i nie pyskujesz szefom, to jakoś do tej emerytury dotrwasz. W każdej innej firmie przy takiej postawie wyleciałbyś na bruk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marianna Re: Włączyć ich do powszechnego systemu IP: 95.108.127.* 28.04.11, 21:40 Baranie! Za nadgodziny, pracę w święta i niedzielę nie dostaję ani złotówki, bo słyszę że to jest służba!!! Każdy może pracować, gdzie chce! Nigdy nie zakładałam, że pójdę na emeryturę po 15 latach, bo tylko kadra kierownicza otrzymuje wysoką emeryturę po 15 latach. I wierz mi, że niejednokrotnie pracownik w prywatnej firmie jest bardziej doceniany niż my, bo nawet tu liczą się układy a nie to, co masz w głowie :( Odpowiedz Link Zgłoś
zalesand Re: Włączyć ich do powszechnego systemu 28.04.11, 22:16 Gość portalu: marianna napisał(a): > Baranie! Za nadgodziny, pracę w święta i niedzielę nie dostaję ani złotówki, bo > słyszę że to jest służba!!! Bo to jest służba. Dlaczego obrażasz człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lekarz Re: Włączyć ich do powszechnego systemu IP: *.torun.mm.pl 28.04.11, 23:19 My też pracujemy w święta, tylko na dyżurach nieco dłuższych niż wasze. Też mamy stres ( czasmi umierają nam dzieci z wypadków podczas operacji), też przynosimy problemy z pracy do domu itd...ale nie pier...o wcześniejszej emeryturze. Czas wziąć się do roboty. Mówię również o tych którszy już pracują a nie o przyszłych mundurowych. NMam zabrano OFE a też już byliśmy w systemie. Nie jesteście świętymi krowami...!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zsplasterpl Re: Włączyć ich do powszechnego systemu 28.04.11, 20:49 Ja pracuję w energetyce, w święta, na noce itd. Płacę wszystkie składki. Jak policzyła rada przy Premierze po przejściu na emeryturę dostanę ok. 33% ostatniego uposażenia po 40 latach pracy. Policjanci po reformie mają dostać 85%!!!! ostatniego uposażenia po 35 latach i to nazywasz reformą? Nie dość , że nie płacisz składek, to emerytura będzie liczona z ostatniego uposażenia! Przecież to kpina. Jak znam życie przed odejściem 99% mundurowych dostaje awans i tyle samo dodatek do emerytury bo są chorzy!!!! A mnie policzyli kapitał początkowy i na koniec podzielą go przez jakąś abstrakcyjną (równą dla kobiet, które żyją 8 lat dłużej, i mężczyzn) liczbę miesięcy jakie teoretycznie pozostaną mi do końca życia. Dopóki wszyscy nie będą w powszechnym systemie to ta reforma jest bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zibi Re: Włączyć ich do powszechnego systemu IP: *.stormmedia.pl 28.04.11, 21:23 Pracując w ośrodku wychowawczym (reso) z młodymi chłopakami po przejściach też mogę sie spodziewać kosy. Niestety, mam perspektywę 65 lat i pensji o połowę niższej od twojej. A mam wyższe i drugi fakultet. Czym się róznisz ode mnie? Ja nie wyląduję u czubków? Odpowiedz Link Zgłoś
smiki48 Re: Włączyć ich do powszechnego systemu 29.04.11, 00:08 >dostanę w łeb od jakiegoś "miłośnika psów" i zostanę uśmiercony albo > okaleczony- a z tym muszę się liczyć każdego dnia i w każdej godzinie służby. wiesz, że praca policjanta jest BEZPIECZNIEJSZA niż np. robotnika budowlanego czy nawet rolnika. Co roku w wypadkach przy pracy ginie ponad 500 ludzi, a ilu policjantów zginęło na służbie - nie licząc wypadków drogowych, kilkudziesięciu w ciągu ostatnich 20 lat. A o dyspozycyjności nie opowiadaj bajek, jakby w innych grupach zawodowych jej nie było. Zobacz jak dyspozycyjni są kierowcy , piloci czy marynarze. I wiele innych grup zawodowych. I uświadom sobie, że polska policja ma przerost etatów. W przedwojennej Polsce było tylko 30 tysięcy policjantów. Ale wtedy nie było komputerów, telefonów, i nie trzeba było siedzieć godzinami za biurkiem i tam ścigać przestępców. A o nadgodzinach to przestań pieprzyć, bo wystarczy popatrzeć na codzienny stan osobowy ludzi na służbie. Około 20% jest codziennie nieobecnych. Na 5 policjantów codziennie jednego nie ma w pracy ( mówimy o 8 godzinach) Odpowiedz Link Zgłoś
haryjesion Re: Włączyć ich do powszechnego systemu 29.04.11, 00:47 Ilu jest robotnikow budowlanych, a ilu policjantów pierwszej linii? Ilu rolników a ilu policjantów pierwszej linii? Skąd masz te wspaniałe statystyki, jakie jest to oświecone źródło? Może zbiuletynów wielmożnie panującej KGP z Warszawy - kuźni i wylęgarni miłośników statystyk. Te "wiele innych grup zawodowych" ma zapewne na codzień do czynienia z przestępczością w najróżniejszych formach, demoralizacją, alkoholizmem, sporami typu "nie bo to moja miedza", kibolami, wypadkami wszelkiego rodzaju i można długoooo wymieniać. Te wiele grup zawodowych nosi sobie codziennie broń publicznie, te wiele grup jest ciągle na świeczniku społeczeństwa, które je stale obserwuje, ocenia i ma bez przerwy o wszystko pretensje. Kierowcy zawodowi? Zdaję te same psychotesty co oni żeby jeździć oznakowanym radiowozem i na gwizdkach. Nockę to się często robi 8 godzin bez przerwy za kółkiem. To co nas troszkę różni od tych "innych grup zawodowych" to nieco wyższe wymagania i wszechstronniejsze umiejętności jakie trzeba posiadać. Ludzie przeważnie widzą tylko to co dla nich wygodne. "Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma". A za tych 20% nieobecnych to myślisz kto robi? A rozdęta do granic absurdu biurokracja to moja wina czy ustawodawców? Odpowiedz Link Zgłoś
hooligan1414 jeśli już manipulujesz, rób to udolnie 29.04.11, 08:01 statystyki są ogólnodostepne. Jeśli nie potrafisz ich znaleźć, to wierzę, że pracujesz w resorcie. Co to znaczy "pierwsza linia"?. Czy ci, którzy w 2006 w czasie służby odwozili służbowym polonezem do Siedlec politycznego pociotka a poten przez frajeską jazdę skończyli w stawie kołami do góry byli na pierwszej linii? Jeśli juz liniujesz, oddziel budowlańców "pierwszej linii" od reszty. Mam na myśli tych, którzy pracuja na wysokościach przy wznoszeniu budynków, na ruysztowaniach etc. Wbrew pozorom nie jest ich dużo. Popieram zdanie przedmówcy - widziałem ściane pamięci w komendzie głownej na Puławskiej - większość "poległych" fucnkjonariuszy zginęła w trakcie wypadków komunikacyjnych. Dodam, że w radiowozach prowadzonych przez siebie, ew. przez kumpli po fachu - mówi to wam coś? inne przypadki, 90% winy własnej - daruj - Magdalenka 2003 - dwóch z AT nie zyje, 16 rannych. Akcja przeprowadzona skrajnie nieudolnie, na planie sytuacyjnym, na podstawie którego planowano akcję, w miejscu gdzie w rzeczywistości były 2 zakratowane okienka policyjny debil-strateg-planista wyrysował drzwi, które restza miała "forsować" - czy to nie kretynizm? Za to chcecie tych przywilejów? - jedziecie na akcję przeciwko dwóch najgorszym bandziorom w historii tego kraju jak na majówkę, a potem wyjecie z powodu strat? To schizofrenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XxX Związkowcy i rząd kłócą się o reformę emerytur ... IP: *.CNet.Gawex.PL 28.04.11, 17:58 Śmieszne to trochę jest, możliwość czy nawet chęć łączenia emerytury z rentą, co owocuje 15% podwyżką świadczenia, mój ojciec jest właścicielem firmy budowlanej od 34 lat, tyle samo ciężko przepracował na budowanie stawiając ze 2setki domów, ma zniszczony kręgosłup, kolana, problemy z ciśnieniem ale jakoś ZUS twierdzi że jest 100% zdolny do pracy, mimo że lekarze spoza ZUS twierdzą że nawet 5 kg nie powinien dźwigać już, on renty nawet kilku miesięcznej nie dostanie(chociaż się odwoływał kilka razy) A te barany w mundurach to przepraszam jaki uszczerbek na zdrowiu mają mieć ? FIKCYJNĄ CHOROBĘ PSYCHICZNĄ ? czy ODCISKI NA DUPIE ? ( oczywiście wiem że są sytuacje jak ranny policjant i tak dalej- to rozumiem) ale większość nawet zwolnień lekarskich Policjantów to FIKCJA, bo wcale sraczki nie dostał, tylko w domu trzeba ogródek posprzątać . Naprawdę do policji przyjmują ludzi którymi 1. Się łatwo steruje (zbyt inteligentni nie mogą być) 2 Po kilku latach pracy czują się jak bogowie w mundurach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ax Re: Związkowcy i rząd kłócą się o reformę emerytu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.11, 18:06 Twój stary to zdrowy byk, tylko już chciałby ściemniać i na koszt podatnika żyć, a do roboty! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qba Re: Związkowcy i rząd kłócą się o reformę emerytu IP: *.compnet.com.pl 28.04.11, 18:23 Rozumiem cie doskonale bo mam podobnie. Zycze zdowia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXX Związkowcy i rząd kłócą się o reformę emerytur ... IP: *.CNet.Gawex.PL 28.04.11, 18:02 Ale informuje też ZUS że nie odpuszczę w sprawie oszukiwania ludzi, przez ich lekarzy, obecnie pismo nie jest przygotowywane przez osobę po studiach humanistycznych tylko rzeczowego prawnika, na którego jak będzie trzeba wydam duże pieniądze, liczy się uczciwość. Jak 60 letni prawie facet ma problemy ze zdrowiem i potwierdza to kilku "Realnych lekarzy i liczne badania" to tak dużej dysproporcji miedzy lekarzem normalnym a ZUSOWSKI być nie może ! Chyba że te "Barany" kończą inne uniwersytety Medyczne ! Ale oczywiście odszkodowanie dla niego nie pójdzie z kieszeni pana Kierownika ZUS czy lekarza, tylko z waszych i moich podatków. Do zobaczenia w sądzie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alphaOstr Związkowcy i rząd kłócą się o reformę emerytur ... IP: *.blokowe.pl 28.04.11, 18:09 Ja , jak i inni w poprzednich wyborach glosowalem na PO jako partie ktora miala wprowadzic powazne zmiany i reformy w tym kraju. Nic z tego co obiecano nie zostalo wprowadzone , a wrecz przeciwnie poszli w druga strone np redukcja etatow w administracji zamienila sie w ich zwiekszenie , widocznie jak kazda partia w tym i PiS przed nimi skupili sie na konsumowaniu owocow wladzy. W nastepnych wyborach glosuje na UPR korwina mikkego , w zapewnienia tych samych ludzi pod wciaz innymi szyldami partyjnymi juz nigdy nie uwierze. Wiem ze nie wygraja , ale jest szansa zeby zdobyli przyczolek w sejmie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qba Re: Związkowcy i rząd kłócą się o reformę emerytu IP: *.compnet.com.pl 28.04.11, 18:17 Ja dokładnie to samo odczuwam :( Zawiodłem się bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cminusminus Re: Związkowcy i rząd kłócą się o reformę emerytu IP: *.centertel.pl 28.04.11, 19:31 Moje poglądy też się radykalizują,i chyba naprawdę zdecyduję się zagłosować na Korwina... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Związkowcy i rząd kłócą się o reformę emerytu IP: 109.110.201.* 28.04.11, 20:31 Ja też głosowałam na PO. A teraz po prostu nie idę na wybory, bo czuję się oszukana przez kolejne rządy. Odpowiedz Link Zgłoś
hooligan1414 za późno, to nic nie da 28.04.11, 18:18 co z tego, że zagłosujesz? polska ordynacja wyborcza, metoda liczenia głosów d`Hondta - mówi to panu coś? UPR nie osiągnie 5% głosów, i tój głos zagospodarują partie zwycięskie (taki czy inny socjalistyczny pomiot po okrągłym stole). wiesz jaka jest największa tragedia inteligentnych ludzi w demokracji? Są w zastraszającej mniejszości wśród milionów półmózgów, którzy dodatkowo żyją z efektów nieswojej pracy i śmieja im się w nos. Jest na to tylko jedna rada - na świecie jest ponad 200 krajów, czyli wybór duży. Na granicy spalić ten plastikowy prostokącik zwany dowodem osobostym, naszczać na godło, przywalić polskiemu pogranicznikowi w pysk i nie wracac tu nigdy, strząchnąć z siebie polskość jak starzy frontowcy strząsali wszy z brudnych, niepranych szyneli, spuścić to wszystko jak się spuszcza wodę w kiblu i nie wracac tu nigdy. Życie ma się tylko jedno - to nawet nie chodzi o taki czy inny komfort życia - bo najgorsza rzecz to żyć jak frajer, jak mawiał Jacek Żytkiewicz w serialu Zmiennicy Odpowiedz Link Zgłoś
zjadaczkartofli Re: za późno, to nic nie da 28.04.11, 18:32 Jestem coraz bliższy koncepcji powołania ruchu społecznego, którego sympatycy oddaliby w najbliższych wyborach nieważne głosy (w charakterystyczny sposób, na przykład poprzez skreślenie całej kartki wielkim X). Każdy, komu nie odpowiada KRUS, emerytury mundurowych, przerost administracji, przywileje górnicze, dopłaty do kościoła, lenistwo w planach zagospodarowania przestrzennego, brak podatku liniowego (można jeszcze parę punktów wymienić) - czyli w zasadzie wszystkie obietnice wyborcze PO - powinien tak zagłosować. Nie zostawać w domu i narzekać że 'koniec ze złodziejami przy korycie', tylko właśnie pójść do urny i pokazać że żadna partia nie posiada dobrego planu wprowadzenia tych zmian. Żadne listy podpisywane w internecie nic nie dadzą, dopiero oddanie odpowiedniej ilości nieważnych głosów (które będzie można zidentyfikować) da do zrozumienia posłom, że jest o co się bić. Jak zobaczą 10% nieważnych głosów, dojdą do wniosku, że lepiej powalczyć o ten elektorat niż słodzić podpalaczom opon, mundurowym czy armii urzędników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: imr85 Re: za późno, to nic nie da IP: 89.204.153.* 28.04.11, 18:48 jestem za takim rozwiązaniem. drugie, lepsze to UPR. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo Re: za późno, to nic nie da IP: *.ds1.agh.edu.pl 28.04.11, 21:15 Zły pomysł. Nikt w mediach nie powie o tym jakie fantazje ludzie wypisywali na kartach. Będą się za to chwalili procentem ludzi którzy poszli do wyborów. Lepiej by było gdyby ludzie nie poszli do wyborów. Jak by tak udział wyniósł 10% społeczeństwa, może ktoś wpadł by na pomysł by go zwiększyć (np. Unia może naciskać na brak legitymizacji władzy), czyli wprowadzić okręgi jednomandatowe. Niby nic, ale już mamy większy wpływ na rząd. Wiadomo gdzie wysyłać skargi, a osoba wybrana jakby mniej nieznana. Dzisiaj to mamy rządy Rychów i Zbychów. Jest jak jest. W ostateczności marsz na Wiejska... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: za późno, to nic nie da IP: 222.128.41.* 29.04.11, 03:48 Sorry ale to glupi pomysl. Brak udzialu w wyborach premiuje partie skrajne jak np. PIS... Generalnie to kazdy ma gdzies te twoje 10%. Zauwaz, ze regularnie chodzi na wybory tylko polowa ludzi i nikogo to nie wzrusza... Lepiej zaglosuj na Zielonych, UPR czy Palikota jak nie chcesz na PO, ale IDZ do wyborow i oddaj wazny glos Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frida-a Re: za późno, to nic nie da IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.11, 20:07 dobre:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HA! Niemcy mogą do 65., a Polacy nie?! IP: *.elk.mm.pl 28.04.11, 18:10 poza tym nasi mundurowi średnio 10% "słuzby" spedzają na L4, płatnym 100% !!! Te tez ukrócic darmozjadom! Odpowiedz Link Zgłoś
hooligan1414 szczyt bezczelności galopującej 28.04.11, 18:11 choć z drugiej strony im się nie dziwię. Indywidua, które poszły "służyć" głównie właśnie w perspektywie szybkiego chycnięcia na emeryturkę trzęsą porciętami, gdy widzą, że chcą im zabrać przywileje prosto rodem ze stalinowskiego MBP (dodatkowo tylko jedne z wielu). Nie dociera do nich, że ktoś to musi wypracować, że każdy bochenek chleba pożarty przez nich i każda flacha wódy wypita oznacza, że ktoś pracujący w tym samym czasie został jej przemocą pozbawiony. Zresztą to przywara całej polskiej przeklętej budżetówki, która w istocie nie jest miejscem pracy, a stanem świadomości. W strasznych latach 1939-1940 kiedy to Gestapo ramię w ramię z NKWD eksterminowało naród polski, dało łyżkę miodu do beczki dziegciu - zrobiło jedną pozyteczną rzecz - wycięło z mięsem raka polskiego paniczykostwa, tych wszystkich "patriotów", "najlepszych synów ojczyzny" świetnie żyjących za cudze wśró morza nędzy mających wszystko w wielkim poważaniu, czytaj: we dooopie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyio Re: szczyt bezczelności galopującej IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 28.04.11, 18:30 a co ty wiesz o tych wszystkich ludziach że tak chamsko generalizujesz?? kto ci bronił zostac policjantem, kto ci broni zapychac po 20 godzin - bo właśnie zacząłeś szukać czyjegoś dziecka albo ojca? kto ci broni zarywac noce i zaniedbywac rodzinę bo "trzeba jechać i pomóc" ale nie ty wiesz wszystko, oni nic nie robią tylko chlają za twoje pieniądze, mam nadzieję że akurat jak będziesz potrzebował pomocy od policji, straży czy innych mundurowych to trafisz tylko na takich których opisałeś Odpowiedz Link Zgłoś
hooligan1414 Re: szczyt bezczelności galopującej 28.04.11, 18:42 nie tyle kto, tylko co: poczucie własnej godności i wiele innych rzeczy. Zresztą nie zrozumiesz. I nie do mnie z takimi piardami, bo za stary jestem na to. jestem oficerem rezerwy WP, widziałem te poświęcenia polskiego trepostwa. A inni - daruj. Moim sąsiadem jest komendant wiejskiego posterunku - znam jego "robotę" z autopsji. a radiowóz VV Transporter widuje często - przywożą nim szefa "w stanie", ew. ostatnio przyholowali jego paska - widać olej opałowy, którym "przykładny obywatel" raczy swojego wieśwagena raczej mu nie służy. "Jechac i pomóc" - kilka lat temu w mojej wsi zaginęłą starsza kobieta (luty, zima) - pomoc funckjonariuszy polegała na tym, że szef kazał, skrzyknęli tyralierę, przyjechali zimową porą na skraj lasu (kobiecina regularnie chodziła tam po chrust) w kilka radiowozów, obalili parę krów bez zagrychy, podpisali protokół, że po przejściu 100 kilometrów denatki nie stwierdzono o pojechali. Starszą panią znaleźli sami mieszkańcy wsi kilka dni później, po tym, jak się sami skrzyknęli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skrzypa Re: szczyt bezczelności galopującej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.11, 19:09 Twój tekst jest głupi, niby taki stary jestes, ale znasz tylko jedną prawdę, za grosz obiektywizmu... moja żona jest policjantką i obraziłeś ją i mnie takim pierd.... Odpowiedz Link Zgłoś
hooligan1414 Re: szczyt bezczelności galopującej 28.04.11, 19:14 chyba miałeś mierny z polskiego, bo nie rozumiesz słowa "obraza". Ja tylko przywołuje fakty (no chyba, że chcesz je podważać, to takie polskie) Odpowiedz Link Zgłoś
bobkat25 Re: szczyt bezczelności galopującej 28.04.11, 22:40 Tak od kilku miesięcy czytam te twoje pierdoły, które wypisujesz. Ty mieszkasz na wsi, w mieście, jesteś oficerem wojska polskiego, widziałeś wszędzie pijanych policjantów, sam brałeś udział w niejednej akcji. Myslę, że musisz zmienić leki lub lekarza psychaiatrę, no chyba, że się nie leczysz, a to bardzo żle..... Odpowiedz Link Zgłoś
hooligan1414 Re: szczyt bezczelności galopującej 29.04.11, 07:37 A więc jednak czytasz, imbecylu. Czyli coś cię do nich ciągnie. bo ja np. uważam ksiązki Harlequin za bzdury niewarte zainteresowania i ich nie czytam i nie komentuję. Mieszkam owszem na wsi, jakies kilkaset metrów od granicy administracyjnej miasta wojewódzkiego, mam np. jego kod pocztowy, należę terytorialnie do miejskiej parafii etc. Reszty żałosnych wybroczyn intelektualnych nie komentuję; kupa jakichś konfabulacji chorego łba podszytych nieuctwem i kompleksami Odpowiedz Link Zgłoś
bobkat25 Re: szczyt bezczelności galopującej 29.04.11, 08:44 [b]Na podstawie Twoich komentarzy, uważam, że jestem wykształcony znacznie lepiej niż Ty. Po analizie wypisywanych przez Ciebie pierdół np. "mieszkam na wsi, ale kilkaset metrów od granicy administracyjnej miasta wojewódzkiego" uważam, że masz straszne kompleksy i jesteś niedowartościowany. Twoje wypowiedzi są w większości nieprawdziwe, które tworzysz na potrzeby danej chwili. Jeśli ktoś jest normalny i akceptuje swoją osobę, to nie ważne gdzie mieszka, czy na wsi czy w Warszawie - zna swoją wartość. Uważam, że jesteś człowiekiem o bardzo niskiej samoocenie. Argumenty innych, na które nie potrafisz logicznie odpowiedzieć wywołują u Ciebie agresję, która zwykle kończy się wyzwiskami i wulgaryzmami. Uważam, że Twój stan wymaga przynajmniej kontaktu z psychologiem. Pomijam już kwestię ogłady i braku dobrego wychowania. Jeśli jak powiadasz skończyłeś jakieś studia / choć w to wątpię/ i byłeś na kursie oficerskim, to może Twój charakter oraz brak dobrego wychowania i ogłady był przyczyną, że armia nie widziała Ciebie w swych szeregach. Teraz czując żal, uaktywniasz się przy okazji artykułów o mundurowych i wylewasz swoje żale, oczywiście w głupi i wulgarny sposób. Moja uwaga abyś się zaczął leczyć to nie złośliwość, ale dobra rada, gdyż z upływem czasu choroba może się pogłębić. Odpowiedz Link Zgłoś
hooligan1414 Re: szczyt bezczelności galopującej 29.04.11, 08:51 Twoje szemrane wykształcenie raczej cię nie obroniło przed wypisywaniem debilizmów wynikających z braku wiedzy a powodowanych chęcią bycia klasyc znym besserwisserem (kompleksy?). Zrozum nieumny łaskawco, że to ja nie widziałem się w szeregach tej tzw. armii. wiesz co oznacza zołnierze rezerwy. Nie, więc po co się produkujesz i kłapiesz kostropatym ryjem? Poszedłem po studiach na SPR, by zobaczyć z samego bliska jak działa MON, bo nigdy nie chciałem być kretynem pokroju bobkata25. Przybyłem, zobaczyłem, zwątpiłem. A że przy moich armijnym tumiwisizmie osiągnąłem niejako przy okazji tak wysokie wyniki szkolenia i egzaminów, że śp. prezydent Kaczyński na wniosek paru wysoko posatwionych z Departamentu Kadr i Szkolenia od szkolenia postanowił mnie awansować? coż, bywa. Czy rozumiesz teraz, jak się wygłupiłeś, nieumna, bezrozumna, polska mamejo? Odpowiedz Link Zgłoś
bobkat25 Re: szczyt bezczelności galopującej 29.04.11, 09:01 Tak, sam Prezydent Kaczyński na wniosek wysoko postawionych, łącznie z Obamą i papieżem, ze względu na twoje wspaniałe wyniki w szkoleniu. Ja też znam to środowisko i po takiej wypowiedzi wiem, że konfabulujesz. Jestś zwykłym idiotą, który jako dziecko bardzo chciał być wojskowym lub policjantem. Jako idiota nie przeszedłeś badań psychologicznych i teraz wypisujesz takie pierdoły. Idioto weź w swe łapska łopatę i za...dalaj bo ci dniówka mija. Odpowiedz Link Zgłoś
hooligan1414 Re: szczyt bezczelności galopującej 29.04.11, 09:11 Posłuchaj idioto - mam przy sobie swoja książeczkę wojskową ze wszystkimi stosownymi wpisami - kiedyś nawet chciałem zeskanować to (podobnie jak całą dokumentację przebiegu służby, nazbierało się tego), bo takich co nie wierzą jest więcej. Ale po co - by kretynia napisali, że to nie moje? OK, chciałem wymazać tylko nazwisko i adres pozostawiając wszystko inne, daty, miejsca, numery ksiązeczki wojskowej, numery rozkazów, postanowień, dyplomy, kartę mobilizacyjną i przydział służbowy na czas W. tylko po co? by zatruci dysonansem poznawczym debile z pękniętej gumy tacy jak ty przekonywali jedni drugich, ze to wszystko zrobione w acrobacie albo w photoshopie? "ja też znam to środowisko" - skąd? z Call of duty? i co znaczy to "też" - przyznałes mi rację, przychalście? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobkat25 Re: szczyt bezczelności galopującej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.11, 10:43 Zobacz idioto jak cię wypuścić to jak ty się tłumaczysz. Sam piszesz, że nikt ci nie wierzy w twe wojsko, chyba coś w tym jest. W armii nie wszędzie jest rozsądek, ale ty wykraczasz nawet za te ramy. Może gdzieś i tam byłeś i g...no widziałeś. Dalej twierdzę, że łeb masz zryty i to jest twój największy problem. Może i dobrze strzelałeś, ale to nie wszystko.Jak masz chorą głowę, nie wytrzymałbyś 15 lat w służbie. I dlatego zawsze była ta granica 15 lat, ponieważ ludzie o takim pokroju jak i psychice więcej nie wytrzymują, a trzeba coś z takimi debilami jak ty póżniej zrobić. Nie zabieram ci więcej czasu, zajmij się kopaniem rowów, może choć to dobrze robisz. Odpowiedz Link Zgłoś
hooligan1414 Re: szczyt bezczelności galopującej 29.04.11, 10:52 nie wierzy tylka jedna grupa ludzi (a w zasadzie podludzi) - internetowi debile, trole podziemne wychowane na strychu bez kawałka mózgu. Jest ich w sumie kilkunastu, czyli z drugiej strony nie tak wiele (biorę tez pod uwagę, ze to jeden i ten sam debil multiplikuje się pod kilkoma nickami). widzisz prawda jest tylko jedna. I absolutnie NIE ma znaczenia, czy jakiś debil w to wierzy, czy nie. Kiedyś Kopernik powiedział, że ziemia jest okrągła. A łyżka na to "niemożliwe". tylko co z tego. Opinie psich mencli nie mają w takim przypadku żadnego znaczenia. więc ujadaj sobie dalej. na zdrowie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobkat25 Re: szczyt bezczelności galopującej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.11, 15:00 Jak inni powiem ci tylko tyle : skończyłem z tobą rozmowę bo nie jesteś wart nawet splunięcia -idioto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxxxxxxxxxxxxxxxx Jakbyś miał poczucie własnej godności IP: *.jmdi.pl 28.04.11, 19:12 tobyś nie wyrażał się jak cham. Odpowiedz Link Zgłoś
hooligan1414 Re: Jakbyś miał poczucie własnej godności 28.04.11, 19:16 hola hola. cham - w którym punkcie? posługiwanie się ogólnikami - jakie to polskie. Ja co mogę podac nazwisko tej zaginionej - sprawa była swego czasu głośna w lokalnej prasie (choć akurat w prasie podawali pierwszą literę jej nazwiska, co zrozumiałe). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxxxxxxxxxxxxxxxx W tym: IP: *.jmdi.pl 28.04.11, 19:18 forum.gazeta.pl/forum/w,30,124714464,124717095,ruhe_frajerze.html Skończyłem z tobą rozmowę, boś nie wart splunięcia. Odpowiedz Link Zgłoś
hooligan1414 Re: W tym: 28.04.11, 19:21 pochlebiasz sobie - rozmawiać mozna z inteligentnymi ludźmi, a nie sprawnymi inaczej których artykulacja niczym nie różni się od puszczania gazów przez 70-letnią pacjentkę gastrologii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 75oilj.hl Re: szczyt bezczelności galopującej IP: *.6.rev.vline.pl 28.04.11, 19:40 Hooligan jesteś oficerem rezerwy WP o ile mnie pamięć nie myli w woju też są dobre przywileje, też po 15 latach mogłeś odejść i z dużo wyższej pensyjki niż policjant i strażak. Przyganiał kocioł garnkowi Odpowiedz Link Zgłoś
hooligan1414 Re: szczyt bezczelności galopującej 28.04.11, 19:58 ty nic nie rozumiesz. a mimo to wygłaszasz opinie oderwane granatem od rzeczywistości. Owszem, jestem oficerem rezerwy. ale NIGDY nie byłem w służbie czynnej. Wiesz dlaczego? NIGDY nie miałem takiego zamiaru - voila! poszedłem do SPR-u po studiach z jednego tylko powodu - na WŁASNe oczy z samego bliska zobaczyć czym w istocie jest MON. Przybyłem, zobaczyłem, zwątpiłem. A byłem u samego cyca - w szkołach oficerskich we Wrocławiu i Poznaniu oraz w jaskini lwa - służyłem przez parę miesięcy w 10 Warszawskim Pułku Samochodowym, którego zasadniczym zadaniem jest podwożenie doop szanownych pałkowników, gienierałow i ich flam. Jako dowódca plutonu bywałem wszędzie - w Ministerstwie Obrony Narodowej, Dowództwie Wojsk Lądowych, Sztabie Generalnym i Dowództwie Garnizonu Warszawa. Czego nie widziałem powiedzili mi moi szweje - proste chłopaki, którzy robili za szoferów wierchuszki., Raczej nie kłamali - generalnie: obraz nędzy i rozpaczy. Z przewagą nędzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex Re: szczyt bezczelności galopującej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.11, 20:21 Z ciebie taki oficer jak z koziej doopy trąba! W SPR-ze byłeś tylko lepszą wersją szweja, któremu bardziej powiodło się! Odpowiedz Link Zgłoś
hooligan1414 wara 28.04.11, 20:30 no fakt. Na polskiego oficera raczej sie nie nadaję. Nie bywam rano w pracy w stanie (0,6 promila), nie sprzedaję do Afganu przemalowanych wozów strażackich na podwoziu stara w cenie nowych, nie rozwalam dla zababy z moździerza chatki pastucha wielbłądów. ale za to umiem obsłużyc kodowana radiostację TRC9200 (rzadkość w polskiej operetkowej armii) i nie spotkałem jeszcze zawodowego, który by strzelał lepiej ode mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex Re: wara IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.11, 20:50 Skoro się nie nadajesz, to sie nie chwal, bo nie masz czym! A TRC9500 dałbyś radę? Cwaniaku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex Re: szczyt bezczelności galopującej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.11, 20:16 Te oficer! Po jakich szkołach zrobili z ciebie oficera? SOR czy SPR? Odpowiedz Link Zgłoś
bobkat25 Re: szczyt bezczelności galopującej 28.04.11, 22:19 Śledzę Twoje wypowiedzi od kilku miesięcy. Uaktywniasz się jak są poruszane tematy mundurowych. W swych wypowiedziachn jestes fachowcem, który był w każdej słuzbie. Byłes nawet oficerem Wojska Polskiego. Ogólnie plujesz jadem na budżetówkę i naród, którego językiem mówisz. Czy nie czas skorzystać z pomocy lekarza specjalisty ? Odpowiedz Link Zgłoś
bobkat25 Re: szczyt bezczelności galopującej 28.04.11, 22:26 Powyższy komentarz był do "kolegi" hooligana 1410 " oficera rezerwy Wojska Polskiego" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: garfield69 Wlasciwie to wychodzi na to, ze jestem... IP: *.alianzaviva.net 28.04.11, 18:13 ... skonczonym kretynem. Bo pracujac we wlasnej firmie: 1. funduje pensje i emerytury ksiedzom, kapelanom, katechetom, policjantom, zolnierzom 2. funduje emerytury rolnikom 3. funduje wyzsze emerytury gornikom (niz wynikaloby to z ich skladek) 4. zapewniam wysokie dochody adwokatom i notariuszom wskutek braku konkurencji na rynku 5. funduje wysokie pensje urzednikom, ktorych zadaniem jest tak utrudnic mi zycie i prace, zeby mi sie odechcialo pracowac i zyc w tym kraju. Dlatego tez w bardzo bliskiej przyszlosci mam zamiar wyemigrowac NA ZAWSZE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbynio Re: Wlasciwie to wychodzi na to, ze jestem... IP: *.rev.pro-internet.pl 28.04.11, 18:58 > 5. funduje wysokie pensje urzednikom, ktorych zadaniem jest tak utrudnic mi zyc > ie i prace, zeby mi sie odechcialo pracowac i zyc w tym kraju. Apropos tych wysokich pensji urzędniczych - szukałem kiedyś roboty. Wróciłem z wojaży i chciałem już tu pozostać. Byłem zdesperowany i brałem tez pod uwagę urzędy. Nawet na trzy miechy załapałem się do ZUSu. To było jakies 2 lata temu, więc nie aż tak dawno. Zarabiałem 9 stów na rękę (bodaj 1200 brutto). I tylko dlatego, że skończyłem studia (bez nich 7 stów). Rzuciłem tą robotę bez żalu. Ale tych wysokich pensji to nie uświadczyłem :) Zrozumiałem też czemu jest tu tylu urzędasów - bo dymanie państwa na podatkach, opłatach i tak dalej jest hurtowe. Zacząłem podejrzewać, że w Polsce podatki są wysokie, bo uczciwi pracują na wałki podatkowe cwaniaków. A procedury są bardzo skomplikowane, aby utrudnić wałowanie. Nie opłaca się być uczciwym. A co do policji. To ma sens o tyle, że policjanci (ogólnie mundurowi) to raczej sprawne chłopaki powinny być, a ciężko wymagać od 50-letnich pierników biegania za dresiarzami. Jasne, że starsi mogą pracować za biurkami, ale... no bez przesady, to nie miejsce dla starych ludzi. I jeszcze coś - gliniarz ponosi duże ryzyko. Musi być gotowy narażać życie. Jasne - kierowcy giną w wypadkach, a robotnicy spadają z rusztowań - ale to są wypadki. A gliniarz musi być gotów ryzyko ponieść. Zapomina się o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
hooligan1414 co wy z tym bieganiem? jakaś obsesja??? 28.04.11, 19:06 ostatni raz widziałem w tym funkcjonariusza biegnącego za podejrzanym w 1985 roku - zbliżały sie wybory, opozycja rozrzucała ulotki, jakiś kapral ich ściga trzymając jedną reką czapkę, co by nie spadła, drugą ręka raportówkę. 90% zatrzymań to odwiedzenie deliwneta w domu albo na melinie, kiedy już trzeźwieje. Ew. wylegitymowanie dilera na dyskotece albo pod szkołą. nie ucieknie, bo przecież jego mordę i znaja wszyscy w promieniu 5 km. Ew. nakrycie złodziej w dziupli ze skrojonym samochodem. Są jeszcze pościgi drogowe. Ale tu nawet 70-latek może się wykazać (vide Sobiesław Zasada). Oglądasz czasamu "Uwaga Pirat" na TVN Turbo? No przecież niektórzy z tych na oko 30-letnich twardzieli mają brzuchy jak matka polka przed powiciem 5-raczków. Chcesz mi powiedzieć, że tacy normalnie przechodzą testy sprawnościowe. No chyba według kryteriów dla pensjonariuszy domu "Złota Jesień". Odpowiedz Link Zgłoś
bobkat25 Re: co wy z tym bieganiem? jakaś obsesja??? 28.04.11, 22:30 Nie, no on jest naćpany !!!!! Może za to go z tego wojska wy..bali Odpowiedz Link Zgłoś
luni8 Re: Wlasciwie to wychodzi na to, ze jestem... 28.04.11, 20:57 > Zacząłem podejrzewać, że w Polsce podatki są wysokie, bo uczciwi pracują na wałki > podatkowe cwaniaków. A procedury są bardzo skomplikowane, aby utrudnić wałowanie. > Nie opłaca się być uczciwym. Mylisz PR rządowy z realnym światem. Skomplikowane procedury są z dwóch prostych powodów 1. By ułatwić robienie wałków przez właściwych ludzi ( i jako skutek uboczny pozwolić zarobić ludziom którzy się na tym znają) 2. By łatwiej było złapać na błędach - ci co oszukują często wiedzą jak, a większość wpada na zwykłych błędach czy niedopatrzeniach. Najprostszą metodą byłoby zlikwidować wszelkie ulgi i jednocześnie obniżyć podatki. Ale za duzo ludzi ma interes w skomplikowanym prawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Re: Wlasciwie to wychodzi na to, ze jestem... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.11, 22:50 Np. taki pan Modzelewski, który najpierw spie...lił ustawę o VAT gmatwając do granic możliwości, a potem założył firmę doradzającą przedsiębiorcom, jak dymać fiskusa na (nie)odprowadzaniu VAT-u ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxxxxxxxxxxxxxxxx Oczywiście, że jesteś! IP: *.jmdi.pl 28.04.11, 19:15 Gdybyś był mądry, to poszedłbyś do policji. Dlaczego tego nie zrobiłeś? Nie nadawałeś się? Pewnie "za inteligentny", tak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Re: Oczywiście, że jesteś! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.11, 22:51 Trzeba mieć we krwi pociąg do drylu i "waadzy". A najwyraźniej nie wszyscy się z tym urodzili, pysiu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borsuk Polska Solidarna IP: *.nplay.net.pl 28.04.11, 18:13 Liczę że odezwą się zwolennicy Polski solidarnej i przemówią mundurowym do rozsądku. Bo skoro zwykli ludzie pracują do 60/65 roku życia to sprawiedliwość społeczna nakazuje mundurowym pracować tak samo jak każdy inny zjadacz chleba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: masa Re: Polska Solidarna IP: *.tvsat364.lodz.pl 28.04.11, 18:47 Sprawiedliwość społeczna jak widzę nakazuje aby wszyscy zarabiali tak samo. Wracamy więc do socjalizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Nie w tę stronę, kolego ;) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.11, 22:53 Ci z tzw. Polski solidarnej powiedzieliby, że wszyscy powinni pracowac "tak samo długo", czyli 15 lat - a potem na emeryturkę :P Odpowiedz Link Zgłoś
zjadaczkartofli Związkowcy i rząd kłócą się o reformę emerytur ... 28.04.11, 18:15 Najlepsze jest to, że pierwotne zmiany - czyli 20 lat, zamiast obecnych 15 lat służby - zaproponowali w zasadzie sami związkowcy. Co było całkiem sprytnym wybiegiem, wiedząc doskonale, że obecny stan jest żadną miarą nie do utrzymania. Przez co mogli być przypadkiem wrzuceni po prostu do normalnego ZUSu. Natomiast dodatkowe pięć lat to i tak o wiele za mało, dlatego mam nadzieję, że uda się rządowi przepchać te +10 lat. Co i tak jest za mało, bo emerytura dla wszystkich - bez względu na jakiekolwiek przywileje - powinna być dostępna po przekroczeniu wieku emerytalnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WKURZONY Związkowcy i rząd kłócą się o reformę emerytur ... IP: *.dynamic.chello.pl 28.04.11, 18:25 DO ROBOTY NIEROBY.MOZE PO 5 LATACH NA EMERYTURE CO????NIKT NIKOGO NIE ZMUSZAŁ DO TAKIEJ PRACY WIEC NALEZY PRACOWAC JAK KAZDY INNY UCZCIWIE PRACUJACY POLAK W TYM KRAJU.A NIE WIECZNIE NOSAMI KRECIC.A JESLI CHODZI O NAUCZYCIELI TO JUZ WOGÓLE BANDA NIEROBÓW.PO 18 GODZIN TYGODNIOWO 2 MIESIACE W ROKU WOLNE I WIECZNE NARZEKANIE ZE 2200 NA REKE TO ZAMAŁO.POPROSTU NÓZ SIE OTWIERA Odpowiedz Link Zgłoś
glammyx Re: Związkowcy i rząd kłócą się o reformę emerytu 28.04.11, 18:31 Od dawna zastanawia mnie zawisc ludzka... Czemu tak bardzo zazdroscicie innym, np mundurowym? Z gory zaznacze,ze w mundurowce nie pracuje.Jednak nie chcialabym,zeby z 4 pietra wynosil mnie albo ratowal 60latek czy nawet 55 latek, bo zawal gotowy.Nie chcialabym tez zeby przestepcow gonil staruszek. Jak wy sobie to wyobrazacie? Trzeba sie chyba pogodzic,ze sa pewne zawody, ktore powinny miec przywileje,by zylo sie nam bezpiecznie a im pracowalo normalnie.A Polak to jakos tak ostatni grosz drugiemu by wyrwal....Smutne to. Odpowiedz Link Zgłoś
zjadaczkartofli Re: Związkowcy i rząd kłócą się o reformę emerytu 28.04.11, 18:41 Ja też nie chcę, żeby mojego bezpieczeństwa strzegł 60-letni policjant. Ale nie może być tak, że część osób żyje całe dekady na koszt pozostałej części społeczeństwa. Emerytura dla mundurowych powinna być gwarantowana no po 25 latach służby, ale tylko i wyłącznie GWARANTOWANA w jakiejś wysokości. A nie wypłacana, jak to ma miejsce obecnie. Po odsłużeniu X lat, czas na przekwalifikowanie i pracowanie dalej - ku chwale ojczyzny. I proszę nie pisać, jak to się ma taki strażak czy policjant przekwalifikować. PRL skończyła się ponad 20 lat temu, teraz takie czasy, że każdy w każdym zawodzie musi się liczyć z tym, że za paręnaście lat skończy się popyt na jego pracę i trzeba się będzie zająć czymś innym. Nie tylko to się mundurowych dotyczy, nie ma chyba obecnie zawodu, który dawałby gwarancję pracy od studiów do 70-tki (bo taki wiek emerytalny będziemy jeszcze wszyscy mieć). Odpowiedz Link Zgłoś
hooligan1414 "strzegł bezpieczeństwa" - ot wytrych 28.04.11, 18:48 zastanawiacie się, co on oznacza? nikt przecież nie strzeże waszego bezpieczeństwa. Jak jakiemuś mongołowi z piwskiem w łapie zechce się przestawić wam nos na głównej ulicy waszego miasta i zabuszować w waszym portfelu, to ew. poza WAMI nikt temu nie zapobiegnie. Całe "strzeżenie" polega na tym, czy ew. ktoś potem ujmie bandziora (już po całej sprawie, gdy będziecie leżeć na OIOMie w brudnym polskim szpitalu). O ile zapamiętacie z nazwiska kto to był, ew, jeśli napastnika zarejestruje monitoring miejsci. i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: widać Re: Związkowcy i rząd kłócą się o reformę emerytu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.11, 19:48 że jesteś tylko i wyłącznie zjadaczem kartofli. Jesteś tak przesiąkniety obecną głupotą że aż mi cię szkoda. "Każdy musi się po paru latach przekwalifikowywać." To są hasła obecnych nieuków którzy nie potrafią rozruszać gospodarki i tłumaczą wam ciemniakom że przy takim bezrobociu by znależć pracę trzeba się przekwalifikowywać . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HA! Re: Związkowcy i rząd kłócą się o reformę emerytu IP: *.elk.mm.pl 28.04.11, 18:43 to nie zawisc tylko poczucie sprawiedlowości- by jeden człowiek nie żerował na drugim (feudalizm się skończył!). Bo budowlaniec pracuje ciężej do 65., i to on i jemu podobni muszą utrzymywać byczących się mundurowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: Związkowcy i rząd kłócą się o reformę emerytu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.11, 19:17 .Jednak nie chcialaby > m,zeby z 4 pietra wynosil mnie albo ratowal 60latek czy nawet 55 latek, bo zawa > l gotowy.Nie chcialabym tez zeby przestepcow gonil staruszek. Jak wy sobie to w > yobrazacie? Trzeba sie chyba pogodzic,ze sa pewne zawody, ktore powinny miec pr > zywileje,by zylo sie nam bezpiecznie a im pracowalo normalnie.A Polak to jakos > tak ostatni grosz drugiemu by wyrwal....Smutne to. No i nie musi, osoby, które nie spełniają wymogu sprawności fizycznej mogą pracować za biurkiem, a inna część może zając się czymś innym. Mnie nikt nie gwarantuje, że do końca życia będę pracować w jednym miejscu wykonując te same obowiązki, to i policjant, strażak, górnik może na starość (albo wcześniej) zająć się po prostu czymś innym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r_xxx Re: Związkowcy i rząd kłócą się o reformę emerytu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.11, 19:17 To nie zawiść. To prosty rachunek - muszę "dać' policjantom, wojskowym, sędziom i prokuratorom, rolnikom, górnikom. To nie bierze się znikąd - pochodzi z mojej pracy. Koniec jest taki, że dla mnie zostają ochłapy. Dla tych, którzy jeszcze mniej zarabiają te ochłapy nie wystarczają na przeżycie. Więc znowu - daj. Popracuj jeszcze pięć lat, zdechnij przed emeryturą. Nas po prostu już nie stać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościu Re: Związkowcy i rząd kłócą się o reformę emerytu IP: *.play-internet.pl 28.04.11, 19:20 Dlatego zazdrościmy, bo to my utrzymujemy ich uposażenia. Te ich pensje i emerytury nie biorą się z nikąd, tylko dzięki ciężkiej pracy pozostałej części społeczeństwa, które zapieprza do 60-tki, albo i 5 lat dłużej (faceci) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emeryt-cywil Re: Związkowcy i rząd kłócą się o reformę emerytu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.11, 19:20 Ten grosz nie jest wyrwany ;mundurowym' ale nam cywilom. To nie oni placa za swoje korzysci ale my wszyscy. Po przekroczeniu np 50 nie musza byc 'kraweznikami' ani latac na akcje. Jest sporo biurwoej roboty ktora teraz np robia wlasnie mlode koty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MichalM Re: Związkowcy i rząd kłócą się o reformę emerytu IP: *.rwd.prospect.pl 28.04.11, 20:28 To nie zazdrość tylko niezadowolnie z bycia okradanym, przywileje kosztują NAS NASZE PIENIĄDZE których nie wydamy.Mam 35lat i przynajmniej 3 kolegów policjantów którzy nabyli uprawnienia emerytalne. Jestem sprawny i planuje taki pozostać jeszcze przez 20-30lat. Wystarczy trochę ruchu i rozsądne odżywianie K.....WA 55lat to stosunkowo młody wiek tylko przygłupy są w tym wieku mniej sprawne niż 35-45latek. 60-70 latki biegają maratony i uprawiają sporty ekstremalne to chyba nie jest nadludzkim wysiłkiem utrzymanie super sprawności w tym wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaro Re: Związkowcy i rząd kłócą się o reformę emerytu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.11, 21:44 Rozwiazanie jest bardzo proste: 1) coroczne sprawdzanie formy fizycznej (musi byc bardzo dobra niezaleznie od wieku) 2) w razie oslabienia formy fizycznej - przesuniecie do pracy papierkowej, ktorej w policji nie brakuje (jako zasade przyjac ze papierkowa robote robia ludzie np po 50 roku zycia) 3) w razie powaznego uszczerbku na zdrowiu - renta (jak w cywilu) Mozliwosc zmiany pracy policja ma. Zatem gdzie tu obawa ze schorowany 55-latek bedzie Cie znosil po schodach. I po drugie: dlaczego ma Cie znosic (masz cos na sumieniu)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lekarz Re: Związkowcy i rząd kłócą się o reformę emerytu IP: *.torun.mm.pl 28.04.11, 23:15 Ale jak będziesz miał prawdziwy zawał to może cie z 4 piętra wynosić 60 letni ratownik z 63 letnim lekarzem? Przemyśl to. Albo pomyśl jak 65 chirurg dziecięcy operuje stojąc przez 8 godzin twoje dziecko po wypadku samochodowym. On może ale boże broń 60 letni policjant łapiący fotoradarem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krajewskis Re: Związkowcy i rząd kłócą się o reformę emerytu IP: *.dynamic.chello.pl 28.04.11, 18:36 związki zawodowe wykończą każdą firmę.... Odpowiedz Link Zgłoś
orion57 tylko kto nas wyciągnie z pożaru... 28.04.11, 18:37 Jestem zawodowym strażakiem, 55% czytających mówi,że żadnych odstępstw od typowej emerytury. Tylko jedna uwaga- wyobraźcie sobie szanowni czytelnicy 65 letniego strażaka, który na swych barkach wynosi z pożaru młodego ważącego 100kg człowieka. Dotychczasowy system nie był taki zły, po 15 latach na emeryturę szli tylko chyba agenci typu Tomek. Większość strażaków idzie dopiero wtedy gdy zdrowie zaczyna na tyle szwankować,ze nie dostają zdolności do służby. Jakie wyjście z sytuacji- proste, nie grzebać w emeryturach strażaków a zmienić stanowiska obsługi strażaków(księgowa, kwatermistrz, kadrowa itp). Są to osoby które nigdy nie poczuły ognia, nie widziały wypadków a nazywają się funkcjonariuszami. Gwarantuje że zysk z tego rozwiązania byłby większy niż kombinacje przy emeryturach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HA! Re: tylko kto nas wyciągnie z pożaru... IP: *.elk.mm.pl 28.04.11, 18:41 "Większość strażaków idzie dopiero wtedy gdy zdrow ie zaczyna na tyle szwankować" no to w czym problem- zdrowie zaczyna szwankowac akurat po 60. Odpowiedz Link Zgłoś
hooligan1414 naoglądałeś się "Ognistego Podmuchu" chyba 28.04.11, 18:53 gdzieś czytałem statystyki nt. ofiar pożarów (w zależności, od stadium I, II, czy III stopień) w budynkach mieszkalnych. Osoby uratowane bezpośrednio z pożaru to jakies promile. Reszta to osoby, które same uciekły, bądź osoby, którym pomogli sąsiedzi, przypadkowi świadkowie - na ogół uratowac można się tylko z pożaru I stopnia (nawet Kurt Russel temu nie podskoczy) - pożar w stanie juz "zauważalnym" rosprzestzrenia się błyskawicznie. Smutna reszta to bohaterowie doniesień prasowych "znaleziono zwęglone zwłoki", "bądź znaleziono osoby w stanie zaczadzenia, reanimacja nie przynisła rezultatu". Odpowiedz Link Zgłoś
radon13 Re: tylko kto nas wyciągnie z pożaru... 28.04.11, 19:32 Co do administracji w służabch mundurowych sprawa jest oczywista , żadnych przywilejów. Co do przywilejów np strażaka - po prostu powinien więcej zarabiac oraz powinien miec opłacaną wyższą składkę emerytalną i znacznie 10x ? wyższą rentową bo rzeczywiście rentę na skutek ryzyka zawodowego musi miec godną a nie taką jak inni. ALe niech nie stęka że mało zarabia bo to kłamstwo , jego płaca z uwzględnieniem obecnych SKŁADEK jest wyższa niż lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adasko Re: tylko kto nas wyciągnie z pożaru... IP: 195.117.124.* 28.04.11, 19:40 A wyobrazasz sobie człowieka montującego okna w wieku 65 lat na 7 pietrze ????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zygmunt Re: tylko kto nas wyciągnie z pożaru... IP: *.morag.vectranet.pl 28.04.11, 20:02 Panie strażak ,to dobry przykład ,ze strażak po 60 -ce jest kiepski w wykonywaniu pracy przy gaszeniu pozaru.Ale dlaczego to ma sie odnosić do strażaków i innych mundurowych,ze mają mieć z tego tytułu przywileje .Mozna sobie wyobrazić kierowcę tira ,który nie przeszedł badań lekarskich,np słaby wzrok ,albo słuch-co go dyskwalifikuje z dalszej pracy na tym stanowisku.NIestety dla niego ,on nie ma zadnych przywilejów ,musi sobie poszukac nowej pracy.A w wieku 50 i ponad ma marne szzanse na to.W "mundurówkach" sprawa jest prosta przed 40 -ką zdrowie jeszcze dopisuje,a wy chcecie mieć labę i niezłą forsę z emerytur.A co mają zrobić tacy jak ten kierowca ?Musi szukac roboty nowej ,w podeszłym wieku .I nie ma zmiłuj się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator Re: tylko kto nas wyciągnie z pożaru... IP: *.internetia.net.pl 28.04.11, 20:30 Tak samo mogę zapytać, czy wyobrażasz sobie 65 letniego neurochirurga? Albo kierowcę autobusu? Po prostu brutalna prawda jest taka, że: 1. Trzeba o siebie dbać. 2. Jeśli z przyczyn zdrowotnych zostanie się wykluczonym z zawodu, to albo się idzie na rentę albo zmienia pracę. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Bajki opowiadasz, i tyle IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.11, 22:45 " po 15 latach na emeryturę szli tylko chyba agenci typu Tomek. Większość strażaków idzie dopiero wtedy gdy zdrowie zaczyna na tyle szwankować,ze nie dostają zdolności do służby" No ja akurat mam w dalszej rodzinie dwóch strażaków i skorzystali z okazji, by po 15 latach szybciutko pójśc na emeryturę, w wieku mniej więcej 35 lat. A zdrowe byki z nich, w straży brali udział w zawodach (pewnie ci to coś mówi?) ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: irek Re: tylko kto nas wyciągnie z pożaru... IP: *.dynamic.chello.pl 28.04.11, 23:11 ale nikt nie musi byc strażakiem do 65 lat ! Mozna po osiagnieciu 55 lat pracowac jako instruktor czy wykladowca albo zupelnie w innej branzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NIE Związkowcy i rząd kłócą się o reformę emerytur ... IP: 78.154.98.* 28.04.11, 18:37 ŻADNEGO ABSOLUTNIE ŻADNEGO USTĘPSTWA WŁAŚNIE MAM KURS NA PRAWO JAZDY Z 38 LETNIM EMERYTEM WOJSKOWYM ONI ŚMIEJĄ SIĘ NAM W TWARZ, NIECH ZACZNĄ PRACOWAĆ JAK INNI LUDZIE ALBO WYPIERDALAJĄ ZA GRANICĘ JAK IM SIE NIE PODOBA DOŚĆ PASOŻYTOWANIA Odpowiedz Link Zgłoś
orion57 Re: Związkowcy i rząd kłócą się o reformę emerytu 28.04.11, 18:40 po 15 latach odchodzą tacy ludzie jak agent Tomek - nieudacznik. Po 15 latach strażak idący na tzw emeryturę dostaje na rękę jakieś 600zł- faktycznie, nic tylko żyć nie umierać. ZUS nie ale składkę zdrowotną z pochodnymi przekazuje sie do Zakładowego oddziału emerytur. Emerytury strażackie nie są wypłacane przez ZUS. Więc nikt Ci nie zabierze co wypracowałeś sam. Odpowiedz Link Zgłoś
tow_beton Re: Związkowcy i rząd kłócą się o reformę emerytu 28.04.11, 19:04 chciałbym mieć te dodatkowe 600zł na miesiąc do konca zycia, na procencie składanym wyjdzie 400 tys zł na 65. urodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cminusminus Re: Związkowcy i rząd kłócą się o reformę emerytu IP: *.centertel.pl 28.04.11, 19:40 Tak, a inflacja będzie stała z boku, i biernie się temu przyglądała :) Odpowiedz Link Zgłoś
radon13 Jasne , własnie zabrali OFE 28.04.11, 20:12 Może nie zdajesz sobe sprawy ale te 5% z OFE własnie poszło na te emerytury , a MSWIA miało być w ZUS. Górnicy niby sa w ZUS ale dostają wcześniejsze emerytury w wysokości 1,8 razy wyzszej niż składki. A za kilka lat emeryci "nowego portfela" po prostu zdechną z głodu bo taka będzie wysokość emerytur po przeliczeniu Pani Fedak i inflacyjnym walcu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 35letniemeryci Związkowcy i rząd kłócą się o reformę emerytur ... IP: 193.242.5.* 28.04.11, 18:59 Tylko w naszej Polandii są 35letni emeryci. Nigdzie na świecie się tego nie spotyka ku... mać. A związki to bym spałował a nie z nimi rozmawiał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxxxxxxxxxxxxxxxx Zazdrościsz? Trzeba było iść do psiarni! IP: *.jmdi.pl 28.04.11, 19:05 Dziwię się tym, którzy z taką zawiścią wypowiadają się o przywilejach emerytalnych (nie tylko mundurówki, ale też np. górników). Dlaczego nie poszliście do policji, wojska czy kopalni? Mielibyście wcześniejszą emeryturę i wszystko w dupie. Frajerzy z was i psy ogrodnika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NIE Re: Zazdrościsz? Trzeba było iść do psiarni! IP: 78.154.98.* 28.04.11, 19:13 no właśnie, policjanci, wojskowi nie wiedzą, że robią coś złego ważne, że ustawili własne dupy a jak im coś zarzucisz to mówią : mogłeś iść do policji każdy nieważne jaki rząd jak dobierze się tym śmieciom do dupy mam moje pełne poparcie aha, i czy ktoś zajmie się np saperami którzy odchodząc na wcześniejsze emerytury w stopniu majore pobierali 300 tys zl ?! to nie jest wojsko to złodziejstwo ! Odpowiedz Link Zgłoś
hooligan1414 ruhe, frajerze 28.04.11, 19:13 odwaga myli ci się z odważnikiem - zazdrościć można Pavarottiemu głosu, Messiemu nóg a Rocco Siffrediemu fajfusa - nadążasz, brudasie? Ok - wszyscy by poszli do mundurówki. Tylko kto by wtedy na was naginał? to nie zazdrość, tylko kwestia elementarnej uczciwości, by można była uczciwie pokazac twarz innym ludziom. ale ze niektórzy nie mają twarzy, cóż... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frida-a Re: ruhe, frajerze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.11, 21:30 Brawo hooligan ! Aż przyjemnie się ciebie czyta:) Odpowiedz Link Zgłoś
atxbh Re: Zazdrościsz? Trzeba było iść do psiarni! 28.04.11, 19:32 Pracowałem w mundurówce. Odszedłem, bo żal mi było marnowanego życia, ośmiu godzin trawionych na plotkach, kawkach, najnowszych "niusach" o awansach i możliwościach różnego rodzaju dopłat i dodatkowych apanaży. Widzę, że mundurowi zaczynają wytaczać swoje ulubione działo: "nie będzie miał kto pilnować ulic". Proszę państwa, czasy trudne, a wam się na żarty zebrało. Otóż wy nigdzie nie odejdziecie, bo na prawdziwym rynku pracy wasze umiejętności są NIEPRZYDATNE (vide "Psy" i kultowy greps z "Polskimi Nagraniami"). Większość z was znalazła się tam dzięki protekcji, nieformalnym układom, ludzie, którzy coś potrafią to promil. Niech wam się nie wydaje, że świat tylko czeka, żeby zasypać was ofertami pracy. Z obecnym rządem raczej mi nie po drodze, ale tu się zgadzam: ciąć do żywego! Szantaż mundurowych to blef, oni nigdzie nie odejdą, bo nie znajdzie się ktoś na tyle szalony, by dać pracę tym nierobom. Odpowiedz Link Zgłoś
smiki48 Re: Zazdrościsz? Trzeba było iść do psiarni! 29.04.11, 00:30 > Dlaczego nie poszliście do po > licji, wojska czy kopalni? Mielibyście wcześniejszą emeryturę i wszystko w dupi > e. Frajerzy z was i psy ogrodnika. Na pewno wiesz ile mogą zarobić złodzieje, czy dilerzy. W wielu przypadkach więcej niż policjanci. Dlaczego zatem nie zostałeś złodziejem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olek 55lat emeryt? w dupach im sie przewraca IP: *.adsl.inetia.pl 28.04.11, 19:07 ciąć wszystkie przywilej, to jakas paranoja jest. Nie podoba się paraca to wypad, znajdą się inni chętni bezrobotni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swan mogę się zgodzić na 25 lat ale tylko dla IP: 89.174.254.* 28.04.11, 19:08 tzw; miśków operacyjnych a nie wszystkich urzędasów zatrudnionych w resorcie... Nie widze powodu dla którego np jakiś psi prawnik miałby korzystać z emerytalnego przywileju w sytuacji gdy mundur to taki pracownik zakłąda raz na pięć lat przy okazji otrzymywania awansu a poza tym całe życie siedzi za biurkiem... Czemu taki ktoś miałby mieć wcześniejszą emeryturę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: mogę się zgodzić na 25 lat ale tylko dla IP: *.dynamic.chello.pl 28.04.11, 19:12 Popieram!!!!!!! Nie ma przechodzenia na emeryturke a potem na etat w cywilu:)Koniec przywilejów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emeryt Re: mogę się zgodzić na 25 lat ale tylko dla IP: *.sta.asta-net.com.pl 29.04.11, 06:52 Czy ty baranie masz choć odrobinę pojęcia co to znaczy służba. Kiedy cywil leży sobie h..uje do góry, mundurowy zasuwa bo taki jest rozkaz. Ty pytasz: zostanę ale za ile, mundurowy odpowiada rozkaz. Jak tak słodko to dlaczego nie pójdziesz do tych służb? Bo tam trzeba mieć -jak mówią- jaja. Sprawa druga. Mam pełną emeryturę (80%) 75% . Od 12 lat pracuję na pełny etat. Pobiera mi się składki jak każdemu pracownikowi. Cywil ma doliczane do emerytury każdy miesiąc. A my mundurowi jesteśmy okradani przez państwo w imieniu prawa. Na co idą te pieniążki w ZUS. Przecież ja nigdy nie otrzymam renty, a składki rentowe są potrącane. Zatem dlaczego się nas okrada? Panowie cywile zastanówcie się o czym piszecie. Odpowiedz Link Zgłoś
gospodarz_domu_gras Re: mogę się zgodzić na 25 lat ale tylko dla 29.04.11, 07:51 Tyle że ten cywil jak trochę za dużo dorobi to mu emeryturę zawieszą a tobie? A jaja to muszą mieć ci z AT, dochodzeniowki, kryminalnego Ciecie stojące z suszarką miec ich nie muszą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swan Re: mogę się zgodzić na 25 lat ale tylko dla IP: 89.174.254.* 29.04.11, 11:52 A jaja to muszą mieć ci z AT, dochodzeniowki, kryminalnego > Ciecie stojące z suszarką miec ich nie muszą dokłądnie tak jak piszesz; to ci z operacyjnych oddziałów musżą się szarpać z psycholami, ci z drogówki czasem pewnie też ale cała administracyjna reszta tego aparatu ucisku obywatela odwala dokładnie taką sama robotę jak ci z poczty; czyli zajmują się całe życie przewalaniem papierów i tylko dlatego, ze zajmują się makulaturą policyjną ( a nie np; zusowska ) mieliby mieć wsześniejsze emertytury? A niby czemu ? Czym się różni robota psiego prawnika od prawnika w jakimkolwiek innym ministerstwie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J Związkowcy i rząd kłócą się o reformę emerytur ... IP: *.subscribers.sferia.net 28.04.11, 19:12 Ja ciągle nie rozumiem dlaczego wszyscy mudurowi nie zostaną włączeni jak pozostali do powszechnego systemu emerytalnego. Metoda jest już znana, porpozycja ustawy, głosowanie w sejmie i po robocie - gór dwa miechy i po robocie. Oni mją prawa nabyte na nasz koszt, nam raz dwa odjeto nabyte 5% na OFE. SLD zamieszało bo od 1999 wszyscy mundurowi byli włączeni do odgólnego systemu, a teraz wszyscy bawią się z nimi. Powinnismy przywrócić ustalenia ustawy z 1999 roku, jako własnie pawdziwe prawa nabyte muduroiwych (takie jak nas wszystkich). PO niestety bawi się z uprzywilejowanymi, a nam ich wyborcom przykręca sruby podatkowej i emerytalnej. Dopuki nie zobaczę zdecydowanych dziłań PO w realizacji obietnic wyborczych, więcej na nich nie zagłosuję. Nie ma dużego wyboru, tak więc zagłosuję na PJN - oddanie pustego głosu, problemu nie rozwiąże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: parkingowy Lenie i nieroby socjalizmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.11, 19:16 ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppłk Re: Lenie i nieroby socjalizmu IP: *.szczecin.mm.pl 28.04.11, 22:53 i za to "lenistwo" przez 32 lata mam 4823 PLN , a Wy zap...... do 67 Odpowiedz Link Zgłoś
judas1 Związkowcy i rząd kłócą się o reformę emerytur ... 28.04.11, 19:19 A może wcześniejsze emerytury po 10 latach? A co tam - po 5, a nawet po roku. W dupach się przewraca.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek Nie ma powodów aby młode byczki szły na emeryturę IP: *.sgh.waw.pl 28.04.11, 19:22 Nie ma powodów aby młode byczki szły na emeryturę po 15 latach pracy. I później takiego byczka 35-40 letniego społeczeństwo ma utrzymywać przez 40-50 lat. Żadna gospodarka tego nie udźwignie - nawet gospodarka USA. Odpowiedz Link Zgłoś