Dodaj do ulubionych

Prezes UKE dla "Gazety": Telekomunikacja ma być...

IP: *.xdsl.centertel.pl 07.05.11, 10:49
"najpierw skupimy się na osobach, które mają już dostęp do usług, ale są to usługi o drakońskich cenach i kiepskiej jakości, a potem zajmiemy się tymi, którzy usług nie mają....".Można by to zastosować i do innych dziedzin życia.Np. "najpierw skupimy się na osobach, które mają już pałacyki, ale są to pałacyki kiepskiej jakości, a potem zajmiemy się tymi, którzy nie mają gdzie mieszkać"....
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Prezes UKE dla "Gazety": Telekomunikacja ma być... IP: *.centertel.pl 07.05.11, 14:11
      "Okazało się, że detal TP nie mówi hurtowi, gdzie należy inwestować, gdzie będzie popyt. To trzeba naprawić, bo nam zależy na tzw. liniach dzwoniących. Rozliczymy z tego TP."
      Taa, tylko, że właśnie regulacje UKE na przepływ informacji pomiędzy Detalem i Hurtem powodują to, że Detal nie mówi Hurtowi, gdzie inwestować, bo albo nie może albo boi się, że UKE się przyczepi i do tego i też na wszelki wypadek nie mówi.
      Pani Streżyńska wylała dziecko z kąpielą niestety :/
      • owrank a do Netii gdzie pretenesja ? 07.05.11, 19:33
        a ciekawe ile Netia razy mówi Hurtowi TP gdzie kopac kabel czy swiatłowód. Przecież wywalczono równouprawnienie
        • Gość: sd Re: a do Netii gdzie pretenesja ? IP: *.xdsl.centertel.pl 07.05.11, 19:45
          A po co mają się wysilać?Podpiszą umowę tam gdzie Tepsa zakopie z własnej potrzeby.
      • Gość: miś Re: Prezes UKE dla "Gazety": Telekomunikacja ma b IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.11, 20:13
        Masz rację jasnie pani prezes "bardzo kocha" tylko TP, inni mają fory
      • Gość: KrzysGSM Nie masz racji... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.11, 22:07
        Gdzie inwestować wiadomo choćby na podstawie inwentaryzacji infrastruktury szerokopasmowej, która odbywa się co jakiś czas w każdym województwie. Działania Prezes UKE są raczej trafne - więcej o tym znajdziesz w tym tekscie:
        szerokopasmowapolska.pl/rynek-telekomunikacyjny-5-lat-pozniej/
    • Gość: klient telekomuny Lubię tę babkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.11, 17:10
      tak trzymać!!!!
      • mezzik_78 Re: Lubię tę babkę 07.05.11, 18:13
        ja też ją lubię, to babka z jajami :)
      • owrank Re: Lubię tę babkę 07.05.11, 19:39
        a Ty myślisz, że kto zapłaci za te wszystkie światłowody do wiosek gdzie jest pięć chat pokrytych strzechą... budżet ? France Telecom ? buahahha - zapłaca pozostali abonenci i to nie tylko TP, ale również innych operatorów, którzy działają na kablach TP....
        • mara571 myslisz, ze w innych krajach 07.05.11, 22:00
          jest inaczej?
          Zawsze placi klient.
          Prawde powiedziawszy, ona przydalaby sie teraz w energetyce.
    • Gość: GOSC Tak trzymać !!! zmienia Pani Polskę na lepszą IP: *.krakow.hypnet.pl 07.05.11, 17:11
      Dziękuję Pani Aniu.
      to co Pani robi jest ludziom potrzebne, bardzo potrzebne, dziękujemy.

Nasz kraj wymaga zmian i pracy , ludzi rozsądnych i pokojowych, Pani Strężyńska jest taka.
      Kultura , fachowosc i dobra wola.
      • Gość: sis Re: Tak trzymać !!! zmienia Pani Polskę na lepszą IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.05.11, 17:19
        Buhaha kolejny z zamydlonymi oczkami
      • Gość: pw Re: Tak trzymać !!! zmienia Pani Polskę na lepszą IP: *.internetia.net.pl 07.05.11, 17:21
        Mam nadzieję, że nie zostanie wybrana na następną kadencję.
      • owrank rozumiem, że spadek cen laptopów to tez dzięki UKE 07.05.11, 19:40
        rozumiem, że spadek cen laptopów czy telewizorów LCD to zasługa jakichś regulatorów typu UKE ??? to zasługa wolnego rynku, którego w Polsce jest coraz mniej i takie UKE wcale mocno nie pomaga bo m.in, zmusza do nierentownych inwestycji
        • Gość: mc Re: rozumiem, że spadek cen laptopów to tez dzięk IP: *.hsd1.wa.comcast.net 07.05.11, 20:10
          Zależy jak zdefiniujesz nierentowną inwestycję. Z punktu widzenia TP 10 lat temu prawie jakakolwiek inwestycja była nierentowna (przynajmniej w krótkim terminie, tak do 3 lat), bo i tak nie było alternatywy dla wciskanej ludziom lipy. Wolny rynek działa najlepiej, ale tylko wtedy gdy rozdrobnienie dostawców jest na tyle duże, że nie ma możliwości arbitrażu. Na rynku telekomunikacyjnym w Polsce jeszcze niedawno było zupełnie inaczej i to, że teraz jest lepiej to m.in. zasługa UKE.
    • Gość: Min ko sądy rzadko kiedy rozumieją zwyklego obywatela IP: *.adsl.inetia.pl 07.05.11, 17:24
      głownie tez dlatego ze taki sedzia zarabia 6000zł a nie 1500 i to do niego maja wszyscy przychodzić wiec nie wie jak odwolywanie czy przekladanie rozpraw wplywa na życie przecietnego kowalskiego dla ktorego został sad stworzony.
    • Gość: Brak Prezes UKE dla "Gazety": Telekomunikacja ma być... IP: *.icpnet.pl 07.05.11, 17:34
      Widzę że operatorzy zawitali na forum gazety - witamy witamy, rozgłoście się,czujcie się jak u siebie :)

Jak to mówią jeden z nielicznych urzędów który naprawdę coś robi i jest to widoczne, tak naprawdę trzeba sobie zdać sprawę z tego że inwestycje nie są potrzbne operatorowi - on by nachętniej sprzedawał internet położony w latach 70 czyli 512 kb/s za 400 zł, czysty zysk bez strat, klient albo bierze albo wynocha :)

Jeszcze nie tak dawno bo w 2004 roku internet 128 kb/s kosztował 120 zł, teraz za tyle można dostać 100 mb u niektórych kablókach. Oczywiście pomijając rozrost rynku to i tak trzeba nadmienić że nie o wszystkim wiemy, już ktoś z "biznesu" się wypowiadał ze UKE naciska na operatorów nieformalnie w kwestii inwestycji czy obniżki cen :)

Jak dla mnie nie wyobrażam sobie kogoś innego, chyba że następną osobę do stołka,która ładnie się podporządkuje woli operarotów któzy po dziś dzień nas w jajo robią jak chcą (wspomnę tylko że koszt obsługi sms dla operatora komórkowego wynosi 0 zł , 0!! On sprzedaje DARMOWĄ usługę i wszyscy się cieszą ) :)
      • radon13 0 zł nie kosztuje nic , nawet powietrze 07.05.11, 18:53

Koszt SMS-a zero zł to jednak przesada. Koszt jednego MS_a jest bardzo mały ale jakaś infrastruktura jest potrzebna. NP w Nowy rok znaczna część SMS-ów nie dochodzi z powodu przeciążenia sieci.
    • microb66 Ciągnięcie druta 07.05.11, 17:40
      Po co światłowód w każdym domu? Niektórzy nie mają komputera, inni prądu, a wielu pojęcia... a jeszcze inni mają już dosyć wszystkiego.
      • plewajan Re: Ciągnięcie druta 07.05.11, 21:05
        microb66 napisał:

> Po co światłowód w każdym domu? Niektórzy nie mają komputera, inni prądu, a wie
        > lu pojęcia... a jeszcze inni mają już dosyć wszystkiego.
        Tu chodzi o szumne hasło! Prezes ma jeszcze kupę do zrobienia..
        Ludzie prąd kradną, za media nie placą, roboty nie ma a tu "gutki" światłowód przyciągną.
        I tak stwarza sie pozory dynamicznego rozwoju, nawet króla Szwecji zrobili w ciula kiedy chciał zobaczyć sławetny licznik , tyle sekund do Nowego Roku pokazuje, rzekł Hrabia...
        • Gość: motoguru Re: Ciągnięcie druta IP: *.dynamic.chello.pl 08.05.11, 08:57
          hehehe widze ze są tacy, którzy bardzo poważnie wzieli hasło światłowód w każdym domu - co jest oczywiście abstrakcją :) no ale ok.
        • Gość: Rob Re: Ciągnięcie druta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.11, 10:13
          Taaa jasne - światłowód w każdym domu...mieszkam na obrzeżach małego miasteczka i ledwo 1 mega wyciągam u tepsy u mnie pewnie za 50 lat ten światłowód zawita, bo do serwera jest ok 4km, domków jednorodzinnych po drodze/kabla/ jest około 50-ciu* (przypuszczam, że połowa z nich ma internet). Wkurzające jest to, że światłowody ciągną tylko do osiedli, gdzie i tak jest taka konkurencja, że mało kto ma tepsę - większość ma internet z kablówki, bo ich oferta przebija tepsę o głowę. Ja nie mam innej alternatywy bo obecne radiówki są żenujące, a prywatni dostawcy nie ciągną kabli do rzadko rozrzuconych domów na obrzeżach, może to co zwolni wojsko coś zmieni? (jakoś wątpię, bo to wciąż będzie radiowe łącze tylko trochę w innej technologii)

* 50 domów jest na samych obrzeżach, bo im bliżej serwera to domów (i bloków), jest dużo tyle, że pewnie tamci mają internet od prywatnych dostawców.
          • Gość: mmikeM Re: Ciągnięcie druta IP: *.ip.netia.com.pl 08.05.11, 11:28
            I właśnie dla takich domków jak twój, światłowód ma największy sens.

Osiedla i centra miast sobie poradzą, ale dla domków jednorodzinnych, wsi i miasteczek to światłowód jest jedynym rozwiązaniem: 20-40km zasięgu, brak degradacji w czasie, niższa cena od miedzi, bezproblemowo do 10Gb/s nawet przy najdłuższym łączu.
    • rossonero9 bedziemy wp...ac komórki zamaist chleba i makaronu 07.05.11, 18:20
    • luni8 Prezes UKE dla "Gazety": Telekomunikacja ma być... 07.05.11, 18:34
      Miesięczny koszt korzystania z komórki w najtańszym planie wynosił w 2005 r. ok. 140 zł, dziś jest to średnio ok. 39 zł.

To ja się zastanawiam z czego ja przez te wszystkie lata korzystałem.
      Bo pierwszą komórkę zakupiłem jakoś na studiach, a był to rok 2004. Fakt jest taki że głównym motorem obniżenia cennika było wprowadzenie operatorów wirtualnych. Czyli na początku Heyah który zrobił konkretną rewolucję na rynku.
      Niestety po tym zdarzeniu już większych rewolucji nie było.

Mimo wszystko, lubię tę babkę.
    • owrank a prąd ? woda ? gaz ? autostrady ? 07.05.11, 19:27
      dlaczego nie zrobią takiego UKE dla np. autostrad, gdzie wprowadzono pełny monopol, z którym w telekomunikacji od 10 lat dzielnie walczą ? dlaczego Kulczyk podwyższa cenę autostrady A2 jak chce chociaż nie ma to praktycznego żadnego uzasadnienia. a co z oligopolem dotyczącym prądu ? dlaczego w każdej gminie jest jeden dostawca wody i robi z cenami co chce ? o gazie nawet nie będe wspominał - pełny monopol z namaszczeniem rządzących...
      • Gość: juzza Re: a prąd ? woda ? gaz ? autostrady ? IP: *.waldex.net 07.05.11, 20:21
        No właśnie szukałem miejsca, gdzie by coś takiego napisać. Smutna prawda jest taka, że rząd nie robi nic z faktycznymi monopolami - gaz, woda, ciepło dostarczane do mieszkań, tam nie ma cięcia kosztów, oszczędności itp. Ale dzięki UKE ma czym się pochwalić w mediach: ceny C.O. wzrosły o 70% w ubiegłym roku? wody od 30-80? no ale o co chodzi, przecież macie tanie rozmowy przez komórki... a że jakość, przez zmuszanie operatorów do nadmiernych cięć kosztów i przymus sponsorowania konkurencji (dostęp do ostatniej mili poniżej kosztów, czy zbójecko asymetryczna stawka MTR) spada? No trudno...
        • Gość: mmikeM Re: a prąd ? woda ? gaz ? autostrady ? IP: *.ip.netia.com.pl 08.05.11, 11:34
          Nie jej wina, że nikt nie wynalazł jeszcze skutecznej metody klonowania ludzi.

Choć osobiście, zagłosowałbym na nią, gdyby chciała zostać premierem:)
    • ulanzalasem Prezes UKE dla "Gazety": Telekomunikacja ma być... 07.05.11, 19:49
      Oby na tą posadę nie trafił jakiś rządowy przydupas lub człowiek którego podsuną np. operatorzy ;)
    • plewajan Prezes UKE dla "Gazety": Gówno ma być... 07.05.11, 20:46
      To są ludzie oderwani od rzeczywistości! Co za bzdety ten prezes ogłasza i to jeszcze tonem ultymatywnym "swiatłowód do kazdej chałupy, bo jak nie ..."No własnie ,to co? Ktos poleci ze stołka? jestem od lat "trwale zwiazany z TPSA gdyż nie mam wyboru i ja ledwo od nich uzyskałem 1Mb!!!! Z ogromnymi problemami technicznymi i udowodniłem palantom z reklamacji, i tymi wszarzami co jeżdża po klientach i naprawiaja usterki, iz są kolesiami bez znajomosci podstaw informatyki. Dwa miesiące nie umieli zmienić portu dostępu na serwerze i to sie dzieje w Szczecinie! u wielu moich znajomych wiecznie zrywane łącza o 512kb. A tu pie... o światłowodach i to to kazdego lokalu! No to sobie chyba w drugim wcieleniu pohulam szybciej! Jednym słowem ktoś pomylił real z fantasy.
      • Gość: E Re: Prezes UKE dla "Gazety": Gówno ma być... IP: *.globalconnect.pl 07.05.11, 22:21
        Za kadencji Pani Prezes w Polsce poczyniono olbrzymie postępy:
        1. i tak w zakresie dostępu do szerokopasmowego internetu udało nam się wyprzedzić Albanię;
        2. nadrobiliśmy wieloletnie opóźnienia w dziedzinie cyfryzacji TV, już jesteśmy lepsi od Mongolii;
        3. o pomroczności jasnej polskich regulatorów najlepiej świadczy olbrzymia kara nałożona na telkomy za nie wdrażanie bezsensownego pomysłu z mobilną TV.
        4. najlepszym regulatorem jest rynek i konkurencja. Podstawianie nogi jednym i preferowanie innych prowadzi do tego co mamy obecnie w Polsce, wieloletnich opóźnieniu w budowie infrastruktury telekomunikacyjnej;
        5. główne działanie regulatora ( w tym przypadku UKE ) powinno sprowadzać się do kontroli zgodności parametrów transmisji z ustalonymi przez ITU standardami.
        • Gość: krokodyl Re: Prezes UKE dla "Gazety": Gówno ma być... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.11, 23:10
          Niestety jest to prawda , przez pierwszą część kadencji zamiast zająć się rzeczywistym rozwojem rynku prowadziła prywatna wojenkę z tepsą a później podpisała bezsensowne porozumienie z TP (w większości będą to zmarnowane pieniądze).
          To co się jej wyśmienicie udało to przekonać wielu Polaków o jej "wybitnych zasługach", co oczywiście jest ewidentną bzdurą.
          • Gość: kjhk Re: Prezes UKE dla "Gazety": Gówno ma być... IP: *.ip.netia.com.pl 08.05.11, 11:33
            Prowadziła 'prywatną' wojenkę, dzięki której mogła później wynegocjować korzystniejsze warunki porozumienia. Sun Tzu się kłania (albo sensowne prowadzenie polityki).

Na początku France Telecom nie chciała nawet słyszeć o jakichkolwiek inwestycjach w swoim terytorium kolonialnym, dopiero działania Pani Strzeżyńskiej odpowiednio ich przycisnęły.
            • Gość: krokodyl Re: Prezes UKE dla "Gazety": Gówno ma być... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.11, 15:24
              Nie masz wiedzy i piszesz nieprawdę. To Streżyńska nie chciała żadnych inwestycji twierdząc że infrastruktury jest dosyć. Tepsa na prawo i lewo trąbiła o konieczności rozwoju sieci, a że nie inwestowała no bo która firma wyrzuca pieniądze w błoto.
              Sprawdź dobrze zanim coś napiszesz.
              Niektórym na słowo Streżyńska bielmo na oczy zachodzi i taca zdolność prawidłowej oceny rzeczywistości.
      • pijak.i.zlodziej Re: Prezes UKE dla "Gazety": Gówno ma być... 08.05.11, 00:24

> . Dwa miesiące nie umieli zmienić portu dostępu na serwerze

Jakiego ku....a portu na serwerze "informatyku". Jesli juz to portu na modemie, szafie modemowej lub innym urzadzeniu dostepowym (od bidy routerze jesli routerem zakonczyl operator, ale to glownie w przypadku lacz "biznes").
        Uwazasz ze kabelek z twojego domu "wchodzi do serwera" ?
      • Gość: ireneusz Re: Prezes UKE dla "Gazety": Gówno ma być... IP: *.sferanet.pl 08.05.11, 09:00
        Ale Streżyńska mówi o nowym prawie, które dotyczyć by miało nowo budowane budynki i tam obowiązkowo miałby być światłowód. Nie zrozumiałeś. inna rzecz, że minister infrastruktury już tam swoje wie i swoich "doradców" (czyt. lobbystów, czytaj: Ryśków) ma, którzy mu odpowiednio doradzą takie zapisu nie wprowadzać. Bo on nie jest na rękę deweloperom, tylko jest na rękę ludziom. A nie było jeszcze tak, żeby w Polsce wprowadzano coś, co jest ewidentnie nie na rękę grupie interesów, a tak ewidentnie na rękę zwykłym ludziom.
        Poza tym to jak ktoś tu już powiedział, że szkoda, że nie ma podobnego urzędu w innych dziedzinach.
        I jeszcze: TPSA kładzie te "światłowody". Wygląda to tak, przynajmniej u mnie na wsi, że ten światłowód jest doprowadzony tylko do centrum wsi, a do domów idzie wszystko kablem miedzianym, na nowych drewnianych słupach, ustawionych w dodatku na prywatnych posesjach ludzi. Oczywiście TPSA nie będzie nic płacić tym ludziom, mnie też, za takie udostępnienie terenu. No i oczywiście jakość internetu nie będzie z szybkością światłowodu.
        • Gość: ? Re: Prezes UKE dla "Gazety": Gówno ma być... IP: *.xdsl.centertel.pl 08.05.11, 09:21
          A jak sadzisz: z jakich pieniędzy Tepsa powinna zapłacić za udostępnienie terenu pod słup (to samo dotyczy zresztą pozostałej infrastruktury zakopanej na działce)?
          • Gość: mmikeM Re: Prezes UKE dla "Gazety": Gówno ma być... IP: *.ip.netia.com.pl 08.05.11, 11:37
            Tych, które zarabia na abonamencie i świadczeniu usług możliwych dzięki postawieniu tych słupów?

Może bardziej prosty przykład:
            Ukradnę Ci samochód, zrobię z niego taksówkę i będę pobierał od ciebie opłaty za przejazd?
        • Gość: mmikeM Re: Prezes UKE dla "Gazety": Gówno ma być... IP: *.ip.netia.com.pl 08.05.11, 11:42
          A wiesz co jest w tym najgorsze - musieli postawić DSLAMa, + zasilanie + infrastruktura poboczna tylko na waszą wieś i najprawdopodobniej ta inwestycja kosztowała ich znacznie, znacznie więcej niż kilka pasywnych splitterów światłowodowych za 49,99 zł i doprowadzenie każdemu x-PON po światłowodzie.

No, ale skoro prezes TP powiedział, że światłowodów się nie opłacają, póki nie ma na nie wyjątków dostępowych, to tak ma być. A przy okazji udowadniają też, jaki to ten internet na wsi jest drogi, jaki nieopłacalny i dlaczego nie nigdy go tam budować nie chcieli.
    • Gość: KrzysGSM Re: Prezes UKE dla "Gazety": Telekomunikacja ma b IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.11, 22:05
      To już chyba na odchodne :). Pani Prezes zrobiła dużo dobrego - szczegóły poniżej:
      szerokopasmowapolska.pl/rynek-telekomunikacyjny-5-lat-pozniej/
      Ciekawe, czy jeszcze zdąży z czymś fajnym ;).
      Ja jej kibicuje!
      • Gość: E Re: Prezes UKE dla "Gazety": Telekomunikacja ma b IP: *.globalconnect.pl 07.05.11, 22:36
        Artykuł wygenerowany w UKE to tandetne chwalenie się, bez odniesienia do tego, co w tym czasie działo się w innych krajach o podobnym poziomie rozwoju. I nie dziwię się, że UKE tego nie zrobiło bo porównanie takie wypada wyjątkowo niekorzystnie dla Polski.
      • Gość: Misiek Re: Prezes UKE dla "Gazety": Telekomunikacja ma b IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.11, 23:50
        Faktycznie patrząc na te wykresy wielkie są zasługi Anny Streżyńskiej , do wybitnych osiągnięć należy zwłaszcza zwiększenie udziałów Netii w rynku i chyba to jest jej największe osiągnięcie , inne jakoś blado wyglądają.
    • Gość: klient Zmiana operatora - tak, to problem - u alternatywn IP: 38.108.125.* 07.05.11, 22:11
      W połowie lutego podpisałem umowę z Netią na DSL na łączach Netii.
      Modem połączył się z "drugą stroną".... 5 kwietnia. W międzyczasie kilkunastokrotne monity bez reakcji ze strony "operatora".
      Problemy:
      - mimo wielu telefonów Netia nie potrafiła przysłać zamówionego modemu. Po tym, jak przyznałem, że pożyczyłem modem od znajomych, żeby sprawdzić druty, które w międzyczasie położono... zaproponowano mi... rezygnację z modemu (?!)
      - podłączyłem pożyczony modem i - oczywiście brak synchronizacji. Dzwonię na infolinię, miły pan sprawdza i "u niego wszystko (do tepsy) OK, ale rzeczywiście coś jest nie tak". Otwieram reklamację. Po kilku dniach bez reakcji ze strony Netii dzwonię i pytam jak reklamacja i dowiaduję się, że TPSA sprawdziła i przecież jest ruch na łączu! Pytam jak to możliwe, skoro druty w mieszkaniu są zimne i martwe i nie uzyskuję spójnej odpowiedzi. Sugeruję, że może ktoś się pomylił podłączając inne druty i przypominam, że zapraszałem technika do sprawdzenia i słyszę zdziwione - "to nikt się z panem nie kontaktował?". Jakieś dwa dni później niestety muszę się znów przypominać. W końcu w kwietniu zadzwoniła Netia obiecując przysłanie technika tego samego dnia (faktycznie przyjechał i zrobił) i informując, że technik był w mieszkaniu, wszystko sprawdzał i było OK - na pytanie skąd miał klucze, skoro go przy mnie nie było, a drugi komplet ma żona nie potrafiono odpowiedzieć.
      - w miedzyczasie Netia wystawia mi notę obciążeniową na 500 zł rzekomo za zerwanie umowy na Mobilny Internet - zgodnie z instrukcjami z infolinii i SMS-em z Netii odesłałem po 25 dniach modem (za zwrotnym podwierdzeniem odbioru, oczywiście) i parokrotnie byłem pytany czy dołączyłem wypowiedzenie umowy - oczywiście nie, nie było takiego polecenia - notę wystawiono w połowie kwietnia (oczywiście kilka dni później, kiedy ją odkryłem, otworzyłem reklamację) - od dwóch tygodni złowrogie milczenie - czekam na kontakt windykacji - tego dnia pójdę na policję ze zgłoszeniem przestępstwa.
      - oczywiście mailowe powiadomienia o e-fakturach nie działają. "Włączają" mi ponownie - działają częściowo.
      - w międzyczasie dowiaduję się, że muszę dzwonić na inną infolinię - dostaję numer 801xxxxxx - konslutant nie zająknął się ile kosztują połączenia - musiałem otworzyć kolejną reklamację z pytaniem na kogo wystawić fakturę - milczenie już od kilkunastu tygodni
      - jakiś czas później, po usunięciu "jakiegoś błędu" Netia wysyła... drugi modem ADSL. Po zasięgnięciu informacji na infolinii zamierzam nie odebrać omyłkowej przesyłki, która ma grzecznie wrócic do magazynu - niestety nie przewidujemy tego, że kurier GLS zostawi przesyłkę... u sąsiada, który, o losie, spodziewał się kuriera... z GLS, więc paczkę nie dość, że odebrał, to jeszcze otworzył. Netia poinformowana grzecznie o problemie robi z nim dokładnie nic, wskutek czego jestem zmuszony zgłosić kolejną reklamację - nie mam zamiaru za, powiedzmy, dwa lata dowiedzieć się, że jestem im winny kolejne urojone setki złotych za "nienależnie" pobrany towar (bądź coś innego w tym stylu). Od długiego czasu cisza.
      - generalne milczenie ze strony Netii - mimo obietnic nigdy* nikt nie zadzwonił z informacją, pytaniem.

* z jednym jedynym chlubnym wyjątkiem, który w 24h załatwił sprawę niezałatwialną przez prawie 2 tygodnie.

Czekam jeszcze na pozamykanie tych spraw - zamierzam wysłać długi elaborat do UKE - z datami, nazwiskami i cytatami - jeśli Netia ma być konkurencją dla TPSA** to strach się bać tego oligopolu.

** niestety w moim rejonie nie ma realnej konkurencji dla TPSA - dwie lokalne kablówki (o przerażająco złej jakości dostarczanej usługi i totalnym braku helpdesku, BOK czy wsparcia) i nieszczęsna Netia.

Nieszczęsny klient Netii
    • bronimir Tani internet i komórki? 07.05.11, 22:19
      To brzmi jak 3.000.000 mieszkań. Być może w tych mieszkaniach będzie tanio, nawet czynszu nie trzeba będzie płacić. To prawie jak za komuny. Obiecanki oczywiście.
      • Gość: Feliks D. Albo - albo IP: 38.108.125.* 08.05.11, 08:09
        A przynajmniej jedno się nie uda - tani internet w komórkach - to wbrew interesom operatorów.
    • Gość: kaka71111 Prezes UKE dla "Gazety": Telekomunikacja ma być... IP: *.dynamic.chello.pl 08.05.11, 00:24
      www.lawbux.com/?ref=kaka7111 5 dolarów za darmoche
    • Gość: Dyskutant Prezes UKE dla "Gazety": Telekomunikacja ma być... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.11, 09:40
      No i jeszcze tramwaje powinny być tanie. Za Komuny bilet na tramwaj kosztował 0.50 zł a czekolada 19 zł. Teraz bilet na średni przejazd kosztuje 5 zł a czekolada 3 zł. To jest skandal !
      • drugi.cudak Re: Prezes UKE dla "Gazety": Telekomunikacja ma b 08.05.11, 11:00
        ...a chleb 2 kg 8zł, benzyna 5,50 , pół litra wódki 50 zł. a kilo kiełbasy zwyczajnej, wystanej pół dnia w kolejce - 66 zł kg.... itp. a zarobiło się wtedy za Gierka około 3000 zł na miesiąc.
    • a.ba Się baba i rząd lansują 08.05.11, 09:43
      Najpierw rząd tworzy monopol: sprzedaje TP francuzom za grube pieniądze z monopolem , potem za jeszcze grubsze pieniądze sprzedaje koncesje na 'komórki".
      Potem rząd tworzy URZĄD do walki ze stworzonym przez siebie monopolem.
      (Przy okazji zatrudniona koleżanka S dzielnie pomaga kolegom ze swojej poprzednie pracy) .

Co Wy ludzie jesteście ślepi i głupi ? Kobieta może się podobać lub nie - rzecz gustu :)
      Ale Wy tu chwalicie URZĄD ! utworzony do walki z problemami stworzonymi przez inny URZĄD !!!

p.s.
      "regulacje" w telefonii i internecie są zbędne - wystarczy obniżyć koszty koncesji.
      A rząd tworzy nam skutecznie na wiele lat nowe monopole na drogach - autostradach.

Monopol w wodociągach, energetyce, gazie, c.o. też jest jakoś dla rządu mało ważny, nie medialny - a pochłania połowę zarobków polaków.
      Z telefonu mogę zrezygnować /przeżyję/ - z wody, energii ogrzewania nie.
      • Gość: mmikeM Re: Się baba i rząd lansują IP: *.ip.netia.com.pl 08.05.11, 12:48
        Pojebało cię.

W stanach, gdzie internet kosztuje 3x tyle co u nas, najwięksi dostawy właśnie wprowadzili limity transferu 150GB/miesiąc, panuje całkowity brak regulacji.
        • a.ba Re: Się baba i rząd lansują 08.05.11, 17:37
          Samochody są 2 x tańsze a zarobki 3 x większe,
          Za koncesje rząd usa też wziął ładne pieniądze za koncesje to i ceny też są "ładne".
          Gęstość zaludnienia dużo mniejsza to i koszty infrastruktury większe.

Nie mam nic do zarzucenia Pani S , ale urząd do zwalczania skutków pracy innego urzędu to bzdura.
    • engarde Re: Prezes UKE dla "Gazety": Telekomunikacja ma b 08.05.11, 10:02
      > "najpierw skupimy się na osobach, które mają już dostęp do usług, ale są to usł
      > ugi o drakońskich cenach i kiepskiej jakości, a potem zajmiemy się tymi, którzy
      > usług nie mają....".Można by to zastosować i do innych dziedzin życia.Np. "naj
      > pierw skupimy się na osobach, które mają już pałacyki, ale są to pałacyki kieps
      > kiej jakości, a potem zajmiemy się tymi, którzy nie mają gdzie mieszkać"....

Zła analogia i niepotrzebna. Chyba warto najpierw naprawić i wyregulować zły system, zanim zacznie się go rozprzestrzeniać jak raka, prawda?
    • sybirak2 Prezes UKE dla "Gazety": Telekomunikacja ma być... 08.05.11, 11:55
      Oj przydałaby się pani Strężyńska w Urzędzie Kontroli Energii, bo tam istnieją sami monopoliści, zwłaszcza PNG i G. Dla przykładu podaję, że w Bytomiu ciągle rośnie zużycie gazu, a przecież ilość użytkowników w poszcególnych mieszkaniacj nie rośnie (od wprowadzenia gazu ziemnego żużycie wzrosło prawie dwukrotnie), Na to jest tylko jedno wytłumaczenie: Rozdzielnia Gazu lejie do sięci płynny azot czy inny gaz niepalny, który jest tańszy od gazu ziemnego, ale nie ma kto tego sprawdzić, poza gazownią, więc taka kontrola nie będzie wiarygodna. Zauważyłem, że pod koniec tygodnia (piątek, sobota, niedziela) gaz jest zimniejszy niż w poniedziałki, wtorki i środy, ale jak to udowodnić? Potrzebny jest kloś niezależny, bo tu idzie o wielkie pieniądze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka