Dodaj do ulubionych

Ciuszki z Anglii i handel obwoźny - jak rozkręc...

• Gość: (*)(*) ROTFL szmatex biznesem zycia :)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.11, 16:50
      artykul to chyba tylko coby klikalnosc reklam byla i wejscia na pejsbuk :P
      • Gość: xcvb Re: ROTFL szmatex biznesem zycia :)) IP: *.dynamic.chello.pl 27.05.11, 17:16
        szmatex, nie szmatex, ale biznes!
    • split-fire Z jednej strony - gratuluję sprytu i wytrwałości, 27.05.11, 17:11
      Z jednej strony - gratuluję sprytu i wytrwałości, a z drugiej boli mnie, że zdycydowana większość byznesów to po prostu kupić taniej za rogiem, sprzedać drożej za kolejnym, albo "innowacyjne" biznesy, które odkrywają na nowo sprzedaż kawy z budki. Ostatnio kumpel dorobił się trochę na sprzedaży religijnych pierdół z Chin. Jak usłyszałem, że ma cały dom zawalony tanimi jak barszcz, kiczowatymi obrazkami 3d z jezuskiem to myślałem, że padnę ze śmiechu... Przyszedł okres komunijny, trochę wczesniej beatyfikacja emce JotPeII i wszystko mu się rozeszło w hurtowniach pod wawką parę razy drożej... Jak to usłyszałem to aż mi szczena opadła... lemmingi kupią wszystko, a czasami najbardziej debilne pomysły z gatunku WTF??? okazują się yyynnowacyjne, LOL
      • Gość: qqq Re: Z jednej strony - gratuluję sprytu i wytrwało IP: *.dynamic.chello.pl 27.05.11, 21:49
        >większość byznesów to po prostu kupić taniej za rogiem, sprzedać droże
        > j za kolejnym

Nie, to kupić w jednej części świata i znaleźć na to klientów w drugiej części. Cena tej usługi jest wyznaczana przez rynek, i jak widać wciąż jest za mało usługodawców.
      • stek22 Re: Z jednej strony - gratuluję sprytu i wytrwało 27.05.11, 22:09
        I o co Ci chodzi? Toż to klasyczny handel. Czemu nie jak są klienci.
        • piotrns Re: Z jednej strony - gratuluję sprytu i wytrwało 27.05.11, 23:05
          > I o co Ci chodzi? Toż to klasyczny handel. Czemu nie jak są klienci.

Po prostu szkoda, że zamiast produkować coś na miejscu, znowu tyle osób zajmuje się pośrednictwem między producentem a końcowym użytkownikiem...
          • split-fire Dokładnie! 28.05.11, 13:57
            .
    • Gość: to ja Ależ tę "niszę" już dawno zauważyli wielcy IP: 194.181.224.* 27.05.11, 17:13
      Wystarczy porównać ceny w polskich sklepach Mothercare, czy Bodyshop z tymi w UK. Przebicie ponad 100%.
    • fleshless niektórym to szkoda, nie? hehe, okazuje się 27.05.11, 19:23
      że pieniądz leżał na ulicy tylko się jaśnie państwo skapować nie potrafiło,
      bo przecież bele czym to się brzydzi jeden z drugi,
      Ferdek Kiepski, dla którego nie ma pracy, bo nie ma ofert dla ludzi z jego wykształceniem...
    • sselrats "W Anglii nie ma czegoś takiego jak hurtownia" 27.05.11, 19:38
      O swieta ignorancjo. Polaczek po prostu nie wiedzial, ze sa i jak z nimi rozmawiac...
      • Gość: no gosc Re: "W Anglii nie ma czegoś takiego jak hurtownia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.11, 20:41
        Sam(a) nie masz pojecia Sprobuj kupic cos hurtowo w next, mother care albo m&s a wtedy pogadamy
        • Gość: elo Cwoku szpakami karmiony... IP: 122.96.50.* 27.05.11, 21:06
          przeciez to co wymieniles to sa sklepy a nie hurtownie...
          • the_watcher Re: Cwoku szpakami karmiony... 27.05.11, 23:22
            Gość portalu: elo napisał(a):

> przeciez to co wymieniles to sa sklepy a nie hurtownie...

To są marki, nie sklepy... I produkty o tych marka dystrybuowane są wyłącznie we własnych sieciach sklepów.
            • Gość: Romek Potwierdzam IP: *.pres.cable.virginmedia.com 29.05.11, 08:35
              Tutaj sklepy czy sieci handlowe maja wielkie magazyny na zapleczach gdzie czesto podjezdzaja cale tiry z asortymentem.
      • Gość: am A po kiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.11, 21:51
        Po kiego było mu wiedzieć, czy faktycznie te hurtownie są i jak z nimi gadać, skoro może sprowadzać odzież z ich pominięciem? Dzięki czemu ma na dzień dobry produkty tańsze o kilkadziesiąt procent? Miał się ćwiczyć w negocjacjach (zresztą jako mały sklep mógłby sobie ćwiczyć do upojenia), żeby z hurtowni mieć ceny po jakich on sprzedaje w Polsce?
        I nie rozumiem skąd to pogardliwe określenie Polaczek? Bo nie siedział nie jojczył na los tylko zakasał rękawy i wymyślił skuteczny sposób na zarabianie pieniędzy?
      • Gość: GRZESIEK Re: "W Anglii nie ma czegoś takiego jak hurtownia IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 29.05.11, 17:00
        NIE POLACZEK A RACZEJ SPORY POLAK PO ZA TYM WIEDZIAŁ JAK Z NIMI GADAĆ BO PO ANGIELSKU GADA DOBRZE JAK TAK DOBRZE UMIESZ Z NIMI GADAĆ TO SIE MOZE POCHWAL CO ROBISZ

POZDRAWIAM O MNIE JEST TEN ARTYKUŁ
    • Gość: GęśWacka Mieżdunarodnyj spjekulant. IP: *.icpnet.pl 27.05.11, 19:45
    • sselrats Dobry biznes. Musi konkurowac z innymi. 27.05.11, 20:23
      Jak mu przybedzie konkurencji to moze znajdzie te hurtowni co mowi ze ich nie ma w UK. A moze juz teraz bierze z hurtowni tylko ze nie mowi...
    • Gość: ekonom w polsce nie ma dobrych sklepow IP: *.warszawa.vectranet.pl 27.05.11, 20:23
      zakupowcy wychodza zalozenia ze lepiej sprzedac 3 rzeczy za 500 zeby zarobic 900,
      niz 300 za 230 i zarobic 9000

• Gość: mi Re: w polsce nie ma dobrych sklepow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.11, 22:05
        I może (nie twierdzę, że musi tak być) ten pierwszy sposób jest lepszy, a drugi bardziej ryzykowny. Bo łatwiej może być znaleźć 3 klientów za te 500 zł i mieć 900 zł zysku ze sprzedaży niż znaleźć 300 klientów. W przypadku niewielkiego sklepu rzecz jasna.
    • Gość: kera Polska jest 5 razy drozsza i mniej zarabiamy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.11, 21:26
      no ja chciałem sobie kupic nietypową torbe to laptopa. Nietypowa, bo rozmiar 12 cali, w sieci komputerowej voXXs była za 146 złotych, na amazonie kupiłem za 12 funtów, ten sam model targusa.
      • Gość: Mirwisz Re: Polska jest 5 razy drozsza i mniej zarabiamy IP: 70.51.25.* 27.05.11, 21:58
        no ja chciałem sobie kupic nietypową torbe to laptopa. Nietypowa, bo rozmiar 12 cali, w sieci komputerowej voXXs była za 146 złotych, na amazonie kupiłem za 12 funtów, ten sam model targusa.
        -----------------
        Spoko, ten model pochodzi z jednej i tej samej fabryki w Chinach. Oni szyja też torby dla innych "producentów" jak np. Lowepro :)

• Gość: Kluczyk Spoko - Urząd Skarbowy znajdzie bata, spoko IP: *.spray.net.pl 27.05.11, 21:26
      żeby nie było za dobrze
      • natalia_sankowska1 Re: Spoko - Urząd Skarbowy znajdzie bata, spoko 28.05.11, 04:39
        A dlaczego US miałby pochwalać łamanie prawa?
        W tym naszym dziwnym kraju wiekszośc "byznesów" własnie robi sie od d... strony zamiast prawidłowo. W krajach o wyzszych podatkach i kosztach jednak da się działać w pełni legalnie, zaś Polak w swym niedouczeniu ciągle kombinuje, a potem narzeka, że go urzędy przesladują. A działać zgodnie z prawem? Nie, to nie dla nas: robimy co chcemy, prawo to nie dla nas (bośmy mądrzejsi), reguł przestrzegają jedynie frajerzy... Jednym słowem, zgodnie z pewnym kawałem: Polak to nie narodowość, lecz zawód...
    • Gość: inspektor Panie Grzegorzu proszę o zgłoszenie się do US IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.11, 22:15
      porozmawiamy po przyjacielsku
    • Gość: mi No i patrzcie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.11, 22:29
      Tylu jest Polaków w UK i dopiero temu gościowi wpadł do głowy w gruncie rzeczy banalny pomysł-żeby skorzystać z braku cła w Unii i sprowadzać niedrogi towar ze średniej półki. I tego rodacy mu nie wybaczą :-)
      • Gość: Mirwisz Re: No i patrzcie... IP: 70.51.25.* 27.05.11, 23:23
        Mi: Tylu jest Polaków w UK i dopiero temu gościowi wpadł do głowy w gruncie rzeczy banalny pomysł-żeby skorzystać z braku cła w Unii i sprowadzać niedrogi towar ze średniej półki.
        ------------
        Nie dramatyzuj - w każdym miasteczku jak również w Warsiawce są dzisiaj szmateksy z odzieżą "zachodnią" na wagę. Widziałem już odzież szwajcarską, kanadyjską i angielską ... dziadostwo!
    • Gość: q clo..... IP: *.internetia.net.pl 27.05.11, 23:36
      1. clo - mamy unie celną nie ma cła w UE!
      2. VAT - sprzedawca ubranek może być podmiotem zwolnionym podmiotowo z płacenia VATu jeśli jego obroty są zbyt niskie. wtedy paragn w UK i rachunek w PL. Jeśli nie jest to:
      W UK kupuje z miejscowym podatkiem VAT. Przewożąc towar do Polski powinien zarejestrować sie w UK jako podmiot VAT ((jeśli przekroczył obrót) i wykazać transakcje dostawy towaru do Polski z 0 stawką VAT. Różnice pomiędzy podatkiem naliczonym (od zakupu ubranek) a podatkiem należnym (od wywozu =0) odzyskuje sobie w urzędzie w UK
      potem jeszcze wewątrzwspólnotowe nabycie towaru w Polsce (neutralne dla VATowca) i sprzedaż do hurtowni opodatkowana 22%.
      wszystko po to aby podatek był zapłacony od konsumcji (czyli w kraju gdzie ubranka są faktycznie 'konsumowane'). obecnie na 99% podatek jest płacony tylko w UK.
      • Gość: Mirwisz Re: clo..... IP: 70.51.25.* 27.05.11, 23:40
        No i jak tu nie wierzyć ludziom twierdzącym, że urzędnicy przeszkadzają w działalności gospodarczej?
      • Gość: me Re: clo..... IP: *.me.uk 30.05.11, 05:55
        A właśnie, że w UK nie płaci, bo tu stawka VAT na odzież niemowlęcą i dziecięcą wynosi... 0%. Takie tu sobie mamy państwo prorodzinne, a co! :)
    • prababka44 Rozkręcił złoty interes na ubrankach z Wielkiej... 27.05.11, 23:39
      ***Brakuje nam tylko powszechnej, odpowiednio wysokiej ... kultury bycia oraz odpowiednio wysokiej ... uczciwości wobec siebie oraz wobec innych ludzi oraz odpowiedniego kapitału. ***

Kultura bycia i zwyczajna uczciwośc...ot co.
      Ale nie dla połowy naszego społeczeństwa :(
    • Gość: calmy tak sie ciesze IP: *.tktelekom.pl 27.05.11, 23:59
      ze mu sie udalo. Dzielny czlowiek.Oby takich wiecej.
      • natalia_sankowska1 Re: tak sie ciesze 28.05.11, 04:22
        Ten człowiek najzwyczajniej w świecie łamie prawo.
        Po pierwsze, handel wewnatrz UE odbywa się zgodnie z przepisami. Zakup odbywa się z VAT 0% (faktura, nie paragon), dalej normalna dostawa (i rozliczenie kosztów), oświadczenie dla sprzedawcy o dostarczeniu na skład nabywcy... Bez cła - jak to w UE, ale z opłata VAT krajowego. Wtedy można wwozić, ile rynek wchłonie.
        Natomiast sprowadzenie ilości hurtowych towaru pod przykrywką zakupu na cele własne jest ewidentnym naruszeniem prawa. Wwóz towaru na uzytek własny podlega ograniczeniom - niekiedy ilosciowym, czasami (w zależności od rodzaju towaru) wartościowym.
        "GW" po raz n-ty piórem swego, pożal się Boże, "autora" promuje łamanie prawa zachwycając się kolejnym "sposobem na zarobek" ciemnego osobnika, który niedługo sprowadzi na siebie niezłe kłopoty.
        • Gość: llll Re: tak sie ciesze IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 28.05.11, 08:56
          ty nie masz zielonego pojęcia o niczym (natalia_sankowska1), jeszcze raz przeczytaj ten artykuł, i proszę nic więcej już nie pisz
          • Gość: Mirwisz Re: tak sie ciesze IP: 70.51.25.* 28.05.11, 09:10
            Ona wyraźnie reprezentuje nurt romantyczny w tym byznesie od szmateksu :)

• Gość: f Rozkręcił złoty interes na ubrankach z Wielkiej... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.11, 07:48
      taki interes to nic nowego
    • Gość: j POLSKA IP: *.dynamic.chello.pl 28.05.11, 07:58
      Cztery lata temu w Londynie kupiłam bluzkę druga gratis za trzy funty do dziś są ładne nie zmieniają koloru, nie ma co porównywać rzeczy kupione w Anglii a w Polsce.
      • Gość: Mirwisz Re: POLSKA IP: 70.51.25.* 28.05.11, 09:25
        Napisz jaki jest ten kolor jak już ją upierzesz tą bluzkę ...
    • Gość: aada Rozkręcił złoty interes na ubrankach IP: *.dynamic.chello.pl 28.05.11, 08:33
      tez mi interes to sprawa groszowa na ubraniach jest

zarabiamkaseduza.blogspot.com/
    • Gość: businessman Rozkręcił złoty interes na ubrankach z Wielkiej... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 28.05.11, 08:52
      Ja bym tez to zrobil tylko nie mam szwagra a bez szwagra nie jestem pewien.
    • Gość: czarina szybki koniec prosperity IP: *.12-1.cable.virginmedia.com 28.05.11, 10:08
      Ten Pan handluje ubraniami marki PRIMARK, firma w końcu wytoczy mu proces za podszywanie się pod markę, jak to miało miejsce z podobnym sklepem w Kielcach.
      To ogromna sieć więc stać ją na dobrych prawników, szybko pozbędą się małego żuczka...
      • Gość: Mirwisz Re: szybki koniec prosperity IP: 70.51.25.* 28.05.11, 10:13
        Gdyby do tego doszło to polecam jako obrońcę mecenasa od walenia andronów czyli pana Rogalskiego - to bardzo zdolny prawnik :)

• kosm.aty Re: szybki koniec prosperity 28.05.11, 10:29
        > Ten Pan handluje ubraniami marki PRIMARK, firma w końcu wytoczy mu proces za podszywanie się pod markę, jak to miało miejsce z podobnym sklepem w Kielcach.

Ale musiałby się faktycznie podszywać pod markę. Za samą sprzedaż mogą mu skoczyć.
        • Gość: Mirwisz Re: szybki koniec prosperity IP: 70.51.25.* 28.05.11, 13:46
          Czemu sam nie zamówi w Pakistanie albo Bangladeszu ubraneczek pod swoją własną nazweczką np. PolMark i sprzedaje legalnie jak panisko na włościach? Ubraneczka dla małych Andżelik i Patryków z wsi i miasteczek? Czemu nie, dopóki państwo jeszcze płaci becikowe :)
          • tomekjot Re: szybki koniec prosperity 29.05.11, 08:44
            Becikowe w Polsce jest najniższe w Europie, więc to porównanie jest nie na miejscu
          • kosm.aty Re: szybki koniec prosperity 29.05.11, 11:05
            > Czemu sam nie zamówi w Pakistanie albo Bangladeszu ubraneczek pod swoją własną nazweczką np. PolMark i sprzedaje legalnie jak panisko na włościach?

A czemu w spożywczym koło mnie jest mleko Łaciate i ser Hochland, zamiast mleka i sera marki "Spożywczak na rogu LTD"?
        • Gość: GRZESIEK Re: szybki koniec prosperity IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 29.05.11, 17:16
          TO O MNIE JEST TEN ARTYKUŁ
          1 SPRAWDZIĆ CO OZNACZ SŁOWO PRIMARK
          2 PISAC GŁUPOTY NA FORUM O PODRABIANIU MARKI
          FIRMA PRIMARK JEST SAMA W SOBIE JAK RUSKI NAUKOWIEC Z OBACZYŁ ROZEBRAŁ PRZEMYŚLAŁ I ZROBIŁ LEPSZE
          TO ONI WŁAŚNIE PODRABIAJĄ ZNANE MARKI
          • Gość: Mirwisz Re: szybki koniec prosperity IP: 70.51.25.* 29.05.11, 17:26
            Chłopie zlituj się i nawet jak jesteś z białostockiego to nie jest to żadnym usprawiedliwieniem ... masakra!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka