Dodaj do ulubionych

"DGP": Internet za darmo? Operatorzy protestują

08.07.11, 08:25
Brak konkurencji jest najbardziej uczciwą konkurencją.
Lepszy darmowy internet na zadupiach za publiczne pieniądze (przynajmniej jest szansa że buractwo zacznie się cywilizować) niż podwyżki diet poselskich - też z publicznych pieniędzy.
Albo przepłacać za srałostrady - też z publicznych.
Obserwuj wątek
    • Gość: teho "DGP": Internet za darmo? Operatorzy protestują IP: 193.109.212.* 08.07.11, 08:33
      jeśli już gdzieś lokować publiczne pieniądze to właśnie w takich inwestycjach jak internet za darmo dla każdego. dostęp do netu powinien być podstawowym prawem każdego obywatela polszewii. ten net gminny jest wolny i ma ograniczenia ale wystraczy do wspomagania nauki języków chociażby. jak ktoś chce więcej niech płaci. nie ma tu żadnej konkurencji dla firm oferujących szybki net.
      • Gość: Whatever bolszewizm czy faszyzm IP: *.home.aster.pl 08.07.11, 10:03
        w życiu nie słyszałem bardziej demagogicznych i bolszewickich (heh, bolszewik protestuje przeciwko gratisowi dla ludu.... to się porobiło) argumentów niż pana wiceprezia.
        Tzn. braku argumentów - nie bo nie!

Aaaaa... zaraz zaraz..... przepraszam kiedyś było globalne pultanie się polskojęzycznych gazet bo któraś wprowadziła gratisowe ogłoszenia....... Efektem było ..... uwaga! ..... werble proszę...... OFICJALNY ZAKAZ PUBLIKOWANIA BEZPŁATNYCH OGŁOSZEŃ.
        • tetlian 85% głosów na TAK?! Można się załamać 08.07.11, 12:55
          85% głosów na TAK?! Można się załamać. Aż tylu czytelników chce żyć w socjalistycznym syfie? Czy oni nie zdają sobie sprawy, że nie ma nic za darmo? Przecież ten "darmowy" internet jest finansowany z podatków, czyli naszych pieniędzy.

Przykre to, że ludzie są tak ślepi :(
          • Gość: Kaczus (Tomek) Re: 85% głosów na TAK?! Można się załamać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.11, 10:50
            Niekoniecznie - może traktują darmowy internet jak infrastrukturę, tak jak drogi lokalne, przecież za nie też płacą podatkami. Jak się mi śpieszy - jadę autostradą i za to płacę, a jak potrzebuję podjechać tylko w jakieś niedalekie miejsce, to mogę przebyć tą trasę drogą lokalną... Proste.
    • Gość: GB Nie ma nic za darmo IP: 92.30.17.* 08.07.11, 08:37
      Gminy biora pieniadze od mieszkancow w formie podatkow - nie ma nic za darmo.

Jesli gminy chca oferowac takie uslugi to czemu nie. Poza tym ten "darmowy" internet nadaje sie najwyzej do email - jest zbyt wolny. Platana konkurencja oferuje szybki internet.

Tlumaczenie ze to jest niezdrowa konkurencja to kompletna bzdura. Tak samo mozna by sie domagac odciecia wody do budynkow bo mozna ja kupicwode mineralna w supermarkecie.

• Gość: d za darmo to mozna w ryj dostać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.11, 08:43
      głupie pismaki
    • Gość: redchili Jaka konkurencja? IP: *.dynamic.chello.pl 08.07.11, 08:52
      Można zjeść zupę z kotła w jadłodajni - za darmo albo pójść do eleganckiej restauracji i zabulić. Czy jadłodajnia to konkurencja dla restauracji?
      A operatorzy niech podniosą standard obsługi, bo może i serwują (jak w powyższym porównaniu) przepiórki z kawiorem, ale na papierowych tackach, a bufetowa ma niemyte od roku pazury i łupież jej się z włosów do tych przepiórek sypie...
      • Gość: Forfiter Re: Jaka konkurencja? IP: *.play-internet.pl 08.07.11, 09:31
        Dobrze prawisz, nalać Ci piwa !
        :-)
    • johanek4e Czy p.prezes Sadowski jest idiotą? 08.07.11, 08:54
      ,czy tylko udaje idiotę?Gminy nie mają nic za darmo,a we własnej przestrzeni publicznej mogą wydawać pieniądze na co chcą(jak im radni pozwolą)i jeżeli to jest "nieuczciwa konkurencja" dla przestrzeni komercyjnej to jest pan społecznym IDIOTĄ!!!!!!!!
    • Gość: coni nie ma nic za darmo!! IP: 81.219.145.* 08.07.11, 09:05
      z tym 'darmowym' netem bedzie tak samo jak z 'darmowa' słuzba zdrowia czyli wysokie podatki i kiepska jakosc.

Wole placic uczciwie prywatnym firmom i wymagac jakosci niz w podatkach i cieszyc sie ze internem jest 'darmowy' hahah
      • Gość: Forfiter Re: nie ma nic za darmo!! IP: *.play-internet.pl 08.07.11, 09:38
        No to płać.
        Twoje pieniądze.
        Może faktycznie wolisz płacić, a może pracujesz dla któregoś z telekomów, twoja sprawa.
        A ja wolę, żeby z moich podatków, coś przydatnego byłoby za darmo.
        Używam kompa do poczytania stron i poczty.
        Taki darmowy net o prędkości 1 Mb/s wystarczyłby mi w zupełności.
        Równie dobrze można krzyczeć, że bezpłatna podstawówka to konkurencja dla tych prywatnych gdzie płaci się 500 zł. czesnego.
        Telekomy liczą chyba na zidiocenie społeczeństwa, ale uwaga ! Może im się udać.
        • sidian Re: nie ma nic za darmo!! 08.07.11, 10:35
          A ja wole, zeby mi obnizyli podatki. Z jakiego powodu czesc podatkow np. mojej babci, ktora jest totalnie wykluczona cyfrowo ma isc na to, zeby gmina sobie dla wszystkich darmowy internet zrobila? Z jakiego powodu kazdy, nawet ten, ktory placi za internet, ma sie dokladac do tego panstwowego internetu? Niech zamiast tego obniza podatki, kazdemu styknie na oplacenie sobie internetu i nie trzeba bedzie darmowego szajsu ludziom wciskac. W ogole po cholere to komu? W czasach, kiedy tepsa daje lacza za pol darmo a UPC (jak ktos ma fart byc w ich zasiegu) za trzy czwarte darmo?

Debilizm politykow nie przestaje mnie zaskakiwac.
          • lechujarek Re: nie ma nic za darmo!! 08.07.11, 11:47
            > Debilizm politykow nie przestaje mnie zaskakiwac.

Jaki znowu debilizm?! To konsekwentna, zaplanowana dalekowzroczna strategia.
            Politycy chcą władzy nad internetem i internet "za darmo" tę władzę (oczywiście pomału, krok po kroczku) tę władzę im daje. Kiedy wszyscy lokalni providerzy w okolicy pójdą z torbami wskutek nieuczciwej konkurencji, albo też wskutek istnienia internetu "za darmo" nikt nawet nie pomyśli o założeniu jakiegoś normalnego internetu (płatnego) nie trzeba będzie ani specjalnie dbać o jakość usługi ani też nie trzeba się będzie specjalnie krępować przy jego cenzurze.
            A wszystko to finansowane oczywiście z kieszeni podatników, i to niezależnie od tego czy podatnik z tego internetu "za darmo" korzysta czy też nie. Innymi słowy, gdyby komuś się zachciało w erze internetu "za darmo" odrzucić tę jakże wspaniałą ofertę państwa i skorzystać jednak z normalnego internetu (płatnego) to w rezultacie taki internauta-kułak będzie płacił dwukrotnie: poprzez podatki i z własnej kieszeni. No i dobrze mu tak, tępić kułaków trzeba, o.

To nie żaden debilizm polityków, to stare sprawdzone socjalistyczne metody. Będą one działać tak samo dobrze - dla polityków oczywiście - jak lecznictwo "za darmo" czy szkoły "za darmo". Debilizmem to się co najwyżej wykazują obywatele, którzy wciąż łapią na ten tani wabik, a kończą jak zwykle z ręką w mokrym i zimnym nocniku.
          • Gość: 1_facet Ograniczenie IP: *.e-wro.net.pl 08.07.11, 12:57
            > A ja wole, zeby mi obnizyli podatki. Z jakiego powodu czesc podatkow np. mojej
            > babci, ktora jest totalnie wykluczona cyfrowo ma isc na to, zeby gmina sobie dl
            > a wszystkich darmowy internet zrobila?

Z takiego ze zyjemy w spoleczenstwie a nie w dzungli i w dzisiejszym swiecie gdzie informacja sama w sobie ma duza wartosc powszechny dostep do niej poprawia byt calego spoleczenstwa takze i twojej babci w sposob posredni.
        • lukask73 Re: nie ma nic za darmo!! 08.07.11, 12:55
          No to zmuś gminę, żeby pieniądze, które przejada na spotkaniach roboczych, przeznaczyła na coś przydatnego. Uda ci się?

Publiczne pieniądze idą na
          * drogi - jakie są, każdy widzi
          * leczenie - kto raz miał przyjemność obcowania z tzw. służbą zdrowia, zdrowia już nie ma
          * szkoły - gdzie nie ma motywacji ani mechanizmów wymuszających dobre kształcenie przez najlepszą kadrę; liczy się tylko tzw. „awans zawodowy” zdefiniowany w rozporządzeniu ministra edu.

Każda złotówka wydana przez rząd dowolnego szczebla to więcej niż złotówka straty dla społeczeństwa w skali globalnej, nie licząc zepsucia moralnego spowodowanego zakorzenianiem się świadomości, że można coś mieć nie płacąc.

Jest to kolejny chwyt z serii „damy wam”. Jak już się do tego państwowego internetu podłączysz, zobaczysz, że jest tyle wart, co gminny ośrodek zdrowia.
          • Gość: 1_facet Re: nie ma nic za darmo!! IP: *.e-wro.net.pl 08.07.11, 13:03
            > Publiczne pieniądze idą na
            > * drogi - jakie są, każdy widzi
            > * leczenie - kto raz miał przyjemność obcowania z tzw. służbą zdrowia, zdrowia
            > już nie ma
            > * szkoły - gdzie nie ma motywacji ani mechanizmów wymuszających dobre kształcen
            > ie przez najlepszą kadrę; liczy się tylko tzw. „awans zawodowy” zde
            > finiowany w rozporządzeniu ministra edu.

Drogi - Czy to panstwo buduje drogi czy prywatne firmy ( np Chinczycy ) ?
            Dodatkowo budowa drogi to koncept naukowy a wymagania ciecia kosztow na kazdym etapie produkcji zawsze sprawi ze drogi "beda do dupy" i trzeba je bedzie zaraz naprawiac.

Leczenie - Sluzba zdrowia przed psudoliberalna reforma byla 10 razy leszpa.
            Dodatkowo roznice miedzy sluzba zdrowia socjal europejska a zliberalizowana w stanach widac na kazdym kroku.

Szkoly - Szkolnictwo jest przestarzale o 150 lat i nazlezy je zreformowac , zgadzam sie.
      • Gość: .... Re: nie ma nic za darmo!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.11, 09:39
        tylko kolego zapominasz ze zyja miedzy nami rodziny ktore maja miesiecznie pare set zlotych i nawet placenie firmie 20-30zl/m-c to dla nich wydatek duzy, co myslisz ze ktos z przyzwoitym dochodem bedzie wybieral darmowy i wolny internet. Troszke pokory i zastanowienia sie po co wogole ten darmowy internet powstaje na terenach gmin...
        • sidian Re: nie ma nic za darmo!! 08.07.11, 10:37
          Po co on w ogole powstaje dla wszystkich w takim razie? Moze i sa takie rodziny i co z tego? Sa MOPSy, MOPRy i rozne inne organizacje. Moze zamiast dawac darmowy internet doinwestowac te osrodki, zeby w ramach pomocy spolecznej umozliwialy rowniez dostep do internetu? Zamiast dawac _wszystkim_? Koszty mniejsze, bezsens tez mniejszy.
    • Gość: ziutek "DGP": Internet za darmo? Operatorzy protestują IP: *.aster.pl 08.07.11, 09:21
      a gdzie w ankiecie jest odpowiedź "TAK"????
      Przypomina mi to zadawanie pytania w taki sposób: "czy zawsze bijesz matkę, kiedy ją okradasz?"
      • Gość: LOL Re: "DGP": Internet za darmo? Operatorzy protestu IP: *.warszawa.vectranet.pl 08.07.11, 12:33
        Dokładnie o to samo miałam spytać. Dlaczego tylko "w wybranych miejscach"?
    • Gość: ja pazerność ich zgubi IP: *.ip.shentel.pl 08.07.11, 09:24
      To wielki biznes jest postawić kompa i dzielić net! Kupić za 2000 i sprzedać frajerom. A kto mi zabroni dawać za darmo! Soierdala....ć leszcze! Net za friko i dla każdego , ale wówczas nie ma kontroli!
      • lukask73 Zatem kup i rozdawaj 08.07.11, 12:57
        Ale zapłać swoimi pieniędzmi, a nie moimi.
    • Gość: Forfiter "DGP": Internet za darmo? Operatorzy protestują IP: *.play-internet.pl 08.07.11, 09:29
      Cały kraj powinien być pokryty siecią bezpłatnego internetu, bez limitów o prędkości 1 do 2 Mb/s.
      To oczywiście będzie kosztowało, ale chcemy awansować cywilizacyjnie czy nie ?
      Jeśli operatorzy chcą zarabiać to niech oferują rozwiązania szybsze i po sprawie.
    • Gość: eMCe "DGP": Internet za darmo? Operatorzy protestują IP: *.waw.cdp.pl 08.07.11, 10:08
      Internet po pierwsze NIE jest za darmo dla wszystkich, a dla "wykluczonych cyfrowo", czyli gmina buduje sieć za pieniądze unijne (czyli z podatków nas wszystkich) i daje najbiedniejszym - tym co właśnie nie płacą podatków. I nie rajcujcie się tym netem - prędkość jest śmieszna! max 512kb i to nie do Internetu, ale do styku z siecią! Zatem korzysta 200-300 osób a łącze ma 10Mb - ile jest do podziału? Ślimaczy się ten net, i normalny człowiek szału by dostał!
      • lukask73 Re: "DGP": Internet za darmo? Operatorzy protestu 08.07.11, 13:01
        > max 512kb i to nie do Internetu, ale
        > do styku z siecią! Zatem korzysta 200-300 osób a łącze ma 10Mb - ile jest do po
        > działu? Ślimaczy się ten net, i normalny człowiek szału by dostał

Jeszcze jeden argument, który wg entuzjastów jest za, a rzeczywiście jest przeciw. Po co inwestować w coś, co już z góry jest skazane na porażkę? Może wymyślmy jeszcze darmowe jadłodajnie dla wykluczonych pokarmowo? To nic, że będą tam porcje jak w Oświęcimiu (chleb i cienka zupa na burakach, razem 100 gramów), ale efekt propagandowy jest. W naszej gminie głód został zlikwidowany!!! W kolejnym kroku można urządzić punkty wydawania darmowej odzieży w postaci worków jutowych z otworem wyciętym na głowę. Wszystko za pieniądze Unii oczywiście.
        • Gość: 1_facet Kapitalizm upada IP: *.e-wro.net.pl 08.07.11, 13:11
          > Jeszcze jeden argument, który wg entuzjastów jest za, a rzeczywiście jest przec
          > iw. Po co inwestować w coś, co już z góry jest skazane na porażkę? Może wymyślm
          > y jeszcze darmowe jadłodajnie dla wykluczonych pokarmowo? To nic, że będą tam p
          > orcje jak w Oświęcimiu (chleb i cienka zupa na burakach, razem 100 gramów), ale
          > efekt propagandowy jest.

Kapitalizm nawet nie potrafi zaspokoic tak podstawowych potrzeb ludzkosci jak jedzenie w warunkach gdzie jest nadprodukcja i efektem tego jest ze kilka milliardow ludzi na planecie gloduje lub jest niedozywionych.

• mieszczuch123 "DGP": Internet za darmo? Operatorzy protestują 08.07.11, 10:15
      ... a może tak gminy zafundują mieszkania za darmo.
    • rabin_zec "DGP": Internet za darmo? Operatorzy protestują 08.07.11, 10:16
      Żal im d... ściska, to niech dadzą tani internet bez "lojalki" czyli tzw promocji czy pakietów.
      • lukask73 bez lojalek 08.07.11, 13:06
        Tam gdzie jest konkurencja, nie musisz się obawiać operatora. Ja mam 100 Mb bez żadnych promocji czy lojalek za 48 zł. Ale mieszkam w dużym mieście, gdzie operatorów jest kilkudziesięciu. Gdyby ten pomysł wszedł w życie, połowa może zniknąć z powodu nieuczciwej konkurencji.

A dlaczego nieuczciwej? Bo w ramach tego projektu, jeden operator będzie miał gwarantowaną klientelę i pieniądze, ściągane z nich pod przymusem. Nawet gdyby chodziło o 10 zł na mieszkańca, czasami mogą się z tego uzbierać potężne kwoty. Na tyle duże, że warto będzie pomyśleć o zawarciu bliższej znajomości z wójtem czy innym burmistrzem...
    • Gość: easy Spokojnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.11, 10:21
      Gdy wszystkie gminy w Polsce będą świadczyć usługi darmowego internetu, to operatorzy internetu wyniosą się z kraju? Chyba raczej nie ;)
    • Gość: Michał Znowu durny sondaż IP: *.pl 08.07.11, 10:30
      Pytanie:
      - Czy uważasz, że internet w gminach powinien być za darmo?
      I trzy możliwe odpowiedzi:
      - Tak, w wybranych miejscach
      - Nie, to uderza w prywatnych operatorów
      - Jest mi obojętne, korzystam z internetu w pracy

A jak uważam, że "Tak, wszędzie" to co mam zaznaczyć. I nie ma też mojej ulubionej "Nie mam zdania", która nie jest tożsama z "Jest mi obojętne".
    • wiesscar szybki bezplatny internet w calej Polsce 08.07.11, 11:02
      zadne zabawy z "prywatnymi" francuskimi czy innymi telekomami, panstwo polskie stac na taka inwestycje tylko pilnowac drzewek, chlebkow, rosoly, siakowsobie i sawickie by nie kradli,
      i styknie kasy na wiele rzeczy potrzebnych dla spoleczenstwa,

korzystam w Saczu z darmowego internetu sfinansowanego przez miasto, jest bardzo wolny ale nie stac mnie na placenie wiec to dla mnie duza pomoc, nie jestem wykluczony z internetu,

a UE jak daje (lub doklada) na takie inwestycje to wymaga by byly wolne i nie stanowily konkurencji dla prywaciarzy, moj internet wymaga przelogowania co 30 minut, czasem jest czasem nie ma, czesto zwalnia, wiec i tak jak ktgos stac to nie wytrzyma z takim internetem i zaplaci prywaciarzom, kapitalistom i innym oligopolistom czy monopolistom na rynku telekomunikacyjnym,

jesli chodzi o umowy to telekomy traktuja ludzi jak debili, a ludzie sie godza, bezplatny necik troche nosa im utrze,
    • Gość: mi "DGP": Internet za darmo? Operatorzy protestują IP: *.dynamic.mm.pl 08.07.11, 11:07
      No ładnie... gminy zainwestowały w Internet, pobrały kredyty, a teraz może ktoś wymyśli ustawę, która to ograniczy.. To dopiero będzie marnotrawstwo.. tak jakby operatorzy nie mogli zaoferować lepiej i więcej w dobrej cenie..

Każda gmina powinna sama zadecydować, czy i jak udostępniać darmowy Internet, analizując czy to w danym przypadku utrudni rozwój infrastruktury. Często takiego zagrożenia nie ma, bo sama gmina buduje światłowody i potem wynajmuje na równych zasadach operatorom, którzy świadczą dostęp dla mieszkańców.

Na razie to firmy telekomunikacyjne niestety żerują na ludziach, bo umowy są z góry na rok czy dwa, a wypowiedzenie wcześniej grozi takimi obciążeniami dla klienta, że już bardziej opłaca się płacić do końca umowy. Na przykład 40 zł/m-c za Internet, w promocji, podczas gdy cennikowo kosztuje ponad 100 zł. Jeśli klient wycofa się wcześniej, zwraca udzielone zniżki. I nie ma na to rady, bo w danym bloku czy na danym osiedlu jest 1-2 operatorów, którzy narzucają tego typu warunki. Ostatnie dwa miejsca mojego zamieszkania to właśnie taka sytuacja, z różnymi operatorami, więc praktyka jest powszechna...
    • Gość: Jaro Obawiam się, że "darmowy" Internet jest droższy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.07.11, 11:20
      od "płatnego". Po pierwsze nie ma nic za darmo. Żeby taki "darmowy" internet funkcjonował potrzebne są inwestycje, które w tym przypadku sa finansowane z podatków. Czyli pieniądze na jego powstanie wpierw muszą być zabrane obywatelom, po drodze rozkradzione, choćby na opłacenie urzędników, którzy zajmują się ściąganiem podatków.

Kolejna rzecz, to inwestycja w infrastrukturę. Nie wierzę, żeby jakakolwiek instytucja państwowa/samorządowa/miejska potrafiła racjonalniej inwestować pieniądze niż robią to prywatne firmy - w tym przypadku operatorzy telekomunikacyjnym.

Proszę zwrócić na gigantyczne koszty najprostszych inwestycji realizowanych przez instytucje publiczne. W moim mieście wybudowanie małego przejścia dla pieszych to koszt około miliona złotych. Za te pieniądze przecież można wybudować cały dom !!!

Koszt zabawek (robionych z rur i drewna) do parku dziecięcego to dziesiątki tysięcy złotych !!! Przypuszczam, że miejski, "darmowy" internet kosztuje podobnie, rzędy wielkości więcej niż komercyjny.

Podsumowując - tzw. darmowy Internet, jak i wszystkie publiczne inwestycje kosztuje finansujących go podatników wielokrotnie więcej od komercyjnego. Zamiast "bezpłatnych" inwestycji należy obniżyć podatki i pozwolić podatnikom SAMODZIELNIE decydować, na co wydać zarobione pieniądze. Zaręczam, że tak wyjdzie wielokrotnie taniej.

• lukask73 koszty finansowania 08.07.11, 13:12
        > rozkradzione, choćby na opłacenie urzędników, którzy zajmują się ściąga
        > niem podatków.

Koszty ściągania podatków dochodzą w Polsce do 1/3 uzyskanej kwoty.
        tnij.org/cenapodatku
        Kolejne części będą urywać urzędnicy szczebla samorządowego i z definicji nieoptymalne zarządzanie. Do tego dochodzi cena usługi, która dzięki polskiej specyfice może być wyraźnie większa od rynkowej i jakość usługi, na którą nikt nie będzie miał najmniejszego wpływu (co pan chcesz? przecież masz pan za darmo to jeszcze nosem kręcisz???).
      • Gość: 1_facet Liczby IP: *.e-wro.net.pl 08.07.11, 13:16
        A skad wiesz ze efektem wyzszych wydatkow nie jest lepsza jakosc kontrukcji, masz jakies liczby na poparcie swojej tezy czy wrozysz ze szklanej kuli ?
        • lukask73 Re: Liczby 12.07.11, 09:49
          Życie, misiu, życie... Nic nie zrozumiałeś. To my będziemy płacić więcej, ale pieniądze, zanim dotrą do operatora, zostaną zdziesiątkowane i rozkradzione na unijne projekty infrastruktury, premie dla dyrektorów odpowiednich departamentów, duża część z nich jest zmarnowana już na starcie, bo urzędnicy skarbowi też dostają trzynastki i przejadają nawet 30% twoich podatków.

Poza tym opertator nie będzie miał żadnej motywacji do podnoszenia jakości usług z tego samego powodu, dla którego administratorzy polskich dróg pozwalają na coraz większe dziury w tych drogach. Ty będziesz mógł co najwyżej poprzeklinać pod nosem.
    • petro71 "DGP": Internet za darmo? Operatorzy protestują 08.07.11, 11:37
      Dla porównania, oferta dostępu w dużych w dużych miastach na Ukrainie, 100 mb/s (w obie strony) kosztuje w przeliczeniu ok 39 zl. miesięcznie, najczęściej bez długotrwałych umów lojalnościowych. I nie jest to najwyższa z oferowanych szybkości, w Kijowie widziałem niedawno propozycję 1gb/s (wchodząca) i 100 mb/s (wychodząca) za ok 134 zl. miesięcznie. Nie mogę zrozumieć, dlaczego w Polsce ceny za wolny internet są tak wysokie?
    • zenula5 "DGP": Internet za darmo? Operatorzy protestują 08.07.11, 11:48
      Wolny rynek? Smiech na sali. TPSA przez 20 lat skutecznie blokowała rozwoj telekomow w Polsca chroniac swoj monopol. Szkoda , ze panowie z Polskiej Izby Informatyki i Telekomunikacji ślepi i nieskuteczni do tej pory teraz ronią łzy. A latami niedostrzegali najwiekszych opłat w Europie za telefony, internet i komorki oraz gigantycznych zysków transwerowanych przez TPSA do Francji. 20 lat to była wystarczajaca ilosc czasu by internet był w kazdym miejscu w kraju , ktory lezy w srodku Europy. A JESTESMY NA 3 MIEJSCU OD KONCA W DOSTEPIE I KORZYSTANIU Z NIEGO. "Dziękuję" ci TPSA, panom z PIIT i rządowi za taka "skutecznosc".
      zenula.
    • Gość: bolek smieciu jeden IP: 93.107.22.* 08.07.11, 12:05
      a panowie z sieci komoreczkowych plawia sie w luksusie, a ty szary czlowieku plac za internet plac
    • Gość: koniectegoodbrego Internet jest za DARMO! IP: *.tpnet.pl 08.07.11, 12:40
      świadczy go firma Aero2 (aero2.pl/) Wymogiem uzyskania częstotliwości od urzędu było darmowe świadczenie usługi o ograniczonych parametrach. aero2.pl/www/ubdi.html - Tu można się podłączyć.

Mnożenie "darmowych internetów" jest marnotrawieniem publicznych funduszy. Lepiej naciskać na firmę Aero2 i wymusić łatwiejszy dostęp.
    • ubuntu-one "DGP": Internet za darmo? Operatorzy protestują 08.07.11, 12:50
      Nie wierze, że każdy będzie chciał korzystać z darmowego, za to bardzo wolnego Internetu. Redaktorów GW prosiłbym o pomyślunek. Ten darmowy jest zasadniczo dla ludzi wykluczonych, których nie stać na łącza szerokopasmowe. Kogoś kogo stać po jednym dniu zdecyduje, że woli zapłacić i mieć Internet, za pomocą którego będzie mógł słuchać muzyki, ściagać filmy, a nie jedynie czytać informacje na Onecie. Internet o szybkości 256K czy 512K nie jest jakimś tam przecież luksusem, więc powinien być za darmo, tak samo jak za darmo dzwonimy na 112.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka