Gość: njliber IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.11, 08:36 Przypominam wszystkim upośledzonym że jeżeli ktoś ich do czegoś zmusza to należy dzwonić na numer 997. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nchyb Re: "DGP": Kodeks pracy zawieszony na weekend 27.07.11, 08:59 "Zyskują na tym jednak obie strony, bo na dodatkową pracę godzą się te osoby, które chcą dorobić do pensji" - mówi radca prawny Grzegorz Orłowski. Zaznacza, że firmy rzadziej obchodziły by prawo, gdyby mogły elastyczniej stosować przepisy o czasie pracy. i tu pies pogrzebani. Jedni naprawdę chcą dorobić, inni chcą pracujących, ale zawsze znajdą się tacy, co chcą innych uszczęśliwiać na siłę. Stąd wynajdywanie luk w prawie... Odpowiedz Link Zgłoś
alt.er.ego Re: "DGP": Kodeks pracy zawieszony na weekend 27.07.11, 11:08 Co ten radca prawny pieprzy - obchodząc prawo zysk mają tylko pracodawcy, pracownik t r a c i dodatek za nadgodziny lub pracę w dni wolne jaki powinien otrzymywać zgodnie z prawem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majki Re: "DGP": Kodeks pracy zawieszony na weekend IP: *.dynamic.chello.pl 27.07.11, 12:49 zgadzam się z autorem tekstu powyżej. pracuje w weekend i to pracodawca a nie pracownik zyskuje płacąc mniejszą stawkę godzinową. nie wspominając że ty tracisz weekend,100% dniówki i godziny nocne.wszyscy nas w D.... rąbią!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roger45 Slusznie oburzonym Pracownikom proponuje: IP: *.dynamic.chello.pl 27.07.11, 15:13 Slusznie oburzonym Pracownikom proponuje: -zalozcie firme i zadbajcie o los swoich pracownikow -wyplacajcie im od 7 do 15 tys netto, zeby mogli godnie zyc -pelne wynagrodzenie za urlop i chorobe -wykupcie pracownikom opieke medyczna, wczasy pod grusza, auto sluzbowe -nie zapomnijcie o przedszkolu i cmentarzu przyzakladowym Wtedy naprawde wszystkim zaimponujecie Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: "DGP": Kodeks pracy zawieszony na weekend 27.07.11, 22:05 > Co ten radca prawny pieprzy - obchodząc prawo zysk mają tylko pracodawcy, praco > wnik t r a c i dodatek za nadgodziny niekoniecznie. Może zyskać możliwość pracy w ogóle. Bo to dla wielu lepsze, niż brak pracy... Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Re: "DGP": Kodeks pracy zawieszony na weekend 27.07.11, 11:10 A wiesz co to jest tzw "przymus ekonomiczny"? To wtedy, gdy pensja nie wystarcza do pierwszego a w domu dzieci głodne i bose. Wtedy człowiek MUSI zap...lać w weekendy, bo przecież dzieci nie zabije. I nie ma to nic wspólnego z "chęcią pracy w nadgodzinach" ani nawet z chęcia bogacenia się. To jest właśnie neoniewolnictwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KasHer Re: "DGP": Kodeks pracy zawieszony na weekend IP: 160.83.30.* 27.07.11, 13:46 Kiedyś była bieda wtedy gdy nie było nawet 3 kartofli do zjedzenia. Kilogram kosztuje w tej chwili 1zł. Tylko że w tej chwili minimalna egzystencje rozumie się tak jak kiedyś mieli bogacze miejscy, zróżnicowane posiłki, media, a już obowiązkowo trzeba zaliczyć wakacje na Chorwacji. Pomyśl że teraz pracodawca może brać tego samego pracownika. Tak korzystałby z innych zatrudnianych specjalnie na weekendy. Przymus ekonomiczny to jedyny słuszny przymus. To przymus poprawienia sobie warunków bytowych i to pcha ludzi do przodu. Jeśli uważasz że nie, to pogadaj z panami z krakowskich plant. Oni nie mają przymusu ekonomicznego. Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Re: "DGP": Kodeks pracy zawieszony na weekend 27.07.11, 14:09 "Poprawiania warunków bytowych"? Mylisz się. Ci ludzie pracując w weekendy własnie sobie funduja dysfunkcyjna rodzinę dziedzicznie obciążona nędzą. Te dwa dni pracy nie sa po to by wyjechac do Chorwacji, ale po to by dziecku kupić podręczniki szkolne, które za rok trzeba bedzie wyrzucić bo bedą juz nieaktualne. Bogactwo takiej rodziny wcale od tej pracy w weekendy nie rośnie. I obudź się, zdejmij piżamkę i spójrz na Polske trochę odleglejszą od Krakowskiego Przedmieścia. Praca w weekendy to nie nowy sposób na zostanie milionerem, a jedyne wyjście by nie mieszkać pod mostem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KasHer Re: "DGP": Kodeks pracy zawieszony na weekend IP: 160.83.30.* 27.07.11, 14:34 Praca w weekend to może być również sposób aby zjeść bułke z serem a nie z samym masłem. Nie zmienia to faktu że gdybyś okazji do tej pracy nie miał to jadłbyś tylko z masłem. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: "DGP": Kodeks pracy zawieszony na weekend 27.07.11, 22:06 > Nie zmienia to faktu że gdybyś okazji do tej pracy nie miał to jadłbyś tylko z > masłem. niekoniecznie. Przy braku tej pracy nie tylko na masło, ale i bułkę mogłoby nie starczyć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lone Re: "DGP": Kodeks pracy zawieszony na weekend IP: *.play-internet.pl 27.07.11, 09:02 i co mają powiedzieć? pracodawca zgodnie z umową obowiązuje nas do zostania 6 i 7 dnia w pracy? a my nie chcemy już bo chcemy w końcu po całym tygodniu odpocząć? To co policja może? uświadom mi bo nie rozumiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kumpel Re: "DGP": Kodeks pracy zawieszony na weekend IP: *.connected.pl 27.07.11, 09:17 Wystarczy powiedzieć- nie, dziękuję nie interesuje mnie praca w weekend. A jeżeli czujesz się zmuszany to zgłoś to do PIP albo najprościej- znajdź inną pracę. Ale jak zwykle nieroby chciałyby zarabiać jak pracodawcy ale odpowiedzialności i odwagi żadnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Skrzat Re: "DGP": Kodeks pracy zawieszony na weekend IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.11, 10:06 Są to zwykli pracownicy, którzy chcą normalnie pracować, a nie jest normalna pracą w tym wypadku praca przez 7 dni w tygodniu. Poza tym, ci którzy by chcieli - niech pracują, ale niech mają liczone jak za nadgodziny a nie jak za normalną pracę. Te "nieroby" /dla mnie normalni pracownicy/ często zarabiają najniższą krajową /bez względu na to jaki zysk wypracowuje firma/, więc dlaczego mają ponosić za nią odpowiedzialność - wystarczy jak odpowiedzialnie i odważnie dbają o swoje stanowisko pracy. Jeśli pracodawca Reprezentujesz typowe myślenie oszołomów - ludzie mają się zacharowywać, a zyski są dla właściciela, który w dodatku szuka każdej możliwości oszczędności na pracownikach. Jak masz znajomego biznesmena, to zaproponuj mu w jego firmie, żeby pracownicy zarabiali niewielką pensję + jakiś procent od zysków firmy. 99% pracodawców ci powie, że to oni ryzykują i nie będą obdarowywali prezentami pracowników. Odpowiedz Link Zgłoś
merinfo Re: "DGP": Kodeks pracy zawieszony na weekend 27.07.11, 11:53 Nie masz racji do końca. Jako przedsiębiorca zatrudniajcy pracowników zaoferowałam im niewielką pensję i % od zysków wypracowanych. 99% odmawia, bo wolą z góry wiedzieć ile zarobią. Nie interesuje ich marża od wykonywanej pracy, bo w tej sytuacji zobaczyliby jak kiepsko pracują. Ja pracowałam w takim systemie prowizyjnym w sklepie odzieżowym i wiedziałam kiedy moge sobie pozwolić na niższą efektywność w pracy. Inne sprzedawczyni uznały to za wyścig szczurów. Teraz jestem przedsiebiorcą i szanuje prace swoich pracowników, bo wiem, że po części od ich pracy zależy działalnośc firmy. Stawiam sprawy jasno, jak ktoś się nie zgadza to nie ma zatrudnienia i już. Nie wiele jest osób z pasją, którzy chcą pracować i czegoś się nauczyć przy okazji, mając widoki na większą pensję. Wiekszość etatowców uważa, że pracują to im się należy, nie biorąc pod uwagę, że jakośc ich pracy jest bardzo ważna i trzeba się czasami przyłożyć i wyjśc poza szereg. Proszę wybaczyć mi skróty myślowe w moim poście, ale nie podoba mi się uogólnianie w artykule i w niekórych postach, więc dlatego moja uwaga. Pozdrawiam wszystkich przedsiebiorczych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KasHer Re: "DGP": Kodeks pracy zawieszony na weekend IP: 160.83.30.* 27.07.11, 13:51 Jak zysk jest ujemny to rozumiem że pracownicy złożą się na firme? Pozatym ktoś miał pomysł, pieniądze i odwage do realizacji. Dlaczego ma komukolwiek coś dawać? Jakbyś obmyślił jakiś plan na firme to brałbyś za wspólnika każdego kto się nawinie? Odpowiedz Link Zgłoś
plosiak Re: "DGP": Kodeks pracy zawieszony na weekend 27.07.11, 16:22 Czytanie ze zrozumiem wyrządza Ci krzywdę ? Dziewczyna Ci jasno napisała: niska pensja plus premia od zysków. Albo stała pensja, ale bez premii. Kawał życia pracowałem w systemie motywacyjnym i nie narzekam. Wtedy nikt nie opowiada plotek, nie pija godzinami kawy, każdy po prostu pracuje i już. Natomiast pracowałem też w urzędach i ci, co najgłośniej narzekali, protestowali dalej tam się kiszą. Ci, którym przeszkadzała biurokracja, układy, brak kompetencji poodchodzili i na ogół założyli własne biznesy. Teraz sam jestem pracodawcą i stosuję podobne zasady. Nikt jeszcze z pracy nie zrezygnował, a cv mam cały segregator, więc chyba wiem o czym piszę. Z mojego doświadczenia wynika, że pracownicy dzielą się na roszczeniowych leni, wiecznie chorujących, minimalistów oraz ambitnych, pomysłowych ludzi, którzy rozumieją otaczający ich świat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KasHer Re: "DGP": Kodeks pracy zawieszony na weekend IP: 160.83.30.* 27.07.11, 16:46 Co innego system motywacyjny. Dziewczyna pisała to raczej w innym tonie ;] Ja pracuje w systemie prowizyjnym z bardzo niską podstawą, na zasadach umowy agencyjnej. Odpowiedz Link Zgłoś
merinfo Re: "DGP": Kodeks pracy zawieszony na weekend 29.07.11, 12:04 Dokładnie chodziło mi o system motywacyjny. Jednak nie ma znaczenia jak to się nazywa (prowizja czy motywacja, no może różnica w rozliczeniach)i jak nazywa się zawarta umowa, chodzi głownie o ideę, że nie ma stałej pensji "czy się stoi czy się leży", ale zależna jest od efektów pracy. Ja ze swojej strony dokładam wszelkich starań, aby pomóc pracownikom w uzyskiwaniu jak najwyższych efektow w postaci bezpośrednich rozmów, szkoleń, literatury fachowej, odpowiednich narzędzi pracy. Z doświadczenia jednak widzę, że nie każdy potrafi to docenić. Tylko tacy, którzy byli po obu stronach "umowy o pracę". Pozdrawiam przedsiębiorczych ------------------- all inclusive dla wszystkich 14.pl/zlotee_wakacje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Bzdura, to są nadgodziny i nie ma tematu IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.07.11, 09:07 wystarczy udowodnić, że wykonuje się te same zadania, w tym samym miejscu i pod nadzorem i to są nadgodziny i żadna druga firma. Ale w naszym kraju, niewielu ma pojęcie, kłania sie niskie uzwiązkowienie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misu "DGP": Kodeks pracy zawieszony na weekend IP: *.chemenergia.com 27.07.11, 09:17 Małe sku...synki żeby swojej bezmózgiej córeczce kupić studia w Szkole Gotowania i Kabały dla Gwiazd w Londynie starają się zmusić pracujących ludzi do niewolnictwa a jakiś pajac prawnik opowiada bzdury o obopólnych korzyściach. Korzyści są wtedy obopólne jak ktoś dobrowolnie bierze nadgodziny i płacą mu za nadgodziny. Prawo, również prawo pracy ma odnosić się do stanu faktycznego a nie do papierowej rzeczywistości tworzonej przez najemne papugi. Odpowiedz Link Zgłoś
bosman_maly Re: "DGP": Kodeks pracy zawieszony na weekend 27.07.11, 09:37 Ktoś siła trzyma tych ludzi w pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Skrzat Re: "DGP": Kodeks pracy zawieszony na weekend IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.11, 10:21 Nie odwracaj sytuacji. Problemem jest tutaj nieuczciwość pracodawców a nie postawa pracowników. Poza tym w pewnych branżach tego typu praktyki są powszechne - więc ryzykujesz tylko utratą pracy, a warunków sobie i tak nie polepszysz. Odpowiedz Link Zgłoś
bosman_maly Re: "DGP": Kodeks pracy zawieszony na weekend 27.07.11, 11:15 Jeżeli sztucznie podwyższasz wartość pracy w biednym kraju - stosując państwowy przymus - to się odbija gdzie indziej. Aby pilnować tego przymusu musisz opłacić wysokie podatki na armię urzędników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aspa Re: "DGP": Kodeks pracy zawieszony na weekend IP: 89.204.168.* 27.07.11, 14:02 Jakoś fakt, że to biedny kraj nie przekłada się na koszty życia. To cię nie dziwi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paulina Re: "DGP": Kodeks pracy zawieszony na weekend IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.11, 11:54 zawsze można krwiopijcę podp......kić w PIP. Dla zasady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: potrzebarozumu Re: "DGP": Kodeks pracy zawieszony na weekend IP: *.range86-173.btcentralplus.com 27.07.11, 13:48 Rachunki, koniecznosc wyzywienia/ubrania i zapewnienia dachu nad glowa dzieciom? Naprawde lata liberalnego prania mozgow przynosza efekty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aspa Re: "DGP": Kodeks pracy zawieszony na weekend IP: 89.204.168.* 27.07.11, 13:58 Sytuacja na rynku pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okik "DGP": Kodeks pracy zawieszony na weekend IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.11, 09:20 Witam, jeśli chcecie pracować właśnie według tego systemu to zapraszam do Laskowca pod Zambrowem do produkcji okien... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benek "DGP": Kodeks pracy zawieszony na weekend IP: *.dynamic.chello.pl 27.07.11, 09:29 istnieje jeszcze coś takiego jak zrównowarzony czas pracy (czy jakoś tak) i wtedy pracodawca sam ustala grafik a TY nie dostajesz nic więcej za pracę w niedzielę Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon Re: "DGP": Kodeks pracy zawieszony na weekend 27.07.11, 09:51 Najlepsza byłaby wizyta PiPy i US naraz. Niestety wizyty PiPy są zapowiadane a "byznesmen" jest zwykle w dobrej komitywie z lokalnym inspektorem. Cóż, republika bananowa (pardą, kartoflana) całą gębą. Odpowiedz Link Zgłoś
bratstrach Re: "DGP": Kodeks pracy zawieszony na weekend 27.07.11, 09:59 Mówisz o inspekcji PIP i US - to samo jest jak wołasz sanepid. Raz miałem taka sytuacje na obozie i jak tylko zgłosiliśmy ze cos jest nie tak z jedzeniem to kucharka przyszła pytac czy to my zadzwoniliśmy po kontrole! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DG "DGP": Kodeks pracy zawieszony na weekend IP: *.dynamic.chello.pl 27.07.11, 09:57 Ludzie. Jest środa rano a Wy zamiast pracować piszecie jaki świat jest zły. Załóż własną firmę i bądź niezależny. Ustal sobie płacę na poziomie 3.000zł netto i 5 godzinny dzień pracy. Jak masz dobry pomysł to Ci się uda a jak nie to znajdź taka pracę aby Cię satysfakcjonowała pod względem finansowym. Teraz się zwrócę do tych co piszą posty na zamówienie. Ludzie, dajcie sobie z tym spokój. Siedzieć cały czas przed kompem, nigdzie nie wychodzić. Świra zaraz dostaniecie. Tak długo będziecie pisać to co Wam ktoś zlecił, że w to uwierzycie. Znajdźcie sobie inna pracę. Odbije się to na Waszej psychice i pozostawi ślad do końca. Zaraz pewnie ktoś kto nie wie o co chodzi mi napisze, że mnie powaliło. Piszę to do tych którzy piszą na zamówienie. Nie warto. Wiem coś o tym. Dajcie sobie spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keraj PIP IP: *.ip.jarsat.pl 27.07.11, 10:18 tak czasem sobie myślę iż fajnie jest pracować na tak zwanej ,państwówce, tak jak to czynią pracownicy PIP . o nic nie muszą się martwić ,wolne weekendy,cały socjal ,delegacje ,norma czasu pracy itd itd a pozostali ....no cóż ,każdy widzi i nagle jeden z cwaniaczków w PIP został oświecony i proszę -wydumał że tak można ! sukces murowany ! tyle tylko że to co odkrył robi się od dwudziestu lat !!!! najlepszym przykładem są firmy ochroniarskie - praca po 300 godzin jest normą i co PIP-owcy ? powiecie że o tym nie wiecie ? ja to bym ten cały PIP rozgonił ,szkoda naszych podatników pieniędzy ! jest to instytucja która już dawno przestała chronić pracowników ,nie mają bladego pojęcia co wyrabia się na rynku pracy ! Odpowiedz Link Zgłoś
knock.out.4 czyli pracę w weekend wybierają osoby które 27.07.11, 11:14 zarabiają 5000 a chcą 7000, Tak? A nie Ci którzy zarabiają 1000 i są zmuszani żeby pracować w niedzielę bo inaczej pójdą na brak i nie będą mieć środków do życia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KasHer Re: czyli pracę w weekend wybierają osoby które IP: 160.83.30.* 27.07.11, 14:39 Tak! Właśnie te osoby mają możliwość zarobić sobie na nie mieszkanie na bruku. A gdyby tej możliwości nie miały to by na bruku żyły. Najwidoczniej wolą pracować w weekend i mieć za co zjeść niż odpoczywać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Greyter "DGP": Kodeks pracy zawieszony na weekend IP: *.cable.net-inotel.pl 27.07.11, 11:24 Hehe. wiem cos o tym przez 3 lata byłem kierownikiem działu w Żabce, po czym wprowadzili nie mogąc się wyrobic własnymi pracownikami to właśnie podzatrudnienie na które ja z kolei nie mogłem się zgodzić. Ludzie pracuja więc po 16 godzin dziennie w trybie normalnym, a więc nie jest to jakies naddzwyczajne wykonywanie dodatkowych zadań, a mają płacone tak jakgdyby praowali na umowie o prace (brak nadgodzin i tym podobny brak dodatkowych świadceń)!! O tym swiadczy chcarakter wykonywanych przez nich pracy, kóry nie jak ma się do innych typów zatrudnienia!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Greyter Re: "DGP": Kodeks pracy zawieszony na weekend IP: *.cable.net-inotel.pl 27.07.11, 11:57 Hehhe powiedziałęm, że nie mogłem się zgodzic na takie traktowanie. Gdyby Pani Paulino czytała ze zrozumieniem to zapewne mniej inwektyw padło by z Pani dłoni na klawiature, czyli co to oznacza?? Że zrezygnowałem po zaproponowaniu takich zmian. Naprawdę życze wszystkim jak najwięcej własciwego zrozumienia tematu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vivapieniata i znów wycieli komentarze IP: *.96.80.17.telemedia.pl 27.07.11, 12:01 nie na rękę Gów.nianej Wybiórczej były nasze komentarze. a spadać frajerzy! Odpowiedz Link Zgłoś
oelefante Oczywiście narzekające towarzycho nie zrozumie, że 27.07.11, 12:07 jedynym sposobem na wysokie zarobki i uczciwość jest spowodowanie, by pracy było jak najwięcej, by na rynku pracy panowała konkurencja, by pracodawcy szukali pracowników, a nie odwrotnie. A to osiągnąć można TYLKO wprowadzając wolny rynek, obniżając koszty pracy, uwalniając rynek od biurokratycznych obciążeń. Durny "lud pracujący miast i wsi" będzie domagał się kolejnych regulacji i podatków. Bo durnie nie rozumieją, że właśnie kolejne regulacje i kolejne utrudnianie życia przedsiębiorcom prowadzą do sytuacji, w której miejsc pracy ubywa, a zatem to pracodawcy mogą stawiać warunki, a nie pracownicy. Odpowiedz Link Zgłoś
adelix82 Re: Oczywiście narzekające towarzycho nie zrozumi 27.07.11, 12:27 No przecież zjawisko o którym mowa to kwintesencja wolnego rynku! Pracodawcy zawsze będą chcieli wycisnąć ostatnie soki z pracownika, a gdy ten już nie będzie dawał rady, wymienią na lepszy zasób. I dlatego państwo powinno bardziej się przyłożyć do swoich obowiązków i walczyć z wykrzywionymi kapitalistami. Odpowiedz Link Zgłoś
ponury_swiniarz Re: Oczywiście narzekające towarzycho nie zrozumi 27.07.11, 15:39 Nie. To jest kwintesencjaglupiego prawa. Zauwaz, ze kraje w czolowce pod wzgledem wolnosci gospodarczej sa krajami najbogatszymi a kraje gdzie do wszystkiego miesza sie niekompetentny rzad sa drogie i biedne - przyklad: Luanda (Angola) zostala ostatnio uznana najdrozszym miastem pod wzgledem kosztow zycia. Odpowiedz Link Zgłoś
oelefante Ty ohydna złodziejko, parszywa oszustko. 27.07.11, 12:10 Jesteś w pracy, a co robisz w internecie? Dlaczego zamiast pracować czytasz GW. W umowie, którą dobrowolnie podpisałaś, zobowiązałaś się do pracowania. Jesteś parszywą oszustką, a jako taka nie masz moralnego prawa do oceniania innych. Żałosna złodziejka. Odpowiedz Link Zgłoś
adelix82 Tzw. liberalizacja (kapitał = "święta krowa") 27.07.11, 12:37 Opisana sytuacja jest bardzo częsta szczególnie w profesjach nisko płatnych. Podobnie jak patologiczne wykorzystywanie umów cywilnoprawnych oraz żonglerka różnymi systemami pracy. Żyjemy w takich czasach, że modnie jest dopominać się o "prawa" pracodawców, którym wiecznie mało tzw. liberalizacji kodeksu pracy. Więc liberalizujemy i czynimy niefunkcjonalnymi instytucje strzegące praw pracowniczych. Potrzeba nam więcej socjalizmu (nie komunizmu), bo kapitalista to nie jest "święta krowa" tego systemu. Największym skarbem są ludzie nazywani także zasobem ludzkim. Nade wszystko należy skończyć z nadmierną papierologią. Nie wszystko co ładnie wygląda w dokumencie takie jest w istocie. Urzędnicy ruszcie swoje dupska i wbijajcie na NIEZAPOWIEDZIANE kontrole do firm KOGUCIK. Odpowiedz Link Zgłoś
zablokowany-obrazliwy-nick pieprzone firmy 27.07.11, 12:51 im cały czas chodzi o elastyczny czas pracy-jest praca zapylaj 24h/ na dobę, niema-siedź w domu za free Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klasyk "DGP": Kodeks pracy zawieszony na weekend IP: *.nyc.res.rr.com 27.07.11, 12:56 Dlatego powinny istnieć dwie unie europejskie. Jedna dla tych którzy piją wino, kochają ogrodnictwo i życie rodzinne a druga dla tych którzy piją wódkę, nienawidzą swojego ciała i marnują czas który mogliby spędzić z rodziną. Odpowiedz Link Zgłoś
loban1980 Cały system prawny w Polsce to jedna wielka luka. 27.07.11, 13:25 .... i wcale nie przypadkowa. Większość tych niby luk to furtki dla malwersantów i oszustów, którzy z tego z premedytacja korzystają. Luki takie tworzą nasi uczciwi ustawodawcy oczywiście za drobną opłatą lub obietnicą wdzięczności. Ponad 20 lat takich dziurawych przepisów skutkuje , tym, że Polska jest w czołówce najbardziej skorumpowanych krajów świata. Luki te powodują również inną. Luke w budżecie Państwa, bno pieniądze zamiast tam trafiają do złodziei i malwersantów zwanych często uczciwymi biznesmenami działającymi zgodnie z prawem. Tylko, że prawo jest pro złodziejskie. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: "DGP": Kodeks pracy zawieszony na weekend 27.07.11, 13:26 Gość portalu: njliber napisał(a): > Przypominam wszystkim upośledzonym że jeżeli ktoś ich do czegoś zmusza to należ > y dzwonić na numer 997. Dorośnij dzieciaku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: potrzebarozumu Zaznacza, że firmy rzadziej obchodziły by prawo, g IP: *.range86-173.btcentralplus.com 27.07.11, 13:51 Zaznacza, że firmy rzadziej obchodziły by prawo, gdyby mogły elastyczniej stosować przepisy o czasie pracy. No... i byloby tez mniej kradziezy, gdyby elastyczniej stosowac Kodeks Karny. Argument, w sam raz dla matolkow, ktorym 20 pare lat propagandy tepego liberalizmu w 19wiecznym wydaniu zrobilo wode z mozgow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pracownik Ochrony Nic nowego IP: *.dynamic.chello.pl 27.07.11, 13:57 W firmach ochroniarskich już od lat stosuje się podobne rozwiązanie. Aby nie płacić nadgodzin, pracownik musi podpisać dwie umowy - umowę o pracę i umowę zlecenie z firmą powiązaną (na ogół firmy te różnią się w nazwie jakimś drobnym szczegółem, nierzadko mają ten sam adres i tego samego prezesa, nawet telefon ten sam). W ochronie stawki są żałośnie niskie - rynek rozbija głównie zbyt duża konkurencja, zakłady pracy chronionej, które zaniżają stawki bo mają dofinansowanie i ulgi oraz firmy typu "dozór mienia", które nie muszą spełniać wymagań stawianych firmom ochroniarskim (podobnie jest z taxi i "przewozem osób"). Pracownik ochrony aby zarobić na chleb nierzadko spędza w pracy 250 i więcej godzin miesięcznie. Po wypracowaniu normy miesięcznej np. 168 godzin, zaczyna pracować na umowę zlecenie za taką samą lub gorszą stawkę (bo nie jest odprowadzany ZuS, więc przy zaniżonej stawce ma tyle co na umowie o pracę). Praktyka powszechna i nic szary pracownik nie może na to poradzić, bo jak się nie podoba to wynocha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kumpel "DGP": Kodeks pracy zawieszony na weekend IP: *.connected.pl 27.07.11, 14:00 Jak mnie śmieszy skowyt "wiecznie wyzyskiwanych pracowników". Zrozumcie barany- im bardziej państwo przykręca śrubę tym bardziej ludzie omijają prawo. Zwiększa się obciążenia ZUS- większość pracuje na umowach śmieciowych. Zwiększa się podatki- szara strefa kwitnie. Zwiększa się kontrole- kwitnie korupcja. A i tak na końcu zawsze dostają w d.. takie szaraki jak wy- bo pracodawca sobie zawsze poradzi, kupi urzędników, sąd w ostateczności będzie importował towar z Chin czy przeniesie produkcje na wschód. A wtedy będziecie skamleć, że nie ma pracy, że głód itp. Chcecie czy nie, Państwo żyje z przedsiębiorców. To oni płacą podatki, tworzą miejsca pracy. I zawsze będą priorytetem- chyba, że wprowadzicie komunę i będziecie zdychać z głodu jak po rewolucji. Odpowiedz Link Zgłoś
ulanzalasem "DGP": Kodeks pracy zawieszony na weekend 27.07.11, 14:14 "Zyskują na tym jednak obie strony, bo na dodatkową pracę godzą się te osoby, które chcą dorobić do pensji" - mówi radca prawny Grzegorz Orłowski. Zyskują...raczej muszą bo nie wiem co zyskuje osoba mająca ze sobą problemy lub zmuszona brakiem gotówki harując jak niewolnik 7 dni w tygodniu. Nawet jeśli człowiek lubi pracę to prędzej czy później się przez to wypali/spadnie jego wydajność, to raczej nie jest super nowoczesne podejście do kapitału ludzkiego, a niewolnictwo. Odpowiedz Link Zgłoś