Dodaj do ulubionych

T-Mobile zapłaci 5 mln zł za SMS-ową loterię

• Gość: Janek Ci ludzie zgodzili się na udział w loterii... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.08.11, 09:34
      Czy to wina sieci, że różni niezbyt inteligentni ludzie nie czytają tego na co się zgodzili? W Erze zrobili wszystko żeby zarobić - i PO TO ZAŁOŻYLI FIRMĘ. Trzeba być idiotą żeby brać udział w takich loteriach, a każdy "oszukany' użytkownik założył naiwnie, że wygra nie wiadomo jakie goovno w lśniącym papierku. Może teraz ludzie zmądrzeją.
    • Gość: Kyuss T-Mobile zapłaci 5 mln zł za SMS-ową loterię IP: *.adsl.inetia.pl 03.08.11, 09:39
      Ludzie nie oszukujmy się...wszyscy operatorzy robią podobne loterie i jakoś jeszcze nikt się jeszcze do nich nie przyczepił. Ludzie nie czytają regulaminów i słono za to płacą (dosłownie). A chęć wygrywania przeważa nad racjonalnym myśleniem.
    • com.bi-nerki T-Mobile zapłaci 5 mln zł za SMS-ową loterię 03.08.11, 09:41
      Ci wszyscy oszukani przez tego operatora, nie moglibyście się skrzyknąć i złożyć pozew zbiorowy o zwrot z nawiązką wyłudzonych opłat?
    • xnonorx Jak złapią mnie bez biletu to zapłacę 50groszy? 03.08.11, 09:44
      Bo to nie inaczej wygląda: zapłacą "karę" mniejszą niż zyski z jednego dnia trwania przekrętów!?
      Czyli jeżeli jadę sobie autobusem bez biletu za 2.80, to jeżeli zostanę złapany to zamiast 100zł powinienem płacić jakieś 50 groszy - bo tak k..wa wyglądają proporcje!!

Vat zmienili w ciągu kilku dni - ale gdy codziennie dymanych jest znaczący procent narodu to nagle ciężko nałożyć właściwą karę.

I co to za zwyczaje?! Okradają mnie, ale złodziej zapłaci promil z zysku i to nie mnie a urzędnikom i wszystko dalej się kręci?!
      A może koowra jak z dopalaczami?
    • Gość: u T-Mobile zapłaci 5 mln zł za SMS-ową loterię IP: *.pkn.pl 03.08.11, 09:52
      nie kumam - ERA oszukiwała ludzi a zapłaci karę do kasy państwa?? a obywatel ma walczyć w POLSKIM sądzie z gigantyczną firmą ze sztabem prawników?? Super - płace podatki od wszystkiego (od tych esemesów również) i teraz mam dołożyć do tego interesu bo mnie ktoś oszukał - co mu udowodniono .....nie, nie.... Drzewiecki ma racje - dziki kraj
      • Gość: T-Era będzi lepi? Re: T-Mobile zapłaci 5 mln zł za SMS-ową loterię IP: *.riz.pl 03.08.11, 10:34
        Też mnie frapuje to pytanie. Państwo się upasie, a ty człowieku i tak zapłać fakturę. Mojej matce przyszła faktura na ponad 3000 zł. Że niby wysłała ponad 800 smsów. Kiedy poszłam reklamować, bo nawet z wyciągu było widać, że zrobił to automat a nie człowiek usłyszałam: "Proszę Paaani! A Pani wie ile jedna małolata natrzaskała smsów w 1 godz., żeby wygrać nasz konkurs o Mercedesa? Więc niech mi Pani nie mówi, że niemożliwe". Wszystko świetnie, tylko raz, że moja matka ledwo co umie słać smsy, dwa żadna "małolata" ani inna postronna osoba nie miała dostępu do jej telefonu, no i telefon jakby niezbyt stworzony to takich spektakularnych wyczynów. Kto byłby na tyle wytrzymały, żeby na starym Samsungu bez opcji "wyślij ponownie" wklepywać przez bite 2 godz. non stop po 10smsów na minutę.. i tak co kilka dni serie.. Nawet reklamacja sprzętu nic nie dała - serwis powiedział, że szukanie wirusa, bądź błędu w telefonie to jak szukanie igły w stogu siana więc mają to w nosie i dodali na odchodnym "Przecież to jasno widać, że to automat. Niech Pani przyjrzy się Erze, bo zapewne to oni się tak zabawiają." A Era, który ów telefon sprzedała powiedziała, że jako dystrybutor a nie producent telefonów nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za to co sprzedają...

Teraz moja matka ma komornika na głowie i jest jedną z tych osób, które walczą jako POZWANY z tym sztabem "najemników" od paragrafów i raczej nie ma szans na to że Era odstąpi od sprawy. Dodam więcej mimo, że siedziba byłej Ery jest na Al. Jerozolimskich (W-wa), a moja matula mieszka na Pradze Płd (W-wa), to dziwna sprawa - rozprawa toczy się w Legionowie. Czyżby tam byli bardziej przychylni Erze sędziowie?... A UKE spija śmietankę z ludzkiej niedoli..
    • Gość: alejaja powinni IP: *.ksk.com.pl 03.08.11, 10:02
      powinni przypi3*rd@lic kare w wysokosci 5-10% rocznych przychodów netto i wtedy nagle z dnia na dzień znikneły by wszystkie oszustwa.
    • Gość: Leszek T-Mobile zapłaci 5 mln zł za SMS-ową loterię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.11, 10:05
      To ja podam jawny przykład oszustwa ze strony Ery, a mianowicie jakieś 2 lata temu otrzymałem wiadomość od nich: "Subskrypcja Filmików video dobiega końca. Chcesz 2 nowe filmiki za pół ceny? Odnowimy ją automatycznie (koszt 10,98 zł). Aby anulować wyślij F NIE na 80xx". Tylko, że ja nigdy żadnych subskrypcji nie zamawiałem, i nigdy nie odpowiadałem na powyższego SMSa. W kolejnym miesiącu sytuacja się powtórzyła i również otrzymałem takiego samego SMSa, który od razu wykasowałem i znowu naliczono mi 10,98. Złożyłem reklamację, która do dzisiaj pozostała nie rozpatrzona.
      • Gość: acotopo Re: T-Mobile zapłaci 5 mln zł za SMS-ową loterię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.11, 10:24
        Przecież takie rzeczy blokuje się smsem - a później można dochodzić zwrotu.
        Pracuje w T i znam ten problem. Strasznie mnie wku...a jak naciagają szczególnie ludzi starszych, którzy nawet nie czytają smsów. Ale musze powiedzieć, że większość ludzi jest sama sobie winna - ściągają jakieś dzwonki, filmiki itp. rzeczy a później obwiniają za to operatora. No i oczywiście oni nawet nie umieją wysyłać smsów...
        Ludzie czytajcie smsy jakie do Was przychodzą i nie ściągajcie żadnych dzwonków itp.
        • Gość: prostychłop Re: T-Mobile zapłaci 5 mln zł za SMS-ową loterię IP: *.gl.digi.pl 03.08.11, 11:53
          Nie mam ŻADNEGO obowiązku czytania SMSów.
          Mam prawo kasować bez czytania.

Nie podpisałem z nikim żadnej umowy - to won.
          I nie nikt mi nie wmówi - że NIE CZYTANIE SMSów - to zawarcie jakiejś umowy.
          Trzeba być ostatnim idiotą - by komuś takie rzeczy wmawiać.

PRZECZYTAJ TO ZE 3 RAZY - IDIOTO.
      • kloszu Re: T-Mobile zapłaci 5 mln zł za SMS-ową loterię 03.08.11, 10:25
        Im większa instytucja tym większe olewanie pojedynczego klienta. Nigdy nie byłem w erze bo w mojej ocenie to najdroższa sieć a hasło "możesz więcej" dla mnie zawsze znaczyło możesz więcej zapłacić.
    • artur737 T-Mobile zapłaci 5 mln zł za SMS-ową loterię 03.08.11, 10:22
      Wysokosc kary jest nieadekwanta.

Zarobili setki milionow a zaplacili 5 mln kary.
      • xnonorx Re: T-Mobile zapłaci 5 mln zł za SMS-ową loterię 03.08.11, 11:03
        > Wysokosc kary jest nieadekwanta.
        >
        > Zarobili setki milionow a zaplacili 5 mln kary.

99% racji.
        (ten jeden procent to nie "zarobili" a najbezczelniej ukradli)
    • Gość: gzesiolek Re: T-Mobile zapłaci 5 mln zł za SMS-ową loterię IP: *.pnet.com.pl 03.08.11, 10:41
      Taki przypadek znam i w Orange i w Plusie i wczesniej w Erze... po porstu co pewien czas nieaktywne numery sa przekazywane do puli... a jak masz pecha trafiasz na telefon po klasycznym polskim ziomalu, co to patrzy jak tu zarobic i sie nie narobic...
      siec tutaj nie ma praktycznie znaczenia... polska mentalnosc ma...
    • Gość: M. Alec T-Mobile zapłaci 5 mln zł za SMS-ową loterię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.11, 10:41
      Ja czuję się oszukany przez T z innego powodu. Na początku roku zadzwonił ich przedstawiciel mówiąc, że kończy mi się okres umowy oraz czy chcę ją przedłużyć i odebrać nowy telefon. Można powiedzieć standardowa procedura. Od lat wyglądało to identycznie. Ja się zgadzam, po 2 dniach pojawia się kurier z nowym aparatem i umową do podpisu. Tak było i tym razem. Jakie było moje zdziwienie, gdy na kolejnym rachunku pojawił się nowy numer z abonamentem na kwotę 100 zł netto. Moje interwencje telefoniczne i pisemne oświadczające, że zostałem wprowadzony w błąd i pragnę zwrócić aparat i rozwiązać problem polubownie nie zrobiły na BOA wrażenia. Dodam, że ma w sieci jeszcze 2 inne numery. Efekt, muszę odpokutować swoje i dziękuję za lata "udanej" współpracy. Tak kończą się "chwile, które łączą" ;)Czytajcie Państwo umowy. Pozdrawiam
    • Gość: rexia T-Mobile zapłaci 5 mln zł za SMS-ową loterię IP: *.simset.net 03.08.11, 10:45
      ta sieć jest największym dawcą numerów przy przenoszeniu do innych operatorów, więc widać że te oszustwa zadziałały, i teraz te nowa oprawa w różowym kolorze, raczej kojarzy się z "bielizną " niż telefonem :)
    • Gość: misiek T-Mobile zapłaci 5 mln zł za SMS-ową loterię IP: 20.142.116.* 03.08.11, 10:46
      a mi sie udalo zablokowac wszystkie numery z takimi SMS. Od 2 lat ani jednego SMS "wygrales ale..."
    • Gość: blazej Re: T-Mobile zapłaci 5 mln zł za SMS-ową loterię IP: *.adsl.inetia.pl 03.08.11, 10:49
      a jak to sprawdzisz czy numer nie jest używany ?
      a jak sprawdzić czy poprzedni właściciel był rzetelny ?

w każdej sieci numery leżą "na półce" określony czas po czym wracają do sprzedaży i wcale to nie jest nadużycie
      • pis_to_pic Jak sprawdzić... 03.08.11, 12:38
        Cóż wystarczy wprowadzić statystykę, jeśli na dany numer, który obecnie jest nie aktywny operator rejestruje dużą liczbę wywołań to czas "półki" jest przedłużany i po problemie.
        Proste i nie skomplikowane, zwykły algorytm.
    • p.boecker T-Mobile zapłaci 5 mln zł za SMS-ową loterię 03.08.11, 10:50
      Polacy,wypowiadajcie umowe w T-Mobile,udowodnijmy ze klient potrafi polozyc na kolana wielki koncern.Dajmy nauczke innym operetorom!!
    • Gość: panbramkarz T-Mobile zapłaci 5 mln zł za SMS-ową loterię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.11, 10:57
      "TC przyznała, że nie miała zgody na wciągnięcie do gry... 1,7 mln osób. "
      1,7 miliona razy 4,88 ............. dziennie to okolo 8 milionow a kara 5 milionow ........ ciekawe ile wynosily lapowki dla tak symbolicznej kary ktora jest mniejsza od dziennego zysku.
      Ot tam ludzie podniesli szum trzeba bylo cos zrobic to "przywalono" kare straszna jak dla zwyklego smiertelnika ktory teoretycznie powinien sie czusc usatysfakcjonowany.
      Kary za tego typu praktyki powinny wynosic min. 200% przychodu z takiej oszukanczej dzialalnosci wtedy byly by skuteczne. Obecne kary sa traktowane jako dodatkowy podatek cos w rodzaju "akcyzy" na oszustwo.
      • Gość: DRU Re: T-Mobile zapłaci 5 mln zł za SMS-ową loterię IP: *.internetia.net.pl 03.08.11, 11:15
        W Play fresh nigdy nie miałem takiego problemu . Wcześniej pożegnałem erę , orange i plusa. Polecam też m-bank mobile . Dla mnie genialna propozycja .19 gr do wszystkich i 20mb co miesiąc w cenie.
        • Gość: panbramkarz Re: T-Mobile zapłaci 5 mln zł za SMS-ową loterię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.11, 12:18
          Play ci placi od posta czy masz dniowke?
          • Gość: sebastian Re: T-Mobile zapłaci 5 mln zł za SMS-ową loterię IP: *.dynamic.chello.pl 03.08.11, 15:07
            Wiesz, nikt nikomu tu nie płaci, może kilka osób. Jakoś tak wychodzi, że klienci playa, są zadowoleni. Nie ma tam jakiś większych jaj, a reszta to przypadki. Sam korzystam, zaraz będzie z 3 lata ? Jakoś brałem jak powstali. Pani u mnie w centrum, prosto mi wtedy powiedziała, że playa dla biznesu się nie opłaca brać jak chce wysyłać esemesy - i pokazała, że są dużo droższe niż na miksa, a rozmowy nie wiele tańsze. Czym wyrobiła sobie u mnie pełne zaufanie, i wziąłem miksa, który mi służy jak należy.
    • Gość: michał T-Mobile zapłaci 5 mln zł za SMS-ową loterię IP: *.icpnet.pl 03.08.11, 11:03
      skurwesyny, ja bym zatłukł
    • imw karę ma zapłacić PTC SA 03.08.11, 11:04
      Era i T-Mobile to tylko marki, pod którymi działała i działa PTC SA
    • kissmygrass Re: T-Mobile zapłaci 5 mln zł za SMS-ową loterię 03.08.11, 11:06
      Gość portalu: Nowa napisał(a):

> Efekt? Nękanie telefonami i SMS-ami przez firmy windykacyjne,
      > które poszukują poprzednich użytkowników.

Wystarczy im kulturalnie odpowiedzieć, że numer już nie należy do poprzedniego abonenta. Wbrew pozorom te firmy też mają swoje procedury uwzględniające podobne sytuacje.

> Jesli decydujecie się na telefon w tej sieci sprawdźcie czy nie dostajecie takiego
      > używanego numeru.

To jeszcze wyjaw jak to sprawdzić ;)
    • annamanuela Re: T-Mobile zapłaci 5 mln zł za SMS-ową loterię 03.08.11, 11:07
      Dziennie zarabiali więcej, bo nieświadomy udział w tym konkursie brało 2 000 000 abonentów.
      To jest skandal.
      Wygląda jakby UKE było z nimi w zmowie. Dali minimalną karę żeby klienci Ery odpuścili.
      W normalnym kraju ten operator już by nie istniał a przynajmniej miał wielkie kłopoty, a u nas "ręka rękę myje" jak zwykle.
    • annamanuela T-Mobile zapłaci 5 mln zł za SMS-ową loterię 03.08.11, 11:08
      Dlaczego tylko tyle ???? Przecież dziennie zarabiali więcej, bo nieświadomy udział w tym konkursie brało 2 000 000 abonentów.
      To jest skandal.
      Wygląda jakby UKE było z nimi w zmowie. Dali minimalną karę żeby klienci Ery odpuścili.
      W normalnym kraju ten operator już by nie istniał a przynajmniej miał wielkie kłopoty, a u nas "ręka rękę myje" jak zwykle.
    • Gość: przechodzień Państwo poprosiło o działkę od przekrętu IP: *.krawarkon.pl 03.08.11, 11:51
    • Gość: gaga T-Mobile zapłaci 5 mln zł za SMS-ową loterię IP: *.dynamic.chello.pl 03.08.11, 12:00
      Przecież za tym stoją konkretni ludzie. Znajdzmy ich i zabijmy. Kara śmierci dla ścierw.
    • Gość: wq Co za złodziejska firma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.11, 12:03
      To jest w ogóle jakaś porażka - ja mam na swoim prepaidzie u nich kilkadziesiąt złotych ale nie moge dzwonić bo "możliwość wykonywania połączeń wygasła, doładuj konto" - to jakaś schizofrenia! Niech tym też się zajmie UKE!
    • rpa2 a prokuratura co na to? 03.08.11, 12:06
      wyłudzili od co najmniej 145 ludzi pieniądze ale problem był globalny i oszustwo oczywiste więc dlaczego członkowie zarzadu ery nie odpowiedzą?
      • misiaczek1281 5 milionów kary to drobne na waciki haha 03.08.11, 12:55
        śmieszna kara - dla nich 5 milionów to jak dla mnie 25 złotych haha
    • Gość: xyz T-Mobile zapłaci 5 mln zł za SMS-ową loterię IP: *.c193.msk.pl 03.08.11, 13:35
      Dobrze, że takie praktyki są zwalczane, ale - GW i Gazeta.pl od jakiegoś czasu prowadzą negatywną kampanię w stosunku do Ery/T-Mobile. Mam umowę z tym operatorem od 7 lat (biznes) i nie narzekam. Jak ktoś jest naiwny i wkręca się w konkursy, promocje i inne badziewia to jego problem.
      • adam_xx Re: T-Mobile zapłaci 5 mln zł za SMS-ową loterię 03.08.11, 14:32
        Gość portalu: xyz napisał(a):

> Dobrze, że takie praktyki są zwalczane, ale - GW i Gazeta.pl od jakiegoś cza
        > su prowadzą negatywną kampanię w stosunku do Ery/T-Mobile
        . Mam umowę z tym
        > operatorem od 7 lat (biznes) i nie narzekam. Jak ktoś jest naiwny i wkręca się
        > w konkursy, promocje i inne badziewia to jego problem.

Moze i nie narzekasz, ale czytac ze zrozumieniem nie potrafisz. Gdybyś opanowal czytanie ze zroumieniem, to wiedzialbys z artykułu, ze ludzi zostali wciagnieci do loterii bez ich zgody - co przyznala sama PTC.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka