Dodaj do ulubionych

Rachunki na ponad 1000 zł za ściągnie danych? K...

• Gość: Politurek Re: Rachunki na ponad 1000 zł za ściągnie danych? IP: *.centertel.pl 17.08.11, 12:35
      > internauci! to po co bierzecie komorki z internetem, kupcie prostsze lub wylacz
      > cie usluge transmisji danych (najpewniej to mlotkiem),

Wiesz, za "moich czasów" komórki z dostępem do internetu były tak skonstruowane, że użytkownik mógł sam zdecydować, kiedy i w jakiej ilości danych korzystać z sieci. To jest norma w cywilizowanym świecie. Tak samo, jak nie kupujesz auta, która spala nawet stojąc w garażu albo nie kupujesz lodówki, która żre prąd nawet gdy jest wyłączona, tam samo większość ludzi kupuje komórki, które nie łączą się z netem bez ich wiedzy i świadomości. Uwierz - nie każdy ma świadomość tego, jak działa smartfon oparty na systemie android. Zwłaszcza człowiek, który ma sporo więcej niż 20-30 lat i w nowinkach technologicznych niekoniecznie jest obeznany tak, by ustrzec się tego typu niespodzianek. A sprzedawcy bynajmniej nie kwapią się do udzielania informacji. Z kolei klient też nie pyta, bo nawet nie wie, o co miałby w takiej sytuacji spytać, jesli nie ma nawet świadomości, że takie "cudo techniki" istnieje.
    • Gość: Laik Dlaczego PLAY ? IP: *.toya.net.pl 17.08.11, 12:35
      Wpisy są bardzo ciekawe , rozwiązanie też bardzo proste ....
      MOŻNA ZBOJKOTOWAĆ SIEĆ PLAY !
      jeśli im ubędzie kilka, kilkanaście tysięcy klientów ,zaczną nas bardzo szanować
    • chcialbymbyc Rachunki na ponad 1000 zł za ściąganie danych? ... 17.08.11, 12:49
      Ewidentnie artykuł jest na zamówienie konkurencji... w Plusie sa te same problemy, tyle tylko że Plus odrzuca reklamacje bo nie jego wina ze uzytkownik smartphona jest osoba nie potrafiaca czytac ze zrozumieniem i wogole nie orientujacy sie w podstawowej zasadzie dzialania smartphona. Jestem za wprowadzeniem kar za nieuzasadnione reklamacje skladane przez awanturynych prostakow! Najlepiej odrazu minimum 500zl!
      • Gość: d3k@r Re: Rachunki na ponad 1000 zł za ściąganie danych IP: *.nplay.net.pl 17.08.11, 14:19
        A ja jestem za wprowadzeniem kar za pisanie durnych postów. Jak chcesz pouczać innych to najpierw sam naucz się myśleć. Społeczeństwo nie składa się wyłącznie z ludzi młodych i obeznanych w nowinkach technicznych. Użytkownicy smartfonów to nie tylko młodzież. Sporo fonów wciśnięto ludziom w średnim wieku przedłużającym umowy, nie informując ich o zasadach działania tych urządzeń ani kosztach z tym związanych. I oni jak najbardziej mają prawo do reklamacji bo po prostu zostali oszukani.
    • stachoni22 Re: Rachunki na ponad 1000 zł za ściągnie danych? 17.08.11, 13:30
      Zobaczcie to!!! >>>>>>>> www,masterofplay,webs,com
    • Gość: oszukani.org Rachunki na ponad 1000 zł za ściąganie danych? ... IP: *.adsl.inetia.pl 17.08.11, 13:35
      Jeśli czujesz się pokrzywdzony w tej lub podobnej sprawie to dodaj ją na www.oszukani.org
    • Gość: STYPA Rachunki na ponad 1000 zł za ściąganie danych? ... IP: *.static.sitel.net.pl 17.08.11, 13:38
      Kretyni, durnie, wieśniaki, barany, debile,polaczki... i wielu innych epitetów doszukałem się w stosunku do tych co kupili smatrfony i mają problemy. Autorzy tych określeń są (oczywiście w ich mniemaniu)inteligentni, bystrzy, przewidujący itp. Skąd w Was tyle pogardy? Po co kupili? Owszem, niektórzy pewnie dla szpanu, inni bo im się poprostu podobały. Część nie przeczytała
      umowy, inni czytali ale pobierznie, inni nie zrozumieli bo często są one specjalnie tak skonstruowane, żeby przeciętny człowiek nie wyłowił zbyt szybko pewnych pułapek (bo w interesie operatora czy banku jest przekazać informację ale w taki sposób aby ona była ale forma przekazu dawała dużą szansę, że dostatecznie wielu się natnie). Reasumując, kupujący
      nie są bez winy ale operator w tym przypadku jest grubo nie w porządku.
    • Gość: Speedy Aby korzystać ze smartfona ogarniętym trzeba być. IP: *.skynet.net.pl 17.08.11, 14:24
      Ja mam Orange Free, za doładowanie karty 50 zł dostałem 2,25 GB pakietu a dodatkowo te 50 zł na rozmowy. Jeżeli wszystko poszłoby na transmisję to byłoby 2,75 GB. Dodatkowo mam Galaxy S który jest na Androidzie, Wystarczy powyłączać wszystkie transfery i nie ma najmniejszego problemu. Wtedy kiedy mam ochotę korzystam z neta (włączony transfer danych) do tego aplikacja 3G Watchdog(informuje mnie ile z pakietu danych ubyło) i najmniejszego problemu nie ma. Ale jak się ma smartfona to trzeba go umieć ogarnąć a nie wszystkie możliwe opcje pootwierać a potem gryźć rachunek od operatora.
    • Gość: x Niedorzeczne stawki IP: *.aztw.cable.virginmedia.com 17.08.11, 14:35
      Panowie, ktorzy tu pisza, ze macie w PL niedorzeczne stawki, maja absolutna racje. rzuccie okiem na stawki w uk w ofercie bez telefonu:
      Tekst linka

Pozdrawiam
      • Gość: nika Re: Niedorzeczne stawki IP: *.2.141.91.tvksmp.pl 17.08.11, 14:58
        W takim razie mam pytanie - jaki telefon polecacie. Zależy mi na dobrym aparacie fotograficznym i możliwości umieszczenia dużej ilości muzyki. Wiem już, że smartphony nie są dla mnie ( pogubiłabym się w tych oprogramowaniach itd.), ale chciałabym móc posłuchać na telefonie muzyki i czasami cyknąć jakieś zdjęcie.
      • Gość: Gregoson Re: Niedorzeczne stawki IP: *.net.stream.pl 17.08.11, 15:39
        faktycznie tanio, ;))
        w PL za 20 euro jest 400 minut (do wszystkich sieci), 100 sms, 300MB transferu i nieograniczone rozmowy w ramach sieci łacznie z połaczeniami za granicę do abonentów tego operatora. cena netto.
        za 1800 mint do wszystkich sieci, 100 sms, 2,g GB transferu i rozmowy sieci jak wyżej trzeba zapłacić około 68 euro.
        siedzicie na tych zmywakach albo podcieracie dupy emerytowanym ss-manom i się wam wydaje, że PL to dalej ten sam kraj z ktorego wyjechaliści. jak się was żęśmy pozbyli i podrzucili szkopom i brytolom to się od razu tu u nas zmieniło. Powietrze jakby świeższe.
      • Gość: Gregoson Re: Niedorzeczne stawki IP: *.net.stream.pl 17.08.11, 15:42
        dodam jeszcze że to oferta z telefonem. A przy tej taryfce za 68 euro SG II za symboliczną złotówkę, czyli jakieś 25 eurocentów.
      • Gość: ld Re: Niedorzeczne stawki IP: *.dynamic.chello.pl 17.08.11, 22:45
        Rzeczywiście tanio.

20.5£ - 97PLN

89PLN - 350minut wymienne na 1400 smsów (chyba) plus pakiet danych 2GB

Oczywiście pakt z diabłem podpisałem czyli z Playem :)
    • Gość: Amy Rachunki na ponad 1000 zł za ściąganie danych? ... IP: *.dynamic.chello.pl 17.08.11, 16:56
      A nie łaska operatora o ten internet zapytać? Mam smartfona Samsung Galaxy, przed podpisaniem umowy dokładnie wypytałam operatora o taryfy, koszty internetu, obsługę danych i tak dalej. Operator udzielił mi odpowiedzi na wszystkie pytania, pokazał jak się transfer danych wyłącza, zainstalował program APNdroid do blokowania internetu i uprzedził że w razie jak zostawię transmisję danych włączoną baz nadzoru, to mogę otrzymać dość spory rachunek ponieważ ten telefon łączy się z internetem praktycznie bez przerwy. A rachunek może być szczególnie wysoki jak nie ma w telefonie zainstalowanego pakietu internetowego (sama sie o tym przekonałam przy poprzednim telefonie, z tym że mój rachunek wyniósł "jedynie" 180zł). Pakiet internetowy mam, gdy z niego nie korzystam to po prostu mam transmisję danych zablokowaną i nie mam żadnego problemu z rachunkami.

A jak człowiek kupuje sobie nowy telefon bez sprawdzania taryfy, bez czytania instrukcji obsługi a wręcz bez czytania umowy, tylko dlatego że smartfony są modne, to potem dostaje taki śliczny rachunek. Ludzie, czytajcie umowy! I instrukcje obsługi...
    • Gość: slay66 Rachunki na ponad 1000 zł za ściąganie danych? ... IP: 85.128.109.* 17.08.11, 17:29
      czy play padnie przez to, gdy wszyscy sią zmówią i nie zapłącą?; .... życzyłym tego tej sieci. Ochyda bez kultury. Nigdzie w salonie nie dostałem kompetentnej porady, zdałem maturę całkiem całkiem i skończyłem studia. Internetu używałem czasami w drodze, nawet takie szybkie sprawdzenie notowań giełdowych, itp i 2 GB były zawsz super wystarczające na moje potrzeby, a tu teraz taka wpada ... "zbliżasz sią do twojego limituu miesięcznego (1000zł)"
    • Gość: bronek Rachunki na ponad 1000 zł za ściąganie danych? ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.11, 19:47
      maja najszybrza siec nad wisla frajery po2tys powinni mic do placenia i reklame grtis
    • Gość: octarine Rachunki na ponad 1000 zł za ściąganie danych? ... IP: *.3-2.cable.virginmedia.com 17.08.11, 19:51
      co za barany, za przeproszeniem.

fakt, ok, nie mieszkam w Polsce, i nie używam polskich sieci, ale zabawek z Androidem miałam już dwie, w dwóch różnych sieciach

htc wildfire w o2 uk na kartę, z 500 mb limitem, najpierw sie bałam że o matko te 500 to tak mało, no ale wystarczy poczytać, i tak miesięcznie okazało się że zużywałam maks 300 a i to używajać dużo!! no ale do marketu i aktualizacji już wyłącznie domowe wifi,

nawet nie trzeba żadnych dodatkowych programów do tego, żeby poustawiać net w komórce, wystarczy poszperać w ustawieniach, znaleźć widgety do włączania/wyłączania netu mobilnego, wifi i tyle.

teraz mam desire hd, w innej sieci, też 500 mb i już nawet nie sprawdzam ile używam, net włączam tylko kiedy potrzebuję, to naprawdę nie takie trudne.

a tel mam taki a nie inny, nie dla szpanu, dla zabawy i do komunikacji.
    • roxxxxanne2026 Rachunki na ponad 1000 zł za ściąganie danych? ... 17.08.11, 20:23
      Dlatego,że znam możliwości systemu android i trudem jego użytkowania,drugim wymaganiem przy wyborze telefonu dotykowego było czy ma androida lub inne g***o ciągnące kasę bez wiedzy.
    • Gość: Wilkouak Rachunki na ponad 1000 zł za ściąganie danych? ... IP: *.lhsystems.pl 17.08.11, 20:28
      dlatego w przypadku zakupu telefonu z androidem powinno sie przeprowadzać test na inteligencję. Jak ktoś ma włączony stały dostęp do internetu i do tego masę widgetów, które sprawdzają pogodę co 15 minut, to teraz niech płaci i płacze.

Sam mam telefon z androidem - w play - ale na karte. Jakimś cudem mieszczę się w 200 Mb. Dlaczego? wystarczy jedna z aplikacji blokujących APN (APN-droid na przyklad) i juz jest jakaś kontrola nad ruchem w sieci. Aktualizacja aplikacji bez zgody uzytkownika jest wyłączona

Jezeli ktoś mial ustawione permanentne połączenie z siecią z automatyczną aktualizacją wszystkich programów to, no cóż... sam jest sobie winny.
    • Gość: zapraszam do pozwu Re: Rachunki na ponad 1000 zł za ściągnie danych? IP: *.cable.net-inotel.pl 17.08.11, 21:14
      www.wspolnypozew.com/grupy/show/pozwy/play - zapraszam chetnych do pozwu
    • Gość: ld Kilka pytań ... IP: *.dynamic.chello.pl 17.08.11, 22:11
      Pytania adresowane do osób twierdzących że to wina sieci Play.

Sprzedając komuś samochód przeprowadzasz kurs na prawo jazdy i z jego obsługi?

Sprzedając komuś książkę uczysz go czytać?

Sprzedając komuś komputer uczysz jego obsługi?

Sprzedając ....

Można by jeszcze wiele.

PS. Też mam telefon w Playu i żaden większy rachunek mi nie przyszedł.
    • kazymux Re: Rachunki na ponad 1000 zł za ściągnie danych? 18.08.11, 11:06
      Rachunki na ponad 1000 zł w Play? - to raczej nie możliwe. Każdy abonent otrzymuje limit kredytowy. Standard to chyba 1000 PLN-ów. Możesz sobie zmniejszyć.
      Poza tym nikt nie bierze smartfon'a bez pakietu danych. Tylko w plusie mieli telefony na parę :)
      Poza tym na bieżąco możesz sobie sprawdzać w necie saldo rachunku a nie czekać aż przyślą fakturę na 1000 PLN -ów.
    • Gość: miś Rachunki na ponad 1000 zł za ściąganie danych? ... IP: *.dynamic.chello.pl 18.08.11, 18:01
      jak sie wykupi za 15 zl abonament na internet to sie ma 1GB i sie nie placi po 1000 zl
    • cemini Kubuś zapędził baranki do rzeźni? 19.08.11, 11:22
      Fatalna sprawa i jeszcze ta postawa rzecznika: Nie mamy za co przepraszać? Nie mają, wsadzili swoich klientów na minę, a właściwie to za rączkę na nią wprowadzili i nie mają za co przepraszać? Wstyd!
    • Gość: Tomek Rachunki na ponad 1000 zł za ściąganie danych? ... IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.08.11, 14:50
      Ja akurat wogóle nie korzystam z internetu i dostałem rachunek na 241,00 zł. Byłem dzisiaj w Pley i pan wyjaśnił mi że telefon samoczynnie pobiera sobie aktualizacje co dla mnie wydaje się to strasznym nieporozumieniem.
    • Gość: gosc Rachunki na ponad 1000 zł za ściąganie danych? ... IP: 78.133.156.* 21.08.11, 10:17
      Przeciez pretensję tych ludzi są nie dorzeczne!!! Każda z tych osób pewnie kuipła sobie "modny" telefon którego nawet niepotrafi obsługiwać. Nie mozna mieć pretensji do kogoś za swoją głupotę!!!! W ogóle kto bierze telefonz androidem bez pakietu internetowego?!
      Gazaeta szuka taniej sensacji nic więcej, a co do ludzi to wystarczy mysleć :)
    • Gość: wojtal wszyscy operatorzy mają takie pułapki i "promocje" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.11, 16:12
      i dalej będą nas doić dopóki się nie zjednoczymy i nie zrobimy im tygodnia bez telefonu. REWOLUCJA !!!!
    • antey Nabici w mBank atakują ponownie ? 31.08.11, 00:26
      Pokolenie "nie czytam, podpisuję i mam w nosie" jak widać, ma się dobrze...

Fakt faktem, że kultura sprzedaży i obsługi klienta jest u nas - co by nie mówić - niska. Kultura techniczna społeczeństwa - również leży.
      Uczciwa porada to częściej raczej efekt podejścia danej osoby z obsługi niż procesu z firmy.

Więcej - mało kto sobie zdaje sprawę, że zliczany jest również ruch WYCHODZĄCY z telefonu, w typowym korzystaniu - 1/8 całości.
    • Gość: JA Rachunki na ponad 1000 zł za ściąganie danych? ... IP: 78.62.252.* 06.09.11, 14:46
      Mam pakiet 2 Giga w swoim abonamencie. Dostałem rachunek na 1500 zł ponad abonament. Jak się okazało ściągnąłem 10 GB danych! Jest to niemożliwe, normalnie wykorzystywałem 35 % swojego limitu. Mam ich w dupie nie zapłacę tego.
    • competent Swiete zasada:Zero internetu przez mobila 09.09.11, 14:57
      W kraju to juz tysiace ludzi w rekami nocniku.Rachunki po kilkaset zlotych za kilkanascie wejsc do netu po pare minut.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka