sselrats 14.09.11, 18:41 Zawsze uwazalem, ze Polska jest dobrym porownaniem do USA. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Gosc987 Szwajcarzy są najbogatsi na świecie. A Polacy... IP: *.pools.arcor-ip.net 14.09.11, 19:13 Cytat tytułu: Szwajcarzy są najbogatsi na świecie. A Polacy... ----------------------------- Tytuł nadzwyczajny pożal się Boże dziennikarzy, ma być to prowokacja czy ironia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ALTAVITAE Re: Szwajcarzy są najbogatsi na świecie. A Polacy IP: *.dsl.bell.ca 14.09.11, 19:16 Glupia statystyka... Jak ktos ma 500 tysiecy dlugu(pozyczka bankowa= aktyw finansowy) ...to tez jest krezusem w tej statystyce? Jak nie splaci , a ma dom jako kolateralne zabezpieczenie , to nie tylko , ze nie ma forsy , ale wartosc jego materialnych aktywow zmaleje rowniez....wlacznie z zejsciem ponizej zera !!!!!(aktywa ujemne !). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc987 Re: Szwajcarzy są najbogatsi na świecie. A Polacy IP: *.pools.arcor-ip.net 14.09.11, 19:22 Kogo obchodzą aktywa już sam tytuł gryzie się z rzeczywistością, Szwajcaria na swoje bogactwo pracowała długimi latami i to nie zawsze zgodnymi z etyka środkami, Polska jest młodym państwem na dorobku, wiec co za bezmyślny jak i denny dziennikarz robi takie porównania? Dziennikarska żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konrad.ludwik02 Oczywiście zwyczajni szwajcarscy zjadacze chleba IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.09.11, 20:44 Oczywiście zwyczajni szwajcarscy zjadacze chleba też coś mają z tych kapitałów jakimi obracają banki szwajcarskie, ale konfitury wyjadają akcjonariusze i bankierzy! U nas nie inaczej, z tym, że nigdzie w Europie tak jak u nas nie windują średnią zarobkową naddochody pieszczochów władzy! "A reszta hołoty - po tysiąc złotych!" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc987 Re: Oczywiście zwyczajni szwajcarscy zjadacze chl IP: *.pools.arcor-ip.net 14.09.11, 20:58 konrad.ludwik02 nie narzekaj nie jest w Polsce tak jak opisujesz, na te jakość, wydajność oraz innowacje macie i tak duże zarobki, Polak jest od zarań nauczony narzekania jak i plucia na swoje państwo. Nie macie tak źle jak się tu pokazujecie i tu piszecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konrad.ludwik02 Re: Oczywiście zwyczajni szwajcarscy zjadacze chl IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.09.11, 22:48 No to "Gosc987" podpowiedz mi może proszę, jak np. kasjerka w markecie mogłaby pracować jeszcze lepiej na te swoje tysiąc złotych? A pielęgnarki, nauczyciele, bibliotekarki itp. - ludzie najzacniejszych zawodów? I jak to jest, że ich odpowiednicy europejscy pracujący wcale nielepiej, zarabiają wielokrotnie więcej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc987 Re: Oczywiście zwyczajni szwajcarscy zjadacze chl IP: *.pools.arcor-ip.net 14.09.11, 22:55 Gość portalu: konrad.ludwik02 napisał(a): > No to "Gosc987" podpowiedz mi może proszę, jak np. kasjerka w markecie mogłaby > pracować jeszcze lepiej na te swoje tysiąc złotych? A pielęgnarki, nauczyciele, > bibliotekarki itp. - ludzie najzacniejszych zawodów? I jak to jest, że ich odp > owiednicy europejscy pracujący wcale nielepiej, zarabiają wielokrotnie więcej? ----------------------------------------- Tez stawiasz porównanie, skąd ta pewność ze kasjerka w innych krajach zarabia kokosy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matja Re: Oczywiście zwyczajni szwajcarscy zjadacze chl IP: *.ptim.net.pl 14.09.11, 23:30 kasjerka w tesco w Niemczech ma około 2k euro. w Polsce - 1,2k pln Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: Oczywiście zwyczajni szwajcarscy zjadacze chl IP: 222.128.41.* 15.09.11, 03:27 Bzdura... Kasjerka w Niemczech zarabia 1200-1500 euro brutto... Dodatkowo Niemcy maja idiotyczny system przygotowania do zawodu (zwiazki zawodowe wygraly to) co oznacza, ze nawet kasjerka musi pol roku pracowac na praktyce... zarobki 350 euro... W PL minimum to 1400 zlotych, ale w supermarketach zarabia sie wiecej... w duzych miastach pensja poczatkowa dla kasjerki to 1700 zlotych.... Odpowiedz Link Zgłoś
hooligan1414 oczywiście podałeś kwoty brutto 15.09.11, 08:06 i zapomniałe dopisac za ile to godzin harówy i ile ton trzeba przerzucić paleciakiem na jedna zmianę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: finansista Ech to sie przeprowadzmy do szwajcarii IP: 193.111.166.* 15.09.11, 10:26 finanse-dla-kazdego.blogspot.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wwww Re: oczywiście podałeś kwoty brutto IP: 222.128.41.* 15.09.11, 10:36 W tym wypadku trzeba sie poslugiwac kwota brutto! Przy zarobkach okolo 2 tys brutto nie zaplacisz podatku dochodowego jesli masz dzieci. W Niemczech dolicz sobie drogie ubezpiecznie zdrowotne!!! A co do jakosci pracy to duzo zalezy od szefa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: whiskey Re: Oczywiście zwyczajni szwajcarscy zjadacze chl IP: *.lightspeed.cicril.sbcglobal.net 15.09.11, 03:39 Kokosów nie zarabiają, jednak kasjerka zarobi przykładowo w USA kasjerka zarabia około $25k rocznie p iluś latach więcej. Nie są to kokosy, ale przy kosztach życia w w USA (pomijając wysokie czynsze w drogich miastach) niewiele wyższych niż w Polsce, to realnie zarabiają mniej więcej tyle ile ktoś kto ma z 3200 zł na rękę w Polsce, czyli nie majątek ale da się za to utrzymać na takim średnio niskim poziomie i czasami mieć na jakiś luksus. Bibliotekarki i nauczycielki zarabiają już od $35k wzwyż rocznie, co daje jakieś $27 po podatkach. Zważywszy, że ubrania w USA są tańsze, jedzenie w podobnych cenach, ok nabiał i chleb droższy oraz warzywa ale mięso czasami tańsze, auta tańsze, benzyna tańsza itd Owszem, nie ma ubezpieczenia zdrowotnego, ale jak ktoś pracuje w szkolnictwie, czy dużej sieci sklepów to zazwyczaj ma. Kasjerki w sklepie nie pracują w jakiś inny sposób od polskich. Wydajność to się może i tyczy fabryk, inżynierii itd ale w wielu pracach nie da się być jakoś bardziej wydajnym, więc nie wciskaj tego mitycznego kitu neoliberałów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mojito Re: Oczywiście zwyczajni szwajcarscy zjadacze chl IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 15.09.11, 05:35 Okazuje się, że kasjerki w dużych sklepach są miarą dobrobytu ... paradne! Większość ludków w Stanach pracuje całe życie, żeby spłacić domek zbudowany z papieru toaletowego, a jak już go spłaci i idzie na emeryturę to go sprzedaje, żeby opłacić dom starców. Średnią, o której tutaj pisze ten nieszczęsny człowiek, wyrabiają krezusi typu Buffet, Gates, etc. Stany to bankrut z zadłużeniem na osobę ponad $30K! Odpowiedz Link Zgłoś
porque Re: Oczywiście zwyczajni szwajcarscy zjadacze chl 15.09.11, 22:14 Gość portalu: Mojito napisał(a): > Stany to bankrut z zadłużeniem na osobę ponad $30K! Zabawny frustracie, te kraje to tez bankruci z zadluzeniem na osobe: Niemcy - $58K Francja - $75K Holandia - $226K Norwegia - $131K W.Brytania - $144K Irlandia - $504K Polack znowy wizy nie dostal?:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mojito Re: Oczywiście zwyczajni szwajcarscy zjadacze chl IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.09.11, 05:14 Moronie, skąd wziąłeś te dane? Ja mówię o zadłużeniu osobistym: karty kredytowe, lease/spłaty samochodu, hipoteka, etc. Ty nawet nie rozróżniasz długu osobistego od długu krajowego (pewnie nawet wewnętrznego do kupy z zewnętrznym) ... bosze, z kim ja rozmawiam! O moją wizę się nie martw, gdyż z moim paszportem nie jest konieczna :) Odpowiedz Link Zgłoś
porque Re: Oczywiście zwyczajni szwajcarscy zjadacze chl 16.09.11, 06:11 Gość portalu: Mojito napisał(a): >Ja mówię o zadłużeniu osobistym: karty kredytowe > , lease/spłaty samochodu, hipoteka, etc. Pozyczka na dom a moze i domy dwa, samochody,... i tylko $30k, zyc i nie umierac :)) Sam mam pozyczki na kilkaset tysiecy $, wiec dopisz mnie do "bankrutow":) Za rok moze konsul bedzie mial wiecej litosci nad toba... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: Oczywiście zwyczajni szwajcarscy zjadacze chl IP: 222.128.41.* 15.09.11, 10:40 Whiskey Koloryzujesz troche... zarobki 25 k rocznie to 2,1 miesiecznie czyli okolo 13 dolarow na godzine... Tyle zarabia kasjerka z kilkuletnim stazem... Dodatkowo wez pod uwage, ze w USA kasjerka MUSI miec samochod bo komunikacja publiczna jest nieobecna lub niebezpieczna! Do tego wyslanie dziecka na uniwersytet jest dla niej prawie niemozliwe...nie mowiac o sluzbie zdrowia, bezpieczenstwie (kasjerka pewnie mieszka w kiepskiej dzielnicy) Generalnie w USA fajnie byc klasa srednia.. biednym kiepsko... Odpowiedz Link Zgłoś
bratstrach Re: Oczywiście zwyczajni szwajcarscy zjadacze chl 15.09.11, 07:53 Może nigdzie nei zarabiać kokosów, ale moze jest to godne wynagrodzenie, ktore pozwala jej normalnie zyci a nie leciec do kolejnej pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
blue911 Re: Szwajcarzy są najbogatsi na świecie. A Polacy 15.09.11, 04:16 Co to za bzdura? Nigdy tak glupiej statystyki nie widzialem! Co ona ma w praktyce odzwierciedlac?? To,ze USA maja np. kwadryliony wartosci ogolem nieruchomosci na swoim kontynencie to oznacza automatycznie,ze ja mam tez w tym udzial? Gdzie? Moge tego dotknac albo chocby w czesci skorzystac lub sprzedac? Chore!!! To tak jakby napisac,ze Ziemianie sa wlascicielami calego Kosmosu i przypada kazdemu z nas po 100 planet. Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Polacy są najbogatsi na świecie... 14.09.11, 19:26 bo w stosunku do PKB, odprowadają największą dziesięcinę do Watykanu.. Tak trzymać zbolszewizowane katokrasnoludki w osranych majtkach!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc987 Szwajcarzy są najbogatsi na świecie. A Polacy... IP: *.pools.arcor-ip.net 14.09.11, 19:39 Gazeto wystarczy ze jeden z największych banków w Szwajcarii zbankrutuje, albo ludzie wycofają swoje oszczędności i Szwajcaria która uzależniona jest od pieniądza jest bankrutem, tak jest wrażliwa Szwajcaria. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szweiz=szwabia Re: Szwajcarzy są najbogatsi na świecie. A Polacy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.11, 19:46 Szwajcaria to małe gó... bez dostępu do morza nawet , gdyby nie aktywa tych co zginęli w holokauście a którymi do dzisiaj obracają banki to nie byłoby aż tak dobrze. Ratują ich Alpy i turyści przyjeżdżający na narty zimą, i polityka że są tzw"rajem podatkowym" Żydów wydawali Niemcom. Fajny kraj , co ? Odpowiedz Link Zgłoś
sselrats Szwajcarzy nawet oscypkow nie maja 14.09.11, 19:53 ani Kaczynskich - to nam nie podskocza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc987 Re: Szwajcarzy są najbogatsi na świecie. A Polacy IP: *.pools.arcor-ip.net 14.09.11, 21:01 Gość portalu: szweiz=szwabia napisał(a): > Szwajcaria to małe gó... bez dostępu do morza nawet , gdyby nie aktywa tych co > zginęli w holokauście a którymi do dzisiaj obracają banki to nie byłoby aż tak > dobrze. Ratują ich Alpy i turyści przyjeżdżający na narty zimą, i polityka że s > ą tzw"rajem podatkowym" Żydów wydawali Niemcom. Fajny kraj , co ? ----------------------------------------------- Co ty wiesz o Szwajcarii? NIC. Turyści? Turyści pokazują już Szwajcarii plecy, ZA DROGO! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: Szwajcarzy są najbogatsi na świecie. A Polacy IP: 222.128.41.* 15.09.11, 03:31 Ale Szwajcaria to tez bardzo zaawansowany przemysl! Nie tylko zegarki, ale lekarstwa, specjalistyczna chemia materialowa, maszyny....bardzo mocny eksport!!! Dodaj do tego swietne uniwersytety techniczne i pierwszorzedny system prawny... W BOlandii na egzekucje dlugu czeka sie 300 dni, na odszkodowanie 12 lat (postrzelony dziennikarz vs policja)... w szwajcarii dlug odzyskasz w 15 dni... Widzisz roznice? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc987 Re: Szwajcarzy są najbogatsi na świecie. A Polacy IP: *.pools.arcor-ip.net 15.09.11, 22:06 Gość portalu: www napisał(a): > Ale Szwajcaria to tez bardzo zaawansowany przemysl! Nie tylko zegarki, ale leka > rstwa, specjalistyczna chemia materialowa, maszyny....bardzo mocny eksport!!! > > Dodaj do tego swietne uniwersytety techniczne i pierwszorzedny system prawny... > > W BOlandii na egzekucje dlugu czeka sie 300 dni, na odszkodowanie 12 lat (postr > zelony dziennikarz vs policja)... w szwajcarii dlug odzyskasz w 15 dni... > > Widzisz roznice? ------------------------------------------ Jak myślisz, szwajcarski przemysł w obecnym czasie utrzyma poziom życia w Szwajcarii? Wczoraj pisałam o tym że wystarczy żeby wielkie banki w Szwajcarii wpadną w kłopoty i Szwajcaria jest załatwiona, dziś proszę ta wiadomość: bazonline.ch/wirtschaft/unternehmen-und-konjunktur/Ein-professionell-gemanagter-Einzelfall/story/10702471?dossier_id=1060 Trzeba postawić tu sobie pytanie, czy rzeczywiscie pojedynczy wypadek oszustwa, czy tylko on jest kozłem ofiarnym oszustwa na wielka skale? bazonline.ch/dossiers/wirtschaft/dossier2.html?dossier_id=1060 Takiej inflacji, takiej drożyzny Szwajcaria nie miała w swojej historii jaka panuje obecnie w Szwajcarii, byłam widziałam i przeżyłam, byłam zaszokowana rachunkiem jaki zapłaciłam w Zurychu w normalnej restauracji. W Niemczech jadła bym za ten pieniądz (który położyłam na stół w Zurychu kelnerowi) w wykwintnej restauracji a nie w normalnym bez gwiazdek lokalu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadek Re: Szwajcarzy są najbogatsi na świecie. A Polacy IP: *.xdsl.centertel.pl 14.09.11, 20:20 A Polacy są najgłupsi, bo nadal skamlą o wizy przed ambasadą USA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nkab Re: Szwajcarzy są najbogatsi na świecie. A Polacy IP: *.toya.net.pl 15.09.11, 10:13 No wiesz. Ja się USA nie dziwię, bo jak do nas zjechałaby się taka ilość cyganów (to tylko zastępcza nazwa podejrzaną bidotę) jak do nich to naprawdę też wprowadziłbyś wizy. Ci wykształceni i bogaci nie mają problemów z wizami do USA. Andrzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A++++++++ Dorobili się na handlu z Hitlerem IP: *.zone13.bethere.co.uk 14.09.11, 20:55 płacil im złotymi zębami z Oświęcimia a oni chętnie je brali. Jadąc tunelem w Szwajcarii musisz wiedzieć że musieli je sobie za coś wybudować... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc987 Re: Dorobili się na handlu z Hitlerem IP: *.pools.arcor-ip.net 14.09.11, 21:04 Gość portalu: A++++++++ napisał(a): > płacil im złotymi zębami z Oświęcimia a oni chętnie je brali. Jadąc tunelem w S > zwajcarii musisz wiedzieć że musieli je sobie za coś wybudować... --------------------------------------- Jak zwykle prawdziwy Polak, on bez widma wojny, bez szabelek bez historii nie umie żyć i znaleźć się w współczesnym świecie, dla niego najważniejszym argumentem którym argumentuje wszystko jest historia, Hitler i Oświęcim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 13f Re: Dorobili się na handlu z Hitlerem IP: 85.237.212.* 14.09.11, 21:20 nie mówiąc o nabzdyczeniu dumą z prężnej gospodarki napędzanej produkcją krzyży, krasnali ogrodowych oraz eksportu siły roboczej na zmywaki! Odpowiedz Link Zgłoś
eu_ropejczyk Re: Dorobili się na handlu z Hitlerem 14.09.11, 21:20 Jedni sie swoja historia szczyca inni sie swojej historii wstydza. Narod ktory nie ma odniesienia do swojej historii jest martwy. Dlatego tez sie uczy wszle dzieci historii aby mialy swiadomosc narodowa. Nawet w wielu panstwach te same wydarzenia historyczne sa przedstawiane w innych kolorach aby wytworzyc u dzieci pozytywna swiadomosc narodowa. Przeciaz nikt np. w niemczech nie bedzie uczyl dzieci ze zdecydowana wiekszosc i przodkow mordowala w zboczony sposob dzieci innych nacji. Przedstawia to w sposob bardziej lagodny. Podobnie jest w innych panstwach. Przykladowo mowimy ze wojska pojechaly do IRAQu niesc pomoc(na szczescie nie niemieckie tym razem), a nikt nie pisze ze pojachaly mordowac, aby polozyc lape na ropie IRAQu. Istniej dwa podstawowe elementy ksztaltujace swiadomosc narodowa: 1. historia 2. jezyk dawniej byla jeszce religia ale to juz powoli gasnie (naszczescie) Oczywiscie w Twoim konkretnym przypadku, to mozesz sie swoja (czyli Polska historia) szczycic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc987 Re: Dorobili się na handlu z Hitlerem IP: *.pools.arcor-ip.net 14.09.11, 21:46 eu_ropejczyk napisał: > Jedni sie swoja historia szczyca inni sie swojej historii wstydza. -------------------------------------------- Odezwa się ciągle ten sam który usprawiedliwia dzisiejsze "niepowodzenia" wręcz nieporadność jak i bezmózgowie rządu Grecji niemiecką historią. Cóż jak pan Boczek nie nalał ojeju do głowy trzeba sobie samemu godności dodać, na szczęście nie wszyscy Grecy są takiej myśli jak nasz eu_ropejczyk. Grecy budzą się z letargu i dostrzegają już winę u siebie, w ich rządach jak i w swojej nieporadnej gospodarce, na eu_rpejczyka przyjdzie też czas że zacznie z innej perspektywy zaglądać na to co działo i dzieje się w Grecji. Odpowiedz Link Zgłoś
eu_ropejczyk Re: Dorobili się na handlu z Hitlerem 14.09.11, 21:49 A co ma indyk do wiatraka. Co ma wspolnego premier rzadu grecji, z historia niemiec. Nikt nie pisal tutaj nic o grecji. Nie na temat piszesz. Kompleskiski histori przybranego narodu czy co ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc987 Re: Dorobili się na handlu z Hitlerem IP: *.pools.arcor-ip.net 14.09.11, 21:53 eu_ropejczyk napisał: > A co ma indyk do wiatraka. Co ma wspolnego premier rzadu grecji, z historia nie > miec. Nikt nie pisal tutaj nic o grecji. Nie na temat piszesz. Kompleskiski his > tori przybranego narodu czy co ??? -------------------------------------------- Naucz się najpierw rozumieć pisany tekst, przypomnij sobie wszystkie twoje posty a potem odpisuj. Nie podążasz sam za sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
eu_ropejczyk Re: Dorobili się na handlu z Hitlerem 14.09.11, 22:12 vice versa przetlumacz sobie na niemiecki abys lepiej zrozumiala Odpowiedz Link Zgłoś
kichchi Sprzedali swoje gó...ane franki przekrecili Polakó 14.09.11, 21:51 na kilka miliardów stąd te tłustowłose nieroby o szwabskich kwadratowych ryjach dorobili sie na cudzym mieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: Sprzedali swoje gó...ane franki przekrecili P IP: 222.128.41.* 15.09.11, 03:33 JAaaasne szwajcaria dorobila sie na polskich kredytobiorcach... wczesniej byli biednym krajem na poziomie nigerii, nagle zobaczyli bolandie, rzucili 200 tys kredytow we frankach i juz super!1 wez sie palnij w leb mocno.. Odpowiedz Link Zgłoś
chuchichaeschtli Re: Sprzedali swoje gó...ane franki przekrecili P 15.09.11, 09:36 > na kilka miliardów stąd te tłustowłose nieroby o szwabskich kwadratowych ryjach > dorobili sie na cudzym mieniu. Lepiej mieć szwabską kwadratowy ryj, niż okrągłą, nalaną i spoconą polską mordę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolo Re: Dorobili się na handlu z Hitlerem IP: *.dclient.hispeed.ch 15.09.11, 01:47 Podpowiem ci z czego zyja Polacy: z KRADZIEZY. Zanim zostalem Szwajcarem bylem Polakiem i sie temu przygladalem ... do obrzydzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Dorobili się na handlu z Hitlerem 16.09.11, 00:14 Gość portalu: Lolo napisał(a): > Podpowiem ci z czego zyja Polacy: z KRADZIEZY. > Zanim zostalem Szwajcarem bylem Polakiem i sie temu przygladalem ... do obrzydz > enia! Polacy to drobne złodziejaszki, Szwajcaria i jej banki to mafia przekręciarzy żyjąca z prania brudnych pieniędzy z całego świata, USA zaś to zorganizowana mafia o charakterze zbrojnym, mordująca i rabująca na całym świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
romad2447 Szwajcarzy są najbogatsi na świecie. A Polacy... 14.09.11, 21:54 Drugie miejsce USA zaskoczy wszystkich komuchow,zwlaszcza tych ktorzy tam byli,takich jak Kagan i ktorzy nic nie widzieli tylko slumsy i dziurawe autostrady. Odpowiedz Link Zgłoś
kichchi Re: Szwajcarzy są najbogatsi na świecie. A Polacy 14.09.11, 21:57 realnie dolar ma wartosc jednego juana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wwww Re: Szwajcarzy są najbogatsi na świecie. A Polacy IP: 222.128.41.* 15.09.11, 03:35 Ja zarabiam w Juanach bo mieszkam w Pekinie... bardzo chetnie zamienie juany na dolary po kursie 1:1.... przy mojej pensji taki kurs to byloby super zycie!!! Czy w swojej wielkiej madrasci mozesz mi powiedziec kiedy ten kurs sie zrowna!! Bo srednia cena domu w USA to 150 tys... wiec chetnie bym sobie jakis apartament tam kupil na wynajem jesli bedzie 1:1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doberman Prawda jest taka: IP: *.hsd1.ct.comcast.net 14.09.11, 22:31 Szwajcarzy są najbogatsi na świecie. A Polacy...najwiekszymi smutasami i zakompleksionymi bufonami. Troche fun i cool ludzie! Troche luzu, i juz bedzie lepiej. Nawet Ugande wyprzedzimy w tych statystykach! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mhm... Szwajcarzy są najbogatsi na świecie. A Polacy... IP: *.dclient.hispeed.ch 14.09.11, 23:39 Co to znaczy "aktywa finansowe brutto"? Czym sie roznia od "aktywow finansowych netto"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: Szwajcarzy są najbogatsi na świecie. A Polacy IP: 222.128.41.* 15.09.11, 03:37 Podam przyklad Masz dom - wartosc 1 mln zl To twoje aktywa brutto Teraz patrzysz na liabilities czyli jak jest finansowany. Np. jesli masz kredyt na 0.5 mln to twoje aktywa netto to 0.5 mln....(aktywa brutto - dlug) Jak go splacisz to aktywa brutto pozostana takie same, ale aktywa netto wzrosna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mhm... Re: Szwajcarzy są najbogatsi na świecie. A Polacy IP: *.opera-mini.net 15.09.11, 13:05 Spoko :) To w takim razie artykul nie ma za bardzo sensu (a przynajmniej tytul), prawda? Bo bogactwo powinno sie oceniac po aktywach finansowych netto? Jesli mam 10000 PLN bez dlugow, to jestem bogatszy od tego ktory ma 10000 PLN ale w tym 5000 PLN pozyczone... :) Czy cos mi umyka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chf ... A Polacy tez moga zarabiac we frankach IP: *.1-85.cust.bluewin.ch 15.09.11, 00:00 nie tylko kredyt mozna miec we franku, lepiej pensje ------ www.szwajcarskakariera.pl Odpowiedz Link Zgłoś
je-basia Janosik kontra Wilhelm Tell 15.09.11, 00:01 Jak dotyczczas to Polacy pożyczają u Szwajcarów a nie odwrotnie. I tyle na ten temat. I góry też mają wyższe...i autostrady lepsze... i banki...i sery... i lesery...i sąsiadów... nie wiem, czy są mądrzejsi, ale mniej się indyczą...mniej o patr-idiotyźmie... a więcej o produkcji i exporcie. to szwajcaria a nie niemcy jest największym exporterem technicznym (precyzyjnym i innowacyjnych technologii na świecie) w przeliczeniu liczb bezwzględnych na jednego mieszkańca. Po prostu produkują dobrze towary poszukiwane w świecie. Pozwólmy sobie powiedzieć, że do produkcji wódki i oscypków nie trzeba specjalnych technologii. Poslim szlagierem exportowym jest bezrobotny i niewykształcony robotnik, który jeszcze żadnego obcego jązyka nie posiada... i w gruncie rzeczy niewiele umie. bo ci, którzy coś umieją załapią się w kraju. taka jest prawda, choś naszym buńczucznym i aroganckim P.T. Rodakom nie pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
ulanzalasem Szwajcarzy są najbogatsi na świecie. A Polacy... 15.09.11, 00:42 Polska zajęła wśród nowych krajów UE miejsce w środku stawk Środek wśród nowych czyli ogólnie ogon stawki ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolo Jestem dumny IP: *.dclient.hispeed.ch 15.09.11, 01:50 z mojej nowej Ojczyzny (smierc frajerom!). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dzidek I co z tego? Pieniadze szczescia nie daja IP: *.dsl.stl2mo.sbcglobal.net 15.09.11, 03:06 Grunt, zeby na browara codziennie starczylo a wszystko inne jakos sie ulozy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: I co z tego? Pieniadze szczescia nie daja IP: 222.128.41.* 15.09.11, 03:38 no jeszcze musi troche zostac dla ksiedza dobrodzieja przeciez... bo inaczej pieklo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Szwajcarzy są najbogatsi na świecie. A Polacy... IP: *.isd-hcz.com.pl 15.09.11, 06:13 To się nazywa prawdziwy artykuł z którego nic nie wynika a raczej to że jesteśmy na samym końcu Europy za nami trzeci świat i stąd ten środek. Pytam się gdzie podzial sie obiektywizm i kto go zawlaszczył? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waldi_46 Szwajcarzy są najbogatsi na świecie. A Polacy... IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.09.11, 07:39 bo tam jest normalny kraj i prawo a u nas porąbany kraj i złodziejskie prawo . Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Szwajcarzy są najbogatsi na świecie. A Polacy... 15.09.11, 08:11 Jeśli macie podawać cząstkowe statystyki, to lepiej nie podawajcie ich wcale. Mnie na studiach zawsze powtarzano: "tylko debil posługuje się nominałami". A gdzie STRUKTURA tych depozytów?? Gdzie dynamika i "elastyczność"? Moja sąsiadka wygrała w totka 3 bańki i nagle nasz blok okazał się blokiem krezusów, bo wychodzi na to, że każda rodzina (średnio) ma 300 tys. oszczędności. Chciałbym mieć tyle oszczędności... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oskar Pada mit "zielonej wyspy" i wzrsotu tzw. PKB IP: *.adsl.inetia.pl 15.09.11, 08:33 Wysokość aktywów per capita lokuje Polskę za Węgrami, Czechami, Estonią, Słowenią, Meksykiem i Chorwacją ... Okazuje się, że z 7,4 tys. euro aktywów na łebka lądujemy tuż za Słowacją, ale daleko w tyle za Węgrami, Czechami, Estonią czy Słowenią. Więcej w bankach, akcjach, obligacjach czy u ubezpieczycieli mają też m.in. Meksykanie, Chilijczycy, Grecy czy Chorwaci.... forsal .pl Tragiczna sytuacja finansowa Polaków Prawie 60 proc. Polaków pieniędzy starcza jedynie na codzienne wydatki, a 30 proc. musi odmawiać sobie wielu rzeczy, by starczyło im na życie – tak dramatyczny obraz życia w Polsce przynosi badanie Millward Brown SMG/KRC. Ponad połowa Polaków (55 proc.) jest zdania, że sytuacja finansowa ich gospodarstwa domowego pogorszyła w ciągu ostatniego roku. Większy pesymizm w tym zakresie deklarują panie, być może dlatego, że częściej odpowiadają za budżety domowe. Polki z roku na rok coraz gorzej oceniają sytuację finansową swych gospodarstw domowych. Jeszcze w w sierpniu 2010 negatywnie oceniało ją 42 proc. kobiet. W 2011 roku odsetek ten wzrósł do 58 proc. Podobny pozostaje odsetek Polsek uważających, że ich sytuacja finansowa poprawiła się. W latach 2009-2010 było to 7 proc., a w 2011 roku - 6 proc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oskar Tragiczna sytuacja finansowa Polaków IP: *.adsl.inetia.pl 15.09.11, 08:34 Prawie 60 proc. Polaków pieniędzy starcza jedynie na codzienne wydatki, a 30 proc. musi odmawiać sobie wielu rzeczy, by starczyło im na życie – tak dramatyczny obraz życia w Polsce przynosi badanie Millward Brown SMG/KRC. Ponad połowa Polaków (55 proc.) jest zdania, że sytuacja finansowa ich gospodarstwa domowego pogorszyła w ciągu ostatniego roku. Większy pesymizm w tym zakresie deklarują panie, być może dlatego, że częściej odpowiadają za budżety domowe. Polki z roku na rok coraz gorzej oceniają sytuację finansową swych gospodarstw domowych. Jeszcze w w sierpniu 2010 negatywnie oceniało ją 42 proc. kobiet. W 2011 roku odsetek ten wzrósł do 58 proc. Podobny pozostaje odsetek Polsek uważających, że ich sytuacja finansowa poprawiła się. W latach 2009-2010 było to 7 proc., a w 2011 roku - 6 proc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Ale ubaw! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.11, 10:09 "Polska zajęła wśród nowych krajów UE miejsce w środku stawki" haha! taki PR Polacy lubią! Czyli wyprzedzamy Rumunie i Bulgarie :-) Prawda jest taka ze w EU Polska jest prawie na samym końcu, dlatego powinnismy mocno popierać wejscie Turcji do Unii bo wtedy będziemy już 4 od końca i pan redaktor napisze ze jesteśmy w czołówce wśród nowych krajów UE. Zacznijmy na trzeżwo i rzetelnie okreslać sytuacje i dopiero wtedy będziemy mieć prawdziwą szanse na rozwój !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janos Propagandowa statystyka IP: *.torproxy.org 15.09.11, 10:12 Propagandowa statystyka mowiaca tylko jak zwieksza sie roznica zamoznosci.Biedni staja sie jeszcze biedniejsi.Wszystko przez polityke neoliberalna,ktora w ten sposob prowadzi do zapasci i kryzysu.Wyglada na to,ze bedzie w przyszlosci kolejna "pierestrojka" i kapitalizm ostatecznie padnie a cwaniakow kapitalistycznych czyli oszustow i zlodziei powiesza na latarniach Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Z tym bogactwem jankesów to nie rozśmieszajcie 15.09.11, 10:21 ile z tego to realne bogactwo, a ile wirtualnie nadrukowany zielony szmelc bez pokrycia. Odpowiedz Link Zgłoś
dyktator_bolandy Re: Z tym bogactwem jankesów to nie rozśmieszajci 15.09.11, 16:19 za ten szmelc mają domy, pod dwa samochody, (dodatkowo często motocykl, skuter wodny itp co kto lubi). Jeżdżą pod dobrych drogach itd. Jak na 'bez pokrycia' to całkiem dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Z tym bogactwem jankesów to nie rozśmieszajci 15.09.11, 21:23 dyktator_bolandy napisał: > za ten szmelc mają domy, pod dwa samochody, (dodatkowo często motocykl, skuter > wodny itp co kto lubi). Jeżdżą pod dobrych drogach itd. Jak na 'bez pokrycia' t > o całkiem dobrze. Ma garstka. Większość drży o pracę po utracie której wylądują na śmietniku, o swój dom, o ubezpieczenie dla siebie i rodziny, o pieniądze na edukację dzieci. Ponad 50mln Amerykanów nie ma dostępu do opieki medycznej (dane sprzed kryzysu), spośród tych ubezpieczonych "szczęściarzy" większość ma tyle luk w swoich umowach że w przypadku poważniejszego schorzenia nie mają co liczyć na jakąkolwiek pomoc, 30mln żyje w namiotach albo przyczepach kempingowych (dane sprzed kryzysu, sprzed masowego wysiedlania Amerykanów z ich nowo kupionych domów). Odpowiedz Link Zgłoś
porque Re: Z tym bogactwem jankesów to nie rozśmieszajci 15.09.11, 22:40 tornson napisał: > Ma garstka W USA garstka klepie biede jak tornson w Polsce. > Ponad 50mln Amerykanów nie ma dostępu do opieki medycznej Co to znaczy nie ma? Nie przysluguje im rzadowy meidicaid. Ci biedni, "nieubezpieczeni" maja duzo lepsza rzadowa opieke zdrotna jak ty w Polsce. Czesci nie stac na duzo lepsza prywatna, inni nie kupuja bo nie maja ochoty, w USA nie ma przymusu jak w polskim rezimie. Poczytaj zanim ponownie zablysniesz glupota. tncva.wordpress.com/2007/12/09/the-true-number-of-uninsured-american/ >30mln żyje w namiotach albo przyczepach kempingowych Hahaha, przecietni Amerykanie zyja jak ponizej, jeden z tysiecy przykladow. Tylko tepi jak tornson, wegetuja pod "mostami":) tiny.pl/h5z87 A ponizej mozesz zobaczyc ile rocznie ma do dyspozycji przecietny Amerykanin po oplaceniu juz wszystkich kosztow zwiazanych z zyciem, jak np: zywnosc, splata raty za dom, samochody,itd, itp... W wiekszosci stanow zostaje do dyspozycji ponad $30 tys rocznie:) Porownujac wegetacje w Polsce nie dziwi frustracja typkow jak tornson:) finance.yahoo.com/career-work/article/112515/best-worst-states-make-living-moneywatch?mod=career-worklife_balance Najzabawniejsze sa oszolomy, ktorzy Ameryke "znaja" z czerwonych szmatlawcow. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Na tle takiego grajdołu jak Polska lepiej się 16.09.11, 00:11 prezentować to nie sztuka. Polska, po 20 latach cofania się w rozwoju, to kraj na poziomie Meksyku, na szczęście dzięki europejskim wpływom w Polsce nie miała jeszcze miejsca totalna amerykanizacja systemu społeczno-gospodarczego, dzięki czemu reprezentuje się ona jednak o niebo lepiej niż totalnie zamerykanizowany Meksyk. Może i USA lepiej wygląda na tle Polski, ale biorąc pod uwagę nędzę, wykluczenia, poziom pomocy socjalnej, poziom edukacji czy opieki medycznej, to Ameryce bliżej do Polski niż do cywilizowanej socjalnej części Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
porque Re: Na tle takiego grajdołu jak Polska lepiej się 16.09.11, 06:29 tornson napisał: > Może i USA lepiej wygląda na tle Polski, ale biorąc pod uwagę nędzę, wykluczeni > a, poziom pomocy socjalnej, poziom edukacji czy opieki medycznej, to Ameryce bl > iżej do Polski niż do cywilizowanej socjalnej części Europy. Europa wyglada jak ubogi krewny Ameryki, bieda i ubostwo niemalze jak w krajach trzeciego swiata a z opieka medyczna Europa niewiele odstaje od Meksyku, w obu przypadkach jest duze prawdopodobienstwo, ze chory umrze zanim dotrze do lekarza specjalisty,chyba ze ma pieniadze i przyleci leczyc sie w USA. To Europejczycy przyjezdzaja studiowac i odbywac staze w USA a nie odwrotnie. Cos ci swiat staje na glowie od twojej ignoracji faktow ;) A tutaj poogladaj sobie niewykluczonych Europejczykow gdzie wsrod mlodych ponizej 30 roku zycia juz prawie 30% nie ma pracy a wedlug ostatnich sondazy, prawie 70% Europejczykow z wyzszym wyksztalceniem wyraza chec emigrowania do USA. tiny.pl/h1hhc Taka jest przyszlosc bez przyszlosci Europy pod brukselskim rezimem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: finansista A polacy nie sa najbiedniejsi ... IP: 193.111.166.* 15.09.11, 10:25 finanse-dla-kazdego.blogspot.com Odpowiedz Link Zgłoś
tow.janwinnicki Jarek zrobi drugą Szwajcarię jak wygra! 15.09.11, 11:02 To pewne! Odpowiedz Link Zgłoś