simplex Polacy jeżdżą autami dwa razy starszymi niż śre... 27.09.11, 11:56 "Na tysiąc mieszkańców Polski przypada już 451 aut - mniej więcej tyle, co średnio w UE, a więcej niż w USA." Co za brednia? W usa na 1000 mieszkańców jest ponad 800 samochodów: en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_vehicles_per_capita Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hej_hej Polacy jeżdżą autami dwa razy starszymi niż śre... IP: 80.156.37.* 27.09.11, 11:59 Np w takiej francji... minimalna pensja to 1350 euro. Samochody w salonach np C3.. kosztują od 9000 euro... tak mniej więcej.. czyli 7 pensji wystarczy na nowy samochód.. a u nas.. 7 minimalnych pensji to 9000, ale złotych, a nie euro. Za 9000 złotych nowego samochodu niestety nie da się kupić.. bo kosztuje 40 000 złotych czyli 30 minimalnych pensji. Jeśli mielibyśmy się porównywać.. to trzeba by sprawdzić ile na zachodzie sprzedaje się samochodów za 40 000 euro.. z pewnością będzie to około 10%.. czyli tyle samo co nowych aut w Polsce... A przed 2003 rokiem.. było o 50% mniej samochodów.. czyli zgodnie z artykułem sprzedaż nowych aut utrzymała się na stałym poziomie... jakoś społeczeństwo się tak istotnie nie wzbogaciło by 2x więcej osób było stać na nowe auta.. by % nowych na rynku się zgadzał.. Sam posiadam auto, które ma 10 lat.. a poziom jego komfortu i bezpieczeństwa znacznie przewyższa to co mógłbym kupić w salonie... najbiedniejszą wersję jakiegoś Pikaczento :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: satyronx Re: Francja IP: *.play-internet.pl 27.09.11, 12:35 dane ktore Pan podal dotycza pensji brutto (Depuis le 1er janvier 2011, la valeur du SMIC brut est de 9,00 € par heure en France soit, pour un travail à temps plein de 151,67 heures par mois (semaine de 35 heures), 1 365 € brut mensuel, 1 073 € net).....no ale i tak w porownaniu do polskich realiow jest calkowicie innym swiatem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hej_hej Re: Francja IP: 80.156.37.* 27.09.11, 12:56 Dla PL i FR wpisałem brutto z rozpędu.. jednak biorąc pod uwagę netto wychodzi na naszą (Polską) i tak źle ;) odpowiednio 9 pensji dla Francuza i 40 pensji dla Polaka na zakup nowego auta... Dodatkowo we Francji tydzień pracy tak jak Pan przytoczył to 35 godzin;) Tak dodatkowo można się nawet się cieszyć, że wiek naszych aut jest 2x większy od zachodnich sąsiadów skoro zarabiamy 4x mniej.. Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom-z-radia-maryja rządy PO i SLD doprowadziły Polaków do biedy 27.09.11, 12:00 nie stać ich na porzadne nowe auta abilans tego widzimy co roku kiedy to ginie u nas kilka tys osób rocznie w wypadkach. Tu bliżej nam do krajów trzeciego swiata. Ja mam 4 letnie auto. Udało mi sie je kupic jeszce za rządów Kaczyńskiego, teraz już sobie na to nie pozwolę tak jak wielu moich rodaków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niezależny To Kaczyńscy roztrwonili dorobek poprzedników IP: *.adsl.inetia.pl 27.09.11, 12:14 udało ci się kupić nową furę za czasów Kaczyńskich, bo Polska jechała jeszcze na dorobku poprzednich rządów. Pisowscy ignoranci roztrwonili ten dorobek, gdyby nie to, dziś mielibyśmy dużo lepiej. Nie daj Boże, żeby znów dorwali się do władzy, bo będziesz jeździć swoim coraz starszym autem kolejnych 15 lat (o ile będzie cię stać na paliwo). Odpowiedz Link Zgłoś
rr0309 Zarabiamy 4 razy mniej niż śre... 27.09.11, 12:00 Z naszymi zarobkami i z cenami zachodnimi, przy najwyższych podatkaCH to jaki mamy wybór? I tak jesteśmy mistrzami świata jeśli te auta jeszcze się poruszają. Odpowiedz Link Zgłoś
szoferek1 Polacy jeżdżą autami dwa razy starszymi niż śre... 27.09.11, 12:03 Dyskusja z pseudofachowcami od rynku motoryzacji to jak kopanie się z koniem! Przy zarobkach w Polsce i cenach europejskich to i tak sukces że stać Polaków na utrzymanie tylu samochodów.Kiedyś na wsi były dwa rowery,teraz w każdym domu są po dwa samochody i jak słyszę że jakiś nawiedzony polityk mówi że w Polsce BIDA,to może normalnie myślącego szlag trafić! Powinniśmy się zastanowić jakim cudem to wszystko u nas funkcjonuje przy naszych zarobkach? Ceny paliw,części,serwis, na poziomie europejskim(EU) a dochody - Bangladesz. Odpowiedz Link Zgłoś
hit.and.run Re: Polacy jeżdżą autami dwa razy starszymi niż ś 27.09.11, 12:03 he1ku napisał: > porozmawiaj z Rydzykiem on ci pomoze rozwiązać problem .W Polsce juz załatwił > sprawę Stoczni Gdańskiej.pieniądze na wykup stoczni stracił , za to żąda finan > se od państwa na ogrzewanie jego uczelni , za darmo chce uzyskać port drzewny w > Toruniu i inne spekulacyjne przekręty szykuje.W USA naciągał polonusów podczas > duszpasterskiej wizyty i opluwając polską rzeczywistość i podnosząc swoje wyim > aginowane krzywdy. Taki człowiek by załatwił w kalifornii wszystko Schwarzenege > r w porównaniu z Rydzykiem to pestka. Masz problemy z glowa ? Co do h... ma tu sprawa rydzyka ? Czy przedmowca wspomnial cos o nim czy pisal o samochodach ? Idz sie walnij porzadnie w leb i nie wracaj tu z tymi wypocinami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Polacy jeżdżą autami dwa razy starszymi niż ś IP: *.dynamic.chello.pl 27.09.11, 12:04 Polacy kupują stare auta bo lubią...? Żart? Kupują to na co ich stać! Mało pieniędzy to kupuje się to co się da za tę kasę. A czy auta potrzebne? Niestety na prowincji wręcz niezbędne. I to tam jeździ większość najstarszych aut. I to zwykle jako 2-3 w rodzinie. 10-latek z "zachodu" to wrak? Żart? Często jest w lepszym stanie niż krajowy 5-7 latek. A prawie zawsze lepiej wyposażony w poduszki powietrzne choćby. I nie zapominajcie że sporą część najstarszych i najtańszych aut kupują dzieciaki które dopiero co przekroczyły 18-lat i zdobyły prawo jazdy. Stać ich zazwyczaj na auta za 1-3 tys. zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tadek Polacy jeżdżą autami dwa razy starszymi niż śre... IP: 217.153.67.* 27.09.11, 12:04 jeśli będziemi zarabiać porównywalnie z państwami starej uni europejskiej. w chwili obecnej przy takiej różnicy i tak wypadaja polacy bardzo dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bigiel Polacy jeżdżą autami dwa razy starszymi niż śre... IP: *.rm.polsl.pl 27.09.11, 12:05 Jak zwykle manipulacja. Podają strukturę aut w Polsce na rok 2011 i porównują do struktury europejskiej z 2008 roku czyli 3 lata do tyłu !!! Ciekawe jak jest teraz w europie i jak tam zmiany wyglądają w dobie kryzysu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trock Redaktorze Kubik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.11, 12:17 czy zdaje sobie Pan sprawę z tego że w Unii Europejskiej są inne zarobki niż u nas w Polsce ?? Dlaczego ze wszystkim porównujecie Polskę z Unią (ceny samochodów, paliwa, ubezpieczenia) a zapominacie o zarobkach !!!! Trochę pokory Panie Redaktorze Kubik bo nie każdy Polak zarabia 5 tys netto co miesiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
buj_w_chucie Samochod to pudlo z blachy i plastiku 27.09.11, 12:05 Moge wydac na niego max 3 pensje netto. Gdybym mial gwarancje, ze pojezdze bezproblemowo 30 lat (np. cos w trwalosci W123), to moze 6-8 pensji bym poswiecil. Wiecej nie warto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośc Polacy jeżdżą autami dwa razy starszymi niż śre... IP: 195.68.192.* 27.09.11, 12:06 Polacy jeżdżą po gorszych drogach, więc szkoda płacic większe pieniądze za fakt że będziemy jeździć nowszymi samochodami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klasasrednia To dziwne? A za co kupować? IP: *.adsl.inetia.pl 27.09.11, 12:07 Proszę sobie od średniej krajowej płacy odjąć wydatki na tzw. życie (mieszkanie, wyżywienie, ubrania, edukację dzieci, utrzymanie samochodu itp.), a potem odpowiedzieć na pytanie, ile pieniędzy można poświęcić na kupno nowego auta. W moim przypadku - nic. Jeżdżę trzynastoletnim dieslem, tankuję BIO100 (dobrze, że VW oficjalnie dopuszcza taką możliwość i to rzeczywiście działa) i modlę się, żeby zawieszenie jeszcze trochę wytrzymało. Kiedyś jeździłem autem wszędzie, teraz do pracy jeżdżę już komunikacją miejską, bo nie mogę sobie pozwolić na paliwo, nie mówiąc już o zmianie samochodu, nawet na trochę nowszy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taka prawda Re: To dziwne? A za co kupować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.11, 12:43 Znaczy posiadasz coś na co cię nie stać bo taką masz fanaberie. Czyli jesteś typowym Polakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Polacy jeżdżą autami dwa razy starszymi niż śre... IP: *.as13285.net 27.09.11, 12:10 w kontekście tego artykułu nie dziwią mnie już negatywne komentarze prezentacji nowych samochodów (w stylu "bmw jeżdżą dresiarze" albo "skoda dla biedoty"). po prostu kwaśne winogrona.... ________ pobierz darmowe gry Odpowiedz Link Zgłoś
ampre Polacy jeżdżą autami dwa razy starszymi niż śre... 27.09.11, 12:12 Kupowałem używane samochody nie dlatego,że nie stać mnie na nowy, tylko dlatego,że kupno nowego samochodu jest ekonomicznie niekorzystny: szybko traci wartość, zamrożenie kapitału, obawa o kradzież i serwis też droższy... Poza tym nowsze samochody są bardziej awaryjne. Mój znajomy ma nowsze auto a wydaje na naprawy tyle co cały mój. Jeżdzę 12- letnim i nie narzekam,bo wychodzi dużo taniej a przy tym komfort niemniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ampre Re: Polacy jeżdżą autami dwa razy starszymi niż ś IP: 193.0.236.* 27.09.11, 15:27 piore tez w Frani dzieki temu w kazdej chwili moge dorzucic cos do wyprania a i w jednej wodzie obskocze kilka pran, mam bojler na wegiel w lazience a jak brakuje wegla to moge wyskoczyc po jakis chrust do lasu albo tektury z opakowan w Tesco, a tv ogladam w czarnobialym neptunie, gdyby te obecne pralik/piecyki/telewizory wytrzymaly tyle co te ktore ma to moze bym i je kupil ale w tej sytuacji "po co?". Dzialaja i jest ok. Aha posta tego pisze z komputra Odra, dziala wiec po co mam zmieniac na nowszy. A wy naiwniacy kupujcie nowe, za 20 lat odkupie je od was za bezcen (jesli jeszcze beda dzialac). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megi Re: Polacy jeżdżą autami dwa razy starszymi niż ś IP: *.xdsl.centertel.pl 28.09.11, 02:08 Nie Kolego. Oglądam w 100Hz Quintrixie Panasonicu, który sobie sam naprawię jakby co, a ma już 11 lat i obraz kryształ. Piec mam wszystkopalny, więc i w razie Niemca szyszki z lasu spalę, a Ty będziesz się modlił do tow. putina coby kurka z gazem nie przykręcił. Auta mam na ropę, i na beznynę-LPG. W razie Niemca - co da się zakombinować - na tym pojadę. Pozostałe sprzęty też trwałe, solidne i NAPRAWIALNE we własnym zakresie. Tak wiec ostrożnie z tą pralką Franią... Odpowiedz Link Zgłoś
wwrr1 Polacy jeżdżą autami dwa razy starszymi niż śre... 27.09.11, 12:12 obecnie przebywam u Niemcow i wiele art. spozywczych ale nie tylko jest o wiele tanszych jak w Polsce i po co to porownywac samochody..W Polsce jest mowiac krotko WIELKIE DZIADOSTWO. Odpowiedz Link Zgłoś
pi_rez Polacy jeżdżą autami dwa razy starszymi niż śre... 27.09.11, 12:15 przy obecnych przepisach za 100 lat średnia aut w polsce wyniesie 50 lat, za 200 - średnia 100 , za milion - średnia pół miliona, przy założeniu że rokrocznie będize się rejestrować 180tys. samochodów. przyczyna ? a ile wyrejestrowano zezłomowano ? tylko te co się rozbiły dokumentnie i nawet nie ma oc naprawiać, bo wraki kupuje pan Jan Kowalski zamieszkały w Warszawie na ulicy parkowej 7m21 , pesel 457464113546 legitymujący się dowodem seri GTR645465. cena 100-800zł , tyle płacą prawdziwi utylizatorzy starych samochodów. wszystko dlatego że punkty złomu nie dają zazwyczaj nic. lepiej kupić samochód na jana kowalskiego, których to janów kowalskich i innych grzybipiętków kolekcjonują wraki na swoim fikcyjnym parkingu w w fikcyjnym mieszkaniu pod fikcyjnymi danymi osobowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
firstkaktus Polacy jeżdżą autami dwa razy starszymi niż śre... 27.09.11, 12:19 Bla bla bla -ARTYKUŁ SPONSOROWANY !!!!! Jeździłem autami nowymi - wiecej problemów niż były warte . Dopiero jak pięć lat temu kupiłem sobie renówkę z 1997 r. skończyły się moje wycieczki po mechanikach i innej maści specjalistach . Od tego czasu leję sobie paliwo , wymieniam czasem olej i jeżdżę sobie bez najmniejszych problemów . Na wszystkie naprawy ( eksploatacyjne-zaznaczam ) wydałem niecały 1000 zł. przez pięć lat . Nie naciągajcie redaktorzy na kupno nowych aut . Nie warto ! Teraz prawdziwą jakość trzymają auta powyżej lat 10 - są dobre , trwałe i solidnie wykonane ( a ich eksploatacja jest tania ) a nie taki szajs na 3-lata jak produkowany obecnie przez wszystkie marki . Odpowiedz Link Zgłoś
firstkaktus Re: Polacy jeżdżą autami dwa razy starszymi niż ś 27.09.11, 12:21 Ps. a w autku po prostu się zakochałem . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michcio wprowadźcie raty 0% to zobaczycie jak się zmieni! IP: *.onninen.pl 27.09.11, 12:23 jak ktoś uważa że są raty 0% to niech się w głowe walnie a jakby były to ja idę jutro negocjować cenę i sprzedaje swój 5 letni samochód i ten 11 letni też. Odpowiedz Link Zgłoś
hooligan1414 volvo 740 GLT rulez :))) 27.09.11, 12:25 Wg tego speca-gó...jada z artykułu to auto z epoki kamienia łupanego. A więc zobaczmy co ono sobą reprezentuje. Silnik z turbiną 155 KM - zupełnie dobra dynamika. dodam, że sam silnik to niezniszczalny redblock volvo - super jakośc i wykonanie. Karoseria - kanciasta i superpojemna. Praktycznie nie gnijące blachy - cynkowanie i kobaltowanie. superwytrzymała i bezpieczna. W środku super materiały - gruba skóra plus welur. Do tego klima, airbag etc. Auto bardzo proste w naprawach - wszystko na wierzchnu - pasek rozrządu zmienia się w mniej niż 10 minut bez kanału czy podnośnika. Hamulce - do każdego zacisku idą po DWA przewody - superbezpieczne. Części stoeunkowo tanie i dostępne - do tego wspaniała unifikacja z seriami 200 i 900. mógłbym zresztą tak godzinami. i teraz najważniejsze - kupione okazyjnie w Austrii za czapkę gruszek. Rozumiem, że mam sie czuc gorszy i głupi po tym co przeczytałem w tym artykuliku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niechuligan A moze juz "rules"? IP: 77.233.245.* 27.09.11, 12:45 Bez kompleksow chlopcze, w Szwecji co drugi mlodzieniec w twoim wieku tez tak uwaza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Re: volvo 740 GLT rulez :))) IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.09.11, 14:34 Ja mam 940 kombi :) TO jest przynajmniej kombi, teraz pewnie VAN-y nie mają takiego bagażnika. Klima automatyczna, 2 poduszki, pirotechniczne napinacze pasów z przodu, podgrzewane siedzenia, el. szyby przód, el. sterowane i podgrzewane lusterka, 3 światło stop, składana krata oddzielająca bagażnik, fotelik dla dziecka w oparciu kanapy, półskóry, 5 zagłówków, automatyczna blokada dyferencjału... niezniszczalna skrzynia M90, aczkolwiek trzeba o nią dbać (olej). Silnik D24TIC, nie do zajechania jak redblock, ale trza dbać. Jak się jedzie z lekką nogą pali ok. 7 litrów. Z tymi 10 minutami na wymianę rozrządu w redblocku przesadziłeś (chyba że bez osłon i nie ściągasz koła pasowego), ale ze zdjęciem koła pasowego to rozrząd robi się myślę w 30-40 minut i tak :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ujfaluszi Re: volvo 740 GLT rulez :))) IP: 193.0.236.* 27.09.11, 15:29 a ja mam stara i ten to ma dopiero bagaznik. Odpowiedz Link Zgłoś
hooligan1414 diesel to jednak loteria 27.09.11, 15:41 Nie wiadomo kto tym wcześniej jeździł - sam miałem coś takiego w 240 - długa głowica, jeśli była przegrzana przez jakiegoś debila to najlepsza droga do pęknięcia. 6 cylindrów robi swoje, jeśli chodzi o koszty przy remoncie - moim zdaniem przy takiej pojemności 6-cylindrów to jednak czyba za dużo - cóż, VW poszedł na łatwiznę konstruując dużego diesla w oparciu po podzespoły pierwszego golfa :) no dobra - wyplułem się :) Tak czy inaczej D24 to super agregat dla prawdziwych miłośników latajacych cegieł :) oby ci dobrze służuł do końca świata i o jeden dzień dłużej Odpowiedz Link Zgłoś
poborowy102 czymś jeździć trzeba 27.09.11, 12:28 kolej w likwidacji i najgorsza w Europie, PKS-y sprywatyzowane, a Polaków nie stac na nowe bryki, a czymś do tej roboty, żeby 1200 zarobić, dojechać trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd nie wszyscy zarabiają 1200 zł IP: *.extreme-net.one.pl 27.09.11, 13:15 zrozum to wreszcie Odpowiedz Link Zgłoś
hutchence Re: nie wszyscy zarabiają 1200 zł 27.09.11, 13:20 Oczywiście, że nie. Są tacy co zarabiają 1500. No i tacy co 3k, 4k i 10k i 20k. Liczy się średnia wysokość pensji. No bo skoro podaje się średnią wieku aut... Odpowiedz Link Zgłoś
kajetanb52 Re: nie wszyscy zarabiają 1200 zł 27.09.11, 13:42 Z danych GUS wynika, że 60% pracujących nie ma nawet średniej krajowej, a Kublik się dziwi że ludzie szroty kupują... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: >>_ Re: Polacy jeżdżą autami dwa razy starszymi niż ś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.11, 12:31 No dobra,Kublik i już nie muszę czytać dalej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cvb Re: Polacy jeżdżą autami dwa razy starszymi niż ś IP: 195.158.247.* 27.09.11, 12:34 Primo - tytuł powinien brzmieć: "Polacy jeżdżą autami dwa razy starszymi niż średnia UE ponieważ ich zarobki są 4 razy niższe niż średnia UE". Secudno - 10 letni samochód to grat? Jeżeli jest regularnie serwisowany to jest w sile wieku. to tak jakby powiedzieć, że 50-letni mężczyzna to starzec. Odpowiedz Link Zgłoś
rita.1 Polacy jeżdżą autami dwa razy starszymi niż śre... 27.09.11, 12:35 Polacy jeżdżą takimi samochodami, na jakie ich stać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shizol Durne przepisy akcyzowe IP: *.man.poznan.pl 27.09.11, 12:35 Durnie durne przepisy wprowadzili uzależniające akcyzę od pojemności silnika zamiast od spełnianych norm ekologicznych i wszystko w tym temacie. Podziękujmy głupkom na Wiejskiej. Który to już raz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolek Panie Kublik Pan juz o tym pisał IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.09.11, 12:36 i jakoś nadal Pan nie dostrzegł, że kupujemy stare auta nie dlatego, że mamy taki kaprys tylko dlatego że nie mamy na nowe pieniedzy... Odpowiedz Link Zgłoś