Dodaj do ulubionych

Zmiany w KRUS potrzebne. Natychmiast

18.10.11, 13:00
Jak płacenie składek zdrowotnych za rolników przez podatnikow może być zgodne z prawem, skoro TK orzekł, że jest to sprzeczne z Konstytucją??????? A Konstytucja jest aktem prawnym najwyższej wagi! Co za bzdury pisze GW? W myśl art. 32 Konstytucji o równości obywateli szara strefa rolnicza MA PSI OBOWIĄZEK płacić podatki PIT, jak najmniej zarabiający podatnik, składki zdrowotne itd. Poza tym - g... mnie obchodzi użalanie się, jakie "dochody" mają rolnicy. Jak zaczną wykazywać w PIT każdy grosz - to się okaże. Ja nie mam "dochodów", bo wszystkie moje przychody zżerają bieżące koszty - ale o to ta niesprawiedliwa władza mnie nie zapyta. I nie zapyta, czy chcę płacić podatki w reżimowej Polsce, czy nie!
Obserwuj wątek
    • mazur.krzysztof Zmiany w KRUS 18.10.11, 16:43
      Czas zacząć dyskutować nad konkretnymi zmianami w KRUS a nie po raz setny mówić ogólnikowo o reformie ubezpieczeń rolniczych.
      Jedną z konkretnych propozycji można przeczytać: tutaj
      Jeśli ktoś ma inne konkretne propozycje to proszę napisać.
      • andrzej.goerst Re: Zmiany w KRUS 19.10.11, 21:20
        Mam sposób skuteczny i wydaje się sprawiedliwy. uważam, że prawne wydzielanie rolników ze społeczeństwa jako oddzielna grupa ludzi podobnie jak pederastów jest uwłaczające dla samych rolników. Nie są jakimiś dziwolągami, że produkują surowce żywnościowe i mieszkają w miejscu pracy. Konstytucja naszego kraju i w każdym innym państwie daje im prawo bycia równymi wobec konsumentów tejże żywności.
        Z tych powodów rolnicy powinni mieć prawo, a w świetle ustawy podatkowej nawet obowiązek rozliczać się ze wszystkich kosztów, jak inne zawody. Skoro uprawiają roślinki i hodują zwierzęta produkcyjne na sprzedaż to wykonują działalność gospodarczą na własny rachunek. Powinni mieć prawo odliczyć wszystkie koszty prowadzenia takiej działalności.
        Od tego już tylko jeden krok deo zrównania praw i obowiązków rolników z prawami i obowiązkami wszystkich innych zawodów. Należy objąć KRUS ustawą o podatkach i KRUS przestanie istnieć. Przestanie też istnieć dyskryminacja rolników obyczajowa i prawna.
    • Gość: mika Zmiany w KRUS potrzebne. Natychmiast IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.11, 19:02
      A czego się spodziewaliście? Wprawdzie Palikot dostał więcej głosów niż PSL, ale Tusk, srający w gacie przed klerem, wolał koalicję z PSL. To, że większość wyborców PO ma dość zap*dalania na ubezpieczenia bandytów zwanych rolnikami, Tuska nie obchodzi. W razie czego, jak zabraknie kasy, nałoży ZUSowski haracz na umowy o dzieło, co zresztą już zapowiedział.

Na pohybel platformianym sqsynom!
      • Gość: sdfv Re: Zmiany w KRUS potrzebne. Natychmiast IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.11, 08:01
        A stać nas na utrzymywanie 37 letnich agentów z emeryturą 4 tyś zł? Stać nas na utrzymywanie emerytur dla 37 letnich policjantów zdrowych jak byki? Za co oni mają te emerytury? Za machanie lizakiem i wypisywanie mandatów? 14tyś emerytury prokuratora święczkowskiego... No przecież jak szary Polak o tym słyszy to odruchowo sięga po widły.
        Czy praca w innych zawodach, na własną rękę są mniej stresujące? Czy praca kierowcy Tir , często w nocy i z towarem za setki tyś zł jest mniej stresujaca niż praca kierowcy radiowozu? A co z górnikami, stoczniowcami i cała tą związkową hołotą dossaną do budżetu jak pijawki? Co z rozbuchaną administracją urzędników których połowa jest do niczego nie potrzebna?
        Na prowincji najbogatsi ludzie to samorządowcy i różnej maści urzędasy - nie ma już właściwie prywatnych przedsiębiorców - oni pojechali zmywac gary w Londynie bo wykończyły ich markety . w moim mieście zostali sami emeryci i urzędasy , trochę nauczycieli (też budżetówka) i gimnazjalisci. Młodzi ludzie juz dawno siedzą albo na zachodzie albow Wawie która chyba gotowa jest wesać wszystko co przyjedzie. Poza tym w takim 13tyś mieście jest 7 dyskontów i kościół. Poza tym praktycznie nie ma nic. To jest dramat normalnie. Umieralnia jak wieś 20 lat temu. Dzis na wsi są same dziadki stojace nad trumną i zdegenerowani 50 latkowie którzy 20 lat temu byli 30latkami. To samo bedzie w małych miasteczkach które stają sie wylęgarnią patoligii, rentierstwa, korupcji urzędniczej. Oby tak dalej. Czasem sobie myślę czy aby nie maja racji ci którzy mówią ze ziemie zachodnie powinny jednak trafić do poprzednich właścicieli bo daj małpie zegarek...
        • Gość: ktos Re: Zmiany w KRUS potrzebne. Natychmiast IP: *.dynamic.chello.pl 19.10.11, 10:01
          Każdy człowiek powinien być równy względem prawa. Na emeryturę wszyscy powinni odchodzić w tym samym wieku, za własne odłożone składki. To hańba, co dzieje się z uprawnieniami emerytalnymi uprzywilejowanych grup.A cała reszta, to pracownicy gorszej jakości, innego Boga?
          Hańba! PSL nigdy nie zreformuje Krusu. PO powinno wejśc w koalicję z SLD, a nawet z Palikotem, bo wtedy może uda się coś zmienić, a tak to będzie po staremu. PSL nic nie obchodzą ludzie z miast.
          • tacx Re: Zmiany w KRUS potrzebne. Natychmiast 19.10.11, 10:29
            Jeśli praca Świączkowskiego czy jak mu tam jest tyle warta że daje mu się 14tyś zeta emerytury to czy stać nas na pozbywanie się tak bezcennych ludzi? Po co takich fachowców wysyłać na zieloną trawkę? Niech pracuje do 65 r życia skoro jest aż takim fachowcem.
            Kumpela z którą 10 lat temu kończyłem studia ma za 3 lata prawa emerytalne? Normalne to jest? Kumpel który jest w policji ma za rok prawa do emerytura. Małej bo małej ale mówi że dorobi sobie na lewo u ojca w firmie. Normalne to jest? Nie - to jest patologia po proatu
            • andrzej.goerst Re: Zmiany w KRUS potrzebne. Natychmiast 19.10.11, 21:39
              Nie irytuj się. Każdy powinien iść na emeryturę kiedy tylko zechce. Ostatecznie powinna to być jedna ze swobód obywatelskich. Dowcip polega na czym innym. Ile tej emerytury powinna dostać. jeżeli jest takim samym normalnym człowiekiem jak pozostali, powinna mieć obliczoną emeryturę według ustawy emerytalnej obowiązującej wszystkich jednak bez dodatkowych przywilejów; jak wyższa podstawa, czy mnożniki do czasu pracy. Wtedy nie będzie chciała przejść na emeryturę rzędu 900 zł netto na miesiąc. Będzie pracowała dłużej, żeby sobie wypracować wyższą emeryturę na starość. Jeżeli wyliczenia emerytury w ustawie są uczciwe, w oparciu o emeryturę WYPRACOWANĄ, nic nie stoi na przeszkodzie by mogła pobierać emeryturę skoro ją sobie wypracowała i pracować dalej, żeby ją sobie podwyższyć. Czy masz coś przeciw temu?
              Ale co z KRUS-em?
          • andrzej.goerst Re: Zmiany w KRUS potrzebne. Natychmiast 19.10.11, 21:31
            PO nie będzie spółkować z paliKOTem, bo zoofilia jest karalna.
            Myślałem, że poza wylewaniem żalów i rozczarowań masz coś do zaproponowania w sprawie KRUS-u. Narzeka w Polsce teraz około 35 milionów. To w dobrym tonie narzekać.
        • andrzej.goerst Re: Zmiany w KRUS potrzebne. Natychmiast 19.10.11, 21:27
          No dobrze, ale co z KRUS-em? Nie uczyli Cię w szkole pisać na temat?
      • andrzej.goerst Re: Zmiany w KRUS potrzebne. Natychmiast 19.10.11, 21:24
        Nabluzgałeś, nabluzgałeś a co z tematem?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka