Gość: tyu IP: *.finemedia.pl 15.11.11, 10:12 hahaha macie młodzi , wykształceni Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sammler Rz: Premier zapowie cięcie ulg 15.11.11, 10:12 Podnieść składki dla samozatrudnionych? Jak to jest NAJWIĘKSZA bolączka ludzi prowadzących samodzielną działalność, a jednocześnie NAJWAŻNIEJSZY czynnik powstrzymujący wielu przed przejściem na swoje (czy się zarabia, czy nie, 850 zł ZUS-owi "odpalić" trzeba). Czy ten człowiek w ogóle wie co mówi? Że liberałem nie jest, to już wszyscy wiemy. Ale do jasnej cholery, niech nie szuka dodatkowych pieniędzy tam, gdzie jeszcze bije prawdziwe źródło dochodów dla budżetu, ale niech się lepiej zajmie łataniem dziur, przez które mu pieniądze bezproduktywnie ulatują! Może zamiast zabijać w ludziach przedsiębiorczość zwolniłby kilkadziesiąt tysięcy przyjętych za poprzedniej kadencji urzędników? Przyniosłoby to kilka mld oszczędności rocznie! S. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Rz: Premier zapowie cięcie ulg 15.11.11, 11:04 Premier rozważa też zapowiedź podniesienia wysokości składek dla samozatrudnionych > Podnieść składki dla samozatrudnionych? Jak to jest NAJWIĘKSZA bolączka ludzi p > rowadzących samodzielną działalność, a jednocześnie NAJWAŻNIEJSZY czynnik powst > rzymujący wielu przed przejściem na swoje (czy się zarabia, czy nie, 850 zł ZUS > -owi "odpalić" trzeba). Czy ten człowiek w ogóle wie co mówi? to jest parodia, bo to będzie podwójne podniesienie tej składki-podatku. Pierwsze odbędzie się już przy podniesieniu płacy minimalnej, bo ona wpływa na wysokość składki. A potem jeszcze się podwyższy daninę i samozatrudnieni moim zdaniem dotkliwie odczują to podnoszenie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s no jak tam Lemingi samopoczucie ? IP: *.dynamic.chello.pl 15.11.11, 11:04 hłehłe Odpowiedz Link Zgłoś
the_last_guardian_angel Re: no jak tam Lemingi samopoczucie ? 15.11.11, 11:08 Gość portalu: s napisał(a): > hłehłe Wiesz, ale najważniejsze to, że PiS nie rządzi i nie smieją się z nich we Frankfurcie... W. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: Rz: Premier zapowie cięcie ulg IP: 89.72.96.* 15.11.11, 11:34 ale za poprzedniej kadencji to on przyjmował to jak to tak swoich zwalniać ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Ulga na dzieci? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.11, 10:22 A ja na tych ..... (wpisz co chcesz) głosowałem razem z rodziną. Już nigdy. Przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emk6 Re: Ulga na dzieci? IP: *.tieto.com 15.11.11, 10:29 A mowili madrzy ludzie, ze skoro to tej pory bylo zle z PO to bedzie tak dalej za drugiej kadencji. Nikt im nie wierzyl. No ale jak ktos nie potrafi wyciagac wnioskow z swoich bledow to niestety baty zbiera. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: Ulga na dzieci? 15.11.11, 10:36 Aj nie wiem czy ludzie tak wierzą PO czy zwyczajnie nie mają nic innego z czym mogli by się identyfikować (ja osobiście pierwszy raz po 89 olałem wybory). To że PO nic sensownego nie zrobi, że pójdzie na przetrwanie i będzie drenowało do granic możliwości by salon mógł wygodnie żyć było chyba dla większości oczywiste ale na kogo mają głosować? Na SLD - jeszcze większych kanciarzy? PiS i paranoików którzy z uczciwością też wiele wspólnego nie mają? Błazna Palikota? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: Ulga na dzieci? IP: *.dynamic.chello.pl 15.11.11, 11:38 SLD jakie było takie było, ale gospodarkę zawsze wyciągali na prostą. Owszem mieli swoje za uszami, robili przekręty, ale co mnie obchodzi tv agory. Kręcili afery owszem ale nie z kieszeni podatników. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: Ulga na dzieci? 15.11.11, 11:50 Uuuu, L. Miller za jaja powinien być powieszony za zorganizowaną akcję uwalania uwalania firm nie powiązanych z dawną SBecją. Najgłośniejsze znane to Optimus i JTT, tych firm gdzie wchodził prokurator, uwalał firmą a po kilku latach umarzano sprawę była cała masa. Za Millera tylko biznes powiązany z SB miał się świetnie. Byli SBecy i funkcjonariusze UOP w radach nadzorczych państwowych spółek, wygrywana publiczne przetargi przez byłych i obecnych tajniaków to była norma. Taką ciekawostką może tu być Czempiński, prawie ze bożyszcze mediów, myślę że on dość dobrze oddaje to co robili jemu podobni, poszperaj nieco na jego temat, na temat firm gdzie zasiadał w radach nadzorczych, na temat jego własnych firm i na temat przetargów które wygrywał. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: Ulga na dzieci? 15.11.11, 12:20 ps o ile oczywiście te jaja ma bo po tym jak skończył i co wyprawiał to sprawa może być dyskusyjna Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: Rz: Premier zapowie cięcie ulg 15.11.11, 10:31 Temu kominiarzowi chyba totalnie rozum odebrało, nie widzie tego że zachód ma kłopot z demografią i że to kiedyś będzie się mściło? Że wychowaniu kilku dzieciaków to cholernie wysoki koszt? A co do prowadzenia działalności i wyprowadzania jej poza kraj. Jest to swoiste draństwo bandziorów z wiejskiej że zmuszają swoich rodaków już nie tylko do emigracji zarobkowej, gdzie miliony młodych jadą za pracą ale także drobny prywaciarz odbiera państwo jak wroga przed którym trzeba uciekać. Odpowiedz Link Zgłoś
hit.and.run Re: Rz: Premier zapowie cięcie ulg 15.11.11, 10:41 krzysiozboj napisał: > Temu kominiarzowi chyba totalnie rozum odebrało, nie widzie tego że zachód ma k > łopot z demografią i że to kiedyś będzie się mściło? Że wychowaniu kilku dzieci > aków to cholernie wysoki koszt? > A co go to interesuje ?? On i jego rodzinka beda dozywotnio ustawieni w spolkach spoleczkach lub wysokich urzedach. A wy teraz mlodzi i wyksztalceni pozniej tylko wyksztalceni bedziecie jesc obierki i nikogo to obchodzic nie bedzie zescie wyksztalceni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: outsider no to PIS Dzielce zacierają łapki n/txt IP: *.phlapa.east.verizon.net 15.11.11, 10:39 Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: no to PIS Dzielce zacierają łapki n/txt 15.11.11, 10:45 Chory człowieczek z Ciebie i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pan Rz: Premier zapowie cięcie ulg IP: *.dynamic.chello.pl 15.11.11, 10:43 od dzieci patałachu zaczynasz? Co z czarnymi, mundurowymi, górnikami, armią urzędasów, rolnikami!!!!!!!!????????? Co za syf! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atrh Rz: Premier zapowie cięcie ulg IP: *.dynamic.chello.pl 15.11.11, 10:44 Tak, najlepiej uderzyc w rodzine. To możne jeszcze do cholery wprowadzić prawo pierwszej nocy - wiadomo, im bardziej nażarty i zadowolony obszarnik tym więcej miejsc pracy dla chołoty. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: Rz: Premier zapowie cięcie ulg 15.11.11, 10:47 Teraz to troszeczkę masz inaczej zrobione, nie sankcjonuje się tego prawem ale sprowadza licealistki czy studentki do roli utrzymanek. Zjawisko niestety masowe. Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon Re: Rz: Premier zapowie cięcie ulg 15.11.11, 10:49 Cóż, Polki jeszcze chętniej będą się rozmnażać w cywilizowanych krajach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ann Rz: Premier zapowie cięcie ulg IP: *.tarnow.mm.pl 15.11.11, 10:51 Gdzie jest ta polityka pro-rodzinna. Najlepiej pozabierać wszystkie ulgi i żądać żeby się rodziło więcej dzieci. Sami niech sobie poobcinają pensje! Odpowiedz Link Zgłoś
the_last_guardian_angel Re: Rz: Premier zapowie cięcie ulg 15.11.11, 10:59 Gość portalu: Ann napisał(a): > Sami niech sobie poobcinają pensje! Budżet lepiej łatać z kieszeni podatnika Za te pieniądze byłaby tu Ameryka... Zabrać innym, przecież sobie nikt nie weźmie Weź mnie ze sobą, ja też chcę mieć nieźle; Mieć służbowe auta, jak panowie posłowie Czytać gazetę sobie w ławie sejmowej Kupić sobie za pieniądze państwowe Nowe dębowe meble urzędowe Mieć dietę, a nie być na diecie Być radnym, a nie być nieporadnym Odpowiedz Link Zgłoś
franek.h Rz: Premier zapowie cięcie ulg 15.11.11, 10:58 Akurat becikowe jest najgłupszym, najdurniejszym, najbardziej powalonym sposobem na roztrwonienie publicznej kasy. Zamiast rozdawać w jednym mieście kilkaset tysięcy PLN, które natychmiast zostaną wydane, lepiej za te pieniądze wyremontować pomieszczenie na żłobek. Długofalowa korzyść dla rodzin z dziećmi jest dużo większa, kiedy kobieta może spokojnie wrócić do pracy i zarabiać, niż dostać RAZ nędzny tysiąc i martwić się co dalej przez następne parę lat. Tylko katogłupole mogli wymyśleć, że ten tysiąc skłoni normalne rodziny do zrobienia sobie dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
alinaw1 Re: Rz: Premier zapowie cięcie ulg 15.11.11, 11:07 Nie chodzi li tylko o becikowe. Ulga podatkowa na dzieci tez przysługiwała. Mają ją wyrzucić, podobnie jak przychody z umów o dzieło. Jedno i drugie mnie dotyczy, ledwo wiążę koniec z końcem, a teraz już nawet nie będę miała jak związać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mc Rz: Premier zapowie cięcie ulg IP: *.net.autocom.pl 15.11.11, 10:58 Gdyby Tusk był mężczyzną powiedziałby to przed wyborami. Ale czy to nie za duże wymagania wobec polityka? Odpowiedz Link Zgłoś
madogz Rz: Premier zapowie cięcie ulg 15.11.11, 11:04 Oj coś czuje, że będą kolejne zadymy w Warszawie, chyba Polacy zbiżają się do granic cierpliwości.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Drewnis Rz: Premier zapowie cięcie ulg IP: *.static.entel.pl 15.11.11, 11:25 Ale to było do przewidzenia. Mamy deficyt. Kryzys puka do drzwi. A do tego progi w konstytucji. W 2010 się prześlizneliśmy pod progiem. Ale cudów nie ma. Może przez sztuczki księgowe w 2011 też się uda. Ale w 2012 już nie ma szans.Więc trzeba albo hulać w 2012 a 2013 ostro zaciskać pasa. Albo zaciskamy lekko pasa w 2012. Czekamy na to co się będzie działo w UE w 2012. Przygotowujemy się do radykalnych zmian w 2013. I albo w 2013 ostro albo jak bóg da łagodnie. Proste. A to że przed wyborami się zciemnia to chyba oczywiste. A co mieli powiedzieć że obiecują podwyżkę podatków, zaciskanie pasa i likwidację przywilejów i ulg. I co wtedy byście na nich zagłosowali? Prawda niestety boli a ludzie lubią być oszukiwani. A cała sztuka polega na tym aby ludziom zabrać a jednocześnie aby nie doprowadzić do recesji.To nie jest łatwe. Bo albo czeka nas los Grecji czy Portugalii albo Francji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klasyk Rz: Premier zapowie cięcie ulg IP: *.nyc.res.rr.com 15.11.11, 11:33 Trzeba było słuchać Leppera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika26 Rz: Premier zapowie cięcie ulg IP: *.cable.pruszcz.turmak.pl 15.11.11, 11:37 Może wreszcie to będzie gwoździem do trumny kłamczuchów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Podatnik Rz: Premier zapowie cięcie ulg IP: *.home.aster.pl 15.11.11, 11:41 Czyli jednak trzeba będzie pomyśleć o zamknięciu działalności tutaj i otworzeniu jej w UK po to żeby nie płacić haraczu. Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra Co na to dziennikarze z telewizji zaprzyjaźnionych 15.11.11, 11:42 ...i tych drugich oraz twórcy z komitetów poparcia i wyparcia? Nadstawiliście ciała, a teraz nawet leczenia hemoroidów wam nie zrefundują... Ale nic to! Ważne, że z dziennikarzy Wyborczej słynni hiszpańscy taksówkarze już się nie śmieją :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lotar Rz: Premier zapowie cięcie ulg IP: 194.59.172.* 15.11.11, 11:48 Co do likwidacji kretyńskich ulg i tzw. becikowego, w pełni popieram. Reformę systemu ubezpieczeń, w tym KRUS również. Opodatkowanie roliników też. Głupio brzmi podniesienie składki dla samozatrudnionych, bo wielu z nich pracuje na granicy opłacalności i to byłoby zwykłym sk...syństwem, tym bardziej, że nie pojawia się żadna informacja o tym, że księża i zakonnice też zaczną płacić jakieś składki. Wszystkie głupie ulgi rozdawane z socjalistycznym rozmachem powinny być dawno zlikwidowane, a w zamian reczywiście potrzebujący powinni dostawać od państwa realną pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
janosik2011 Rz: Premier zapowie cięcie ulg 15.11.11, 11:59 A gdzie ograniczenie przerostu zatrudnienia wśród urzędasów ? Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: Rz: Premier zapowie cięcie ulg 15.11.11, 12:02 Co do wspierania dzieciaków przez państwo, niedawno wkurzałem się przy znajomym Słowaku na to że swoim muszę kupować za każdym razem nowe komplety książek mimo że różni je niewiele lat, ot co rok nowe fanaberie. Zdziwienie Słowaka było spore z pytaniem "czy u Was państwo nie zapewnia książek dzieciom?". To są bardzo realne koszta dla rodziców i tylko dla rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wdr ulga na internet IP: 195.117.162.* 15.11.11, 12:10 to jest najbardziej absurdalna z ulg i ona powinna wylecieć w pierwszej kolejności. zgadzam się też z nonsensem becikowego (ewentualnie zamiast tego NFZ mógłby finansować wyprawkę dla dzieci przed wyjściem ze szpitala po porodzie po zgłoszeniu takiej potrzeby przez matkę, ale to dotyczy kilku % dzieci). ulga na dzieci wbrew pozorom nie jest zła, dzieci powodują zwiększone potrzeby mieszkaniowe a to duuużo kosztuje. ale państwo oprócz cięć powinno też ustalić standardy usług dla rodzin z dziećmi (np. miejsce w przedszkolu gwarantowane tj. miejsce w szkole - dla każdego chętnego dziecka a nie coroczne cyrki z naborem, więcej kosztuje budowa dróg dla rodziców odwożących dzieci na drugi koniec miasta, bo tam było miejsce niż budowa kilku nowych przedszkoli) Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: ulga na internet 15.11.11, 12:16 Dzieciaki generują masę kosztów, tego nawet ciężko zliczyć, moim zdaniem ciężko porównywać wydatki bezdzietnych par do tych które kilkoro mają na głowie. Z jednej strony mam to gdzieś że tzreba zdrowo zapierdzielać na swoje brzdące bo jak większosć pewnie rodziców mam świra na ich punkcie i wyrzeczenia własne nie bolą ale od strony ekonomicznej wkurzam się że to co ja wychowam bedzie pracowało także na emerytury tych którzy takich wydatków jak ja nie ponosili (pomijam już to że jako obecny 40letni "prywaciarz" normalnej emerytury pewnie wcale nie zobaczę). Jest cała masa sposobów by wspierać wychowanie dzieciaków i moim zdaniem jest to ostatnie miejsce do cięć. Odpowiedz Link Zgłoś
obinobi Re: ulga na internet 15.11.11, 12:44 Oj nie przesadzaj z tym pracowaniem na czyjeś emerytury. Twoje potomstwo może obrać sobie taką drogę życiową, że to inni będą je musieli utrzymywać. Może być oczywiście przeciwnie, ale tego nigdy nie wiesz. I dlatego każdy powinien się martwić sam o swoja emeryturę a rola państwa powinna być minimalna, szczególnie w przypadku Polski. U nas KRUS i temu podobne przywileje mimo kryzysu wyglądają na nietykalne. Cóż temu jak i poprzednim rządom brak jak. Ale w końcu oni są tylko pochodną społeczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: ulga na internet 15.11.11, 13:19 A bo zbyt dosłownie czytasz, statystycznie rzecz biorąc obecne dzieciaki będą pracowały na moich równolatków, jak tam które sobie drogę indywidualnie ułoży to już jakby mniejsza sprawa. Obecni "dzieciaci" ponoszą koszty które kiedyś konsumowali będą wszyscy. A co do drugiej części Twojej wypowiedzi to ja się zgodzę ale obaj wiemy że tak nie jest i tak nie będzie, że za ileś lat będzie dojenie pracujących by emeryci z głodu nie zdychali (albo będą zdychali bo będzie stać albo na chleb albo na 1-2 wizyty u lekarza) Odpowiedz Link Zgłoś
2kbb Marna opozycja PIS i jeszcze marniejszy rząd. 15.11.11, 12:16 Tusk zrobił najgorszą rzecz jaką mógł zrobić narodowi. Przywrócił w pełnej okazałości korupcję, kolesiostwo i prywatę na wszystkich szczeblach władzy politycznej, samorządowej i urzędniczej w naszym kraju i zakrywa to rzekomą kulturą w białych kołnierzykach . Odkręcenie tego i wprowadzenie praworządności w tych dziedzinach będzie wymagało od Polaków heroicznych poświęceń a jeżeli się to nie uda czeka nas los takich państw jak Grecja. Po upadku postkomuny i odejściu skompromitowanego Millera wydawało się że Polska ma szansę się odbudować i stać nowoczesnym państwem ale dzisiaj przez PO pogrąża się jeszcze bardziej. To charakterystyczne i potwierdzenie tylko tego że za błędy rządów po 89 zapłacimy tylko my a nie jakaś EU czy ktoś tam inny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ELS Rz: Premier zapowie cięcie ulg IP: *.pkobp.pl 15.11.11, 12:23 Sytuacja gospodarcza na świecie jest jaka jest. Wszyscy się zgodni, że reformy są konieczne. Im wcześniej, tym mniej drastyczne. Tak to działa. Reformy, z grubsza polegają na tym, żeby oszczędzać. Oszczędzanie, jak wszyscy wiemy, polega na tym, że gdzieś trzeba ilość wydatkowanych środków ograniczyć. Zazwyczaj tam gdzie jest to najmniej bolesne. Ulgi na dzieci są mniej bolesne niż np. ograniczenie wydatków na służbę zdrowia. Zaraz pojawią się komentarze, że mogą sobie ograniczyć tłuste urzędnicze pensje. Ale wystarczy chwilę się zastanowić, żeby zrozumieć w skali makro to nic nie zmieni. Poza tym wynagrodzenia w administracji publicznej do najwyższych nie należą. Jeśli Tusk reformował nie będzie podniesie się larum, że nie ma reform. Jeśli reformował będzie, podniesie się wrzawa, że reformuje. Że krzywdzi i zabiera. Tym sposobem w Polsce już nigdy nie będzie dobrze. Cytując klasyka "niczego nie będzie". Paradoksalnie, żyjemy w kraju który jest aktualnie chyba w najlepszym momencie dziejowym od lat. Wystarczy sięgnąć do rocznika statystycznego GUS i porównać lata 90 i teraz. Progres niemal we wszystkich wskaźnikach. Mało tego wystarczy sięgnąć po zdjęcia Polski sprzed dekady. Inny świat. Nie do końca rozumiem też przekonanie, że to właśnie rząd ma nam zapewnić dobrobyt. A jak coś nie wychodzi to tego właśnie rządu wina. Absurd. Państwo ma zapewnić podstawowe prawno-społeczne ramy naszego funkcjonowania. Dalej to już kwesta własnej inteligencji, pracowitości, kreatywności, umiejętności społecznych, szczęścia. Tak to chyba powinno wyglądać. Cieszmy się, że nie jesteśmy w sytuacji Grecji czy Włoch, gdzie cięcia będą miały nieco inny wymiar. Po raz pierwszy od dawna nie jesteśmy w ogonie Europy. Moglibyśmy ponadto żyć w jakimś komunistycznym reżimie, nękanej kataklizmami Azji, kraju Arabskiej wiosny ludów. Wiadomo czasem jest ciężko, ale dramatu chyba nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
hit.and.run Re: Rz: Premier zapowie cięcie ulg 15.11.11, 12:42 Nie pisz takich bredni z domeny PKO BP bo chluby to temu bankowi nie przynosi. Zgaduje madrusiu ze siedzisz w Warszawce i piszesz te brednie z punktu widzenia swojego biurka. Radzej wyjsc czasem poza banki i sie rozgladac jak zyja ludzie. > . Ale wystarczy chwilę się zastanowić, żeby zrozumieć w skali makro to nic nie > zmieni Co mosku nie zmieni ? Zmieni i to bardzo - mozna tu sprawdzic realne liczby a nie dukanie ktore tu proponujesz. > Cieszmy się, że nie jesteśmy w sytuacji Grecji czy Włoch, gdzie cięcia będą mia > ły nieco inny wymiar. Po raz pierwszy od dawna nie jesteśmy w ogonie Europy. To swiadczy o tym jak glupi jestes. My jestesmy nedzarzami do tego wsrod nich trafiaja sie jak widzimy takie glupki co mowia takie bzdury jak ty. Zarabiamy jak nedzarze i tak zyjemy - u nas srednia zarobkow to nizej niz poziom zasilkow w Uni. Ale lemming bedzie sie podniecal PKB i innymi glupimi wskaznikami nie przekladajacymi sie na poziom zycia przecietnego obywatela. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ELS Re: Rz: Premier zapowie cięcie ulg IP: *.pkobp.pl 15.11.11, 13:22 1. Moja opinia nie ma nic wspólnego z moim pracodawcą. 2. Tak piszę z perspektywy swojego biurka. Nie czuję się uprawniony do prezentowania poglądów innych niż własne. 3. Wiem, jak wygląda życie. Trochę przeżyłem. Sporo widziałem. Zawodowo również bywało różnie. Generalnie cały dorobek zawodowy zawdzięczam sobie. Nie mam się czego wstydzić. Nikomu nigdy nie podstawiłem nogi. Do paru osób w miarę swoich, skromnych póki co możliwości, wyciągnąłem pomocną dłoń. Nie rozumiem, dlaczego miałbym być systemowo hermetyczny i zamknięty na innych tylko dlatego, że gdzieś pracuję. 4. Skoro można przedstawić realne liczby, przedstaw je proszę. Nazywasz to co piszę dukaniem, sam jednak nie pokazałeś nic więcej. 5. Lemmings. Świetna gra. Fajne wspomnienia. Żałuję, że nie było reedycji. 6. Nigdzie nie wspomniałem o PKB. Rocznik statystyczny zawiera także inne parametry. 7. Nie rozumiem, czemu na starcie mnie obrażasz. Zbijaj moje argumenty nie atakuj personalnie. 8. Nawet jeśli żyjemy jak nędzarze, psioczenie na system nie jest specjalnie konstruktywne. Jest jak jest. Róbmy co się da, żeby było lepiej. Pozdrawiam Zadufany w sobie Głupi Warsiawiak Mądruś Lemming Mosiek Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: Rz: Premier zapowie cięcie ulg 15.11.11, 13:37 Odpiszę Ci tak - W tym najlepszym okresie dziejowym jak to nazywasz ok 2-3 mln rodaków zapieprza na budowach lub zmywaku u zachodnich sąsiadów, gdyby nie ich determinacja w szukaniu pracy to dawno mielibyśmy rewoltę na ulicach. W tym najlepszym okresie dziejowym jak to nazywasz mamy najwięcej ludzi żyjących w nędzy lub w spirali zadłużenia. Ktoś Ci już wcześniej napisał, rusz zadek zza biurka to może cokolwiek więcej niż cyferki zobaczysz. A dzieci? - no cóż, dla rodziców radość i mordęga dla kieszeni, dla państwa chyba piękna dojna krowa bo jak policzy podatki od towarów które tym dzieciakom trzeba kupić to sporo tego będzie, dla Tobie podobnych prawdopodobnie przyszli pracujący na Twoją emeryturę. No chyba ze mi bajki opowiesz że Ty składasz w którejś piramidzie finansowej i z tego będziesz miał wypłacane niezależnie od tego czy nowe jelenie za jakiś czas będą płaciły nowe środki czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ELS Re: Rz: Premier zapowie cięcie ulg IP: *.pkobp.pl 15.11.11, 14:55 1. Widzę, że debatujemy tu sobie w klasycznej polskiej konwencji - nie zastanowię się nad czymś, nie spróbuję kogoś zrozumieć prewencyjnie zatem mu dosram. 2. Istotnym argumentem jest to, że pracuję w banku. W związku z tym na 100 proc. muszę być zadufanym w sobie technokratycznym napasionym dupkiem, żerującym na ludzkiej nędzy i rozpaczy. Przez pryzmat biurka widzę jedynie słupki i wskaźniki. Nie mam domu, znajomych też nie mam. W wolnym czasie karmię się cudzym nieszczęściem. Tak po prostu być musi. Nieważne, że oprócz pracy zajmuję się fotoreportażem i zdarza mi się być bliżej ludzkich problemów niż pewnie bym chciał. Choć to dobry zimny prysznic na głowę kiedy za bardzo narzekam. Nieważne, że staram się ludziom pomagać. Nieważne, że jestem dość świadomy społecznie i staram się być mniej lub bardziej zaangażowany. Nie zawodowo. Prywatnie. Nie z wyrachowania. Z potrzeby serca. Nieważne. Tłusty dupek. Słupki wskaźniki. I koniec. 3. Napisałem jedynie, że cokolwiek Tusk by nie zrobił będzie źle. Bo zawsze czyimś kosztem. A odbiór społeczny jest taki, że elita nażre się i napcha kosztem milionów. Bo tak najprościej. Bo zawsze jest coś na co można zwalić odpowiedzialność. 4. Napisałem, że chyba Polska znajduje się w najlepszym momencie dziejowym. Jeśli się pomyliłem wskaż proszę okres kiedy poziom bezpieczeństwa ekonomicznego, bezpieczeństwo granic, poziom służby zdrowia, liczba wykształconych itd. sumarycznie były wyższe. Owszem to nie znaczy, że nie ma ludzkich dramatów. Ale tutaj chodzi mi o ujęcie makro. 5. Tak zgadzam się Polacy migrują za pracą. Pozostaje się cieszyć, że nie mówimy tu o 13 letnich Polakach pracujących za miskę ryżu w fabryce w Korei. 6. Należały dla porządku dodać, że nie tylko w Polsce są problemy. Społeczeństwa zachodnie również się z podobnymi kwestiami zmagają. Coraz większa konkurencyjność, niższe marże, niższe zarobki, większa wydajność, mniejsze zapotrzebowanie na pracę, swobodny transfer kapitału to też ma znaczenie. Dlaczego było tyle inwestycji zagranicznych w kraju. Bo było tanio. Czyli nędzne pensje. Gdyby nie było tanio, nie byłoby inwestycji, pracy i nędznych pensji. Też źle. Dlaczego Żerań nie działa. Bo przy prywatyzacji chcieli zachować gigantyczny przerost zatrudnienia. Z ekonomicznego punktu widzenia absurd. Znalazła się firma, która ten postulat spełniła. Upadła. 7. Podsumowując. Nie jestem hurraoptymistą. Nie wiem czy jestem optymistą. Jestem realistą. Wiem, że za decyzjami polityków i prawami rynku czają się ludzkie dramaty. Wiem, nie neguję. Ale takie są czasy tu i teraz i nie ma sensu tego wypierać, wskazując najprostszych winnych całej sytuacji. 8. Nie składam pieniędzy w piramidzie. Nie polecam. Zaciskam pasa. Stać mnie na życie. Nie żyje ponad stan. Nie mam mieszkania bo nie stać mnie na kredyt. Nie żyję na kredyt. Nie kupuję jeśli mnie nie stać. Nie oglądam się już na polityków. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: Rz: Premier zapowie cięcie ulg 15.11.11, 16:15 3. Tylko po części, jest masa świętych krów typu 35 letni emeryci, rosnąca armia urzędników. Widzę że jednak prościej przyciąć wielodzietnym rodzinom bo zadymy na wiejskiej nie zrobią. 4. Poziom służby zdrowia chyba trochę żartujesz? Liczba wykształconych? - w bzdurnych prywatnych szkółkach które poza dyplomem nic nie oferują, przy czym zlikwidowano sensowne szkolnictwo zawodowe. W ujęciu macro to chyba nigdy po wojnie nie mieliśmy takiej emigracji zarobkowej, nigdy nie byliśmy też brani pod uwagę jako ... potencjalne miejsce taniej siły roboczej dla Chin - to masz skalę macro. W tej Twojej skali macro dostaniesz miliony pracowników przy taśmie za pensję ok 250-300 euro miesięcznie. Dla porównania budowlanka w Niemczech 15-20 euro na godzinę, mieszkania często tańsze niż u nas. Poziom bezpieczeństwa ekonomicznego? - dla mnie żart z Twojej strony, 2-3 mln uciekających z kraju za pracą, drugie tyle szacowane na żyjące poniżej minimum egzystencjalne, masa ludzi zagrożona bankructwem (a masz chociażby dzisiejszy numer z obniżeniem ratingu polskim bankom i argumentację tegoż). Dla mnie jeśli idzie o poziom bezpieczeństwa ekonomicznego a także społecznego wchodzimy właśnie w najgorszy okres po 89, z masowymi bankructwami i ostrymi zadymami ulicznymi. 5. Ja się nie cieszę że znajdzie się kilka krajów na świecie gdzie jest gorzej, mnie raczej martwi to o czym napisałem wyżej, stajemy się krajem dostarczającym tanią siłę roboczą. Ja prowadzę własną firmę, działam "niszowo", znajduję się dzięki dość wąskiej specjalizacji ale mam trochę znajomych, trochę rodziny. Część z nich jakoś się odnalazła i nie mają najgorzej, niestety większość z nich mimo kończenia najlepszych naszych uczelni pracuje albo "na zmywaku" albo w budowlance na zachodzie. I powiem szczerze, złości mnie nieco mówienie o sukcesie gdy zmusiło się miliony młodych ludzi do emigracji, gdy jesteśmy rynkiem zbytu z wyprzedanym własnym majątkiem, gdy zaczynamy być synonimem taniej siły roboczej, gdy po nabiciu bańki nieruchomościowej i wpuszczeniu ludzi we franki robi się z nich teraz idiotów. Mówisz o sukcesie a szykuje się zaciskanie pasa jakiego chyba jeszcze nie znaliśmy po 89. A Tusk? To specjalista od nic nie robienia, jest u władzy już trzecią kadencję (okres KLD to też jego spore wpływy), wymień mi trochę jego sukcesów, poza chyba najdroższymi w Europie autostradami (gdzie jako sukces można uznać że w ogóle są). I może za mocno personalnie wcześniej pojechałem ale zaczynam być uczulony na propagandę sukcesu, na nachalny PR i na wmawianie milionom ludzi że wszystko jest cacy a skoro im się nie powiodło to znaczy że są nieudacznikami i ich porażka jest wyłącznie ich winą. Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: Rz: Premier zapowie cięcie ulg 15.11.11, 22:08 Gość portalu: ELS napisał(a): > Sytuacja gospodarcza na świecie jest jaka jest. Wszyscy się zgodni, że reformy > są konieczne. Czy my komentujemy artykuł na temat reform? Może ja po prostu nie dowidzę? > Zaraz pojawią się komentarze, że mogą sobie ograniczyć tłuste urzędnicze pensje > . Ale wystarczy chwilę się zastanowić, żeby zrozumieć w skali makro to nic nie > zmieni. Poza tym wynagrodzenia w administracji publicznej do najwyższych nie na > leżą. Zmieni i to bardzo dużo. Byli urzędnicy z konsumentów PKB będą chcąc nie chcąc musieli się stać jego wytwórcami! Poz tym odwołujesz się do publikacji GUS, a nie zauważyłeś w nich, że w Polsce praktycznie od zawsze zarabia się lepiej w sektorze publicznym (w linku dane z I kw. 2011, str. 34)? > Jeśli Tusk reformował nie będzie podniesie się larum, że nie ma reform. Jeśli r > eformował będzie, podniesie się wrzawa, że reformuje. Że krzywdzi i zabiera. Ty > m sposobem w Polsce już nigdy nie będzie dobrze. Cytując klasyka "niczego nie b > ędzie". Jeszcze raz pytam, czy my komentujemy propozycje jakichś reform? > Paradoksalnie, żyjemy w kraju który jest aktualnie chyba w najlepszym momencie > dziejowym od lat. Wystarczy sięgnąć do rocznika statystycznego GUS i porównać l > ata 90 i teraz. Progres niemal we wszystkich wskaźnikach. Mało tego wystarczy s > ięgnąć po zdjęcia Polski sprzed dekady. Inny świat. No i co? Jakieś wnioski? Głębsze przemyślenia, panie analityku? > Nie do końca rozumiem też przekonanie, że to właśnie rząd ma nam zapewnić dobro > byt. A jak coś nie wychodzi to tego właśnie rządu wina. Absurd. A skąd wytrzasnąłeś tę opinię? Rząd pana Tuska zadłużył nas na ok. setki mld zł w ciągu zaledwie 4 lat. To więcej niż roczny budżet. On brakiem wymaganych działań doprowadził do sytuacji, która stała się przyczynkiem do tej dyskusji i on ma obowiązek swój błąd naprawić! Zaczynając od siebie, czyli rządu i administracji publicznej. Przeciętny człowiek (ewentualnie poza głosowaniem na Tuska) w żaden sposób się do tej sytuacji nie przyczynił. Więcej - jeśli mówi się, że Polska znajduje się we względnie dobrej sytuacji, to właśnie dzięki pracy tych zwykłych, przeciętnych ludzi. Bo pan Tusk i jego rząd zawiódł na całej linii. Z ministrem finansów bez wyższego wykształcenia, który potrafił jedynie podnieść podatki, zrobić zamach na nasze emerytury (OFE i Fundusz Rezerwy Demograficznej). Wszystko ad hoc i po omacku. O reformach nie słyszałem przez 4 lata nawet słowa. I nadal nie słyszę. > Państwo ma zapewnić podstawowe prawno-społeczne ramy naszego funkcjonowania. Da > lej to już kwesta własnej inteligencji, pracowitości, kreatywności, umiejętnośc > i społecznych, szczęścia. Tak to chyba powinno wyglądać. Widzę, że bardzo lubisz filozofować. Tylko co z tego wynika? > Cieszmy się, że nie jesteśmy w sytuacji Grecji czy Włoch, gdzie cięcia będą mia > ły nieco inny wymiar. Po raz pierwszy od dawna nie jesteśmy w ogonie Europy. Bo w konstytucji mamy próg zadłużania się na względnie niskim poziomie. Gdyby tych progów nie było, PO rządziła nie 4 a 12 lat i zadłużała nas w tym tempie, bylibyśmy dokładnie w sytuacji Grecji. > Moglibyśmy ponadto żyć w jakimś komunistycznym reżimie, nękanej kataklizmami Az > ji, kraju Arabskiej wiosny ludów. Wiadomo czasem jest ciężko, ale dramatu chyba > nie ma. Jeszcze raz pytam, co te twoje filozoficzne rozważania wnoszą? Bo nie wiem, jak je interpretować... S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaja Wynagrodzenia w spółkach SP IP: *.gdynia.mm.pl 15.11.11, 12:25 Dodam, że wynagrodzenie opłacone z budżetu państwa w ramach szeroko rozumianych oszczędności dla zarządcy kompensacji wyniosło ok 15 mln zł za 3 lata pracy. Jest to oczywiście promil osób czerpiących takie kwoty ze skarbu państwa, a ktoś musi za to zapłacić, logicznym więc wydaje się podniesienie VAT do 25 procent. Przy żłobie żyje się lepiej. Pozdrawiam was,doniu. Odpowiedz Link Zgłoś