Gość: Wojtek IP: 2.4.STABLE* 07.03.02, 10:30 Co sądzicie o tym co się dzieje w tym sektorze gospodarki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: druid Re: Polska energetyka - rynek energii - gełda energii IP: 212.244.191.* 07.03.02, 11:16 wlasnie przeczytalem atrykul na: wyborcza.gazeta.pl/info/artykul.jsp?dzial=010301&xx=727381 najgorsze jest, to ze goscie podchodza do tematu od strony "produktu", a nie uzytkownika. Ilosc zapotrzebowania na energie bedzie sie zmniejszac - chociazby coraz popularniejsze w polsce popmy ciepla odzyskujace energie cieplna z gruntu. (Znajomy ogrzewa dom 200 m2 za 300-400 PLN miesiecznie) Takze wspomniane w artykule energo oszczedne technologie spowoduja spadek popytu na energie - w koncu nie poto mamy postep techniczny by zuzywac coraz wiecej energii, tylko aby coraz mniej :-) Im szybciej zmodernizuja sie lub zbankrutuje stare i nieefaktywne elektrownie tym lepiej dla srodowiska i dla uzytkownikow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: breder Re: Polska energetyka - rynek energii - gełda energii IP: 2.4.STABLE* 07.03.02, 13:04 Może ktoś mądry z tego towarzystwa mógłby mi wytłumaczyć, dlaczego Polska Energetyka obecnie jeden z najpoważniejszych eksporterów energii elektrycznej w Europie za parę lat miałą by się stać importerem - dlatego że Unia będzie miała tańszą energię, obecnie ceny są prawie identyczne - dlaczego za parę lat po wejściu Polski do Unii, polskie elektrownie nie będą mogły konkurować z Unijnymi - może to tajemnica, bo napewno nie z powodu nieefektywności Odpowiedz Link Zgłoś
megamedia Re: Polska energetyka - rynek energii - gełda energii 08.03.02, 10:39 Gość portalu: druid napisał(a): > Ilosc zapotrzebowania na energie bedzie sie zmniejszac - chociazby coraz > popularniejsze w polsce popmy ciepla odzyskujace energie cieplna z gruntu. > (Znajomy ogrzewa dom 200 m2 za 300-400 PLN miesiecznie) czy moglbys podac cene jaka twoj znajomy zaplacil za zainstalowanie pompy, za wykonane odwierty , oraz ile placi za energie elektryczna ktora pompa zuzywa. jestem bardzo ciekawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: druid pompy ciepla - info IP: 212.244.191.* 08.03.02, 18:20 > czy moglbys podac cene jaka twoj znajomy zaplacil za zainstalowanie pompy, za > wykonane odwierty , oraz ile placi za energie elektryczna ktora pompa zuzywa. > jestem bardzo ciekawy. ja juz napisalem ,za energie elektryczna do ogrzania domu 200 placi w sezonie grzewczym 300-400 PLN/ miesiac - nie wiem ile z tego to ogrzewanie, nie mialem okazji z nim dokladnie porozmawiac na ten temat :-) tu na szybko znalazlem strony informacyjne z wyliczeniem kosztow i mechanizmem dzialania pomp ciepla catv.retsat1.com.pl/syriusz/pompy_koszty.htm catv.retsat1.com.pl/syriusz/pompy_ciepla.htm po angielsku znajdziesz duzo wiecej literatury w necie na ten temat (tylko dobrze porownywac efektywnosc dla podobnych stref klimatycznych) szukaj pod haslami: heat pump geothermal energy np. www.geothermie.de/oberflaechennahe/description_of_ground_source_typ.htm www.waermepumpe.ch/fe/projekte/nth/publikationen/publik0/Ber_13.pdf nie wiem ile dokladnie zaplacili moi znajomi, ale z wyliczen w jednym z numerow Muratora (chyba pazdziernik lub listopad 2001) wynika, ze taka pompa zwraca sie od 3 do 6 lat - im wieksza powierzchnia ogrzewana, tym szybszy zwrot nakladow. Oczywiscie poza czynnikiem kosztowym, ktory sam w sobie jest atrakcyjny, dochodzi jeszcze element ekologii. Zamiast doplacac do kazdej tony wegla lepiej byloby doplacac do produkcji i montazu pomp ciepla (chociaz z zasady jestem przeciwny wszelkim doplatom) Chyba lepiej tworzyc miejsca pracy w ekologicznej energetyce niz przestarzalym gornictwie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: druid jeszcze jeden link z GB IP: 212.244.191.* 08.03.02, 18:25 jeszcze jeden link, angole twierdza, ze to sie zwraca nawet po 2 latach, ale moze tam energia tradycyjna jest drozsza? www.geothermalsystems.co.uk/how.htm Odpowiedz Link Zgłoś
emisiek Re: Polska energetyka - rynek energii - gełda energii 07.03.02, 11:32 Ciekawy artykuł ale zawiera niepokojace sygnały - proces upadku zakładów o wysokich kosztach a małej skali produkcji jest zjawiskiem naturalnym, czyms w rodzaju samooczyszczania sie gospodarki i tu interwencjonizm rządowy lub tworzenie wielkich a niesprawnych grup (przypominają sie zjednoczenia) jest czynnikiem hamującym postep w tym sensie ze na dłuższą mete obniża zdolności konkurencyjne przedsiebiorstw. Rząd i branża (a może tylko autor artykułu) skupiaja sie na niewłaściwym końcu zagadnienia - zamiast ratowac niesprawnych i reklamować złe praktyki należy promowac efektywność i podwyższanie konkurencyjności bo przecież unia za progiem i jest tylko kwestią czasu że polskie ZE będą musiały sprostac zagramanicznej konkurencji. Jednym z ciekawszych rozwiązań jest internetowa giełda energii - wiem ze istnieje w Polsce ale nie wiem na jakich zasadach działa. Z czasem z pewnościa wzrośnie jej znaczenie dzięki liberalizacji przepisów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CV Re: Polska energetyka - papierowa energia elektr. IP: *.aei.ca 08.03.02, 01:41 Artykul D.Malinowskiego to zwykla dezinformacja. Podpieranie sie wywodami profesora R.Neya, teoretyka wcale nie dodaje mu wiarygodnosci. Zamiast teoretyzowac wystarczy przesledzic jak dzialal w handlu energia Enron. Enron sztucznie ograniczajac podaz powodowal gwaltowne skoki cen energii w Kalifornii.Doszlo do paradoksu,ze w BC (Canada) mogl nastapic kryzys energetyczny bo idac za zyskiem energia elektr. sprzedawana byla do Kalifornii zamiast na rynek wewnetrzny. Nic dziwnego,ze zniszczono dokumenty w Enronie. Co poprzedzilo jego dzialalnosc to zmiana przepisow handlu energia na gieldzie pod dyktando Enrona. W Polsce Enron mial swoj oddzial. Kupila go niedawno polska prywatna firma. Deregulacja polskiego rynku energii jest obecnie w toku. Jednym z waznych ogniw bedzie tutaj pan Kulczyk, ktory dostal koncesje w tej branzy. Jest tez aktywna amerykanska firma, ktora zbudowala niedawno elektrownie na Slasku. W Polsce jesli juz isc na handel energia na gieldzie nalezaloby przyjac nadzor tej gieldy w stylu np niemieckim. Poniewaz w handlu energia zawsze biora udzial banki takze nadzor bankowy powinien byc zmieniony. Obecnie szefem Rady Nadzorczej jest szef NBP pan Balcerowicz. Jednym slowem lis pilnuje kurnika. Poprzez transakcje miedzy firmami nalezacymi do tej samej korporacji latwo wywindowac w gore ceny energii - mamy wowczas wlasnie z tzw papierowa energia. Jakie prognozy co do Polski? Deregulacja w stylu Enrona idzie pelna para. Artyluly w GW i innych gazetach to dezinformacja. Ceny energii pojda do gory min. kilkadziesiat %. Polska deregulacja nie ma nic wspolnego z wolnym rynkiem W USA ponad 50% energii elektrycznej pochodzi z elektrowni weglowych. Koszty produkcji energii w tych elektrowniach jest nizszy niz np w elektrowniach gazowych. Podstawowa wada elektrowni weglowych to koszt i czas jej budowy. Odpowiedz Link Zgłoś