Gość: J.G. IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 14.10.04, 03:49 Trudno.Zwrot długów to obowiązek.I tak mogą się uważać za szczęściarzy,że za nich zwracają podatnicy Unii,czyli również my.I napewno nie jest to w porządku. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: volf Re: Unijne dopłaty dla rolników, czy komorników? IP: *.ipt.aol.com 14.10.04, 06:16 To co zdaniem autora lepiej sprzedac za pol ceny majatek rolnika na pokrycie dlugu niz zaspokoic wierzycieli z doplat byleby uniknac skandalu??? Skandal bedzie jak na wiosne rolnicy nie beda mieli ciagnikow i maszyn bo sprzedadza je komornicy... Strasznie jakos tendencyjny jest ten artykul i kilka poprzednich... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Unijne dopłaty dla rolników, czy komorników? IP: *.arcor-ip.net 14.10.04, 07:21 jaki skandal ?! dlugi trzeba placic a rolnicy niby dlaczego maja byc wyjatkiem ? a to ze komornicy ida na latwizne to prawda ale tu trzeba zmienic przepisy a nie biadolic ze komornik niedobry ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malgosia Re: Unijne dopłaty dla rolników, czy komorników? IP: 62.233.139.* 14.10.04, 08:18 przepraszam bardzo, ale czy mogłabym prosić o wyjaśnienie, które przepisy należałoby zmienić i w jaki kierunku miałaby iść ta zmiana? bo ja nie bardzo widzę taką potrzebę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: Unijne dopłaty dla rolników, czy komorników? IP: *.krj.com.pl / 80.51.131.* 15.10.04, 18:35 Jasne, na łatwiznę...Pewnie, lepiej zabrać chłopu traktor za alimenty, jeszcze z awanturą, policją itp. Chłop na wiosnę nie zaorze i w efekcie zostanie: po pierwsze, bez maszyn, po drugie bez dopłat (bo grunt niezaorany). Pomyśl troszkę, zdecyduj się o co Ci chodzi - żeby chłopstwo spłaciło długi, czy żeby komornicy się napracowali. tak na marginesie - ciągnik, maszyny rolnicze, to jest narzędzie pracy - nie można tego zająć i zlicytować na długi inne niż alimenty, Min Rolnictwa tak zarządził. W ARiMR tego nie wiedzą? braaaawooo, nie ma to jak kompetencja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~basia a dlaczego rolnicy nie mają spłacać kredytów ... IP: *.bgz.pl / 193.108.194.* 14.10.04, 08:30 ubezpieczać swoich gospodarstw, tylko później płaczą i żądają pomocy od państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Młody Gniewny Re: a dlaczego rolnicy nie mają spłacać kredytów IP: *.de.ibm.com 14.10.04, 09:27 Co wy wszyscy q .... wiecie??? Czy ktos z was byl kiedys na wsi??? Czy ktos z was pracowal kiedys na wsi??? Ja pracowalem, mieszkalem i mieszkam nadal i nie jest to takie proste jak wszyscy i w gazecie i tu ujmujecie... zreszta moze dla was jest ale nie dla rolnika! Czy wiecie ze za kilogram cebuli rolnik ma 20gr w najlepszym przypadku!? Albo ze za kilogram ziemniakow (kartofli jak kto woli) dostanie 6gr!? A ile wy za to placicie ciemni ludzie??? I kto na tym zarabia - bo napewno nie jest to rolnik, dlaczego??? - policzcie paliwo do ciagnika, nawozy, opryski, naklad pracy no i w koncu trzba jeszcze to gdzies sprzedac czyli trzba pojechac i postac (a nie zawsze nawet za takie gowniane pieniadze sie udaje)- a pozniej odpowiedzcie sobie sami jaki z tego jest zysk??? Pozatym np kontraktowanie odbioru przez coniektore instytucje plonow (np buraka czerwonego, fasoli, marchwi itp.) wiaze sie juz z nakladem pienieznym ponoszonym przez rolnika na ziarno od tych instytucji, ALE TO NIE GWARANTUJE ODBIORU PLONOW ( czy to nie dziwne!!! ). Widze co sie dzieje u nas w kraju i uwazam ze to jest dziwny kraj - mieszczuchy nazekaja na rolnikow bo oni chca cos, a czy rolnicy nie produkuja dla nich ? Zycze zrozumienia problemu a nie tylko paplania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hegemon Re: a dlaczego rolnicy nie mają spłacać kredytów IP: *.icpnet.pl 14.10.04, 10:59 NIKT NIKOMU NIE KAŻE BYĆ ROLNIKIEM. na szczęście Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia Re: a dlaczego rolnicy nie mają spłacać kredytów IP: *.info 15.10.04, 09:33 Jasne, rolnikom jest bardzo źle! 1)nie płacą podatków 2)KRUS symboliczny 3)leczą się na mój koszt- nie płacą składki na zdrowie 4)nic im się nie opłaca- tylko skąd fortuny działaczy PSL(przecież to chłopi) i Samoobrony(też chłopi).Mają duże gospodarstwa? mają. Jak ma się hektar to trudno mówić o gospodarstwie! Zawsze można iść do pracy i nie narzekać! Dopłaty są dochodem, niby dlaczego miałyby być szczególnie chronione! Na pensję dłużnika można "wejść" a na chłopskie dochody nie, przecież to bzdura!Jak ktoś ma działkę a nie gospodarstwo to akurat tych dopłat wystarczy na pożądne (czytaj- suto zakrapiane) święta.A tu taki pech- komornik zajmie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: a dlaczego rolnicy nie mają spłacać kredytów IP: *.krj.com.pl / 80.51.131.* 15.10.04, 18:37 To sobie załóż związek zawodowy, albo pogoń tych z PSL i Samoobrony żeby coś dla was zrobili. Gdzie są ci, co wjechali do polityki na waszych karkach?! Nie macie lepszych przedstawicieli? - to klepcie dalej biedę i narzekajcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczyciel Re: a dlaczego rolnicy nie mają spłacać kredytów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 11:40 Przyjedź do miejskich szkól, a zobaczysz ile w miastach jest niedożywinych dzieci. Na balkonie ziemniaków i kapusty nie posadzisz, na wsi tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pinokio Rolnik jak kazdy przdsiebiorca powinien placic ZUS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.04, 15:23 i podatki. jesli ktos sobie nie poradzi niech sprzeda ziemie innemu i sie u niego zatrudni. Czy jest to inny rodzaj ludzi , zeby mieli takie przywileje? Niech zaczna byc przedsiebiorczy, a panstwo moze pomagac najwyzej dotujac deficytowa produkcje. Towniez na roli nalezy wprowadzic gospodarke rynkowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~ziutek Kazdy odpowiada za swoje dlugi IP: 5.5R* / 195.233.250.* 14.10.04, 10:10 Dlaczego dziennikarze robia z tego wielkie halo ? Co to w ogole za temat ? To chyba oczywiste - jak sie pozycza, to trzeba oddac! Rolnik to nie swieta krowa, zeby tutaj robic wyjatek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leszek Re: Unijne dopłaty dla rolników, czy komorników? IP: *.adsl.wanadoo.nl 14.10.04, 10:27 Brać komornicza to największa mafia w Polsce,zaraz po paliwowej.Ci oszuści z literą prawa powinni być rozliczeni ze swoich praktyk.A od pieniędzy dla rolników WARA IM.Oni już pokazali swoje zdolności gdzie sprzęt medyczny zakupiony przez Owsiaka,ratujący ludziom życie zajęli w jednym ze szpitali.Tych ludzi trzeba unicestwić fizycznie.Amen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: Unijne dopłaty dla rolników, czy komorników? IP: *.krj.com.pl / 80.51.131.* 15.10.04, 18:40 Co, kredycik się wzięło i nie chciało oddać ? ;)Leszek na prezydenta, ten to ma gadkę - a i o wyborców w tym kraju nie będzie mu trudno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bernee Re: Unijne dopłaty dla rolników, czy komorników? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 10:51 Unijne doplaty nie są dla komorników, ale dla wierzycieli, którzy są w posiadaniu prawomocnych tytułów wykonawczych wydanych przez niezwisłę sądy i od wielu lat czekają na swoje, kiedyś pożyczone, bądź zainwestowane pieniądze. Juz na tym przykładzie widać co sie stanie z pieniedzmi z dopłat. A idąc dalej tokiem myślenia gazety, to może na fali bicia piany (szpitale - komornicy, rolinicy - komornicy, ??? - komornicy) gazeta rozwinie taki wątek: ... rolnicy już 18 października b.r. otrzymają olbrzymie dopłaty z U.E. w wys. (i tu można podać nic niemówiące wielomiliardowe liczby - takie aby zrobiły wrażenie na czytelnikach), które tylko w niewielkiej części zostana przeznaczone na produkcję rolną. W większości ci "nibyrolnicy" (nie znam odsetka ludności utrzymującego się tylko z rolnictwa, ale z pewnością jest niewielki) zakupia za to luksusowe produkty (samochody, sprzęt RTV, DVD) lub po prostu skonsumuja dopłaty w inny sposób. Jedno jest pene, żaden rolnik nie ma zamiaru oddać zaległości. Z kolei, prawdziwi rolnicy wyprodukują żywność, sprzedadzą ją za niebotyczne kwoty pozostałym konsumentom, którycvh sytuacja ekonomiczna jest w większości tragiczna (tu można podać liczby bezrobotnych, niedożywionych dzieci, samotnych matek, osób korzystających z zasiłków itp), a uzyskane kwotami napchają i tak już grube portfele. Czy nie jest to pomysł na następną nagonkę, tym razem na rolników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZ sprawiedliwość IP: *.top.net.pl 14.10.04, 10:54 Wszelkie środki pomocowe z UE dla rolników powinny zostać przejęte przez państwo. Pamiętajmy, że rolnicy, nawet właściciele kilkusethektarowych gospodarstw, nie płacili podatku dochodowego i otrzymywali dotacje budżetowe. Czas, aby zwrócili te pieniądze i zaczęli płacić podatki na ogólnych zasadach. Rolnictwo to taka sama działalność gospodarcza jak inna. Oczywiście, zaraz pojawią się narzekania na tak zwaną biedę na wsi, ale czy ktoś widział w Polsce zadowolonego i nie narzekającego wieśniaka? Odpowiedz Link Zgłoś
dunker1 Re: sprawiedliwość 14.10.04, 11:30 Czas w końcu skończyć z traktowaniem rolników jak święte krowy. Od lat nie płacą podatku dochodowego, składkę na ubezpieczenie zdrowotne opłaca SP, mają od groma przywilejów "branżowych", jako jedyni dostaną kasę z UE za to, że prowadzą akurat taką działalność gospodarczą. Dlaczego każdy obywatel ma płacić swoje długi, a rolnik nie??? Ja mam gdzieś, że ktoś wybrał sobie zawód rolnika i nie jest w stanie się utrzymać. Pracowałem 3 lata w KRUS-ie i wiem jak zacofani i niewykształceni są nasi rolnicy, oczywiście w większości. Nie jest moim celem ich obrażanie, tylko uzmysłowienie, iż ta grupa społeczna jest najbardziej podatna na demagogię i łatwiznę. W ich mniemaniu im się wszystko należy, prezentują postawę typowo roszczeniową. Pewnie zaraz wyjdą na drogi i zaczną blokować drogi, a chór polityków, nie tylko z chłopskich partii stanie w ich obronie. Z prostego powodu - rolników, a raczej mieszkańców wsi, jest w Polsce kilka milionów. A to bardzo duży elektorat. Jaka partia powie wprost, że skończył się czas podziału społeczeństwa na równych i równiejszych??? Kolejna kwestia, dla mnie najważniejsza w tym problemie, to los wierzycieli. Przeciez oni też mają rodziny, pożyczyli kiedyś pieniądze rolnikom, którzy nie wiem co z tymi pieniędzmi zrobili. Zapewnie wydali na konsumpcję, przepili albo w najlepszym razie źle zainwestowali. A zrobili to dlatego, że pojęcia nie mają o gospodarce rynkowej, o rządzącej nią mechanizmami. Zreszą wystarczy spojrzeć na niektórych posłów - sami mają milionowe kredyty i ani myślą je spłacać. Podsumowując, niech komornicy, do których mam bardzo wiele zastrzeżeń i zgadzam się z opinią, że tworzą mafię zawodową, w tej jednaj sprawie robią swoje i zgodnie z KPC zajmują wierzytelności. Tylko, że ARiMR na bank wypłaci rolnikom pieniądze, bo upartyjniona w całości jej struktura będzie sr... ze strachu że w nastepnych wyborach nikt ze wsi na nią nie zagłosuje. A wierzyciele przed każdym sądem wygrają sprawe o odszkodowanie. Szkoda tylko, że zapłacimy za nie my wszyscy. Dlatego też MUSIMY w Polsce wprowadzić materialną odpowiedzialność urzędników - za błędną decyzję, płaciliby z własnej kieszeni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: sprawiedliwość IP: *.krj.com.pl / 80.51.131.* 15.10.04, 18:41 Ja widziałem! Flaszkę znalazł.... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: me Re: Puknij się w głowę, a tak porządnie! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 14.10.04, 11:37 A co jest w takim razie porządku? Boli miastusia, że najbiedniejsi coś MOŻE dostaną? Odpowiedz Link Zgłoś
dunker1 Re: Puknij się w głowę, a tak porządnie! 14.10.04, 11:56 O to cała esencja typowego przedstawiciela polskiej wsi: 1. Każdy człowiek to potencjalny wróg. 2. Jestem biedny, choć jestem najcudowniejszy na świecie. 3. Winę za to ponoszą wszyscy dookoła. 4. Bluzgam każdego, kto ma odmienne zdanie. 5. Im głośniej krzyczę, tym więcej mogę dostac od Państwa. 6. Mam w dup... pozostałą część społeczeństwa, przecież rolnicy "Żywią i bronią". 7. Nie będę płacił podatków, składek na ubezpiecznie społeczne i zdrowotne, bo urodziłem się na wsi, a to uzasadnia fakt, że do końca życia mogę leżeć i nic nie robić. 8. Wyjątkiem od punktu 7 jest blokada dróg i utrudnianie życia pozostałym ludziom w ten sposób. 9. Uzupełnieniem punktu 8 jest marsz na Warszawę lub inne zadymy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: me Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 17:55 Oczywiście, każdy swoje długi powinien spłacać!!! Denerujące jest, że wiele osób nie będących rolnikami zazdrości im tych dopłat! A przecież nie ma czego!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: IP: *.krj.com.pl / 80.51.131.* 15.10.04, 18:46 Nie sądzę, żeby ktokolwiek zazdrościł. Rzecz w tym: "Leżę do góry brzuchem i komornik g... mi zrobi, bo traktora nie zabierze, krowy nie zabierze itd. Kredyt dostałem, bo dochód z ha przeliczeniowego mam że hej! Kredyt "państwo" dało, to i oddać nie muszę, no, może jak wiśnie zbiorę i jak mi sie zachce...itd. Aż tu nagle: Zabiorą dopłaty!!!" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbyszek Od kiedy Wyborcza popiera niespłacanie długów? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 14.10.04, 11:44 Wydźwięk tego artykułu jest fatalny. Mało, że rolnicy w ogromnej większości żyją i ubezpieczeni są na nasz koszt, nie płacą podatków, to jeszcze nie mają płacić zadłużenia? Czy Bóg Was opuścił? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bernee Re: Od kiedy Wyborcza popiera niespłacanie długów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 11:49 Juz wczoraj pisałem na forum, że być może Pan Michnik spodziewa się jakiegoś przegranego procesu i już teraz przygotowuje społeczeństwo do walki ze złymi egzekutorami. W ten sposób kilkanaście lat temu "grupa zainteresowanych decydentów" podjęła decyzję o likwidacji wydziałów d/s przestępstw gospodarczych w policji. Efekt znamy dzisiaj wszyscy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin z Wrocławia Gazeta zeszła juz na psy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.10.04, 14:24 Tendencyjne artykuły na poziomie Faktu, szukanie taniej sensacji, niedouczeni dziennikarze. Nie wiem co sie tak czepili komorników. Już sam tytuł poprzedniego artykułu "komornicy czatują na dopłaty" ma wydźwięk negatywny. Chciałbym aby te wszystkie nędzne dziennikarzyny wtopiły gdzieś swoje pieniądze i nie mogły ich odzyskać. Może by zmądrzali. Nie rozumieją kompletnie co to jest wierzytelność, kto jest dłużnikiem, i kto i dla kogo prowadzi egzekucję. Nawet im się nie chce sprawdzić kto składa wnioski egzekucyjne. We Wrocławiu wiekszość spraw ze szpitali to były sprawy pracownicze. Są firmy, które zostały wykończone przez szpitale i teraz bankrutują. Ludzie tracą pracę a właściciele majątek życia. Kto tego nie rozumie powinien wynieść się na Białoruś. Jest jeszcze inne rozwiązanie: po co komornik, jak mozna komus przyp... bejsbolem? Czy to propaguje Gazeta Wyborcza? Uważacie się za lepszych, chcecie być opiniotwórczy, a piszecie jak zwykły brukowiec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: Gazeta zeszła juz na psy IP: *.krj.com.pl / 80.51.131.* 15.10.04, 18:50 ohooo...nie martw się, "dziennikarzyny" pójdą do firmy windykacyjnej, zapłacą na wejściu ze 20% zaliczki, poczekają roczek... Przecież żaden "dziennikarzyna" nie zaufa komornikowi, z ich wiedzą i opinią na temat komorników, w życiu... No, chyba że pisali co innego niż myśleli...ale nie...w Wyborczej???...nieeee, niemożliwe....nie wierzę, to taka uczciwa, niezależna gazeta...nieeee...:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gregory Re: Unijne dopłaty dla rolników, czy komorników? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.04, 20:30 zobaczcie rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości wydane na podstawie art. 830 kpc, ZA CZASÓW RZĄDÓW PSL - ROLNIKOWI PRAWIE NIC NIE MOŻNA ZAJĄĆ W GOSPODARSTWIE, jak pożyczysz rolnikowi pieniądze to prawie tak jakbyś mu je podarował. Odpowiedz Link Zgłoś