Dodaj do ulubionych

Unijne dopłaty dla rolników, czy komorników?

IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 14.10.04, 03:49
Trudno.Zwrot długów to obowiązek.I tak mogą się uważać za szczęściarzy,że za
nich zwracają podatnicy Unii,czyli również my.I napewno nie jest to w
porządku.
Obserwuj wątek
    • Gość: volf Re: Unijne dopłaty dla rolników, czy komorników? IP: *.ipt.aol.com 14.10.04, 06:16
      To co zdaniem autora lepiej sprzedac za pol ceny majatek rolnika na pokrycie
      dlugu niz zaspokoic wierzycieli z doplat byleby uniknac skandalu??? Skandal
      bedzie jak na wiosne rolnicy nie beda mieli ciagnikow i maszyn bo sprzedadza je
      komornicy... Strasznie jakos tendencyjny jest ten artykul i kilka poprzednich...
      • Gość: Gosc Re: Unijne dopłaty dla rolników, czy komorników? IP: *.arcor-ip.net 14.10.04, 07:21
        jaki skandal ?! dlugi trzeba placic a rolnicy niby dlaczego maja byc wyjatkiem ?
        a to ze komornicy ida na latwizne to prawda ale tu trzeba zmienic przepisy a
        nie biadolic ze komornik niedobry ...
        • Gość: malgosia Re: Unijne dopłaty dla rolników, czy komorników? IP: 62.233.139.* 14.10.04, 08:18
          przepraszam bardzo, ale czy mogłabym prosić o wyjaśnienie, które przepisy
          należałoby zmienić i w jaki kierunku miałaby iść ta zmiana? bo ja nie bardzo
          widzę taką potrzebę.
        • Gość: K Re: Unijne dopłaty dla rolników, czy komorników? IP: *.krj.com.pl / 80.51.131.* 15.10.04, 18:35
          Jasne, na łatwiznę...Pewnie, lepiej zabrać chłopu traktor za alimenty, jeszcze
          z awanturą, policją itp. Chłop na wiosnę nie zaorze i w efekcie zostanie: po
          pierwsze, bez maszyn, po drugie bez dopłat (bo grunt niezaorany). Pomyśl
          troszkę, zdecyduj się o co Ci chodzi - żeby chłopstwo spłaciło długi, czy żeby
          komornicy się napracowali. tak na marginesie - ciągnik, maszyny rolnicze, to
          jest narzędzie pracy - nie można tego zająć i zlicytować na długi inne niż
          alimenty, Min Rolnictwa tak zarządził. W ARiMR tego nie wiedzą? braaaawooo, nie
          ma to jak kompetencja.
    • Gość: ~basia a dlaczego rolnicy nie mają spłacać kredytów ... IP: *.bgz.pl / 193.108.194.* 14.10.04, 08:30
      ubezpieczać swoich gospodarstw, tylko później płaczą i żądają pomocy od
      państwa.
      • Gość: Młody Gniewny Re: a dlaczego rolnicy nie mają spłacać kredytów IP: *.de.ibm.com 14.10.04, 09:27
        Co wy wszyscy q .... wiecie???
        Czy ktos z was byl kiedys na wsi???
        Czy ktos z was pracowal kiedys na wsi???
        Ja pracowalem, mieszkalem i mieszkam nadal i nie jest to takie proste jak
        wszyscy i w gazecie i tu ujmujecie... zreszta moze dla was jest ale nie dla
        rolnika!
        Czy wiecie ze za kilogram cebuli rolnik ma 20gr w najlepszym przypadku!?
        Albo ze za kilogram ziemniakow (kartofli jak kto woli) dostanie 6gr!?
        A ile wy za to placicie ciemni ludzie???
        I kto na tym zarabia - bo napewno nie jest to rolnik, dlaczego??? - policzcie
        paliwo do ciagnika, nawozy, opryski, naklad pracy no i w koncu trzba jeszcze to
        gdzies sprzedac czyli trzba pojechac i postac (a nie zawsze nawet za takie
        gowniane pieniadze sie udaje)- a pozniej odpowiedzcie sobie sami jaki z tego
        jest zysk???
        Pozatym np kontraktowanie odbioru przez coniektore instytucje plonow (np buraka
        czerwonego, fasoli, marchwi itp.) wiaze sie juz z nakladem pienieznym
        ponoszonym przez rolnika na ziarno od tych instytucji, ALE TO NIE GWARANTUJE
        ODBIORU PLONOW ( czy to nie dziwne!!! ).
        Widze co sie dzieje u nas w kraju i uwazam ze to jest dziwny kraj - mieszczuchy
        nazekaja na rolnikow bo oni chca cos, a czy rolnicy nie produkuja dla nich ?
        Zycze zrozumienia problemu a nie tylko paplania
        • Gość: hegemon Re: a dlaczego rolnicy nie mają spłacać kredytów IP: *.icpnet.pl 14.10.04, 10:59
          NIKT NIKOMU NIE KAŻE BYĆ ROLNIKIEM.
          na szczęście
        • Gość: basia Re: a dlaczego rolnicy nie mają spłacać kredytów IP: *.info 15.10.04, 09:33
          Jasne, rolnikom jest bardzo źle!
          1)nie płacą podatków
          2)KRUS symboliczny
          3)leczą się na mój koszt- nie płacą składki na zdrowie
          4)nic im się nie opłaca- tylko skąd fortuny działaczy PSL(przecież to chłopi) i
          Samoobrony(też chłopi).Mają duże gospodarstwa? mają. Jak ma się hektar to trudno
          mówić o gospodarstwie! Zawsze można iść do pracy i nie narzekać!
          Dopłaty są dochodem, niby dlaczego miałyby być szczególnie chronione!
          Na pensję dłużnika można "wejść" a na chłopskie dochody nie, przecież to
          bzdura!Jak ktoś ma działkę a nie gospodarstwo to akurat tych dopłat wystarczy na
          pożądne (czytaj- suto zakrapiane) święta.A tu taki pech- komornik zajmie!
        • Gość: K Re: a dlaczego rolnicy nie mają spłacać kredytów IP: *.krj.com.pl / 80.51.131.* 15.10.04, 18:37
          To sobie załóż związek zawodowy, albo pogoń tych z PSL i Samoobrony żeby coś
          dla was zrobili. Gdzie są ci, co wjechali do polityki na waszych karkach?! Nie
          macie lepszych przedstawicieli? - to klepcie dalej biedę i narzekajcie.
      • Gość: nauczyciel Re: a dlaczego rolnicy nie mają spłacać kredytów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 11:40
        Przyjedź do miejskich szkól, a zobaczysz ile w miastach jest niedożywinych
        dzieci. Na balkonie ziemniaków i kapusty nie posadzisz, na wsi tak.
      • Gość: Pinokio Rolnik jak kazdy przdsiebiorca powinien placic ZUS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.04, 15:23
        i podatki. jesli ktos sobie nie poradzi niech sprzeda ziemie innemu i sie u
        niego zatrudni. Czy jest to inny rodzaj ludzi , zeby mieli takie przywileje?
        Niech zaczna byc przedsiebiorczy, a panstwo moze pomagac najwyzej dotujac
        deficytowa produkcje. Towniez na roli nalezy wprowadzic gospodarke rynkowa.
    • Gość: ~ziutek Kazdy odpowiada za swoje dlugi IP: 5.5R* / 195.233.250.* 14.10.04, 10:10
      Dlaczego dziennikarze robia z tego wielkie halo ?
      Co to w ogole za temat ? To chyba oczywiste - jak sie pozycza, to trzeba oddac!
      Rolnik to nie swieta krowa, zeby tutaj robic wyjatek.
    • Gość: leszek Re: Unijne dopłaty dla rolników, czy komorników? IP: *.adsl.wanadoo.nl 14.10.04, 10:27
      Brać komornicza to największa mafia w Polsce,zaraz po paliwowej.Ci oszuści z
      literą prawa powinni być rozliczeni ze swoich praktyk.A od pieniędzy dla
      rolników WARA IM.Oni już pokazali swoje zdolności gdzie sprzęt medyczny
      zakupiony przez Owsiaka,ratujący ludziom życie zajęli w jednym ze szpitali.Tych
      ludzi trzeba unicestwić fizycznie.Amen
      • Gość: K Re: Unijne dopłaty dla rolników, czy komorników? IP: *.krj.com.pl / 80.51.131.* 15.10.04, 18:40
        Co, kredycik się wzięło i nie chciało oddać ? ;)Leszek na prezydenta, ten to ma
        gadkę - a i o wyborców w tym kraju nie będzie mu trudno.
    • Gość: bernee Re: Unijne dopłaty dla rolników, czy komorników? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 10:51
      Unijne doplaty nie są dla komorników, ale dla wierzycieli, którzy są w
      posiadaniu prawomocnych tytułów wykonawczych wydanych przez niezwisłę sądy i od
      wielu lat czekają na swoje, kiedyś pożyczone, bądź zainwestowane pieniądze. Juz
      na tym przykładzie widać co sie stanie z pieniedzmi z dopłat. A idąc dalej
      tokiem myślenia gazety, to może na fali bicia piany (szpitale - komornicy,
      rolinicy - komornicy, ??? - komornicy) gazeta rozwinie taki wątek: ... rolnicy
      już 18 października b.r. otrzymają olbrzymie dopłaty z U.E. w wys. (i tu można
      podać nic niemówiące wielomiliardowe liczby - takie aby zrobiły wrażenie na
      czytelnikach), które tylko w niewielkiej części zostana przeznaczone na
      produkcję rolną. W większości ci "nibyrolnicy" (nie znam odsetka ludności
      utrzymującego się tylko z rolnictwa, ale z pewnością jest niewielki) zakupia za
      to luksusowe produkty (samochody, sprzęt RTV, DVD) lub po prostu skonsumuja
      dopłaty w inny sposób. Jedno jest pene, żaden rolnik nie ma zamiaru oddać
      zaległości. Z kolei, prawdziwi rolnicy wyprodukują żywność, sprzedadzą ją za
      niebotyczne kwoty pozostałym konsumentom, którycvh sytuacja ekonomiczna jest w
      większości tragiczna (tu można podać liczby bezrobotnych, niedożywionych
      dzieci, samotnych matek, osób korzystających z zasiłków itp), a uzyskane
      kwotami napchają i tak już grube portfele. Czy nie jest to pomysł na następną
      nagonkę, tym razem na rolników.
    • Gość: ZZ sprawiedliwość IP: *.top.net.pl 14.10.04, 10:54
      Wszelkie środki pomocowe z UE dla rolników powinny zostać przejęte przez
      państwo. Pamiętajmy, że rolnicy, nawet właściciele kilkusethektarowych
      gospodarstw, nie płacili podatku dochodowego i otrzymywali dotacje budżetowe.
      Czas, aby zwrócili te pieniądze i zaczęli płacić podatki na ogólnych zasadach.
      Rolnictwo to taka sama działalność gospodarcza jak inna.
      Oczywiście, zaraz pojawią się narzekania na tak zwaną biedę na wsi, ale czy ktoś
      widział w Polsce zadowolonego i nie narzekającego wieśniaka?
      • dunker1 Re: sprawiedliwość 14.10.04, 11:30
        Czas w końcu skończyć z traktowaniem rolników jak święte krowy. Od lat nie
        płacą podatku dochodowego, składkę na ubezpieczenie zdrowotne opłaca SP, mają
        od groma przywilejów "branżowych", jako jedyni dostaną kasę z UE za to, że
        prowadzą akurat taką działalność gospodarczą. Dlaczego każdy obywatel ma płacić
        swoje długi, a rolnik nie??? Ja mam gdzieś, że ktoś wybrał sobie zawód rolnika
        i nie jest w stanie się utrzymać. Pracowałem 3 lata w KRUS-ie i wiem jak
        zacofani i niewykształceni są nasi rolnicy, oczywiście w większości. Nie jest
        moim celem ich obrażanie, tylko uzmysłowienie, iż ta grupa społeczna jest
        najbardziej podatna na demagogię i łatwiznę. W ich mniemaniu im się wszystko
        należy, prezentują postawę typowo roszczeniową. Pewnie zaraz wyjdą na drogi i
        zaczną blokować drogi, a chór polityków, nie tylko z chłopskich partii stanie w
        ich obronie. Z prostego powodu - rolników, a raczej mieszkańców wsi, jest w
        Polsce kilka milionów. A to bardzo duży elektorat. Jaka partia powie wprost, że
        skończył się czas podziału społeczeństwa na równych i równiejszych???
        Kolejna kwestia, dla mnie najważniejsza w tym problemie, to los wierzycieli.
        Przeciez oni też mają rodziny, pożyczyli kiedyś pieniądze rolnikom, którzy nie
        wiem co z tymi pieniędzmi zrobili. Zapewnie wydali na konsumpcję, przepili albo
        w najlepszym razie źle zainwestowali. A zrobili to dlatego, że pojęcia nie mają
        o gospodarce rynkowej, o rządzącej nią mechanizmami. Zreszą wystarczy spojrzeć
        na niektórych posłów - sami mają milionowe kredyty i ani myślą je spłacać.
        Podsumowując, niech komornicy, do których mam bardzo wiele zastrzeżeń i
        zgadzam się z opinią, że tworzą mafię zawodową, w tej jednaj sprawie robią
        swoje i zgodnie z KPC zajmują wierzytelności. Tylko, że ARiMR na bank wypłaci
        rolnikom pieniądze, bo upartyjniona w całości jej struktura będzie sr... ze
        strachu że w nastepnych wyborach nikt ze wsi na nią nie zagłosuje. A
        wierzyciele przed każdym sądem wygrają sprawe o odszkodowanie. Szkoda tylko, że
        zapłacimy za nie my wszyscy. Dlatego też MUSIMY w Polsce wprowadzić materialną
        odpowiedzialność urzędników - za błędną decyzję, płaciliby z własnej kieszeni.
      • Gość: K Re: sprawiedliwość IP: *.krj.com.pl / 80.51.131.* 15.10.04, 18:41
        Ja widziałem! Flaszkę znalazł.... :)
    • Gość: me Re: Puknij się w głowę, a tak porządnie! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 14.10.04, 11:37
      A co jest w takim razie porządku? Boli miastusia, że najbiedniejsi coś MOŻE
      dostaną?
      • dunker1 Re: Puknij się w głowę, a tak porządnie! 14.10.04, 11:56
        O to cała esencja typowego przedstawiciela polskiej wsi:
        1. Każdy człowiek to potencjalny wróg.
        2. Jestem biedny, choć jestem najcudowniejszy na świecie.
        3. Winę za to ponoszą wszyscy dookoła.
        4. Bluzgam każdego, kto ma odmienne zdanie.
        5. Im głośniej krzyczę, tym więcej mogę dostac od Państwa.
        6. Mam w dup... pozostałą część społeczeństwa, przecież rolnicy "Żywią i
        bronią".
        7. Nie będę płacił podatków, składek na ubezpiecznie społeczne i zdrowotne, bo
        urodziłem się na wsi, a to uzasadnia fakt, że do końca życia mogę leżeć i nic
        nie robić.
        8. Wyjątkiem od punktu 7 jest blokada dróg i utrudnianie życia pozostałym
        ludziom w ten sposób.
        9. Uzupełnieniem punktu 8 jest marsz na Warszawę lub inne zadymy.
      • Gość: me Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 17:55
        Oczywiście, każdy swoje długi powinien spłacać!!! Denerujące jest, że wiele
        osób nie będących rolnikami zazdrości im tych dopłat! A przecież nie ma czego!!!
        • Gość: K Re: IP: *.krj.com.pl / 80.51.131.* 15.10.04, 18:46
          Nie sądzę, żeby ktokolwiek zazdrościł. Rzecz w tym: "Leżę do góry brzuchem i
          komornik g... mi zrobi, bo traktora nie zabierze, krowy nie zabierze itd.
          Kredyt dostałem, bo dochód z ha przeliczeniowego mam że hej! Kredyt "państwo"
          dało, to i oddać nie muszę, no, może jak wiśnie zbiorę i jak mi sie
          zachce...itd. Aż tu nagle: Zabiorą dopłaty!!!"
    • Gość: Zbyszek Od kiedy Wyborcza popiera niespłacanie długów? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 14.10.04, 11:44
      Wydźwięk tego artykułu jest fatalny. Mało, że rolnicy w ogromnej większości
      żyją i ubezpieczeni są na nasz koszt, nie płacą podatków, to jeszcze nie mają
      płacić zadłużenia? Czy Bóg Was opuścił?
      • Gość: bernee Re: Od kiedy Wyborcza popiera niespłacanie długów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 11:49
        Juz wczoraj pisałem na forum, że być może Pan Michnik spodziewa się jakiegoś
        przegranego procesu i już teraz przygotowuje społeczeństwo do walki ze złymi
        egzekutorami. W ten sposób kilkanaście lat temu "grupa zainteresowanych
        decydentów" podjęła decyzję o likwidacji wydziałów d/s przestępstw
        gospodarczych w policji. Efekt znamy dzisiaj wszyscy.
        • Gość: Marcin z Wrocławia Gazeta zeszła juz na psy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.10.04, 14:24
          Tendencyjne artykuły na poziomie Faktu, szukanie taniej sensacji, niedouczeni
          dziennikarze. Nie wiem co sie tak czepili komorników. Już sam tytuł
          poprzedniego artykułu "komornicy czatują na dopłaty" ma wydźwięk negatywny.
          Chciałbym aby te wszystkie nędzne dziennikarzyny wtopiły gdzieś swoje pieniądze
          i nie mogły ich odzyskać. Może by zmądrzali. Nie rozumieją kompletnie co to
          jest wierzytelność, kto jest dłużnikiem, i kto i dla kogo prowadzi egzekucję.
          Nawet im się nie chce sprawdzić kto składa wnioski egzekucyjne. We Wrocławiu
          wiekszość spraw ze szpitali to były sprawy pracownicze. Są firmy, które zostały
          wykończone przez szpitale i teraz bankrutują. Ludzie tracą pracę a właściciele
          majątek życia. Kto tego nie rozumie powinien wynieść się na Białoruś. Jest
          jeszcze inne rozwiązanie: po co komornik, jak mozna komus przyp... bejsbolem?
          Czy to propaguje Gazeta Wyborcza? Uważacie się za lepszych, chcecie być
          opiniotwórczy, a piszecie jak zwykły brukowiec.
          • Gość: K Re: Gazeta zeszła juz na psy IP: *.krj.com.pl / 80.51.131.* 15.10.04, 18:50
            ohooo...nie martw się, "dziennikarzyny" pójdą do firmy windykacyjnej, zapłacą
            na wejściu ze 20% zaliczki, poczekają roczek... Przecież żaden "dziennikarzyna"
            nie zaufa komornikowi, z ich wiedzą i opinią na temat komorników, w życiu...
            No, chyba że pisali co innego niż myśleli...ale nie...w Wyborczej???...nieeee,
            niemożliwe....nie wierzę, to taka uczciwa, niezależna gazeta...nieeee...:)))
    • Gość: gregory Re: Unijne dopłaty dla rolników, czy komorników? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.04, 20:30
      zobaczcie rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości wydane na podstawie art. 830
      kpc, ZA CZASÓW RZĄDÓW PSL - ROLNIKOWI PRAWIE NIC NIE MOŻNA ZAJĄĆ W
      GOSPODARSTWIE, jak pożyczysz rolnikowi pieniądze to prawie tak jakbyś mu je
      podarował.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka