Gość: ryter IP: *.chello.pl 11.01.05, 01:12 Twoją gwarancją ,przeciętny czytelniku GW, jest dobre wykształcenie lub zasobność rodziców - czemu im gwarancji utrzymania odmówić ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: MACIEJ Re: Premier obiecuje prezydentowi ukaranie energe IP: *.ny325.east.verizon.net 11.01.05, 02:04 Ciekawe,ze najwieksze szwindle przechodza w zakladach panstwowych. Oczywiscie pracownicy i zarzad nie chca prywatyzacji,bo by im sie drastycznie pogorszylo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BOLOGLOWA MOZE TA WSPANIALA AKCJA UCHRONI KRAJ PRZED RABUNKI IP: *.sympatico.ca 11.01.05, 05:50 Lepiej pozno niz wcale. Zamiast Peczakow, Kulczykow, Wrobli zyloby w kraju wiecej kilkadziesiat tysiecy ludzi. Dobrze, ze SOLIDARNOSC sie obudzila. Ludzie pracy znalezli rozwiazanie na swoja niedole i bide. Teraz niech nasi kochani chlopi cos wymysla stosownego do sytuacji. Troche to smieszne jak sie uszlachetniacze z LSD-up oburzaja, ze nie maja z czego doic. Po co brudasowi, chamowi, prymitywowi i czlowiekowi pracy takie pieniadze. Niech sami nierobi posmakuja pracy dnia codziennego to zobacza co to znaczy. Ta akcja energetykow napawa duzym optymizmem, ze czasy wydrwigroszy i uszczesliwiaczy definitywnie sie skonczyly. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Minister NAJPIERW UKARZEMY EMERYTÓW A POTEM ENERGETYKÓW ! IP: *.cvx.algx.net 11.01.05, 06:41 Cóż, kasa pusta.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daro Maluczkim po pare tysiączków... IP: *.robbo.pl / *.robbo.pl 11.01.05, 09:02 ...a prezesom po parę milionów. I kto im teraz podskoczy? Zaraz szum się zrobi, że ludziom pracy zabierają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlody gniewny JAZDA Z CH*JAMI !!! IP: 81.210.69.* 11.01.05, 09:09 za 600 zeta gnoje nieroby niech zapier...dalaja zakala spoleczenstwa !!! czlowiek zapier... i nic nie ma a te ch.... tak kradna kasa panstwowa !!! TO SKANDAL !!! komisja sledcza powinna zbadac jaki udzial w tej aferze ma SLD !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piorun Re: JAZDA Z CH*JAMI !!! IP: *.lubzel.com.pl 11.01.05, 09:15 Czy ty wiesz chociaż o czym mówisz ? SLD owszem jest przy korycie i robi to co robi, ale od energetyków się odczep. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: JAZDA Z CH*JAMI !!! IP: *.dip.t-dialin.net 11.01.05, 10:04 kradną nie tylko kasę państwową. pomimo, że dużo zarabiają to dorabiają na boku kradzieżami własności prywatnej i prywatnym handlem prądem. ja wiem o czy mówię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miop Re: pewnie ten prund w gaciach przemycaja IP: *.broker.com.pl 11.01.05, 11:08 albo w laptopach :-PPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPP >A Marek Belka oświadczył: - Nie możemy dopuścić do utrzymywania się stanu, w >którym pewni urzędnicy, ale także grupy zawodowe, potrafią zapewnić sobie >przywileje nie do zaakceptowania z punktu widzenia ogólnospołecznego. czy mowi pan o sobie i kwchu kumplu za prowizje od busha okradacie polske z godnosci i miliarda zlotych rocznie daj sobie siana zydokomunistyczny aparatczyku i wynocha z polski przekretasie miejmy nadzieje ze w koncu ciebie i twoich kiszczakowskich kumpli osadza jak pinocheta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kangoor Re: pewnie ten prund w gaciach przemycaja IP: 5.2.* / *.chello.pl 11.01.05, 12:51 To ty się wynoś antysemicka zakało. A z premierów to pewnie z premierów to pewnie najbardziej ci się podobali Miler i Buzek (marionetka Krzaklewskiego)? Bo ja wolę premiera który pracuje a nie tylko się pokazuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miop Re: dobre wiesci juz wiemy ze za Kangoor ze semick IP: *.broker.com.pl 13.01.05, 14:46 zakala to belka a ja myslalem ze to tylko zydokomuna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magdalena Re: JAZDA Z CH*JAMI !!! IP: 193.151.96.* 11.01.05, 11:31 piorun ! co moze prąd mi wyłączysz - ty ch..., zajmij sie pracą , a nie serwowaniem na internecie ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BOLIGLOWA DUZO SZCZESCIA ENERGETYCY.MACIE ROZUM I SERCE IP: *.sympatico.ca 11.01.05, 16:48 Tak naprawde to walczycie nie tylko o siebie ale o wszystkich ludzi pracy i ich rodziny. To madra i wywazona akcja. Kazda praca ma aspekt spoleczny. Pozatym dbajac o majatek narodowy blokujecie takim Kulczykom lub Wroblom droge do zagrabienia kolejnego miliarda dolarow. Uwazajcie na urzedasow bo oni sie latwo korupuja. Oby was Wieczny Sedzia z farma prawnicza nie przerobil na pasze dla LSD-up. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prof Moral Re: JAZDA Z CH*JAMI !!! IP: *.crowley.pl 11.01.05, 12:18 Ja ci się zaraz odczepię ty w d... j... energetyku! Pokurczu j....., w mózg p....... Zebyś zgnił i cała twoja p.... rodzina!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oszukany lokator ZŁODZIEJE !!!! ZŁODZIEJE !!!! IP: 81.210.69.* 11.01.05, 10:22 to ja dzieciom odbieram chleb zeby zapłacić za wciąż drożejąca energię a tutaj taki paszten... Banda złodziei nie zdaje sobie sprawe jaką krzywdę społeczą wyrządzają ! upadek moralności i uczciwości to mało powiedziane, to już jest złodziejstwo wszystkich tych którzy pracują w energetyce a których to dotyczy... powiem krótko, żygać mi się chce i nie wierze że ten kraj kiedykolwiek będzie normalny ja stąd wyjeżdzam nie chcę brać udziały w tym cyrku pod tytułem III RP. żegnajcie rodacy ! ( słowa kieruję do tej uczciwej części społeczeństwa ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konjo Re: ZŁODZIEJE !!!! ZŁODZIEJE !!!! IP: 213.25.164.* 11.01.05, 10:32 jaka moralność - takie coś już dawno zniknęło. Jestem energetykiem - gwarancja zatrudnienia jest taka, że mogę dostać propozycję pracy na drugim końcu terenu dzialania mojej firmy - dojechać tam do jest sztuka - więc mają mnie z głowy - raczej będę zmuszony zrezygnować - i już nie należy mi się odprawa ani gwarancja zatrudnienia. A słynna premia - dostałem 2000 zł - tylko jakoś wszyscy przełknęli bez krzyku kase dla górnika, hutnika, dopłaty dla kolejarzy (bilety, służba zdrowia), dopłaty dla kochanej policji i wojska (z tytułu remontu - corocznego, mundurówki itp) Pozostało jeszcze kilkanaście przykładów. Energetycy są be bo na to jest dobry czas - wyborczy. Może się dowiem ile dostają posłowie z tytułu ciężkiej pracy - dieta, dopłaty na biuro, trzynastka itp???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miop Re: czy w stoenie czy gze spadly ceny ? IP: *.broker.com.pl 11.01.05, 11:15 nie natomiast zwolniono pracownikow a zyski wyjechaly za granice czy ci z zagranicy kupia twoja prace w polsce polscy pracownicy beda kupowali twoje uslugi te pieniadze do ciebie w tym przypadku wroca belce i gwybiorczej zalezy na zydowskich spekulantach ktorzy chca mniej zaplacic za nabywane za bezcen maszynki do robienia pieniedzy spytaj sie o prowizje dla premiera przekretasa i rynek reklam dla syjonistycznych polskich mediow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peter Re: ZŁODZIEJE !!!! ZŁODZIEJE !!!! IP: *.ipt.aol.com 11.01.05, 11:08 BRAWO!!!!!! GRATULUJE DECYZJI!!! JA JUZ 10 LAT TEMU WYJECHALEM I JESTEM Z TEGO POWODU SZCZESLIWY!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alicja Re: ZŁODZIEJE !!!! ZŁODZIEJE !!!! IP: *.net.autocom.pl 12.01.05, 00:17 Moralność nie jest znana e zakładach energetycznych od 1990 roku. Od tego czasu są tu popularne szmaty związkowe, złodzieje i dyletanci. Takich można straszyć i nimi pomiatać, no i mają zamknięte gęby są uzależnieni. Złodzieje to codzienna nazwa energetyków. Dodam wyższych szczebli bo plebs nie jest doceniany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lepier Divide et impera! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 18:47 Już teraz wiadomo dlaczego na rachunku za prąd oprócz ceny samej energii, którą podaje się w rocznikach statystycznych jest drugie tyle różnych opłat przesyłowych - stałych i zmiennych, abonamentu itp. To kompletny skandal, energia elektryczna jest obecnie relatywnie kilka razy droższa niż za PRL-u! Ale za to siedziby zakładów energetycznych to samo szkło, metal i marmury, zaś płace energetyków to jedne z najwyższych w przemyśle. No, i do tego teraz gwarancje zatrudnienia przez 10 - lat. Dlaczego pracownikom likwidowanych PGR- ów nie zapewniono odprawy w wysokości 10-letnich poborów. Czy to sa inni obywatele niż energetycy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lepier Kto "zbada" przywileje prokuratorów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 18:31 "Marek Belka oświadczył: - Nie możemy dopuścić do utrzymywania się stanu, w którym pewni urzędnicy, ale także grupy zawodowe, potrafią zapewnić sobie przywileje nie do zaakceptowania z punktu widzenia ogólnospołecznego." Po takiej deklaracji premier Belka powinien natychniast zlecić zbadanie w jaki sposób doszło do "zapewnienia sobie przywilejów nie do zaakceptowania z punktu widzenia ogólnospołecznego" przez .... prokuratorów i sędziów, którzy - przypomnijmy - mają GWARANCJĘ ZATRUDNIENIA DO EMERYTURY!!! oraz DOŻYWOTNIE POBIERANIE PEŁNEGO WYNAGRODZENIA z okresu zatrudnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T.Kamiński Re: Kto "zbada" przywileje prokuratorów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 18:40 Bardzo słusznie!!! Ja przez ponad 35 lat płaciłem składki emerytalne, stosowne do wysokich zarobków, na które ciężko pracowałem, a kiedy przeszedłem na rentę to jej wysokość obliczono mi od 2,5 średniej krajowej, bo resztę obcina "gilotyna ustawy". W rezultacie moja renta jest niższa niż płacone składki, nie mówiąc już o jej relacji do ostatniego wynagrodzenia. A taki prokurator czy sędzia do końca życia będzie otrzymywał całą pensję. Fakt, że już bez "premii" za przysługi wyświadczane niektórym klientom wymiaru niesprawiedliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obywatel ....... Kto "zbada" przywileje prokuratorów? RĘCE PRECZ OD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 13:51 - "RĘCE PRECZ OD WADZY" - Widać kochaniutki nie pamiętasz tego PZPRowskiego hasła. A ono JEST jak najbardziej aktualne. Niby czemu spadkobiercy po nieboszczce PZPR mieli by się sami pozbywać NADANYCH SOBIE przywilejów? Przecież tylko właśnie TO ICH jednoczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lepier Re: Kto "zbada" przywileje prokuratorów? RĘCE PRE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 21:20 Myślę, Kochaniutki, że patrzysz na to zbyt politycznymi oczyma. Tu działa raczej solidarność i sztama branżowa czyli korporacyjna, a nie polityczna. Zainteresowani w dożywotnich przywilejach są wszyscy sędziowie i prokuratorzy, niezależnie od "wyznania" politycznego. A ponadto, od roku 1989 środowisko to uległo bardzo poważnej "fluktuacji" - przybyło kilka tysięcy starych "komuchów" odeszło na zasłużone 100-procentowe emeryturki, a kilka tysięcy nowych uznaje raczej zwierzchnictwo arcybiskupów niż jakichkolwiek polityków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piorun Re: MOZE TA WSPANIALA AKCJA UCHRONI KRAJ PRZED RA IP: *.lubzel.com.pl 11.01.05, 09:14 Słusznie popieram w 100%. Może jeszcze dołoże 5 groszy. Przeanalizujmy wupowiedż MSP "dostaje firme z wadą jak mam szukać inwestora i sprzedać ją". Na Boga panie ministrze masz pan prywatyzować a nie sprzedawać do cholery. Jak masz szukać nie wiem może urok osobisty a może poprostu wziąść się do roboty. A tak w ogóle kto jak nie firmy przynoszące b.duże zyski ma wypłacać premie pracownikom. Chyba lepiej że te pieniądze dostanie pracownik a nie "inwestor" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shedows Re: MOZE TA WSPANIALA AKCJA UCHRONI KRAJ PRZED RA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.05, 09:27 Mam gwarancje zatrudnienia kończy mi się w śierpniu i wiecie co śie stanie, mogą mnie wywalić nie dlatego że źle pracuje ale dlatego że na moje miejsce jest trzech krewnych miejscowych notabli.Niech nawet 100000 pracowników ma spokój i może normalnie żyć a ci co tak przeklinają jakby dostali tam prace to by sie zamkli.Pracownicy to nie bydło i też mają prawo walczyć o swoje a że zarządy się podpięły to przypominam że rozpoczą to AWS (wiem coś o tym). Były wyborca UW i AWS ps. W tym kraju za mało zarabiamy przez co nie konsumujemy i nie płacimy podatków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kondorek Re: MOZE TA WSPANIALA AKCJA UCHRONI KRAJ PRZED RA IP: *.chomiczowka.waw.pl 11.01.05, 10:47 Twoja gwarancja zatrudnienia to Twój problem. Natomiast ja uważam, że te tak zwane umowy społeczne są (1) niezgodne z konstytucją, bo niby dlaczego oni mają gwarancje 10-letnie, a na przykład pielęgniarka w szpitalu nie ma. To jest klasyczny przykład dyskryminacji, (2) niezgodne ze zdrowym rozsądkiem: a co, jeśli zapotrzebowanie na prąd spadnie np. za 5 lat o połowę, mają siedzieć i brać kase za nic? (3) demotywujące: po co mają się starać, jak i tak nie ma jak ich zwolnić? I wreszcie ja za to płacę, jak podatnik i odbiorca prądu . PRECZ Z PRZYWILEJAMI ZWIĄZKÓW ZAWODOWYCH! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miop Re:ta pielegniarka jest oplacana ze skladek energe IP: *.broker.com.pl 11.01.05, 11:25 jako procent jego wyplaty oplaca tez przyszle miejsca pracy wynikle z wydatkow jego emerytury jesli chca zwolnic 30% pracownikow to te skladki zmniejsza sie o 30% "inwestorzy" ze spekulacyjnej zydokomuny swiatowej tych skladek nie beda placic i nie lej ptasi mozdzku tu krokodylich lez tylko idz i zatrudnij sie w "biedronkach" i zacznij placic podatki i skladki zamiast tak jak wiekszosc twoich pobratymcow pobierac lub liczyc na ubecka emeryturke Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kondorek Re:ta pielegniarka jest oplacana ze skladek energ IP: *.cmkp.edu.pl 11.01.05, 11:51 miop, naucz się czytać ze zrozumieniem, nadrób zaległości z podstawówki, wtedy podyskutujemy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miop Re:zostaw swoje rady IP: *.broker.com.pl 13.01.05, 14:53 dla swojej rodzinki dla hien o ptasim mozdzku wystarcza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prof Moral Re: MOZE TA WSPANIALA AKCJA UCHRONI KRAJ PRZED RA IP: *.crowley.pl 11.01.05, 12:34 Powiem więcej. Precz ze związkami zawodowymi! I to wszelkiej maści. Ciotki i wujkowie rewolucji, siedzą w zakładach pracy i nic nie robią, bo często, jak mi szczerze wyzanał jeden związkowiec, dyrekcja ma na nich "haka" (sic!!!) Są jedynie zwiazkowcami, bo jest przepis, że nie można zwolnić członków zakładowej komisjii zwiazkowej. A gdzie są zwiazki zawodowe w hpermarketach i innych "jaskiniach kapitalizmu"? Ponarazać się pracodawcy dla dobra załogi to nie łaska? Kolega Grajcarek jest spokojny, bo ma w domu walizeczkę pełną grajcarków!!! Droga "Solidarności" - to wasza kompromitacja i wstyd (nie pierwsza kompromitacja związków zawodowych "S"). Dlaczego te słowa kieruję głównie do was? Bo byliście nadzieją społeczną, a teraz pozostał jedynie niesmak! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miop Re: a co do tego maja umowy spoleczne-tyle ze IP: *.broker.com.pl 13.01.05, 14:57 dyscyplinuja dyrektorow od hakow handel samoobslugowy i hurtowy tez nie byl prywatny rezultaty radosnej tworczosci w zakresie praw pracowniczych w tym sektorze wlasnie widzimy w biedronkach i innych sklepach hurtowych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uwaga Re: MOZE TA WSPANIALA AKCJA UCHRONI KRAJ PRZED RA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 13:36 tylko tak naprawdę to nie chodzi o pracowników szeregowych tylko o prezesów i ich milionowe odprawy. Zasłaniając sie dobrem zwykłego pracownika dając mu gwarancje pracy sobie natomiast wielka kasę. Czyżby o to chodziło <shedows>?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niesfuj*** Ty "pirun" a zgadnij kto zapłaci za te premie? IP: *.clk.net / *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.05, 09:37 Podpowiem Ci :ja,Ty i wielu wielu innych szarych polaczków,główkujących jak sobie poradzić z dodatkowymi opłatami za enrgię.A teraz się ciesz ze swojej niewiedzy.(chyba że jesteś jednym z dość licznych szczęśliwców których obejmą te łaskawości) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gc Re: Ty "pirun" a zgadnij kto zapłaci za te premie IP: *.pse.pl / *.pse.pl 11.01.05, 10:39 Zwyykil pracownicy energetyki dostana po 2-4 tysiące, kilkaset osob z tzw. kadr menadżerskiej ( SLD-UP-PSL) dostaną po kilkaset tysiecy !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paola z opola Re: MOZE TA WSPANIALA AKCJA UCHRONI KRAJ PRZED RA IP: 193.151.96.* 11.01.05, 11:34 piorun ależ ty tepy , i tak nie doczekasz emerytury - bluznisz !!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alicja Re: MOZE TA WSPANIALA AKCJA UCHRONI KRAJ PRZED RA IP: *.net.autocom.pl 12.01.05, 00:03 Skąd ten optymizm. To porozumienie jest wewnętrzną sprawą zakładów energet. To nie restrukturyzacja. Gdyby mniej okradano energetykę i zarządzała nią karda wykwalifokowana i uczciwa to energia byłaby tańsza, straty mniejsze a sprzedaż większa. Ale byle burak, jest wykwalifikowanym oszustem, a RN pozwala mu rządzić energetyką. Solidarnościowcy w zakładach energetycznych mają płace zasadnicze około 4 tysiące zł. To fakt i kolejny skandal. To i tylko to jest powodem, że Solidarnościowcy tworzą takie bezprawne dokumenty. Oni byli świetnymi pzpr-owcami. Płaczą, że nie byli internowani i nie są kombatantami! Ta akcja napawa kolejnym solidarnościowym wstrętem.Wielu obecnych tzw związkowców to najgorsza nacja niby demokratyczna i niby związkowa tak solidarnościowa jak i opzztowska. Kosztują krocie za nieróbstwo. Nepotyzm jak w Kaliszu to pryszcz. Odwracają się plecami do nadużyć, popierają dyletantów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miop Re: alicja w krainie czarow czy pinokio na polu $$ IP: *.broker.com.pl 13.01.05, 14:59 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prąd Wyrzucić Zarządy i Rady Nadzorcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 02:21 niezależnie od tego kto rekomendował itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: III szereg PZPR CZŁONKOWIE PZPR Z DRUGIEGO SZEREGU CZEKAJĄ.. IP: *.cvx.algx.net 11.01.05, 06:52 Oczywiście nasz rząd musi mianować swoich, czyli członków PZPR z drugiego szeregu, to znaczy praktycznie już z trzeciego, bo dwa się wypalili. Jest wśród nas kilku dyrektorów PGR-ów, są sekretarze Komitetów Miejskich i Powiatowych – wszyscy lojalni wobec SLD ! Nawet niektórzy nie zdążyli legitymacji zjeść i nie boja sie mowic o wspolpracy z UB ! Będziemy nadal wiernie służyc naszej ludowej Ojczyźnie i staniemy tam, gdzie nas partia postawi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alicja Re: CZŁONKOWIE PZPR Z DRUGIEGO SZEREGU CZEKAJĄ.. IP: *.net.autocom.pl 12.01.05, 00:24 CZŁONKOWIE PZPR Z drugiego szeregu czekają na awanse będąc przejściowo związkowcami solidarnościowymi przeważnie. >>.....są sekretarze Komitetów Miejskich i Powiatowych >> Tak. Jest jeden z AE , drugi z N. Targu, a przewodniczący S z KZ PZPR. Współpraca z UB nie przeszkadza działaczom solidarnościowym by takich windować na stołki zarządcze. Odpowiedz Link Zgłoś
biko Re: Premier obiecuje prezydentowi ukaranie energe 11.01.05, 02:29 czemu? a temu, że na moje wykształcenie moi starzy musieli płacić (mimo, iż specjalnie zasobni nie byli), temu, że nawet wykształcenie nie gwarantuje mi pracy (o czym się przekonałem), temu, że generalnie jestem przeciwko przywilejom "z nieba" (zapomniane pojęcie: "sprawiedliwość"?) i "last but not least": ich gwarancje zatrudnienia przekładają się w prosty sposób na wielkość mojego rachunku za prąd (Twojego, ryter, zresztą też). Mało? OK, jeśli takie enklawy PRL-u będą obejmować 38 milionów Polaków - wtedy nie mam nic przeciwko temu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miop Re:trza sie bylo uczyc albo jak kwach biurwokracic IP: *.broker.com.pl 13.01.05, 15:00 Odpowiedz Link Zgłoś
franzmaurer Belka - sędzia i prokurator? 11.01.05, 02:48 Zawsze mi się wydawało, że od karania są sądy, od udowadniania winy prokurator... no ale może w tych trudnych czasach Belka robi za wszystkich ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zawa Re: Premier obiecuje prezydentowi ukaranie energe IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.05, 02:48 takich cieplych posadek w polsce jest znacznie więcej,ale od kogoś trzeba zacząć robić porządek a te stare spółki które powstały prze Upadłość?? iich zarządy,czy rady nadzorcze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miop Re: takie porzadki belkotkracja zydokomunistyczna IP: *.broker.com.pl 11.01.05, 11:37 robi od wprowadzenia kartek w prl-u doszlismy do 20% bezrobocia i zwiazanego z tym zalamania sie powszechnych swiadczen spolecznych przez obnizenie o 20% kwoty zbieranych skladek dodatkowe obnizenie nastapilo z powodu obnizenia dochodow pracownikow najemnych z ktorych to swiadczen pobiera sie skladki w wysokosci nie kwotowej tylko procentowej takie bezrobocie zalamalo amerykanska gospodarke w czasach wielkiego kryzysu takie rzady zalamaly gospodarke argentynska za okres drugiej polowy 20 wieku polska nie padla jescze bo nedza nastala dopiero w pierwszym pokoleniu po 35 latach rzadow kiszczakow mazowieckich i buzkow tuskow mullerow zaczyna wystepowac nedza w drugim pokoleniu jesli polski narod nie zrzuci tego zlodziejskiego garbu zydokomuny to zginie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KB 10 lat na 10 lat to naprawde przesada IP: *.sympatico.ca 11.01.05, 03:47 i nawet wydaje sie smierdzaca. Prawdopodobnie, nikt by sie oburzyl, gdyby energetycy dostali kontrakt gwarantujacy im 6-scio miesieczna odprawe np. na piec lat. (6 do 12 miesiecy na trzy lata to jest praktycznie max, co mozesz miec w USA czy Kanadzie, chyba ze jestes prezesem. Prezesow gorna stawka odprawy nie obowiazuje i kazda stawka pomiedzy 1 a $150 milionow nie wydaje sie oburzac nikogo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jjerzy Re: 10 lat na 10 lat to naprawde przesada IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.01.05, 04:12 Świetny układ. Proponuję go rozszerzyć poprzez zawarcie nowej umowy społecznej z energetyką (w imieniu poszkodowanych powinien wystąpić prezydent lub premier, rady nadzorcze i zarządy tych spółek zgodzą się z pewnością bez większych oporów) i wszystkim pracownikom którzy przy zwolnieniu otrzymali tylko 3 miesięczne wynagrodzenie, bogata energetyka powinna odpowiednio wypłacić kwotę brakującą tj. za 9lat i 9miesięcy. Kto za. Czy jest ktoś przeciw? Nie widzę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Morten Re: 10 lat na 10 lat to naprawde przesada IP: 193.109.212.* 11.01.05, 08:01 Jestem za! Popieram w całej rozciągłąści! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miop Re: jakos belkotkracji kontrakty prezesa wrobla IP: *.broker.com.pl 11.01.05, 11:44 i modrzejewskiego nie przeszkadzaja za to przeszkadzaja zarobki pracownikow wracajace do polakow poprzez podatki i uslugi zakupione w polsce przez tych pracownikow jesli zagraniczni spekulanci poprzez ogloszenia utrzymuja koncern agora to dlaczego ty jeszcze glupi czytelniku masz doplacac do tej syjonistycznej i spekulacyjnej propagandy zastanow sie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irek Może mi ktoś powiedzieć, dlaczego komary... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.05, 04:10 w styczniu latają mi po pokoju i tną jak najęte? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jjerzy Re: Może mi ktoś powiedzieć, dlaczego komary... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.01.05, 04:14 To proste. Przyleciały z Pomorza, są naładowane energią i wkurzone mocno! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irek to te komary tez w zwiazkach zawodowych? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.05, 04:57 to spisek jakis.... na dodatek sa chytre! Nie siadaja tak jak w lecie na scianach czy suficie ale sie kryja i nie ma jak ich namierzyc! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: truten NA PYSK ! NA PYSK ! TE WSZELKIE SCIERWO !!!! IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 11.01.05, 06:26 a tu? to juz nie ma sil, by pisac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: INSTYTUT LSD-UP czy LUDZIE PRACY Z ENERGETYKI IP: *.sympatico.ca 11.01.05, 09:07 Te umowy nie odbiegaja od standardowych umow na Zachodzie. Tylko zarobli sa duzo nizsze w kraju. Niech wyciagna w napchanych kieszeni prezesow, prezesikow, uszczesliwiaczy, sprywatyzowanych, partyjnych LSD-up i innych wydrwigroszy. Kulczyk mial 3 miliony dziennie przez okres 10 lat. Wrobel tez nie byl niedojadkiem oraz inni. Ta stara akcja SOLIDARNOSCI gdyby byla wdrozona na czas to nie byloby tyle krzywdy spolecznej dnia dzisiejszego. To dobra inicjatywa. Oczywiscie trzeba oddzielic ziarna od plewow i wyrzucic z tej akcji LSD-up. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miop Re: 1) wyrzucic syjonistycznego agenta belkota IP: *.broker.com.pl 11.01.05, 11:49 2)rozwiazac sejm natychmiast 3)kwacha prezydenta wszystkich ubekow i afer pod obywatelskic trybunal stanu 4)ujawnic wszystkie teczki personalne i bezpieki ludzi na stanowiskach publicznych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiesław Re: Premier obiecuje prezydentowi ukaranie energe IP: *.chello.pl 11.01.05, 06:41 Trzeba wreszcie skonczyc z tymi wszystkimi górnikami i handlarzami węglem Płacimy na nich od lat i ciągle im mało A w ogóle ludzie na śląsku - dramat intelektualny ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oky do WIESŁAWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 09:20 WIESŁAW CZY TY MASZ NAZYWASZSIĘ W.J.jeżeli tak to wiem że masz racje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobdywro Re: Premier obiecuje prezydentowi ukaranie energe IP: *.kogeneracja.com.pl 11.01.05, 06:45 Piękna nagonka jak za komuny , jeszcze powinniśie zwołać wiece poparcia . Oj "Wybiorcza" nie daleko pada jabłko od jabłoni . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biker7 Re: energetyka IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 11.01.05, 13:05 negocjowala Solidarnosc i czerwony zwiazek zawodowy z czerwonym rzadem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TP Re: Premier obiecuje prezydentowi ukaranie energe IP: mieszko.pl.u* / 162.61.79.* 11.01.05, 13:52 Co tylko ktory uwaza te gwarancje za dobry pomysl, to z IP zaraz mozna wycztac, ze z zakladu energetycznego. Wy cwoki, jak juz tak piszesz, to napisz tez skad jestes (Zespol Elektrocieplowni Wroclawskich, czyz nie?), a nie obiektywnego strugasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olek51 Tepsa nikogo nie nauczyła? IP: *.teleton.pl 11.01.05, 06:48 Mój ulubiony tabloid, jakim się stała wybiórcza, lansuje mądrą i niepodważalną tezę, że gwarancje zatrudnienia spowodują podwyżke cen energii, a wejście inwestora, najlepiej branżowego, spowoduje ich spadek. Doświadczenia z tepsą wskazują na coś innego - cena usług wzrosła, jakość spadła. Mimo dużych cięć personalnych i połączonego z tym spadku kosztów usługi wcale nie staniały. Nie ma inwestycji, więc nie mają pracy wykonawcy i polscy dostawcy urządzeń. FK Ożarów padła nie dlatego że Pan Cupiał jest brzydki, tylko dlatego, że tepsa przestał kupować kable tuż po tym, jak inwestorem został France Telecom. To samo będzie w energetyce. Czy jest przypadkiem, że po jesiennych wichurach usuwanie awarii trwało najdłużej w GZE (Górny Śląsk), który jest prywatny i należy do Vattenfalla (szwedzki państwowy koncern energetyczny) a banalne uszkodzenie izolatora 110 kV wyłączyło na dwie godziny pół Warszawy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beniamin Re: Tepsa nikogo nie nauczyła? IP: *.chello.pl 11.01.05, 08:53 A ja płacę rachunki o połowę mniejsze niż przed prywatyzacją TPSA nawet nie korzystając z usług konkurentów. I nikt mnie nie przekona, że ceny nie spadły (miejscowe dla części abonentów w taryfach z darmowymi wieczorami i weekendami, dla wszystkich międzystrefowe, międzynarodowe, dostęp do internetu). A jakość? Neostrada działa świetnie, DSL-e działają świetnie, nie spotkałem się z jakimikolwiek problemami. Telefony działają. Błękitna Linia zaczyna powoli działać i jest dużo wygodniejsza niż stanie w tasiemcowych kolejkach. Jest jeszcze źle, ale dużo lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: Tepsa nikogo nie nauczyła? IP: *.olsznet.ec.pl 11.01.05, 11:35 Beniami, ty musisz byc prawdziwy beniaminek, ze tak cię TPSA rozpieszcza. Ja "wierny" abonent od lat X takich spostrzeżeń nie mam, a juz jak mam dzwonic na Błękitna linię, to zastanawiam sie nawet czy tych rozmów nie nagrywać - bo za każdym razem mówie z kims innym, słyszę inna odpowiedź, a i tak muszę dzwonić i pytac czemuz to w końcu nie zrobili tego co mieli zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beniamin Re: Tepsa nikogo nie nauczyła? IP: *.chello.pl 11.01.05, 08:55 Nie zauważyłem: > usuwanie awarii trwało najdłużej w GZE (Górny Śląsk), który jest prywatny i > należy do Vattenfalla (szwedzki państwowy koncern energetyczny) jest prywatny, bo należy do państwowego koncernu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olek51 Prywatyzacja GZE IP: *.teleton.pl 11.01.05, 09:15 W ramach prywatyzacji Górnośląskie Zakłady Energetyczne zostały sprzedane państwowemu koncernowi Vattenfall. W UE większość spółek dystrybucyjnych (ze sztandarową Elektricite de France) jest państwowa i nikt się specjalnie nie pali do ich prywatyzacji. Warszawski STOEN należy do RWE. Odpowiedz Link Zgłoś
praptak Czego uczy TPSA 11.01.05, 13:20 > Mój ulubiony tabloid, jakim się stała wybiórcza, lansuje mądrą i niepodważalną > tezę, że gwarancje zatrudnienia spowodują podwyżke cen energii, a wejście > inwestora, najlepiej branżowego, spowoduje ich spadek. Próbujesz tu przedstawić jakąś fałszywą alternatywę. Wejście inwestora to sprawa oddzielna od gwarancji zatrudnienia. A teraz o tym czego wg mnie uczy przykład TPSA: Otóż TPSA uczy że przed prywatyzacją należy rozbić monopol. I tyle. Oczywiste jest że prywatyzacja przy zachowaniu monopolu nie doprowadzi do spadku cen - niby czemu prywatny właściciel miałby ograniczać swoje zyski? Czy da się rozbić "naturalny monopol" w energetyce, gdzie w końcu ktoś musi być właścicielem kabli prowadzących do odbiorców, to już zupełnie inna sprawa. W każdym razie z przykładu TPSA trudno wywnioskować że komukolwiek gdziekolwiek należy się 10-letnia gwarancja zatrudnienia finansowanego z kieszeni podatników lub odbiorców energii ( bo niby skąd?). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RWerp Re: Premier obiecuje prezydentowi ukaranie energe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 06:53 Z tego wynika, że samych umów się nie cofnie. Przesrane... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Energetyk Re: Premier obiecuje prezydentowi ukaranie energe IP: *.epsa.pl 11.01.05, 07:01 A dlaczego premier nie poszuka winnych wśród urzędników Ministerstwa Skarbu? Przecież spółki energetyczne są spółkami skarbu państwa i nadzór nad nimi sprawuje właśnie MS. Doskonale wiedziało, jakie są zapisy tzw. "umów społecznych"! To nie tak, że związki wynegocjowały sobie taki układ, a ministerstwo nic nie wiedziało. A jeśli teraz twierdzi inaczej tzn, że pracują tam zupełnie niekompetentni pracownicy, w co akurat łatwo uwierzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdziwiony Re: Premier obiecuje prezydentowi ukaranie energe IP: 80.48.0.* 11.01.05, 11:19 Popieram. Albo premier kłamie że nic nie wiedział o umowach , albo panuje w tym rządzie burdel. Premier nie wie o zasadniczych sprawach dotyczących strategicznej gałęzi gospodarki ? To co będzie przy sprzedaży tych firm ? Pewnie też premier się o tym dowie po fakcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alicja Re: Premier obiecuje prezydentowi ukaranie energe IP: *.net.autocom.pl 12.01.05, 00:28 Ministrowie Skarbu zmieniali się tak często, że mogli nie zauwazyć tych wewnątrzzakładowych zmian. Ale Rady Nadzorcze i Dyrektorzy od energetyki w Min. Gospodarki ponoszą odpowiedzialność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szutkiewicz Adolf Re: Premier obiecuje prezydentowi ukaranie energe IP: *.telia.com 11.01.05, 07:07 Premier jest od czegoś innego,a nie ukarania,od tego jest wymiar sprawiedliwości,apremierzy powinni być postawieni przed trybunałem stanu za przyzwolenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr Lusiek premier chce ukarać 60 tyś. rodzin ? zbaraniał ? IP: *.smgr.pl / 195.136.126.* 11.01.05, 07:15 gazeto teraz przewaliłaś , dla tych głupich 2 zł musisz czepiać się ludzi ! Przestań konkurować z organem ideowym PO /Faktem/! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Premier obiecuje prezydentowi ukaranie energe IP: *.zke.com.pl / *.zke.com.pl 11.01.05, 07:20 Ludzie (dziennikarze) co wy piszecie nikt nic nie musiał ujawniać jak wy to nazwaliście przecież te wszystkie rzekomo ujawnione przez was sensacje wcale nie były ukrywane tylko trzeba było się zainteresować tematem. polecam portal Cire.pl Odpowiedz Link Zgłoś
orys100 Re: Premier obiecuje prezydentowi ukaranie energe 11.01.05, 07:33 Najbardziej mnie śmieszy święte oburzenie polityków różnej prowienencji. Wiedza o tych porozumieniach dla osób które się tym trochę interesowały nie była żadną tajemnicą!! Tylko nasi biedni politycy mają ważniejsze sprawy na głowie. A teraz oburzenei święte. Ja rozumiem że posłowie nie mają czasu czytac prasy, zaglądac do internetu, interesować sie tym co się w kraju dzieje bo maja wazniejsze sprawy ;-) na głowie!! Ale na Boga od czego asystenci, zaplecze całe?? Wstyd Wstyd i jeszcze raz Wstyd!!!! Daliscie sobie swiadectwo. Zawsze głosowałem na prawicę, teraz skreślam wszystkich równo!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: Premier obiecuje prezydentowi ukaranie energe IP: 212.214.131.* 11.01.05, 10:33 naprawde glpsowales na UPR??? -jedyna partie prawicowa w Polsce? Nie rozumiem wiec ,skad Twoje rozczarowanie... Konam ze smiechu gdy ktos twierdzi ze zwiazki zawodowe jak Sölidarnosc sa silami prawicy,przeciez to trzeba miec beret zamiast glowy zeby twierdzic ze noszenie krzyza w klapie jest oznaka prawicowosci.Koniec swiata po prostu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: energetyk Re: Premier obiecuje prezydentowi ukaranie energe IP: *.epsa.pl 11.01.05, 07:29 Ludzie w Enei Tu nie pracuje tyle osób. Enea ze spółkami zależnymi zatrudnia 7700, a nie ponad 9300. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koza Re: Premier obiecuje prezydentowi ukaranie energe IP: *.eltur.com.pl 11.01.05, 07:29 Ukarać posłanki i posłów za pobieranie ich manych diet, nawet w więzieniach!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Refi Re:Jestem za pomysłem Energii IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 11.01.05, 07:30 Tylko malutka poprawka. Niech zagwarantują odbiorcom energii, że jej cena nie wzrośnie przez 10 lat. I wszystko będzie grało i buczało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytanko Re:Jestem za pomysłem Energii IP: *.teleton.pl 11.01.05, 07:52 Jak to sobie wyobrażacie ? Przedsiębiorstwa są prywatyzowane i co mają nie podpisywać układów zbiorowych ? Albo podpisać, ale broń Boże niech związkowcy nie walczą o gwarancje zatrudnienia, niech zwolnią jakieś 30 tyś ludzi bo przecież to norma w naszym kraju. Potem będzie sporo reportaży o polskiej biedzie do zrobienia. To chyba dobrze, że 60 tys ludzi ma gwarancje zatrudnienia w kraju, gdzie są regiony ponad 20% bezrobocia. Jak się nie mylę to związki sa właśnie od tego. To nie związkowcy z "S" na najwyższych stołkach posadzili ludzi z SLD i to kompletna bzdura, że wszystkie te układy będą broniły panów z zarządów. Oni maja kontrakty i osobne warunku umów. W Banku PKO BP po prwatyzacji po;eciało ok. 3 tys ludzi,a ile w TP SA ? I co poprawiły się warunki obsługi, a może ceny spadły ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radek Na ciemnotę nie ma rady IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.01.05, 08:44 Zrozum to człowieczku, że są pewne działy obsługi obywatela z których każdy człowiek musi korzystać; prąd, gaz, woda, ciepło. Koncerny obsługujące te działy są w uprzywiliejowanej sytuacji. Mogą zatem bezkarnie przerzucać swe koszty ( gwarancje, premie, odszkodowania) na odbiorców, czyli na nas podatników. Przecież całą energetykę robiło się kosztem całego społeczeństwa. To nie grupka ludzi którzy teraz pracują w energetyce wytworzyła całą nfrastrukturę. Dlaczego na prywatyzacji mają skorzystać tylko i wyłącznie ci ludzie?. To jest podstawowy błąd prywatyzacji, bowiem rozdaje się akcje tylko pracownikom danego prywatyzowanego zakładu. Tak było z np. ZA Police. A przecież cały naród budował Police. Dlatego wyśrubowane pakiety socjalne dla energetyki są działeniem na szkodę społeczeństwa. To my będziemy ponosili koszty tych pakietów. Tu nastąpiło coś w rodzaju; ZŁODZIEJE WSZYSTKICH BRANŻ I PARTII ŁĄCZCIE SIĘ. Gdyby energetycy robili powiedzmy cegłę to ich sprawa, czy im ktoś kupi czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miop Re: twoja sprawa jelopie jest aby placono polakom IP: *.broker.com.pl 11.01.05, 11:56 a nie inwestorom zagranicznym oraz prowizje belkotom z polskiego rzadu za sprzedawanie interesow polski i majatku polakow na prawo i lewo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miop Re:jestes przyglupem ktoremu zyd borowski-berman IP: *.broker.com.pl 11.01.05, 12:00 doradzal wybranie kwacha by nie bylo uwlaszczenia teraz doradza zydokomunistyczny pacholek znudzony belkot ktory za prowizje od zagranicznych spekulantow "inwestorow" zwalcza dochody polskich pracownikow malo afery orlenu by to pojac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beniamin Re:Jestem za pomysłem Energii IP: *.chello.pl 11.01.05, 08:56 > BP po prwatyzacji po;eciało ok. 3 tys ludzi,a ile w TP SA ? I co poprawiły się > warunki obsługi, a może ceny spadły ? I jedno i drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: talizman Re:Jestem za pomysłem Energii IP: *.mikstat.sdi.tpnet.pl 11.01.05, 09:22 Gośćiu PYTANKO------------------------------------------------------------------ -- jak sie pisze trzeba jeszcze wiedzieć co się pisze. Kontrakty menadżerskie opiewają na okresy krótsze niż 10 lat, ale umowa społeczna JEST TAK SPRYTNIE SKONSTRUOWANA że po ukończeniu kontraktu osoba staje się obligatoryjnie pracownikiem koncernu( zakład ma obowiązek przedstawienia takiej osobie nowego zakresu obowiązków,oraz warunków płacowych). I wtedy taki SLD-owski menadżer KASUJE DWA RAZY-a co sobie bedzie załował. Solidarnościowe związki zawodowe oraz cała załoga zostały użyte jak papier toaletowy przez osoby konstruujące tą umowę społeczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gr Re:Jestem za pomysłem Energii IP: *.pke.pl 11.01.05, 08:59 Nie ma sprawy - tylko powiedz to politykom a nie energetykom, bo w ciągu ostatnich lat główne wzrosty cen spowodowane były wprowadzeniem akcyzy na prąd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytanko Re:Jestem za pomysłem Energii IP: *.teleton.pl 11.01.05, 09:57 To chcecie mi powiedzieć, że jak w energetyce straci pracę ok. 30 tys ludzi to energia stanieje. Chcecie mi powiedzieć, że dla kilkudziesięciu panów z SLD warto utopić resztę ? Większości z nich te umowy społeczne nie obowiazują, chodzi o kilku z nich. Dlaczego to GW taką sensację z tego robi. Dlaczego związki zawodowe, które zadbały o interesy pracowników są teraz be ? Jeszcze raz was pytam jesteście za zwolnieniem 30 tys ludzi. Trzeba być idiotą aby wierzyć, że w tych układach są zapisy mówiące o wypłacaniu odpraw sięgających kilkuletnich zarobków dla wszystkich pracowników. Poza tym 10-letnia gwarancja zatrudnienia nie obowiazuje wszystkich pracowników, są obwarunkowania mowiące o stazu pracy w energetyce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: irek Dlaczego zaraz ma stracić pracę 30 tys.ludzi ? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.01.05, 11:18 To jakieś obłędne rozumowanie. Jeśli nie będzie takiego pakietu osłonowego, gwarantującego 10 lat posadki, wieloletnie odprawy, premie, nagrody, bezpłatny prąd dla rodzin zatrudnionych, to nic takiego się nie stanie. "Pytanko" wpadasz w histerię i panikę. Koncern musi zatrudniać pracowników, ktoś musi tą pracę wykonać. Więc mówienie zaraz o 30 tys. zwolnień jest absurdem. Owszem , zwolnią cię jeśli nie będziesz uczciwie pracował, ale na twoje miejsce kogoś muszą przyjąć. Inna sprawa to nadmierne zatrudnienie w energetyce na 1 mld Kwh. Ten fakt będzie ogromnym hamulcem w konkurencyjności energetyki w skali Unii. Państwo musi uwolnić się od dyktatu rodzimych koncernów, tylko wtedy my podatnicy możemy liczyć na konkurencję dostaw prądu, tylko wtedy możemy liczyć na grę rynkową. W tej chwili wszystko postawione nba głowie. Oto kosztem społeczeństwa powstały korporacje, które złodziejskimi metodami chcą wyzyskiwać własnych rodaków. Uważam, że powinno skończyć się z BOLSZEWIZMEM ZWIĄZKÓW ZAWODOWYCH. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olek51 Bo będzie outsorcing IP: *.teleton.pl 11.01.05, 13:27 Mechanizm redukcji zatrudnienia jest dziecinnie prosty - dzisiaj w spółkach energetycznych zatrudnia się pracowników w pogotowiu, którzy powinni być gotowi do usuwania awawrii. Jeżeli awarii nie ma, to robią inne prace - przeglądy, naprawy, remonty, modernizacje. Po przejęciu spółki przez zewnętrznego inwestora ci pracownicy polecą zpracy, a wzamian zaproponuje się im, aby podjęli działalność gospodarczą i podpisali umowę na tę samą pracę, ale będzie się im płacić np. tylko za naprawę 200 m zerwanej linii 15 kV, co może nie starczyć na zapłacenie składki ZUS, nie mówiąc o całej reszcie. Zapominasz o jeszcze jednym - większość prac wykonują ze względów bezpieczeństwa dwie osoby - jedna np. tnie kabel, druga pilnuje, czy nie ma zagrożenia. Dzięki temu jest stosunkowo niewiele wypadków. Gdy firmy zaczną to robić bez przestrzegania zasad bezpieczeństwa, wrócą wypadki - ktoś zostanie porażony śmiertelnie, komuś upali rękę albo nogę, ktoś dozna poparzenia twarzy i oczu, bo takie są zagrożenia w energetyce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miop Re:za to skladki na szpitale zmaleja i na zus tez IP: *.broker.com.pl 11.01.05, 12:03 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Premier obiecuje prezydentowi ukaranie energe IP: *.zebyd.com.pl 11.01.05, 07:42 100 tysiecy Polakow ma gwarancje zatrudnienia. Oczywiscie , ze to afera. Jakby wszyscy Polacy mieli to dopiero bylaby afera. Gdybym wiedzial, ze moja opinia nie zostanie skasowana za niecenzuralne slowa to napisalbym odp.... sie od tych ludzi. A Premier i Prezydent - szczegolnie Belka - nie ma cichych ukladow, ze zawsze znajdzie zatrudnienie ??? Generalnie - lepiej wyslac ludzi na zasilek - a za to kto zaplaci??? Nie skarb panstwa ??? Nie podatnicy ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TP Re: Premier obiecuje prezydentowi ukaranie energe IP: mieszko.pl.u* / 162.61.79.* 11.01.05, 14:08 Grupa Energetyczna ENEA S.A. oddzial w Bydgoszczy, czyz nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nodi Re: Premier obiecuje prezydentowi ukaranie energe IP: *.elsat.net.pl 11.01.05, 07:43 A zainteresował się ktoś tym że PKE mimo bezterminowych gwarancji zatrudnienia zredukował ostatnio zatrudnienie o 900 osób nie wypłacając żadnych odszkodowań ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sailor Re: Premier obiecuje prezydentowi ukaranie energe IP: *.gdynia.mm.pl 11.01.05, 07:47 ten numer juz zrobila TPSA i dlatego przez 10 lat mielismy najdrozsze telefony na swiecie a teraz i tak 3.5 tys. niepotrzebnych ludzi wyladuje na bruku tyle ze sa starsi , mniej mobilni ,mniej atrakcyjni dla potencjalnych pracodawcow i na pewno nie na tyle sie wzbogacili by teraz juz czerpac renty z kapitalu . Czy naprawde nie potrafimy uczyc sie na swoich bledach?????!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miop Re:ty na pewno, z takim pustym lbem napelnionym IP: *.broker.com.pl 11.01.05, 12:06 wybiorcza gazetowa sieczka orlen orlen i jego aferaly glupku teraz masz belke aferanta i sprzedaz energetyki bez zobowiazan dla spekulantow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BOT Re: Premier obiecuje prezydentowi ukaranie energe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 07:50 Kilka dni temu taką samą umową podpisano z pracownikami grupy BOT - czyli elektrownie Opole, Bełchatów Turów. Opole znane jest z... ale co tam i tak za wszystkie pomysły panów energetyków zapłaci podatnik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miop Re: za bezrobocie placisz podwyzszona skladka IP: *.broker.com.pl 11.01.05, 12:07 na ochrone zdrowia i na podatki idioto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marog6~ Gwarancja dla pracowników na góra rok IP: 213.199.253.* 11.01.05, 07:50 Jeszcze gwarancje pracy na rok mozna by przeboleć, ale to co oni zrobili to naprawde coś okropnego bo i prezesi maja, czyli własciwie te wszystkie firmy skazali na bycie na garnuszku państwa. I jeszcze do mapki chce wrucić W Ciechanowie (północne mazowsze) raczej nie ma Energi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytanko Re: Gwarancja dla pracowników na góra rok IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.05, 18:15 A po roku nowy inwestor wypieprzy na bruk ileś tysięcy ludzi, aby np połowę z nich wpuścić w somozatrudnienie lub do małych spółek, gdzie juz nie bedzie zadnego pakietu socjalnego. I wtedy bedzie weoło, a Ty napewno będziesz miał nańszą energię.Jeszcze raz powtarzam - ludzie z zarządu nie sa objęci tymi gwarancjami. I jeszcze jedno, z tego co wiem to rzeczywiście pracujący w energetyce mają ulgi na energii tj chyba 3500 kWh. To chyba w przybliżeniu jest jakieś 50-60 zł. Ale tez nie każdy, trzeba iles tam lat przepracować. Zarobki mają calkiem średnie zadne kokosy. Gwarancja na rok lub nawet na 2-3 lata nic nie da. Jest to okres na przekształcenie gosporarki . Dobrze, że maja te 10 lat przeciez to Polacy, robotnicy, ekonomiści, monterzy, spawacze, mechanicy ... To kurna Wasz sasiad, Wasz wujek, Wasza siostra, Wasz kolega ze szkolnej ławki, kumpel z wojska, teściowa waszej córki ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytanko Re: Gwarancja dla pracowników na góra rok IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.05, 18:17 50-60 zł miesięcznie oczywiście (średnio ?) Odpowiedz Link Zgłoś