Dodaj do ulubionych

Premier obiecuje prezydentowi ukaranie energetyków

IP: *.chello.pl 11.01.05, 01:12
Twoją gwarancją ,przeciętny czytelniku GW, jest dobre wykształcenie lub
zasobność rodziców - czemu im gwarancji utrzymania odmówić ?
Obserwuj wątek
    • Gość: MACIEJ Re: Premier obiecuje prezydentowi ukaranie energe IP: *.ny325.east.verizon.net 11.01.05, 02:04
      Ciekawe,ze najwieksze szwindle przechodza w zakladach panstwowych.
      Oczywiscie pracownicy i zarzad nie chca prywatyzacji,bo by im sie drastycznie
      pogorszylo.
      • Gość: BOLOGLOWA MOZE TA WSPANIALA AKCJA UCHRONI KRAJ PRZED RABUNKI IP: *.sympatico.ca 11.01.05, 05:50
        Lepiej pozno niz wcale. Zamiast Peczakow, Kulczykow, Wrobli zyloby w kraju
        wiecej kilkadziesiat tysiecy ludzi. Dobrze, ze SOLIDARNOSC sie obudzila. Ludzie
        pracy znalezli rozwiazanie na swoja niedole i bide. Teraz niech nasi kochani
        chlopi cos wymysla stosownego do sytuacji. Troche to smieszne jak sie
        uszlachetniacze z LSD-up oburzaja, ze nie maja z czego doic. Po co brudasowi,
        chamowi, prymitywowi i czlowiekowi pracy takie pieniadze. Niech sami nierobi
        posmakuja pracy dnia codziennego to zobacza co to znaczy. Ta akcja energetykow
        napawa duzym optymizmem, ze czasy wydrwigroszy i uszczesliwiaczy definitywnie
        sie skonczyly.
        • Gość: Minister NAJPIERW UKARZEMY EMERYTÓW A POTEM ENERGETYKÓW ! IP: *.cvx.algx.net 11.01.05, 06:41
          Cóż, kasa pusta....
          • Gość: Daro Maluczkim po pare tysiączków... IP: *.robbo.pl / *.robbo.pl 11.01.05, 09:02
            ...a prezesom po parę milionów. I kto im teraz podskoczy? Zaraz szum się zrobi,
            że ludziom pracy zabierają.
            • Gość: mlody gniewny JAZDA Z CH*JAMI !!! IP: 81.210.69.* 11.01.05, 09:09

za 600 zeta gnoje nieroby niech zapier...dalaja zakala spoleczenstwa !!!
              czlowiek zapier... i nic nie ma a te ch.... tak kradna kasa panstwowa !!! TO
              SKANDAL !!!

komisja sledcza powinna zbadac jaki udzial w tej aferze ma SLD !!!
              • Gość: Piorun Re: JAZDA Z CH*JAMI !!! IP: *.lubzel.com.pl 11.01.05, 09:15
                Czy ty wiesz chociaż o czym mówisz ? SLD owszem jest przy korycie i robi to co
                robi, ale od energetyków się odczep.
                • Gość: nicelus Re: JAZDA Z CH*JAMI !!! IP: *.dip.t-dialin.net 11.01.05, 10:04
                  kradną nie tylko kasę państwową. pomimo, że dużo zarabiają to dorabiają na boku
                  kradzieżami własności prywatnej i prywatnym handlem prądem. ja wiem o czy mówię.

• Gość: miop Re: pewnie ten prund w gaciach przemycaja IP: *.broker.com.pl 11.01.05, 11:08
                    albo w laptopach :-PPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPP

>A Marek Belka oświadczył: - Nie możemy dopuścić do utrzymywania się stanu, w
                    >którym pewni urzędnicy, ale także grupy zawodowe, potrafią zapewnić sobie
                    >przywileje nie do zaakceptowania z punktu widzenia ogólnospołecznego.

czy mowi pan o sobie i kwchu kumplu

za prowizje od busha okradacie polske z godnosci i miliarda zlotych rocznie

daj sobie siana zydokomunistyczny aparatczyku i wynocha z polski przekretasie
                    miejmy nadzieje ze w koncu ciebie i twoich kiszczakowskich kumpli
                    osadza jak pinocheta
                    • Gość: Kangoor Re: pewnie ten prund w gaciach przemycaja IP: 5.2.* / *.chello.pl 11.01.05, 12:51
                      To ty się wynoś antysemicka zakało. A z premierów to pewnie z premierów to
                      pewnie najbardziej ci się podobali Miler i Buzek (marionetka Krzaklewskiego)?
                      Bo ja wolę premiera który pracuje a nie tylko się pokazuje.
                      • Gość: miop Re: dobre wiesci juz wiemy ze za Kangoor ze semick IP: *.broker.com.pl 13.01.05, 14:46
                        zakala to belka
                        a ja myslalem ze to tylko zydokomuna
                • Gość: magdalena Re: JAZDA Z CH*JAMI !!! IP: 193.151.96.* 11.01.05, 11:31
                  piorun ! co moze prąd mi wyłączysz - ty ch..., zajmij sie pracą , a nie
                  serwowaniem na internecie ...
                  • Gość: BOLIGLOWA DUZO SZCZESCIA ENERGETYCY.MACIE ROZUM I SERCE IP: *.sympatico.ca 11.01.05, 16:48
                    Tak naprawde to walczycie nie tylko o siebie ale o wszystkich ludzi pracy i ich
                    rodziny. To madra i wywazona akcja. Kazda praca ma aspekt spoleczny. Pozatym
                    dbajac o majatek narodowy blokujecie takim Kulczykom lub Wroblom droge do
                    zagrabienia kolejnego miliarda dolarow. Uwazajcie na urzedasow bo oni sie latwo
                    korupuja. Oby was Wieczny Sedzia z farma prawnicza nie przerobil na pasze dla
                    LSD-up.
                • Gość: Prof Moral Re: JAZDA Z CH*JAMI !!! IP: *.crowley.pl 11.01.05, 12:18
                  Ja ci się zaraz odczepię ty w d... j... energetyku!
                  Pokurczu j....., w mózg p.......
                  Zebyś zgnił i cała twoja p.... rodzina!!!
              • Gość: oszukany lokator ZŁODZIEJE !!!! ZŁODZIEJE !!!! IP: 81.210.69.* 11.01.05, 10:22
                to ja dzieciom odbieram chleb zeby zapłacić za wciąż drożejąca energię a tutaj
                taki paszten... Banda złodziei nie zdaje sobie sprawe jaką krzywdę społeczą
                wyrządzają !

upadek moralności i uczciwości to mało powiedziane, to już jest złodziejstwo
                wszystkich tych którzy pracują w energetyce a których to dotyczy...

powiem krótko, żygać mi się chce i nie wierze że ten kraj kiedykolwiek będzie
                normalny ja stąd wyjeżdzam nie chcę brać udziały w tym cyrku pod tytułem III RP.

żegnajcie rodacy ! ( słowa kieruję do tej uczciwej części społeczeństwa )
                • Gość: konjo Re: ZŁODZIEJE !!!! ZŁODZIEJE !!!! IP: 213.25.164.* 11.01.05, 10:32
                  jaka moralność - takie coś już dawno zniknęło. Jestem energetykiem - gwarancja
                  zatrudnienia jest taka, że mogę dostać propozycję pracy na drugim końcu terenu
                  dzialania mojej firmy - dojechać tam do jest sztuka - więc mają mnie z głowy -
                  raczej będę zmuszony zrezygnować - i już nie należy mi się odprawa ani gwarancja
                  zatrudnienia. A słynna premia - dostałem 2000 zł - tylko jakoś wszyscy
                  przełknęli bez krzyku kase dla górnika, hutnika, dopłaty dla kolejarzy (bilety,
                  służba zdrowia), dopłaty dla kochanej policji i wojska (z tytułu remontu -
                  corocznego, mundurówki itp) Pozostało jeszcze kilkanaście przykładów. Energetycy
                  są be bo na to jest dobry czas - wyborczy. Może się dowiem ile dostają posłowie
                  z tytułu ciężkiej pracy - dieta, dopłaty na biuro, trzynastka itp????
                  • Gość: miop Re: czy w stoenie czy gze spadly ceny ? IP: *.broker.com.pl 11.01.05, 11:15
                    nie natomiast zwolniono pracownikow
                    a zyski wyjechaly za granice

czy ci z zagranicy kupia twoja prace w polsce

polscy pracownicy beda kupowali twoje uslugi
                    te pieniadze do ciebie w tym przypadku wroca

belce i gwybiorczej zalezy na zydowskich spekulantach ktorzy
                    chca mniej zaplacic za nabywane za bezcen maszynki do robienia pieniedzy
                    spytaj sie o prowizje dla premiera przekretasa i rynek reklam dla
                    syjonistycznych polskich mediow
                • Gość: Peter Re: ZŁODZIEJE !!!! ZŁODZIEJE !!!! IP: *.ipt.aol.com 11.01.05, 11:08
                  BRAWO!!!!!!
                  GRATULUJE DECYZJI!!!
                  JA JUZ 10 LAT TEMU WYJECHALEM I JESTEM Z TEGO POWODU SZCZESLIWY!!!!!!!!
                • Gość: alicja Re: ZŁODZIEJE !!!! ZŁODZIEJE !!!! IP: *.net.autocom.pl 12.01.05, 00:17
                  Moralność nie jest znana e zakładach energetycznych od 1990 roku. Od tego czasu
                  są tu popularne szmaty związkowe, złodzieje i dyletanci. Takich można straszyć
                  i nimi pomiatać, no i mają zamknięte gęby są uzależnieni. Złodzieje to codzienna
                  nazwa energetyków. Dodam wyższych szczebli bo plebs nie jest doceniany.
              • Gość: Lepier Divide et impera! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 18:47
                Już teraz wiadomo dlaczego na rachunku za prąd oprócz ceny samej energii, którą
                podaje się w rocznikach statystycznych jest drugie tyle różnych opłat
                przesyłowych - stałych i zmiennych, abonamentu itp. To kompletny skandal,
                energia elektryczna jest obecnie relatywnie kilka razy droższa niż za PRL-u!
                Ale za to siedziby zakładów energetycznych to samo szkło, metal i marmury, zaś
                płace energetyków to jedne z najwyższych w przemyśle. No, i do tego teraz
                gwarancje zatrudnienia przez 10 - lat. Dlaczego pracownikom likwidowanych PGR-
                ów nie zapewniono odprawy w wysokości 10-letnich poborów. Czy to sa inni
                obywatele niż energetycy?
            • Gość: Lepier Kto "zbada" przywileje prokuratorów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 18:31
              "Marek Belka oświadczył: - Nie możemy dopuścić do utrzymywania się stanu, w
              którym pewni urzędnicy, ale także grupy zawodowe, potrafią zapewnić sobie
              przywileje nie do zaakceptowania z punktu widzenia ogólnospołecznego."

Po takiej deklaracji premier Belka powinien natychniast zlecić zbadanie w jaki
              sposób doszło do "zapewnienia sobie przywilejów nie do zaakceptowania z punktu
              widzenia ogólnospołecznego" przez .... prokuratorów i sędziów, którzy -
              przypomnijmy - mają GWARANCJĘ ZATRUDNIENIA DO EMERYTURY!!! oraz DOŻYWOTNIE
              POBIERANIE PEŁNEGO WYNAGRODZENIA z okresu zatrudnienia.
              • Gość: T.Kamiński Re: Kto "zbada" przywileje prokuratorów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 18:40
                Bardzo słusznie!!! Ja przez ponad 35 lat płaciłem składki emerytalne, stosowne
                do wysokich zarobków, na które ciężko pracowałem, a kiedy przeszedłem na rentę
                to jej wysokość obliczono mi od 2,5 średniej krajowej, bo resztę
                obcina "gilotyna ustawy". W rezultacie moja renta jest niższa niż płacone
                składki, nie mówiąc już o jej relacji do ostatniego wynagrodzenia. A taki
                prokurator czy sędzia do końca życia będzie otrzymywał całą pensję. Fakt, że
                już bez "premii" za przysługi wyświadczane niektórym klientom wymiaru
                niesprawiedliwości.
              • Gość: obywatel ....... Kto "zbada" przywileje prokuratorów? RĘCE PRECZ OD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 13:51
                - "RĘCE PRECZ OD WADZY" -
                Widać kochaniutki nie pamiętasz tego PZPRowskiego hasła.
                A ono JEST jak najbardziej aktualne.
                Niby czemu spadkobiercy po nieboszczce PZPR mieli by się sami pozbywać NADANYCH
                SOBIE przywilejów? Przecież tylko właśnie TO ICH jednoczy.
                • Gość: Lepier Re: Kto "zbada" przywileje prokuratorów? RĘCE PRE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 21:20
                  Myślę, Kochaniutki, że patrzysz na to zbyt politycznymi oczyma. Tu działa
                  raczej solidarność i sztama branżowa czyli korporacyjna, a nie polityczna.
                  Zainteresowani w dożywotnich przywilejach są wszyscy sędziowie i prokuratorzy,
                  niezależnie od "wyznania" politycznego. A ponadto, od roku 1989 środowisko to
                  uległo bardzo poważnej "fluktuacji" - przybyło kilka tysięcy starych "komuchów"
                  odeszło na zasłużone 100-procentowe emeryturki, a kilka tysięcy nowych uznaje
                  raczej zwierzchnictwo arcybiskupów niż jakichkolwiek polityków.
        • Gość: Piorun Re: MOZE TA WSPANIALA AKCJA UCHRONI KRAJ PRZED RA IP: *.lubzel.com.pl 11.01.05, 09:14
          Słusznie popieram w 100%. Może jeszcze dołoże 5 groszy. Przeanalizujmy wupowiedż
          MSP "dostaje firme z wadą jak mam szukać inwestora i sprzedać ją". Na Boga panie
          ministrze masz pan prywatyzować a nie sprzedawać do cholery. Jak masz szukać nie
          wiem może urok osobisty a może poprostu wziąść się do roboty. A tak w ogóle kto
          jak nie firmy przynoszące b.duże zyski ma wypłacać premie pracownikom. Chyba
          lepiej że te pieniądze dostanie pracownik a nie "inwestor"
          • Gość: shedows Re: MOZE TA WSPANIALA AKCJA UCHRONI KRAJ PRZED RA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.05, 09:27
            Mam gwarancje zatrudnienia kończy mi się w śierpniu i wiecie co śie stanie,
            mogą mnie wywalić nie dlatego że źle pracuje ale dlatego że na moje miejsce
            jest trzech krewnych miejscowych notabli.Niech nawet 100000 pracowników ma
            spokój i może normalnie żyć a ci co tak przeklinają jakby dostali tam prace to
            by sie zamkli.Pracownicy to nie bydło i też mają prawo walczyć o swoje a że
            zarządy się podpięły to przypominam że rozpoczą to AWS (wiem coś o tym).

Były wyborca UW i AWS

ps. W tym kraju za mało zarabiamy przez co nie konsumujemy i nie płacimy
            podatków
            • Gość: kondorek Re: MOZE TA WSPANIALA AKCJA UCHRONI KRAJ PRZED RA IP: *.chomiczowka.waw.pl 11.01.05, 10:47
              Twoja gwarancja zatrudnienia to Twój problem. Natomiast ja uważam, że te tak
              zwane umowy społeczne są (1) niezgodne z konstytucją, bo niby dlaczego oni mają
              gwarancje 10-letnie, a na przykład pielęgniarka w szpitalu nie ma. To jest
              klasyczny przykład dyskryminacji, (2) niezgodne ze zdrowym rozsądkiem: a co,
              jeśli zapotrzebowanie na prąd spadnie np. za 5 lat o połowę, mają siedzieć i
              brać kase za nic? (3) demotywujące: po co mają się starać, jak i tak nie ma jak
              ich zwolnić? I wreszcie ja za to płacę, jak podatnik i odbiorca prądu . PRECZ Z
              PRZYWILEJAMI ZWIĄZKÓW ZAWODOWYCH!
              • Gość: miop Re:ta pielegniarka jest oplacana ze skladek energe IP: *.broker.com.pl 11.01.05, 11:25
                jako procent jego wyplaty
                oplaca tez przyszle miejsca pracy wynikle z wydatkow jego emerytury
                jesli chca zwolnic 30% pracownikow to te skladki zmniejsza sie o 30%

"inwestorzy" ze spekulacyjnej zydokomuny swiatowej
                tych skladek nie beda placic
                i nie lej ptasi mozdzku tu krokodylich lez
                tylko idz i zatrudnij sie w "biedronkach"
                i zacznij placic podatki i skladki
                zamiast tak jak wiekszosc twoich pobratymcow pobierac lub liczyc na ubecka
                emeryturke
                • Gość: kondorek Re:ta pielegniarka jest oplacana ze skladek energ IP: *.cmkp.edu.pl 11.01.05, 11:51
                  miop, naucz się czytać ze zrozumieniem, nadrób zaległości z podstawówki, wtedy
                  podyskutujemy...
                  • Gość: miop Re:zostaw swoje rady IP: *.broker.com.pl 13.01.05, 14:53
                    dla swojej rodzinki
                    dla hien o ptasim mozdzku wystarcza
              • Gość: Prof Moral Re: MOZE TA WSPANIALA AKCJA UCHRONI KRAJ PRZED RA IP: *.crowley.pl 11.01.05, 12:34
                Powiem więcej. Precz ze związkami zawodowymi! I to wszelkiej maści.
                Ciotki i wujkowie rewolucji, siedzą w zakładach pracy i nic nie robią, bo
                często, jak mi szczerze wyzanał jeden związkowiec, dyrekcja ma na nich "haka"
                (sic!!!) Są jedynie zwiazkowcami, bo jest przepis, że nie można zwolnić
                członków zakładowej komisjii zwiazkowej. A gdzie są zwiazki zawodowe w
                hpermarketach i innych "jaskiniach kapitalizmu"? Ponarazać się pracodawcy dla
                dobra załogi to nie łaska? Kolega Grajcarek jest spokojny, bo ma w domu
                walizeczkę pełną grajcarków!!! Droga "Solidarności" - to wasza kompromitacja i
                wstyd (nie pierwsza kompromitacja związków zawodowych "S"). Dlaczego te słowa
                kieruję głównie do was? Bo byliście nadzieją społeczną, a teraz pozostał
                jedynie niesmak!
                • Gość: miop Re: a co do tego maja umowy spoleczne-tyle ze IP: *.broker.com.pl 13.01.05, 14:57
                  dyscyplinuja dyrektorow od hakow

handel samoobslugowy i hurtowy tez nie byl prywatny

rezultaty radosnej tworczosci w zakresie
                  praw pracowniczych w tym sektorze wlasnie widzimy w biedronkach
                  i innych sklepach hurtowych
            • Gość: uwaga Re: MOZE TA WSPANIALA AKCJA UCHRONI KRAJ PRZED RA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 13:36
              tylko tak naprawdę to nie chodzi o pracowników szeregowych tylko o prezesów i
              ich milionowe odprawy. Zasłaniając sie dobrem zwykłego pracownika dając mu
              gwarancje pracy sobie natomiast wielka kasę. Czyżby o to chodziło <shedows>??
          • Gość: niesfuj*** Ty "pirun" a zgadnij kto zapłaci za te premie? IP: *.clk.net / *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.05, 09:37
            Podpowiem Ci :ja,Ty i wielu wielu innych szarych polaczków,główkujących jak
            sobie poradzić z dodatkowymi opłatami za enrgię.A teraz się ciesz ze swojej
            niewiedzy.(chyba że jesteś jednym z dość licznych szczęśliwców których obejmą
            te łaskawości)
            • Gość: gc Re: Ty "pirun" a zgadnij kto zapłaci za te premie IP: *.pse.pl / *.pse.pl 11.01.05, 10:39
              Zwyykil pracownicy energetyki dostana po 2-4 tysiące, kilkaset osob z tzw. kadr
              menadżerskiej ( SLD-UP-PSL) dostaną po kilkaset tysiecy !!
          • Gość: paola z opola Re: MOZE TA WSPANIALA AKCJA UCHRONI KRAJ PRZED RA IP: 193.151.96.* 11.01.05, 11:34
            piorun ależ ty tepy , i tak nie doczekasz emerytury - bluznisz !!!!!!!!!!!!!!!!
        • Gość: alicja Re: MOZE TA WSPANIALA AKCJA UCHRONI KRAJ PRZED RA IP: *.net.autocom.pl 12.01.05, 00:03
          Skąd ten optymizm. To porozumienie jest wewnętrzną sprawą zakładów energet.
          To nie restrukturyzacja. Gdyby mniej okradano energetykę i zarządzała nią
          karda wykwalifokowana i uczciwa to energia byłaby tańsza, straty mniejsze
          a sprzedaż większa. Ale byle burak, jest wykwalifikowanym oszustem, a RN
          pozwala mu rządzić energetyką. Solidarnościowcy w zakładach energetycznych mają
          płace zasadnicze około 4 tysiące zł. To fakt i kolejny skandal. To i tylko to
          jest powodem, że Solidarnościowcy tworzą takie bezprawne dokumenty. Oni byli
          świetnymi pzpr-owcami. Płaczą, że nie byli internowani i nie są kombatantami!
          Ta akcja napawa kolejnym solidarnościowym wstrętem.Wielu obecnych tzw
          związkowców to najgorsza nacja niby demokratyczna i niby związkowa tak
          solidarnościowa jak i opzztowska. Kosztują krocie za nieróbstwo. Nepotyzm jak
          w Kaliszu to pryszcz. Odwracają się plecami do nadużyć, popierają dyletantów.

• Gość: miop Re: alicja w krainie czarow czy pinokio na polu $$ IP: *.broker.com.pl 13.01.05, 14:59
    • Gość: prąd Wyrzucić Zarządy i Rady Nadzorcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 02:21
      niezależnie od tego kto rekomendował itp.
      • Gość: III szereg PZPR CZŁONKOWIE PZPR Z DRUGIEGO SZEREGU CZEKAJĄ.. IP: *.cvx.algx.net 11.01.05, 06:52
        Oczywiście nasz rząd musi mianować swoich, czyli członków PZPR z drugiego
        szeregu, to znaczy praktycznie już z trzeciego, bo dwa się wypalili. Jest wśród
        nas kilku dyrektorów PGR-ów, są sekretarze Komitetów Miejskich i Powiatowych –
        wszyscy lojalni wobec SLD ! Nawet niektórzy nie zdążyli legitymacji zjeść i nie
        boja sie mowic o wspolpracy z UB ! Będziemy nadal wiernie służyc naszej ludowej
        Ojczyźnie i staniemy tam, gdzie nas partia postawi.
        • Gość: alicja Re: CZŁONKOWIE PZPR Z DRUGIEGO SZEREGU CZEKAJĄ.. IP: *.net.autocom.pl 12.01.05, 00:24
          CZŁONKOWIE PZPR Z drugiego szeregu czekają na awanse będąc przejściowo
          związkowcami solidarnościowymi przeważnie.
          >>.....są sekretarze Komitetów Miejskich i Powiatowych >>
          Tak. Jest jeden z AE , drugi z N. Targu, a przewodniczący S z KZ PZPR.
          Współpraca z UB nie przeszkadza działaczom solidarnościowym by takich windować
          na stołki zarządcze.
    • biko Re: Premier obiecuje prezydentowi ukaranie energe 11.01.05, 02:29
      czemu? a temu, że na moje wykształcenie moi starzy musieli płacić (mimo, iż
      specjalnie zasobni nie byli), temu, że nawet wykształcenie nie gwarantuje mi
      pracy (o czym się przekonałem), temu, że generalnie jestem przeciwko przywilejom
      "z nieba" (zapomniane pojęcie: "sprawiedliwość"?) i "last but not least": ich
      gwarancje zatrudnienia przekładają się w prosty sposób na wielkość mojego
      rachunku za prąd (Twojego, ryter, zresztą też). Mało? OK, jeśli takie enklawy
      PRL-u będą obejmować 38 milionów Polaków - wtedy nie mam nic przeciwko temu.
      • Gość: miop Re:trza sie bylo uczyc albo jak kwach biurwokracic IP: *.broker.com.pl 13.01.05, 15:00
    • franzmaurer Belka - sędzia i prokurator? 11.01.05, 02:48
      Zawsze mi się wydawało, że od karania są sądy, od udowadniania winy
      prokurator... no ale może w tych trudnych czasach Belka robi za wszystkich ;)
    • Gość: zawa Re: Premier obiecuje prezydentowi ukaranie energe IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.05, 02:48
      takich cieplych posadek w polsce jest znacznie więcej,ale od kogoś trzeba zacząć
      robić porządek a te stare spółki które powstały prze Upadłość?? iich zarządy,czy
      rady nadzorcze
      • Gość: miop Re: takie porzadki belkotkracja zydokomunistyczna IP: *.broker.com.pl 11.01.05, 11:37
        robi od wprowadzenia kartek w prl-u

doszlismy do 20% bezrobocia i zwiazanego z tym
        zalamania sie powszechnych swiadczen spolecznych
        przez obnizenie o 20% kwoty zbieranych skladek

dodatkowe obnizenie nastapilo z powodu obnizenia
        dochodow pracownikow najemnych z ktorych to swiadczen
        pobiera sie skladki w wysokosci nie kwotowej tylko procentowej

takie bezrobocie zalamalo amerykanska gospodarke w czasach wielkiego kryzysu
        takie rzady zalamaly gospodarke argentynska za okres drugiej polowy 20 wieku
        polska nie padla jescze bo nedza nastala dopiero w pierwszym pokoleniu

po 35 latach rzadow kiszczakow mazowieckich i buzkow tuskow mullerow
        zaczyna wystepowac nedza w drugim pokoleniu
        jesli polski narod nie zrzuci tego zlodziejskiego garbu zydokomuny
        to zginie
    • Gość: KB 10 lat na 10 lat to naprawde przesada IP: *.sympatico.ca 11.01.05, 03:47
      i nawet wydaje sie smierdzaca.

Prawdopodobnie, nikt by sie oburzyl, gdyby energetycy dostali kontrakt
      gwarantujacy im 6-scio miesieczna odprawe np. na piec lat. (6 do 12 miesiecy na
      trzy lata to jest praktycznie max, co mozesz miec w USA czy Kanadzie, chyba ze
      jestes prezesem. Prezesow gorna stawka odprawy nie obowiazuje i kazda stawka
      pomiedzy 1 a $150 milionow nie wydaje sie oburzac nikogo.
      • Gość: jjerzy Re: 10 lat na 10 lat to naprawde przesada IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.01.05, 04:12
        Świetny układ. Proponuję go rozszerzyć poprzez zawarcie nowej umowy społecznej
        z energetyką (w imieniu poszkodowanych powinien wystąpić prezydent lub premier,
        rady nadzorcze i zarządy tych spółek zgodzą się z pewnością bez większych
        oporów) i wszystkim pracownikom którzy przy zwolnieniu otrzymali tylko 3
        miesięczne wynagrodzenie, bogata energetyka powinna odpowiednio wypłacić
        kwotę brakującą tj. za 9lat i 9miesięcy.
        Kto za. Czy jest ktoś przeciw? Nie widzę!
        • Gość: Morten Re: 10 lat na 10 lat to naprawde przesada IP: 193.109.212.* 11.01.05, 08:01
          Jestem za! Popieram w całej rozciągłąści!
          • Gość: miop Re: jakos belkotkracji kontrakty prezesa wrobla IP: *.broker.com.pl 11.01.05, 11:44
            i modrzejewskiego nie przeszkadzaja

za to przeszkadzaja zarobki pracownikow wracajace
            do polakow poprzez podatki i uslugi zakupione
            w polsce przez tych pracownikow

jesli zagraniczni spekulanci poprzez ogloszenia utrzymuja
            koncern agora
            to dlaczego ty jeszcze glupi czytelniku masz doplacac do tej
            syjonistycznej i spekulacyjnej propagandy

zastanow sie
    • Gość: Irek Może mi ktoś powiedzieć, dlaczego komary... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.05, 04:10
      w styczniu latają mi po pokoju i tną jak najęte?
      • Gość: jjerzy Re: Może mi ktoś powiedzieć, dlaczego komary... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.01.05, 04:14
        To proste. Przyleciały z Pomorza, są naładowane energią i wkurzone mocno!
        • Gość: Irek to te komary tez w zwiazkach zawodowych? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.05, 04:57
          to spisek jakis.... na dodatek sa chytre! Nie siadaja tak jak w lecie na
          scianach czy suficie ale sie kryja i nie ma jak ich namierzyc!
    • Gość: truten NA PYSK ! NA PYSK ! TE WSZELKIE SCIERWO !!!! IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 11.01.05, 06:26
      a tu?
      to juz nie ma sil, by pisac.
      • Gość: INSTYTUT LSD-UP czy LUDZIE PRACY Z ENERGETYKI IP: *.sympatico.ca 11.01.05, 09:07
        Te umowy nie odbiegaja od standardowych umow na Zachodzie. Tylko zarobli sa
        duzo nizsze w kraju. Niech wyciagna w napchanych kieszeni prezesow, prezesikow,
        uszczesliwiaczy, sprywatyzowanych, partyjnych LSD-up i innych wydrwigroszy.
        Kulczyk mial 3 miliony dziennie przez okres 10 lat. Wrobel tez nie byl
        niedojadkiem oraz inni. Ta stara akcja SOLIDARNOSCI gdyby byla wdrozona na czas
        to nie byloby tyle krzywdy spolecznej dnia dzisiejszego. To dobra inicjatywa.
        Oczywiscie trzeba oddzielic ziarna od plewow i wyrzucic z tej akcji LSD-up.
        • Gość: miop Re: 1) wyrzucic syjonistycznego agenta belkota IP: *.broker.com.pl 11.01.05, 11:49
          2)rozwiazac sejm natychmiast
          3)kwacha prezydenta wszystkich ubekow i afer pod obywatelskic trybunal stanu
          4)ujawnic wszystkie teczki personalne i bezpieki ludzi na stanowiskach publicznych

• Gość: Wiesław Re: Premier obiecuje prezydentowi ukaranie energe IP: *.chello.pl 11.01.05, 06:41
      Trzeba wreszcie skonczyc z tymi wszystkimi górnikami i handlarzami węglem
      Płacimy na nich od lat i ciągle im mało
      A w ogóle ludzie na śląsku - dramat intelektualny ...
      • Gość: oky do WIESŁAWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 09:20
        WIESŁAW CZY TY MASZ NAZYWASZSIĘ W.J.jeżeli tak to wiem że masz racje
    • Gość: bobdywro Re: Premier obiecuje prezydentowi ukaranie energe IP: *.kogeneracja.com.pl 11.01.05, 06:45
      Piękna nagonka jak za komuny , jeszcze powinniśie zwołać wiece poparcia . Oj "Wybiorcza" nie daleko pada jabłko od jabłoni .
      • Gość: biker7 Re: energetyka IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 11.01.05, 13:05
        negocjowala Solidarnosc i czerwony zwiazek zawodowy z czerwonym rzadem
      • Gość: TP Re: Premier obiecuje prezydentowi ukaranie energe IP: mieszko.pl.u* / 162.61.79.* 11.01.05, 13:52
        Co tylko ktory uwaza te gwarancje za dobry pomysl, to z IP zaraz mozna wycztac,
        ze z zakladu energetycznego. Wy cwoki, jak juz tak piszesz, to napisz tez skad
        jestes (Zespol Elektrocieplowni Wroclawskich, czyz nie?), a nie obiektywnego
        strugasz.
    • Gość: Olek51 Tepsa nikogo nie nauczyła? IP: *.teleton.pl 11.01.05, 06:48
      Mój ulubiony tabloid, jakim się stała wybiórcza, lansuje mądrą i niepodważalną
      tezę, że gwarancje zatrudnienia spowodują podwyżke cen energii, a wejście
      inwestora, najlepiej branżowego, spowoduje ich spadek. Doświadczenia z tepsą
      wskazują na coś innego - cena usług wzrosła, jakość spadła. Mimo dużych cięć
      personalnych i połączonego z tym spadku kosztów usługi wcale nie staniały. Nie
      ma inwestycji, więc nie mają pracy wykonawcy i polscy dostawcy urządzeń. FK
      Ożarów padła nie dlatego że Pan Cupiał jest brzydki, tylko dlatego, że tepsa
      przestał kupować kable tuż po tym, jak inwestorem został France Telecom. To
      samo będzie w energetyce. Czy jest przypadkiem, że po jesiennych wichurach
      usuwanie awarii trwało najdłużej w GZE (Górny Śląsk), który jest prywatny i
      należy do Vattenfalla (szwedzki państwowy koncern energetyczny) a banalne
      uszkodzenie izolatora 110 kV wyłączyło na dwie godziny pół Warszawy?
      • Gość: beniamin Re: Tepsa nikogo nie nauczyła? IP: *.chello.pl 11.01.05, 08:53
        A ja płacę rachunki o połowę mniejsze niż przed prywatyzacją TPSA nawet nie
        korzystając z usług konkurentów. I nikt mnie nie przekona, że ceny nie spadły
        (miejscowe dla części abonentów w taryfach z darmowymi wieczorami i weekendami,
        dla wszystkich międzystrefowe, międzynarodowe, dostęp do internetu). A jakość?
        Neostrada działa świetnie, DSL-e działają świetnie, nie spotkałem się z
        jakimikolwiek problemami. Telefony działają. Błękitna Linia zaczyna powoli
        działać i jest dużo wygodniejsza niż stanie w tasiemcowych kolejkach. Jest
        jeszcze źle, ale dużo lepiej.
        • Gość: rita Re: Tepsa nikogo nie nauczyła? IP: *.olsznet.ec.pl 11.01.05, 11:35
          Beniami, ty musisz byc prawdziwy beniaminek, ze tak cię TPSA rozpieszcza.
          Ja "wierny" abonent od lat X takich spostrzeżeń nie mam, a juz jak mam dzwonic
          na Błękitna linię, to zastanawiam sie nawet czy tych rozmów nie nagrywać - bo
          za każdym razem mówie z kims innym, słyszę inna odpowiedź, a i tak muszę
          dzwonić i pytac czemuz to w końcu nie zrobili tego co mieli zrobić?
      • Gość: beniamin Re: Tepsa nikogo nie nauczyła? IP: *.chello.pl 11.01.05, 08:55
        Nie zauważyłem:

> usuwanie awarii trwało najdłużej w GZE (Górny Śląsk), który jest prywatny i
        > należy do Vattenfalla (szwedzki państwowy koncern energetyczny)

jest prywatny, bo należy do państwowego koncernu?
        • Gość: Olek51 Prywatyzacja GZE IP: *.teleton.pl 11.01.05, 09:15
          W ramach prywatyzacji Górnośląskie Zakłady Energetyczne zostały sprzedane
          państwowemu koncernowi Vattenfall. W UE większość spółek dystrybucyjnych (ze
          sztandarową Elektricite de France) jest państwowa i nikt się specjalnie nie
          pali do ich prywatyzacji. Warszawski STOEN należy do RWE.
      • praptak Czego uczy TPSA 11.01.05, 13:20
        > Mój ulubiony tabloid, jakim się stała wybiórcza, lansuje mądrą i niepodważalną
        > tezę, że gwarancje zatrudnienia spowodują podwyżke cen energii, a wejście
        > inwestora, najlepiej branżowego, spowoduje ich spadek.

Próbujesz tu przedstawić jakąś fałszywą alternatywę. Wejście inwestora to sprawa
        oddzielna od gwarancji zatrudnienia. A teraz o tym czego wg mnie uczy przykład TPSA:

Otóż TPSA uczy że przed prywatyzacją należy rozbić monopol. I tyle. Oczywiste
        jest że prywatyzacja przy zachowaniu monopolu nie doprowadzi do spadku cen -
        niby czemu prywatny właściciel miałby ograniczać swoje zyski? Czy da się rozbić
        "naturalny monopol" w energetyce, gdzie w końcu ktoś musi być właścicielem kabli
        prowadzących do odbiorców, to już zupełnie inna sprawa.

W każdym razie z przykładu TPSA trudno wywnioskować że komukolwiek gdziekolwiek
        należy się 10-letnia gwarancja zatrudnienia finansowanego z kieszeni podatników
        lub odbiorców energii ( bo niby skąd?).
    • Gość: RWerp Re: Premier obiecuje prezydentowi ukaranie energe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 06:53
      Z tego wynika, że samych umów się nie cofnie. Przesrane...
    • Gość: Energetyk Re: Premier obiecuje prezydentowi ukaranie energe IP: *.epsa.pl 11.01.05, 07:01
      A dlaczego premier nie poszuka winnych wśród urzędników Ministerstwa Skarbu?
      Przecież spółki energetyczne są spółkami skarbu państwa i nadzór nad nimi
      sprawuje właśnie MS. Doskonale wiedziało, jakie są zapisy tzw. "umów
      społecznych"! To nie tak, że związki wynegocjowały sobie taki układ, a
      ministerstwo nic nie wiedziało. A jeśli teraz twierdzi inaczej tzn, że pracują
      tam zupełnie niekompetentni pracownicy, w co akurat łatwo uwierzyć.
      • Gość: zdziwiony Re: Premier obiecuje prezydentowi ukaranie energe IP: 80.48.0.* 11.01.05, 11:19
        Popieram. Albo premier kłamie że nic nie wiedział o umowach , albo panuje w tym
        rządzie burdel. Premier nie wie o zasadniczych sprawach dotyczących
        strategicznej gałęzi gospodarki ? To co będzie przy sprzedaży tych firm ?
        Pewnie też premier się o tym dowie po fakcie.
      • Gość: alicja Re: Premier obiecuje prezydentowi ukaranie energe IP: *.net.autocom.pl 12.01.05, 00:28
        Ministrowie Skarbu zmieniali się tak często, że mogli nie zauwazyć tych
        wewnątrzzakładowych zmian. Ale Rady Nadzorcze i Dyrektorzy od energetyki w Min.
        Gospodarki ponoszą odpowiedzialność.
    • Gość: Szutkiewicz Adolf Re: Premier obiecuje prezydentowi ukaranie energe IP: *.telia.com 11.01.05, 07:07
      Premier jest od czegoś innego,a nie ukarania,od tego jest wymiar
      sprawiedliwości,apremierzy powinni być postawieni przed trybunałem stanu za
      przyzwolenie.
    • Gość: mr Lusiek premier chce ukarać 60 tyś. rodzin ? zbaraniał ? IP: *.smgr.pl / 195.136.126.* 11.01.05, 07:15
      gazeto teraz przewaliłaś , dla tych głupich 2 zł musisz czepiać się ludzi !
      Przestań konkurować z organem ideowym PO /Faktem/!
    • Gość: Robert Re: Premier obiecuje prezydentowi ukaranie energe IP: *.zke.com.pl / *.zke.com.pl 11.01.05, 07:20
      Ludzie (dziennikarze) co wy piszecie nikt nic nie musiał ujawniać jak wy to
      nazwaliście przecież te wszystkie rzekomo ujawnione przez was sensacje wcale
      nie były ukrywane tylko trzeba było się zainteresować tematem. polecam portal
      Cire.pl
      • orys100 Re: Premier obiecuje prezydentowi ukaranie energe 11.01.05, 07:33
        Najbardziej mnie śmieszy święte oburzenie polityków różnej prowienencji. Wiedza
        o tych porozumieniach dla osób które się tym trochę interesowały nie była żadną
        tajemnicą!! Tylko nasi biedni politycy mają ważniejsze sprawy na głowie. A
        teraz oburzenei święte. Ja rozumiem że posłowie nie mają czasu czytac prasy,
        zaglądac do internetu, interesować sie tym co się w kraju dzieje bo maja
        wazniejsze sprawy ;-) na głowie!! Ale na Boga od czego asystenci, zaplecze
        całe?? Wstyd Wstyd i jeszcze raz Wstyd!!!! Daliscie sobie swiadectwo. Zawsze
        głosowałem na prawicę, teraz skreślam wszystkich równo!!!!
        • Gość: pawel Re: Premier obiecuje prezydentowi ukaranie energe IP: 212.214.131.* 11.01.05, 10:33
          naprawde glpsowales na UPR??? -jedyna partie prawicowa w Polsce? Nie rozumiem
          wiec ,skad Twoje rozczarowanie...
          Konam ze smiechu gdy ktos twierdzi ze zwiazki zawodowe jak Sölidarnosc sa
          silami prawicy,przeciez to trzeba miec beret zamiast glowy zeby twierdzic ze
          noszenie krzyza w klapie jest oznaka prawicowosci.Koniec swiata po prostu...
    • Gość: energetyk Re: Premier obiecuje prezydentowi ukaranie energe IP: *.epsa.pl 11.01.05, 07:29
      Ludzie w Enei

Tu nie pracuje tyle osób. Enea ze spółkami zależnymi zatrudnia 7700, a nie ponad 9300.
    • Gość: koza Re: Premier obiecuje prezydentowi ukaranie energe IP: *.eltur.com.pl 11.01.05, 07:29
      Ukarać posłanki i posłów za pobieranie ich manych diet, nawet w więzieniach!!!
    • Gość: Refi Re:Jestem za pomysłem Energii IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 11.01.05, 07:30
      Tylko malutka poprawka. Niech zagwarantują odbiorcom energii, że jej cena nie
      wzrośnie przez 10 lat. I wszystko będzie grało i buczało.
      • Gość: pytanko Re:Jestem za pomysłem Energii IP: *.teleton.pl 11.01.05, 07:52
        Jak to sobie wyobrażacie ? Przedsiębiorstwa są prywatyzowane i co mają nie
        podpisywać układów zbiorowych ? Albo podpisać, ale broń Boże niech związkowcy
        nie walczą o gwarancje zatrudnienia, niech zwolnią jakieś 30 tyś ludzi bo
        przecież to norma w naszym kraju. Potem będzie sporo reportaży o polskiej
        biedzie do zrobienia. To chyba dobrze, że 60 tys ludzi ma gwarancje
        zatrudnienia w kraju, gdzie są regiony ponad 20% bezrobocia. Jak się nie mylę
        to związki sa właśnie od tego. To nie związkowcy z "S" na najwyższych stołkach
        posadzili ludzi z SLD i to kompletna bzdura, że wszystkie te układy będą
        broniły panów z zarządów. Oni maja kontrakty i osobne warunku umów. W Banku PKO
        BP po prwatyzacji po;eciało ok. 3 tys ludzi,a ile w TP SA ? I co poprawiły się
        warunki obsługi, a może ceny spadły ?
        • Gość: radek Na ciemnotę nie ma rady IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.01.05, 08:44
          Zrozum to człowieczku, że są pewne działy obsługi obywatela z których każdy
          człowiek musi korzystać; prąd, gaz, woda, ciepło.
          Koncerny obsługujące te działy są w uprzywiliejowanej sytuacji. Mogą zatem
          bezkarnie przerzucać swe koszty ( gwarancje, premie, odszkodowania) na
          odbiorców, czyli na nas podatników.
          Przecież całą energetykę robiło się kosztem całego społeczeństwa. To nie grupka
          ludzi którzy teraz pracują w energetyce wytworzyła całą nfrastrukturę.
          Dlaczego na prywatyzacji mają skorzystać tylko i wyłącznie ci ludzie?.
          To jest podstawowy błąd prywatyzacji, bowiem rozdaje się akcje tylko
          pracownikom danego prywatyzowanego zakładu. Tak było z np. ZA Police. A
          przecież cały naród budował Police. Dlatego wyśrubowane pakiety socjalne dla
          energetyki są działeniem na szkodę społeczeństwa. To my będziemy ponosili
          koszty tych pakietów. Tu nastąpiło coś w rodzaju; ZŁODZIEJE WSZYSTKICH BRANŻ I
          PARTII ŁĄCZCIE SIĘ.
          Gdyby energetycy robili powiedzmy cegłę to ich sprawa, czy im ktoś kupi czy
          nie.
          • Gość: miop Re: twoja sprawa jelopie jest aby placono polakom IP: *.broker.com.pl 11.01.05, 11:56
            a nie inwestorom zagranicznym
            oraz prowizje belkotom z polskiego rzadu
            za sprzedawanie interesow polski i majatku polakow na prawo i lewo
          • Gość: miop Re:jestes przyglupem ktoremu zyd borowski-berman IP: *.broker.com.pl 11.01.05, 12:00
            doradzal wybranie kwacha by nie bylo uwlaszczenia
            teraz doradza zydokomunistyczny pacholek znudzony belkot
            ktory za prowizje od zagranicznych spekulantow "inwestorow"
            zwalcza dochody polskich pracownikow

malo afery orlenu by to pojac?
        • Gość: beniamin Re:Jestem za pomysłem Energii IP: *.chello.pl 11.01.05, 08:56
          > BP po prwatyzacji po;eciało ok. 3 tys ludzi,a ile w TP SA ? I co poprawiły
          się
          > warunki obsługi, a może ceny spadły ?

I jedno i drugie.
        • Gość: talizman Re:Jestem za pomysłem Energii IP: *.mikstat.sdi.tpnet.pl 11.01.05, 09:22
          Gośćiu PYTANKO------------------------------------------------------------------
          --
          jak sie pisze trzeba jeszcze wiedzieć co się pisze. Kontrakty menadżerskie
          opiewają na okresy krótsze niż 10 lat, ale umowa społeczna JEST TAK SPRYTNIE
          SKONSTRUOWANA że po ukończeniu kontraktu osoba staje się obligatoryjnie
          pracownikiem koncernu( zakład ma obowiązek przedstawienia takiej osobie nowego
          zakresu obowiązków,oraz warunków płacowych). I wtedy taki SLD-owski menadżer
          KASUJE DWA RAZY-a co sobie bedzie załował.
          Solidarnościowe związki zawodowe oraz cała załoga zostały użyte jak papier
          toaletowy przez osoby konstruujące tą umowę społeczna.
      • Gość: gr Re:Jestem za pomysłem Energii IP: *.pke.pl 11.01.05, 08:59
        Nie ma sprawy - tylko powiedz to politykom a nie energetykom, bo w ciągu
        ostatnich lat główne wzrosty cen spowodowane były wprowadzeniem akcyzy na prąd
        • Gość: pytanko Re:Jestem za pomysłem Energii IP: *.teleton.pl 11.01.05, 09:57
          To chcecie mi powiedzieć, że jak w energetyce straci pracę ok. 30 tys ludzi to
          energia stanieje. Chcecie mi powiedzieć, że dla kilkudziesięciu panów z SLD
          warto utopić resztę ? Większości z nich te umowy społeczne nie obowiazują,
          chodzi o kilku z nich. Dlaczego to GW taką sensację z tego robi. Dlaczego
          związki zawodowe, które zadbały o interesy pracowników są teraz be ? Jeszcze
          raz was pytam jesteście za zwolnieniem 30 tys ludzi. Trzeba być idiotą aby
          wierzyć, że w tych układach są zapisy mówiące o wypłacaniu odpraw sięgających
          kilkuletnich zarobków dla wszystkich pracowników. Poza tym 10-letnia gwarancja
          zatrudnienia nie obowiazuje wszystkich pracowników, są obwarunkowania mowiące o
          stazu pracy w energetyce.
          • Gość: irek Dlaczego zaraz ma stracić pracę 30 tys.ludzi ? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.01.05, 11:18
            To jakieś obłędne rozumowanie. Jeśli nie będzie takiego pakietu osłonowego,
            gwarantującego 10 lat posadki, wieloletnie odprawy, premie, nagrody, bezpłatny
            prąd dla rodzin zatrudnionych, to nic takiego się nie stanie. "Pytanko" wpadasz
            w histerię i panikę. Koncern musi zatrudniać pracowników, ktoś musi tą pracę
            wykonać.
            Więc mówienie zaraz o 30 tys. zwolnień jest absurdem. Owszem , zwolnią cię
            jeśli nie będziesz uczciwie pracował, ale na twoje miejsce kogoś muszą przyjąć.
            Inna sprawa to nadmierne zatrudnienie w energetyce na 1 mld Kwh. Ten fakt
            będzie ogromnym hamulcem w konkurencyjności energetyki w skali Unii. Państwo
            musi uwolnić się od dyktatu rodzimych koncernów, tylko wtedy my podatnicy
            możemy liczyć na konkurencję dostaw prądu, tylko wtedy możemy liczyć na grę
            rynkową. W tej chwili wszystko postawione nba głowie. Oto kosztem społeczeństwa
            powstały korporacje, które złodziejskimi metodami chcą wyzyskiwać własnych
            rodaków.
            Uważam, że powinno skończyć się z BOLSZEWIZMEM ZWIĄZKÓW ZAWODOWYCH.
            • Gość: Olek51 Bo będzie outsorcing IP: *.teleton.pl 11.01.05, 13:27
              Mechanizm redukcji zatrudnienia jest dziecinnie prosty - dzisiaj w spółkach
              energetycznych zatrudnia się pracowników w pogotowiu, którzy powinni być gotowi
              do usuwania awawrii. Jeżeli awarii nie ma, to robią inne prace - przeglądy,
              naprawy, remonty, modernizacje. Po przejęciu spółki przez zewnętrznego
              inwestora ci pracownicy polecą zpracy, a wzamian zaproponuje się im, aby
              podjęli działalność gospodarczą i podpisali umowę na tę samą pracę, ale będzie
              się im płacić np. tylko za naprawę 200 m zerwanej linii 15 kV, co może nie
              starczyć na zapłacenie składki ZUS, nie mówiąc o całej reszcie. Zapominasz o
              jeszcze jednym - większość prac wykonują ze względów bezpieczeństwa dwie osoby -
              jedna np. tnie kabel, druga pilnuje, czy nie ma zagrożenia. Dzięki temu jest
              stosunkowo niewiele wypadków. Gdy firmy zaczną to robić bez przestrzegania
              zasad bezpieczeństwa, wrócą wypadki - ktoś zostanie porażony śmiertelnie, komuś
              upali rękę albo nogę, ktoś dozna poparzenia twarzy i oczu, bo takie są
              zagrożenia w energetyce.
          • Gość: miop Re:za to skladki na szpitale zmaleja i na zus tez IP: *.broker.com.pl 11.01.05, 12:03
    • Gość: gosc Re: Premier obiecuje prezydentowi ukaranie energe IP: *.zebyd.com.pl 11.01.05, 07:42
      100 tysiecy Polakow ma gwarancje zatrudnienia. Oczywiscie , ze to afera. Jakby
      wszyscy Polacy mieli to dopiero bylaby afera. Gdybym wiedzial, ze moja opinia
      nie zostanie skasowana za niecenzuralne slowa to napisalbym odp.... sie od tych
      ludzi. A Premier i Prezydent - szczegolnie Belka - nie ma cichych ukladow, ze
      zawsze znajdzie zatrudnienie ??? Generalnie - lepiej wyslac ludzi na zasilek -
      a za to kto zaplaci??? Nie skarb panstwa ??? Nie podatnicy ???
      • Gość: TP Re: Premier obiecuje prezydentowi ukaranie energe IP: mieszko.pl.u* / 162.61.79.* 11.01.05, 14:08
        Grupa Energetyczna ENEA S.A. oddzial w Bydgoszczy, czyz nie?
    • Gość: Nodi Re: Premier obiecuje prezydentowi ukaranie energe IP: *.elsat.net.pl 11.01.05, 07:43
      A zainteresował się ktoś tym że PKE mimo bezterminowych gwarancji zatrudnienia
      zredukował ostatnio zatrudnienie o 900 osób nie wypłacając żadnych odszkodowań ?
    • Gość: sailor Re: Premier obiecuje prezydentowi ukaranie energe IP: *.gdynia.mm.pl 11.01.05, 07:47
      ten numer juz zrobila TPSA i dlatego przez 10 lat mielismy najdrozsze telefony
      na swiecie a teraz i tak 3.5 tys. niepotrzebnych ludzi wyladuje na bruku tyle
      ze sa starsi , mniej mobilni ,mniej atrakcyjni dla potencjalnych pracodawcow i
      na pewno nie na tyle sie wzbogacili by teraz juz czerpac renty z kapitalu .
      Czy naprawde nie potrafimy uczyc sie na swoich bledach?????!!!!!!!!!!!
      • Gość: miop Re:ty na pewno, z takim pustym lbem napelnionym IP: *.broker.com.pl 11.01.05, 12:06
        wybiorcza gazetowa sieczka

orlen orlen i jego aferaly glupku
        teraz masz belke aferanta i sprzedaz energetyki bez zobowiazan dla
        spekulantow
    • Gość: BOT Re: Premier obiecuje prezydentowi ukaranie energe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 07:50
      Kilka dni temu taką samą umową podpisano z pracownikami grupy BOT - czyli
      elektrownie Opole, Bełchatów Turów. Opole znane jest z... ale co tam i tak za
      wszystkie pomysły panów energetyków zapłaci podatnik.
      • Gość: miop Re: za bezrobocie placisz podwyzszona skladka IP: *.broker.com.pl 11.01.05, 12:07
        na ochrone zdrowia i na podatki
        idioto
    • Gość: marog6~ Gwarancja dla pracowników na góra rok IP: 213.199.253.* 11.01.05, 07:50
      Jeszcze gwarancje pracy na rok mozna by przeboleć, ale to co oni zrobili to
      naprawde coś okropnego bo i prezesi maja, czyli własciwie te wszystkie firmy
      skazali na bycie na garnuszku państwa. I jeszcze do mapki chce wrucić W
      Ciechanowie (północne mazowsze) raczej nie ma Energi
      • Gość: pytanko Re: Gwarancja dla pracowników na góra rok IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.05, 18:15
        A po roku nowy inwestor wypieprzy na bruk ileś tysięcy ludzi, aby np połowę z
        nich wpuścić w somozatrudnienie lub do małych spółek, gdzie juz nie bedzie
        zadnego pakietu socjalnego. I wtedy bedzie weoło, a Ty napewno będziesz miał
        nańszą energię.Jeszcze raz powtarzam - ludzie z zarządu nie sa objęci tymi
        gwarancjami.
        I jeszcze jedno, z tego co wiem to rzeczywiście pracujący w energetyce mają
        ulgi na energii tj chyba 3500 kWh. To chyba w przybliżeniu jest jakieś 50-60
        zł. Ale tez nie każdy, trzeba iles tam lat przepracować. Zarobki mają calkiem
        średnie zadne kokosy. Gwarancja na rok lub nawet na 2-3 lata nic nie da. Jest
        to okres na przekształcenie gosporarki . Dobrze, że maja te 10 lat przeciez to
        Polacy, robotnicy, ekonomiści, monterzy, spawacze, mechanicy ... To kurna Wasz
        sasiad, Wasz wujek, Wasza siostra, Wasz kolega ze szkolnej ławki, kumpel z
        wojska, teściowa waszej córki ...
        • Gość: pytanko Re: Gwarancja dla pracowników na góra rok IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.05, 18:17
          50-60 zł miesięcznie oczywiście (średnio ?)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka