Dodaj do ulubionych

Reforma KRUS nie teraz

IP: *.ny325.east.verizon.net 27.01.05, 04:52
To właśnie z tego funduszu buduje się sanatoria dla rolników, gdzie
wypoczywają działacze związkowi z rodzinami oraz tzw. goście komercyjni, to
ten fundusz finansował zagraniczne podróże liderów związkowych (m.in.
Andrzeja Leppera do Brazylii).

Lepper wie jak sie ustawic.
Obserwuj wątek
    • Gość: MACIEJ Re: Reforma KRUS nie teraz IP: *.ny325.east.verizon.net 27.01.05, 04:53
      Chlopi nie oddadza KRUS ,zeby rzad sie tam samowolil.
      • Gość: wydma Re: Reforma KRUS nie teraz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.05, 07:56
        to granda,szewc czy fryzjerka musi co miesiąc płacić prawie 600 zL i nkt ich
        nie pyta czy zarobili chociaż 1 zł.Nie zapłacą mają dług,który wcześniej czy
        pózniej musza zapłacić.A tak zwany chłop mający nawet 1000 ha ziemi płaci na
        m-c aż 56 zł,a co się przytym napłacze i nanarzeka to żal się robi i litość
        bieże nad losem takiego nędzarza.A emeryturę biorą prawie w takiej samej
        wysokości,przyczym o wcześniejszej emeryturze rzemieślnik może tylko pomarzyć.
        Co nato Konstytucja,Sejm i wszystkie TRYBUNAŁY,ano najwyrazniej mają to w .....
        im jest dobrze.
        • Gość: olek ROLNICTWEM RZĄDZĄ OBSZARNICY IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.01.05, 08:31
          Przecież w sejmie zasiadają głównie obszarnicy, to ci pazerni pseudorolnicy tak
          doją naszą Najjaśniejszą Rzeczpospolitą.
          Tylko ich interes się tylko liczy, to ono blokują jakieś sensowniejsze
          rozwiązania. Oczywiście wszystko robią niby dla rolnika. Pozostali mogą
          pozdychać z głodu.
          To jeden wielki skandal z tym KRUS. Przecież w tej chwili ludzie mogą sobie
          fikcyjnie dzierżawić ziemię i wejść do KRUS. Większość taksówkarzy z Warszawy
          pokupiło sobie działki i weszło do KRUS. Czy nie można uszczelnić systemu?. Czy
          to takie trudna?.
          Na całym świecie podatki i składki ubezpieczeniowe uzależnione są od wielkości
          gospodarstwa. Zobaczcie kto korzysta z sanatoriów, tylko bogaci chłopi. Dają
          łapówy lekarzom i co rok z całymi rodzinami okupują sanatoria.
          Całe wsie za łapówki są na rentach. Zdrowe młode chłopy na rentach. Rzekoma
          choroba nie przeszkadza im na wyjazdy do prac za granicą. Czy w Polsce jest
          tylko miejsce dla oszustów?.
          • Gość: malpa Dlaczego jestem w tym kraju DYSKRYMINOWANY?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.05, 11:53
            15 mld rocznie! To jest ***** skandal! Niby z jakiej racji? Dlaczego jak ktos
            nie popiernicza traktorem po polu musi oddawac 700 zl haraczu do ZUS-u i chcac,
            niechcac dokladac chlopom?! *****! I to ***** trzesidupie i krotkowzrocznosc
            kolejnych ekip rzadzacych! Najlatwiej jest rozdawac czyjas kase. Ble, porzygam
            sie posrod sloganow o promocji przedsiebiorczosci i calkiem odbiegajacej od
            nich rzeczywisctosci.

Legenda:
            ***** - niecenzuralne slowo na K
            • Gość: Rol-on Do ZUS - dopłata 35 mld !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.05, 17:50
              Do KRUS dopłaca budżet 15 mld ale do ZUS 35 mld !!!.
              Emerytura rolnicza to 554 zł(!) a zasiłek chorobowy 4 zł (!)/dzień.
              Żyć nie umierać !!!.
              • Gość: bic Re: Do ZUS - dopłata 35 mld !!! IP: *.zamosc.mm.pl 27.01.05, 18:49
                Rolnicy to 20 kilka procent społeczeństwa. Płatników ZUS-u jest 4-5 razy więcej,
                a budżet dopłaca do nich tylko 2 razy więcej niż do KRUS-owców. Nie widzisz tu
                pewnej dysproporcji? A dolicz do tego mniejsze obciążenia podatkowe rolników,
                pomoc państwa w postaci np. skupów interwencyjnych czy dopłat do produkcji.
                A że rolnicy w większości to zacofane dupy, które nie potrafią tego wykorzystać
                to tylko i wyłącznie ich wina, i nie rozumiem dlaczego reszta społeczeństwa ma
                do tego dopłacać.
              • Gość: jerez..123 no żyć nie umierać !!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.05, 12:05
                świadczenia z KRUS są tak wysokie że normalnie tragedia , pytam sie jak z tego
                wyżyć do kolejnego miesiąca??????
            • Gość: Mariusz Re: Dlaczego jestem w tym kraju DYSKRYMINOWANY?! IP: 82.221.54.* 27.01.05, 21:03
              Lepiej już tego nie można było ująć. Popieram w pełni!!!!
            • Gość: no Re: Dlaczego jestem w tym kraju DYSKRYMINOWANY?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.05, 13:12
              fakt , twój nick i mądrość swiadczą o tym że jesteś na etapie tejże małpy .O
              kulturze nie wspominam .
          • Gość: s Re: KRUS rent praktycznie nie przyznaje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.05, 12:42
            Ale te renty są z ZUS a nie z KRUS ,który rent praktycznie nie przyznaje więc
            jak masz pisać bzdury to lepiej nic nie pisz.
    • Gość: mirek idą wybory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.05, 08:53
      a rolnicy to przecież spora liczba głosów. A że są na tyle głupi, że wierzą
      Lepperowi i innym oszołomom, to za kilkanaście lat obudzą się z ręką w nocniku
      i będą płakać, że nie mają za co żyć. Wtedy będzie należałoby im odpowiedzieć:
      Trzeba było myśleć wcześniej i nie słuchać Leppera i PSL.
    • Gość: kot Re: Reforma KRUS nie teraz IP: *.nfz / 82.160.7.* 27.01.05, 09:05
      Trzeba również pamiętać, że rolnicy (poza rolniczymi emerytami i rencistami)
      nie opłacają ŻADNEJ składki ubezpieczenia zdrowotnego. M.in. dlatego partie
      rolnicze z takim zapałem podnoszą składki na NFZ ludziom osiągającym dochody z
      pracy i przedsiębiorcom.
      Rolnicy (i bezrobotni) są jedynymi, którze w Polsce mają naprawdę bezpłatną -
      czyli fundowaną opiekę zdrowotną. Wszyscy inny słono płacą za leczenie w
      postaci coraz wyższej składki na NFZ. Coroczne podnoszenie tej składki do 9
      procent i dalej (bez wprowadzenia opłat - współfinansowania) - prowadzi do nikąd
      • r306 Re: Reforma KRUS nie teraz 27.01.05, 10:10
        > Rolnicy (i bezrobotni) są jedynymi, którze w Polsce mają naprawdę bezpłatną
        Zapomniales jeszcze o jednej synekurze - sluzbach mundurowych - wojsko,
        policja, pogranicznicy. Ci tez to u nas "swiete krowy"...Ehhh.
      • Gość: Rol-on Piszesz bzdury !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.05, 17:56
        Jak czegoś nie wiesz to się nie wymądrzaj !.
        Oprócz składki emerytalnej płacona jest też składka zdrowotna (obecnie 60 zł)
        czyli razem 228,80.
        Nie jest to może dużo ale też ze wsi do porządnego szpitala czasem jest bardzo
        daleko i trzeba sobie raczej radzić samemu.
    • Gość: związkowiec Re:budżet utrzymuje lukratywne posady w KRUS IP: *.233.233.94.devs.futuro.pl 27.01.05, 09:07
    • Gość: miastowy Kiedyś było: ŻYWIĄ Y BRONIĄ, a teraz... IP: *.pwr.legnica.pl 27.01.05, 09:08
      ... pozostało tylko ŻYWIĄ Y PASOŻYTUJĄ.
      Wstyd chłopki, wstyd!
      • Gość: Rol-on Legnicki palant !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.05, 18:15
        Rolnicy nie dostawali darmowych akcji KGHM za dziesiątki czy setki tysięcy
        złotych . A swoim pogardliwym "chłopki" taki cham jak ty, śmieciu, na pewno
        mnie nie obrazi.

• Gość: koko Re: Reforma KRUS nie teraz IP: 83.17.28.* / *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.05, 10:20
      Idą wybory. Proszę Państwa Lewica nigdy nic nie zreformuje - zawsze są "koszty
      społeczne" (głosy) Ale fakt jest prosty to za nasze podatki jest to
      finansowane.
    • Gość: joker Re: Reforma KRUS nie teraz IP: *.univ.szczecin.pl 27.01.05, 10:36
      15 mld!!! Za to mozna wybudowac dodatkowo 250 km autostrady co roku!!! Ja bym
      odrazu to zlikwidowal :)
    • Gość: Rencista Re: Reforma KRUS nie teraz IP: *.tebo.net / 195.116.90.* 27.01.05, 11:36
      Gdy "miastowy" rencista o najniższej rencie chce (bo musi aby żyć, przy rencie
      390 zł) dorobić, musi płacić składkę zdrowotną, chociaż jako rencista ma tę
      opiekę zapewnioną !!! A więc płaci 2 razy !!! Rencista "wiejski" dorabia też
      ale składki zdrowotnej po raz 2 nie płaci !!! Skandal, gdzie jest równość wobec
      prawa zapisana w Konstytucji !!! Ciągle mówi się nam że nie ma pieniędzy na
      służbę zdrowia w budżecie, a państwo dokłada za tych uprzywiliowanych 15
      mld.zł. Szkoda słów i nerwów. CZY JEST JAKAŚ PARTIA KTÓRA NIE BĘDZIE SIĘ BAŁA
      TEGO PROBLEMU ROZWIĄZAĆ ?
      • Gość: Rol-on Rencista - złodziej. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.05, 18:19
        Skoro możesz dorabiać to z jakiej racji dostajesz oszuście rentę.
        Renty kosztuja Skarb Państwa kilka razy wiecej niż KRUS a co drugi rencista to
        zwykły obibok i oszust. WERYFIKACJA RENT !!!.
    • Gość: bilans=0 nie podwyższać krus tylko zmiejszyć emerytury IP: *.dami.pl 27.01.05, 11:56
      Jak chcą to niech płacą symbolicznie ale i emerytury niech mają także
      symboliczne. Ale na nfos powinni płacić bezwzględnie tyle co inni.
      Rząd jak nie może rządzić to proszę podać się do dymisji.
      • Gość: Rol-on 554 zł emerytury, 4 zł/dzień -chorobowe !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.05, 18:21
      • Gość: jens..123 Re: nie podwyższać krus tylko zmiejszyć emerytury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.05, 12:07
        kolego nie za z czego zminiejszać o i tak są bardo niskie !!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: przyszly rolnik KRUS a dzialalnosc pozarolnicza IP: *.idg.com.pl 27.01.05, 12:14
      Super, ze rzad chce przywrocic rolnikom prowadzacym dzialanosc pozarolnicza
      mozliwosc ubezpieczania sie w KRUS. Kupie sobie kilka hektarow gdzies w Polsce
      - bedzie przy okazji gdzie jezdzic na weekendy - i bede placil na ubezpieczenie
      spoleczne niecale 700 zl rocznie, a wiec o jakies 13 tys. mniej niz teraz!
      Inwestycja w ziemie zwroci mi sie w ciagu 3 lat...
      • Gość: inspektor KRUS Zapoznaj się z ustawą a potem się wymądrzaj!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.05, 21:13
        jesteś niedoinformowany, bo żeby prowadzić działalność gosp. i podlegać w KRUS
        to najpierw musisz podlegać ubezp. roln. przez 3 lata z mocy ustawy a potem
        możesz rozpocząć prowadzenie działaności gosp. która jest opodatkowana na
        zasadach ryczałtu (US ma wykaz) której podatek należny za rok ubiegły nie
        przekracza 2528zł
      • Gość: inspektor KRUS Zapoznaj się z ustawą a potem się wymądrzaj!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.05, 21:19
        jesteś niedoinformowany, bo żeby prowadzić działalność gosp. i podlegać w KRUS
        to najpierw musisz podlegać ubezp. roln. przez 3 lata z mocy ustawy a potem
        możesz rozpocząć prowadzenie działaności gosp. która jest opodatkowana na
        zasadach ryczałtu (US ma wykaz) której podatek należny za rok ubiegły nie
        przekracza 2528zł i od momętu rozpoczęcia działaności gosp. zaczniesz płacić
        składkę w pdwójnej wysokości (pozatym masz 14 dni na zgłoszenie tego faktu do
        KRUS od chwili rozpoczęcia prowadzenia dział. gosp. w tym 7 na zgłoszenie do US)
        LUDZIE CZYTAJCIE USTAWY A POTEM SIĘ WYMĄDRZAĆ
    • Gość: Jacenty ROK WYBORÓW i dla hołoty Państwo nie istnieje. IP: *.petrus.com.pl 27.01.05, 12:25
      WYBORY Panie I Panowie, WYBORY, a państwo głęboko w dupie ma "koalicja SLD-UP" -
      GRUPA TRZYMAJĄCA WŁADZĘ !
    • Gość: Jan O. Sik Plan Jarugi zamiast Planu Hausnera-Sukces murowany IP: *.res.east.verizon.net 27.01.05, 14:20
      1) małżeństwa homoseksulane
      2) zakaz karcenia dzieci
      3) parytety na listach wyborczych
      4) aborcja na życzenie
      5) eutanazja
      6) likwidacja Funduszu Kościelnego
      7) Urząd ds Równego Statusu czegośtam
      Jak uda się zrealizować ten ambitny program gospodarczy Ministry to wzrost
      gospodarczy w Polsce będzie na poziomie nie 5,5% a 15,5%, bezrobocie spadnie do
      1%, do strefy Euro wjedziemy w roku 2007. Głosujcie na Jarugę!!!!
    • Gość: ananas...1234 KRUS nie jest wcale złą instytucją, ale... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.05, 14:29
      to wszystko co się tu pisze to jest niestety tylko zła wola ludzi, którzy nim
      zarządzali, zarządzają albo tych jeszcze wyżej np. w ministerstwie, które go
      nadzoruje. A tak naprawde to KRUS jest potrzebny rolnikom.
      A ponadto w każdym innym kraju ubezpieczenia rolnicze są dotowane w znacznym
      stopniu przez budżet państwa (70-90%). Nigdzie nie jest to samofinansujący się
      system.
    • Gość: Staszek Re: Reforma KRUS nie teraz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.05, 16:07
      Jedyną reformą jest kradzież emerytom waloryzacji
    • Gość: Mimikra Czy polski rząd to tylko kółko dyskusyjne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.05, 16:11
      O planie Hausnera słyszę od roku, niknie w oczach i nic się nie zmienia.
    • Gość: Basia Re: Reforma KRUS nie teraz IP: *.unimedia.pl 27.01.05, 17:26
      Dlaczego tylko rolnicy mogą być tak uprzywilejowani. Przecież oni skorzystali
      najwięcej z wejścia do unii. Wszystko tylko dla rolników z naszych podatków.
      • Gość: Rol-on Dotacje: KRUS-15 mld, ZUS-35mld (!) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.05, 18:26
        Do kogo więcej się dopłaca ?.Wystarczy zobaczyć budżet i wszystko jasne!.
    • podatek23 info dla wszystkich pzrechodzących na emeryturę 27.01.05, 18:15
      i rentę.

Chciałbym napisac do ludzi którzy otrzymali świadectwa rekompensacyjne za
      okresowe niepodwyższanie płac w sferze budżetowej oraz utraty niektórych
      wzrostów lub dodatków do emerytur i rent (Dz. U. Nr 30, poz. 164 z 1997r.)
      LUDZIE JEŻELI PRZESZLISCIE NA EMERYTURE LUB RENTE A NIE WNIOSKOWALISCIE O
      WLICZENIE DO PODSTAWY WYMIARU EMERYTURY LUB RENTY WARTOŚCI ŚWIADECTW TO ZŁÓŻCIE
      WNIOSEK DO ZUS. ZAWSZE PARĘ GROSZY BEDZIE WIECEJ.

OTO PRZYKŁADOWY WNIOSEK Na podstawie art. 5 ust. 1 i ust. 3 ustawy z dnia 6
      marca 1997r. o zrekompensowaniu okresowego niepodwyższania płac w sferze
      budżetowej oraz utraty niektórych wzrostów lub dodatków do emerytur i rent (Dz.
      U. Nr 30, poz. 164 z 1997r.) wnioskuję o wliczenia do podstawy wymiaru
      emerytury wartości świadectw rekompensacyjnych. W dniu 11.08.1997r pismem
      Zespołu Zakładów Opieki Zdrowotnej zostałam zawiadomiona o umieszczeniu w
      spisie uprawnionych do nieodpłatnego nabycia świadectw rekompensacyjnych z
      tytułu zrekompensowania okresowego niepodwyższania płac w sferze budżetowej pod
      lp. 172. I do wnioski oczywiście informacje o ilości świadectw. i warunek do
      obliczenia podstawy emerytury i renty muszą wchodzić lata 1991/1992
      • Gość: Rol-on Re: info dla wszystkich pzrechodzących na emerytu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.05, 18:27
        Gratulacje!.
        Nareszcie ktoś coś sensownego na tym forum zrobił.
        Dzięki !!!.
    • Gość: bic Re: Reforma KRUS nie teraz IP: *.zamosc.mm.pl 27.01.05, 18:42
      Moja ciotka, która jest rolnikiem, jest właśnie na siłę wysyłana przez KRUS do
      sanatorium nad morze. Ciotka nie składała żadnych podań o to sanatorium, a nawet
      nie chce tam jechać!!! Ale KRUS jej niemal rozkazuje pojechać!!!
      I to osoba która nigdy nie płaciła składki zdrowotnej, a składekę na
      ubezpieczenie społeczne śmiesznie niską.
      Moja mama chcąc wyjechać do sanatorium musiała składać papiery jakieś 2 lata
      wcześniej i czekać na swoją kolej.
      Co to k...a jest? Czy rolnicy to jakaś kasta "lepszych obywateli" którym
      przysługują większe prawa niż innym, przy znacznie mniejszych obciążeniach.
      A ci jeszcze nie pozwalają na zmianę tego chorego systemu, płaczą o dopłaty,
      skupy interwencyjne i tym podobne. W imię czego? Rolnik to po prostu producent,
      taki sam jak producent butów, okien czy części samochodowych, i powinien
      funkcjonować na takich samych zasadach jak oni.
      • jacekm22 Re: Reforma KRUS nie teraz 27.01.05, 18:49
        Zgadzam sie z Toba w 100% . Ktora partia i kiedy ruszy te swiete krowy????
      • Gość: aaa Re: Małe składki małe świadczenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.05, 13:58
        Ja miałem wypadek w rolnictwie leczenie skomplikowanych złamań trwało pół roku
        za co dostałem 900 zł chorobowego (na 6 miesięcy)z czego musiałem zapłacić
        połowę na składkę KRUS Nikt mi nie proponował sanatorium.Rechabilitacje przez
        następne 10 miesięcy prowadziłem we własnym zakresie pracując w gospodarstwie
        bo na prywatną mnie nie stać więc nie p..... że jest tak dobrze A jak na wsi
        taki miód to ziemia jest tania i jest jej dużo można zostać rolnikiem
    • Gość: Dan Ja też chcę płacić 56 zł miesięcznie na ZUS! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.05, 21:38
      Z zaoszczędzonych pieniędzy na pewno lepiej się ubezpieczę niż teraz...
      • Gość: jacek Re: Ja też chcę płacić 56 zł miesięcznie na ZUS! IP: *.w82-121.abo.wanadoo.fr 27.01.05, 21:48
        Z pewnoscia ,a za te nascie( lub dziesiat) lat - gdy zapytasz o swa emeryture
        powiedza Ci - trzeba bylo oszczedzac !!!!
        • Gość: wy Re: Ja też chcę płacić 56 zł miesięcznie na ZUS! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 09:47
          niedouczone i zawistne chamy też możecie być rolnikami. A zresztą wy mieliście
          szanse ale wybraliście ten "ciężki " los pracy poza rolnictwem.
      • Gość: juzer..123 jakie 56 zł? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.05, 12:12
        przeczytaj ustawe to bedziesz wiedział ile trzeba zapłacić, co za naród nie
        czytają i komentują...................... ..
    • Gość: Franek Unijne doplaty i inne swiadczenia IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 28.01.05, 13:48
      Ja jestem tlumaczem, ale doplat unijnych nie dostaje :))). Z drugiej strony place wiele wieksze podatki i skladki. Z trzeciej - mieszkam w miescie, ktore juz z tego tytulu ma sie o wiele lepiej niz (prawie) wszystkie polskie wsie. Mysle ze to wszystko jakos sie rownowazy, a winna obecnej sytuaxcji Polski jest wylacznie nieodpowiedzialna, niekonsekwntna, prowadzona bez wyobrazni polityka.
      • Gość: rol. Re: Zboże staniało o 50% a chleb podrożał IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.05, 13:36
        Dopłaty trafiają pośrednio do każdego konsumenta bo taka jest istota dopłat -
        ograniczenie cen żywności.A że po wejściu do Uni zboże staniało o 50% owoce
        miękie o 90%ale czy ktoś widział by staniał chleb lub soki
        • jacekm22 Re: Zboże staniało o 50% a chleb podrożał 30.01.05, 15:13
          System doplat jest chory i nie do utrzymania na dluzsza mete- budzet Unii
          eksploduje - tak jak system panstwa opiekunczego . Ktore to mialo sens
          istnienia pod warunkiem , ze jest wiecej tych co pracuja , niz tych co nie .Na
          dzien dzisiejszy jest dokladnie odwrotnie!! Brakujace pieniadze pozycza -
          obligacje - o splate ktorych beda sie musialy zatroszczyc przyszle pokolenia!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka