Dodaj do ulubionych

Polska, Niemcy i Ukraina po kaspijskie surowce

IP: *.met.pl 11.03.05, 23:21
tylko zeby PiS i LPR tego nie spieprzyly, tak trzymac, to znacznie tansze niz
zloza norweskie
Obserwuj wątek
    • zigzaur Re: Polska, Niemcy i Ukraina po kaspijskie surowc 11.03.05, 23:37
      Ogólnie słusznie.
      Można zaprosić do spółki Chińczyków. Bo i tak prędzej czy później zainteresują
      się tematem.
      • Gość: blq Re: Polska, Niemcy i Ukraina po kaspijskie surowc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.05, 23:54
        > Ogólnie słusznie.
        > Można zaprosić do spółki Chińczyków. Bo i tak prędzej czy później zainteresują
        > się tematem.

Ta spolka ma sprzedawac gaz w Europie, wiec Chinolom nic do tego. Co nie znaczy,
        ze wraz z Chinczykami nie mozna by bylo sprzedawac gazu na Azje? Fajny pomysl by
        byl nawet :)

Ten pomysl tez jest dobry. Podoba mi sie idea wspolpracy Polski, Niemiec, Ukrainy.

Razom Nas Bahato!
    • Gość: X POPIERAM!!!! IP: *.crowley.pl 11.03.05, 23:37
    • Gość: foobar [...] IP: 80.227.56.* 12.03.05, 00:06
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • tyggg Re:Gazprom ... Skąd się biorą aż tacy idioci ? 12.03.05, 15:36
        Nawet nie ma tego jak komentować. Ważne żeby nie było monopolu. Im bardziej
        rozbite dostawy na dużą liczbę dostawców tym lepiej. Ale jednak jak widać
        "Krakowskie Przedmieście" i Belka nie kwapią się do tego kontraktu (Piechota
        udaje, że nic nie słyszał o nim). Trochę sie boję, że po wyborach, ale kiedy
        będą jeszcze rządzili ZTORPEDUJĄ to jakoś.
      • Gość: Antyputinowiec a spierd... na Białoruś kacapie!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.05, 19:08
        my chcemy tanią kaspijską ropę!!! Jukos też była porządną spółką...i co?? i
        gó*no wyszło!!! Poza tym będziemy mogli się nareszcie targować z Rosją. To
        czysty zysk dla nas. A jeśli ktoś sądzi inaczej to to zależy mu bardziej na
        interesie Ruskich niż Polskim.
    • seawolfie Re: Polska, Niemcy i Ukraina po kaspijskie surowc 12.03.05, 08:17
      Świetnie- każde zródło ropy i gazy spoza Rosji jest warte zachodu, czy to
      będzie Norwegia, czy Kazachstan. Nawet, jeśli byłoby to nieco droższe, bo to
      byłby koszt zabezpieczenia się przed rosyjskim dyktatem i monopolem.

Obawiam sie, że Rosja będzie tu bruzdzić, jak tylko sie da. Przypominam sobie,
      że , ciekawym zbiegiem okoliczności, w Azerbejdżanie następowała próba zamachu
      stanu za każdym razem, gdy miano podpisać kontrakt na wydobycie ropy z
      zachodnimi firmami. Tu też może się okazać, że rurociąg ciągle będą wysadzać
      jacyś nieznani sprawcy. Polski odcinek wysadzałby niejaki Tomson/ guevara.
      • zigzaur Re: Polska, Niemcy i Ukraina po kaspijskie surowc 12.03.05, 20:14
        Jeszcze może być tak, że przybędzie złóż pozarosyjskich.

Na przykład złoża syberyjskie...
    • Gość: bz Re: Polska, Niemcy i Ukraina po kaspijskie surowc IP: *.h.pppool.de 12.03.05, 08:31
      To prawda ze tansze niz norweskie.Sek w tym,ze pewne ono nigdy nie bedzie-jak
      znam historie i naszych sasiadow-nie mysle tylko o tych znad Dniepru.
    • kpix Byloby dobrze, ale martwi mnie pochodzenie tego 12.03.05, 08:32
      gazu. Bedzie wiecej zlotych pomnikow Turkmenbaszy...
      • Gość: zwykly gosc Re: Byloby dobrze, ale martwi mnie pochodzenie te IP: 62.37.220.* 12.03.05, 09:16
        Idea dobra. Juz widze szmalec; ktory "zarobia" zainicjanowani, uwazajcie na
        Julke! Polacy po tej transakcji znajda sie na 100 i w gore liscie najbogatszych
        ludzi na swiecie.
        • Gość: sddswwwwwwwwwwww Re: Byloby dobrze, ale martwi mnie pochodzenie te IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.05, 13:09
          Dobry pomysł, więcej zainteresowania ze stropny pdolskiej !
        • wan4 Re: Byloby dobrze, ale martwi mnie pochodzenie te 12.03.05, 13:32
          Polską spókłę mającą udziały w takim przedsięwzieciu można wpowadzić na giełde.
          Stanie się tym samym o niebo bardziej transparentna. Jej akcje możesz wtedy i
          Ty kupić i stac się realnym udziałowcem (a nie wirtualnym przez budżet państwa)
          Proste? I skuteczne. Tak to sie robi w starych, naprawdę kapitalistycznych
          państwach (jak np. USA)
    • woy_tech Nareszcie się rusza 12.03.05, 09:25
      Przecież tego bełkotu Millera/Kaczmarka/Wróbla & Co. o braku alternatyw do
      tanich rosyjskich złóż już się słuchać nie dało. Oby tak dalej!
    • dante_waw Oj to zbyt piekne! 12.03.05, 11:31
      Nie wierze ze sie uda... Rosja ma za duze mozliwosci nacisku na Ukraine i
      niestety zakulisowe rowniez na Polske (niezaleznie kto bedzie rzadzil, wiele
      razy okazalo sie ze prawicowe rzady tez nie radza sobie z dywersyfikacja
      dostaw). Rozniez Niemcy nie maja interesu psuc sobie dobrych stosunkow. Zreszta
      Ruhrgas chyba na razie im jest w stanie dostarczyc sporo gazu od Rosji.
    • tolquin Prosze nie badzmy naiwni 12.03.05, 11:37
      "Polskie przedstawicielstwo VNG ostrożnie wypowiada się o projekcie stworzenia
      wspólnej firmy z partnerami z Ukrainy i Polski."

No i bardzo dobrze, ze wypowiada sie ostroznie, bo wyjdzie na tym jak Zablocki
      na mydle. To zalazki przyszlej scislej wspolpracy niemiecko-ukrainskiej, do
      ktorej - dla pozoru i w celach sedatywnych - na razie zaprasza sie Polske, zeby
      ja potem usunac i zmarginalizowac.
      • wan4 Nie bój się własnego cienia... 12.03.05, 12:04
        Taki fatalizm, pesymizm z samego założenia jest bez sensu. Ryzyko nalezy znać i
        rozumiec ale nie bać się go! Ryzyko jest naturalną częścia każdego
        przedsięwzięcia gospodarczego. Można go okiełznać, wystarczy prawidłowo
        policzyc. Ale, do cholery, nie kłaść się z załozenia, że i tak zaraz się
        potknę i przewrócę! To nieracjonalne... absurdalne.
        • tolquin Haha, to kto sie boi? 12.03.05, 12:20
          Polacy naiwni bywaja i zawsze przez wlasne bledy gineli. Istnieje prosta
          zasada: co dobre dla Niemiec to niedobre dla Polski.

Twoje bezsilne zaklinania, mon cher, najwyzej swiadcza o tym, ze Ty sie boisz
          porazki; ja sie jej bac nie moge, bo jestem o niej przekonany. Think twice
          before writing, it might help :D
          • wan4 durak... po prostu 12.03.05, 13:23
            tolquin napisał:
            > Polacy naiwni bywaja i zawsze przez wlasne bledy gineli. Istnieje prosta
            > zasada: co dobre dla Niemiec to niedobre dla Polski.

Prosta? Prostacka! I debilna zasada, od pół wieku nieaktualna, nie zauwazyłeś?
            Zatrzymałś się wtedy w rozwoju? Obecnie np. rozwój gosp. Niemiec pociągnie
            nasz. Niemiecki kapitał tworzy miejsca pracy w Polsce. Co dobre dla
            demokratycznych Niemiec, dobre dla Polski - poprzez system naczyń połączonych
            jakim jest UE. Unia Europejska to nasze dobro wspólne.

> Twoje bezsilne zaklinania, mon cher, najwyzej swiadcza o tym, ze Ty sie boisz
            > porazki; ja sie jej bac nie moge, bo jestem o niej przekonany. Think twice
            > before writing, it might help :D

Twoje przekonanie musi z czegoś wynikać, najpewniej z własnego, osobistego
            doświadczenia. Współczuję takim nieudacznikom... ale tylko trochę. Ja miałem
            parę porażek ale z niemal wszystkich wyszedłem zwycięsko. I wiesz co, to
            naprawdę fajne uczucie - wygrywać:) Spróbuj! Może i tobie się kiedyś uda.
            Wprawdzie prawdopodobieństwo wygranej jest wprost proporcjonalne do IQ i EQ,
            ale również do ilosci prób. Jest to wiec kwestia czasu. Może wprawdzie ci go
            braknąć za tego życia ale cóz, to właśnie jest to ryzyko, o którym wspominałem,
            ze jest nieodłączne a w twoim przypadku dominujące ;)
            • tolquin durak... ! 12.03.05, 13:41
              Ah, voilà, ataki osobiste - to niechybna oznaka niepewnosci co do wlasnych
              racji. Znane nam juz, znane.

O moje sukcesy sie nie martw, martw sie o swoje. Bonne chance! Gott segne eure
              studia.
              • wan4 Re: durak... ! 12.03.05, 14:08
                Zwracam uwagę, że pierwsza część mojej wypowiedzi była polemiczna, choc trudno
                polemizować z tak archaicznym twierdzeniem, że "co dobre dla Niemiec to
                niedobre dla Polski". Jednak nawet na te elementarne argumenty nie byłeś w
                stanie odpowiedzieć.

Druga część to moja odpowiedź na twój atak personalny: "Ty sie boisz
                porazki; ja sie jej bac nie moge, bo jestem o niej przekonany".
                Masz problemy z prostą nawet dedukcją: z czego niby wynika, że ja się boję
                porażki? Bo że ty jestes o niej przekonany to sam się przyznałes a ja tylko
                wysnułem daleko idące wnioski;)

• tolquin Re: durak... ! 12.03.05, 14:40
                  Rzecz jasna, na ataki osobiste nie udzielam odpowiedzi merytorycznych, n'est-ce
                  pas? :) C'est normal en cas de argumenta ad personam.

Blad logiczny, jakiego sie dopusciles, polega na tym, ze nie bylo przeslanki
                  pozwalajacej wniesc, ze ja sie czegos boje. Na to zwrocilem uwage. Moja
                  wypowiedz pozwala Ci jedynie stwierdzic, ze pozycje Polski w tej grze oceniam
                  (bardzo) krytycznie. Polska jako gracz polityczny na tym biznesie straci wiele,
                  choc byc moze co niektory polski biznesmen moze odniesc tymczasowe korzysci.

To, ze sie boisz porazki, wynika z tego, co napisales: Nie przedstawiles ani
                  jednego argumentu przemawiajacego za silna pozycja Polski w tym przedsiewzieciu
                  (no moze oprocz kciukow, ktore trzymasz) i stosujesz mowe perswazyjna. Za to
                  napominasz o rurociagach ukrainskich i kapitale niemieckim. Quoi donc?

Kazde przekonanie wynika z doswiadczen i prognoz, rowniez przekonanie o
                  nieprzychylnosci Niemiec wzgledem Polski - wynikajace z doswiadczen
                  historycznych i z prognozy odnosnie sfery wplywow, jaka Niemcy chca sobie
                  zapewnic. Ne soyez pas naifs! :)

• Gość: x To oczywiste! Kijow-Belin IP: *.crowley.pl 12.03.05, 14:52
                    To ze Ukrainie bedzie bardziej zalezec na sojuszu z Niemcami niz Polska to
                    oczywiste.
                    Dlatego by wejsc do UE zrobia wszysko co bedzie w interesie Belina.
                  • wan4 Re: durak... ! 12.03.05, 18:09
                    tolquin napisał:
                    > Blad logiczny, jakiego sie dopusciles, polega na tym, ze nie bylo przeslanki
                    > pozwalajacej wniesc, ze ja sie czegos boje. Na to zwrocilem uwage. Moja
                    > wypowiedz pozwala Ci jedynie stwierdzic, ze pozycje Polski w tej grze oceniam
                    > (bardzo) krytycznie.

Wskaż mi proszę, jakich TY argumentów użyłeś, aby uzasadnić: "pozycje Polski w
                    tej grze oceniam (bardzo) krytycznie." Historyczne resentymenty nie mają tu
                    żadnej wartosci merytorycznej. Inną obecnie mamy sytuację - razem z Niemcami
                    jesteśmy w UE, nikt nie wysuwa roszczeń terytorialnych, granice są otwarte dla
                    swobodnego przepływu ludzi, handlu a wkrótce i usług. W takiej wspólnocie w
                    niczyim interesie nie jest, aby sasiad był słaby i zalewał rynek pracy
                    uchodźcami na tle ekonomicznym, tanią siłą roboczą. To są oczywistości których
                    w ogóle nie bierzesz pod uwagę (z jakiej epoki żeś się urwał?)

Skoro nie na bazie racjonalnej i konkretnych przesłanek twierdzisz "pozycje
                    Polski w tej grze oceniam (bardzo) krytycznie." to co jest przyczyną takiej
                    postawy? Historyczne resentymenty czyli strach właśnie przed Niemcami. To jest
                    logiczne. Albo lobbujesz na rzecz interesów innego sąsiada, niedemokratycznego,
                    o rzeczywistych aspiracjach imperialnych ale o to Cię nawet nie podejrzewam.

> Polska jako gracz polityczny na tym biznesie straci wiele,

Co straci i dlaczego? Nie podajesz ŻADNYCH argumentów!

> To, ze sie boisz porazki, wynika z tego, co napisales: Nie przedstawiles ani
                    > jednego argumentu przemawiajacego za silna pozycja Polski w tym
                    > przedsiewzieciu

Nijak taka konkluzja nie wynika. Chyba, że NIE na bazie LOGIKI a
                    marksistowskiej dialektyki. Jestem za projektem a ty twierdzisz, że się boje bo
                    nie przedstawiłem argumantu za. Przecież to oczywisty nonsens. (Na tym etapie
                    wystarczy mi wola polityczna Ukraińców, którzy nas w tym widza. Przyczyn jest
                    wiele, choćby to, że jesteśmy jedynymi zwolennikami wejścia Ukrainy do UE i
                    mocno w ich strategicznym interesie lobbujemy.)

Ty jesteś przeciwko projektowi i nie podałeś ani jednego merytorycznego
                    argumentu na poparcie swojego stanowiska. Oprócz historycznych resentymentów. W
                    obecnym czasie jest to absolutny anachronizm. To czyste emocje. A dokładnie
                    strach. Jesteś przeciw bo się boisz, skoro nie przedstawiles ani jednego
                    argumentu przemawiajacego za SŁABĄ pozycja Polski w tym przedsiewzieciu. To
                    JEST logiczne. Natomiast twoje twierdzenie przeciwne to czysty absurd. Jak
                    można twierdzić, że ktoś chce zainwestować ponieważ się boi, że się nie
                    uda??????!!!!!! To totalne brednie, wybacz za określenie, ale to jest fakt!

> (no moze oprocz kciukow, ktore trzymasz) i stosujesz mowe perswazyjna. Za to
                    > napominasz o rurociagach ukrainskich i kapitale niemieckim. Quoi donc?

Zły przykład? W przedłużenie do Płocka rurociągu Odessa - Brody chce
                    zainwestować EBOiR prawie pół miliarda euro. Mają swoich analityków i wiedzą,
                    co robią. EBOiR to również kapitał niemiecki, choć nie tylko. Nie wiedziałeś?

Teraz Ty podaj przykład, gdzie Niemcy i Ukraińcy w NOWOŻYTNYCH czasach
                    wyeliminowali nas z interesu???

PS
                    Na koniec anegdota a propos twoich wstawek w j.francusko – angielskim;): na
                    przyjęciu - baronowo, please, proszę spoczać na krześle, please.
                    - Oh... non, non prince, non... thank you, non prince... dupa mnie boli.
                    • Gość: blq Nie dyskutuj z tym Papkinem! :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.05, 01:26
                      Papkin, jaki byl, kazdy kto Fredre czytywał - wie.

A Ciebie pozdrawiam!
                      blq
                      • Gość: hr. Zet Re: Nie dyskutuj z tym Papkinem! :) IP: *.dip.t-dialin.net 13.03.05, 12:17
                        "Pana w domu i Rejenta
                        Widzieć w godnej tej osobie
                        Chluba wielka, niepojęta
                        Spada na mnie w tejże dobie,
                        Jak niemylnie pewnie wnoszę?"

Czyz na pewno u Tolquina,
                        Szukac cech pana Papkina? :)

• tolquin Re: Nie dyskutuj z tym Papkinem! :) 13.03.05, 16:08
                          ...

Czyz nie predzej u Rejenta,
                          Zacieklego oponenta?
                          Co, miast raczyc siebie winem,
                          Toczy spory z mna, Tolquinem. :))
    • wan4 BRAWO! Trzymam kciuki za powodzenie przedsięwzięci 12.03.05, 11:55
      Musimy zrobić wszystko, aby się udało. To nasza racja stanu! Mam tylko
      nadzieję, że przyszły (oby nie doszły) premier RP, Rokita albo śmierć, nic nie
      spieprzy... Ten wybitnie inaczej inteligentny polityk (posiada nawet tego dowód
      w postaci wyniku publicznego testu na IQ=89) uznał juz w swojej genialnej
      nieomylnosci, że wszystko co ze wschodu to żadna dywersyfikacja... Echhh,
      szkoda, ze głupota nie boli, wił by sie z bólu. Rosjanie nie przejęli kontroli
      za Kuczmy tym bardziej za Juszczenki im będzie trudniej. EBOiR chce
      zainwestować w przedłużenie rurociągu Odessa-Brody do Polski 400mlnE. Obecnosć
      Niemiec i kapitału europejskiego ogólnie obniża ryzyko inwestycji i
      gawarantuje, ze czekiści Putina bedą trzymani na smyczy.

Poza tym dobra dywersyfikacja to nie dwa źródła a minimum trzy, ale to śpiew
      przyszłości.
    • Gość: Andy SLD i ich sprzedawczyki to zablokuja!!!!! IP: *.acn.waw.pl 12.03.05, 13:29
      Przeciez od 4 lat to blokuja wiec i teraz zablokuja!!!! TRylko w centroprawicy
      nadzieja ze sie uda!!!!!!! Uwaga na zydosko sldowska partie PD ona tez namieszac
      chce!!!
    • herr7 Nie wiedziałem, że Kazachstan graniczy z Ukrainą? 12.03.05, 14:13
      Rosję mozna pominąć, ale najłatwiej będzie przez Iran, Turcję i dalej do
      Europy. Pan Kublik nawet się nie zająknął nt. trasy takiego gazociągu.
    • Gość: K.L. Re: Polska, Niemcy i Ukraina po kaspijskie surowc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.05, 20:09
      Super !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • manny_ramirez Re: Polska, Niemcy i Ukraina po kaspijskie surowc 12.03.05, 21:33
      najwiekszy problem ktory tu widze to czy ta firma co wezmie udzial to bedzie
      polska czy ubecka:(((
      • meerkat1 Car Putin i namistnik Alganow projekt zablokuja!! 13.03.05, 12:58
        Nie chodzi nawet o kase, ale sam fakt, ze Polska nie moglaby sie stac wtedy
        obiektem szantazu politycznego ze strony Imperatora Putina.

Dlatego tez jego namiestnik w Priwislinskim Kraju, plk Alganow, poprzez swoch
        agentow w rzadzie III RP, SB i WI- zrobi wszystko, aby do realizaji
        wspomnianego projektu nie dopuscic.

Wystarczy przypomniec jak Rosja grozila i straszyla, kiedy Waszyngton odmowil
        przeprowadzenia strategicznego ropociagu Baku-Ceyhan (na srodziemnomorskim
        wybrzezu Turcji) przez ROSJE (pojdzie przez GRUZJE- stad zreszta proby
        destabilizacji jej przez Kreml!!).

To samo czynil zreszta zakulisowo IRAN, ktory domagal sie z kolei, by ropociag
        szedl przez JEGO terytorium.
        No coz, KAZDA SWOLOCZ CHCE MIEC LAPE NA KURKU!
        • tolquin Re: Car Putin i namistnik Alganow projekt zablok 13.03.05, 13:02
          Lecz sie, czlowieku, z tej manii przesladowczej na podlozu sowietologicznym, bo
          Cie Condy Rice do lodowki jakiejs wsadzi. ;)
    • Gość: frs Re: Polska, Niemcy i Ukraina po kaspijskie surowc IP: *.dyn.optonline.net 13.03.05, 16:48
      Ruskie zaraz tupna
      • justyn3 Być może nie 13.03.05, 16:59
        W końcu ów gaz będzie transportowany przez terytorium Rosji, co wynika z tekstu
        Kublika. Zanosi się na współpracę Rosji, Niemiec i Ukrainy, i być może Polski, o
        ile ów gaz nie pójdzie przez Słowcję.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka